Revista Regio nr. 36/ian 2015: Regio, mai mult dec¢t cifre

download Revista Regio nr. 36/ian 2015: Regio, mai mult dec¢t cifre

of 32

 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Revista Regio nr. 36, ianuarie 2015: "Regio, mai mult decât cifre". Revista Regio este editată de Autoritatea de Management a Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: www.mdrap.ro.

Transcript of Revista Regio nr. 36/ian 2015: Regio, mai mult dec¢t cifre

 • Nr. 36, Ianuarie 2015

  Alba Iulia, evaluat de Moodys

  Bistria european

  Botoaniul n haine noi

  Aradul se pregtete s candideze la titlul de capital cultural european n 2021

  REGIO, MAI MULT DECT CIFRE

 • e-mail: info@mdrap.ro regio@mdrap.ro

  Tel.: 0372 11 14 09

  REDACTOR-EF: Ovidiu NAHOI

  REDACTORI: Bogdan MUNTEANU Vlad BRLEANU Alice-Claudia GHERMAN Elena ALEXA

  SPECIALIST DTP & GRAFIC: Andrei POPESCU

  CORECTOR: Pompiliu L. DUMITRESCU

  Coordonator proiect AM POR: Andreea MIHLCIOIU

  Editorial

  Ovidiu NAHOI

  www.inforegio.ro

  Din zori i pn-n sear dezvoltm o ar! Este un slogan binecunoscut ro-mnilor, din campania media de promovare a programului Regio, care s-a derulat n aceast toamn. A fost, de altfel, prima formul care a aprut, aproape de la sine, n redacia noastr, atunci cnd am privit n urm spre ediiile revistei Regio din 2014. i nu e ntmpltor.

  Cifrele vorbesc de la sine. Pn la mijlocul lunii noiembrie 2014, Regio a n-semnat pentru Romnia peste 1.500 de kilometri de drumuri judeene, strzi ur-bane i osele de centur reabilitate i modernizate. A mai nsemnat sprijin finan-ciar pentru mai bine de 1.650 de microntreprinderi. Au fost echipate 39 de centre medicale. Au fost reabilitate i dotate 127 de centre sociale i 165 de coli.

  Toate acestea au dus la nfiinarea a peste 11.000 de noi locuri de munc. Sunt date publicate de Autoritatea de Management a programului Regio din Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice.

  Ediia pe care o rsfoii acum este consacrat bilanului la sfritul lui 2014. Ne-am asumat o sarcin dificil ncercnd s sintetizm, n cteva pagini, contri-buia fondurilor Regio la dezvoltarea fiecrei regiuni. Mai ales c a vorbi numai despre cifre nu este suficient fondurile Regio au nsemnat mbuntirea calit-ii vieii pentru ceteni, sprijin pentru proiecte educaionale, creterea calitii actului medical, o via mai bun pentru categoriile defavorizate.

  i vine o veste bun i de la Bruxelles: Romnia va primi un sprijin consistent pentru a reui atragerea unei sume ct mai mari prin programul Regio n perioada 2007-2013. Este promisiunea lansat chiar la Bucureti de comisarul Corina Creu. Iar vice premierul Liviu Dragnea este optimist c n noua perioad de programare nu vor mai fi ntrzierile nregistrate n anii precedeni n implementarea progra-mului.

  Este, cu adevrat, o misiune extrem de important. Aa cum vei putea citi n analiza pe care v-o propunem n actuala ediie, ne aflm ntr-o perioad de tranziie: pe de o parte, se fac eforturi pentru atragerea fondurilor necheltuite din bugetul 2007-2013. Pe de alt parte, se d startul noii perioade de finanare, 2014-2020.

  Comisia European are gnduri mari legate de aceste fonduri, pe care le vede drept eseniale pentru depirea crizei n Uniune. Pentru aceasta, ns, statele membre trebuie s dea dovad de creativitate i s-i mbunteasc mecanis-mele de guvernare.

  Aa c de-abia ateptm bilanul urmtorului an Regio. Pn atunci, ns, e mult de lucru!

  REGIO CIFRE I CEvA MAI MULT

  SCRIEI-NE! REGIO, N DIALOG CU CITITORIIDorii s semnalai un proiect interesant la nivel regional, o iniiativ de parteneriat

  local? Credei c zona n care locuii ofer oportuniti nc neexploatate suficient, din punctul de vedere al resurselor locale, al potenialului turistic i investiional sau prin tra-diii ce pot fi promovate la nivel naional i european? Exist proiecte locale care ar putea merge mai bine? Dorii s facei comentarii sau adugiri la unele dintre articolele publicate n revista noastr? Ai dori s abordm anumite subiecte? Dorii s cunoatei mai multe despre activitatea anumitor instituii responsabile cu dezvoltarea local, din Romnia sau din Uniunea European?

  Suntem deschii tuturor semnalelor dum neavoastr i orice contribuie va fi util pentru mbuntirea coninutului revistei noastre.

  Ateptm scrisorile i mesajele dum nea voastr pe adresa: regio@mdrap.ro.Contribuiile cele mai interesante vor fi publicate n seciunea Scrisori i tot acolo vei

  primi din partea redactorilor notri rspunsuri la eventualele ntrebri.

  FONDUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE REGIONAL

  UNIUNEA EUROPEAN

  Instrumente Structurale2007-2013

 • ianuarie 2015 3

  4 POR

  4 LUCRRILE COMITETULUI DE MONITORIzARE POR 2007-2013

  5 UNIUNEA EUROPEAN, N TRANzIIA DINTRE DOU

  PERIOADE DE FINANARE

  7 Politic regional

  7 STUDIU: NOI LOCURI DE MUNC CREATE PRIN

  FINANAREA EUROPEAN A MICRONTREPRINDERILOR

  PRIN REGIO 2007-2013

  8 tiri regionale

  10 dosar10 BOTOANIUL N HAINE NOI

  14 ALBA IULIA, EVALUAT DE MOODyS

  16 CONSTANA, O DESTINAIE TURISTIC

  LA MALUL MRII

  18 PREGTII PENTRU MIGRAIA DINSPRE CAPITAL

  20 NFIAREA UNUI ORA GREU NCERCAT DE ISTORIE, REFCUT

  CU FONDURI EUROPENE

  22 Bistria european

  24 M-NTREB: CEL CARE-AM FOST CNDVA TOT EU SUNT I-AzI? SAU SUNT ALTCINEVA?

  27 ARADUL SE PREGTETE S CANDIDEzE LA TITLUL DE CAPITAL CULTURAL

  EUROPEAN N 2021

  30 Informaii utile

  31 Alt fel de tiri

  URIAII DE PIATR CARE VEGHEAz EUROPA

  SUMAR

 • www.inforegio.ro4

  Monitorizare

  OFICIALITI I MEMBRI AI COMISIEI EUROPENE, PREzENTE LA IAI

  LUCRRILE COMITETULUI DE MONITORIzARE POR 2007-2013

  Reprezentanii Ministerului Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice, ai Autoritii de Management a programului Regio (AM POR), primari, efi de consilii judeene i reprezentani ai Comisiei Europene au participat la Iai, n perioada 20-21 noiembrie a.c., la lucrrile Comitetului de Monitorizare a Programului Operaional Regional 2007-2013.

  OVIDIU NAHOIregio@mdrap.ro

  Responsabili de coordonarea Programului Ope ra ional Re-gional (POR) 2007-2013 au participat, n perioada 20-21

  noiembrie 2014, la Iai, la reuniu-nea de lucru privind stadiul imple-mentrii programului i msurile care vor fi luate pentru mbunti-rea derulrii proiectelor.

  Participanii la eveniment au ana lizat proiectele derulate pn n prezent prin Regio 2007-2013, fiind discutate i soluii pentru proiecte-le care sunt n prezent n faza de implementare.

  Printre invitai s-a numrat i An-ton Schrag, director adjunct al Uni-tii pentru Romnia din cadrul DG

  REGIO. Acesta a punctat importana POR 2007-2013 pentru dezvoltarea localitilor din Romnia, asigurn-du-i pe cei prezeni la eveniment c finanarea proiectelor se realizeaz pe un principiu echidistant n raport cu toate rile membre ale Uniunii Europene. Programul Operaional Regional se deruleaz foarte bine.

  Anton Schrag: trebuie s artm oamenilor c europa i ajut s aib o via mai bun.

  FOTO

  : Io

  nu

  Bene

  a

 • ianuarie 2015 5

  Focus

  Trebuie s le spunem oamenilor i s le artm c Europa i ajut s aib o via mai bun, a spus An-ton Schrag, care a adugat c mai sunt 13 luni n care proiectele prin POR pot fi implementate i c, pro-babil, aceast perioad se va dove-di prea scurt pentru a mai putea fi depuse i altele noi. Trebuie s ne asigurm c proiectele sunt reali-zate n mod corespunztor. Aceast analiz o vom avea n 2017. Vor fi i surprize negative, ns per ansam-blu vom avea experiene pozitive s vedem c sunt mii de proiecte implementate i foarte multe per-soane care beneficiaz de ele, a mai spus Anton Schrag.

  PRIMARUL IAIULUI VORBETE DE O EMULAIE PENTRU ACCESAREA DE FONDURI EUROPENE

  Primarul municipiului Iai, Ghe-orghe Nichita, a subliniat i el im-portana proiectelor derulate prin intermediul POR, exemplificnd chiar oraul pe care l conduce, be-

  neficiar al mai multor proiecte de dezvoltare. Suntem ntr-un ora n care absorbia de fonduri europene este prioritar, pentru c suntem contieni de importana acestora, a spus Gheorghe Nichita. Organiza-torii evenimentului au precizat c experiena Iaiului n atragerea de fonduri europene este dovedit i i-a felicitat pe primarul Gheorghe Nichita i pe echipa acestuia.

  REGIO ABSORBIE DE 57%

  n cadrul evenimentului a fost menionat i stadiul implemen-trii Regio. Gradul de absorb-ie al POR 2007-2013 era la mijlocul lunii noiembrie de 57,02%, procentul reprezentnd tota-lul sumelor solicitate spre rambursare, n valoare de 2,26 mi-liarde de euro. La aceeai dat, erau ncheiate un nu-mr de 4.393 de contracte

  de finanare, 2.544 dintre acestea fiind deja implementate. La reuniu-ne a fost prezentat i stadiul preg-tirii noului Program Operaional Re-gional, pentru perioada 2014-2020.

  Varianta oficial a noului pro-gram a fost transmis Comisiei Eu-ropene n data de 25 august 2014, care a comunicat comentariile asu-pra acestuia la sfritul lunii oc-tombrie 2014. n prezent, continu discuiile cu reprezentanii Comi-siei Europene pentru definitivarea

  formei finale a programului, astfel nct versiunea

  revizuit a acestuia s poat fi transmis ct mai curnd pentru

  aprobare.

  UNIUNEA EUROPEAN, N TRANzIIA DINTRE DOU PERIOADE DE FINANARE

  Uniunea European a intrat n faza demarrii efective a programelor operaionale de dezvoltare regional corespunztoare Cadrului Financiar Multianual 2014-2020. Dar executivul de la Bruxelles se concentreaz i pe finalizarea absorbiei fondurilor alocate pentru perioada 2007-2013. Toate aceste fonduri sunt considerate de Comisie drept eseniale pentru statele membre n eforturile lor de depire a crizei.

  OVIDIU NAHOIregio@mdrap.ro

  Aa cum afirma comisarul pentru Politic Regional, Corina Creu, la 21 noiem-brie, ntr-o ntlnire cu pre-

  sa acreditat la Bruxelles, Comisia European a semnat acordurile de parteneriat cu toate statele mem-bre. Astfel, sunt acum fixate strate-giile pentru utilizarea optim a bu-getului urmtorilor apte ani, pen-tru fiecare regiune i stat membru.

  n ceea ce privete Programul Operaional Regional 2014-2020, va-loarea fondurilor comunitare aloca-te este de 6,7 miliarde Euro.

  POR 2014-2020 are ca princ