Revista Regio nr. 36/ian 2015: Regio, mai mult decât cifre

of 32/32
Nr. 36, Ianuarie 2015 Alba Iulia, evaluat de Moody’s Bistriţa europeană Botoşaniul în haine noi Aradul se pregăteşte să candideze la titlul de capitală culturală europeană în 2021 REGIO, MAI MULT DECÂT CIFRE
 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Revista Regio nr. 36, ianuarie 2015: "Regio, mai mult decât cifre". Revista Regio este editată de Autoritatea de Management a Regio-Programul Operaţional Regional 2007-2013, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: www.mdrap.ro.

Transcript of Revista Regio nr. 36/ian 2015: Regio, mai mult decât cifre

 • Nr. 36, Ianuarie 2015

  Alba Iulia, evaluat de Moodys

  Bistria european

  Botoaniul n haine noi

  Aradul se pregtete s candideze la titlul de capital cultural european n 2021

  REGIO, MAI MULT DECT CIFRE

 • e-mail: [email protected] [email protected]

  Tel.: 0372 11 14 09

  REDACTOR-EF: Ovidiu NAHOI

  REDACTORI: Bogdan MUNTEANU Vlad BRLEANU Alice-Claudia GHERMAN Elena ALEXA

  SPECIALIST DTP & GRAFIC: Andrei POPESCU

  CORECTOR: Pompiliu L. DUMITRESCU

  Coordonator proiect AM POR: Andreea MIHLCIOIU

  Editorial

  Ovidiu NAHOI

  www.inforegio.ro

  Din zori i pn-n sear dezvoltm o ar! Este un slogan binecunoscut ro-mnilor, din campania media de promovare a programului Regio, care s-a derulat n aceast toamn. A fost, de altfel, prima formul care a aprut, aproape de la sine, n redacia noastr, atunci cnd am privit n urm spre ediiile revistei Regio din 2014. i nu e ntmpltor.

  Cifrele vorbesc de la sine. Pn la mijlocul lunii noiembrie 2014, Regio a n-semnat pentru Romnia peste 1.500 de kilometri de drumuri judeene, strzi ur-bane i osele de centur reabilitate i modernizate. A mai nsemnat sprijin finan-ciar pentru mai bine de 1.650 de microntreprinderi. Au fost echipate 39 de centre medicale. Au fost reabilitate i dotate 127 de centre sociale i 165 de coli.

  Toate acestea au dus la nfiinarea a peste 11.000 de noi locuri de munc. Sunt date publicate de Autoritatea de Management a programului Regio din Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice.

  Ediia pe care o rsfoii acum este consacrat bilanului la sfritul lui 2014. Ne-am asumat o sarcin dificil ncercnd s sintetizm, n cteva pagini, contri-buia fondurilor Regio la dezvoltarea fiecrei regiuni. Mai ales c a vorbi numai despre cifre nu este suficient fondurile Regio au nsemnat mbuntirea calit-ii vieii pentru ceteni, sprijin pentru proiecte educaionale, creterea calitii actului medical, o via mai bun pentru categoriile defavorizate.

  i vine o veste bun i de la Bruxelles: Romnia va primi un sprijin consistent pentru a reui atragerea unei sume ct mai mari prin programul Regio n perioada 2007-2013. Este promisiunea lansat chiar la Bucureti de comisarul Corina Creu. Iar vice premierul Liviu Dragnea este optimist c n noua perioad de programare nu vor mai fi ntrzierile nregistrate n anii precedeni n implementarea progra-mului.

  Este, cu adevrat, o misiune extrem de important. Aa cum vei putea citi n analiza pe care v-o propunem n actuala ediie, ne aflm ntr-o perioad de tranziie: pe de o parte, se fac eforturi pentru atragerea fondurilor necheltuite din bugetul 2007-2013. Pe de alt parte, se d startul noii perioade de finanare, 2014-2020.

  Comisia European are gnduri mari legate de aceste fonduri, pe care le vede drept eseniale pentru depirea crizei n Uniune. Pentru aceasta, ns, statele membre trebuie s dea dovad de creativitate i s-i mbunteasc mecanis-mele de guvernare.

  Aa c de-abia ateptm bilanul urmtorului an Regio. Pn atunci, ns, e mult de lucru!

  REGIO CIFRE I CEvA MAI MULT

  SCRIEI-NE! REGIO, N DIALOG CU CITITORIIDorii s semnalai un proiect interesant la nivel regional, o iniiativ de parteneriat

  local? Credei c zona n care locuii ofer oportuniti nc neexploatate suficient, din punctul de vedere al resurselor locale, al potenialului turistic i investiional sau prin tra-diii ce pot fi promovate la nivel naional i european? Exist proiecte locale care ar putea merge mai bine? Dorii s facei comentarii sau adugiri la unele dintre articolele publicate n revista noastr? Ai dori s abordm anumite subiecte? Dorii s cunoatei mai multe despre activitatea anumitor instituii responsabile cu dezvoltarea local, din Romnia sau din Uniunea European?

  Suntem deschii tuturor semnalelor dum neavoastr i orice contribuie va fi util pentru mbuntirea coninutului revistei noastre.

  Ateptm scrisorile i mesajele dum nea voastr pe adresa: [email protected] cele mai interesante vor fi publicate n seciunea Scrisori i tot acolo vei

  primi din partea redactorilor notri rspunsuri la eventualele ntrebri.

  FONDUL EUROPEAN PENTRU DEZVOLTARE REGIONAL

  UNIUNEA EUROPEAN

  Instrumente Structurale2007-2013

 • ianuarie 2015 3

  4 POR

  4 LUCRRILE COMITETULUI DE MONITORIzARE POR 2007-2013

  5 UNIUNEA EUROPEAN, N TRANzIIA DINTRE DOU

  PERIOADE DE FINANARE

  7 Politic regional

  7 STUDIU: NOI LOCURI DE MUNC CREATE PRIN

  FINANAREA EUROPEAN A MICRONTREPRINDERILOR

  PRIN REGIO 2007-2013

  8 tiri regionale

  10 dosar10 BOTOANIUL N HAINE NOI

  14 ALBA IULIA, EVALUAT DE MOODyS

  16 CONSTANA, O DESTINAIE TURISTIC

  LA MALUL MRII

  18 PREGTII PENTRU MIGRAIA DINSPRE CAPITAL

  20 NFIAREA UNUI ORA GREU NCERCAT DE ISTORIE, REFCUT

  CU FONDURI EUROPENE

  22 Bistria european

  24 M-NTREB: CEL CARE-AM FOST CNDVA TOT EU SUNT I-AzI? SAU SUNT ALTCINEVA?

  27 ARADUL SE PREGTETE S CANDIDEzE LA TITLUL DE CAPITAL CULTURAL

  EUROPEAN N 2021

  30 Informaii utile

  31 Alt fel de tiri

  URIAII DE PIATR CARE VEGHEAz EUROPA

  SUMAR

 • www.inforegio.ro4

  Monitorizare

  OFICIALITI I MEMBRI AI COMISIEI EUROPENE, PREzENTE LA IAI

  LUCRRILE COMITETULUI DE MONITORIzARE POR 2007-2013

  Reprezentanii Ministerului Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice, ai Autoritii de Management a programului Regio (AM POR), primari, efi de consilii judeene i reprezentani ai Comisiei Europene au participat la Iai, n perioada 20-21 noiembrie a.c., la lucrrile Comitetului de Monitorizare a Programului Operaional Regional 2007-2013.

  OVIDIU [email protected]

  Responsabili de coordonarea Programului Ope ra ional Re-gional (POR) 2007-2013 au participat, n perioada 20-21

  noiembrie 2014, la Iai, la reuniu-nea de lucru privind stadiul imple-mentrii programului i msurile care vor fi luate pentru mbunti-rea derulrii proiectelor.

  Participanii la eveniment au ana lizat proiectele derulate pn n prezent prin Regio 2007-2013, fiind discutate i soluii pentru proiecte-le care sunt n prezent n faza de implementare.

  Printre invitai s-a numrat i An-ton Schrag, director adjunct al Uni-tii pentru Romnia din cadrul DG

  REGIO. Acesta a punctat importana POR 2007-2013 pentru dezvoltarea localitilor din Romnia, asigurn-du-i pe cei prezeni la eveniment c finanarea proiectelor se realizeaz pe un principiu echidistant n raport cu toate rile membre ale Uniunii Europene. Programul Operaional Regional se deruleaz foarte bine.

  Anton Schrag: trebuie s artm oamenilor c europa i ajut s aib o via mai bun.

  FOTO

  : Io

  nu

  Bene

  a

 • ianuarie 2015 5

  Focus

  Trebuie s le spunem oamenilor i s le artm c Europa i ajut s aib o via mai bun, a spus An-ton Schrag, care a adugat c mai sunt 13 luni n care proiectele prin POR pot fi implementate i c, pro-babil, aceast perioad se va dove-di prea scurt pentru a mai putea fi depuse i altele noi. Trebuie s ne asigurm c proiectele sunt reali-zate n mod corespunztor. Aceast analiz o vom avea n 2017. Vor fi i surprize negative, ns per ansam-blu vom avea experiene pozitive s vedem c sunt mii de proiecte implementate i foarte multe per-soane care beneficiaz de ele, a mai spus Anton Schrag.

  PRIMARUL IAIULUI VORBETE DE O EMULAIE PENTRU ACCESAREA DE FONDURI EUROPENE

  Primarul municipiului Iai, Ghe-orghe Nichita, a subliniat i el im-portana proiectelor derulate prin intermediul POR, exemplificnd chiar oraul pe care l conduce, be-

  neficiar al mai multor proiecte de dezvoltare. Suntem ntr-un ora n care absorbia de fonduri europene este prioritar, pentru c suntem contieni de importana acestora, a spus Gheorghe Nichita. Organiza-torii evenimentului au precizat c experiena Iaiului n atragerea de fonduri europene este dovedit i i-a felicitat pe primarul Gheorghe Nichita i pe echipa acestuia.

  REGIO ABSORBIE DE 57%

  n cadrul evenimentului a fost menionat i stadiul implemen-trii Regio. Gradul de absorb-ie al POR 2007-2013 era la mijlocul lunii noiembrie de 57,02%, procentul reprezentnd tota-lul sumelor solicitate spre rambursare, n valoare de 2,26 mi-liarde de euro. La aceeai dat, erau ncheiate un nu-mr de 4.393 de contracte

  de finanare, 2.544 dintre acestea fiind deja implementate. La reuniu-ne a fost prezentat i stadiul preg-tirii noului Program Operaional Re-gional, pentru perioada 2014-2020.

  Varianta oficial a noului pro-gram a fost transmis Comisiei Eu-ropene n data de 25 august 2014, care a comunicat comentariile asu-pra acestuia la sfritul lunii oc-tombrie 2014. n prezent, continu discuiile cu reprezentanii Comi-siei Europene pentru definitivarea

  formei finale a programului, astfel nct versiunea

  revizuit a acestuia s poat fi transmis ct mai curnd pentru

  aprobare.

  UNIUNEA EUROPEAN, N TRANzIIA DINTRE DOU PERIOADE DE FINANARE

  Uniunea European a intrat n faza demarrii efective a programelor operaionale de dezvoltare regional corespunztoare Cadrului Financiar Multianual 2014-2020. Dar executivul de la Bruxelles se concentreaz i pe finalizarea absorbiei fondurilor alocate pentru perioada 2007-2013. Toate aceste fonduri sunt considerate de Comisie drept eseniale pentru statele membre n eforturile lor de depire a crizei.

  OVIDIU [email protected]

  Aa cum afirma comisarul pentru Politic Regional, Corina Creu, la 21 noiem-brie, ntr-o ntlnire cu pre-

  sa acreditat la Bruxelles, Comisia European a semnat acordurile de parteneriat cu toate statele mem-bre. Astfel, sunt acum fixate strate-giile pentru utilizarea optim a bu-getului urmtorilor apte ani, pen-tru fiecare regiune i stat membru.

  n ceea ce privete Programul Operaional Regional 2014-2020, va-loarea fondurilor comunitare aloca-te este de 6,7 miliarde Euro.

  POR 2014-2020 are ca principa-le prioriti mbuntirea compe-titivitii IMM-urilor i transferului

  Primarul municipiului

  Iai, Gheorghe

  Nichita

  FOTO: curierul-iasi.ro

 • www.inforegio.ro6

  Focus

  tehnologic, creterea eficienei ener -getice, dezvoltarea infrastructurii sa-nitare, sociale i de educaie, reabi-litarea drumurilor judeene, progra-me pentru regenerarea economic i social a comunitilor defavorizate din mediul urban. De asemenea, pro-gramul are ca prioriti msuri pentru conservarea patrimoniului cultural.

  PROGRAMELE OPERAIONALE 2014-2020, ESENIALE PENTRU IEIREA DIN CRIz

  Programele operaionale vor de-termina n mare msur investiiile publice europene pentru urmtorii apte ani, n special n acele ri i re-giuni care au nevoie cel mai mult de aceast contribuie european. Potri-vit Comisiei Europene, aportul fondu-rilor pentru dezvoltare regional este esenial pentru succesul strategiei de ieire din criz a Uniunii.

  Comisia European atrage ns atenia statelor membre c n peri-oada de programare 2014-2020, aces-tea trebuie s dea dovad de mult creativitate pentru ca niciun euro din bugetul comunitar s nu fie pierdut, ci s fie orientat acolo unde este ne-voie. Statele membre trebuie s uti-lizeze din plin instrumente financiare inovatoare, cum ar fi mprumuturi i garanii (n loc de subvenii, de exemplu), pentru a putea finana ct mai multe proiecte. Aceste instru-mente sunt vzute de Comisie drept prghii pentru creterea investiiilor private i crearea de mai multe locuri de munc.

  n acest context, comisarul pen-tru Dezvoltare Regional insist asupra creterii capacitii institui-onale i a bunei guvernri. Acestea stau la baza succesului oricrui efort de dezvoltare. Am convingerea c acest lucru este mai important dect banii i o condiie prealabil pentru reuita politicilor noastre, a subli-niat Corina Creu.

  Pentru atingerea acestor obiec-tive, comisarul a promis statelor membre asisten tehnic i spri-jin instituional, inclusiv prin spri-jinirea cooperrii inter-regionale i promovarea exemplelor de bune practici. Tot la acest capitol, simpli-ficarea procedurilor reprezint un sprijin important dat att autorit-ilor, ct i beneficiarilor direci.

  Comisarul Corina Creu a promis simplificri de ordin procedural, ns a atras atenia asupra princi-piului toleranei zero n privina eventualelor fraude.

  O PRIORITATE: FOLOSIREA N NTREGIME A FONDURILOR DIN BUGETUL 2007-2013

  Fondurile rmase necheltuite n cadrul Bugetului 2007-2013 re-prezint o alt resurs important aflat la dispoziia statelor membre n perspectiva depirii crizei. Ast-fel, Comisia European a anunat

  nfiinarea unui grup de lucru spe-cific pentru a stimula absorbia i a sprijini anumite state membre care ntmpin probleme n utilizarea la maximum a fondurilor rmase dis-ponibile din perioada 2007-2013.

  Aceasta a fost una dintre pri-mele mele prioriti n calitate de comisar pentru politica regional. Sper c acest grup de lucru va oferi impulsul final necesar pentru pe-rioada 2007-2013 i ne va ajuta s tragem nvminte valoroase pen-tru noua perioad de programare, 2014-2020, a afirmat comisarul Co-rina Creu.

  Comisia European se concen-treaz pe sprijinirea statelor membre pentru a realiza o rat de absorbie ct mai mare pn la sfritul anului viitor, a afirmat comisarul Corina Cre-u, n cadrul unei vizite efectuate la Bucureti, pe 27 noiembrie.

  n privina programelor de dez-voltare regional, ntreaga Uniune European se afl ntr-o perioad de tranziie. Atenia autoritilor, dar i a beneficiarilor din mediul privat tre-buie concentrat att pe finalizarea proiectelor aferente perioadei 2007-2013, ct i pe pregtirea ct mai bun a urmtorilor apte ani.

  FOTO

  : eu

  obse

  rver

  .com

  FOTO

  : Pa

  rlam

  entu

  l Eur

  opea

  n

 • ianuarie 2015 7

  Studiu IMM-uri

  BIROUL EvALUARE PROGRAM, DIRECIA AUTORITATEA DE MANAGEMENT PENTRU [email protected]

  Principalele constatri rezul-tate n urma evalurii indi-c faptul c finanarea prin Regio a contribuit la crearea

  i meninerea locurilor de munc la nivelul microntreprinderilor. Astfel, beneficiarii proiectelor fina-lizate dup primul apel de finanare au creat cu 3 locuri de munc mai mult comparativ cu firmele care nu au accesat fonduri europene. Rezultatele arat c, n pofida cri-zei economice, numrul locurilor de munc nfiinate n acest mod au fost meninute i dup msurarea rezultatelor, la 4 ani de la finaliza-rea investiiilor, la un nivel mediu de 2,4 locuri de munc nou create.

  Studiul nu a relevat o legtur direct ntre finanarea prin Regio i cifra de afaceri, ns a identificat o corelaie pozitiv ntre valoarea grantului i variaia ocuprii forei de munc: cu ct finanarea a fost mai mare, cu att mai multe noi locuri de munc au fost create.

  Acesta este i primul studiu de impact realizat n Romnia pentru un program european la care s-a fo-losit metoda contrafactual, metod recomandat de Comisia European. Metoda presupune compararea, dup

  o metodologie specific, a micron-treprinderilor care au beneficiat de finanare prin Regio 2007-2013 cu cele care nu au accesat astfel de fon-duri europene (non-beneficiari).

  Pn la 31 iulie 2015, vor mai fi realizate nc apte evaluri de im-

  pact pentru domenii majore de inter-venie ale Regio 2007-2013, studiile fiind elaborate de ctre consultani independeni. Studiul complet poate fi accesat de pe pagina de internet a programului, www.inforegio.ro, de la seciunea Evaluare.

  Rezultatele primei evaluri de impact realizat cu metoda contrafactual derulat de Ministerul Dezvoltrii Regionale i Administraiei Publice au fost prezentate n cadrul reuniunii de nchidere a proiectului ce vizeaz Domeniul Major de Intervenie 4.3. Sprijinirea dezvoltrii microntreprinderilor.

  STUDIU: NOI LOCURI DE MUNC CREATE PRIN FINANAREA EUROPEAN A MICRONTREPRINDERILOR PRIN REGIO 2007-2013

  Alte analize cuprinse n studiu arat c microntreprinderile care au avut acces mai mare la finanare provin din rndul celor care au site-uri web, o situaie financiar solid i care aparin sectorului de servicii. Totodat, fi-nanarea prin Regio 2007-2013 a asigurat beneficiarilor creteri la nivelul:

  capacitii de exploatare a oportunitilor de pia; orientrii strategice i schimbrii domeniului de activitate; trecerii de la comercializare la producie; calitii produciei i furnizrii de noi servicii.

  FOTO

  : to

  uchs

  tone

  blog

  .org

  .uk

 • www.inforegio.ro8

  tiri regionale

  NORD

  -VEST NORD-EST

  VESTCEN

  TRU

  CURSURI PENTRUSIGURANA ALIMENTAIEIElevii i liceenii din Satu Mare au aflat ce nseamn s fii un consumator responsabil, care sunt regulile unei alimentaii corecte, dar i cum s protejeze mediul.

  n cadrul evenimentu-lui numit Sptmna Educaiei Globale, colarii au participat la seminarii speciale sus-inute de specialiti n medicin sau protecia mediului, au colectat i donat fructe i le-gume ctre centrele de plasament. Cei mai interesai dintre ei au

  dovedit c au neles ce nseamn s mnnci corect i sigur, prin desene specifice vrstei. Partenerii acestui eveni-ment au fost Agenia pentru Pro-tecia Mediului Satu Mare, Oficiul pentru Protecia Consumatorului i Direcia de Sntate Public Satu Mare.

  CENTRU TURISTICLA MIROSLAvA

  Trei biserici de patrimoniu, dar i cteva rezer-vaii naturale de o rar frumu-see acestea sunt atuurile cu care primria comunei Miros-lava din judeul Iai ncearc s atrag ct mai muli turiti strini n zon. Recent, n comuna ieea-n a fost inaugurat un centru de informare turistic de unde vizitatorii vor primi toate informaiile legate de potenialul zonei. Autoritile spun c peisajele ri-

  valizeaz cu cele din Transilvania att de mult vizitat. Punctele de atracie ale Miroslavei sunt Valea lui David, pdurea Uricani, dar i un monument al naturii, plcul de stejari aflat n apropierea locali-tii Valea Ursului.

  AUTOBUzE ELECTRICENTRE DEVA I HUNEDOARAO linie de autobuze electrice va fi deschis ntre municipiile Deva i Hunedoara, n cadrul unui proiect comun de dezvol tare a transportului public de per soane n care sunt implicate pri mriile celor do u orae i Consiliul Judeean Hu nedoara. Iniial, pro iectul prevedea con-struirea unei linii de troleibuze, dar tehnologia avan-sat a permis re-facerea acesteia pentru autobuze electrice. Potrivit autoritilor, pro-iectul liniei de au-tobuze electrice va aduce beneficii populaiei, care va plti mai ieftin cltoria ntre Deva i Hunedoara. n prezent, transportul public de persoane ntre cele dou municipii este asigurat de firme private.

  TERMINAL MODERN PENTRUTRANSPORTUL N COMUN

  Un terminal modern i util este soluia pe care Prim-ria Braovului a gsit-o n ncercarea de a reduce tra-ficul auto. Construcia de la captul liniei de autobuz care ajunge n centrul oraului de la poalele Tmpei are 6.000 de metri ptrai, apte peroane, parcare, sal de ateptare, birou de informaii i ghieu de bi-lete. Astfel, turitii, dar i navetitii sunt ncurajai s foloseasc mijloacele de transport n comun n detri-mentul mainilor personale. Se evit astfel att ambu-teiajele, ct i creterea nivelului de poluare. Tot mai multe orae caut astfel de soluii pentru reducerea traficului auto.

  FOTO

  : ac

  cent

  med

  ia.r

  o

  FOTO

  : w

  ww

  .bra

  sov.

  net

  FOTO

  : w

  ikim

  edia

  .org

  FOTO

  : do

  ku.c

  ac.a

  t

 • ianuarie 2015 9

  tiri regionale

  SUD-V

  EST

  OLTEN

  IASUD-EST

  SUD MUNTENIA B

  UCUR

  ETI

  - ILFO

  V

  INVENIA UNUI CRAIOVEAN,N SLILE DE OPERAIIInvenia unui craiovean ar putea revoluiona intervenii-le chirurgicale. Este vorba despre un radiocauter pentru care inginerul Emil Godeanu a primit medalia de aur la Salonul de inventic de la Geneva. Aparatul care a fost att de apreciat permite realiza-rea de operaii mai sigure i de mai scurt dura-t i, foarte im-portant, nu las cicatrici dup intervenie. Cra-ioveanul va nce-pe producerea n serie a radiocau-terului care poa-te fi folosit n orice spital. Apa-ratul este n curs de omologare i n ri din Europa i America de Nord. Inventatorul lucreaz acum i la un aparat pentru bol-navii de diabet.

  SISTEM NOU DE COMUNICARE LA PREFECTURA CONSTANA

  Autoritile din judeul Con-stana vor co-munica mai ra-pid i mai efi-cient n cazul unor urgen-e sau dezas-tre naturale. La Prefectur a fost implemen-tat un proiect unic n ar, prin intermediul cruia re-prezentanii n teritoriu ai Guvernului vor discuta cu primarii. Este vorba despre o platform online, conec-tat la un videoproiector i la videotelefoane n pri-mrii. Platforma a fost realizat de informaticieni de

  la Universitatea Ovidius, care au lucrat aproape doi ani la pro-iectul susinut i de Serviciul de Telecomunicaii Speciale. Con-form autoritilor, programul A.P.R.O.A.P.E ar putea fi extins n mai multe judee n 2015.

  PRIMA PERDEA FORESTIERPLANTAT PE A2Autostrada Soarelui are primii 8 km de perdea forestier de protecie. Romsilva a plantat de-a lungul A2, n apro-pierea localitii Feteti, puiei din speciile frasin, ulm de Turkestan, pin negru, slcioar, pducel i mce.

  A nceput astfel implementarea programului na-ional de reali-zare a perdele-lor de pdure, n conformitate cu normele de mediu. n pre-zent, n Rom-nia exist ast-fel de protecii

  pentru autostrzi i drumuri naionale pe o suprafa de 700 de hectare, necesarul fiind de aproximativ 20.000 de hectare. De-a lungul Autostrzii Soarelui, mpduri-rea va continua n primvara viitoare.

  PREURILE, COMPARATE

  PE O PLATFORM ON LINE

  Bucuretenii vor putea afla rapid la ce magazine sunt cele mai bune preuri. Proiectul de 80.000 de euro va fi implementat n perioada martie-decembrie 2015 de Consiliul Concuren-ei printr-o plat-form online cu detalii despre ma-gazine, produse i preuri. Sptm-nal, vor fi afiate preurile produse-lor care fac parte din coul zilnic al populaiei. Astfel, clienii vor putea compara i vor face cea mai bun alegere din punctul de vedere al preului, iar concu-rena ntre magazine va duce la o scdere a preurilor, conform specialitilor. Pentru extinderea proiectului vor fi atrase, din 2016, i fonduri europene.

  FOTO

  : w

  ww

  .gla

  sul-

  hd.r

  o

  FOTO

  : ob

  serv

  ator

  .ro

  FOTO

  : lid

  erul

  deop

  inie

  .ro

  FOTO

  : pr

  emiil

  eino

  vati

  ei.r

  o

 • www.inforegio.ro10

  BOTOANIUL N HAINE NOI

  ALICE-CLAUDIA [email protected]

  Botoaniul este un ora cu 110.000 locuitori, cu tradiii n organizarea de festivaluri i evenimente la care parti-

  cip anual un numr mare de local-nici i de turiti. O succint analiz a ctorva dintre proiectele derulate prin programul Regio la Botoani ne dezvluie anvergura i importana accesrii de fonduri europene n sco-pul dezvoltrii acestui ora din regiu-nea de Nord-Est a Romniei. Totul a plecat de la strategia de dezvoltare local a municipiului, care se imple-menteaz n perioada 2008-2015. Ca urmare a unei expertize tehnice, au fost gndite o serie de iniiative de dezvoltare a oraului concretizate n proiecte de infrastructur i solicitate spre finanare n cadrul Programului Operaional Regional. ntre aceste proiecte s-au numrat: modernizarea i reabilitarea acceselor pietonale i carosabile; iluminatul arhitectural n municipiul Botoani; reabilitarea i modernizarea parcurilor i a spaiilor verzi, plus modernizarea iluminatului ornamental aferent acestora, n mu-nicipiul Botoani; reutilizarea unei cldiri vechi n scopul transformrii n centru social; creterea siguran-ei cetenilor prin achiziionarea de echipamente specifice i amenajarea unui centru de supraveghere n ora; consolidarea i restaurarea Teatrului Mihai Eminescu Botoani; reamena-jarea Parcului Regional de agrement turistic i sportiv Cornia Botoani; re-

  staurarea i modernizarea Casei Ven-tura, n vederea amenajrii Muzeu-lui etnografic al judeului Botoani; extinderea i modernizarea Hotelului Belvedere 3 stele i, nu n ultimul rnd, reabilitarea Spitalului Judeean de Urgen Mavromati din munici-piul Botoani. Contribuia fondurilor europene la aceste proiecte este de circa 119 milioane de lei.

  Toate aceste investiii au avut ca scop transformarea i dezvoltarea municipiului Botoani la standarde calitative ridicate. Crete, astfel, atractivitatea spaiilor publice, iar locuitorii municipiului i turitii care tranziteaz oraul petrec timpul li-ber ntr-un mediu mai plcut i mai sntos. Pe de alt parte, reabilitarea spitalului judeean a venit n sprijinul pacienilor oraului, dar i ai judeului

  Botoani, iar iluminatul public i no-ile echipamente de supraveghere au ca menire creterea gradului de sigu-ran a ceteanului n ora. Fiecare proiect are, aadar, nsemntatea i particularitile sale care contribuie la alctuirea imaginii unui ora mo-dern, cu numele Botoani.

  Reabilitarea acceselor pietonale i carosabile prin lucrri de refacere a prii pietonale i a aleilor cu pa-vele, amenajarea unei parcri n zona pieei centrale pe dou niveluri, re-paraii ale fntnilor arteziene i pla-carea cu gresie, refacerea spaiilor verzi i plantarea/replantarea de ve-getaie, precum i nlocuirea stlpilor i a aparatelor de iluminat public cu tehnic i echipamente moderne au dat un aer contemporan, pe drept cu-vnt de secol XXI, zonei cuprinse ntre

  Fondurile Regio nseamn dezvoltare, locuri de munc i, mai ales, o modalitate de a recpta prestigiul unei ntregi comuniti. Astfel, prin implementarea unor proiecte utile se urmrete creterea standardelor de calitate a vieii cetenilor. Din aceast perspectiv municipiul Botoani are cu ce se mndri.

  REGIO, MAI MULT DECT CIFRE

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Boto

  ani

  Hotel Belvedere, terasa

 • ianuarie 2015 11

  Piaa Central i Piaa Revoluiei din Botoani. Unul dintre rezultatele ime-diate ale proiectului a fost scderea numrului accidentelor n zona caro-sabil i pietonal vizat de proiect, potrivit Inspectoratului de Poliie al judeului Botoani.

  Pe de alt parte, locuitorii Boto-aniului beneficiaz acum de rezul-tatele proiectului de recondiionare a parcurilor Sucevei, Junior, Prim-riei, Tineretului i Mihai Eminescu. n fiecare dintre aceste parcuri au fost montate dale pe alei, reabilitate fntnile arteziene, refcute zonele plantate cu iarb, arbuti i arbori, precum i iluminatul ornamental al acestora.

  De maxim importan este pro-iectul de supraveghere video a strzilor oraului, a parcurilor i zonelor din imediata apropiere a colilor. Fiind un ora de frontier, este de la sine neleas importan-a investiiei. Utilitatea sisteme-lor implementate s-a dovedit deja prin prezentarea probelor video n instan, n numeroase cazuri de contravenii i infraciuni. Prezena acestor tipuri de sisteme a condus la scderea semnificativ a infrac-ionalitii n zonele acoperite, a declarat Oana Neica, efa Serviciului

  Management Proiecte din Primria Botoani.

  Ce este un ora fr un teatru? Mai ales dac acesta are o istorie n spate, botonenii iubind arta tea-tral nc de la primele reprezentaii inute ntr-o sal de coal n 1838. Cldirea Teatrului Mihai Eminescu a fost ridicat n 1914, dup deteriora-rea cldirii Teatrului Petrache Cris-tea, ridicat n 1860 i grav avariat dup 1885. Dar trecerea timpului a afectat i cldirea monument a Tea-trului Mihai Eminescu i se impu-neau lucrri de consolidare i resta-urare, din cauza strii avansate de degradare. Lucrrile de restaurare se justific din perspectiva semnifi-caiei i a valorii acestui monument pentru oraul Botoani i pentru judeele Botoani i Suceava, care constituie grupul int al ofertei culturale iniiate n cadrul acestei instituii. Cldirea care adpostete Teatrul Mihai Eminescu are o valoa-re istoric i arhitectural deosebit i reprezint unul dintre simbolurile oraului, a precizat Oana Neica.

  n secolul al XIX-lea i prima jum-tate a secolului XX, oraul Botoani era cunoscut n ar i chiar n stri-ntate ca fiind o urbe a reedinelor somptuoase i a grdinilor amenajate

  dup standarde europene occidenta-le. Regimul de dup 1945 a transfor-mat palatele i conacele n reedine cenuii, adesea lsate n paragin sau chiar demolate. Din anul 1989, Prim-ria Botoani a intrat n posesia monu-mentului istoric cunoscut sub denumi-rea Casa Ventura i inclus de Minis-terul Culturii pe Lista monumentelor reprezentative pentru patrimoniul local. Unica soluie de a introduce n circuitul turistic att imobilul, ct i piesele de patrimoniu ale Seciei de Etnografie a Muzeului Judeean, a fost accesarea de fonduri europene Regio. Cldirea Casa Ventura a fost constru-it, ntre anii 1845 i 1850, de Grigore Ventura (scriitor i compozitor romn, tatl actriei Maria Ventura). Stilul

  este neoclasic, cu decoraiuni arhi-tectonice interioare baroce de valoa-re, ce pstreaz nc formele origina-le (scri, confecii metalice, vitralii). Atestat la 1872, cldirea de pe Bdul. M. Eminescu nr. 50, este un edificiu n care, dup anul 1950 au funcionat mai multe instituii de cultur i ale administraiei locale, printre care: coala Popular de Art, Filarmonica Botoani, Filiala Uniunii Compozitori-lor etc. Pn la posibilitatea utilizrii Fondurilor Structurale alocate Rom-niei dup aderarea la UE, n cldirea Casa Ventura funciona o singur in-stituie de cultur subordonat pri-mriei Botoani coala Popular de Arte i Meserii. Din aceast cauz, cl-

  Dosar

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Boto

  ani

 • www.inforegio.ro12

  Dosar

  direa de patrimoniu nu putea fi vizita-t i apreciat la valoarea sa. Datorit recunoaterii ei ca unul dintre cele mai importante monumente istorice locale, Consiliul Judeean Botoani a hotrt introducerea Casei Ventura n circuitul turistic. Au fost restaurate spaiile de la subsolul neutilizat i de la parterul cldirii pentru a fi alocate Seciei de Etnografie a Muzeului, pre-cum i mansarda, nefuncional pn n momentul restaurrii. Prin Casa Ventura s-a aezat nc o perl la i-ragul de nestemate arhitecturale pe care l deine judeul Botoani. Venii la Botoani i vei descoperi splendoa-rea arhitecturii de altdat, totul be-neficiind de utilitile nceputului de mileniu III!, este ndemnul autorit-ilor botonene, prin vocea doamnei Oanei Neica. Proiectul Casa Ventura i-a atins obiectivul de a aduce mai muli turiti care s viziteze patrimo-niul cultural al Botoaniului. Astfel, dup primul an de la darea n folosin a obiectivului de investiie menionat, s-au nregistrat 3.237 de vizitatori la Secia de Etnografie, iar anul urmtor deja numrul de vizitatori ai aceleiai Secii se ridica la 3.340. i s nu uitm nc o realizare important adus de proiect! Reabilitarea Casei Ventura a contribuit i la creterea numrului de spaii verzi i amenajri peisagistice cu 1.280 mp.

  Potenialul turistic al municipiului Botoani este completat de un alt pro-iect, nc n derulare Parcul Regio-nal de Agrement Turistic i Sportiv Cornia, ce contribuie la mbunti-rea gradului de atractivitate a regiunii de Nord-Est i la crearea de noi locuri de munc. Locuitorii Botoaniului i-au manifestat dintotdeauna inte-resul pen tru noi spaii de agrement i faciliti pentru petrecerea timpu-lui liber. n acest context, parcul de agrement Cornia vine ca un rspuns la aceste nevoi ale locuitorilor i ale turitilor, inclusiv din Republica Mol-dova i din Ucraina, care ne viziteaz oraul, a menionat doamna Neica.

  Cu attea atracii turistice re-

  abilitate i modernizate, la care se adaug altele care nu au fcut obiec-tul finanrilor Regio, era normal ca n panoplia de proiecte s fie inclus i un produs turistic, respectiv mo-dernizarea i extinderea Hotelului Belvedere 3 stele, din Botoani. n urma accesrii de fonduri euro-pene i a implementrii proiectului, noi am nregistrat o cretere de 20% a turitilor n hotelul nostru, iar asta nseamn c beneficiarii notri tu-ritii, sunt mulumii. Prin atragerea de fonduri Regio am dezvoltat firma, iar aceasta nu este puin lucru pen-tru noi. i nc ceva! Un hotel n plus la Botoani nseamn concuren, iar clienii pot alege ce este mai bun, ne-a declarat Eugen Tudose, mana-gerul Hotelului Belvedere.

  nainte de implementarea proiec-tului de reutilizare a unei cldiri n scopul transformrii n centru social n Municipiul Botoani, imobilul si-tuat n str. Tineretului nr.4 se afla n conservare, dup ce anterior gzdui-se o cre i apoi o coal. Proiectul a venit n ntmpinarea nevoilor unui numr mare de persoane care nece-sit asisten social, n special copii aflai n situaii de risc, pentru care serviciul public al Primriei oferea la acel moment o gam redus de servi-cii sociale.

  Centrul social de zi furnizeaz ser-vicii sociale specializate i acreditate pentru 24 copii aflai n situaii de risc social: ngrijire de baz i educaie non-formal i informal, dezvoltarea deprinderilor de via i pregtirea reintegrrii sau integrrii familiale, asisten i consiliere pentru activiti cultural-artistice i sportive, servire a hranei. Pn la finalul anului 2014, nu-mrul beneficiarilor Centrului social a ajuns la 36. Copiii de la Centrul social de zi nu sunt instituionalizai, servi-ciile sociale oferite fiind de zi, n sis-tem de tip after school. Necesitatea proiectului a reieit i din rata mai mare a omajului nregistrat n zona de aciune urban Parcul Tineretului i a rspuns unor realiti sociale re-lativ noi, dar care riscau s genereze un impact negativ pe viitor copiii ai cror prini sunt plecai la munc n strintate sau copiii strzii i cer-etorii, ne-a declarat doamna Neica. n cele 24 de luni de implementare a proiectului, cldirea centrului a cp-tat o nou fa i funcionalitate prin reabilitarea faadelor i acoperiului, prin reorganizarea i recomparti-mentarea spaiului interior pentru a rspunde necesitilor serviciului de asisten social din municipiul Boto-ani i multe alte intervenii care au dus la crearea a 25 de locuri de munc

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Boto

  ani

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Boto

  ani

  Hotel Belvedere

 • ianuarie 2015 13

  Dosar

  n etapa realizrii lucrrilor de reabi-litare, plus alte zece locuri de munc, pentru asigurarea serviciilor sociale, n etapa operaional.

  SERvICII MEDICALE MAI BUNE

  Ultimul, dar nu cel din urm pro-iect, care completeaz imaginea de ansamblu a unui ora n plin proces de modernizare l constituie reabilita-rea spitalului Judeean de urgen Mavromati. Construciile din incinta spitalului, inclusiv cldirea principal n care funcioneaz spitalul i ambu-latoriul, aveau o vechime de peste 34 de ani. Cldirea a fost proiectat con-form unor norme n vigoare la data respectiv, norme care nu asigurau cerinele normativelor actuale referi-toare la sigurana n exploatare a con-struciilor spitaliceti. Din punct de vedere funcional, nu erau respecta-te condiiile de eficien energetic, securitate la incendiu, igien, snta-te i protecia mediului, siguran n exploatare. Astzi, datorit fondurilor Regio, toate aceste probleme sunt de domeniul trecutului. Reabilitarea Spi-talului Judeean de Urgen din Boto-ani a inclus corpul propriu-zis al spita-lului (corp cazare), cldirea S+P+9E ce

  cuprinde Unitatea de Primiri Urgene, Cardiologie, Terapie Intensiv Coro-narieni, Neurologie, Medicin intern 2, Gastroenterologie, Diabet zaharat, nutriie i boli metabolice, Medicin intern 1, Endocrinologie, Hemato-logie, Nefrologie, ORL, Oftalmologie, Chirurgie plastic, Urologie, Chirurgie general, Neurochirurgie, Ortopedie, Anestezie-Terapie Intensiv. Spitalul de urgen Mavromati preia jumta-te dintre pacienii judeului Botoani, care numr o populaie total de

  peste 450.000 de locuitori. n primele zece luni ale lui 2014, 37.121 pacieni au fost internai n Spitalul Judeean Botoani, din care 87% au fost tratai n cldirea reabilitat. Dintr-un numr de 105 pacieni chestionai, n peri-oada septembrie-octombrie 2014, de ctre reprezentanii Consiliului Jude-ean Botoani, peste 90% s-au declarat mulumii de serviciile medicale i de condiiile de cazare.

  Toate proiectele prezentate au dus la crearea a 331 de locuri de munc temporare, pe durata realizrii lucr-rilor i 40 de locuri de munc perma-nente dup finalizarea proiectelor. n plus, dup finalizarea proiectului par-cului Cornia, vor mai fi angajate cel puin 25 de persoane.

  Regio, prin investiiile n infra-structura rutier, spaii verzi, turism, eficien energetic, infrastructur social i cultural, a nsemnat pen-tru Municipiul Botoani ansa schim-brii i a modernizrii. n spatele tu-turor indicatorilor realizai stau sute de ore de munc, att pe antierele create, ct i n birourile de imple-mentare ale proiectelor. ns, fiecare efort depus a adus valoare adugat la nivelul comunitii noastre, a de-clarat Ovidiu Iulian Portariuc, primarul Municipiului Botoani.

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Boto

  ani

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Boto

  ani

  Spitalul Judeean Mavromati

  Colegiul Naional A.T. Laurian

 • www.inforegio.ro14

  Dosar

  ALBA IULIA, EVALUAT DE MOODySCnd mai bine de 60% din sumele alocate unor proiecte de dezvoltare sunt fonduri nerambursabile nseamn c administraia local i-a fcut datoria. Este cazul oraului Alba Iulia.

  VLAD [email protected]

  Din cele opt proiecte ale administraiei locale Alba Iulia, finanate prin Regio, doar unul este nc n im-

  plementare. n rest, toate celelal-te apte proiecte au fost finalizate. Din valoarea total de 279 milioane de lei a acestor proiecte, aproape 168 milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile. Proiec-tele au vizat valorificarea resurse-lor turistice, modernizarea infra-structurii rutiere i a celei sociale. Implementarea acestor proiecte a transformat administraia local n cel mai mare investitor n perioa-da crizei economice din Alba Iulia. Lucrrile executate i prestrile

  de servicii, respectiv necesarul de resurse umane pentru asigurarea sustenabilitii post implementare aferente, au permis crearea a peste 1.500 de locuri de munc tempora-re i permanente, a declarat Nico-laie Moldovan, City Manager, Prim-ria Alba Iulia. Potrivit acestuia, n perioada de pregtire a proiectelor contractate i puse n aplicare prin intermediul programului Regio, n perioada 2007-2008, numrul tu-ritilor care vizitau Alba Iulia nu depea 32.000. n prezent, oraul atrage peste 400.000 de vizitatori pe an. Trendul este ascendent i se reflect i n dublarea numru-lui de nnoptri n ora (aproxima-tiv 90.000 zilnic). Cei mai muli sunt turiti aflai n tranzit sau city break.

  Prin contractele de finana-re derulate, Regio a permis rege-nerarea celei mai mari ceti din Romnia i din Europa Central i de Sud-Est. Lucrrile derulate n ul-timii 5 ani n zona istoric au repre-zentat cel mai mare antier derulat n Romnia, ca valoare financiar, areal vizat, tipologie de intervenie i dotri ntr-un sit istoric de cate-goria A. Zona istoric reprezint azi o mare grdin urban n micare, deschis att publicului local, ct i vizitatorilor romni i strini, ex-plic reprezentantul municipalitii.

  Cetatea Alba Carolina i permite s respiri aerul a peste dou mile-nii de istorie, s te bucuri de eve-nimente culturale de calitate, pre-cum Festivalurile Dilema Veche sau Festivalul de Muzic i Film sau s trieti cu adevrat apartenena la Romnia, an de an, la 1 Decembrie.

  PROIECTE SOCIALE

  Un proiect relevant mai ales pen-tru persoanele vrstnice din Alba Iulia este reabilitarea i moderniza-rea Cminului de persoane vrstni-ce Serviciul social rezidenial de interes regional. Centrul a dispus i nainte, dar i dup reabilitare i modernizare, de 100 de garsoniere pentru seniori. Potrivit lui Nicolaie Moldovan, n urma proiectului nu a crescut numrul persoanelor insti-tuionalizate aici, dar exist alte beneficii. Am rmas n aceeai me-die. Am ctigat ns enorm n ceea ce privete calitatea servici ilor i confortul rezidenilor, economisim mult la facturile de energie, mai ales fiindc acest proiect a fost FOT

  O:

  Revi

  sta

  de A

  lba

  Festival Roman Apulum n Cetatea Alba

 • ianuarie 2015 15

  Dosar

  complementar cu un altul derulat prin Programul Operaional Sec-torial Creterea Competitivitii Economice, prin care am asigurat sustenabilitatea energetic a cldi-rii cu panouri fotovoltaice i solare. Nu n ultimul rnd, au crescut ca-litatea i condiiile de desfurare a activitilor de asisten social, medical, terapie, arat City Ma-nagerul Primriei Alba Iulia.

  Ct privete impactul proiecte-lor de infrastructur, acesta spune c, n condiii de austeritate inves-tiional n zona proiectelor cu fon-duri publice guvernamentale, este o mare performan ca o parte foarte important din infrastructura de mo-bilitate a unui municipiu reedin de jude, aproximativ 35 de kilome-tri, s fie reabilitat, modernizat sau extins cu finanri nerambur-sabile. n acest moment, intrrile dinspre Cluj Napoca, Munii Apuseni, ntreg centrul civic, zona istoric,

  dou pasaje peste magistrala de cale ferat 200 i o derivaie secundar, podul peste rul Ampoi, toate per-mit fluidizarea traficului n munici-piu, deservesc operatori economici locali importani, permit desfura-rea n condiii optime a transportu-lui public de persoane sau au redus parial poluarea.

  Municipalitatea a reuit s ame-najeze i 20 de kilometri de piste pentru bicicliti n zona istoric, n zona de agrement Parcul Dendrolo-gic-Mamut i n zonele rezideniale i comerciale din cartierul Cetate.

  BENEFICIUL FONDURILOR UE

  Primul instrument de monitori-zare a proiectelor de infrastructur va fi Planul de Mobilitate Urban al municipiului Alba Iulia, document n curs de elaborare. ns efectele financiare ale proiectelor finanate prin intermediul fondurilor europene

  sunt evidente. Potrivit lui Nicolaie Moldovan, Regio i alte instrumente structurale accesate n ultimii 7 ani de Municipiul Alba Iulia au nsem-nat 150 milioane de euro investite n dezvoltarea comunitii. Acest volum financiar a nsemnat aproxi-mativ 2.500 euro/cap de locuitor i peste 6.000 de euro pe familie.

  Alba Iulia este primul ora din Romnia care a primit, n noiembrie 2013, un calificativ financiar din par-tea ageniei de rating Moodys. Po-trivit acestuia, municipalitatea Alba Iulia este o instituie cu o credibili-tate considerabil n faa investitori-lor i a demonstrat un management performant n atragerea fondurilor europene n perioada 2007 2013. De asemenea, municipalitatea Alba Iulia deine o capacitate instituio-nal puternic pentru planificarea dezvoltrii urbane i atragerea re-surselor financiare pentru politici i proiecte urbane.

  FOTO

  : sh

  utte

  rsto

  ck

  Intrarea n Cetatea Alba

 • www.inforegio.ro16

  Dosar

  CONSTANA, DESTINAIE TURISTIC LA MALUL MRII

  Constana nseamn mai mult dect o capital de jude. Oraul cuprinde i o zon metropolitan care include Mamaia, Eforie Nord, Agigea, Tuzla sau Poarta Alb. Aceast realitate este reflectat inclusiv de modul n care au fost accesate fonduri Regio pentru reabilitarea i modernizarea unor obiective turistice sau sociale n municipiul Constana i zona metropolitan.

  ALICE-CLAUDIA [email protected]

  ntotdeauna turitii au venit la Constana pentru mare i soare, dar i pentru pitorescul oraului, care mbin atmosfera interbeli-

  c la Belle poque cu parfumul orien-tal al Istanbulului. Din pcate, pn s nceap proiectele de reabilitare prin fonduri Regio, farmecul centru-lui vechi aproape c se stinsese. Eu nsumi, mergnd n Constana, vara la mare, eram dezamgit de cum ara t centrul vechi, aflat ntr-o con-tinu stare de degradare. Iat, ns, c lucrurile par s se aeze i o serie de proiecte au primit finanare i au salvat centrul vechi i nu numai. Unul dintre acestea se refer la reamena-jarea integrat a zonei pietonale din centrul istoric al municipiului, un al-tul a vizat restaurarea i reamenaja-

  rea Pieei Ovidiu, iar altul reamena-jarea spaiilor verzi i a promenadei din zona Vraja Mrii Cazino - Portul Tomis. Prin implementarea celor trei

  proiecte s-a urmrit regenerarea ur-ban a centrului istoric al municipiu-lui Constana. A fost reabilitat o su-prafa total de aproximativ 92.000 mp, fiind nlocuit asfaltul cu paviment din piatr natural destinat traficului pietonal i fiind reamenajate cores-punztor spaiile verzi. De asemenea, a fost montat mobilier urban nou n consonan cu stilul arhitectonic al zonei, rednd astfel centrului vechi al Constanei aerul boem din perioa-da interbelic. Realizarea celor trei proiecte a influenat n mod pozitiv fluxul de turiti care viziteaz mu-nicipiul, centrul istoric redevenind punct de atracie att pentru turiti, ct i pentru constneni. Mai mult dect att, ele reprezint tot attea oportuniti pentru mediul de afa-ceri, interesul investitorilor pentru

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Cons

  tan

  a

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Cons

  tan

  a

  Centrul vechi, Constana

 • ianuarie 2015 17

  Dosar

  aceast zon crescnd exponenial. Investiiile pu blice n centrul vechi al municipiului au stimulat mediul de afaceri. innd cont i de proxi-mitatea portului, ne ateptm ca, n scurt timp, zona s devin principalul centru pentru afacerile din domeniul serviciilor, intermedierilor i consul-tanei portuare, dar i un important reper turistic n sine, a declarat Victor Pduraru, un reprezentant al IMM-urilor din Constana.

  Dar Constana nu presupune doar grij pentru centrul vechi, ci i pen-tru staiunea aflat n imediata sa vecintate, celebra Mamaia, perla turismului romnesc. i aici m refer la proiectul Promenada turistic Ma-maia, cel care a vizat mbuntirea accesului n staiunea Mamaia prin construirea unor pasarele pietona-le. n Mamaia, o staiune extrem de cutat de turiti, nu era amenajat o zon de promenad, n adevratul sens al cuvntului. n urma imple-mentrii proiectului amintit, staiu-nea se poate acum ncadra n cate-goria resorturilor maritime care pot oferi un cadru special de promenad. Asta a nsemnat mai ales sprijinirea sectorului turistic prin mbuntirea accesibilitii turitilor la obiective-le turistice din Satul de Vacan i Staiunea Mamaia, asigurarea unei infrastructuri rutiere urbane extin-se, moderne i durabile, dar i dez-voltarea municipiului i a zonei me-tropolitane Constana prin crearea condiiilor necesare prelurii unor funciuni economice i sociale ale ju-deului i regiunii Sud-Est. Proiectul de construcie a celor trei pasarele pietonale a dus la fluidizarea traficu-lui n staiunea Mamaia, la reducerea ciclului de oprire la semafor sau la trecerea de pietoni i la reducerea numrului de accidente n zona tran-zitat de un numr impresionant de turiti n sezonul estival.

  n nordul zonei metropolitane Constana se gsete staiunea Efo-rie Nord, unde se afl n curs de implementare proiectul Promena-

  da turistic Eforie Nord. Din cauza obstacolelor birocratice, lucrrile de reamenajare din Eforie Nord au n-ceput abia n aprilie 2014. Peste 18 luni de la data nceperii proiectului, locuitorii staiunii i turitii care vin aici se vor bucura de 1.800 de metri de falez modernizat. Proiectul are o deosebit importan economic i turistic, mai ales c faleza amin-tit se afla ntr-o avansat stare de degradare, ultima modernizare da-tnd de acum 40 de ani. Lucrrile de modernizare au ca scop extinderea aleii de promenad, realizarea unor puncte de observaie i supralrgirea promenadei cu 1,70 m, realizarea pavimentului, montarea de bnci i mobilier urban. De asemenea, se va realiza un sistem de supraveghere vi-deo i se va nlocui sistemul de ilumi-nat ornamental.

  Proiectelor de reamenajare i modernizare a zonelor cu valoare tu-ristic li s-a adugat o serie de opt proiecte de reabilitare, extindere i dotare a unor cldiri, n vederea utilizrii acestora drept centre de tineret n localitile Lumina, Cor-bu, Koglniceanu, Poarta Alb, Valu lui Traian, Tuzla, Agigea i Cump-na. Cu excepia proiectelor din Cum-pna i Mihail Koglniceanu, celelal-te centre de tineret au fost finalizate n perioada 20122014 de ctre Aso-ciaia de Dezvoltare Intercomunita-r Zona Metropolitan Constana.

  Scopul nfiinrii centrelor de tine-ret este acela de a le oferi tinerilor metode alternative de nvare, o educaie informal care s vin ca o completare la cunotinele pe care le acumuleaz n coli, s asigure acce-sul la informaie i s reprezinte un loc de ntlnire pentru desfurarea unor activiti cultural-artistice i educative. Noile centre pentru tine-ret sunt dotate cu mobilier adecvat i echipamente IT necesare desfu-rrii activitii celor 22.767 de tineri vizai de respectivele proiecte.

  Ateptm de mult vreme o in-stituie care s-i ajute pe tineri! Ei au nevoie de toate instrumentele educa-ionale necesare pentru a-i construi un viitor frumos i cred c vom putea s-i ajutm de-acum nainte n acest sens!, a declarat primarul comunei Mihail Koglniceanu, Ancua Belu. Ini-

  iativa construirii de centre pentru ti-neret a fost salutat i de primarul co-munei Tuzla, Micu Florin Constantin, care a declarat c: Situaia tinerilor ne preocup mult, la fel i implicarea lor n problemele societii i comu-nitii din care fac parte. ncercm s i atragem ctre spaii n care s se poat exprima i n care prerea lor s conteze!.

  Contribuia fondurilor europe-ne nerambursabile la proiectele de modernizare din municipiul i zona metropolitan Constana se ridic la 88,32 milioane de lei.

  FOTO

  : Co

  nsili

  ul J

  ude

  ean

  Cons

  tan

  a

  Pasarela Nvod i pescrui, Mamaia

 • www.inforegio.ro18

  Dosar

  VLAD [email protected]

  Autoritile din Chitila au bifat, din luna septembrie 2009, pn n iunie 2013, patru proiecte finanate

  prin Regio, dintre care dou au vizat modernizarea infrastructurii rutiere, iar celelalte dou modernizarea i crearea de parcuri. Regiunea Bucu-reti-Ilfov reprezint i cea mai mare aglomerare industrial a Romniei, n care sunt prezente, de fapt, toa-te marile ramuri industriale. Acesta este unul dintre motivele care au stat la baza identificrii necesit-ii de investiii n parcuri, explic Elena Petre, manager de proiect la Primria Chitila. Administraia local nu duce lips de argumente atunci cnd trebuie s motiveze necesita-tea de a investi n parcuri. Ba a fcut chiar i studii de pia n acest sens. Populaia nu percepe n mod clar extinderea construciilor ca o cau-z a lipsei spaiilor verzi. Se obser-v, totui, o diferen de pondere atunci cnd comparm prerea celor mulumii i a celor nemulumii de spaiile verzi cnd se pune proble-ma afectrii acestora de extinderea construciilor: 10,1% din cei mulu-mii de spaiile verzi consider c extinderea construciilor afectea-z n mare msur aceste spaii, n timp ce 18,6% din cei nemulumii de spaiile verzi consider c ex-tinderea construciilor afecteaz n mare msur aceste spaii, arat Elena Petre.

  n ultimii ani, Chitila a atras tot mai mult populaie tnr din Ca-pital. Avnd n vedere investiiile imobiliare din 2006 i 2007, s-au es-timat creteri anuale de pn la 5% ale populaiei. n octombrie 2010 a nceput modernizarea parcului din Chitila, iar n februarie 2012 a fost demarat un nou proiect, respectiv cel de creare a parcului Tineret. La finalul celor dou proiecte s-au atins mai multe obiective:

  mbuntirea calitii aerului prin absorbia a 3,8 tone de dioxid de carbon pe an, ca efect direct al spaiilor verzi nou create;

  creterea eficienei ener-getice prin folosirea unor sisteme

  moderne de iluminat public i iri-gat, reducndu-se aproape la mini-mum risipa caracteristic sisteme-lor clasice;

  creterea gradului de siguran- a domeniilor publice, prin ampla-sarea camerelor de supraveghere n diferite zone ale parcului.

  PARIU PE INFRASTRUCTUR

  Implementarea proiectelor de modernizare a infrastructurii ruti-ere n oraul Chitila, judeul Ilfov (etapele I i II) au avut efecte di-recte asupra mediului economic, tiut fiind faptul c reelele ruti-ere de transport susin creterea

  PREGTII PENTRU MIGRAIA DINSPRE CAPITAL

  Infrastructura i spaiile verzi par s fi fost prioritile administraiei locale din Chitila (Ilfov) n perioada 2009-2013, cel puin n privina proiectelor finanate din bani euro-peni. i nu puini, ci peste 31 de milioane de lei (7 milioane de euro). Un lucru este sigur: tinerii care vor continua s migreze din Capital n Chitila vor avea drumuri bune i parcuri n care s se recreeze.

  FOTO

  : Pr

  imr

  ia C

  hiti

  la

  Parcul Cartier, Chitila

 • ianuarie 2015 19

  Dosar

  economic a unei regiuni. Proiec-tele duc la creterea gradului de accesibilitate n interiorul oraului, prin preluarea fluxurilor majore pe direcia Drumului Naional Centura Municipiului Bucureti care traver-seaz oraul Chitila. Investiia n infrastructura de transport facili-teaz nu numai mobilitatea popula-iei, a bunurilor i serviciilor, ci i reducerea costurilor de transport de mrfuri i cltori, spune Ele-na Petre. Exist i alte argumente: mbuntirea accesului pe pieele

  regionale, creterea eficienei ac-tivitilor economice, economisirea de energie i timp, crend condiii pentru extinderea schimburilor co-merciale i, implicit, pentru dezvol-tarea investiiilor productive.

  Potrivit autoritilor, pentru eta-pa I se estimeaz o cretere a tra-ficului pe strzile modernizate din oraul Chitila cu 28% n 5 ani de la finalizarea investiiei, respectiv pn n 2017. De asemenea, sunt ateptate economii de 4,5 milioa-ne de lei n costurile cu operarea

  autovehiculelor, n termen de 5 ani de la finalizarea investiiei, i o economie n timpii de transport, echivalent cu aproape 94.000 de lei. Pentru etapa a II-a se ateapt creterea vitezei medii de deplasa-re la 40 km/h i o economie de timp pe ntregul drum, tot n termen de 5 ani de la finalizarea investiiei, de peste 18.700 de lei.

  EFECTE ECONOMICE I SOCIALE

  Impactul proiectelor de infra-structur asupra dezvoltrii econo-mice este tot mai evident. Facilita-rea accesului investitorilor privai la oraul Chitila creeaz perspectivele creterii locurilor de munc, eseni-ale pentru dezvoltarea local. Prin implementarea proiectelor, comuni-tatea local beneficiaz de cretere economic local, de crearea de noi locuri de munc i meninerea celor existente, de acces crescut la via-a economic, social i cultural a oraului. Investiia n infrastructura de transport a facilitat att mobili-tatea populaiei, a bunurilor i ser-viciilor, ct i reducerea costurilor de transport de mrfuri i cltori, mbuntirea accesului pe pieele regionale, creterea eficienei ac-tivitilor economice i economisi-rea de energie i timp, a afirmat managerul de proiect. Proiectul de modernizare a infrastructurii rutie-re a presupus refacerea a 16 strzi, crearea de piste pentru bicicliti, de trotuare i rampe de urcare pen-tru persoanele cu dizabiliti. Elena Petre este convins c parcurile, ca locuri de joac atractive i sigure pentru copii, fac aceast zon mult mai atractiv pentru tinerele familii.

  n total, cele patru proiecte au creat 120 de locuri de munc. Oraul Chitila a fost un aspirator de fonduri europene, iar localitatea este uni-cat n judeul Ilfov, n sensul n care beneficiaz de utiliti, ap, canal, gaze, n proporie de 100%. FOT

  O:

  Prim

  ria

  Chi

  tila

  FOTO

  : Pr

  imr

  ia C

  hiti

  la

  Strada Gorunului, reabilitat

  Parcul Tineret, Chitila

 • www.inforegio.ro20

  Dosar

  BOGDAN [email protected]

  Cel mai vestic ora din Vechiul Regat, unde viitorul Rege Ca-rol I punea prima dat piciorul pe teritoriul romnesc (1866),

  a avut o istorie agitat, fiind trecut prin foc i sabie de mai multe ori. Acum 19 secole, localitatea de pe ma-lul Dunrii lua fiin n jurul castrului Drobeta, de unde Imperiul Roman pornea rzboaiele contra dacilor.

  Cele mai mari distrugeri au venit de la nord, Severinul fiind unul din-tre cele mai sudice orae rvite de Marea invazie mongol de la 1241. n 1524, pe cnd se afla sub stp-nirea rii Romneti, fortreaa a fost distrus de otomani i de-abia n

  1833 domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica va renfiina un ora denumit Turnu Severin.

  Ctre nceputul secolului al XX-lea, urbea a avut o cretere spectaculoa-s, dar i lupte grele n 1916 i o aspr ocupaie german i austro-ungar.

  Odat cu aderarea Romniei la Uniunea European, municipiul pare s aib din nou o perioad mai bun, reuind s atrag finanare Regio pen-tru 12 proiecte n ultimii ani, n timp ce a implementat cel puin alte cinci proiecte cu fonduri UE.

  STRzI LA STANDARDE EUROPENE

  La prima vedere, oraul este cel mai bine sistematizat din Romnia cu strzi largi, paralele i perpen-diculare fa de Dunre, schiate de arhitectul catalan Xavier Villacrosse, primul arhitect-ef al Bucuretilor. Din pcate, dei trecuser decenii de cnd localitatea nu a mai cunoscut urgia rzboiului, unele dintre artere-le din Turnu Severin artau ca dup rzboi pn acum civa ani: caro-sabilul era plin de gropi, cu trotuare nesigure pentru pietoni.

  n urma implementrii a ase pro-iecte cu finanare Regio, din oricare parte ai intra n municipiu ca ofer, te vei simi ca ntr-un ora vest-eu-ropean. Cel mai amplu proiect a avut n vedere reabilitarea a 34 de strzi, iar n total au fost modernizate 118 artere, la standarde de calitate eu-ropean, care s garanteze o durat de exploatare de peste 15 ani, ne-a precizat Mihaela Vtuiu, ef Serviciu Dezvoltare Local i Managementul Proiectelor n cadrul Primriei.

  Aproape toate zonele au fost re-fcute, cam 70% din totalul strzilor din ora, respectiv 90% n zona cen-tral, iar dezvoltarea infrastructurii

  NFIAREA UNUI ORA GREU NCERCAT DE ISTORIE, REFCUT CU FONDURI EUROPENE

  Refacerea ntre 2010 i 2013 a peste 100 de strzi din Drobeta-Turnu Severin, modernizarea de coli i licee, precum i instalarea unui sistem de monitorizare video n tot oraul se numr printre proiectele implementate cu fonduri europene, prin Regio, ncepnd cu 2010. Cel mai amplu dintre ele, cu finalizare n 2015, vizeaz reabilitarea Palatului Cultural Theodor Costescu i a Cetii Severinului, avnd drept obiectiv revigorarea vieii culturale a urbei i creterea numrului de turiti cu 60% fa de anul 2009.

  132,35 MILIOANE DE LEI (circa 30 milioane de euro) reprezint contribuia din fonduri europene

  nerambursabile pentru cele 12 proiecte prezentate i implementate de primria Drobeta-turnu severin.

  FOTO

  : ADR

  SV

  Olt

  enia

  Strzi reabilitate

 • ianuarie 2015 21

  Dosar

  creeaz condiii pentru atrage-rea investitorilor. Deja avem so-licitri pentru deschiderea unor fabrici, ne-a declarat Mihaela Vtuiu cu privire la impactul re-facerii strzilor.

  n paralel, alt proiect a constat n instalarea unui sis-tem de monitorizare video a principalelor instituii publice, uniti de nvmnt, piee i opt intersecii. Sistemul, admi-nistrat de Poliia local, a creat cinci noi locuri de munc permanente i ofer informaii n timp real privind comiterea de infraciuni i nerespec-tarea regulilor de circulaie de c-tre oferii celor 500.000 de vehicule care strbat zilnic oraul.

  COLI MAI BINE DOTATE

  Investiiile din fonduri UE nu au ocolit unitile colare care aveau mare nevoie de reparaii. Printr-o contribuie Regio de 1,6 milioane de lei, toate ncperile Liceului de Art I. St. Paulian au fost reabilitate, iar tinerii artiti beneficiaz acum de mese de desen, evalete, mulaje, calculatoare, videoproiectoare i mo-bilier nou.

  De reparaii ample au avut parte i Colegiul Tehnic Lorin Slgean i dou coli. Una dintre ele, coala nr. 1 Dimitrie Grecescu mplinise 150 de ani de funcionare n 2001, dar slile ei erau considerate inadecva-te de ctre autoritile sanitare, care avertizau c nu vor mai putea acorda autorizaia de funcionare. Acum, cl-direa colii a fost extins i cei 240 de elevi au parte de mobilier i materiale didactice noi.

  n 1997 a fost inaugurat coala nr. 7 Theodor Costescu, dar nu toate corpurile de cldire au fost fi-nalizate. Printr-un alt proiect Regio, condiiile de studiu pentru cei 675 de elevi au fost substanial mbuntite, iar coala se poate luda ca fiind una dintre cele mai moderne din ar, cu un bazin de not i o sal polivalent perfect funcionale.

  vALORIFICAREA PATRIMONIULUI ISTORIC I A POTENIALULUI CULTURAL

  n ciuda vechimii de dou mile-nii i a zecilor de monumente totui bine pstrate, majoritatea turitilor nc nu privesc Drobeta-Turnu Seve-rin dect ca pe un popas n dru-mul ctre Cazanele Dunrii, zon situat la 25 km mai la vest. Dar Pri-mria i-a asumat valorificarea po-tenialului turistic drept un obiectiv major de dezvoltare.

  Astfel, ncepnd cu 2009, se afl n implementare proiectul de reabilitare a Palatului Cultural Theodor Costes-cu i a Cetii Severinului. Cu o fi-nanare nerambursabil prin Regio de 36,85 milioane de lei, proiectul pre-vede ca, pn n 2015, s fie refcute cele dou atracii turistice ale urbei.

  Pe de o parte, se do re te reabilita-rea unei cl diri-monument constru ite ntre 1913 i 1924 care gzduiete o bibliotec lo cal, un salon de festivi-ti, o sal de teatru, una de cinema-tograf, ncperi pentru expoziii i o grdin de var.

  nc din anul 1980 se discu-ta despre consolidare i corec-tarea unor defecte ale zidri-ei palatului, dar numai acum edificiul trece printr-un proces de reabilitare complet, de la structura de rezisten (afec-tat de marile cutremure din secolul trecut) pn la cur-area faadelor, eliminarea inflitraiilor de ap i reface-rea instalaiilor electrice i de

  nclzire. Palatul reabilitat va contribui la

  revigorarea vieii culturale n mu-nicipiu, prin punerea la dispoziia artitilor locali a unor spaii de cre-aie i de expunere sau pentru orga-nizarea de spectacole i ntruniri. n plus, se ateapt s devin un obiec-tiv neocolit de turiti.

  Cealalt component a proiectu-lui se refer la restaurarea i ame-najarea adecvat pentru circuite tu-ristice a ruinelor Cetii Severinului.

  Cetatea poate reprezenta o opi-une de petrecere a timpului n aer li-ber pentru localnici i turiti. n acest sens, situl arheologic va fi curat de vegetaie, consolidat i pus n valoa-re prin plantarea de gazon, copaci i arbuti i prin crearea unor alei pen-tru vizitatori. Se vor amenaja i un cinematograf n aer liber i puncte de belvedere, de unde s poat fi ad-mirat Cetatea i Dunrea.

  IMPACTUL PROIECTELOR EUROPENE

  77 km de strzi (peste dou treimi din totalul arterelor oraului) modernizate

  55 de obiective publice monitoriza-te de 127 camere video

  Circa 2.300 de elevi din dou coli i dou licee nva n condiii mai bune

  186 de locuri de munc create n timpul implementrii proiectelor

  34 de joburi permanente nou create Alte 46 de locuri de munc vor fi

  create pn n 2015

  FOTO

  : ADR

  SV

  Olt

  enia

  FOTO

  : ADR

  SV

  Olt

  enia

  Cetatea Severinului

 • www.inforegio.ro22

  Bistria europeanBanii Uniunii Europene au ajuns i la Bistria, iar asta se vede mai ales prin proiectele Regio care au permis autoritilor locale s dezvolte infrastructura, mediul de afaceri i educaia. Consolidarea i modernizarea a ase instituii de nvmnt, nfiinarea Parcului Industrial Sud i alte zece proiecte la fel de importante vor dezvolta semnificativ oraul.

  Dosar

  VLAD [email protected]

  Bistria i datoreaz, ntr-o mare msur, geneza i evo-luia, colonizrii germane medievale. Alctuirea cen-

  trului oraului amintete de orae-le din Europa Central i de Nord, iar sistemul de fortificaie al Bistri-ei, a crui construcie a nceput n 1465, este o dovad a nivelului de dezvoltare destul de incipient al urbei. Cei aproximativ 81.000 de lo-cuitori sunt un mix de etnii i culte religioase cum puine orae din ar l mai au. Experiena autoritilor locale din Bistria este una bogat n cazul atragerii de fonduri euro-pene, n special prin Regio, astfel c promisiunea scris a continurii acestei strategii, incluse n Rapor-tul Primarului Municipiului Bistria pe anul 2013, este i mai credibil.

  Cele 17 proiecte accesate prin Regio n perioada 2007-2013 au creat 333 de locuri de munc n timpul imple-mentrii i 73 dup finalizarea lor.

  DEzVOLTAREA MEDIULUI DE AFACERI

  Cel mai important proiect de n-curajare a antreprenoriatului local, ntr-o ar cu mari carene la acest capitol, este nfiinarea Parcului In-dustrial Bistria Sud. Proiectul, n curs de implementare, are ca scop

  atragerea de investitori care s ge-nereze pe termen mediu cel puin 200 de locuri de munc. Una din-tre mizele autoritilor locale este atragerea unui numr ct mai mare de turiti. Astfel, doar prin intro-ducerea n circuitul turistic a Cen-trului de Art Tradiional Casa cu lei, un alt proiect finanat cu bani europeni, municipiul Bistria a atras din mai 2013 pn n aprilie 2014 aproape 6.200 de turiti.

  n oraul Bistria, numrul de turiti a crescut fa de anii an-teriori i datorit reabilitrii i modernizrii parcului municipal, reabilitrii axelor turistice, ct i datorit extinderii infrastructurii turistice de agrement Pdurea Schullerwald. n acest an au fost n-registrai peste 17.000 de turiti, a declarat Liliana Coceiu, director de integrare european n cadrul Primriei Bistria.FOT

  O:

  Prim

  ria

  Bis

  tri

  a

  FOTO

  : Pr

  imr

  ia B

  istr

  ia

  Parcul municipal Bistria

 • ianuarie 2015 23

  Dosar

  Un alt proiect important pentru ora, n special pentru gradul de civilizaie al acestuia, este deschi-derea unui centru de noapte pentru persoane fr adpost. Iar rezulta-tele din 2013 sunt argumente sufici-ente pentru o astfel de msur: 107 persoane au fost informate i au pri-mit adpost temporar n regim de noapte sau cazare, 34 de persoane au fost admise n regim de cazare pe o perioad mai ndelungat i au beneficiat de consiliere social, iar 22 de persoane au primit mas cald la cantina de ajutor social. n ceea ce privete consilierea socia-l, aceasta a presupus gsirea unor spaii de locuit pentru persoanele fr adpost, meninerea legtu-rii cu aparintorii, reintegrarea n familie, reducerea i chiar evitarea consumului de alcool i tutun, pre-venirea ceretoriei, sprijin pentru obinerea actelor de identitate i sprijin la ntocmirea dosarului de handicap sau de pensionare.

  CRETERE PRIN EDUCAIE

  Oraul Bistria este renumit pen-tru nivelul ridicat al performanei educaionale, astfel c pentru a menine tacheta ridicat au fost i sunt necesare investiii ample n

  infrastructura de nvmnt. Admi-nistraia local a reuit n ultimii ani s reabiliteze nu mai puin de ase coli cu bani europeni. Este vorba despre consolidarea i modernizarea atelierelor colare ale Liceului cu program sportiv i a colii Genera-le Viioara, despre nfiinarea unor ateliere la Grupul colar forestier, despre consolidarea i modernizarea a dou cldiri ale Colegiului Andrei Mureanu i a internatului Colegiului tehnic INFOEL.

  Potrivit directorului de integra-re european din Primria Bistria, prin reabilitarea celor ase coli, peste 5.000 de elevi sunt beneficiari ai unor instituii dotate cu mobilier nou i modern, echipamente infor-matice i echipamente specifice la-boratoarelor.

  Un alt proiect extrem de util unui ora, i el finalizat, este un sis-tem de supraveghere video, pentru prevenirea i reducerea infracio-nalitii. Amplasat n centrul istoric al municipiului Bistria, i acesta a avut rezultate concrete: prin cele 85 de zone supravegheate video de la darea n funciune i pn n prezent au fost constatate 2.125 de incidente, din care 50 au fost de natur penal pentru care poliia a solicitat nregistrrile video.

  INFRASTRUCTUR MODERN

  Prin Regio, Bistria a reuit s modernizeze semnificativ i infra-structura urban, de la cea rutier la creterea eficienei energeti-ce. Prin reabilitarea a aproximativ 31.000 mp de strzi i a 8.200 mp de parcri noi s-a reuit creterea siguranei circulaiei i reducerea

  IMPACTUL GENERAL AL REGIO ASUPRA CALITII VIEII N BISTRIA:

  10 cldiri reabilitate, modernizate i dotate, din care: 6 coli, un centru de art tradiional, un centru de cultur, un centru pentru tineret, un centru de noapte pentru persoanele fr adpost

  5.000 de elevi beneficiari 28 de blocuri de locuine proiectate ntre anii 1950 i 1990 = 2.080 de aparta-

  mente reabilitate termic o ampl campanie de promovare a Cetii Medievale Bistria un parc modernizat o pdure-parc amenajat ca zon de agrement 30.891 mp strzi reabilitate, 7.927 mp trotuare i 8.186 mp parcri 30 de hectare organizate pentru domeniul afacerilor 85 de zone supravegheate video pentru sigurana cetenilor.

  FOTO

  : Pr

  imr

  ia B

  istr

  ia

  Atelier n Centrul de Art

  Casa cu lei

 • www.inforegio.ro24

  Dosar

  ELENA [email protected]

  CENTRU DE AFACERI, 164 DE LOCURI NOI DE MUNC

  De departe, cea mai modern i mai colorat cldire de pe Bd. I.C Brtianu din Piteti este noul Centru de Afaceri.

  O cldire de birouri nu doar extrem de funcional i de bine comparti-mentat, ci i cu multe beneficii pen-tru mediul de afaceri. Bogdan Badea, managerul SC Fast Finance Finder SRL, care a demarat proiectul de n-fiinare a unui Centru de Afaceri n municipiul Piteti, spune c semnale-le de la potenialii clieni sunt ct se poate de favorabile.

  La numai dou luni de la punerea n funciune a Centrului, cei intere-sai de nchirierea spaiilor au apreci-at att locaia, ct i facilitile ofe-rite pentru o palet larg de activi-

  ti, a declarat Badea pentru Regio. Centrul de Afaceri, a crui finalizare a durat 18 luni, a fost gndit de ar-hiteci ca un ansamblu format dintr-o cldire de birouri de clasa A, cu 10 etaje i dou cldiri cu spaii anexe. Marele avantaj al cldirii principale este faptul c firmele care vor avea

  birouri aici i vor putea configura spaiul interior aa cum vor dori, n funcie de tipul de activitate i de numrul angajailor, explic Bogdan Badea.

  Problema mainilor a fost i ea re-zolvat cu o parcare subteran pe trei niveluri care asigur 220 de locuri, iar sigurana ntregului spaiu este de cinci stele: circuite antiefracie i sis-tem de supraveghere video.

  Celelalte dou cldiri au sli de conferine, spaii expoziionale, dar i sli de sport, piscin i saun. Pe scurt, modern, util i eficient, dar mai ales important pentru dezvolta-rea afacerilor din judeul Arge. n doi ani, vom avea o rat de ocupare de 95% n cadrul acestei structuri de sprijinire a afacerilor. Vorbim des-pre 51 de ageni economici i 164 de locuri de munc nou create, ne-a mai spus managerul Fast Finance Fin-der. Contribuia UE la acest proiect este de peste 35 milioane de lei.

  M-NTREB: CEL CARE-AM FOST CNDVATOT EU SUNT I-AzI? SAU SUNT ALTCINEVA?

  Cele patru versuri din Povestea mea i-a lor a lui Ion Minulescu par s se potriveasc perfect istoriei recente a Pitetiului. Oraul n care s-a nscut ndrgitul poet romn a bifat realizri n multe domenii, datorit fondurilor europene.

  timpului de cltorie prin fluidiza-rea traficului. Datorit strzilor reabilitate se protejeaz mediul nconjurtor, prin scderea gradului de poluare a aerului i a apei, redu-cerea polurii fonice i a polurii cu gaze de eapament i praf, explic Liliana Coceiu. Concret, este vor-ba despre reabilitarea i moderni-zarea strzilor din centrul oraului, despre reabilitarea i modernizarea parcului municipal Bistria i despre reabilitarea i modernizarea strzii Sigmirului i a pasajului denivelat

  peste calea ferat, spre oseaua ocolitoare a Bistriei.

  Prin implementarea proiectelor de mbuntire a eficienei energe-tice a blocurilor de locuine, se vor reabilita termic 1.282 de apartamen-te. Consumul specific anual de ener-gie pentru nclzire va scdea de la un consum de peste 180 kWh/mp la sub 90 kWh/mp. Valoarea celor 17 proiecte depete 164 de milioane de lei (peste 37 de milioane de euro).

  Ovidiu Creu, primarul munici-piului Bistria, spune c adminis-

  traia a reuit, printr-o gospodrire judicioas a resurselor din bugetul local i prin atragerea de fonduri europene, s contracareze parial efectele negative ale crizei.

  Msurile concrete i eficien-te pentru dezvoltare, mpreun cu fondurile europene nerambursabile pe care vom continua s le vnm vor face ca viaa n municipiul Bis-tria s fie sensibil mai bun, iar Bistria european, sloganul pro-iectelor noastre, s fie o realitate, a afirmat primarul Creu.

  FOTO

  : Pr

  imr

  ia P

  ite

  ti

 • ianuarie 2015 25

  Dosar

  Nu doar mediul de afaceri din Pi-teti a fost impulsionat cu fonduri Regio. i la capitolele servicii sociale i nvmnt se simea nevoia unor mbuntiri, iar fondurile europene au fost soluia. Dou proiecte foarte importante pentru piteteni au avut n vedere extinderea i reabilitarea termic a colii nr. 19 i extinderea complexului de servicii pentru copii cu handicap Trivale.

  COALA 19 VA AVEA TREI CLDIRI NOI

  Una dintre cele mai apreciate coli din Piteti va deveni, anul viitor, de nerecunoscut. Graie unui proiect la care UE a con-tribuit cu 12,21 milioane de lei, unitatea de nvmnt va fi ex-tins cu trei corpuri de cldire, iar corpurile existente vor fi rea-bilitate termic i modernizate la interior. Vor fi asigurate condiii mai bune pentru nvtur, iar prinii sunt ncntai c se va putea demara programul coa-l dup coal, pentru susi-nerea copiilor din familii foarte ocupate, ne-a explicat Marcela Bdescu, ef Serviciu dezvoltare i managementul proiectelor din cadrul Primriei Piteti.

  Lucrrile de modernizare la coala nr. 19 au nceput la 1 iulie 2014 i se vor derula pe o perioad de 18 luni. La finalul lu-crrilor, elevii vor avea la dispoziie, printre altele, 19 sli noi de clas, un centru de informare, un cabinet fonetic pentru limbi moderne, o sal de informatic, un cabinet logopedic, cabinet psihopedagogic i un spaiu special amenajat pentru servirea me-sei. Dotrile vor fi i ele adaptate la tehnologia de ultim generaie i la apetitul elevilor pentru digitaliza-rea informaiei. Sala tip amfiteatru, de exemplu, destinat activitilor di-dactice demonstrative, va avea sistem interactiv de prezentare, notebook i sisteme audio performante. Centrul

  de documentare va fi informatizat i prevzut cu televizoare LCD, DVD pla-yer i ecran de proiecie.

  Un beneficiu important adus de acest proiect este i reducerea sub-stanial a costurilor de ntreinere. La corpurile deja existente ale co-lii va fi nlocuit complet tmplria exterioar cu o tmplrie din profil PVC, cu geam termoizolator. Faade-le vor fi izolate termic, iar terasa va fi reabilitat. Astfel, crete gradul de

  confort termic pentru elevi i scad costurile totale de ntreinere, a adugat doamna Bdescu.

  SERVICII SOCIALE PENTRU COPII I PRINI

  Tot pentru copii i adolesceni, dar pentru unii cu grave probleme de s-ntate, a fost gndit i proiectul de extindere a Complexului de Servicii pentru Copii cu Handicap Trivale, cu o valoare total de peste 1 milion lei, din care fonduri europene neram-bursabile de aproape 700.000 de lei.

  Concret, n noul modul rezidenial construit, 12 copii cu grad de handi-cap grav nva s-i primeasc ansa la sntate, educaie, inserie soci-al. Cu dragoste, pricepere i mult rbdare, specialitii i ajut pe copii s fac kinetoterapie, s rosteasc primele cuvinte sau s fac trei, pa-tru pai, att de importani pentru n-crederea lor. Anii de terapie vor avea, ns, un rezultat uria: integrarea so-cial a copilului.

  La nceputul proiectului, 16 copii beneficiau de servici ile so-ciale, iar dup extindere num-rul acestora a ajuns la 28. Toa-te spaiile noi au fost dotate cu mobilier i materiale adecvate lucrului cu copii cu dizabiliti, ne-a spus directorul Direciei Generale de Asisten Social i Protecia Copilului Arge, Adrian Macovei.

  Un ajutor important a fost gndit i pentru familiile acestor copii. Prinii sunt sftuii cum s se comporte i cum s lucre-ze i acas cu micuii, n aa fel nct progresele lor s fie ct mai vizibile. n plus, venim n sprijinul familiilor acestor copii oferind aa-numitele servicii de tip respiro. Un copil cu dizabi-liti poate rmne la centru pe o perioad cuprins ntre 2 i 10 zile. Astfel, din martie 2014, de cnd a fost finalizat proiectul, prinii au posibilitatea de a se

  elibera temporar de activitile care in de copil, avnd n vedere atenia deosebit de care pacienii cu dizabi-liti trebuie s beneficieze, a mai adugat domnul Macovei.

  BISERICA SF. VINERI VA MBRCA HAINE NOI

  Proiecte pentru minte, trup, dar i pentru suflet. Dac fondurile Regio au ajuns n coli, centre sociale i me-dii de afaceri, nu puteau ocoli nici dragostea romnilor pentru biseric. Dup mai bine de 40 de ani, Biserica

  FOTO

  : w

  ikip

  edia

  Biserica Sf. Vineri, Piteti

 • www.inforegio.ro26

  Dosar

  Sf. Vineri, cel mai iubit i mai cunoscut lca de cult din Piteti, va mbrca o hain nou i strlucitoare. Lucrrile de construire n cadrul proiectului de consolidare, restaurare i reabilitare a Ansamblului Bisericii Sfnta Vineri, la care fondurile europene au contri-buit cu 5,6 milioane de lei, se vor n-cheia n aprilie 2015.

  Biserica Parohiei Sf. Vineri a fost i rmne cea mai important cldire bisericeasc din zon, devenind cate-dral i sediul Protopopiatului Piteti. n biseric se fac lucrri de restaura-re a vitraliilor, a picturii interioare i ornamentelor, ne explic preotul paroh Laureniu Vasile Dinu. Efectele vremii le-au resimit cel mai mult pic-tura, peste care se aezase praful i fumul celor zece decenii, dar i ten-cuielile i partea decorativ. La sfri-tul primverii, biserica va nla spre soare turle complet refcute, iar pe-reii vor fi consolidai i treptele vor strluci de la piatra restaurat.

  Sf. Vineri i va recpta cu ade-vrat renumele de bijuterie arhitec-tonic, la fel ca sora ei, mult mai cunoscut, Biserica Mnstirii Curtea de Arge.

  PODURI MODERNIzATE, TRAFIC MAI SIGUR

  Pe de o parte, fluidizarea traficu-lui, creterea siguranei n transport, reducerea consumului de carburani. Pe de alt parte, grad mai mare de siguran a circulaiei, mbunti-rea mediului stradal sau facilitarea mobilitii populaiei. Aa ar putea fi descrise cteva dintre beneficiile eco-nomice i sociale aduse de dou pro-iecte importante finanate de Regio n Piteti. Este vorba despre moderni-zarea podului Arge i modernizarea podului peste Rul Doamnei, dou proiecte care au solicitat 9,82 milioa-ne de lei din fonduri nerambursabile.

  Dup 22 de luni de lucrri, podul peste rul Arge este de nerecunoscut. Au fost executate reparaii cu mortare i betoane speciale n zonele degrada-

  te, au fost montate dispozitive noi de acoperire a rosturilor de dilataie, pa-rapetul pietonal a fost schimbat, mar-cajele rutiere i indicatoarele au fost nlocuite, la fel i bordurile i trotua-rele. Cum s-ar traduce toate acestea? Nu se mai formeaz blocaje n trafic din cauza reducerii vitezei la gropi sau alte obstacole, cauciucurile maini-lor rezist mai mult, aprovizionarea oraului se face mult mai uor.

  Specialitii din cadrul Primriei Pi-teti ne-au detaliat beneficiile sociale

  ale acestui proiect realizat cu fonduri europene. Proiectul a generat mul-tiple beneficii pentru populaie. m-buntirea infrastructurii publice impulsioneaz creterea investiiilor n modernizarea cldirilor, n dezvol-tarea magazinelor i restaurantelor. n plus, se vor reduce costurile de transport de mrfuri i cltori i se mbuntete accesul pe pieele re-gionale. Se vor crea astfel locuri noi de munc, ne-a declarat eful Ser-viciului dezvoltare i managementul proiectelor din cadrul Primriei Pi-teti, Marcela Bdescu.

  La fel de important pentru co-munitate este i modernizarea podu-lui peste Rul Doamnei. Lucrrile au durat aproximativ nou luni, timp n care s-a lucrat la infrastructur (con-

  solidare, rebetonare, realizarea de dispozitive antiseismice), la supra-structur (lrgirea prii carosabile cu 7.80 m pentru podul aval, reface-rea grinzilor de parapet i a rosturi-lor), terasamente, rampe i albie. n spatele descrierilor seci st ns uria-ul avantaj pe care proiectul l aduce Pitetiului. Conform specialitilor, in-vestiia d posibilitatea municipiului s elimine din dificultile pe care le are n raport cu celelalte orae din re-giunea Sud Muntenia. Modernizarea

  acestui pod va crete accesibilitatea pentru agenii economici. Astfel, se va combate rata mare de plecri din localitate. Pe termen lung, putem vorbi despre dezvoltarea reelelor de transport urbane n municipiul Piteti, care va facilita cooperarea interregional, ne spune Marcela Bdescu.

  DRUMURI DESCHISE CTRE AFACERI

  Tot la dezvoltarea oraului i la creterea calitii vieii pitetenilor a contribuit i proiectul de moder-nizare a strzilor din zona II, de pe Calea Cmpulung, la care fondurile nerambursabile au contribuit cu 2,81 milioane de lei. Zona nu a fost alea-

  FOTO

  : Pr

  imr

  ia P

  ite

  ti

 • ianuarie 2015 27

  Dosar

  BOGDAN [email protected]

  Aflat la 55 km de frontiera de vest, cu o ndelungat tradi-ie multicultural i cu suc-cese economice, Aradul nu

  poate lipsi din orice clasament pri-vind primele 4-5 cele mai europene orae ale rii. Municipiul este prin-cipala poart de intrare rutier n Ro-mnia, fiind mai apropiat i mai bine legat prin autostrzi de alte capitale

  europene precum Budapesta, Viena sau Belgrad dect de Bucureti.

  ARADUL SE PREGTETE S CANDIDEzE LA TITLUL DE CAPITAL CULTURAL EUROPEAN N 2021

  Reabilitarea Centrului Istoric, reabilitarea unor instituii de nvmnt i stimularea mediului de afaceri toate realizate cu fonduri Regio cresc ansele candidaturii municipiului de pe Mure la acest titlu. Pn la atingerea acestui deziderat, ardenii se pot bucura de conservarea unor monumente, creterea numrului de turiti i crearea ctorva sute de locuri de munc.

  Ct vreme rangul de ora euro-pean cu cheltuial se ine, Primria a neles s valorifice oportunitile aduse de fondurile europene pen-tru dezvoltare regional la scurt vreme dup aderarea Romniei la UE. n ultimii ani, autoritile loca-le au accesat fonduri Regio pentru 11 proiecte. Exemplul a fost urmat de companii private i de ONG-uri.

  Asociaia Arad, Capital Europea-n a Culturii 2021 dorete obinerea acestui titlu (care va reveni unui ora

  s ntmpltor: Calea Cmpulung este unul dintre cele opt cartiere din zona de intervenie prioritar pentru planul de dezvoltare urban a Pite-tiului, ne lmurete eful Serviciu-lui dezvoltare i managementul pro-iectelor din cadrul Primriei Piteti. Strzi care pn anul trecut erau doar drumuri de pmnt, neas faltate sau doar parial amenajate, acum sunt ca-n palm. Oamenii ajung mult mai uor la serviciu, drumul copiilor spre grdini sau coal nu mai trece prin noroaie, ploile aparent nensem-nate nu mai distrug casele. Lucrrile de asfaltare au fost finalizate n 24 de luni, timp n care au fost create 16 locuri noi de munc, la care se adau-g doi angajai permaneni pentru ntreinerea lucrrilor. i acesta este doar nceputul. S-au mbuntit condiiile de transport. Toate acestea au transformat zona ntr-una mult

  mai atractiv pentru investiii, ceea ce nseamn i locuri noi de munc, adaug Marcela Bdescu.

  Modern i clasic, progres i istorie, grij pentru oameni. Un centru de afaceri modern, o biseric reabilitat,

  o coal de cinci stele, un centru destinat copiilor cu grave dizabiliti, poduri i strzi modernizate. Acestea sunt doar cteva dintre proiectele fi-nanate de Regio prin care oraul la-lelelor a renscut.

  FOTO

  : Pr

  imr

  ia P

  ite

  ti

  FOTO

  : SC

  Com

  agro

  Ves

  t

  Podul peste Rul Doamnei

 • www.inforegio.ro28

  Dosar

  din ara noastr i a unuia din Grecia n anul respectiv), fiind gata s intre n competiie cu municipii precum Iai, Timioa-ra, Cluj-Napoca i Alba-Iulia. Pentru depunerea candidaturii (n 2016) ar mai fi destule de fcut, dar roadele unor proiec-te europene implementate sunt premise favorabile.

  UN CENTRU VECHI CARE ARAT CA... NOU

  Din februarie 2009 pn n mar-tie 2012, Primria Arad a desfurat ample lucrri de modernizare a 12 strzi din zona Biserica Srbeasc Piaa Roman cunoscut drept Cen-trul Istoric Vechi, beneficiind de o contribuie Regio echivalent cu 14 milioane de euro.

  Problemele locuitorilor i ale agenilor economici din zon legate de alimentarea cu ap, canalizarea menajer i pluvial au disprut. Re-elele au fost reabilitate, iar la su-prafa au fost asfaltate strzi cu o lungime total de 4,45 km. n zona respectiv a fost nnoit i reeaua de iluminat public, fiind adugai 58 de noi stlpi cu felinare al cror de-

  sign se ncadreaz n stilul arhitecto-nic al cldirilor, dintre care majori-tatea sunt vechi de 100-150 de ani, multe avnd statut de monument istoric.

  Printr-un proiect complementar, Primria a desfurat lucrri din fon-duri proprii pentru reabilitarea liniilor de tramvai pe direcia Piaa Srbeas-c Piaa Roman i pe Podul Traian. La acest din urm monument-simbol al localitii (construit ntre 1910 i 1913), n afara liniilor de tramvai, au fost necesare reparaii capitale care au intrat tot n proiectul cu finanare Regio privind centrul istoric.

  Podul Traian (185,4 metri) des-parte Aradul vechi de aa-numitul

  Arad Nou, respectiv provinciile istorice Banat (la sud) de Cria-na (la nord). Dup un secol de utilizare nentrerupt, podul prezenta coroziuni ale structu-rii metalice i crpturi n cei trei piloni de beton, astfel c sigurana zecilor de mii de ve-hicule care l traverseaz zilnic era ameninat.

  n iunie 2010, circulaia pe pod a fost oprit i, dup circa un an i jumtate de lucrri, monumentul a fost redat circu-

  laiei. n prezent, durata de funcio-nare a podului-monument a fost pre-lungit cu nc 20 de ani. Autoritile au ctigat un rstimp pn prin anii 2030 n care s proiecteze i s con-struiasc alt pod peste Mure.

  nchiderea podului a fost o surs de frustrare pentru aproape toi cei circa 160.000 locuitori ai oraului i pentru oferii aflai n tranzit, astfel c reparaiile s-au desfurat ntr-un ritm rapid.

  MUzEUL PRIMEI COLI PEDAGOGICE ROMNETI

  Proiectul cu finanare Regio a in-clus i reabilitarea Cldirii Preparan-diei (de pe strada cu acelai nume, la nr. 13) prima coal pedagogic romneasc (1812) i una dintre pri-mele pe plan mondial. Mai bine de un secol, la coala pedagogic ardean au fost pregtii nvtori (pn n 1822) i preoi, instituia avnd o in-fluen major asupra culturii rom-ne transilvnene n secolul al XIX-lea.

  Cldirea format doar din de-misol i un etaj data de la sfritul secolului al XVII-lea i avea nevoie att de consolidare, ct i de reface-re din punct de vedere estetic. Mai mult dect att, edificiul a fost do-tat cu mobilier i echipamente elec-tronice necesare transformrii ei n muzeu tematic dedicat primei coli pedagogice romneti.

  Amenajarea muzeului (inclusiv a curii interioare, pentru evenimente FOT

  O: A

  rhit

  ectu

  ra-1

  906

  FOTO

  : ADR

  Ves

  t

  Centrul vechi al Aradului

  Podul Traian

 • ianuarie 2015 29

  Dosar

  n aer liber) a creat cinci locuri de munc permanente i a atras peste 5.700 de turiti n primul an dup im-plementarea proiectului.

  CLDIRI MODERNE PENTRU SUTE DE COPII

  Pe lng valorificarea cldirilor is-torice, Primria Arad a derulat i dou proiecte de reabilitare a unor institu-ii de nvmnt. Reparaiile de la coala general nr. 11 Nicolae Bl-cescu au fcut ca cei circa 375 de elevi din ciclul primar i gimnazial s poat nva acum n sli mai bine n-clzite i mai luminoase, beneficiind i de pe urma dotrii laboratoarelor de limbi strine i de informatic.

  Eficiena energetic a cldirii a crescut cu 45% la finalizarea proiectu-lui. Condiiile mai bune din coal au avut drept rezultat i creterea cere-rilor de nscriere a copiilor. Numai n privina programului de after school, numrul de copii a sporit de la 40 la 150 n anul colar urmtor finalizrii proiectului.

  Un proiect de reabilitare termic a redus aproape la jumtate cheltu-ielile cu nclzirea i a creat condiii mai bune n cminul-internat al Lice-

  ului Teoretic Vasile Goldi. Elevilor nevoii s nvee departe de familie li s-a dat posibilitatea s studieze mai confortabil (n dou sli de lectur dotate cu echipamente IT) i s se gospodreasc mai uor. n internat s-au amenajat dou chicinete cu frigi-dere i cuptoare cu microunde i s-au instalat maini de splat, fiare i mese de clcat.

  Un alt proiect cu finanare Regio din Arad a fost cel al Asociaiei Cre-tine de Caritate Gosen. Organiza-ia a modernizat grdinia pe care o deine pe Calea Aurel Vlaicu nr. 121-125, amenajnd o sal de infor-matic i una de sport.

  Noile echipamente permit extin-derea activitii, organizarea unei grupe pentru copii cu nevoi speciale (15 copii cu autism i Sindrom Down), dar i sporirea numrului de angajai. n urma proiectului au fost create pa-tru noi locuri de munc permanente, urmnd s mai fie angajate nc dou persoane.

  SPRIJIN PENTRU IMM-URI

  n plan economic, Aradul a fost un deschiztor de drumuri, gzduind pri-ma instituie bancar (1840), prima producie de automobile (1909), pri-ma fabric de jucrii (1959) i prima fabric de ceasuri (1962) de pe teri-toriul Romniei de astzi. Din pcate, ultimii ani de constrngeri economice au dus la nchiderea mai multor n-treprinderi i lipsa unor oportuniti pentru antreprenori.

  Unul dintre aceste neajunsuri a fost absena unor spaii de birouri adecvate, cci majoritatea micilor firme din ora funcioneaz n spaii rezideniale sau comerciale adap-tate. n ntmpinarea acestei nevoi a venit firma SC Comagro Vest SRL

  care a construit, pe un