Revista Regio nr. 1 / 2011 - Programul Operational Regional

of 28/28
nr. 1, ianuarie 2011 REviStA turismul din Argeş, revigorat prin reabilitarea DJ 730 IntervIu el ena Gabriela UDREA Politica de coeziune după 2013 ministrul dezvoltării regionale şi turismului Regio, la jumătatea drumului investiţie Regio pentru mediul privat la timişoara iaşi, nucleu de dezvoltare regională
 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  7

Embed Size (px)

description

Autoritatea de Management lanseaza primul numar al Revistei Regio, publicatie lunara ce prezinta proiecte implementate in cadrul Programului Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Transcript of Revista Regio nr. 1 / 2011 - Programul Operational Regional

 • nr. 1, ianuarie 2011

  R E v i S t A

  turismul din Arge, revigorat prin reabilitarea DJ 730

  IntervIu

  elena Gabriela Udrea

  Politica de coeziune dup 2013

  ministrul dezvoltrii regionale i turismului

  Regio,la jumtatea drumului

  investiie Regio pentru mediul privat la timioara

  iai, nucleu de dezvoltare regional

 • www.inforegio.ro2

  REgIo - o schImbARE de paradigm

  programul Operaional regional, cel mai competitiv program de gestionare a fondurilor structurale i singurul dedicat exclusiv nevoilor de dezvoltare a regiunilor, se afl, nc din 2007, ntr-o evoluie permanent, adaptndu-se nevoilor potenialilor beneficiari i flexibiliznd regulile fr a modifica angajamentele luate n faa Comisiei europene i fr a schimba sensul i spiritul programului.

  Regio contribuie deja ntr-un mod vizibil la mbuntirea vieii sociale a fiecrui cetean, printr-o cretere calitativ a infrastructurii urbane i de transport, de turism i afaceri, a infrastructurii medicale sau a celei sociale. astfel, prin implementarea contractelor semnate pn la sfritul anului 2010 n cadrul Regio, se vor realiza 2.352 km de drumuri judeene, se vor crea 5.427 de locuri de munc, se vor reabilita 35 de uniti spitaliceti i 64 de centre sociale, se vor echipa 582 de uniti mobile de intervenie n caz de urgen i se vor reabilita 143 de coli de care beneficiaz peste 13.700 de elevi. de asemenea, se vor nfiina 15 structuri de spijinire a afacerilor, se vor finana 305 microntreprinderi, se vor reabilita 43 de obiective de patrimoniu cu potenial turistic i se vor sprijini 15 imm-uri cu activitate turistic, ce vor deservi peste 200.000 turiti.

  dincolo de aceste cifre i fr a minimaliza importana investiiilor masive, cel mai mare avantaj care va rezulta n urma implementrii acestor proiecte este faptul c autoritile publice, n special, nva s gndeasc n termeni de strategie, proiecte integrate, dezvoltare pe termen lung i cooperare regional.

  astfel, regiO este programul care poate produce o schimbare de paradigm n ceea ce privete modul de abordare a problemelor i nevoilor comunitilor locale.

  Autoritatea de Management

  Editorial

  Redacie Revista Regio

  Redactor ef: Vlad Mircea Pufu

  Redactori: ctlina Mihaela Jingoiu; doru gheoRghiadeReporteri: Monica Luminia dogaRu; Rodica gRindei; cristina daniela STeRian; elena oceanu; iulia PRVueditor foto: daniel PaLadecorectur: ctlina daniela PnTeagrafic i dTP: Romic neagu

  Tipar executat la TipogrupPress

  www.inforegio.ro

  Buzu Bd. nicolae Blcescu nr. 48Tel./fax: 40 238 71.73.58 40 238 71.73.60e-mail: [email protected]

  Sumar

 • IANUARIE 2011 3

  UniUnea eUrOpean azi politica de coeziune dup 2013

  REgIo N RomNIA regio, la jumtatea drumului

  ntrebri i rspunsuri

  Bani eUrOpeni n UniUnea eUrOpean Finlanda rezolv problema inundrii oraelor cu bani europeni

  Oraul Kistelek - model pentru exploatarea energiei geotermale

  iai, nucleu de dezvoltare regional

  REgIo N RomNIA explorai grdina Carpailor!

  O investiie de peste 12,6 milioane de lei n centrul Buzului

  regiO - O anS i O OBLigaieinterviu cu elena gabriela Udrea, ministrul dezvoltrii regionale i turismului

  REgIo N RomNIA Turismul din arge, revigorat prin reabilitarea dJ 730

  investiie regio pentru mediul privat la Timioara

  49,5 km de drum judeean reabilitai, prin regio, n dolj

  S mai i zmBim!

  04

  0608

  18

  20

  10

  14

  16

  11

  2122

  23

  26

  Sumar

 • www.inforegio.ro4

  Politica de coeziune duP 2013

  O dat la trei ani, Comisia european prezint un raport referitor la progresele nregistrate n materie de Coeziune eConomiC, soCial i teritorial, un reper important n Cadrul dezbaterilor legate de aCest subieCt.

  Cel mai recent document de acest tip, prezentat n noiembrie 2010, a oferit primele informaii legate de politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. de altfel, lansarea acestui al cincilea raport a fost momentul deschiderii consultrii publice pe marginea viitoarei politici de coeziune la nivel european. documentul prezint, aadar, rezultatele unei evaluri n legtur cu progresele n materie de coeziune economic, social i teritorial i o viziune asupra modului n care regiunile vor contribui, mai departe, la realizarea obiectivelor strategiei Europa 2020. Concluziile evalurilor, prezentate n raportul din luna noiembrie, arat c disparitile dintre regiunile din Uniunea european s-au redus substanial, dar i faptul c exist, nc, diferene economice destul de importante ntre statele membre Ue. modul n care acest lucru este cuantificat const n diferena de piB/cap de locuitor de la o regiune la alta. n cazul regiunilor cu un grad mai ridicat de dezvoltare se observ c rezultatele care le plaseaz la nivelul actual au fost obinute prin proiecte inovatoare, prin reducerea

  numrului de omeri i dezvoltarea infrastructurii, printr-o guvernare de bun calitate i printr-o mai bun instruire a cetenilor din aceste regiuni.

  n cifre exacte, raportul arat c, numai n perioada 2000-2006, implementarea politicii de coeziune a nsemnat crearea a 1,4 milioane de

  noi locuri de munc, reintegrarea a aproape 34 de milioane de omeri, mbuntirea competenelor a 36 de milioane de persoane, constru-irea a 4700 de kilometri de autostrzi i a 1200 de kilometri de cale ferat de mare vitez, tratarea apelor uzate pentru 23 de milioane de persoane i accesul la ap potabil a 20 de milioane de persoane.

  Uniunea European azictlina Jingoiu |

  n ceea ce privete direciile ce trebuie urmate, la nivelul uniunii europene, aspectele eseniale identificate n cadrul raportului se refer la:- concentrarea finanrii viitoare asupra unui numr limitat de prioriti, stabilite n concordan cu obiectivele Strategiei europa 2020;- elaborarea unui cadru strategic care va ine cont de prioriti, obiective i reforme necesare n scopul maximizrii impactului pe care investiiile l vor avea; - crearea unei rezerve de per-forman. Un procent din finan-

  are va fi alocat pentru stimularea acelor regiuni i state care au n-registrat reforme semnificative n implementarea obiectivelor stra-tegice. aceste fonduri ar urma s fie alocate regiunilor i statelor, n urma unei evaluri la jumtatea perioadei de implementare;- simplificarea procedurilor de finanare prin reducerea birocra-iei;- mbuntirea evalurii, perfor-manei i rezultatelor prin stabili-rea unor obiective i indicatori de rezultate clari i msurabili, dar i prin realizarea unor evaluri con-tinue n timpul implementrii pro-gramelor; - utilizarea unor instrumente inovatoare de finanare.

  Al cincilea raport de coeziune _

 • IANUARIE 2011 5

  Propunerile de mai sus au fost doar cteva dintre principalele idei reflectate de cel de-al cincilea raport privind coeziunea economic, social i teritorial, idei care reprezint doar nceputul unei lungi dezbateri ce urmrete reformarea politicii de coeziune.

  dup lansarea n spaiul public a documentului, Comisia european a invitat factorii interesai - orae, regiuni, autoriti publice locale, agenii de dezvoltare regional - la o dezbatere public. propunerile au fost primite, prin e-mail, pn la data limit, respectiv 31 ianuarie 2011, i au constituit teme de discuie la Forumul privind coeziunea din 31 ianua-rie - 1 februarie 2011, organizat la Bruxelles, cu participarea unor nali reprezentani ai Comisiei europene, reprezentani guvernamentali, regionali i locali i Ong-uri. Contribuiile acestor consultri vor servi Comisiei europene n formularea de propuneri legislative n legtur cu viitoarea politic de coeziune.

  Bruxelles, Belgia, 31 ianuarie - 1 februarie 2011: al cincilea Forum pentru Coeziune. evenimentul a reunit peste 800 de invitai - decideni de la cel mai nalt nivel al Uniunii europene, prim-minitri i minitri ai statelor membre, reprezentani locali i regionali, parteneri din zona economic i social, delegai ai Ong-urilor i ai mediului academic. reuniunea a reprezentat nchiderea consultrii publice pe marginea celui de-al cincilea raport de Coeziune economic, social i teritorial, document adoptat de Comisia european pe 9 noiembrie 2010.

  www.inforegio.ro

  diferena procentual anual

  _ bilan i perspective

 • IANUARIE 2011 7

  cheltuit pn acum cu proiectele deja finalizate.

  avalan de PRoiecte dinsPRe mediul de aFaceRi O cot important din totalul fondurilor alocate revine mediului de afaceri din romnia, finanat n cadrul axei prioritare 4, cu 17% din bugetul alocat regio. Conform situaiei dat publicitii la 15 decembrie 2010, mediul de afaceri din romnia primete peste o jumtate de miliard de euro, pentru implementarea a 252 de contracte de finanare deja semnate. dintre acestea, 15 proiecte, cu o valoare total de 17,8 milioane de euro, au finalizat implementarea.

  O observaie important pentru stadiul implementrii regio, referitor la axa prioritar 4, este aceea c, n 2010, s-a constatat o explozie a numrului de proiecte

  propuse din zona mediului de afaceri. explicaiile se gsesc n msurile luate de Comitetul de

  monitorizare al pOr (Cm pOr), n mai 2010. atunci s-a stabilit ca microntreprinderile s beneficieze de finanare nerambursabil de 100%, n limita a 200.000 de euro, pentru implementarea proiectelor. prin urmare, beneficiarii nu au mai fost obligai s contribuie cu 30% la cheltuielile din proiect, lor revenindu-le doar obligativitatea acoperirii cheltuielilor neeligibile. raiunile acestei msuri se explic prin faptul c s-a dorit o simplificare a accesrii fondurilor structurale i acordarea unui sprijin real mediului de afaceri, ntr-o perioad de criz. n paralel cu aceast decizie important, Cm pOr a mai stabilit flexibilizarea unor condiii de eligibilitate. de exemplu, n cazul microntreprinderilor, s-a considerat c poate fi acceptat profitul din ultimul an, ca o condiie suficient pentru evaluare. pentru ca msura de finanare integral, din fonduri structurale a proiectelor propuse de

  mediul de afaceri s poat fi pus n practic, am pOr a suplimentat cu 33,97 milioane de euro bugetul alocat acestei categorii de benefi-ciari.

  decizia, luat n cadrul edinei Cm pOr din mai 2010, a devenit aplicabil dou luni mai trziu dup modificarea schemei ajutorului de stat i avizarea msurii de ctre Consiliul Concurenei.

  Peste jumtate din

  proiectele depuse pe axa prioritar 3- mbuntirea

  infrastructurii sociale, domeniul 3.2 infrastructura

  serviciilor sociale sunt destinate modernizrii i echiprii centrelor pentru

  persoane vrstnice i persoane cu dizabiliti.

  94% din proiectele finalizate pe axa prioritar 4 Sprijinirea

  dezvoltrii mediului de afaceri regional i local au vizat

  exclusiv achiziia de echipamente.

  Euro pentru microntreprinderi

  AM POR a suplimentat cu 33,97 milioane de euro bugetul alocat microntreprinderilor

  Sursa: mdrT

 • www.inforegio.ro8

  Regio n Romnia

  ntRebRi i RsPunsuRi

  1. n implementarea unui proieCt finanat de programul regio, s-a identifiCat, dup nCeperea luCrrilor de exeCuie, neCesitatea realizrii unor luCrri neprevzute iniial Care vor duCe la Creterea valorii proieCtului.

  Care este proCedura pe Care trebuie s o urmm, n aCest Caz?

  rSpUnSdac beneficiarul solicit cre-terea valorii proiectului, dup ce lucrrile de execuie au nceput, acesta trebuie s se adreseze organismului de implementare, cu o solicitare n acest sens, cu cel puin ase luni nainte de ncheierea perioadei de imple-mentare. modificarea valorii to-tale a proiectului nu poate con-duce la creterea valorii totale eligibile, ceea ce nseamn c majorarea se va face trecnd suma respectiv la cheltuieli nee-ligibile ale proiectului. pentru c modificarea valorii implic o mo-dificare a contractului, cererea n acest sens, transmis organis-mului de implementare, trebuie s fie nsoit de documente din care reiese angajamentul benefi-ciarului c va asigura, din resurse proprii, fondurile suplimentare necesare, precum i disponibili-tatea acestor fonduri.

  Beneficiarul poate efectua modi-ficri asupra bugetului proiectu-lui, prin transferuri ntre liniile din

  cadrul aceluiai capitol bugetar de cheltuieli eligibile, dac aces-tea nu afecteaz scopul principal al proiectului i dac nu modific valoarea total eligibil. astfel de realocri se pot efectua numai n limita a 10% din suma nscris iniial (sau aprobat ca urmare a unui act adiional) n cadrul liniei bugetare din care se face realo-carea. n acest sens, beneficiarul trebuie s transmit la organismul de implementare, spre avizare, bugetul astfel modificat, cu cel puin zece zile lucrtoare nainte de data la care se urmrete s intre n vigoare modificarea respectiv. modificrile de buget devin aplicabile numai dup ce sunt avizate de ctre organismul de implementare.atribuirea contractului de execu-ie a lucrrilor se va face cu re-spectarea prevederilor articolu-lui 11 Conflictul de interese din contractul de finanare.

  2. n Cazul n Care, pentru atribuirea unui ContraCt de publiCitate media, n urma derulrii proCedurilor de aChiziie, nu a fost depus niCio ofert n Cadrul proCedurii de Cerere de Ofert, este posibil aChiziionarea aCestor serviCii prin negoCiere direCt?

  rSpUnSdac n urma aplicrii licitaiei deschise, licitaiei restrnse, dialogului competitiv sau a cererii de oferte, nu a fost depus nicio ofert sau au fost depuse numai oferte inacceptabile ori neconforme, autoritatea contractant are dreptul de a aplica procedura de negociere, cu publicarea prealabil a unui anun de participare. aplicarea procedurii de negociere, n acest caz, este posibil numai dup anularea procedurilor anterioare i numai dac cerinele iniiale

  iulia PRVu |

  Util pentru beneficiari

 • IANUARIE 2011 9

  prevzute n documentaia de atribuire nu sunt modificate substanial.

  3. Cum se aCord prefinanare unui proieCt?

  rSpUnSprefinanarea reprezint 30% sau 35% din valoarea eligibil a contractului de finanare ncheiat ntre organismul intermediar, n numele i pentru am pOr, i beneficiar. prefinanarea se acord integral sau n trane, n funcie de previziunea fluxului de pli aferent fiecrui proiect, care se realizeaz conform contractului de finanare.pentru a putea fi acordat pre-finanarea, trebuie ndeplinite o serie de condiii i trebuie urmai anumii pai. n primul rnd, beneficiarul va trimite o solicitare scris, conform contractului de finanare. anterior solicitrii, beneficiarul trebuie s fi ncheiat un contract de bunuri/prestare de servicii/execuie de lucrri cu un operator economic. Beneficiarul trebuie, de asemenea, s completeze i s depun cererea de prefinanare, scrisoarea de garanie bancar pentru suma aferent prefinanrii solicitate (n cazul proiectelor care intr sub incidena ajutorului de stat - de minimis), s aib un cont de trezorerie deschis, cu aceast destinaie, sau un cont n banc, conform prevederilor legislaiei n vigoare (pentru organizaiile non-profit). dobnda net

  (dobnda creditoare aferent contului de prefinanare minus comisioane) acumulat n acest cont va fi rambursat am pOr, prin deducerea ei din cererea de rambursare final. Sumele existente n contul de pre-finanare se vor utiliza exclusiv pentru derularea activitilor eligibile ale proiectului.

  Beneficiarul care primete pre-finanare n cadrul contractelor cu o perioad de implementare de pn la doi ani trebuie s transmit cel puin o cerere de rambursare n termen de ase luni de la primirea primei trane de prefinanare. pentru contractele cu o perioad de implementare mai mare de doi ani, beneficiarul trebuie s transmit cel puin o cerere de rambursare n termen de un an de la primirea primei trane de pre-finanare. n cazul nerespectrii acestei condiii, beneficiarul are obligaia rambursrii n-tregii sume reprezentnd pre-finanarea primit.

  dac n termen de ase luni de la data primirii prefinanrii sau conform prevederilor contrac-tuale, beneficiarul nu va furni-za nicio justificare privind achiziionarea de bunuri/servicii sau executarea de lucrri, pre-finanarea se restituie sursei de finanare din care a fost acordat.

  4. Cum se retrage prefinanarea unui proieCt?

  rSpUnSprefinanarea se va recupera prin deducii procentuale din fiecare cerere de rambursare. deduciile vor ncepe cu prima cerere de rambursare i vor reprezenta 30% sau 35% din suma eligibil a fiecrei cereri de rambursare (excluznd plata TVa), pn cnd prefinanarea va fi restituit n totalitate. Suma aferent prefinanrii se recupereaz integral nainte de plata final.dac prefinanarea nu a fost restituit nainte de efectuarea plii finale sau nainte de rezilierea contractului, diferena rmas nerecuperat va fi pltit de ctre beneficiar n contul am pOr, n termen de 30 de zile de la notificarea transmis de ctre Am PoR.

  Soluii aplicate

  www.inforegio.ro/index.php?page=PUBLICATIONS_INFO

  alte ntrebri i rspunsuri, la adresa:

 • www.inforegio.ro10

  Capital nedeClarat a Culturii romneti, muniCipiul iai este o metropol Care, prin potenialul su Cultural i eConomiC, poate Contribui n mod deCisiv la dezvoltarea regiunii n Care se afl.

  Fiind unul dintre cei apte poli ur-bani de cretere din romnia, iaiul beneficiaz, pn n 2013, de fon-duri structurale n valoare total de aproximativ 1,13 miliarde de euro, din care circa 111 milioane de euro reprezint finanare nerambursabil n cadrul programului Operaional regional - axa prioritar 1.proiectele aprobate n cadrul acestei axe urmresc dezvoltarea mediului local de afaceri, valorifica-rea potenialului cultural, turistic i istoric al oraului prin accesibilizarea obiectivelor de patrimoniu, odat cu reabilitarea infrastructurii rutiere i de transport, dar i reabilitarea unuia dintre aezmintele sociale reprezentative ale oraului. Cel mai ambiios proiect, cel care a primit i cea mai mare finanare n cadrul axei prioritare 1, este cel referitor la refacerea infrastructurii rutiere i de transport din zona central a oraului, acolo unde se afl i cea mai mare concentrare de obiective turistice din iai - muzee, biserici, cldiri istorice i de patrimoniu. denumit generic, n proiect, axa cultural, turistic i istoric a municipiului iai, zona vizat pentru reabilitare traverseaz iaiul de la parcul Copou pn la palatul Culturii i include un numr de 16 artere care vor fi reabilitate. perimetrul definit de aceste artere este cel n care turistul va regsi

  o multitudine de elemente de interes ce corespund dorinelor i intereselor unui cltor avid de a descoperi cultura, istoria i ineditul oraului. pe lng refacerea acestor strzi, proiectul mai prevede amenajri de tipul pistelor pentru biciclete, crearea de spaii verzi pe o suprafa de circa 20.000 de metri ptrai, precum i reabilitarea a 3.700 de metri liniari de linie de tramvai. Valoarea proiectului este de aproximativ 91 milioane lei, din care 72 de milioane de lei sunt solicitai din fonduri nerambursabile, iar perioada de implementare este de 17 luni. Contractul de finanare a fost semnat, la iai, n septembrie 2010. municipiul iai este unul dintre cei

  apte poli de cretere din romnia, stabilii prin hotrre de guvern nc din anul 2008. documentul strategic care st la baza accesrii fondurilor este planul integrat de dezvoltare care i propune ca obiectiv primordial transformarea iaiului, cu valorile sale economice, universitare i academice ntr-un pol regional de cunoatere i competitivitate. planul integrat de dezvoltare a fost elaborat n urma unui proces de dezbatere public derulat n perioada iulie 2008-iulie 2009, n timpul cruia au fost analizate peste 300 de proiecte. procesul derulat vreme de un an a inclus dezbateri publice, discuii cu mediul academic i cel de afaceri, discuii cu autoritile locale i regionale, dar i cu reprezentani ai oNg-urilor. n final, au fost propuse spre finanare 11 proiecte, din axa prioritar 1, dintre care opt vizeaz mbunirea infrastructurii urbane, unul se refer la dezvoltarea in-frastructurii de afaceri, iar dou urmresc mbuntirea infrastruc-turii sociale. pn acum, au fost depuse deja cinci proiecte, dintre care s-au semnat patru, a cror valoare reprezint aproximativ 47% alocare pOr - axa 1.

  crearea unor poli locali de cretere

  vizeaz exact acele orae polarizatoare care au legturi cu zonele nconjurtoare i pot determina nivelul de dezvoltare a acestora.

  dezvoltarea acestor poli urbani de cretere se realizeaz n baza unor planuri integrate de dezvoltare care urmresc s creasc rolul economic i social al oraelor declarate poli de cretere i, n final, s contribuie la dezvoltarea regional.

  iai, nucleu de dezvoltaRe Regional

  cristina daniela STeRian |

  Regio n RomniaPoli de cretere

 • IANUARIE 2011 11

  este programul operaional regional o ans sau o obligaie pentru romnia?

  programul Operaional regional este, n egal msur, o ans i o obligaie. O ans pentru c, dac nu am fi membri Ue, nu tiu cine ne-ar fi pus la dispoziie peste 4 miliarde de euro pentru dezvoltare regional, i o obligaie pentru c sunt fonduri nerambursabile, care trebuie utilizate n interesul rii.

  n plus, faptul c suntem i noi contribuitori la bugetul comunitar ne responsabilizeaz suplimentar n sensul folosirii eficiente a resurselor financiare. Trebuie s privim regio, n primul rnd, ca pe un instrument foarte important pentru implementarea Strategiei naionale i a politicilor de dezvoltare regio-nal.

  Obiectivul strategic al programului este acela de a sprijini dezvoltarea echilibrat a regiunilor. practic, se ncearc stimularea dezvoltrii regiunilor mai puin avansate economic i social prin msuri care vizeaz nevoile specifice acestora, ncurajnd dezvoltarea infrastructurii i a mediului de afaceri, spre a face din aceste regiuni zone favorabile pentru a locui, a munci sau a le vizita.

  Ca ministru, Ct de mulumit suntei de modul n Care s-a derulat regio n ultimul an?

  am s v rspund folosind concluziile unui bilan pe care noi, la nivelul ministerului dezvoltrii regionale i Turismului, l-am realizat n decembrie 2010. acest bilan ne-a artat c regio - programul Operaional regional i-a meninut dinamica, i, astfel, a fost posibil s avem, la finele anului 2010, contracte de finanare n valoare de 3 miliarde de euro. acest prag financiar a constituit un obiectiv, la nivelul anului precedent, pe care l-am atins. dac este s ne raportm la celelalte instrumente structurale, programul Operaional regional a fost cel mai performant program dintre cele apte programe operaionale implementate n acest moment n romnia. aa cum arat datele autoritii pentru Coordonarea instrumentelor Structurale, regio a fcut cele mai mari rambursri de sume care se traduc ca i cheltuieli efective n cadrul proiectelor. n anul 2010, nivelul rambursrilor din fonduri nerambursabile este de peste ase ori mai mare fa de nivelul anului 2009. Un aspect ncurajator legat de rambursarea cheltuielilor este faptul c gradul de eroare al beneficiarilor n pregtirea documentelor aferente cererilor de rambursare a sczut,

  ceea ce nseamn c mecanismele de control de la nivelul Organismelor intermediare i autoritii de management sunt funcionale.

  unde a trebuit s intervenii pentru a mbunti Condiiile de derulare a regio?

  pentru a atinge aceste performane a fost nevoie de o munc susinut, o colaborare foarte bun ntre autoritatea de management i Organismele intermediare i mult seriozitate din partea beneficiarilor. modul n care a fost gndit fluxul financiar i cel al documentelor - i aici m refer la crearea unui sistem de verificare a cererilor de rambursare i de plat bazat pe

  Regio - o ans i o obligaie

  Interviu

  Interviu cu Elena Gabriela Udreaministrul dezvoltrii regionale i turismului

 • www.inforegio.ro12

  documente simplificate i proceduri clare, pe previzionri ale fluxurilor de numerar - i faptul c TVa se ramburseaz n acelai timp cu cheltuielile eligibile ne-au ajutat s avem o rat bun de absorbie.tim c ntotdeauna este loc de mai bine, ns, pe de alt parte, trebuie s fim realiti i s recunoatem c programul a intrat efectiv n lucru n 2009, dup semnarea primelor contracte de finanare i atribuirea contractelor de execuie a lucrrilor.

  Care sunt difiCultile Care au avut un impaCt negativ asupra derulrii regio, anul treCut?

  S-a discutat de nenumrate ori despre ct de greu este s atribui un con-tract de lucrri, din cauza legislaiei i a nenumratelor contestaii. de altfel, legislaia privind achiziiile publice neclarificat, n special, pe zona de implementare a con-tractelor de lucrri, respectiv condiiile de ncheiere a actelor adiionale la acestea, reprezint o piedic serioas pe care nu a putea spune c am depit-o. mai sunt i alte probleme care apar n etapa de atribuire a unui contract, de exemplu numrul foarte mare de solicitri de constituire de comisii de evaluare tehnic i financiar ori calitatea slab a aplicaiilor. probleme am identificat i n etapa de implementare a proiectelor i aici a meniona numeroasele solicitri care vin din partea beneficiarilor pentru modificarea contractelor de finanare. am avut, numai n primele

  11 luni ale anului 2010, peste 500 de acte adiionale la contractele aflate n implementare. apoi, au aprut situaii inerente pentru o perioad de recesiune economic, aa cum a fost cea resimit de romnia, n decursul anului precedent. m refer aici la dificultile aprute n asigu-rarea cofinanrii de ctre benefi-ciari. nu n ultimul rnd, modifi-carea TVa de la 19% la 24 % a fcut necesar ntocmirea unui numr mare de acte adiionale. Totodat, am constatat o practic nociv la nivelul instituiilor de stat care au rolul de emitere a avizelor. a schim-ba regula n timpul jocului nu face dect s ngreuneze acest proces de obinere a avizelor, un lucru care, n cazul beneficiarilor regio, se tra-duce n costuri mai mari i timp mai mult pierdut.

  n Ce msur regio i-a ndeplinit obieCtivul su de reduCere a disparitilor la nivel regional?

  pe parcursul acestui an, mpreun cu reprezentanii ageniilor pentru dezvoltare regional i reprezen-tani ai mass-media, am descins

  la mai multe proiecte finalizate sau aflate n implementare. n acest mod, s-a putut vedea impactul pe care aceste proiecte de nivel lo-cal i regional l au asupra vieii comunitii locale. dac, n termeni de nevoi la nivel naional sau com-parativ cu alte programe sectoriale, proiectele noastre nu sunt att de mari i de spectaculoase, ele au o importan extrem de mare pentru cei care sunt beneficiari direci sau indireci. pentru o localitate a crei coal sau ambulatoriu medical a primit ultima investiie acum 20 de ani, orice mbuntire se vede direct n calitatea vieii locuitorilor. pentru o comunitate cu un mediu de afaceri slab dezvoltat, o microntreprindere care angajeaz nc cinci oameni n urma unei investiii prin regio nseamn noi taxe i impozite pltite bugetului local, cinci salarii pltite, cinci familii care vor avea venituri suplimentare din care vor putea alimenta economia local. efectul acesta, multiplicat prin sutele de proiecte care au primit finanare, va avea un impact important asupra dezvoltrii locale, iar lucrul acesta se va vedea n curnd.

  Dac n termeni de nevoi la nivel naional proiectele noastre nu sunt att de mari i de spectaculoase,

  ele au o importan extrem de mare pentru cei care sunt beneficiari direci sau indireci.

 • IANUARIE 2011 13

  Credem cu trie c impactul regio la nivelul rii este unul semnificativ, chiar dac obiectivul privind reducerea disparitilor regionale nu pare s fie att de aproape pe ct ne dorim. Totui, mbuntirea calitii infrastructurii, fie ea de drum, de afaceri, de turism sau social, conduce la creterea calitii vieii i atractivitii romniei, ntr-un context n care relansarea economic este necesar printr-un efort susinut att prin investiii directe, ct i prin creterea imaginii de ar prin Strategia de Brand, finanat, de asemenea, tot din regio.

  Care sunt prognozele pentru regio n 2011? Anul 2011 are o perspectiv bun n ceea ce privete gradul de absorbie, pentru c sunt foarte multe proiecte n derulare care, n 2012, se vor finaliza. deci, evident, vom avea i solicitri de rambursare mai multe. ne ateptm ca, n 2013, s avem un vrf al cererilor de rambursare, prin cuplarea regulilor n+2 i n+3.

  n acelai timp, anul 2011 va fi un an greu, din cauz c vom avea foarte mult de munc: trebuie s ne apropiem de finalizarea procesului

  de contractare, s ajutm bene-ficiarii s duc proiectele la bun sfrit i s fim deosebit de ateni n ceea ce privete plile. de fie-care dat cnd semnez un contract de finanare, le spun beneficiarilor c greul abia atunci ncepe. partea de implementare este cea mai grea, sunt foarte muli factori care pot influena acest demers.

  Sper c toi beneficiarii vor avea capacitatea s finalizeze proiecte ntr-un mod exemplar. i ateptm pe toi cu cereri de rambursare i pot spune c nimic nu ne bucur mai mult dect atunci cnd primim de la ei documentaii corecte, pe baza crora putem s facem pli.

  Aadar, provoCarea rmne desChisCu siguran! regio - programul Operaional regional 2007-2013 des-chide o poart spre nelegerea mecanismelor de finanare ale Uni-unii europene, un program din care am nvat foarte multe n ceea ce privete gestionarea unor fon-duri deloc mici sub anumite reguli, deloc relaxate, n conlucrare cu autoritile publice locale, dar i cu pragmatismul i eficiena mediului de afaceri. promitem ca, n 2011, s v prezentm noi proiecte finali-zate cu succes.

  interviu realizat de Ctlina JingOiU

  De fiecare dat cnd semnez un contract de finanare, le spun beneficiarilor c greul abia atunci ncepe.

 • www.inforegio.ro14

  Crearea i promovarea unui nou brand turistiC al romniei sunt aCiuni iniiate de ministerul dezvoltrii regionale i turismu-lui, n Cadrul unui proieCt regio,Cu un buget de 75 de milioane euro, implementat pn la finalul anului 2013.

  Lansarea oficial a brandului turistic al romniei a avut loc n iulie 2010, la expoziia mondial de la Shanghai, fiind un moment pentru care s-a creat o plaj de ateptare, n condiiile n care s-a prefigurat drept cel mai ambiios proiect de promovare turistic pe care romnia l-a avut n ultimii 20 de ani. Lansarea oficial a fost doar primul pas al unui proiect amplu care vizeaz, n urmtorii doi ani, promovarea romniei ca destinaie turistic i atragerea turitilor strini, dar i convingerea romnilor s-i petreac vacanele n ar.

  explorai grdina carpailor! este o invitaie care s-a nscut din cercetri de pia calitative i cantitative, realizate pe opt piee surs externe - austria, germania, Ungaria, Frana, italia, marea Britanie/irlanda, rusia i SUa - dar i n romnia, de ctre instituii recunoscute n domeniu. astfel, cercetarea calitativ s-a realizat prin intermediul a 91 de interviuri n detaliu, cu o durat medie de 37 de minute, i a dou focus-grupuri organizate cu principalii actori

  romni din domeniul turismului. n cadrul cercetrii cantitative au fost analizate opiniile celor implicai - de la tour operatori, la agenii de turism i lideri de opinie. Cea de-a doua component a cercetrii a fost cea cantitativ, care a constat n 10.881 de interviuri telefonice, asistate de computer. pentru acestea au fost alei turiti din romnia care au mers n vacane n ultimii trei ani, dar i turiti din pieele surs externe, care i-au petrecut concediile, n ultimii trei ani, n strintate.

  Cele mai importante concluzii ale cercetrilor calitative i cantitative au artat c percepia romniei, n general, dar i ca destinaie turistic, n special, este mai puin favorabil. de pild, ntr-un cla-sament cu 13 destinaii turistice, romnia ocup locul 11, surclasnd doar Ucraina i Serbia, n timp ce scorul obinut plaseaz ara noastr

  departe de rile lider precum Frana, italia sau austria. Totui, au existat i concluzii ncurajatoare care au artat c romnia are o per-sonalitate care se potrivete cu cea a unei bune destinaii de vacan i c natura este elementul-cheie care trebuie ofertat prin pachetele turistice.

  Romnia i avantajele ei tuRistice

  natura nu a fost identificat ntmpltor ca un punct forte al turismului romnesc. de altfel, exist trei elemente principale care difereniaz romnia de alte destinaii turistice. primul dintre ele l constituie natura neatins i peisajele unice pe care cltorul le descoper, ncepnd de la munii Carpai, unde va putea poposi ntr-unul dintre cele peste 20 de parcuri naionale sau rezervaii naturale, continund cu zonele

  din laboRatoaRele n caRe s-a cReat bRandul tuRistic

  Regio n Romniaelena oceanu |

  explorai grdina carpailor!

 • IANUARIE 2011 15

  deluroase din interior i ajungnd n delta dunrii, cea mai mare delt a unui fluviu din europa, unde turistul va putea admira peisaje mirifice i specii rare. Un alt element de difereniere a romniei este autenticitatea. n orice zon a rii ar ajunge, turistul va descoperi tradiii strvechi, nealterate, simplitatea vieii de la ar, dar i arhitectura local care spune o poveste a fiecrei regiuni din romnia.

  Nu n ultimul rnd, romnia este o ar cu o motenire cultural unic, n care turistul va afla ineditul mixului dintre cultura bizantin i cea latin, numeroase situri protejate cultural, parte a patrimo-niului UneSCO, castele, mnstiri i biserici cu istorie de secole. Fie c va alege un ora cultural precum Sibiul, fie c va merge s viziteze mnstirile bucovinene ori va des-coperi frumuseea bisericilor din lemn maramureene, cltorul va tri experiene care i vor completa bagajul de cunotine i experiene culturale.

  inta: cltoRul cu disceRnmnt

  cercetrile care s-au fcut au urmrit s evidenieze i profilul grupului int. S-a concluzionat, astfel, c romnia este o destinaie potrivit pentru cltorul cu discernmnt, un concept care se definete prin ideea de cutare a unor experiene unice, a unor locuri neexplorate ori prea puin descoperite de ctre mase. Cltorul cu discernmnt

  este, n acelai timp, un lider de opinie i un formator de tendine, ceea ce anticipeaz un efect de tipul bulgrelui de zpad n promovarea unor destinaii turistice din romnia, odat descoperite de cei care constituie grupul int. potrivit celor care au lucrat la realizarea brandului turistic, romnia este recomandat pentru cei care au o dorin puternic de a explora destinaii aflate n afara cii bttorite, cu natur slbatic i cultur autentic, i de a tri experiene pline de satisfacii. Cltorii cu discernmnt sunt persoane cu vrste cuprinse ntre 25 i 34 de ani i 50 i 64 de ani, cu educaie superioar, venituri medii i mari i o disponibilitate ridicat de a cheltui. Sunt, n general, locuitori ai unor orae medii sau mari care i-au creat obiceiul de a cltori frecvent. aceti turiti cltoresc, de obicei, pentru a avea experiene i a tri emoii, pentru a nva, pentru a satisface un interes special, pentru a se implica i interaciona.

  produsele turistiCe ale

  romniei n cadrul acelorai cercetri de pia s-au conturat i cele mai potrivite ase produse turistice pentru romnia, produse care pot fi competitive pe pieele externe i pe cea intern. astfel, au fost identificate ca pachete turistice vacanele n pensiuni rurale, circuitele, pachetele de tip city break, sejururile balneare i de relaxare, excursiile active i de aventur, precum i expediiile n natur, n locuri neexplorate, slbatice.

  atRiBute ValoRi cheie PeRsonalitatenatur neatinsautenticitateCultur unicSiguran

  explorareSpiritualitateVia simpl i bun

  amabilitatepuritateVerdeinocen

  bRand tuRistic Romnia

 • www.inforegio.ro16

  Cel mai important proieCt regio din muniCipiul buzu se desfoar n Centrul CiviC al oraului i reprezint Construirea unui hotel de 5 stele alturi de unul de 3 stele, aflat n exploatare.

  beneficiarul i iniiatorul proiectului este S.C. pietroasa S.a., deintoare a mai multor societi profilate pe turism sau alimentaie public. Valoarea finanrii obinute pe axa prioritar 5 dezvoltarea durabil i promovarea turismului este de 12.645.117 lei, din care contribuia beneficiarului este de 7.149.207 lei. managerul de proiect, eugeniu Constantin, consider c, fr fonduri europene, un astfel de proiect nu s-ar fi implementat la Buzu. managerul adaug c, dei pare nefiresc s se construiasc un hotel de 5 stele ntr-un ora precum Buzul, n realitate, studiile de pia au artat c o astfel de investiie se justific:

  Municipiul Buzu este, totui, o zon industrializat, aici existnd civa investitori cu renume. Investitorii de acest calibru organizeaz frecvent traininguri i alte astfel de ntlniri care nu

  aveau unde s se desfoare. n plus, delegaiile strine, din ce n ce mai prezente n zon, aveau nevoie de un hotel de 5 stele i de serviciile aferente. Investiia aflat acum n derulare ofer un pachet integrat de servicii la calitatea cerut. Dar, un astfel de obiectiv nu putea fi realizat doar prin fore proprii. Cu alte cuvinte, fr fonduri europene, la Buzu nici un investitor autohton n-ar fi construit un hotel de 5 stele.eugeniu Constantin mai declar c romnia este, probabil, o ar birocratic, dar atunci cnd este

  vorba despre fonduri europene, birocraia se transform n scru-pulozitate. Personal, nici eu, nici colaboratorii mei nu am avut probleme referitor la ceea ce ar putea nsemna birocraie n

  proiectul Regio pe care l derulez. ntr-o alt ordine de idei, pot spune c punerea n practic a proiectului de extindere a actualului hotel a fost un pariu ctigat n primul rnd cu mine, dorind s demonstrez

  Manager de proiect

  IntERvIU cU EUGEnIU cOnStAntIn

  S gndim ca europenii

  o investiie de Peste 12,6 milioane de lein centRul buzului

  Proiect Regio de cinci stele

 • IANUARIE 2011 17

  c se poate, i cu unii sceptici, care mi spuneau c birocraia va nrui orice astfel de proiect. Am vrut s fac calitate i asta este ceea ce va iei. Aici intervine marea problem a implementrii unor astfel de proiecte n Romnia. Dac n documentaie scrie c la u trebuie s ai clane suflate cu argint, nu poi s montezi clane suflate cu aur, pentru simplul motiv c aa este trecut n proiectul aprobat. Aici nu este loc de negocieri sau alte astfel de manifestri tipic romneti. Din acest punct de vedere, cine nu gndete astfel, nu poate implementa un proiect Regio.

  PRoFesioniti la datoRie

  eugeniu Constantin susine c i resursa uman este important n realizarea unui proiect regio. Selecia constructorului, dar i a celorlalte firme care concur

  la implementarea unui astfel de proiect este o operaiune dificil n actualele condiii din Romnia, unde specialitii din toate domeniile sunt din ce n ce mai rari. Toi trebuie s-i fac meseria cu mare

  profesionalism. Altfel, proiectul se poate compromite pe parcurs.

  interviu realizat de doru gHeOrgHiade

  Fia tehnic a PRoiectului

  prOieCT: modernizarea i extinderea complexului hotelier pietroasa BuzuBeneFiCiar: Societatea Comercial pietroasa S.a. BuzuVaLOarea prOieCTULUi: 12.645.117 leiCOnTriBUia UniUnii eUrOpene: 5.495.910 leiCOnTriBUia BeneFiCiarULUi: 7.149.207 leidaTa nCeperii: 04.03.2010daTa FinaLizrii: 03.03.2012COnSTrUCTOr: SC Transilvania Construcii S.a. Cluj napocaOrganiSm inTermediar: agenia pentru dezvoltare regional Sud-estaUTOriTaTe de managemenT: ministerul dezvoltrii regionale i Turismului.

  Cine nu gndete astfel, nu poate implementa un proiect Regio

  www.hotelpietroasa.ro

 • www.inforegio.ro18

  un amplu proieCt de gestionare a apelor pluviale este n plin desfurare n finlanda. proieCtul are o valoare de 1,9 milioane de euro, din Care 770 de mii de euro din fondul european pentru dezvoltare regional, Cu o durat de implementare de trei ani.

  iniiativa vine n urma constatrilor specialitilor potrivit crora precipitaiile din emisfera nordic ar putea crete n urmtorii ani cu 15-20 la sut, iar efectele vor trebui inute sub control. n plus, se estimeaz c soluiile privind apa pluvial au un potenial de profit remarcabil, de aproximativ 100 de milioane de euro doar n Finlanda.Obiectivul proiectului ape pluviale este acela de a diminua scurgerile excesive din mediul urban

  cauzate de furtuni i de topirea zpezilor. au fost deja identificate cteva situri experimentale pentru

  implementarea proiectului, n timp ce testele de laborator executate iniial arat c apele pluviale pot fi folosite pentru neutralizarea poluanilor.

  proiectul analizeaz cantitatea i calitatea apelor sezoniere din orae i capacitatea solului de a reduce cantitatea de poluani. n acest scop, au fost achiziionate echipamente noi, inclusiv un soft care, prin intermediul computeru-lui, gestioneaz scurgerea apelor pluviale evitnd inundaiile. pro-cedeul este, de asemenea, ori-entat spre soluii noi i de durat pentru managementul apelor plu-viale, soluii care s poat fi im-plementate n zonele urbane din Finlanda.

  doru gheoRghiade |

  Bani europeni n Uniunea European

  Finlanda Rezolv PRoblema inundRii oRaeloR cu bani euRoPeni

  O investiie de 1,5 milioane de euro

 • IANUARIE 2011 19

  soluiile sunt n Faza exPeRimental

  proiectul lansat recent sub denu-mirea ape pluviale implic depar-tamentul pentru tiine ecologice i de mediu, Universitatea Tehnologic din Helsinki i compania parcul de Business i tiine. prin monitoriza-rea rezultatelor din siturile experi-mentale, participanii pot afla cali-tatea i cantitatea apelor pluviale. de asemenea, analizele de labora-tor ale mostrelor de sedimente din lac i mostrelor de sol vor conferi informaii referitoare la riscul de contaminare, mai ales n zonele industriale i centrele oraelor, dar vor contribui i la inovarea i mbuntirea tehnicilor de mana-gement. zonele experimentale sunt asigurate de Lahti aqua LTd, oraul Kouvola i primria Hollola. Cea mai mare parte a fondurilor vine de la Fondul european pentru dezvoltare regional (Fedr) la care se adaug i o contribuie local de 770 mii de euro din costul total de 1,9 milioane de euro.

  PaRteneRiat ntRe ceRcettoRi i PRacticieni

  Colabornd cu industria local (inclusiv productori de mase plastice i chimice), pieele locale vor putea beneficia de servicii i soluii reale de management al apei pluviale. Cooperarea i fluxul de informaii dintre universitate i partenerii care deruleaz proiectul este esenial: practicienii prezint cercettorilor probleme reale, n timp ce acetia din urm au know-how-ul, n special pentru clima rece. n cele din urm, cetenii beneficiaz de optimizarea spaiului verde din ora, de calitatea mbuntit a apei i de diminuarea riscului de inundaii. Staii de msurare i locaii de testare a bioreinerii sunt folosite ca situri de demonstraii pentru grupuri de studeni, n timp ce cursurile scurte i expoziiile ajut la rspndirea know-how-ului. proiectul va fi terminat n martie 2011.

  apa pluvial trateaz poluaniiSiturile experimentale sunt localizate pe terenuri din zone industriale, comerciale i rezideniale. anul acesta vor fi construite centre de purificare n parcul central din Kouvola i la grdina zoologic Korkea-saari din Helsinki. rapoartele preliminare arat c apa pluvial nu este o surs de po-luare a mediului. Testele arat c infiltrarea apei pluviale n flor i n suprafaa organic a solului este important, deoarece aceasta are un rol determinant n diminuarea factorilor poluani.

  Bani europeni n Uniunea European

  O investiie de 1,5 milioane de euro

  http://www.helsinki.fi/ecology/lseg/stormwater.shtml

  mai multe detalii despre acest proiect pot fi consultate pe pagina de web a proiectului:

 • www.inforegio.ro20

  Economii de 10% pentru instituii la costul ntreinerii

  un ora miC din sudul ungariei, Cu o populaie Ce nu depete 7600 de loCuitori, este model Cnd vine vorba despre exploatarea energiei geotermale. printr-un proieCt susinut de fedr, kistelek a forat un pu pentru ap termal adnC de 1700 de metri Care poate alimenta opt instituii. proieCtul este o noutate pentru unguri i este dat Ca exemplu altor Consilii loCale.

  Ungaria este faimoas pentru resursele generoase de energie geotermal, cu temperaturi duble fa de media din restul europei. izvoarele din adncuri sunt de mult timp o surs de venituri constant pentru proprietarii de spa-uri. acum, aceast energie este folosit i ca o surs de nclzire mai ieftin i n armonie cu mediul.

  tehnologie mai ieFtin i ecologic

  Folosind cei 1,16 milioane de euro primii prin programul Operaional

  pentru mediu i infrastructur, Kistelek a forat un pu pentru a extrage cldur din apa termal din subteran. au fost construite apoi conducte ce se ntindeau pe cinci kilometri pentru a transporta apa termal la opt instituii ale cror sisteme de nclzire au fost modernizate cu o tehnologie mai ieftin i mai ecologic. Sistemele depite, care s-au dovedit a fi

  costisitoare, au fost nlocuite cu un sistem care nu avea nevoie de supraveghere aproape deloc, de unde rezult economii de 10% pentru instituii la costul ntreinerii, dar i reducerea nivelului de poluare al oraului.

  o ResuRs utilizat insuficient

  n prima jumtate a secolului XX, membrii parlamentului ungar i nclzeau picioarele de la apa termal care circula pe sub podea. n zilele noastre, cldura este privit ca o surs preioas de energie, ns utilizat prea puin.

  PRin FinanaRe euRoPean, PRoiectul de eneRgie geoteRmal din KisteleK a PRimit 1,16 milioane de euRo

  oRaul KisteleK - model PentRu exPloataRea eneRgiei geoteRmale

  Bani europeni n Uniunea European

  proiectul Kistelek este un semn ct se poate de clar pentru alte consilii locale c acest sistem nou, care se bazeaz pe vastele resurse de ap termal ale Ungariei, ntr-adevr funcioneaz i chiar este mai

  ieftin dect clasica alimentare cu gaz metan. pe msur ce nevoia de curent crete n ultima decad a crescut cu un milion de megawai pe an n mod clar este vorba doar de o chestiune de timp pn cnd ne vom da seama de potenialul energiei geotermale.

  iulia PRVu |

  http://ec.europa.eu/ regional_policy/index_en.htm

 • IANUARIE 2011 21

  O osea Ce leag obieCtive turis-tiCe din zona Comunei dmbo-viCioara a fost dat n folosin la sfritul anului treCut.

  proiectul regio, n valoare total de 15.740.581 lei, a fost finalizat nainte de termen. dei trebuia terminat, conform planurilor, n iunie 2011, drumul a fost dat n folosin pe 12 decembrie 2010. primarul localitii dmbovicioara, dumitru Secreanu, declar c totul s-a petrecut cu mare rapiditate, iar noul drum reprezint un balon de oxigen pentru turismul local.

  lungime total = 10,5 Km

  drumul judeean 730 leag cele mai cutate obiective turistice din judeul arge. n lungime total de 10,5 kilometri, dJ 730 faciliteaz accesul n masivul piatra Craiului, traverseaz Cheile dmbovicioarei, ajunge n apropierea peterii dm-bovicioara, dar i pe lng cetatea Oratia. Contractul a fost semnat pe 21 mai 2010, pe axa prioritar 2, domeniul major de intervenie 2.1 Realizarea i modernizarea reelei de drumuri judeene, strzi urbane inclusiv construcia/reabilitarea oselelor de centur. Lucrrile, n valoare total de 15.740.581 lei, au cuprins reabilitarea dJ 730 de la podul dmboviei - dmbovicioara Ciocanu limita cu judeul Braov. proiectul a prevzut i lrgirea ca-rosabilului, dar i executarea de podee tubulare pentru defluirea apelor pluviale. Valoarea eligibil

  nerambursabil din Fondul european pentru dezvoltare regional este de 11.027.122 lei, iar valoarea eligibil nerambursabil din bugetul naional este de 1.466.033 lei, restul repre-zentnd cofinanarea beneficiarului, n valoare de 254.962 lei.

  un Balon de oxigen

  principalul beneficiu al reabilitrii dJ 730 l reprezint faptul c, astfel, turismul din zon este revigorat.

  primarul comunei dmbovicioara, dumitru Secreanu, declar c: Lucrrile s-au derulat cu o rapiditate incredibil. Noul drum este ca un balon de oxigen pentru turismul din zon. De asemenea, este foarte util pentru comunitate. dmbovicioara are un potenial turistic excepional, motiv pentru care investiiile trebuie derulate ct mai repede. primarul Secreanu a mai spus c va mai ntocmi i alte proiecte regio, pentru c sistemul i-a dovedit rentabilitatea.

  Fia tehnic a PRoiectului

  prOieCT: realizarea i modernizarea reelei de drumuri judeene, strzi urbane inclusiv construcia/reabilitarea oselelor de centurBeneFiCiar: primria dmbovicioaraVaLOarea prOieCTULUi: 15.740.581 leiCOnTriBUia UniUnii eUrOpene: 11.027.122 leiCOnTriBUii din BUgeTUL naiOnaL: 1.466.033 leiCOnTriBUia BeneFiCiarULUi: 254.962 leidaTa nCeperii: 21.05.2010daTa FinaLizrii: 12.12.2010OrganiSm inTermediar: agenia pentru dezvoltare regional SudaUTOriTaTe de managemenT: ministerul dezvoltrii regionale i Turismului

  Lucrrile s-au derulat incredibil de repede

  tuRismul din aRge, RevigoRat PRin ReabilitaRea dRumului judeean 730

  Regio n Romnia| cristina daniela STeRian

 • www.inforegio.ro22

  300 de noi loCuri de munC se vor Crea la nCeputul anului viitor la timioara, iar oraul de pe bega va avea un nou Centru de afaCeri n zona Central.

  iat efectele n plan social, economic i urbanistic ale parteneriatului recent ncheiat ntre mediul privat i Uniunea european prin intermediul programului Operaional regional.

  city business development center (cbdc), structura de sprijin pentru afacerile inovative din timioara, este o iniiativ a societii modatim Facility i reprezint proiectul privat care, pn n acest moment, a atras cei mai muli bani europeni pe acest tip de susinere. Contribuia Uniunii europene n proiectul de la Timioara este de 29,3 milioane de lei, iar valoarea total a proiectului este de peste 70 milioane de lei. investiia se va materializa n construirea unei cldiri de birouri clasa a n plin centrul municipiului, alturi de celelalte module deja existente ale City Business Center. ns, fa de celelalte investiii ale complexului, acesta din urm este singurul care va beneficia i de fonduri europene.

  eFectele multiPle ale investiiei

  noua investiie din centrul Timi-oarei are mai multe efecte n

  plan local. Sorin maxim, directorul ageniei de dezvoltare regional Vest, instituia care se ocup de implementarea proiectelor regio n zona vestic a romniei, spune c, printre altele, finanarea va avea ca efect reabilitarea urban a zonei unde este ridicat cldirea; astfel, apar furnizori de servicii mai sofisticate i mai diverse, adic birouri de calitate superioar. La rndul su, directorul societii care deine complexul de birouri, Ovidiu andor, declar c n cea de-a patra cldire va funciona un centru de afaceri modern, destinat, mai ales firmelor inovative. Apreciem c aici va funciona un numr de 25 de societi cu activitate n domeniul IT, cercetare sau inginerie. Noua locaie va avea 12.140 metri ptrai, iar suprafaa nchiriabil va fi de 9.500 metri ptrai. n total, 7.000 de metri ptrai vor fi alocai strict pentru birouri, la parter vor

  fi oferite diverse servicii, iar la mezanin va fi amenajat un centru de conferine modern.

  birouri all-inClusive

  O alt noutate a locaiei va fi crearea de birouri all-inclusive. este vorba despre un nou concept pentru romnia, n sensul c incintele vor fi dotate cu toate facilitile necesare: fax, telefon, imprimant, servicii de secretariat. n total, se preconizeaz c firmele care vor nchiria birouri n imobilul ridicat cu bani europeni vor crea peste 300 de noi locuri de munc. Licitaia pentru stabilirea constructorului va avea loc n primul trimestru al anului 2011, iar finalizarea proiectului este prevzut pentru luna septembrie 2012.

  investiie Regio PentRu mediul PRivat la timioaRa

  Regio n RomniaUn nou centru de afaceri creeaz 300 de locuri de munc

  doru gheoRghiade |

 • IANUARIE 2011 23

  Cel mai important drum judeean din dolj a fost Complet reabilitat printr-un proieCt regio. dj 606 faCe legtura dintre muniCipiul Craiova i judeul mehedini i strbate 6 loCaliti, avnd o lungime de 49,5 kilometri.

  oseaua, ajuns ntr-o avansat stare de degradare, punea mari probleme oferilor, att din punct de vedere al siguranei, ct i ca efecte de natur tehnic asupra autovehiculelor. practic, dJ 606 este drumul de care au cea mai mare nevoie oferii din dolj. proiectul a fost naintat spre finanare pe 29 ianuarie 2008 pe axa prioritar 2 mbuntirea infra-structurii de transport regionale i locale, domeniul de intervenie 2.1 reabilitarea i modernizarea reelei de drumuri judeene, strzi urbane.

  osea de imPoRtan majoR PentRu dolj

  dJ 606 este un drum de mare importan pentru infrastructura de tranzit judeean i regional pentru c asigur accesul prin municipiul Craiova la drumurile europene e70, e79 i e574, dar i la drumurile naionale, care traverseaz sau pornesc din municipiul Craiova. reabilitarea celor aproape 10 kilometri de osea contribuie la fluidizarea circulaiei i mrirea gradului de siguran n traficul rutier, reducerea polurii

  i a cheltuielilor bugetare pentru ntreinerea drumului, dar i micorarea costurilor de transport pentru populaie i operatorii din domeniul transporturilor.

  valoaRea total eligibil 17.142.213 euRo

  Lucrrile au fost adjudecate pe poriuni de drum de ctre patru concerne: erpia, SCT, COLaS i dO-marCOnS. Valoarea estimat prin proiect a lucrrilor de reabilitare i modernizare a fost de 44.077.158 lei. Ulterior, n noiembrie 2010, valoarea contractului de lucrri a fost suplimentat cu suma de 5.191.368 lei, suma total a con-tractului de lucrri fiind, n prezent, de 58.480.881 lei, bani necesari pen-tru acoperirea lucrrilor suplimen-tare operate de optimizarea soluiei tehnice.

  | doru gheoRghiade

  reprezentantul beneficiarului Consiliul

  Judeean dolj, ileana mjin, director al direciei pentru afaceri europene, dezvoltare european i relaii publice, declar c: Proiectul a fost binevenit, n condiiile n care DJ 606 face legtura dintre municipiul Craiova i judeul Mehedini. Este o arter extrem de important pentru transport. n plus, asigur accesul la mai multe drumuri naionale i europene.

  de asemenea, ileana mjin a mai spus c banii pentru ntreinere, care pn acum au fost foarte muli, se vor reduce semnificativ.

  Regio n RomniaO investiie de aproape 72 de milioane de lei alung comarul oferilor olteni

  49,5 Km de dRum judeean Reabilitai, PRin Regio, n dolj

 • www.inforegio.ro24

  dj 606 stRbate un numR de ase localiti, n caRe au Fost Realizate uRmtoaRele lucRRi:

  - Valoarea estimat prin proiect a lucrrilor de reabili-tare i modernizare a fost de 69.077.158 lei.- Valoarea contractat a lucrrilor a fost de 53.289.513 lei.

  Ulterior, valoarea contractului de lucrri a fost suplimentat cu suma de 5.191.368 lei, suma total a con-tractului de lucrri fiind n prezent de 58.480.881 lei pentru acoperirea lucrrilor suplimentare generate de optimizarea soluiei tehnice iniiale.

  n comuna BReasta au fost reabilitai 9,43 km de drum att n intravilanul, ct i

  extravilanul localitii, au fost executate accesele la toate

  cele 168 de proprieti aflate n comun. de asemenea, pe teritoriul acestei comune s-au

  executat un numr de 4 podee transversale i 3 parcri.

  La PRedeti, a fost reabilitat drumul judeean pe cei 5,47 km ce traverseaz comuna,

  s-au executat 153 de accese la proprieti, trotuare noi pe o lungime total de 4.000 de m, 1 parcare, precum i un numr

  de 3 podee transversale i o parcare.

  n localitatea soPot au fost reabilitai 9,68 km de drum. de asemenea, s-au construit un numr de 173 de accese la proprieti, 2 parcri i 6

  podee transversale.

  comuna BRaBoVa este traversat de dJ 606 pe o lungime de 10,82 km ce au

  fost reabilitai, s-au executat accesele la cele 174 de

  proprieti aflate n aceast comun i s-au realizat trotuare noi pe o lungime de 829 m i 2

  parcri. n aceast comun s-au construit un numr de

  19 podee transversale.

  n seaca de PduRe s-au reabilitat 6,28 km ai drumului

  judeean dJ 606, s-au construit 202 de accese la proprietile locuitorilor comunei, trotuare

  noi pe o lungime de 171 m, podee transversale n numr

  de 8, precum i 2 parcri.

  La caRPen s-au reabilitat 7,86 km de drum, 330 de

  proprieti aflate pe traseul drumului au accese noi, s-au

  construit 2 parcri i un numr de 12 podee transversale.

  Regio n RomniaDJ 606, cea mai important osea din judeul Dolj

  Canalul lateral de scurgere a apelor

  meteorice a fost i el refcut.

  nainte de turnarea asfaltului s-a investigat grosimea stratului de baz al oselei

 • IANUARIE 2011 25

  bled, slovenia, 16-18 maRtie 2011 conferina Care este viitorul politicii de coeziune?

  aceast conferin va oferi cadrul primei dezbateri academice asupra celui de-al cincilea raport de Coeziune economic, social i teritorial, o ocazie de a analiza cele mai recente cercetri n legtur cu fondurile structurale de coeziune. Conferina se va desfura pe ateliere de lucru i grupuri de discuii. evenimentul este organizat de asociaia pentru Studii regionale, Comisia european i parteneri locali.

  lille, FRana, 21 maRtie 2011 conferina privind impactul inovrii i cercetrii asupra dezvoltrii economice regionale

  evenimentul va gzdui dezbateri n legtur cu schimbrile macroeconomice, noile modele de stimulare a inovaiei la scar larg i bune practici europene. n cadrul conferinei vor fi prezentate unele dintre aceste modele i modul lor de imple-mentare la nivel de regiune ori la nivelul unor afaceri. publicul int al evenimentului este reprezentat de responsabili din domeniul inovrii care lucreaz n sectorul public i au un aport la strategiile n domeniu. Conferina este inclus n programul manifestrii Sptmna inovrii, organizat de reeaua Jinnove en nord-pas de Calais.

  budaPesta, ungaRia, 31 maRtie-1 aPRilie 2011conferina privind strategia ue 2020 i viitorul politicii de coeziune

  evenimentul este organizat de preedinia ungar a Uniunii europene i i propune s aprofundeze dezbaterile legate de viitorul politicii de coeziune i perspectivele perioadei de programare financiar 2014-2020

  PRedeal, Romnia, 26 FebRuaRie 2011conferina regional Promovarea accesului angajailor din industria de morrit, panificaie, patiserie, cofetrie la programe de FPC inovatoare, moderne, de calitate european

  evenimentul este organizat de asociaia naional a industriilor de morrit i panificaie din romnia. Conferina regional va fi urmat n ziua de 27 februarie 2011 de o dezbatere cu tema Nevoi de instruire n industriile de morrit, panificaie, patiserie, cofetrie.

  bucuReti, Romnia, 28 FebRuaRie-30 maRtie 2011institutul european pentru democraie Participativ Qvorum organizeaz o nou ediie a programului de training nva cum s interacionezi activ cu actorii decizionali europeni!

  programul este structurat n dou module care se vor desfura la Bucureti i Bruxelles n luna martie. Cursurile se adreseaz angajailor din mediul de business, din instituii publice, ziaritilor, Ong-urilor, studenilor i absolvenilor care interacioneaz / vor interaciona n activitatea profesional cu procesul decizional european.

  Agend

  autoRitatea de management PentRu PoR (am PoR)ministeRul dezvoltRii Regionale i tuRismuluiStr. apolodor nr. 17, Bucureti, Sector 5Tel:(+40 37) 211 14 09e-mail: [email protected]: www.mdrt.ro

  comitetul de monitoRizaRe PentRu PoR (cm PoR)Secretariatul Cm pOrTel: 0372 11 1413; 0372 11 1659Fax: 0372 11 1636email: [email protected]

  oRganisme inteRmediaRe PoR

  agenia pentru dezvoltare Regional nord-est (adR nord-est)Str. Lt. draghescu nr. 9, piatra neam, jude neam, cod potal 610125Telefon: 0233 218071Fax: 0233 218072e-mail: [email protected]: www.adrnordest.ro

  agenia pentru dezvoltare Regional sud-est (adR sud-est)Str. anghel Saligny nr.24, Brila, jude Brila, cod potal 810118Telefon: 0339 401018Fax: 0339 401017e-mail: [email protected]: www.adrse.ro

  agenia pentru dezvoltare Regional sud muntenia (adR sud muntenia)Str. general Constantin pantazi, nr. 7a, cod potal 910164 Clrai, romniaTelefon: 0242 331769Fax: 0242 313167e-mail: [email protected]: www.adrmuntenia.ro

  agenia pentru dezvoltare Regional sud-vest oltenia (adR sv oltenia)Str. aleea Teatrului, nr. 2a, Craiova, jude dolj, cod potal 200402Telefon: 0251 418240Fax: 0251 412780e-mail: [email protected]: www.adroltenia.ro

  agenia pentru dezvoltare Regional vest (adR vest)Str. proclamaia de la Timioara nr. 5, Timioara, jude Timi, cod potal 300054Telefon : 0256 491923,Fax : 0256 491981e-mail: [email protected]: www.adrvest.ro

  agenia pentru dezvoltare Regional nord-vest (adR nord-vest)Str. Sextil pucariu nr. 2, Cluj-napoca, jude Cluj, cod potal 400111Telefon: 0264 431550Fax: 0264 439222e-mail: [email protected]: www.nord-vest.ro

  agenia pentru dezvoltare Regional centru (adR centru)Str. decebal nr. 12, alba iulia, jude alba, cod potal 510093Telefon: 0258 818616/int. 110Fax: 0258 818613e-mail: [email protected]: www.adrcentru.ro

  agentia pentru dezvoltare Regional bucureti ilfov (adR bucureti ilfov)Str. mihai eminescu, nr. 163, et. 2, Sector 2, cod potal 020555, BucuretiTelefon: 021 313 80 99Fax: 021 315 96 65e-mail: [email protected]: www.adrbi.ro

  ministerul dezvoltrii Regionale i turismului diRecia gestionaRe FonduRi comunitaRe PentRu tuRism - organismul intermediar pentru turismBlvd. dinicu golescu 38, sector 1, BucuretiTel: 0372 144 003Fax: 0372 144 001Website: www.mdrt.ro

  oRganismele de imPlementaRe i monitoRizaRe a PRogRamului oPeRaional Regional

 • www.inforegio.ro26

  pLan

  dac vrei s te dezvoli i nu tii pe cin s-asculi F-i un plan, dar nu formal i-nscrie-te-n regiOnal!

  descoper cuvntul cheie din patrulaterul alturat i trimite-l la adresa de e-mail [email protected], cu meniunea regiorebus mpreun cu datele tale de contact i particip la extragerea tombolei regio. poi ctiga premii constnd n materiale promoionale regio.

  S mai i zmbim!

  1

  2

  3

  4

  5

  1 2 3 4 5

  OrizOnTaL:1. program Operaional regional;2. se spune la bucurie;3. pnz fcut din aceste fire / paul grigorescu;4. de suflat (instr.);5. difuzeaz muzic.

  VerTiCaL:1. gata de tors!;2. radu nicolae3. la revedere! / nicolae dumitrescu;4. l pui pe foc uneori;5. programul Operaional Regional.

  ai trecut prin romnia i ai vzut un proiect Regio n

  desfurare? Trimite-ne o fotografie pe adresa [email protected], noi o

  publicm i cele mai reuite vor fi premiate!

  zoom Regio

  concuRs ReBus

 • IANUARIE 2011 27

  rOLL-Up-UL BUCLUCa

  S mai i zmbim!

  Verific-i rapid cunotinele despre regio asimilate n acest

  numr al revistei efectund chestionarul de mai jos:

  rspunsuri chestionar regio: 1)a. o dat la trei ani;

  2) b. peste 7.500; 3) b. Cltorul cu discernmnt;

  4) c. dolj; 5) b. Bled, Slovenia.

  La ce interval de timp prezint Comisia european raportul de coeziune economic, social i teritorial? a. o dat la trei ani; b. anual; c. trimestrial.

  Cte proiecte au fost depuse din momentul n care a fost demarat programul regio? a. 10.000; b. peste 7.500; c. 550.

  Care este profilul grupului int al brandului turistic al romniei? a. Turistul amator de all inclusive; b. Cltorul cu discernmnt; c. Turistul experimentat.

  n ce jude se afl dJ 606, reabilitat n cadrul unui proiect regio, pe o lungime de 49,5 kilometri? a. arge; b. Timi; c. dolj.

  Unde va avea loc prima dezbatere academic asupra ultimului raport de coeziune dat publicitii de Comisia european? a. Bruxelles, Belgia; b. Bled, Solvenia; c. Lille, Frana.

  Primvara trecut, la o reuniune regional a Comunicatorilor Regio au participat peste 50 de persoane, dornice s afle amnunte despre implementarea programului n regiunea respectiv. Bineneles c ne-am pregtit din vreme, am avut prezentri interesante i au fost dezbtute multe teme.

  Totui, la un moment dat, cnd o prezentare a devenit prea lung, iar participanii ddeau semne de plictiseal, am intervenit cu replica:

  - ncepnd de acum, dorim s desfurm un alt gen de comunicare cu dumneavoastr, pn n acest moment, am vorbit doar la general. Dac ar fi s folosim ca butad un termen militar, am lansat ctre dumneavoastr foarte multe informaii, cam cum ziceau aliaii n cel de-al doilea rzboi mondial, un covor de bombe

  Nici nu am apucat s spun bombe cnd, un roll-up de promovare Regio, insuficient fixat, s-a desprins i, cu un pocnet rsuntor, s-a prbuit n spatele prezidiului.

  Replica managerului a fost prompt:

  - Deci, de acum ncolo, vom comunica prin transmitere bidirecional de informaii, covorul de bombe duce la distrugerea recuzitei!

  Este inutil de spus ct de repede s-a destins i nviorat ntreaga asisten

  1

  2

  3

  4

  5

 • Autoritatea de Management POR (AM POR)Ministerul Dezvoltrii Regionale i TurismuluiStr. Apolodor nr. 17, Bucureti, Sector 5Website: www.mdrt.ro

  Coninutul acestui material nu reprezint n mod obligatoriu poziia oficial a Uniunii Europene sau a Guvernului Romniei

  Investim n viitorul tu!Proiect selectat n cadrul Programului Operaional Regional i co-finanat de Uniunea European prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional.

  Numele proiectului: Sprijinirea activitilor de informare i publicitate pentru implementarea POR 2007-2013 pentru perioada 2009-2011Editor: Autoritatea de Management pentru Programul Operaional Regional Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului

  Data publicrii: ianuarie 2011

  www.inforegio.roe-mail: [email protected] 11 14 09

  Dorii mai multe informaii?