Revista Regio nr. 1 / 2011 - Programul Operational Regional

Click here to load reader

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  222
 • download

  7

Embed Size (px)

description

Autoritatea de Management lanseaza primul numar al Revistei Regio, publicatie lunara ce prezinta proiecte implementate in cadrul Programului Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Transcript of Revista Regio nr. 1 / 2011 - Programul Operational Regional

 • nr. 1, ianuarie 2011

  R E v i S t A

  turismul din Arge, revigorat prin reabilitarea DJ 730

  IntervIu

  elena Gabriela Udrea

  Politica de coeziune dup 2013

  ministrul dezvoltrii regionale i turismului

  Regio,la jumtatea drumului

  investiie Regio pentru mediul privat la timioara

  iai, nucleu de dezvoltare regional

 • www.inforegio.ro2

  REgIo - o schImbARE de paradigm

  programul Operaional regional, cel mai competitiv program de gestionare a fondurilor structurale i singurul dedicat exclusiv nevoilor de dezvoltare a regiunilor, se afl, nc din 2007, ntr-o evoluie permanent, adaptndu-se nevoilor potenialilor beneficiari i flexibiliznd regulile fr a modifica angajamentele luate n faa Comisiei europene i fr a schimba sensul i spiritul programului.

  Regio contribuie deja ntr-un mod vizibil la mbuntirea vieii sociale a fiecrui cetean, printr-o cretere calitativ a infrastructurii urbane i de transport, de turism i afaceri, a infrastructurii medicale sau a celei sociale. astfel, prin implementarea contractelor semnate pn la sfritul anului 2010 n cadrul Regio, se vor realiza 2.352 km de drumuri judeene, se vor crea 5.427 de locuri de munc, se vor reabilita 35 de uniti spitaliceti i 64 de centre sociale, se vor echipa 582 de uniti mobile de intervenie n caz de urgen i se vor reabilita 143 de coli de care beneficiaz peste 13.700 de elevi. de asemenea, se vor nfiina 15 structuri de spijinire a afacerilor, se vor finana 305 microntreprinderi, se vor reabilita 43 de obiective de patrimoniu cu potenial turistic i se vor sprijini 15 imm-uri cu activitate turistic, ce vor deservi peste 200.000 turiti.

  dincolo de aceste cifre i fr a minimaliza importana investiiilor masive, cel mai mare avantaj care va rezulta n urma implementrii acestor proiecte este faptul c autoritile publice, n special, nva s gndeasc n termeni de strategie, proiecte integrate, dezvoltare pe termen lung i cooperare regional.

  astfel, regiO este programul care poate produce o schimbare de paradigm n ceea ce privete modul de abordare a problemelor i nevoilor comunitilor locale.

  Autoritatea de Management

  Editorial

  Redacie Revista Regio

  Redactor ef: Vlad Mircea Pufu

  Redactori: ctlina Mihaela Jingoiu; doru gheoRghiadeReporteri: Monica Luminia dogaRu; Rodica gRindei; cristina daniela STeRian; elena oceanu; iulia PRVueditor foto: daniel PaLadecorectur: ctlina daniela PnTeagrafic i dTP: Romic neagu

  Tipar executat la TipogrupPress

  www.inforegio.ro

  Buzu Bd. nicolae Blcescu nr. 48Tel./fax: 40 238 71.73.58 40 238 71.73.60e-mail: [email protected]

  Sumar

 • IANUARIE 2011 3

  UniUnea eUrOpean azi politica de coeziune dup 2013

  REgIo N RomNIA regio, la jumtatea drumului

  ntrebri i rspunsuri

  Bani eUrOpeni n UniUnea eUrOpean Finlanda rezolv problema inundrii oraelor cu bani europeni

  Oraul Kistelek - model pentru exploatarea energiei geotermale

  iai, nucleu de dezvoltare regional

  REgIo N RomNIA explorai grdina Carpailor!

  O investiie de peste 12,6 milioane de lei n centrul Buzului

  regiO - O anS i O OBLigaieinterviu cu elena gabriela Udrea, ministrul dezvoltrii regionale i turismului

  REgIo N RomNIA Turismul din arge, revigorat prin reabilitarea dJ 730

  investiie regio pentru mediul privat la Timioara

  49,5 km de drum judeean reabilitai, prin regio, n dolj

  S mai i zmBim!

  04

  0608

  18

  20

  10

  14

  16

  11

  2122

  23

  26

  Sumar

 • www.inforegio.ro4

  Politica de coeziune duP 2013

  O dat la trei ani, Comisia european prezint un raport referitor la progresele nregistrate n materie de Coeziune eConomiC, soCial i teritorial, un reper important n Cadrul dezbaterilor legate de aCest subieCt.

  Cel mai recent document de acest tip, prezentat n noiembrie 2010, a oferit primele informaii legate de politica de coeziune pentru perioada 2014-2020. de altfel, lansarea acestui al cincilea raport a fost momentul deschiderii consultrii publice pe marginea viitoarei politici de coeziune la nivel european. documentul prezint, aadar, rezultatele unei evaluri n legtur cu progresele n materie de coeziune economic, social i teritorial i o viziune asupra modului n care regiunile vor contribui, mai departe, la realizarea obiectivelor strategiei Europa 2020. Concluziile evalurilor, prezentate n raportul din luna noiembrie, arat c disparitile dintre regiunile din Uniunea european s-au redus substanial, dar i faptul c exist, nc, diferene economice destul de importante ntre statele membre Ue. modul n care acest lucru este cuantificat const n diferena de piB/cap de locuitor de la o regiune la alta. n cazul regiunilor cu un grad mai ridicat de dezvoltare se observ c rezultatele care le plaseaz la nivelul actual au fost obinute prin proiecte inovatoare, prin reducerea

  numrului de omeri i dezvoltarea infrastructurii, printr-o guvernare de bun calitate i printr-o mai bun instruire a cetenilor din aceste regiuni.

  n cifre exacte, raportul arat c, numai n perioada 2000-2006, implementarea politicii de coeziune a nsemnat crearea a 1,4 milioane de

  noi locuri de munc, reintegrarea a aproape 34 de milioane de omeri, mbuntirea competenelor a 36 de milioane de persoane, constru-irea a 4700 de kilometri de autostrzi i a 1200 de kilometri de cale ferat de mare vitez, tratarea apelor uzate pentru 23 de milioane de persoane i accesul la ap potabil a 20 de milioane de persoane.

  Uniunea European azictlina Jingoiu |

  n ceea ce privete direciile ce trebuie urmate, la nivelul uniunii europene, aspectele eseniale identificate n cadrul raportului se refer la:- concentrarea finanrii viitoare asupra unui numr limitat de prioriti, stabilite n concordan cu obiectivele Strategiei europa 2020;- elaborarea unui cadru strategic care va ine cont de prioriti, obiective i reforme necesare n scopul maximizrii impactului pe care investiiile l vor avea; - crearea unei rezerve de per-forman. Un procent din finan-

  are va fi alocat pentru stimularea acelor regiuni i state care au n-registrat reforme semnificative n implementarea obiectivelor stra-tegice. aceste fonduri ar urma s fie alocate regiunilor i statelor, n urma unei evaluri la jumtatea perioadei de implementare;- simplificarea procedurilor de finanare prin reducerea birocra-iei;- mbuntirea evalurii, perfor-manei i rezultatelor prin stabili-rea unor obiective i indicatori de rezultate clari i msurabili, dar i prin realizarea unor evaluri con-tinue n timpul implementrii pro-gramelor; - utilizarea unor instrumente inovatoare de finanare.

  Al cincilea raport de coeziune _

 • IANUARIE 2011 5

  Propunerile de mai sus au fost doar cteva dintre principalele idei reflectate de cel de-al cincilea raport privind coeziunea economic, social i teritorial, idei care reprezint doar nceputul unei lungi dezbateri ce urmrete reformarea politicii de coeziune.

  dup lansarea n spaiul public a documentului, Comisia european a invitat factorii interesai - orae, regiuni, autoriti publice locale, agenii de dezvoltare regional - la o dezbatere public. propunerile au fost primite, prin e-mail, pn la data limit, respectiv 31 ianuarie 2011, i au constituit teme de discuie la Forumul privind coeziunea din 31 ianua-rie - 1 februarie 2011, organizat la Bruxelles, cu participarea unor nali reprezentani ai Comisiei europene, reprezentani guvernamentali, regionali i locali i Ong-uri. Contribuiile acestor consultri vor servi Comisiei europene n formularea de propuneri legislative n legtur cu viitoarea politic de coeziune.

  Bruxelles, Belgia, 31 ianuarie - 1 februarie 2011: al cincilea Forum pentru Coeziune. evenimentul a reunit peste 800 de invitai - decideni de la cel mai nalt nivel al Uniunii europene, prim-minitri i minitri ai statelor membre, reprezentani locali i regionali, parteneri din zona economic i social, delegai ai Ong-urilor i ai mediului academic. reuniunea a reprezentat nchiderea consultrii publice pe marginea celui de-al cincilea raport de Coeziune economic, social i teritorial, document adoptat de Comisia european pe 9 noiembrie 2010.

  www.inforegio.ro

  diferena procentual anual

  _ bilan i perspective

 • IANUARIE 2011 7

  cheltuit pn acum cu proiectele deja finalizate.

  avalan de PRoiecte dinsPRe mediul de aFaceRi O cot important din totalul fondurilor alocate revine mediului de afaceri din romnia, finanat n cadrul axei prioritare 4, cu 17% din bugetul alocat regio. Conform situaiei dat publicitii la 15 decembrie 2010, mediul de afaceri din romnia primete peste o jumtate de miliard de euro, pentru implementarea a 252 de contracte de finanare deja semnate. dintre acestea, 15 proiecte, cu o valoare total de 17,8 milioane de euro, au finalizat implementarea.

  O observaie important pentru stadiul implementrii regio, referitor la axa prioritar 4, este aceea c, n 2010, s-a constatat o explozie a numrului de proiecte

  propuse din zona mediului de afaceri. explicaiile se gsesc n msurile luate de Comitetul de

  monitorizare al pOr (Cm pOr), n mai 2010. atunci s-a stabilit ca microntreprinderile s beneficieze de finanare nerambursabil de 100%, n limita a 200.000 de euro, pentru implementarea proiectelor. prin urmare, beneficiarii nu au mai fost obligai s contribuie cu 30% la cheltuielile din proiect, lor revenindu-le doar obligativitatea acoperirii cheltuielilor neeligibile. raiunile acestei msuri se explic prin faptul c s-a dorit o simplificare a accesrii fondurilor structurale i acordarea unui sprijin real mediului de afaceri, ntr-o perioad de criz. n paralel cu aceast decizie important, Cm pOr a mai stabilit flexibilizarea unor condiii de eligibilitate.