Revista presei -13 februarie 2015

49
FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT REVISTA PRESEI www.fsli.ro 1

Transcript of Revista presei -13 februarie 2015

Page 1: Revista presei -13 februarie 2015

FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT

REVISTA PRESEI

www.fsli.ro

1

Page 2: Revista presei -13 februarie 2015

13 februarie 2015

PREUNIVERSITARhttp://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/ministrul-delegat-pentru-dialog-social-a-venit-la-iasi-cu-intrebari-nu-cu-raspunsuri--87863.html

Ministrul delegat pentru Dialog Social a venit la Iaşi cu întrebări, nu cu răspunsuriSindicaliştii din preuniversitar susţin că în judeţ sunt primării care au bani, dar refuză plata navetei pentru ca posturile să rămână pentru apropiaţii edililor, ce sunt mai puţin competenţi.

Despre probleme mai vechi ale învăţământului preuniversitar, dar şi despre posibile soluţii la acestea s-a discutat în cursul zilei de ieri la sediul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniveristar (USLIP). Aici a avut loc întâlnirea dintre Liviu Pop, ministrul delegat pe Dialog Social, şi reprezentanţii sindicaliştilor. Aceştia au vorbit în special despre decontul navetei la profesori şi salarizarea personalului nedidactic.

„Consiliile locale sunt obligate să prindă în bugete banii pentru navete. Ministrul de Finanţe mi-a propus un lucru, să apară aşa în legea bugetului, iar dacă consiliile locale nu decontează, le blocăm conturile. Fac pariu că, aşa, toate vor găsi fonduri. Nu ştiu dacă legal se poate chiar aşa, dar se pot găsi pârghii“, a menţionat Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Acesta a adăugat că, săptămâna viitoare, mai exact marţi, sindicaliştii au întâlnire cu Ministrul Educaţiei pe această temă şi că, în curând, vor apărea acele instrucţiuni de la Guvern cu privire la alocarea banilor pentru navetă.

În cadrul discuţiilor, Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP, a amintit de cazul Ungheni, când în 2008 au executat primăria de acolo, şi de atunci nu au mai avut probleme cu decontul profesorilor. Acesta a mai prezentat şi situaţia deosebită a unui cadru didactic care i-a adus la cunoştinţă faptul că naveta pe care o face prezintă risc. „Este vorba de o doamnă profesoară care face naveta la o şcoală din Ciurea şi care merge pe jos 5 kilometri printr-o pădure, zonă forestieră nepopulată. Aceasta se întreabă de ce nu poate avea spor de periculozitate“, menţionează preşedintele USLIP.

Sindicaliştii au mai amintit că există în judeţul Iaşi primării care, deşi au foarte mulţi bani la buget, efectiv refuză să facă aceste deconturi. Un motiv ar fi faptul că primarii nu au nici un interes politic, profesorii navetişti nefăcând parte din electoratul lor. Un alt motiv ar fi că vizează posturile didactice pentru neamuri ori cunoştinţe şi vor să descurajeze profesorii buni, pregătiţi, care au luat peste 7 la examen. Astfel, de multe ori copiii ajung să facă ore cu profesori slab pregătiţi.

2

Page 3: Revista presei -13 februarie 2015

A doua problemă discutată a vizat legea salarizării şi ideea că ar trebui să se facă salarizare pe diferenţe de calitate. „Şi cel conştiincios care-şi face treaba şi cel care nu-şi face treaba primeşte acelaşi salariu. Mai există 25% din personalul din învăţămân care se detaşează. Cine îi evaluează?“ se întreabă ministrul Liviu Pop.

Cu privire la acuzele aduse de PNL cum că organizarea concursurilor pentru posturile de conducere sunt ilegale şi politizate, ministrul pe Dialog Social spune că nu există politizare şi că cel mai bun câştigă. „Ultimul concurs a fost acum opt ani, din care patru ani şcolile au funcţionat cu directori provizorii, ceea ce nu este în regulă. Cred că toţi cei care vor să ajungă directori ar trebui să primească avizul din partea consiliului profesoral al şcolii. Astfel, dacă partidul vrea să bage pe gât un director străin, consiliul să nu permită. Vin de multe ori oameni care nu îndeplinesc condiţiile, nu au calităţi profesionale şi morale. Toţi lipitorii de afişe ajung în funcţii de conducere“, a spus revoltat Simion Hăncescu.

Când este un sindicat reprezentativ

Noua lege a dialogului social mai are încă de stat în Parlament. Aflat ieri la Iaşi, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, nu a putut avansa un termen concret de modificare a legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă, precizând doar că îşi doreşte ca aceasta să se întâmple „în cel mai scurt timp“. „Există două iniţiative legislative de modificare a legii dialogului social, în Camera Deputaţilor. Am primit din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii punctul lor de vedere cu privire la chestiunile aflate în dezbatere, iar documentele vor fi baza pentru modificarea legii. Personal, îmi doresc ca lucrurile să se mişte cât mai repede, întrucât este una dintre cele mai aşteptate legi“, a spus Pop.

Una dintre problemele ridicate de reprezentanţii sindicatelor cu privire la relaţiile de muncă constă în faptul că, pentru a fi considerat reprezentativ, un sindicat trebuie să reunească cel puţin jumătate dintre angajaţii unei unităţi. Această condiţie împiedică negocierea unui contract colectiv de muncă în marea majoritate a societăţilor, unde funcţionează mai multe sindicate. Una dintre propunerile de modificare este scăderea pragului de reprezentativitate până la 35%. Ministrul Pop a respins însă posibilitatea încheierii unui contract colectiv de muncă la nivel naţional, apreciind că el ar fi nerealizabil. „După mine, mai importantă este stabilirea clară a sectoarelor de activitate, prin delimitarea acestora făcând posibilă încheierea de contracte colective de muncă. Un singur contract colectiv, la nivel naţional, nu va fi niciodată agreat de toţi actorii sociali, ceea ce l-ar face nefezabil“, a apreciat ministrul.

3

Page 4: Revista presei -13 februarie 2015

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19364057-exclusi-proiect-educatie-pregatesc-modificari-majore-din-timpul-acestui-scolar-directori-pusi-predea-norma-intreaga-clasa-dispar-posturi-din-gradinite-scoli.htm

EXCLUSIV PROIECT In educatie se pregatesc modificari majore, din timpul acestui an scolar: directori pusi sa predea norma intreaga la clasa, dispar posturi din gradinite si scoli Ministerul Educatiei pregateste reduceri de "4.000-5000 de posturi-norme didactice" in invatamantul preuniversitar. Potrivit unui proiect de ordin obtinut de HotNews.ro, Ministerul vrea sa schimbe filosofia de normare a personalului nedidactic din scoli, precum si degrevarile directorilor. Concret, dispar posturi de secretari, administratori, ingrijitori, bucatari, mare parte din contabili isi pierd indemnizatiile, directoarelor de gradinite li se iau degrevarile si trebuie sa aiba grija de o grupa de copii cu norma intreaga, potrivit proiectului. O parte din modificari ar urma sa se implementeze din septembrie 2015, altele din mai 2015.

UPDATE Sorin Cimpeanu, despre proiectul care prevedea modificari majore in educatie: Este scris din decembrie 2013, nu a avut in niciun fel avizul meu si va trebui reluata discutia de la zero

HotNews.ro a incercat sa-l contacteze pe ministrul Educatiei, Sorin Mihai Cimpeanu, in cursul zilei de joi, insa acesta nu a raspuns. Proiectul prevede ca directorii gradinitelor cu program prelungit si cu personalitate juridica sa efectueze integral norma didactica, adica sa aiba o grupa de copii in supraveghere si educare, la fel ca educatoarele. In prezent, ei fac 2-4 ore/saptamana in alte unitati de invatamant, potrivit ordinului nr. 4865/2011. Si directorii scolilor cu mai putin de 300 de elevi ar trebui sa predea la clasa norma intreaga [18 ore pe saptamana], fata de 6-8 ore/saptamana cat au acum, se arata in proiect.  Proiectul de ordin introduce si o situatie discriminatorie, in ceea ce-i priveste pe directorii scolilor care au terminat liceele pedagogice. Indiferent de ce facultate au facut ulterior, "Directorii unitatilor de invatamant de nivel primar, gimnazial care sunt absolventi ai liceelor pedagogice/scolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai specializarii 'Pedagogia invatamantului primar si prescolar' efectueaza integral activitatea didactica de instruire-educare cu grupa de prescolari sau clasa de elevi", spune proiectul de ordin.Tot la nivelul gradinitelor, in proiect este precizat ca, la nivelul fiecarui judet, "posturile didactic auxiliare (inclusiv posturile de conducere) si posturile nedidactice din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar de stat se normeaza avand in vedere o medie de 1/90 elevi/prescolari pentru

4

Page 5: Revista presei -13 februarie 2015

personalul nedidactic [N.Red: In prezent, la gradinitele cu program prelungit, spre exemplu, normele prevad 1 post de ingrijitor, bucatar, muncitor bucatarie, spalatoreasa, lenjereasa, muncitor calificat la 15 copii, 1-2 posturi de fochist pentru fiecare punct termic in functiune, iar postul de ingrijitor (femeie de serviciu) este normat in functie de suprafata de curatenie, nu de numarul de copii] si o medie de 1/200 elevi/prescolari pentru personalul didactic auxiliar]. De asemenea, daca in prezent scolile cu personalitate juridica au cate un "contabil sef" si un "secretar sef" daca au peste 20 de clase, ambii incasand indemnizatii de conducere, proiectul de ordin ii va lasa pe cei mai multi fara indemnizatie, daca va fi aplicat in aceasta forma. Proiectul prevede ca isi pastreaza indemnizatia cei care au "minimum 5 posturi de executie in subordine".

Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret”: Daca acest proiect s-ar pune in aplicare, ar rezulta reduceri de 4.000-5000 de posturi-norme didactice

Contactat de HotNews.ro, Marius Ovidiu Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret”, a declarat: “astazi am avut o prima intalnire la nivelul Ministerului Educatiei, cu director general, si am transmis categoric ca nu intra in discutie un astfel de act normativ”.

Federatia "Spiru Haret” ”nu sustine acest proiect al Ministerului Educatiei. El nu este rezonabil, atata vreme cat nu face altceva decat sa loveasca in drepturile si interesele cadrelor didactice si sa reduca un numar important de posturi din invatamant. Daca s-ar pune in aplicare, ar rezulta reduceri de 4.000-5000 de posturi-norme didactice, si in ce priveste personalul didactic, dar si cel auxiliar si nedidactic”, a afirmat Nistor, pentru HotNews.ro.

Liderul sindical a sustinut ca acest proiect “pericliteaza functionarea invatamantului prescolar, pentru ca directorii de gradinite cu program saptamanal sau prelungit nu mai beneficiaza de degrevare si trebuie sa isi indeplineasca 100% norma. Cum multe gradinite au fost comasate si directorii de gradinite au in subordine 3-4 locatii la distante foarte mari, se pune intrebarea cum va functiona daca directorul nu va mai beneficia de nicio degrevare? Ce sa faci, sa te multiplici, sa fii in fiecare locatie, sa participi la toate sedintele? Este un lucru deja aberant”.

Intrebat daca Ministerul Educatiei are in vedere externalizarea serviciilor de catering si curatenie la nivel national in gradinite, avand in vedere reducerile de posturi pe care le planifica, Nistor a declarat pentru HotNews.ro ca “asta este o practica curenta, de a renunta la personalul nedicatic si auxiliar si de a externaliza serviciile. Ori se stie, s-a atras atentia ca externalizarea nu inseamna decat costuri mult mai ridicate pe care le suporta unitatea de invatamant. Scad cheltuielile cu resursa umana si cresc cheltuielile cu serviciile”.

“Cei de la Ministerul Educatiei pleaca de la ideea ca trebuie sa se reduca

5

Page 6: Revista presei -13 februarie 2015

norma, avand in vedere ca s-a redus populatia scolara. Dar exista o stare de nemultumire teribila la nivelul directorilor scolilor fata de faptul ca sunt supra-incarcati cu responsabilitati si ca numarul de posturi aprobat de Minister nu reflecta realitatea din teritoriu”, a adaugat liderul sindical.

Proiectul de ordin, daca va fi aprobat in forma actuala, va face ca “majoritatea contabililor din scoli sa isi piarda indemnizatiile de conducere, pentru ca se pleaca de la ideea ca trebuie sa aiba in subordine un birou format din 5 persoane”.

De asemenea, “la personalul nedidactic, proiectul leaga numarul de personal de numarul de copii, insa sunt categorii asupra carora numarul de copii din scoala nu are nicio influenta. De exemplu, femeia de serviciu nu trebuie sa se raporteze la numarul de copii, ci la suprafata (metri patrati) aflati in ingrijire”, a afirmat Nistor.

FSLI: Se urmaresc modificari majore, de la 1 mai 2015, in sistemul de normare a personalului didactic auxiliar si nedidactic, in functie de numarul mediu de elevi

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a anuntat pe site-ul sau ca a trimis o adresa catre Ministerul Educatiei in urma cu o zi, pe 11 februarie 2015, referitoare la “Proiectul Ordinului privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligatiei didactice de predare la catedra, a structurilor functionale pentru personalul de conducere si a criteriilor de stabilire a indemnizatiilor de conducere specifice  din inspectoratele scolare, din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, din unitatile de invatamant special si din unitatile conexe” si anexele la acesta.

Simion Hancescu, presedintele FSLI, avertizeaza ca, de la 1 mai 2015, Ministerul Educatiei intentioneaza prin acest proiect sa modifice cuantumul indemnizatiilor de conducere pentru directorii si directorii adjuncti de scoli, gradinite, casele corpului didactic si pentru conducerea inspectoratelor scolare.

“Se urmaresc modificari majore, incepand cu data de 1 mai 2015, in sistemul de normare a personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic din unitatile de invatamant, in functie de numarul mediu de elevi la nivel de judet/municipiul Bucuresti”, spune Hancescu.“Din analiza celor 6 anexe ale proiectului de ordin mai sus mentionat, am concluzionat ca reprezentantii MECS doresc sa introduca, in cursul anului scolar 2014-2015, schimbari majore in sistem, care vor genera reduceri de norme didactice de predare, dar si de posturi didactice auxiliare si nedidactice, precum si semnificative modificari ale indemnizatiilor de conducere”, sustine presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Potrivit acestuia, adoptarea acestor masuri intr-un timp atat de scurt va perturba sistemul de invatamant si ii va afecta in primul rand pe elevi, pentru ca “nu poti sa fii, concomitent, cadru didactic de predare si

6

Page 7: Revista presei -13 februarie 2015

manager al unei unitati de invatamant cu personalitate juridica si sa obtii si rezultate atat la catedra, dar si ca manager”.Simion Hancescu informeaza Ministerul ca “se impune, cu prioritate,” modificarea Legii privind încadrarea și salarizarea din invatamant, “asa cum se prevede expres la pct. 9 din acordul semnat de Guvernul Romaniei cu reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant la data de 27.10.2014 (…) si, numai ulterior, se poate discuta acest proiect de ordin”.

Acordul semnat de Guvern la care face referire Simion Hancescu este cel prezentat in exclusivitate de HotNews.ro, incheiat chiar inainte de alegerile prezidentiale si care poarta si semnatura ministrului de astazi al Educatiei, Sorin Mihai Cimpeanu, atunci presedinte al Consiliului National al Rectorilor. EXCLUSIV DOCUMENT Guvernul Ponta le-a promis sindicatelor din educatie mariri de salarii in 2015 si 2016 si o noua lege a educatiei, cu o saptamana inaintea alegerilor: Acord semnat de premier si 8 ministri cu sindicatele Descarca de aici adresa trimisa de catre FSLI la Ministerul EducatieiPrecizam ca aceste criterii de normare a personalului didactic auxiliar si a personalului nedidactic din scoli si gradinite - adica numarul de posturi de contabili, secretari, bilbiotecari, laboranti, pedagogi, ingrijitori, administratori, bucatari, fochisti - nu au mai fost schimbate din 1999. Ele au fost stabilite prin Notificarea nr. 44.990 din 28.12.1999 emisa de Ministerul Educatiei si Directia Generala a Finantelor. Sursa si aiciProiectul de ordin de ministru vine dupa ce Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a anuntat ca examenele pentru ocuparea functiilor de conducere din inspectoratele scolare judetene se desfasoara in perioada 11-20 martie 2015, "dupa care vom lansa concursurile pentru directorii de unitati scolare", potrivit Agerpres. Detalii aici

http://adevarul.ro/educatie/scoala/elevii-fug-scoala-reduc-5000-posturi-invatamant-1_54ddb4f2448e03c0fd908346/index.htmlElevii fug de şcoală, se reduc 5000 de posturi în învăţământAm avertizat de câţiva ani că aici se va ajunge. Când abandonul şcolar este masiv, la trecerea de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a a ajuns la 20%, dar continuă şi în cursul liceului, la ce altceva să te aştepţi? 330.000 de elevi au parcurs liceul, în ultimii 4-5 ani, degeaba. Fie n-au luat examenul de bacalaureat, fie nici nu s-au prezentat la examen.De ce-ar mai fi tentaţi urmaşii lor să vină la liceu? Există o prăpastie între şcoală şi piaţa muncii. Elevii nu mai învaţă o mserie la şcoală, învaţă ecuaţii, integrale, derivate, fizică cuantică, teorie şi critică literară, pe un curriculum încremenit în tiparele comuniste. Scăderea dramatică a populaţie şcolară duce inevitabil la reducerea numarului normelor şi posturilor din învăţământ.

7

Page 8: Revista presei -13 februarie 2015

În loc să preseze pentru modernizarea sistemului, pentru adecvarea sa la noile realităţi economice, sociale, la noile provocări precum globalizarea, sindicatele au luptat tot timpul, cu succes, pentru menţinerea unui învăţământ nereformat. Acum plătesc poliţele, când profesorii pe care pretindeau că-i apără rămân fără slujbe. Finanţarea sporită a educaţiei nu înseamnă aruncarea banilor în gropi fără fund. Înseamnă, inainte de toate, mecanisme de control a eficienţei cheltuirii banilor, standarde de costuri care ţin cont de realităţile din teren. Degeaba plăteşti armate de funcţionari, clase cu 10-12 elevi prezenţi la cursuri, şcoli care funcţionează cu sub 16 elevi, nu vom avea niciodată o eficientă cheltuire a banilor în educaţie. Şi, în plus, după terminarea şcolii, elevii devin şomeri. Piaţa muncii a funcţionat ca un reglator de ultimă instanţă, face ce nu a făcut statul prin politicile sale în materie. A arătat elevilor şi părinţilor că îşi cheltuiesc inutil banii şi energia în şcoli, acestea nu le oferă şansa de a ocupa un job bine plătit în piaţa muncii. Şi atunci, drumul străinătăţii pare singura soluţie pentru tinerii care iau viaţa în piept. Soluţiile le-am prezentat în precedentul articol. Şcoala profesională pentru jumătate din elevi, cointeresarea materială a angajatorilor să contribuie la formarea profesională a tinerilor, schimbarea curriculumului într-unul care să ţină cont de noul context în care evoluează România, examen de admitere la liceu şi altele de acest fel. “Dacă nu se va ţine cont de aceste realităţi, abandonul şcolar va creşte în continuare în mod dramatic, iar drept consecinţă tot mai mulţi profesori îşi vor pierde slujbele”. Înţeleg, deşi nu sunt de acord, că guvernele socialiste aflate la conducerea ţării preferă un electorat needucat, care poate fi mai uşor manipulat cu mită electorală şi promisiuni deşarte. Preţul plătit pentru această politică deliberată este dramatic. Fără o piaţă a muncii de calitate, economia României nu este competitivă, atractivă, cu productivitate mare. Nu avem o producţie de mărfuri şi servicii vandabile, cu valoare adăugată mare, pe care să ne bazăm creşterea economică. Cu creştere PIB bazată pe veniturile presupuse din prostituţiei, din evaziune şi alte artificii, nu va creşte nivelul de trai şi nici veniturile la buget. Consecinţa, adio nivel de trai cel puţin decent, adio apropierea de ţările dezvoltate din vest. Cel mai bine au înţeles acest lucru românii din diaspora, care au votat majoritar împotriva stângii, iar când vor avea posibilitatea tehnică să voteze, vor înclina balanţa votului. În concluzie, fără soluţii radicale în învăţământ, precum cele propuse în articolele anterioare, degringolada din învăţământ va continua, economia va stagna- în cel mai bun caz- iar creşterea nivelului de trai se amână sine die.

8

Page 9: Revista presei -13 februarie 2015

http://www.evz.ro/schimbari-in-invatamant-ministerul-educatiei-vrea-restructurarea-a-5000-de-posturi.html

SCHIMBĂRI în învățământ. Ministerul Educației vrea restructurarea a 5.000 de posturi Conducerea Ministerului Educației vrea să modifice legislația privind normarea personalului nedidactic din școli, proiect ce implică restructurarea a câtorva mii de postur din sistemul preuniversitar.

Potrivit unui proiect de lege obținut de Hotnews, o parte dintre modificările incluse în acest document ar urma să intre în vigoare din luna mai, iar altele în septembrie. Astfel, posturile de secretari, administratori, îngrijitori și bucătari, majoritatea contabililor își pierd indemnizațiile, iar directorii grădinițelor rămân fără degrevări și trebuie să se ocupe de o grupă de copii cu normă întreagă.

De asemenea, și directorii școlilor unde învață mai puțin de 300 de elevi vor fi obligați să predea la clasă norma întreagă, de 18 ore pe săptămână, față de 6-8 ore cât predau în prezent. 

Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret”, care a participat ieri la o primă dezbatere la sediul MinisteruluI Educației, și-a exprimat dezaprobarea față de acest proiect de lege.

“Astăzi am avut o primă întâlnire la nivelul Ministerului Educației, cu directorul general, și am transmis categoric că nu intră în discuție un astfel de act normativ. Federația nu susține acest proiect al Ministerului Educației. El nu este rezonabil, atâta vreme cât nu face altceva decât să lovească în drepturile și interesele cadrelor didactice și să reducă un număr important de posturi din învățământ. Dacă s-ar pune în aplicare, ar rezulta reduceri de 4.000-5000 de posturi-norme didactice, și în ce privește personalul didactic, dar și cel auxiliar și nedidactic”, a avertizat Marius  Nistor, citat de Hotnews.

9

Page 10: Revista presei -13 februarie 2015

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19367695-sorin-cimpeanu-despre-proiectul-care-prevedea-modificari-majore-educatie-este-scris-din-decembrie-2013-nu-avut-niciun-fel-avizul-meu-trebui-reluata-discutia-zero.htm

Sorin Cimpeanu, despre proiectul care prevedea modificari majore in educatie: Este scris din decembrie 2013, nu a avut in niciun fel avizul meu si va trebui reluata discutia de la zero Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca proiectul de ordin de ministru care apare cu semnatura sa si care prevede modificari majore in structura normelor din educatie chiar din timpul acestui an scolar - este scris din decembrie 2013, nu a avut avizul sau si nu are sustinerea sa. "Sunt in intalniri cu inspectorii scolari judeteni din Timis, Arad, Mehedinti, iar luni la minister vom analiza ce masuri trebuie luate intr-o situatie pe care eu o apreciez ca fiind anormala", a spus ministrul Educatiei, care a precizat pentru HotNews.ro ca nu a avut cunostinta de acest ordin.

Declaratiile vin dupa ce HotNews.ro a prezentat in exclusivitate un proiect care poarta antetul Ministerului Educatiei si numele ministrului Cimpeanu si care prevede Ministerul vrea sa schimbarea modului de normare a personalului nedidactic din scoli, precum si degrevarile directorilor

Liderii sindicatelor din educatie au declarat ca au cunostinta de acest proiect, care inseamna reduceri de "4.000-5000 de posturi-norme didactice" in invatamantul preuniversitar, pe care nu il sustin si pe care l-au primit la inceputul saptamanii de la directorul general al Ministerului.

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca "acest ordin este scris din decembrie 2013. Nu a avut in niciun fel avizul meu si va trebui reluata discutia de la zero, cu dezbateri cu sindicatele, directori de scoli. Nu sustin foarte multe din propunerile incluse in proiectul de ordin". Intrebat care sunt masurile pe care le va lua, dupa ce a aparut un proiect de ordin cu numele sau, fara cunostinta sa, ministrul Educatiei a declarat: "Voi cauta sa identific masurile ce trebuie luate intr-o astfel de situatie pe care o gasesc total anormala. Sunt in intalniri cu inspectorii scolari judeteni din Timis, Arad, Mehedinti, iar luni la minister vom analiza ce masuri trebuie luate intr-o situatie pe care eu o apreciez ca fiind anormala". "Nu trebuie sa initiem modificari in interiorul anului scolar. Orice modificare trebuie introdusa doar daca este necesara si ceruta de sistem, la inceputul anului scolar. Am declarat ca trebuie revizuita metodologia calculului costului

10

Page 11: Revista presei -13 februarie 2015

standard per elev, pentru realizarea unei repartitii mai echitabile, si am declarat ca trebuie revazuta metodologia de normare pentru eliminarea situatiilor anormale, prin care exemplific cu Ilfov unde populatia scolara creste, iar numarul de norme didactice in mod paradoxal este scazut", a declarat pentru HotNews.ro ministrul Cimpeanu. Acesta a precizat ca, per total, populatia scolara scade, insa "sunt situatii in care creste si normele scad. Nu e vorba de reducerea a 4-5.000 de posturi. In anul 2014 au fost angajati 4.600 de persoane per toal, didactic, auxiliar si nedidactic, dar numarul de norme peste cel legal aprobat este 1.785. Acest lucru inseamna ca 13 inspectorate scolare judetene au depasit numarul de posturi aprobate, depasiri care sunt justificate, dar sunt inregistrate ca depasiri din cauza metodologiei de normare. Deci nici vorba de 4-5.000 de persoane care sa dispara din sistem. Sunt convins ca depasim nivelul aritmetic de gandire si vor fi mai multi inregistrati asa cum trebuie, pentru ca in actuala normare nu sunt diferentieri: intr-un liceu auto, scoala de soferi se face 1 la 1, sunt scolile profesionale, asta trebuie reglat".

http://adevarul.ro/news/eveniment/patriarhia-Scoala-trebuie-respecte-conditiile-desfasurarea-orei-religie-1_54dcc9e7448e03c0fd8b469f/index.htmlPatriarhia: Şcoala trebuie să respecte toate condiţiile pentru desfăşurarea orei de ReligiePatriarhia încearcă să explice de ce se implică în schimbarea Legii Educaţiei spunând că ora de Religie nu este facultativă pentru şcoală în urma deciziei CCR, ci şcoala trebuie să respecte statutul legal al acesteia şi să creeze toate condiţiile pentru desfăşurarea ei.Patriarhia consideră că "adversarii statutului orei de Religie ignoră sau interpretează tendenţios motivarea Curţii Constituţionale (CCR) care, de fapt, a respins aproape în totalitate cererile acestora privind neconstituţionalitatea prezenţei disciplinei Religie în învăţământul public". Conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis acest mesaj într-un comunicat de presă, ca reacţie la articolul „Tertipul prin care BOR încearcă să menţină Religia obligatorie în şcoli” din ziarul "Adevărul" în care se arăta că Patriarhia propune schimbarea Legii Educaţiei astfel încât cererea de participare la ora de Religie să fie valabilă pe toată perioada de şcolarizare, nu doar pentru un an. Asta ar însemna că dacă elevii se răzgândesc între timp, atunci vor fi obligaţi să depună cerere de retragere de la ora de Religie, ceea ce Curtea Constituţională a hotărât că este neconstituţional. Menţionăm că atunci când am contactat Patriarhia pentru a obţine un punct de vedere asupra acestei propuneri, înainte de publicarea articolului, reprezentanţii BOR nu au vrut să comenteze. Referitor la decizia CCR care spune că de acum încolo părinţii depun cerere de participare, nu de retragere, de la Religie, BOR susţine că singurul aspect modificat de către CCR este procedura de participare a elevului la ora de Religie.

11

Page 12: Revista presei -13 februarie 2015

"În ceea ce priveşte celelalte aspecte legale privind importanţa şi necesitatea orei de Religie, Curtea Constituţională a menţinut, motivat şi consolidat statutul acesteia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun, aflată în planul-cadru de învăţământ, obligatorie pentru Şcoală, care trebuie să o prezinte în oferta educaţională a şcolii (asemenea disciplinelor limba română, matematica, istoria, geografia etc.). Prin urmare, ora de Religie nu este facultativă pentru şcoală, ci şcoala trebuie să respecte statutul legal al acesteia şi să creeze toate condiţiile pentru desfăşurarea ei, iar elevul, părinţii sau tutorele acestuia solicită în mod liber înscrierea pentru studiul disciplinei Religie", se arată în comunicatul BOR. Patriarhia mai spune că Sfântul Sinod, prin propunerea făcută camerei Deputaţilor, "a avut în vedere motivarea deciziei Curţii Constituţionale, care afirmă în acelaşi timp importanţa orei de Religie şi libertatea elevului de-a studia disciplina Religie pe bază de cerere". BOR mai spune că cine s-a înscris în mod liber să urmeze studiul Religiei, poate fi consecvent sau inconsecvent cu această alegere iniţială. Patriarhia consideră că implicarea bisericii în susţinerea orei de Religie "nu reprezintă o ingerinţă în activitatea statului, ci cooperarea acesteia cu instituţiile publice, pentru o formare spirituală şi socială adecvată a copiilor şi tinerilor poporului român eminamente religios. Aşadar, Biserica apără şi promovează studiul Religiei fiindcă este solidară cu poporul credincios", se mai arată în comunicatul transmis de Patriarhie. Ce scrie în propunerea Patriarhiei pentru schimbarea Legii Educaţiei Oficialii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) susţin că pentru participarea la ora de Religie ar trebui să se depună solicitarea o dată, pentru toată perioada şcolarizării, în loc să se depună la începutul fiecărui an. Însă, dacă elevii se răzgândesc şi nu mai vor să urmeze ora de Religie, ei sau părinţii lor vor fi nevoiţi să formuleze o cerere de retragere. Curtea Constituţională a decis, însă, că tocmai depunerea unei cereri pentru retragere de la ora de Religie este neconstituţional, referindu-se la articolul din Legea Educaţiei care spune că "La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de Religie". "Patriarhia Română propune ca înscrierea la disciplina Religie să se facă la începutul şcolarizării, pentru toată perioada acesteia, de către elevul major ori părintele sau tutorele legal instituit pentru elevul minor, care va semna o cerere-tip de înscriere a elevului pentru frecventarea orelor de Religie pe toată durata şcolarizării. O eventuală retragere a elevului de la orele de Religie sau o reînscriere a celor care au renunţat pe parcursul şcolarizării se va face tot prin cerere scrisă, la începutul anului calendaristic, pentru anii şcolari următori", se arată în propunerea conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR), obţinută în exclusivitate de "Adevărul". Motivarea Curţii Constituţionale În motivarea publicată în Monitorul Oficial, judecătorii Curţii Constituţionale spun că modul în care legiuitorul a reglementat oferta educaţională referitoare la disciplina Religie este de natură să afecteze libertatea de conştiinţă. "Exprimarea unei opinii din perspectiva prevederilor constituţionale referitorare la libertatea conştiinţei şi a religiei aplicabile în domeniul învăţământului religios trebuie să aibă întotdeauna un sens pozitiv (persoana alege să studieze religia), iar nu un sens negativ (persoana alege să nu

12

Page 13: Revista presei -13 februarie 2015

studieze religia), întrucât în cea de-a doua ipoteză, persoana este prezumată ca manifestând deja opţiunea de a studia, fiind nevoită să acţioneze ulterior pentru excluderea sa din grupul de studiu. Or, o atare reglementare nu reprezintă altceva decât o constrângere a persoanei în manifestarea unei opţiuni, cee ce de plano (automat), contravine libertăţii conştiinţei consacrată de Constituţie", se arată în motivarea CCR. Judecătorii au luat această decizie, în unanimitate, în urma unei sesizări depuse de un profesor din Buzău, Emil Moise, care nu a considerat că este normal ca fata lui să depună cerere de retragere de la ora de Religie. „Credeam că o să pierd procesul şi când am aflat că de fapt am câştigat a fost un şoc foarte puternic. Fata mea, care este studentă acum şi care m-a susţinut în toată lupta, m-a felicitat şi ei îi dedic această victorie, dar şi copiilor care au suferit de pe urma predării Religiei la şcoală“, a spus Moise. Emil Moise: Patriarhia pune presiune asupra conştiinţelor elevilor Vizavi de propunerea Patriarhiei, Moise a spus că apreciază că "opţiunea pentru ora de Religie nu poate fi asumată pentru un timp prea lung". "Conştiinţa religioasă a copilului evoluează, ea este influenţată în mod particular chiar de procesul de învăţământ. Nu poţi să ceri unui copil să îşi asume o <> pentru o perioadă mai mare de timp", este de părere Moise. El a mai declarat în numele său şi al Colegiului Director al Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, că soclicitarea BOR sugerează intenţia Patriarhiei de a pune presiune asupra conştiinţelor elevilor, ori decizia CCR afirmă că tocmai o astfel de formă de presiune nu este acceptabilă în cazul religiei. "Propunerea de a face cereri la patru ani este disproporţionată, răspunde intereselor particulare ale unor culte, afectând în substanţă hotărârea CCR. Modificarea unui act normativ după ce dispoziţii din acesta au fost declarate neconstituţionale nu se poate face decât prin punerea în acord a noilor prevederi cu dispoziţiile din decizia Curţii Constituţionale. Adoptarea propunerii Bisericii Ortdoxe Române ar intra în conflict atât cu prevederi internaţionale, constituţionale şi ale legislaţiei naţionale, dar şi cu dispoziţiile din Decizia 669/2014 a Curţii Constituţionale, general obligatorii conform Constituţiei României", a spus Moise.

http://adevarul.ro/educatie/scoala/care-cele-mai-folosite-cuvinte-inlimba-romana-1_54dcd795448e03c0fd8ba53a/index.htmlCare sunt cele mai folosite cuvinte în limba românăCele mai folosite cuvinte în limba română sunt cele de legătură precum prepoziţiile (pe, de, la), conjuncţiile coordonatoare (şi, sau), pronumele sau verbele auxiliare (a avea, a fi, a voi), spun experţii.Care sunt cuvintele care nu lipsesc din nicio conversaţie? Cu un lexic de sute de mii de cuvinte, în limba română folosim cel mai mult cuvintele ajutătoare, de legătură (şi, sau, cu, de, care), pronume (el, ea, noi, al meu, tu, al tău), dar şi substantive şi verbe care se folosesc în expresii şi locuţiuni. Lingvistul Adina Dragomirescu de la Institutul de lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti" al Academiei Române, care a terminat studiile postdoctorale la Universitatea Cambridge, spune că prepoziţiile, conjuncţiile coordonatoare/

13

Page 14: Revista presei -13 februarie 2015

subordonatoare şi verbele auxiliare sunt cele mai folosite cuvinte în limba română. „Pe de o parte, chiar dacă nu ne dăm neapărat seama, cele mai folosite cuvinte în limba română sunt prepoziţiile (pe, de, la etc.), conjunctiile coordonatoare (şi, sau etc.) sau subordonatoare (că, să, dacă etc.) şi verbele auxiliare (a avea, pentru perfectul compus şi a vrea, pentru viitor). Acestea sunt instrumente gramaticale indispensabile pentru orice enunţ. Pe de altă parte, dacă ne referim la cuvintele pline semantic, lingviştii consideră că fiecare limbă are un fond lexical principal sau un vocabular fundamental, care se distinge de masa vocabularului. Acest fond principal are 1.000 - 1.500 de cuvinte, între care: nume de obiecte uzuale (casă, masă), verbe (a mânca, a iubi, a face), nume de alimente şi bauturi (apă, paine, carne etc.), substantive care denumesc părţile corpului (cap, mână, picior), nume de animale şi păsări (câine, pisică), substantivele care denumesc gradele de rudenie (mama, tata, soră, frate), numele zilelor saptamnii etc.", a explicat Dragomirescu. În afara de acestea, mai spune expertul, în fiecare mediu socioprofesional există cuvinte folosite foarte frecvent precum factură şi cont, în vânzări, sau lege şi vot în Parlament. Cele mai folosite cuvinte din limba română: cuvintele din expresii şi locuţiuni Profesoara de limba Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Bucureşti a spus, de asemnea, că cele mai folosite cuvinte în limba română sunt prepoziţiile şi conjuncţiile, dar şi cuvintele care creează locuţiuni precum: a da, a lua, a face, a pune, a avea, ochi, cap şi mână. Cuvintele acestea le putem găsi în următoarele forme: „îi face ochi dulci", „îşi face de cap", „s-a făcut mare", „şi-a pus lumea-n cap", „a pune osul la treabă", „a se pune bine cu cineva", „ce-am avut şi ce-am pierdut", „avem de făcut cumpărături", „s-a luat cu mâinile de cap", „a se lua la ceartă", etc. „De asemenea, alte cuvinte des folosite în limba română sunt cele care desemnează părţile corpului omenesc, cuvintele care crează derivate (intră în expresii şi locuţiuni)", a mai spus profesoara. Lingvistul Alexandru Nicolae de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, care a terminat doctoratul la Universitatea Cambridge, spune şi el că, „fără doar şi poate, cele mai frecvente cuvinte din limba română, ca de altfel din orice limbă, sunt cuvintele ajutatoare, adică cele care au sens pur gramatical: verbele auxiliare, articolul, pronumele şi adjectivul demostrativ". „În ceea ce priveşte cuvintele cu sens plin, un studiu al Profesorului Mihai Dinu, publicat în revista „Limba şi literatura", a aratat urmatorul lucru: <>. Importanţa cuvintelor se determină pe baza mai multor criterii: polisemie, participarea la expresii, frecvenţa de folosire. Astfel, cuvintele care ocupă locuri fruntaşe într-o ierarhie determinată prin aceste criterii ar trebui sa constituie baza unor ghiduri de conversaţie, manuale pentru straini etc.", a spus lingvistul, în analiza privind cele mai folosite cuvinte în limba română.

14

Page 15: Revista presei -13 februarie 2015

http://adevarul.ro/educatie/scoala/despreeducatia-religioasa-copiilor-asumarea-raspunderii-dimensiuneamorala-viitorului-natiunii-romane-1_54ddad2c448e03c0fd904b23/index.htmlDespre educaţia religioasă a copiilor noştri - asumarea răspunderii pentru dimensiunea morală a viitorului naţiunii româneDezbaterea intensă cu privire la prezenţa orei de Religie în şcoala românească, provocată de "piatra" aruncată de Curtea Constituţională în balta vremurilor tulburi pe care le trăim, va avea ca efect cu mult mai mult decât păstrarea sau dispariţia unei discipline din programa şcolară. De fapt, dezbatem dacă noi, părinţii, vom accepta îngrădirea treptată a dreptului copiilor noştri de a învăţa, la şcoală, despre Dumnezeu şi iubirea Lui de oameni.Decizia Curţii Constituţionale referitoare la ora de Religie nu reprezintă doar un act juridic de interpretare şi aplicare a Constituţiei României. Dacă ar fi doar atât, atunci magistraţii Curţii, profesorul Emil Moise, cel care a sesizat CCR, precum şi noi, preoţii lui Hristos am avea, poate, o scuză la scaunul de judecată al generaţiilor viitoare şi mai ales, la Judecata lui Dumnezeu. Ar fi prea simplu şi ar fi un neadevăr să credem că semnificaţia şi implicaţiile deciziei CCR se limitează doar la sfera juridică generală şi în speţă, constituţională. Patriarhia Română şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române au respectat, în comunicarea lor cu CCR şi cu factorii de decizie politică, exigenţele diplomaţiei, pedagogia catehezei şi apelul la bunul simţ general. Probabil că mai este nevoie de ceva timp, până ce vom înţelege că uneori, în situaţii de primejdie pentru credinţă, mărturisirea lui Hristos nu mai poate fi făcută în tradiţionala şi confortabila tonalitate a "simfoniei bizantine" - acea deja iluzorie, în timpurile noastre de degradare morală a Statului şi Naţiunii, împreună lucrare între Biserică şi Stat. Adevărul trebuie mărturisit cu fermitate şi curaj, nu din afara cetăţii, ci din interiorul ei, asumându-ne situaţia de criză în care se află cetate pentru că şi noi ne numărăm printre autorii crizei şi totodată, suportăm, ca victime, efectele ei. Cetatea românească se află într-o asemenea situaţie de criză. Această acţiune de limitare a prezenţei orei de Religie în şcoala românească, declanşată de profesorul Emil Moise şi confirmată de CCR, este expresia, de fapt, a crizei morale a naţiunii române, a statului român şi implicit - trebuie să ne asumăm partea noastră de vină în faţa lui Dumnezeu - a crizei în care se află activitatea misionară, de catehizare şi de educaţie religioasă a Bisericii noastre. Curtea Constituţională, înalta instanţă chemată să păzească felul în care se respectă legea fundamentală a cetăţii româneşti, Constituţia, a decis nu numai asupra unor aspecte juridice de constituţionalitate/neconstituţionalitate. Curtea Constituţională a decis asupra unei importante părţi a dimensiunii morale a viitorului naţiunii române într-un mod în care această dimensiune este pusă sub semnul întrebării.

15

Page 16: Revista presei -13 februarie 2015

Prea puţini dintre noi am meditat asupra acestui aspect. Unii s-au bucurat că CCR a decis aşa, considerând că "spiritul liber şi secular" a câştigat o bătălie importantă, alţii au căutat în decizia CCR argumente în favoarea orei de Religie, încercând să-i îndulcească acreala exprimărilor, iar cei mai mulţi dintre români au rămas indiferenţi. Dintre toate, această indiferenţă mă înspăimântă cel mai mult... Despre decizia CCR s-a afirmat, de către unii, că ar fi o lovitură asupra intereselor lumeşti ale Bisericii. Alţii au mers mai departe cu afirmaţiile şi au zis că Biserica începe să piardă din terenul unde face..."propagandă religioasă". În esenţa lor, aceste afirmaţii conţin adevăruri, doar că haina lor este mincinoasă. Da, există un interes "lumesc" al Bisericii în a apăra prezenţa orei de Religie în şcoala românească, un interes a cărui finalitate este totuşi una morală. În România, la acest moment, îşi câştigă existenţa din profesia de profesor de Religie aproximativ 6.800 de profesori, dintre care 4.266 profesori sunt titulari şi mare parte dintre ei, adică 5.445 profesori, au obţinut grade didactice. Biserica are datoria morală de a apăra locul de muncă al acestor oameni. Dispariţia orei de Religie din şcoala românească ar avea ca efect imediat apariţia a 6.800 de şomeri cu studii superioare, adică a 6.800 de familii de români în care mama sau tatăl nu are loc de muncă, nu mai are un venit salarial. Uşurinţa cu care câte unii dezbat cu gura plină despre eliminarea orei de Religie, privind cu seninătate la concedierea a mii de oameni, iarăşi spun, mă înspăimântă... Da, pentru Biserică decizia CCR este un început de intruziune a secularismului, însă nu în vreun teritoriu al "propagandei religioase", ci cu mult mai grav, în spaţiul tradiţional al spiritualităţii româneşti. Biserica, şcoala şi cultura românească, născută din contopirea lor, au călăuzit poporul nostru în călătoria lui prin istorie şi către Dumnezeu, au fost mereu în împreună lucrare, hrănind sufletul românesc cu credinţă şi ştiinţă de carte vreme de sute de ani, până la momentul nenorocit în care comuniştii au acaparat puterea în Statul român, au izgonit credinţa din şcoală şi au mutilat sufletul nostru, o mutilare ale cărei efecte extrem de nocive se văd şi astăzi în adâncul multora dintre noi. Câţi dintre cei care se agită fără vreun folos pentru ei sau naţiunea noastră, acuzând că ora de Religie ar fi "propagandă religioasă", cunosc realitatea istorică a faptului că şcoala românească s-a născut în pridvorul bisericii, că primul dascăl al copiilor români a fost preotul, care alături de rugăciune, i-a învăţat să scrie şi să socotească, am uitat loviţi brusc de o bizară amnezie că sute de ani lumina învăţăturii a fost ocrotită în bisericile noastre? Prea puţini cunosc sau vor să recunoască aceste adevăruri ale "propagandei religioase", agitaţia lor lipsită de argumente reale şi de obiectivitate le dovedeşte ignoranţa şi probabil, reaua-credinţă... Decizia CCR este o ”piatră de încercare” şi pentru părinţii români sau mai exact pentru acei părinţi care meditează cu seriozitate şi iubire la viitorul copiilor lor. Vor accepta părinţii români limitarea treptată, până la eliminare, a singurei ore din orarul de peste săptămână al elevilor, când la şcoală li se vorbeşte despre Dumnezeu, iubirea de oameni şi viaţa curată în Hristos? Vor accepta părinţii români ca Dumnezeu să fie izgonit din şcoală, iar copiii lor să primească în schimb un melanj de filosofii aşa-zis moralizatoare şi un sincretism religios, ascuns sub aparent nevinovata titulatură de ”Istoria Religiilor”, care vor provoca în sufletele copiilor noştri nimic altceva decât

16

Page 17: Revista presei -13 februarie 2015

confuzie şi haos? Eu am convingerea că părinţii români creştini au înţeles corect rostul orei de Religie şi că vor reacţiona creştineşte, mărturisindu-L pe Hristos şi ocrotind ora de Religie. Viitorul orei de Religie în şcoala românească şi implicit, o parte din dimensiunea morală a viitorului naţiunii române se află acum în mâinile Guvernului şi Parlamentului României. Politicienii noştri vor hotărâ dacă decizia CCR va fi aplicată ad litteram şi fără să se ia în consideraţie propunerile făcute de Biserica Ortodoxă Română sau vor accepta principiul democratic al dialogului. Oricum, nu ne facem iluzii. Tehnic, juridic vorbind, decizia CCR trebuie aplicată, Parlamentul României are însă posibilitatea de a o adapta, fără a-i desfiinţa esenţa, realităţilor şi intereselor morale din cetatea românească. Atunci când se vor aduna să decidă pe acest subiect, politicienii români trebuie să privească dincolo de confortabila sală de dezbatere parlamentară ori de şedinţă de guvern, pentru că implicaţiile sunt serioase şi cu efecte care se vor multiplica în timp. Când vor hotărâ cum să fie modificată legislaţia cu privire la ora de Religie, aplicând decizia CCR, politicienii români trebuie să privească, pe de o parte, în adâncul sufletului românesc, iar pe de altă parte, spre haosul în care treptat începe să se scufunde lumea. Politicienii români trebuie să accepte un adevăr trist şi dureros, anume acela că tăvălugul nivelator de conştiinţe, forţata egalizare între bine şi rău, toată această filosofie seculară şi secularizantă propovăduită de Uniunea Europeană în numele unei amoralităţi ce vrea să integreze, de-a valma, credinţe şi necredinţe, tradiţii milenare şi aberaţii suburbane, nu a adus nimic bun naţiunilor europene. Dimpotrivă, slăbiciunile economice, militare şi politice ale Uniunii Europene se dovedesc a fi generate nu de oarecare defecţiuni ale mecanismelor de gestionare politică a sistemului, ci de degradarea morală, de lenevirea spirituală a naţiunilor care formează această uniune aflată într-o criză fără precedent. Politicienii români trebuie să decidă dacă naţiunii române îi este sortit să se îmbete, până la pierderea bunului simţ, cu băutura secularismului ateist care bântuie continentul nostru, ori să se trezească din amorţire şi să se fortifice, hrănindu-se cu învăţătura lui Hristos. Votul pe care îl vor da în Parlament politicienii români în chestiunea orei de Religie este un vot exercitat nu atât în faţa poporului - care nu întotdeauna are ţinere de minte şi poate ierta, prin uitare, o lege strâmbă şi nocivă - ci mai ales în faţa lui Dumnezeu, care plăteşte şi răsplăteşte toate câte facem. Dreptatea, dar şi iubirea de Hristos şi de semeni, ne cer să mărturisim şi despre cele pe care Biserica trebuie să le facă pentru a reaşeza ora de Religie în demnitatea pe care o merită în şcoala românească şi în faţa copiilor şi părinţilor. Să credem că această criză este provocată doar de o decizie a CCR, doar de o iniţiativă a unui profesor ateu - convigere pe care de altfel trebuie să i-o respectăm - să credem că printre noi nu se află vinovaţi care au contribuit la apariţia crizei, ar fi o gravă cădere sufletească de la adevăr. Administraţia bisericească se află într-un moment în care i se oferă ocazia de a reforma relaţia cu tot ceea ce reprezintă ora de Religie - disciplina profesorilor, conţinutul manualelor, colaborarea preot paroh-profesor de Religie, colaborarea cu părinţii elevilor etc. Adminsitraţia bisericească trebuie să adopte şi să aplice măsuri importante şi severe cu privire la activitatea de catehizare pe care o desfăşoară profesorii de Religie şi preoţii. Dumnezeu a îngăduit să trecem prin această încercare,

17

Page 18: Revista presei -13 februarie 2015

după dreptatea Lui, pentru păcatele noastre. Totuşi, El nu ne-a părăsit şi ne dăruieşte posibilitatea ca în acest rău făcut de lume asupra noastră, a creştinilor, să aflăm binele care, dacă va fi urmat şi asumat, ne dăruieşte vindecare. Înainte de toate, inspectorii şcolari de Religie trebuie chemaţi la o severă ascultare duhovnicească şi temeinică interogare administrativă. Mulţi dintre ierarhii Bisericii au purces deja la acest necesar şi sever dialog cu reprezentanţii Bisericii noastre în inspectoratele şcolare judeţene. Inspectorii şcolari de Religie - cei care cumva s-au rătăcit - să se lepde de "haina" lumească a tihnei şi înălţimii, pentru unii ameţitoare, cu care funcţia de inspector şcolar ispiteşte sufletele slabe. Inspectorul şcolar de Religie reprezintă, în şcoala românească, Biserica lui Hristos. Orice rătăcire sau cădere în exercitarea funcţiei de inspector şcolar de Religie este o rătăcire, o cădere de la credinţa în Hristos. Am convingerea că un management corect şi responsabil exercitat de inspectorii şcolari de Religie asupra activităţii profesorilor de Religie din şcoli şi licee are ca efect atât creşterea substanţială a calităţii orei de Religie, cât şi o apropiere mai puternică şi mai caldă a elevilor şi părinţilor de ora de Religie. Profesorii de Religie, la rândul lor, să înţeleagă din această încercare că lumea păgână nu ne iubeşte, că cine este duşmanul lui Hristos şi pe noi ne urăşte, că drumul pe care a ales umanitatea să meargă are ca final distrugerea, prin neascultarea poruncilor lui Dumnezeu. Însă, înainte de toate, profesorii de Religie să înţeleagă şi să accepte că a sosit vremea când lenea duhovnicească şi superficialitatea pedagogică în predarea orei de Religie nu mai pot fi iertate şi nici îngăduite. Profesorul de Religie - chiar şi atunci când este mirean, iar când este preot, cu atât mai mult - mărturiseşte la ora de Religie credinţa în Hristos, le vorbeşte copiilor despre un mod de a trăi, de a înţelege rostul acestui Univers, de a pătrunde în adâncimile sensului vieţii şi al morţii. La ora de Religie se vorbeşte raţiunii elevului, însă trecând prin porţile sufletului acestuia, astfel că responsabilitatea profesorului de Religie faţă de elevii săi este una enormă! La ora de Religie poţi câştiga la Dumnezeu un suflet şi astfel îl ajuţi, pe de o parte, să se mântuiască, iar pe de altă parte, să trăiască în lumea aceasta ca un om bun, ca un om moral. La ora de Religie însă poţi pierde un suflet, dacă eşti un profesor superficial şi lipsit de responsabilitate, iar păcatul tău va fi foarte mare în faţa acelui copil şi mai ales, în faţa lui Hristos şi vei plăti pentru acel păcat. Profesorul de Religie să redescopere că nu este singur în comunitatea în care predă ora de Religie. Şcoala, liceul se află pe teritoriul canonic al unei parohii, de aici şi responsabilitatea pe care preoţii parohi o au faţă de prezenţa şi succesul orei de Religie în şcoală. Preoţii care nu îi cunosc pe profesorii de Religie care predau ora de Religie în şcoala sau şcolile din parohia lor trebuie chemaţi la ascultare duhovnicească de către ierarhii noştri şi îndatoraţi să fie în împreună lucrare cu profesorii de Religie. Preoţii au responsabilităţi duhovniceşti şi canonice faţă de elevii care învaţă în şcolile aflate pe teritoriul parohiilor şi sunt chemaţi la această împreună lucrare. Să refuzi, ca preot, din lene duhovnicească, să-i cunoşti pe profesorii de Religie care mărturisesc pe Hristos în şcolile parohiei tale, ar fi identic de aberant cu a preda ora de Religie fără să încerci măcar să cunoşti, ca profesor de Religie, care sunt preoţii ce păstoresc sufletele elevilor tăi. Existenţa unor parteneriate scrise între parohii şi şcolile aflate pe teritoriul lor canonic, pentru activităţi educative

18

Page 19: Revista presei -13 februarie 2015

în completarea şi susţinerea orei de Religie, trebuie să fie regulă a împreună lucrării dintre preoţi şi profesorii de Religie, consemnată în norme de administraţia bisericească, iar nu o excepţie. Societatea civilă creştină - acele ONG-uri înfiinţate cu binecuvântarea Bisericii - să-şi regăsească cu mai multă forţă preocupările şi în sfera educaţiei religioase din şcoală. Avem la dispoziţie fondurile europene, aceste fonduri pot fi accesate inclusiv pentru proiecte de educaţie implementate în parteneriat cu şcolile. Vremurile de ispită şi dificultăţi tot mai mari în a-L mărturisi pe Hristos ne reamintesc că suntem chemaţi să înălţăm nu doar metereze sfinte din piatră - necesare şi acestea pentru a ne mărturisi credinţa în spaţiul ritualic, exterior - ci mai ales, suflete către Dumnezeu, ctitorind în fiecare copil al acestei naţiuni o catedrală duhovnicească a credinţei în Hristos. ONG-urile păstorite de Biserică să caute mai degrabă spre această înaltă misiune spirituală, refuzând ispita unor proiecte cu esenţă seculară, şi astfel să ajute profesorii de Religie în activitatea lor de mărturisire a lui Hristos către sufletele copiilor noştri, oferindu-le expertiză şi susţinere în dezvoltarea de proiecte şcolare finanţate inclusiv din fonduri europene. Timpurile sunt de ispită şi de încercare, însă noi nu ne temem. Hristos ne-a mărturisit despre aceste timpuri, ştiam că vor veni. De aceea, la ceas de încercare, noi nu suntem singuri, ci ne aflăm puterea şi nădejdea în învăţătura Mântuitorului nostru, Iisus Hristos: "Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână, ca Tatăl să vă dea orice-I veţi cere în numele Meu. Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul. Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte decât pe voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel ce M-a trimis. De n-aş fi venit şi nu le-aş fi vorbit, păcat nu ar avea; dar acum n-au cuvânt de dezvinovăţire pentru păcatul lor. Cel ce Mă urăşte pe Mine, urăşte şi pe Tatăl Meu. De nu aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut păcat nu ar avea; dar acum M-au şi văzut şi M-au urât şi pe Mine şi pe Tatăl Meu. Aceasta ca să se împlinească cuvântul cel scris în Legea lor: "M-au urât pe nedrept". Iar când va veni Mângâietorul, pe Care Eu Îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi despre Mine. Şi voi mărturisiţi, pentru că de la început sunteţi cu Mine." (Sfânta Evanghelie după Ioan XV, 16-27).

19

Page 20: Revista presei -13 februarie 2015

http://adevarul.ro/locale/targoviste/foto-dambovita-Scoala-inaugurata-ultima-zi-campanie-ministrul-pricopie-nefolosita-macar-ora-copii-1_54dd9d18448e03c0fd8fdbc8/index.htmlFOTO Dâmboviţa: Şcoală inaugurată în ultima zi de campanie de ministrul Pricopie, nefolosită nici măcar o oră de copii50 de preşcolari şi şcolari din comuna dâmboviţeană Mătăsaru nu pot învăţa într-o şcoală nouă şi modernă, pentru că autorităţile, în fruncte cu ministrului Remus Pricopie, s-au grăbit să inaugureze în campania elecotrală pentru prezidenţialele de anul trecut, o construcţie nouă, deşi ea nu era achitată decât pe jumătate.Anul trecut, pe 30 octombrie, în ultima zi de campanie electorală, a fost inaugurată o şcoală, în care funcţionează şi grădiniţa, însă nici până la această dată copiii nu au avut acces în clădire. Ei îşi desfăşoară activitatea tot în vechea şcoală. “Mă uit la aceşti copii care sunt convins că se vor bucura de noua investiţie. Cred că este bine să discută de politica pe care actualul Guvern, Ministerul Educaţiei, le au în domeniul infrastructurii şcolare. Nu putem avea o şcoală de calitate, dacă nu avem şcoală. Aşa cum nu putem avea o şcoală de calitate dacă nu avem profesori”, spunea Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la inaugurarea din 30 octombrie 2014. Numai că lucrurile nu stau chiar aşa. Lucrările la Grădiniţa din Creţuleşti au început în anul 2008, valoarea totală a investiţiei fiind de 720.000 mii lei, din care 350.000 lei de la Ministerul Educaţiei, iar restul, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Constructorul ţine şcoala închisă La acest moment, Primăria Mătăsaru mai are de achitat către constructor 130.000 de lei. Acesta din urmă ţine clădirea încuiată până ce va achita întreaga sumă. “Investiţia este finalizată, dar mai avem de primit 130.000 de lei. Nu poate funcţiona pentru că ne mai trebuie un certificat energetic, dar şi documentaţia avizului PSI. Mobilier există, dar este în şcoala veche”, a spus Nae Radu, primarul comunei Mătăsaru. Consiliul Judeţean, care a intermediat în decembrie micşorarea sumei rămase de achitat, nu cunoaşte situaţia din teren. Întrebat de situaţia grădiniţei, preşedintele Adrian Ţuţuianu a spus: “Cum să nu funcţioneze, când sunt copii acolo?! Locuitorii din Mătăsaru sunt într-o eroare”, a spus şeful CJD în cadrul unei conferinţe de presă. Între timp, părinţii şi bunicii sunt cei mai supăraţi pe situaţie pentru că, spun ei, condiţiile din vechea şcoală lasă de dorit. Unitatea de învăţământ dispune de două săli de clasă, în care vor învăţa peste 50 de copii.

20

Page 21: Revista presei -13 februarie 2015

http://adevarul.ro/educatie/scoala/care-solutiile-relansarea--invatamantului-romanesc-ii-1_54dcb782448e03c0fd8a6f24/index.htmlANALIZĂ Care sunt soluţiile pentru relansarea învăţământului românesc (II)În materialul publicat anterior, am identificat o parte din problemele cu care se confruntă învăţământul românesc. Analiza de astăzi îşi propune să ofere şi soluţiile care ar putea relansa sistemul educaţional din România.Prima parte ANALIZĂ Relansarea învăţământului românesc (I) a. Revenirea la Legea Educaţiei Naţionale, LEN, măcelărită de actuală putere a PSD. Modificările prin OUG-uri, fără dezbatere publică, fără o analiză a coerenţei cu restul LEN şi a altor acte normative, a dus la o bulversare a sistemului educaţional. LEN este în proporţie de 80% o lege bună, trebuie doar completată cu alte câteva prevederi, expuse în continuare. Revenirea se face prin anularea tuturor OUG-uri emise de actuală putere în domeniul educaţiei. b. Realizarea unui sistem naţional de evaluare, standardizat, coerent şi unitar la nivel de ţara. Obiectivul este uşor de realizat, cu ajutorul aplicaţiilor informatice care au luat o dezvoltare fără precedent. Se realizează mai întâi bazine de itemi, pe discipline şi nivel şcolar, unice la nivel de ţara, prin contribuţia profesorilor (gen wikipedia), care câştigă puncte valabile la formarea profesională, sub controlul unui coordonator naţional. Testele tip grilă, predictive şi sumative, (de început şi sfârşit de an şcolar), sunt elaborate de aplicaţie, personalizate, similare dar nu identice, pentru fiecare elev în parte. Corectura se face tot informtic, iar notele se centralizează la un centru naţional. Din diferenţă între media notelor de sfârşit şi început de an şcolar, rezultă progresul şcolar al elevilor unui profesor, unei clase, unei şcoli. Progresul şcolar rămâne singurul standard după care se evaluează şi salarizează în învăţământul preuniversitar. c. Introducerea mai multor trasee educaţionale, o nouă arhitectură instituţională, pentru că tineri sfătuiţi de psihologi şi părinţi să aleagă pe cel care se potriveşte propriei structuri intelectuale, înclinaţiilor şi talentelor fiecăruia. O posibilă lista de trasee educaţionale, gimnaziale şi post gimnaziale - Separarea, începând cu clasa a V-a, a două filiere educaţionale: filiera tehnologică şi filiera teoretică, după modelul german. - Educaţia nonformala şi informală, prin ucenicie la locul de muncă, finalizataa cu certificare în instituţii de stat. - Formare profesională de scurtă şi medie durată, prin contract cu angajatorii, care asigură şi instruirea practică. - Formare profesională de lungă durată, (3 ani), prin contract cu angajatorii, aşa cum e prevăzut în lege. - Formare profesională generală, de 2 ani, fără contracte cu angajatorii, în funcţie de resursele umane şi materiale ale şcolilor. - Filiera profesională în cadrul liceului, de 4-5 ani, pentru meserii pretenţioase, fără examen de bacalaureat şi acces la facultate şi fără discipline teoretice,

21

Page 22: Revista presei -13 februarie 2015

excepţie făcând informatică şi comunicarea. Se termină cu examen de competenţe profesionale. - Filiera tehnologică, finalizate cu examen de bacalaureat şi obligaţia de a continuă la universităţi tehnice. - Filiera vocaţională, cu acces doar la facultăţi corespunzătoare profilului urmat în liceu, aşa cum este în prezent. - Filiera teoretică, aşa cum este în prezent, cu acces la facultăţi corespunzătoare profilului urmat in liceu. Accesul in liceu se face exclusiv pe baza examenului de admitere.

d. Realizarea unui nou Curriculum Naţional (CN) Deja procesul este extrem de întârziat, după 25 de ani şcoală românească funcţionează în cadrele înţepenite ale curriculumului anterior anului 1990, deşi contextul economic, social, politic s-a schimbat fundamental, piaţa muncii şi provocările mondiale, precum globalizarea, inclusiv a pieţei muncii, nu se regăsesc în şcoala actuală. Cei patru piloni ai construcţiei CN sunt: a învaţă să ştii, să faci, să fii, să trăim împreună, iar cele patru arii de cuprindere sunt: conceptual-teoretică, aplicativă, interdisciplinară şi generatoare de învăţare continuă. Etapele elaborării unui CN ar putea fi următoarele: - Statul stabileşte un Cadru de Referinţă Curriculară, un document de filosofie şi orientare curriculară - Statul stabileşte, prin dezbatere publică, harta competenţelor aşteptate de la elevi, generale şi specifice, pe discipline şi etape de şcolarizare. - Statul stabileşte planurile cadru de învăţământ, pentru traseele educaţionale menţionate, lăsând angajatorilor posibilitatea să propună discipline şi module pe care le consideră necesare. Planurile cadru trebuie să conţină obligatoriu discipline agregat, de tipul ştiinţele mediului, ştiinţele vieţii, educaţie pentru societate. Disciplinele agregat conţin module, unele obligatorii, altele la dispoziţia şcolii (CDS). - Statul elaborează caietul de sarcini amănunţit pentru realizarea CN şi scoate la concurs naţional curriculele pe discipline şi etape de şcolarizare, concurs dotat cu premii substanţiale şi jurizat de o comisie naţională de experţi independenţi politic. Proiectarea unui curriculum pe fiecare disciplină ar trebui să cuprindă:

Detalierea competenţelor (conţinuturi, abilităţi, atitudini), pentru fiecare clasă (V-IX), în trei variante: minim, mediu, aprofundare.

Elaborarea programelor analitice, de asemeni în variantele de la punctul 1. o Elaborarea manualelor pentru elevi (pentru prima clasă, a V-a), îndrumătoarelor metodice pentru profesori, a altor auxiliare didactice.

Elaborarea listelor de itemi, minimale şi maximale, în variantele de la punctul 1, în vederea evaluării.

Realizarea unor aplicaţii informatice care să genereze teste personalizate, prin care elevii să-şi poată autoevalua nivelul de pregătire la un moment dat, iar profesorii să le folosească în evaluarea curentă şi sumativă.

Precizarea temelor, modulelor capitolelor ce ar trebui studiate în varianta de aprofundare a curriculei.

22

Page 23: Revista presei -13 februarie 2015

Indicaţii metodologice pentru curriculumul realizat în şcoală (CDS) (un studiu mai amănunţit în anexa)

e. Salarizarea în funcţie de performanţă şi rezultatele muncii Fără pornirea motoarelor motivării salariale, orice reformă în educaţie este supsă eşecului. Nimic nu este mai demotivant pentru profesori când văd că alţi colegi au acelaşi salariu, fără să depună eforturile necesare. Salarizarea după progresul şcolar constituie esenţa acestui tip de salarizare. Chiar dacă va fi acceptată mai greu la început, personalul din educaţie se va obişnui cu acest mod de salarizare, care le permite celor competenţi să câştige mai bine. Perfecţionarea şi învăţarea continuă a profesorilor se va realiză de la sine, dacă există motivaţia unor câştiguri mai bune. f. În învăţământul superior evaluarea să se facă după numărul de absolvenţi care intră în piaţă muncii şi media nivelului de salarizare. Rolul ARACIS-ului trebuie preluat de o agenţie de evaluare a calităţii externă, deoarece stafful şi experţii actualului ARACIS sunt în profund conflict de interese. Agenţia externă va prelua operaţiunile de autorizare provizorie şi acreditare. g. Este necesară o reevaluare a diplomelor acordate din 1990 până în prezent, cel puţin a celor de doctor şi masterat. Operaţia ar fi realizată tot de o agenţie externă de evaluare a calităţii proceselor educaţionale.h. Finanţarea urmează elevul sau studentul, funcţie de calitate şi nu de forma de proprietate a unităţii respective, este necesară şi posibilă, cu noile sisteme credibile de evaluare a calităţii. i. Descentralizarea şi depolitizarea. Şcolile primesc dreptul să-şi definească propria identitate educaţională, să-şi angajeze managerii şi profesorii, să utilizeze fondurile de la finanţarea per capita şi alte fonduri atrase, în conformitate cu interesele locale şi generale, ale elevilor, părinţilor şi ale comunităţii pe care şcoală o deserveşte. Inspectoratele rămân doar cu evaluarea şi controlul, în coordonare cu ARACIP. Deciziile importante le ia Consiliul de Administraţie (CA), inclusiv angajarea managerilor şi profesorilor, în care părinţii reprezintă 1/3, profesorii 1/3 şi Consiliul Local 1/3. j. Mediul atractiv de învăţare. La mare preţ în ţări avansate, la noi este complet ignorat. Este vorba de activităţi interesante şi atractive, inclusiv extracurriculare, aplicaţii practice ale cunoştinţelor teoretice parcurse, indicarea modului şi împrejurărilor de viaţă în care vor fi folosite. Disciplinele agregat au şi rolul de a crea un sistem coerent de cunoştinţe şi aptitudini, necesar în piaţa muncii şi solicitărilor angajatorilor. k. Şcoala profesională, formarea profesională Este necesară aplicarea Legii Educaţiei Naţionale, cu stimulente fiscale pentru agenţii economici care intră în parteneriatul prevăzut de legislaţia secundară şi burse consistente pentru elevii aflaţi în această formă de şcolarizare. Instruirea practică în cadrul agenţilor economici atenuează lipsa de experienţă imputată candidaţilor la un job. Termenele pentru aducerea clasei a IX-a la gimnaziu şi introducerea examenelor de admitere la liceu, prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale trebuie devansate pentru a intră în vigoare începând cu anul şcolar următor. Se poate aplica cu mai multă eficienţă colaborarea pentru cursuri de scurtă sau medie durată, la cererea şi standardele teoretice şi practice cerute de angajatori.

23

Page 24: Revista presei -13 februarie 2015

Transformarea liceelor tehnice cu rezultate slabe la Bacalaureat în şcoli profesionale, va obligă managerii şi corpul profesoral din aceste şcoli să se ocupe doar de relaţiile contractuale necesare şcolilor şi formării profesionale. Concluzii Educaţia şi formarea profesională stau la baza unei pieţe a muncii autohtone de calitate, element primordial în atragerea investitorilor români şi, mai ale, străini. Fără o piaţa a muncii adecvată solicitărilor investitorilor, n-o să avem o economie competitivă şi performanţă, bază unui nivel de trăi decent. Soluţiile de mai sus sunt minimale, şi alte soluţii pot fi adăugate, dacă sunt în spiritul LEN şi al interesului naţional, nu în interesul sindicatelor şi al unor grupuri restrânse profesionale.

http://www.evz.ro/incepe-jihadul-in-scolie-romanesti-ce-se-intampla-din-acest-an-este-revoltator.html

Începe „JIHADUL” în şcolile şi grădiniţele româneşti. Ce se întâmplă din acest an este REVOLTĂTORMii de angajaţi din sistemul de învăţământ ar urma să fie concediaţi, potrivit unui proiect de ordin.

Concret, dispar posturi de secretari, administratori, îngrijitori, bucătari, mare parte din contabili ăşi pierd indemnizaşiile, directoarelor de grădiniţe li se iau degrevările şi trebuie să aibă grijă de o grupă de copii cu normă întreaga, potrivit proiectului, publicat de Hotnews. O parte din modificări ar urma să se implementeze din septembrie 2015, altele din mai 2015.

Proiectul prevede ca directorii grădinitelor cu program prelungit şi cu personalitate juridică să efectueze integral norma didactica, adica sa aiba o grupă de copii în supraveghere şi educare, la fel ca educatoarele. În prezent, ei fac 2-4 ore/săptămână în alte unitati de învatamant, potrivit ordinului nr. 4865/2011.

Şi directorii şcolilor cu mai puţin de 300 de elevi ar trebui sa predea la clasa norma intreaga (18 ore pe saptamana), fata de 6-8 ore/săptămână cât au acum, se arată în proiect.

24

Page 25: Revista presei -13 februarie 2015

http://www.evz.ro/exclusiv-sex-in-toaleta-liceului-francez-intre-doi-elevi-de-a-viii-a.html

EXCLUSIV EVZ. Sex în toaleta Liceului Francez între doi elevi de-a VIII-a Până la ora închiderii ediției, Ambasada Republicii Franceze nu a trimis către EVZ niciun răspuns privind incidentul de la liceu, deși ziarul a făcut o solicitare în acest sens Dacă se întâmplă și în astfel de școli de prestigiu, ce s-o petrece în liceele de stat?!

Nu de puține ori vedem știri despre debandada care se întâmplă în școlile românești, de la bătăi între elevi și profesori, până la scandaluri sexuale cu adolescenți dezinhibați care se filmează în ipostaze extrem de indecente. Astfel de comportamente se petrec, aproape de fiecare dată (sau cel puțin așa știam până în prezent), în instituții de învățământ care nu sunt foarte bine cotate și cu serioase probleme de organizare. Cine ar fi crezut, însă, că elevii pot fi prinși întreținând relații sexuale și în toaleta unuia dintre cele mai prestigioase licee din Capitală?! S-a întâmplat cu doi elevi de clasa a VIII-a la Școla franceză „Anna de Noailles” din București.

Conducerea nu vorbește, dar nici nu neagă

Potrivit surselor noastre, care ne-au dezvăluit acest incident extrem de grav, „distracția” dintre cei doi copii a plecat de la un joc pervers, în care băiatul a reușit să convingă o fată, în urma unui pariu pe tema notei la o teză, să întrețină relații sexuale cu el. Incindentul s-a petrecut înainte de mini-vacanță, iar la câteva minute după ce au fost prinși de administrator, copiii au fost duși la director. Conducerea școlii nu vrea să comenteze în niciun fel acest incident, dar nici nu-l neagă, rezumându-se la… a ne „trânti” telefonul în nas. Reporterii noștri au încercat să stea de vorbă cu cineva din conducere, la fața locului, însă au fost ținuți la poartă, pe motiv că directorii sunt ocupați.

Au fost exmatriculați... pentru câteva zile

„Domnii directori nu vorbesc cu dumneavostră pentru că nu au timp”, ne-a declarat Cristina Radu, una dintre secretarele liceului, care, întrebată despre acest incident, a tăcut mâlc, apoi a închis telefonul. Una dintre asistentele directorului, care a refuzat să-și dezvăluie identitatea, i-a îndrumat pe ziariști către biroul de presă al Ambasadei Republicii Franceze în România. O spalare pe mâini, deși școala își are rolul ei în preîntâmpinarea unor astfel de evenimente provocate de adolescenți.

Majoritatea elevilor a auzit de incident și-l comentează. „Da, s-a întâmplat recent. Băiatul a fost exmatriculat, și el și fata, pentru câteva zile. Știm că sunt din clasa a VIII-a.”, ne-au confirmat, ieri, două eleve ale liceului.

25

Page 26: Revista presei -13 februarie 2015

Nicio instituție românească nu poate ancheta cazul!

Și mai revoltător este faptul că, deși funcționează pe teritoriul României, nicio instituție de învățământ de la noi nu poate deschide o anchetă la „Anna de Noailles”. „Această școală este una particulară, cu un statut special și nu face parte din sistemul de învățământ românesc. Liceul francez din București, ca și alte astfel de instituții, cum este, de pildă, liceul irakian, funcționează după regulile sistemelor de învățământ din țările respective. În cazul liceului francez, nu a fost nevoie de o acreditare din partea Ministerului Educației, școala având un statut autonom și se subordonează direct ambasadei franceze. Desigur că acest incident este unul grav, dar ține de regulamentul propriu de funcționare al școlii, iar ministerul și nicio altă instituție nu pot interveni. Doar în cazul în care incidentele sunt de natură infracțională, atunci pot interveni autoritățile române, în speță organele de anchetă”, este răspunsul primit de „Evenimentul zilei” din partea reprezentanților Ministerului Educației.

Că așa stau lucrurile confirmă și reprezentanții Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).

„Instituția noastră nu poate deschide niciun fel de anchetă, pentru că Liceul francez nu face parte din sistemul nostru de învățământ. Este o școală în regim diplomatic, care se subordonează direct ambasadei franceze și funcționează după regulile și prevederile sistemului de învățământ din Franța”, ne-a declarat Marian Banu (foto), purtătorul de cuvânt al ISMB.

Potrivit Ministerului Educației, în cazul în care un astfel de incident s-ar consuma într- o școală românească, directorul instituției de învățământ trebuie să facă o anchetă și să impună măsuri de sancțiune, ulterior, să sesizeze Inspectoratul. În funcție de gravitatea incidentului, se poate ajunge până la excluderea definitivă din școală a elevilor cu astfel de abateri.

26

Page 27: Revista presei -13 februarie 2015

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19360770-inscriere-clasa-pregatitoare-2015-unde-fac-inscrierile-care-sunt-actele-care-parintii-trebuie-prezinte-care-sunt-criteriile-departajare-cum-face-inscrierea-scolile-private.htm

Inscriere clasa pregatitoare 2015 Unde se fac inscrierile, care sunt actele pe care parintii trebuie sa le prezinte, care sunt criteriile de departajare si cum se face inscrierea in scolile private Inscrierile copiilor la clasa pregatitoare incep pe 23 februarie. Cu o saptamana si jumatate inainte de inceperea inscrierilor, Ministerul Educatiei a publicat o sinteza a informatiilor din Metodologia si calendarul de inscriere a copiilor in invatamantul primar. Parintii sunt obligati sa ii inscrie la clasa pregatitoare pe copiii care implinesc 6 ani pana pe 31 august 2015 inclusiv. Copiii care implinesc 6 ani dupa aceasta perioada, si pe care parintii vor sa ii inscrie la scoala, vor sustine in perioada 17 februarie - 11 martie evaluarea dezvoltarii psihosomatice, la solicitarea parintelui.   

Vezi mai jos informatiile publicate de Ministerul Educatiei

Cine trebuie sa se inscrie in clasa pregatitoare?

Copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august 2015, inclusiv.

Cine se poate inscrie in clasa pregatitoare? La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 6 ani in perioada

1 septembrie - 31 decembrie 2015, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregatitoare.

Orice alta situatie va fi rezolvata de catre inspectoratele scolare, in interesul educational al elevului si in conformitate cu cadrul legal.

Cine intra direct in clasa I? Copiii care implinesc varsta de 7 ani pana la data de 31 august 2015,

inclusiv, si care nu au parcurs, anterior, clasa pregatitoare, pot fi inscrisi, la cerere, in clasa I.

La solicitarea parintilor, copiii care implinesc varsta de 7 ani in perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2015, inclusiv, daca evaluarea dezvoltarii psihosomatice atesta pregatirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

27

Page 28: Revista presei -13 februarie 2015

Inscrierea se poate face in clasele I deja existente, pe locurile disponibile.

Unde si cum se face evaluarea psihosomatica a copiilor? Evaluarea dezvoltarii psihosomatice a copiilor se efectueaza sub

coordonarea Centrului judetean/al municipiului Bucuresti de resurse si asistenta educationala (CJRAE/CMBRAE).

Evaluarea se face atat la sediul CJRAE/CMBRAE, cat si in diferite zone ale judetului/municipiului Bucuresti, cu prioritate in gradinite.

Evaluarea se efectueaza in perioada 17 februarie - 11 martie, in intervalul orar 10:00 - 18:00.

Evaluarea se realizeaza de catre personalul de specialitate al CJRAE/CMBRAE, personal de specialitate din alte institutii/unitati, precum si medici scolari sau medici de familie, acolo unde este necesar.

La ce scoala poate fi inscris un copil?

Parintele poate opta: a. pentru inscrierea la scoala de circumscriptie - in aceasta situatie,

copilul este automat inscris. b. pentru o unitate de invatamant, alta decat scoala de circumscriptie -

in aceasta situatie, copilul este inscris in limita locurilor libere si, daca este cazul, pe baza criteriilor generale si, ulterior, a celor specifice de departajare.

NOTA: parintele poate solicita ca locul la scoala de circumscriptie sa fie rezervat pentru eventualitatea in care copilul nu este inscris la unitatea de invatamant pentru care parintele a facut optiunea.

Unde vor avea loc inscrierile? La scoala la care parintele doreste inscrierea copilului. Cererile-tip de inscriere pot fi completate si validate direct la scoala la

care parintele doreste inscrierea copilului. Cererile-tip de inscriere pot fi completate si online, pe un formular

disponibil la adresa www.edu.ro, in sectiunea Inscriere in invatamantul primar. Formularul va fi disponibil online din data de 23 februarie.

Dupa completarea cererii online, parintele va trebui sa mearga la scoala la care doreste inscrierea copilului, pentru validarea cererii.

Care sunt actele necesare pentru inscriere? Cerere-tip de inscriere Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal Copie si original al certificatului de nastere al copilului Documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare

pentru parcurgerea clasei pregatitoare/clasei I (acolo unde este cazul). Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau

specifice (acolo unde este cazul).

Care este calendarul de inscriere?

28

Page 29: Revista presei -13 februarie 2015

Inscrierile vor avea loc in doua etape. La etapa a doua participa doar cei care nu au fost cuprinsi intr-o unitate de invatamant, dupa prima etapa.

A.Prima etapa: 23 februarie - 3 martie - inscrierile se fac in perioada 23 februarie-3 martie, la scoala, de luni pana vineri, intre orele 08:00 - 20:00 - inscrierile se fac si sambata, intre orele 09:00 - 13:00 - parintii pot fi programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant.- 20-21 martie: afisarea in unitatile de invatamant si pe site-urile inspectorarelor scolare a listei copiilor inscrisi, dupa prima etapa

B. A doua etapa: 24 martie - 3 aprilie- Daca, dupa prima etapa, copiii nu sunt cuprinsi in nicio unitate de invatamant, parintii vor completa o noua cerere de inscriere, repartizarea urmand sa se faca pe locurile ramase disponibile dupa prima etapa. - Unitatile de invatamant sunt obligate sa afiseze situatia copiilor inscrisi si a locurilor ramase disponibile, dupa fiecare etapa de inscriere. - 10 aprilie: afisarea in unitatile de invatamant si pe site-urile inspectorarelor scolare a listei copiilor inscrisi, dupa prima etapa

Care sunt criteriile de departajare pe care scolile le aplica daca numarul de copii este superior numarului de locuri?

I. Criterii generale: Are un anumit tip de handicap Este orfan de unul sau de ambii parinti Provine de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial Are un frate sau o sora inmatriculat/inmatriculata in unitatea de

invatamant dorita

II. Criterii specifice: Sunt aplicate dupa criteriile generale si numai daca acestea nu reusesc

sa faca departajarea intre copii, cu exceptia situatiilor prevazute de Metodologie.

Sunt elaborate de catre fiecare unitate de invatamant in parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de catre parinti/tutori legali si nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie sa tina cont de faptul ca toti copiii au drepturi egale, indiferent de conditia sociala, financiara, indiferent de nationalitate, rasa, religie, confesiune, sex etc.

De unde se pot informa parintii? 1) Internet: inspectoratele scolare generale vor crea, pe prima pagina a

site-urilor lor, o sectiune - Inscrierea in invatamantul primar 2015, care poate fi accesata si de pe site-ul Ministerului Educatiei, www.edu.ro, din sectiunea similara.

2) Direct de la scoli, cu ocazia evenimentului Ziua portilor deschise. Fiecare unitate de invatamant in care se organizeaza clasa pregatitoare are obligatia sa organizeze acest eveniment public intr-

29

Page 30: Revista presei -13 februarie 2015

una din zilele din intervalul 18-26 februarie. Parintii si copiii vor putea vizita spatiile si vor putea discuta cu cadrele didactice.

3) De la gradinite, in cadrul intalnirilor pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi, in anul scolar 2015 - 2016, in invatamantul primar.

4) TELVERDE - parintii pot sa sune gratuit la numarul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezinta indicativul pentru fiecare judet (ex. Arad - 257), si sa ceara informatii si lamuriri

Exista suficiente locuri pentru copii in clasa pregatitoare? Da, fiecare copil are un loc asigurat, spune Ministerul Educatiei.

Numarul de locuri alocat prin cifra de scolarizare pentru clasa pregatitoare este mai mare decat numarul copiilor care au implinit varsta pentru a incepe invatamantul primar.

Ce tip de activitati vor face copiii la clasa pregatitoare? Copiii isi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau

consolida primele contacte cu lumea numerelor si a literelor, vor invata sa observe mediul inconjurator si sa interactioneze cu ceilalti copii, prin jocuri didactice, activitati in echipa, activitati de descoperire, prin desen sau muzica.

Se vor face mai multe ore de miscare (doua ore de Educatie fizica + doua ore de Muzica si miscare).

Cum functioneaza inscrierea in invatamantul privat? Inscrierea se face in prima etapa (23 februarie - 3 martie). Inscrierea se face direct la scoala sau pe formularul online, daca

scoala autorizata/acreditata si-a introdus toate datele in aplicatia informatica pentru inscrierea in clasa pregatitoare, la fel ca unitatile de invatamant de stat. Daca nu, inscrierea se face doar la scoala. In cazul inscrierii online, validarea inscrierii se face la sediul scolii dorite.

Daca, dupa finalizarea primei etape, copilul nu este inmatriculat la unitatea de invatamant dorita de parinte, copilul poate fi inscris la scoala de circumscriptie, numai daca parintele a solicitat si aceasta optiune in formularul de inscriere. In caz contrar, participa la a doua etapa de inscriere (24 martie - 3 aprilie).

http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/constanta--proiect-amplu-pentru-elevi-367265

Constanţa: Proiect amplu pentru elevi„Black Sea Youth Training” este o inițiativă a Asociației elevilor din Constanța, ce își dorește să ofere ocazia tinerilor să participe în mod gratuit la seminare deschise, forme ale educației non-formale, unde vor putea interacționa cu persoane din diverse domenii de activitate.

30

Page 31: Revista presei -13 februarie 2015

Scopul proiectului constă în dezvoltarea de abilități și competențe în domeniul comunicării, prezentarea propriei persoane, antreprenoriat, organizare și planificare organizațională. Publicul-țintă al acestui proiect îl reprezintă elevii cu vârste între 13 și 19 de ani din județul Constanța.

http://www.romanialibera.ro/societate/educatie/castiga-o-tabara-de-2-saptamani-in-anglia--oferita-de-mirunette-international-education--367222

Castiga o tabara de 2 saptamani in Anglia, oferita de Mirunette International Education!Ai intre 10 si 17 ani? Te pasioneaza limba engleza si cultura britanica, iar visul tau este sa ajungi in Anglia - una dintre cele mai frumoase tari din lume? Inscrie-te in concursul Mirunette Language Competition si ai sansa extraordinara de a participa GRATUIT intr-o tabara de limba engleza de 2 saptamani in Anglia!

Mirunette International Education a dat startul concursului national de limba engleza Mirunette Language Competition, editia 2015, organizat in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Inspectoratul Scolar. Inscrierile in competitie au loc in perioada 1 februarie – 31 martie 2015. Marile premii oferite elevilor sunt 2 tabere de limba engleza de 2 saptamani in campusurile unor colegii si universitati prestigioase din Anglia. 

I. Cine poate participa la concursul Mirunette Language Competition? Toti elevii cu varste intre 10 si 17 ani, din intreaga tara! Finalistii sunt desemnati din 2 grupe de varsta: 10-13 ani si 14-17 ani, pentru evaluarea corecta a participantilor. Primele etape ale concursului se desfasoara online, pentru ca ne dorim ca toti elevii din Romania sa aiba sanse egale si sa ne demonstreze cunostintele de limba engleza.

II. Cum se desfasoara inscrierile in concursul Mirunette Language Competition? Inscrierile se realizeaza prin completarea unui scurt formular AICI.

III. Care sunt etapele concursului Mirunette Language Competition? Proba preliminara: inscrierea corecta, a II-a etapa: un test de limba engleza + o proba de creativitate, a III-a etapa: un interviu in limba engleza cu o comisie formata din profesori de limba engleza si reprezentantii Mirunette International Education. Castigatorii taberelor in Anglia sunt desemnati in data de 31 mai 2015.

IV. Ce alte premii mai pot castiga finalistii?Am pregatit numeroase premii pentru finalistii ambitiosi: biciclete de la Biciclop, tablete Allview de la IT Galaxy, carti de fotografie, aparate foto si un curs „ghid de fotografie vizuala” de la F64, carti de la Editura Humanitas, carti in limba engleza de la Libraria

31

Page 32: Revista presei -13 februarie 2015

Engleza Anthony Frost, abonamente la laser tag de la Stalingrad Laser Tag Arena, bilete la film de la Cinema City, cursuri de IT/Photoshop/Afaceri de la Kidster, jocuri creative de la Mind Blower, stilouri deosebite de la Gifts Boutique, tratamente dentare de la Dent Estet 4 Teens, vouchere pentru cursuri de limba engleza de la Shakespeare School, dar si alte premii surpriza. De asemenea, toti elevii admisi in etapa a II-a vor primi diplome de participare!

V. Ce premii pot castiga cei mai activi profesori? Profesorii care sustin cei mai multi elevi la concursul Mirunette Language Competition pot castiga un curs de limba engleza in Anglia si pot merge gratuit, ca insotitori de grup, intr-o tabara de limba engleza de 2 saptamani in Anglia.

VI. Care sunt beneficiile unei tabere internationale in Anglia?

O tabara internationala in Anglia reprezinta o oportunitate fantastica de a studia limba engleza cu profesori nativi, de a lega prietenii pentru o viata cu elevi de diverse nationalitati, de a descoperi sistemul de invatamant britanic si de a vizita obiectivele turistice celebre din Anglia. In taberele internationale, elevii urmeaza cursuri de limba engleza standard, intensiv sau cu tematici speciale, in centre academice renumite din Anglia.

„Tabara a fost cea mai frumoasa vacanta din viata mea. Experienta a fost de nedescris, profesorii ireprosabili, personalul extrem de amabil, mi-am imbunatatit engleza considerabil, am avut o sansa unica sa vad Anglia sub toate aspectele ei (uneori in tururi private) si sa dau un examen important pentru viitorul meu, am locuit intr-un colegiu prestigios, cu o istorie bogata in spate, am jucat sporturi de care nu am auzit niciodata, dar care au ajuns sa-mi placa intr-un final, dar cel mai important, am cunoscut oameni din alte tari cu care am legat stranse prietenii si care mi-au deschis orizonturile spre culturi noi, oameni care imi vor lipsi nespus.” (Ioana P., 15 ani, Vaslui - castigatoarea unei tabere in Anglia, 2014)

Mirunette International Education este reprezentant in Romania pentru peste 60 de scoli internationale care organizeaza cursuri si tabere de limba engleza, franceza, spaniola, italiana, germana, portugheza, chineza si rusa. Mirunette International Education este lider de peste 10 ani in organizarea de tabere internationale si in consilierea educationala pentru admiterea la scoli si universitati de elita din strainatate.

DEPARTAMENTUL DE COMUNICARE F.S.L.I.

32