Revista Postasul Iunie 2013

9

description

Revista Postasul Iunie 2013

Transcript of Revista Postasul Iunie 2013

Page 1: Revista Postasul Iunie 2013
Page 2: Revista Postasul Iunie 2013

POªTAªUL415 ¦ 3

Actualitate

PRIVATIZAREA CNPRNoul termen pentru depunerea ofertelorferme şi neangajante este 30 iunie 2014

Data limită de depunere a ofertelor ferme şi neanga-jante pentru privatizarea Poştei Române a fost pre-

lungită de Guvern până la 30 iunie 2014, întrucât nivelulridicat al datoriei face din Poşta Română o companie nea-tractivă pentru investitori, a declarat, după şedinţa din 29mai a Executivului, ministrul pentru Societatea Infor-maţională, Dan Nica. De asemenea, Guvernul va solicitaComisiei Europene acordul pentru transformarea în acţi-uni a datoriilor istorice ale Poştei Române, iar noua dato-rie către ANAF, de 107 milioane lei, va fi eşalonată, în bazaunei ordonanţe de urgenţă avizată deja de către Executiv.

VICtoR PoNtA: „Facem tot posibilul pentrua păstra locurile de muncă”

Premierul Victor Ponta (foto) consideră că la Poşta Română enevoie de restructurare, deoarece s-au angajat în ultimii ani 6.000- 7.000 de oameni, în condiţiile în care activitatea companiei sereducea, dar spune că mişcările sociale îi vor alunga pe investi-tori. „Situaţia economică la nivel european este extrem de com-plicată şi celelalte companii din Europa să zicem că nu mai suntîn situaţia bună în care se aflau. În al doilea rând, evident e nevoiede o restructurare la Poşta Română, s-au angajat în ultimii ani6.000 - 7.000 de oameni, în condiţiile în care activitatea Poştei sereducea. Deci a fost un loc în care s-au rezolvat problemelepolitice. Şi, ca să spun sincer, cu cât mai multe mişcări sociale încadrul Poştei, cu atât mai mult o să îi gonească pe posibilii in-vestitori. De aceea eu am spus că îi înţeleg pe oameni. Şi pe ceide la Poşta Română, şi pe cei de la Oltchim, dar şi ei trebuie săînţeleagă că atunci când cineva vine să investească câteva sutede milioane de euro şi vede nişte sute sau mii de oameni care îiiau cu bâtele, în nici un caz nu o să mai vină. Adică, suntem ca înanii '90. Oamenii trebuie să înţeleagă că facem tot posibilul săpăstrăm locurile de muncă. Cu cât arătăm că e mai instabilă Poşta,cu atât o să vină mai puţini investitori", a precizat, pe 30 mai, pre-mierul Victor Ponta. El a adăugat că în condiţiile în care Poşta areo datorie de 138 de milioane de euro, o parte din datoriile cătrebuget ar putea fi convertite în acţiuni, doar dacă cei de la ComisiaEuropeană vor permite acest lucru. „Depinde de modul în careComisia Europeană ne va permite ca o parte din datoriile cătrebuget să fie convertite în acţiuni. Trebuie să respectăm regulileeuropene, pentru că altfel este ajutor de stat. Conform reguliloreuropene, la privatizare, o dată, se pot converti datoriile cătrebuget în acţiuni, pentru privatizare", a spus primul-ministru.

S-a evitat intrarea în incapacitate de plată„Din cauza faptului că nici un investitor nu a cumpărat ca-

ietul de sarcini până pe 28 mai, concluzia pe care am tras-o îm-preună cu consultanţii a fost că nivelul ridicat al datoriei ar faceca Poşta Română să fie neatractivă şi atunci s-a decis ca să con-tinuăm procesul de privatizare, să prelungim termenul cu o pe-rioadă de şase luni, cu posibilitatea creşterii perioadei cu încăşase luni. Practic, în termen de un an, până la 30 iunie 2014, vorputea fi depuse oferte ferme şi neangajante pentru Poşta

Română. Dacă sunt ofertanţi mai devreme de această dată, re-strângem termenul la cât este nevoie, astfel încât să îndeplinimaceastă dorinţă a noastră de avea cât mai repede un investitorprivat", a spus Dan Nica pentru Agerpres. Ministrul a precizat căExecutivul a mai decis, în aceeași ședință din 29 mai, printr-o Or-donanţă de Urgenţă, reeşalonarea datoriilor Poștei Române cătrebugetul de stat, după ce în urma unui control al ANAF au mai fostdescoperite noi datorii fiscale, în valoare totală de 107 milioane lei.„Ordonanţa aprobată în Guvern prevede ca reeşalonarea pentrudatoriile la bugetul de stat să fie aplicată şi ca urmare a unor acţi-uni de control care au apărut ulterior unor reeşalonări care eraudeja în curs. Acest lucru permite ca datoria de 107 milioane leistabilită de ANAF, pe controlul realizat pentru perioada 2003-2012, pentru obligaţii către bugetul de stat şi care proveneau dinanii 2006 şi 2007 şi nu au fost achitate de Poşta Română, să poatesă fie reeşalonată. S-a decis acest lucru pentru că, altfel, companiaar fi intrat, pe 6 iunie 2013, în incapacitate de plată sau era cuconturile blocate pentru că nu avea altă posibilitate”, a explicatministrul pentru Societatea Informaţională.

Dan Nica a adăugat că va cere Comisiei Europene aprobareapentru convertirea în acţiuni a datoriilor companiei la bugetulde stat, acestea totalizând un pic peste 242 de milioane de lei.„Vom cere Comisiei Europene aprobarea pentru convertirea înacţiuni a datoriilor la bugetul de stat, circa 242 de milioane de lei,acest lucru făcând posibilă creşterea gradului de atractivitate acompaniei. De asemenea, compania trebuie să înceapă anumiteacţiuni pentru creşterea veniturilor prin diversificarea activităţii,creşterea calităţii serviciilor bancare, de curierat rapid şi o restruc-turare a cheltuielilor", a adăugat Dan Nica.

În ceea ce priveşte reducerile de personal, ministrul Nica aprecizat că o cifră finală va fi stabilită cât de curând, dar numai înurma negocierilor dintre administraţie şi sindicate: „Cifra finalăpentru reducerea de personal va fi dată de negocierile între ad-ministraţie şi sindicate şi sperăm ca foarte repede să se finalizezeaceste discuţii, pentru că există dorinţa Guvernului de a sprijinicompania prin achitarea salariilor compensatorii de la FondulNaţional de Asigurări Sociale, ca să nu există presiune pe com-panie de a achita aceste sume”.

Page 3: Revista Postasul Iunie 2013

4 ¦ IUNIE 2013

Actualitate

„Când am plecat de la conducerea ministerului, în 2004,Poşta Română nu ştia ce să facă cu banii. Dacă îmi aduc bineaminte, avea un profit care depăşea câteva zeci de milioane deeuro, iar în casă făceau plasamente overnight, că nu ştiau ce săfacă cu banii. La momentul când am preluat-o, în mai 2012, amprimit scrisoare de la fostul director general că societatea intrăîn faliment pe 13 iunie 2012, dacă ţin bine minte. Şi am intrebatde ce intră societatea în faliment? Mi s-a răspuns că nu maiavem ce să facem, că Poşta primise o amendă de la ConsiliulConcurenţei de peste 100 milioane de lei, care devenise exigi-bilă, că datoriile la bugetul de stat, bănci şi furnizori depăşesc600 milioane de lei", a spus Dan Nica (foto sus).

„De-a lungul timpului, societatea a încheiat 50 de contractedefavorabile. Spre exemplu, Poşta a încheiat cu Blue Air un con-tract pentru transportul aerian al corespondenţei în valoare demai multe zeci milioane de euro, în condiţiile în care companianu avea bani de benzină pentru propriul parc auto. Contractul afost încheiat de unul dintre directorii generali care s-au perindatpe la conducerea societăţii în ultimii ani", a afirmat ministrul. Un

alt contract defavorabil, în valoare de câteva zeci de milioanede euro, a fost încheiat de Poşta cu o firmă de pază şi valori.„Vorbim despre contracte păguboase de zeci şi zeci de mili-oane de euro. Tot ce v-am spus este înaintat către justiţie, DNAface intensiv anchete. Vreau să vă dau un alt exemplu, carem-a şocat cel mai tare. O firmă fără nici un salariat s-a obligat,prin 2010 sau prin 2011, să monteze POS-uri la toate unităţilePoştei, dar nu a pus niciunul. Poşta, directorul juridic al com-paniei, în loc să rezilieze contractul cu litera care trebuie, l-a

reziliat cu altă literă. Instanţa a constatat că rezilierea s-a făcutilegal şi, în baza solicitării firmei respective, a hotărât despăgu-biri de cinci milioane de euro", a spus oficialul MSI, adăugândcă directorul juridic al Poştei a fost demis, iar dosarul a fostînaintat la DNA. „Eu spun că există complicitate în astfel decazuri. Se încearcă recuperarea prejudiciului, ancheta va stabilidacă a existat vreo legătură între directorul juridic al Poştei şifirma care trebuia să monteze POS-urile", a apreciat Dan Nica.

Societatea care trebuia să monteze POS-urile se numeşteSmart Telecom Solutions SRL Bucureşti. Obiectul de activitateeste „Alte activităţi de servicii suport pentru intreprinderi" şieste controlată de Emmanouil Sorillos, cetăţean grec (90% dincapital), potrivit datelor de la Registrul Comerţului, preluate deMediafax. Cu un singur angajat în 2011, societatea a raportatafaceri de 4.465 lei şi pierderi de 104.362 lei.

Ministrul a arătat că Poşta putea fi o companie profitabilădacă nu ar fi fost "jumulită într-o manieră oribilă".„Vă dau un exemplu. Acum 20 de ani, Poşta avea pesegmentul de coletărie rapidă o cotă de 100%.Acum a ajuns la 2%. Cum s-a ajuns aici? Un fost di-rector care răspundea de această operaţiune aveaşi el firmă privată. Factura pe firma lui, transportacu maşinile Poştei coletele şi când şi-a făcut plinulel a plecat bine-mersi şi compania a ajuns la 2%.Acest dosar, precum şi celelalte, sunt în anchetă, darnu pot să vorbesc despre ele", a spus Nica. Potrivitministrului, 95% dintre contractele păguboaseîncheiate de Poşta Română au fost reziliate.

„Mai avem cam 5% din contracte, care nu auclauze de reziliere. Spre exemplu, este un contractcu servicii medicale la Ploieşti, încheiat de direc-

torul general al Poştei care venise de la fabrica de chiuvete, celcare a fost până mai 2012. Această firmă, şi Curtea de Conturia confirmat acest lucru, primea bani pentru analize la cei 36.000de salariaţi, dar ei nu făceau în fiecare lună analizele la toţi an-gajaţii. Contractul spune cã trebuie plătită toată suma de baniindiferent dacă salariaţii Poştei fac sau nu analize. Bineînţelescă era ilegal. Problema este că nici acum n-am reuşit să îlreziliem pentru că nu are clauze de reziliere. Normal că nu maifacem plăţi", a afirmat Dan Nica.

„Poşta RomâNă a fost jumulită de o maNieRă oRibilă”DAN NICA:

Poşta Română putea fi o companie profitabilădacă nu ar fi fost „devalizată şi jumulită

într-o manieră oribilă" prin încheierea mai mul-tor contracte „păguboase şi defavorabile", a afir-mat ministrul pentru Societatea Informaţională,Dan Nica, la emisiunea „După 20 de ani", di-fuzată în data de 2 iunie de postul ProtV.

Page 4: Revista Postasul Iunie 2013

POªTAªUL415 ¦ 5

Actualitate

Procesul de privatizare nupoate fi întrerupt

Referitor la procesul de privatizare, DanNica a declarat: „Când nu vine nimeni şi nu teîntreabă nici cât costă caietul de sarcini în-seamnă că problema este în zona de datorii.Avem două categorii de datorii. Una la bugetulde stat, iar datoria recentă la ANAF a picatfoarte rău. A doua datorie este cheltuiala sala-rială. Probabil şi protestele salariaţilor Poştei,care au fost acum două sau trei săptămâni, aucântărit enorm în decizia investitorilor de a seimplica în procesul de privatizare. Este însăprea mult să spui că este un eşec şi că nu avenit nimeni la privatizarea Poştei. Chiar eu m-amîntâlnit cu mai mulţi investitori, care mi-au de-clarat că sunt interesaţi să participe la privati-zarea Poştei. Şi acţionarii SIF-urilor au aprobatparticiparea la acest proces", precizând că,după ce ANAF a calculat datoria fiscală de 107milioane de lei, a devenit foarte sceptic în pri-vinţa acestui proces. „Datoriile fiscale la buge-tul de stat nu le-a stabilit consultantul, le-astabilit ANAF-ul, iar ele au ajuns la 242 mi-lioane de lei. Poşta are datorii totale de 690milioane de lei, care sunt toate istorice. Dacănu am fi luat măsurile din ultimul an, datoriilePoştei ar fi fost mai mari cu 90 milioane de lei",a menţionat ministrul.

Procesul de privatizare a Poştei a fost pre-lungit, perioadă în care societatea va fi restruc-turată. „Dacă întrerupem procesul de priva-tizare, atunci nu mai avem posibilitatea săfacem conversia datoriilor în acţiuni. Mergemla Comisia Europeană, le spunem că am vrutsă privatizăm, dar că nu merge la acest nivelde îndatorare. (...) România poate să facăconversia datoriilor unei companii de stat înacţiuni doar în timpul procesului de privati-zare. Le mai spunem că facem şi restructurareacompaniei, pentru că altfel nu ne aprobă con-versia. Sunt foarte convins că vom primi apro-barea de la Comisia Europeană", a adăugatministrul.

Banii din privatizare vor fi utilizaţi pentru modernizarea companiei

Datele privind situaţia financiară a Poştei în contextul pri-vatizării vor fi republicate. „Vom spune că Poşta nu mai are da-torii la buget, că este o companie restructurată, ale căreicheltuieli cu salariile şi-au redus ponderea de la 80% la 60%-65% în total cheltuielilor, că este extrem de puternică pe piaţă,că a câştigat toate marile contracte în urma licitaţiilor la care aparticipat de când s-a deschis competiţia pe această piaţă, careeste cumplit de grea şi uneori neloială. Toate aceste aspectevor face din nou atractivă Poşta Română, aşa cum a fost iniţialîn ochii multora", a adăugat Dan Nica.

Ministrul a afirmat că privatizarea a fost urmărită şi de ghi-

nioane: „Poşta Belgiană, care era foarte interesată, nu a pututsă participe la proces pentru că avea o înţelegere cu ComisiaEuropeană, cel puţin în acest an. Poşta Italiană nu mai avea voiesă facă investiţii în afara ţării şi au mai fost câteva chestiuni deacest gen. Eu am mizat foarte mult şi pe nişte investitori dinafara spaţiului european, care dispuneau de resurse financiare,dar nu au mai venit", a spus ministrul.

Întrebat de ce nu se ia decizia listării acţiunilor CNPR labursă, Dan Nica a afirmat că un astfel de proces obligă la vân-zarea la preţul pieţei, situaţie care nu se plia pe obiectivele sta-tului. „Pe mine mă interesa ca toţi banii cu care venea inves-titorul să intre în companie, să fie utilizaţi pentru modernizare.Statul nu obţine nimic din această privatizare, nici măcar 50 debani. Statul nu a vrut să facă o afacere din această privatizare.Statul vrea ca banii investitorului să fie utilizaţi pentru mo-dernizare, pentru ca Poşta să poată să furnizeze servicii poştalede calitate, pentru a fi mândri de ea", a menţionat Dan Nica.

acord CNPR-slPR:

3.650 de salariaţi vor intra înprogramul de disponibilizare colectivă

Ultima zi a lunii mai a însemnat încheierea cu succes a negocierilor privindaplicarea normării muncii, purtate între conducerea Poştei române şi SLPr.Părţile au convenit asupra unui număr total de 3.650 de salariaţi, ce vor facesubiectul disponibilizării colective.

În conformitate cu prevederile protocolului încheiat în data de 14 mai2013, comisia tehnică mixtă, formată din reprezentanţi ai CNPr și ai SLPr, astabilit personalul excedentar existent în cadrul companiei. În urma reveri-ficărilor privind datele de trafic poștal, efectuate de comisia tehnică mixtăCNPr-SLPr, s-a stabilit de comun acord existenţa unui număr de 3.650 desalariaţi excedentari ce vor face subiectul disponibilizării colective. Modalitateade aplicare a rezultatelor normării va fi proporţională cu excedentul de per-sonal existent la 1 martie 2013, respectiv 4.202 norme, rezultat pe fiecareOJP/OPMB/Crtz în parte.

Personalul excedentar provine din următoarea structură: 3.100 personal operativ din mediul urban; 125 personal operativ din mediul rural; 265 personal funcţional; 160 personal poşta express.

Modalitatea de aplicare efectivă a protocolului încheiat pe 31 mai 2013va fi determinată de comisia mixtă CNPr -SLPr, pe baza unor criterii ce vor fistabilite de comun acord în cursul lunii iunie. aplicarea acestui acord resta-bilește echilibrul între volumul de prestaţii poştale şi numărul de angajaţi aicompaniei, asigurând astfel premisele creşterii competitivităţii Poşteiromâne pe piaţa serviciilor poştale, piaţă total liberalizată începând cu lunaianuarie 2013.

Page 5: Revista Postasul Iunie 2013

6 ¦ IUNIE 2013

Actualitate

SIF 1 Banat-Crişanarămâne interesat de privatizarea Poştei

La finalul lunii martie, în propunereaplanului de activitate pe acest an, SIF1

Banat-Crişana şi-a arătat intenţia să par-ticipe la privatizarea Poştei Române, ur-mând ca, în cazul în care va câştiga lici-taţia, să listeze compania la Bursa de Va-lori Bucureşti (BVB). Conducerea SIF1 şi-amotivat decizia prin faptul că Societateaeste lider de piaţă, în funcţie de volum, cuprecădere pe serviciile prestate cătrecompanii, are potenţial de creştere, unportofoliu vast de clienţi, prezintă opor-tunităţi de extindere pe noi domenii,aflate în creştere, şi, de asemenea, deţineo platformă pentru îmbunătăţirea pro-fitabilităţii, o acoperire naţională de 100%şi un brand puternic. SIF Banat-Crişana îşimenţine interesul de a participa la priva-tizarea Companiei Naţionale Poşta Română(CNPR) şi în noile condiţii aprobate de Gu-vern la finele lunii mai, au ţinut să pre-cizeze reprezentanţii societăţii de inves-tiţii. Aceştia au declarat, pentru ziarul„Bursa”, că "Din momentul în care condu-cerea SIF Banat-Crişana şi-a declarat in-tenţia de participare la privatizarea PoşteiRomâne au fost contactaţi şi au avut locîntâlniri cu potenţiali parteneri într-unconsorţiu de privatizare, existând interesdeclarat, dar nu exprimat la nivelul unuiangajament financiar, care necesită maimulte niveluri de aprobare". Astfel, pânăla data limită de depunere a ofertelor nus-a finalizat formarea acestui consorţiucare urma să cumpere dosarul de pre-zentare şi să fie depusă în termen ofertaneangajantă. Depunerea ofertei nu s-aconcretizat din cauza termenului scurtavut la dispoziţie, dar şi a reţinerilorpotenţialilor parteneri cu privire la va-loarea investiţiei şi la modalitatea de solu-ţionare a problemelor sociale preconizatea apărea în procesul de restructurare aPoştei Române. „În măsura în care se vadecide reluarea privatizării, SIF Banat-Crişana va continua demersurile de for-mare a unui consorţiu care să corespundăcondiţiilor necesare desfăşurării proce-durilor de privatizare şi care să aibă ca-pacitatea să finalizeze cu succes atâtprocesul de privatizare, cât şi, mai ales, res-tructurarea şi eficientizarea companiei",au precizat reprezentanţii SIF 1 pentruacelaşi cotidian economic.

Consorţiul de consultanţi,încrezător în privatizarea CNPR

Consorţiul format din KPMG România şi ŢucaZbârcea & Asociaţii susţine decizia Guvernului Ro-maniei de a extinde procesul de privatizare a Com-paniei Naţionale Poşta Română şi îşi menţine încre-

derea cu privire la finalizarea cu succes a procesului în condiţiile demersurilorrealizate până la acest moment şi a semnalelor din piaţă, se arată într-un comu-nicat al KPMG România remis către mass-media pe 30 mai. Extinderea procesuluiconfirmă investitorilor şi părţilor interesate că procesul de privatizare este unulireversibil, susţine KPMG România. Această prelungire este în linie cu reco-mandările făcute de către consultant, pe baza solicitărilor formulate de cătrepotenţialii investitori. În plus, soluţia identificată pentru continuarea privatizăriia fost creşterea atractivităţii Poştei Române şi, în consecinţă, obţinerea unui preţmai bun, şi nu reducerea criteriilor ce trebuie îndeplinite de potenţialii investitori.„Se creează astfel premisele soluţionării unor aspecte ridicate de către investitorica bariere pentru participarea la procesul de privatizare, precum cadrul de re-glementare, datoriile istorice, aspecte privind statutul de furnizor de serviciuuniversal sau contractul colectiv de muncă. Părţile interesate realizează că PoştaRomână reprezintă o platformă solidă cu un mare potenţial de creştere pentruun investitor ce urmăreşte să deţină poziţia de lider în sectorul poştal din Româ-nia, însă lipsa de claritate pe termen lung a acestor aspecte ridică riscul in-vestiţional peste nivelul acceptat”, se spune în comunicat.

Compania este bine poziţionată pentru a înregistra în viitor o creşteresustenabilă a activităţii şi pentru a-şi îmbunătăţi performanţa actuală, însă efor-tul financiar privind rambursarea datoriilor fiscale istorice limitează acestpotenţial. Rambursările lunare restricţionează în prezent capacitatea de a efec-tua noi investiţii pentru dezvoltarea activităţilor curente, cum ar fi facilităţi de

sortare automată sau dezvoltarea unordomenii noi, precum serviciile financiarbancare sau serviciile de broker de asi-gurare. Soluţia propusă este de a efec-tua conversia creanţelor fiscale în ac-ţiuni printr-un exerciţiu ce presupunetestul creditorului privat şi consultări cureprezentanţii Comisiei Europene. „Con-sideraţiile, cerinţele, constrângerile şipropunerile investitorilor privind com-pania Poşta Română şi procesul de pri-vatizare al companiei au fost analizate şisunt în curs de soluţionare. Prin aceastăextindere se creează oportunitatea caîmpreună cu reprezentanţii MSI şi aiCNPR să fie finalizate o serie de măsuricare să crească gradul de atractivitate al

companiei, astfel încât este posibil să apară şi alţi investitori pe lângă cei cu carepurtam deja un dialog constant”, a declarat Răzvan Mihai (foto), executive part-ner KPMG în România şi reprezentantul consorţiului de consultanţi.

KPMG România este liderul local în domeniul consultanţei financiare în fu-ziuni şi achiziţii în ultimii trei ani, iar Ţuca Zbârcea & Asociaţii ocupă prima po-ziţie în ceea ce priveşte expertiza în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor în cla-samentele tuturor directoarelor juridice internaţionale, cum ar fi Legal 500,Chambers Europe, IFLR 1000. De asemenea, firma a primit numeroase distincţiilocale şi internaţionale pentru implicarea cu succes în procese complexe de pri-vatizare, proiecte de fuziuni şi achiziţii în valoare de câteva miliarde de euro.

Page 6: Revista Postasul Iunie 2013

Eşti salariat poştal şi părinte al unuicopil de până-n 14 ani (împliniţi până lafinele anului în curs) de care eşti taremândru?

Trimite pozele puştiului sau puştoai -cei tale în format electronic pe adresa dee-mail [email protected]şi nu uita să specifici în respectivul mailnumele şi prenumele copilului, data naş-terii, oraşul de domiciliu, unde învaţă (gră-diniţă sau şcoală generală), ce hobby-uri are,materii preferate etc. Plus funcţia părin-telui (părinţilor) care lucrează în poştă.

Ba al meu e mai frumos!

18 ¦ IUNIE 2013

antonia niColetaCostaChe

Data naşterii: 19 aprilie 2006

Oraşul de domiciliu: Comuna Lucieni, jud. Dâmboviţa. Este elevă înclasa pregătitoare ''Fluturaşii'' a ŞcoliiCoressi Târgovişte. Este o fire extrem

de jovială şi sociabilă şi îi place săcitească şi să afle lucruri noi.

Pasiuni: muzica, dansul, actoria.

Mama sa, Mariana Costache, este oficiant în cadrul OPRM Târgovişte.

ana-maRia PătRU

Data naşterii: 11 iunie 2007

S-a născut în oraşul Râmnicu Vâlcea,unde şi merge în grupa mare la Gră-diniţa cu program prelungit Cozia.

Pasiuni: desenul, jocurile pe calcu-lator, desenele animate, să „inven-teze” poezii sau poveşti. De aseme-nea, îi place foarte mult să fie foto-grafiată. La grădiniţă îi place dedoamna de engleză şi de cea dedans (materiile preferate).

Mama sa, Ana Maria Pătru, lucreazăca oficiant la OPDC Râmnicu Vâlcea

alina boŞtenaRU

Data naşterii:21 aprilie 2007

Oraşul de domiciliu:comuna Godeni (judeţulArgeş)

Pasiuni: desenul şiplimbatul cu rolele

Mama sa, MădălinaBoştenaru, lucrează laAgenţia Poştală Godeanu.

Începând cu ziua de 1aprilie, salariaţii OJP Vâlcea şi,mai ales, cei ai Oficiului Poş-tal Pietrari şi-au luat rămasbun de la doamna MariaMincea, cea care le-a fost co-legă şi diriginte vreme deaproape patru decenii!

Maria Mincea s-a angajatîn sistemul poştal pe 20 fe-bruarie 1975, în funcţia deoficiant. Ulterior a trecut pe

postul de casier, pentru ca,într-un final, să-şi încoronezecariera profesională cu func-ţia de diriginte.

În toţi aceşti ani, doamnaMaria Mincea a fost un sala-riat model, un lucrător mo-dest şi a dat dovadă de uncaracter deosebit. A ştiu să fieun coleg bun, dar şi un şefadevărat, înţelegător, fapt cei-a adus multă consideraţie

printre colegi şi subalterni.La locul de muncă a fost

extrem de conştiincioasă înrezolvarea atribuţiilor de ser-viciu, disciplinată şi a avutmulte iniţiative pe plan localîn folosul companiei la care afost angajată.

Acum, la despărţirea desistemul poştal, foştii colegidin OJP Vâlcea îi dorescMariei Mincea să fie sănă-toasă şi să se bucure animulţi de pensia pe care fac-torul poştal o să i-o în-mâneze!

Radu Gheorghe,Inspector exploatare OJP Vâlcea

La revedere,

Maria Mincea!

Page 7: Revista Postasul Iunie 2013

POªTAªUL415 ¦ 19

Filatelie

EMISIUNI FILATELICE NOI

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărâtca anul 2013, când se împlinesc 1700 de ani de la Edictulde toleranţă religioasă de la Milano, să fie declarat Anulomagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, acţiunecăreia i se alătură şi Romfilatelia prin introducerea în cir-culaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicată acestuieveniment.

După trecerea la cele veşnice a împăraţilor, BisericaOrtodoxă i-a canonizat ca Sfinţi, fixând ca dată de săr-bătorire anuală ziua de 21 mai. În acest an, Romfilateliaaduce un omagiu Sfinţilor Împăraţi prin realizarea uneiemisiuni de mărci poştale care reproduce două icoaneale acestora, realizate în maniere diferite şi aflate în pa-trimoniul Catedralei Patriarhale: pe timbrul cu valoarea de 4,70 lei este ilustrată o

icoană realizată în stil bizantin; pe marca poştală cu valoarea de 9,10 lei este re-

produsă o icoană parte a Catapetesmei Catedralei, re-alizată de Otilia Michail Oteteleşanu în perioada1961-1964, în tehnica email pe placă de argint.

Alături de cele două mărci poştale, emisiunea estecompletată de un plic prima zi, o carte poştală maximăşi un album filatelic special. Ca paginare, emisiunea estemachetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 6 tim-bre şi coliţă dantelată.

Pe plicul prima zi, realizat în tiraj de 800 de exemplare,este ilustrată racla de argint cu moaştele Sfinţilor Îm-păraţi Constantin şi Elena.

Albumul filatelic este realizat într-un tiraj limitat de500 de exemplare şi este echipat cu coliţa dantelată aemisiunii, având elemente grafice în folio aur, pliculprima zi şi o carte maximă ce au ştampila prima zi apli-cată în clar în folio aur.

Începând cu ziua de marţi, 21 mai 2013, emisiunea demărci poştale Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Con-stantin şi Elena poate fi achiziţionată de la toate maga-zinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

625 de ani de atestare documentară a Sucevei

omagiaţi pe mărcile poştale româneşti

Sfinţii ÎmpăraţiConstantin şi Elena

Ziua Pământului 2013

Anul 2013 marchează împlinirea a625 de ani de când Suceava a fostatestată documentar, printr-un actemis de către Petru I Muşat la 11 fe-bruarie 1388 din „cetatea Sucevei”.Domnitor al Moldovei în perioada1375-1391, Petru I Muşat este cel careconstruieşte Cetatea Sucevei, zideşteBiserica Sfântul Gheorghe – Mirăuţişi bate prima monedă a Moldovei,groţul moldovenesc din argint.

Continuând seria emisiunilor filatelice ce promovează oraşele României,Romfilatelia se alătură acţiunii de celebrare a acestui eveniment şi introduceîn circulaţie o emisiune de mărci poştale intitulată Suceava – 625 de ani dela prima menţiune documentară.

Emisiunea aniversară este alcătuită din două timbre poştale, ce ilustreazămonumente reprezentative din istoria şi cultura oraşului, după cum urmează: timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează Cetatea de Scaun

a Sucevei, construită în timpul domniei lui Petru I Muşat şi capitală moldavăpână la mijlocul secolului al XVI-lea, fiind distrusă în totalitate în urma unuiputernic cutremur;marca poştală cu valoarea nominală de 4,30 lei ilustrează Biserica Sfân-

tul Gheorghe – Mirăuţi, o altă ctitorie a lui Petru I Muşat, ce datează din se-colul XVII şi reprezintă cea mai veche biserică din Suceava.

Alături de cele două timbre, emisiunea filatelică mai conţine un plic primazi şi un album filatelic, iar ca formă de machetare au fost folosite coliţa dante-lată, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă şi coala de 32 de timbre.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 400 de exemplare şi esteechipat cu coliţa dantelată cu cele 2 timbre ale emisiunii, având elementegrafice în folio aur şi un plic „prima zi” cu ştampila „prima zi” aplicată în folio aur.

Începând cu ziua de joi, 30 mai 2013, emisiunea de mărci poştale Suceava –625 de ani de la prima menţiune documentară poate fi achiziţionată de latoate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Mamei Pământ, sărbătorită pe 22 aprilie,Romfilatelia se alătură acţiunilor desfăşurate de organizaţiile şi instituţiilemondiale pentru a conştientiza importanţa protejării mediului înconjurătorşi introduce în circulaţie o emisiune de timbre poştale intitulată ZiuaPământului 2013.

Instituită în 2009 de către Organizaţia Naţiunilor Unite, ziua de 22 apriliea devenit sărbătoarea oficială a planetei şi expresia comună a dorinţei tu-turor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat şi mai verde.În acest sens, au loc anual, la nivel mondial, numeroase campanii de sensi-bilizare a oamenilor, acţiuni de curăţenie, concursuri şi dezbateri pe teme

ecologice, precum şi numeroaseexpoziţii dedicate frumuseţilor na-turale ale Pământului.

Emisiunea filatelică este alcă-tuită dintr-un timbru poştal cu va-loarea nominală de 5,00 lei şi unplic prima zi, iar ca forme de ma-chetare au fost realizate coli de 28de timbre şi minicoli de 8 timbre +1 vinietă.

Începând cu ziua 22 aprilie 2013emisiunea de mărci poştale ZiuaPământului 2013 poate fi achiziţio-nată de la toate magazinele Rom-filatelia din Bucureşti şi din ţară.

Page 8: Revista Postasul Iunie 2013
Page 9: Revista Postasul Iunie 2013