Revista de Istoria Electrotehnicii Românești 2015

of 43 /43
Vol. 2, Iunie 2015, Nr. 1 Revista de Istorie a Electrotehnicii Româneşti Număr dedicat împlinirii a 65 de ani de la înfiinţarea ICPE O publicaţie a INCDIE ICPE-CA Bucureşti

Embed Size (px)

Transcript of Revista de Istoria Electrotehnicii Românești 2015

 • Vol. 2, Iunie 2015, Nr. 1

  Revista de Istorie a Electrotehnicii

  Romneti

  Numr dedicat mplinirii a 65 de ani de la nfiinarea ICPE

  O publicaie a INCDIE ICPE-CA

  Bucureti

 • COMITET TIINIFIC

  Acad. Gleb DRGAN

  Acad. Andrei UGULEA

  Prof. Carmen GOLOVANOV

  Prof. Dr. Wilhelm KAPPEL

  Dr. Ing. Ioni DESCU

  Dr. Ing. Mihai BDIC

  Tudor VIAN-MIU

  EDITOR EF ONORIFIC

  Prof. Dr. Ing. Florin Teodor TNSESCU

  EDITOR EF

  Dr. Ing. Mircea IGNAT

  REDACIA

  Dr. Gabriela IOSIF

  Iulia TNASE

  Ing. Gabriela OBREJA

  ISSN 2066-7965

  Adresa: Splaiul Unirii Nr.313, sect.3, 030138, Bucureti, Romnia Tel: 021-346.72.31, 021-346.72.35 Fax: 021-346.82.99 Adresa de contact: Dr. Ing. Mircea Ignat - INCDIE ICPE-CA E-mail: [email protected], mobil 0755.015.606

 • CUPRINS

  Prefa

  Dr. Ing. Mircea Ignat, INCDIE ICPE-CA Dep. MNE..................................................................5

  n memoriam, Acad. Gleb Drgan (1920 2014)

  Prof. Dr. Ing. Florin Teodor TNSESCU7

  n memoriam, Acad. Toma Dordea

  Prof. Dr. Ing. Florin Teodor TNSESCU..8

  65 de ani de activitate a ICPE, o srbtoare a electrotehnicienilor i o recunoatere a rolului su n dezvoltarea electrotehnicii romneti

  Prof. Dr. Ing. Florin Teodor TNSESCU9

  ICPE-CA, un institut tnr, cu rdcini lungi de 65 ani

  Prof. Dr. Wilhelm KAPPEL .17

  Reorganizarea ICPE un fapt gndit, implementat, eficace i eficient

  Prof. Dr. Ing. Nicolae VASILE.19

  Istoria ingineriei electrice pe perioada monarhiei

  Dr. Ing. Mircea IGNAT.24

  Ionel Brtianu inginer ca formaie, om politic prin tradiie, istoric n aspiraie

  Tudor VIAN-MIU..30

  Personaliti n ICPE - Ing. Octavian Tomu

  Ing. Alexandru TURDEANU34

  Interviu cu tineri cercettori din INCDIE ICPECA..36

  RESTITUIRI

  Imagini cu personaliti din ICPE din arhiva personal a prof. Florin Teodor TNSESCU40

  MATERIALE CD

  Interviu cu dl. Romallo

 • Prefa

  Numrul 1/2015 al revistei este dedicat mplinirii a 65 de ani de la nfiinarea I.C.P.E., unul din institutele naionale rmase n picioare dup perioade vitrege de existen i de apreciere a domeniului de cercetare tiinific...

  Comunitatea de inginerie electric din Romnia a pierdut n ultimul an dou personaliti deosebite:

  Academicianul Gleb Drgan, specialist n tehnica tensiunilor nalte, cu mari merite n construcia i dezvoltarea tezaurelor de termeni tehnici, i Academicianul Toma Dordea, specialist n maini electrice i creator de coal. Astfel, revista dedic celor doi, aa cum se cuvine, primele dou articole. Menionm c n numerele viitoare ale revistei vor mai aprea articole legate de personalitile celor doi academicieni.

  Un articol intitulat: 65 de ani de activitate a ICPE, o srbtoare a electrotehnicienilor i o recunoatere a rolului su n dezvoltarea electrotehnicii romneti este semnat poate de cel mai important director al I.C.P.E.: Profesorul Florin Teodor Tnsescu.

  Urmtoarele dou articole dedicate evenimentului reprezint contribuiile domnului Profesor Vasile Nicolae, Director general al institutului imediat dup revoluie, i domnului Profesor Wilhelm Kappel, Directorul noului Institut de Cercetare - Dezvoltare pentru Inginerie Electric ICPE - Cercetri Avansate.

  n revist este publicat apoi partea a doua a articolului Istoria ingineriei electrice n perioada monarhiei, ce continu analiza unei perioade mai mult dect importante a domeniului, perioad n care tinerii notri politehniti, dup finalizarea colilor occidentale superioare de inginerie, reveneau la misia patriotic (vorbele regelui Ferdinand), aceea de a construi i dezvolta n ar.

  Un tnr membru al Centrului de Excelen pentru Iniiere n Cercetarea tiinific, cu o metodic n cercetarea istoric nnscut, sesizat i comentat deja de istorici importani, numesc aici pe Bogdan Teodorescu i pe Adrian Majuru, propune un articol privind personalitatea unui membru important al familiei Brtianu, deopotriv cu contribuii politice, istorice i inginereti, ntr-o perioad n care cuvntul dat i ora de ntlnire erau pstrate cu sfinenie.

  ncepnd cu acest numr vom evoca personaliti tritoare n cadrul ICPE cu contribuii deosebite. Este cazul marelui specialist n acumulatoare, marelui caracter care a fost inginerul Octavian Tomu (fost deinut politic), evocat de un colaborator al su, chimistul Alexandru Turdeanu (la rndul su pionier al fabricii de acumulatoare din Bistria dar i al Laboratorului de microacumulatoare i surse din filiala ICPE-Bistria).

 • O alt personalitate evocat ntr-un interviu este inginerul de excepie, de o rar distincie rafinat (desigur, fiind important i zestrea familiei din care provenea!) i de o mare modestie aristocratic, inginerul Dan Romallo. De sesizat cu ct finee, n cadrul interviului, domnul Dan Romallo amintea de un mic accident din biografie cnd, n perioada comunist, a trebuit s lucreze ca muncitor nainte s ajung la ICPE, el fiind absolvent de merit al Institutului Politehnic si, desigur, o personalitate poate prea puin cunoscut ...i cte astfel de accidente pot fi dezvluite din istoria recent a institutului...

  La Restituiri, cteva imagini cu personaliti care au lucrat n institut (cazul Academicianului Avramescu), care au vizitat sau au colaborat cu specialitii institutului: cazul Academicienilor Timotin, Carafoli, Matei Marinescu (fiul marelui doctor Ghe. Marinescu).

  Menionm c evocrile, articolele sau poziiile i atitudinile privind istoria de 65 de ani nu vor fi epuizate cu acest numr. Ateptm mai multe de la cititorii acestei reviste att de tinere, dar cu proiecte importante, pe msura comunitii pe care i-a propus s o reprezinte!

  Editor ef Dr. Ing. Mircea Ignat

 • 7

  n memoriam, Acad. Gleb Drgan (1920 2014) Prof. Dr. Ing. Florin Teodor TNSESCU

  A fost printre noi o vreme i ne-a marcat existena cu personalitatea lui puternic, vitalitatea, profesionalismul impecabil i marea pasiune pentru tiin. Pe cei mai tineri i-a nvat carte, celor mai vrstnici le-a fost coleg i prieten, tuturor model. Ne-am desprit, de cel care a fost Acad. Gleb Drgan, membru titular al Academiei Romne, preedintele Seciei de tiine Tehnice, membru de onoare al Asociaiei Generale a Inginerilor din Romnia (AGIR), membru fondator i membru titular al Academiei de tiine Tehnice din Romnia (ASTR), membru al Academiei de tiine din Republica Moldova.

  Acad. Gleb Drgan s-a nscut la 6 iulie 1920, n comuna Ttar-Copceac, Basarabia. A urmat cursurile colii primare n oraul Comrat-Basarabia (1927 1931), liceului din Comrat (6 clase) i liceului tefan cel Mare din Tighina (1931 1939), Institutului Politehnic din Timioara, Facultii de Electromecanic (ef de promoie cu meniunea Magna cum laude-1939 1945).

  i-a nceput activitatea ca inginer la Societatea Astra Romn (1945 1946), a continuat-o n calitate de inginer la Societatea de Gaz i Electricitate (1946 1948), de inginer ef de secie la Centrala Industrial a Energiei Electrice i la Institutul de Studii i Proiectri Energetice (1948 1953).

  n nvmntul superior (Institutul Politehnic Bucureti) a debutat n 1948, n calitate de ef de lucrri (1953). A urcat, apoi, treptele de confereniar (1957), profesor (1964), iar la pensionare, de consultant (1990). A fost decan al Facultii de Energetic a UPB (1963 1971); ef de catedr de reele electrice (1971 1983). ntemeietor al colii romneti de Tehnica Tensiunilor nalte (TTI), a creat laboratorul TTI cu performane ridicate: generator de impuls de 3500 kV, transformator de 50 Hz, 1800 kV .a. i cinci sli experimentale. Laboratorul este unul dintre cele mai performante din Europa.

  A publicat 14 cri de specialitate, peste 200 de articole, dintre care peste 70 n reviste din strintate, n domenii precum: reele electrice, descrcri electrice lungi, descrcarea corona. A avut colaborri internaionale cu Electricite de France (1972 1950), cu Universitatea din Leeds (1975 1982), cu Universitatea din Roma La Sapienza Italia, cu University of Western Ontario London Canada.

  A fost ales membru corespondent al Academiei Romne n 1991 i titular n 2005. De asemenea, ca o recunoatere a activitii sale tiinifice, a fost Fellow member IEE Anglia, Chartered Engineer IEE Anglia, Senior member IEE USA, member AEE (Association of Energy Engineers) USA, member of the New York Academy of Sciences.

 • 8

  Amintirea sa luminoas va rmne venic n memoria tuturor celor care l-au cunoscut i apreciat.

  Dumnezeu s-l odihneasc n pace! n memoriam, Acad. Toma Dordea

  Prof. Dr. Ing. Florin Teodor TNSESCU

  Academia Romn Filiala Timioara anun cu profund regret ncetarea din via, la 11 aprilie a.c., a Academicianului Toma Dordea.

  S-a nscut n localitatea Bungard, n apropierea Sibiului, la 1 ianuarie 1921, ntr-o familie de rani modeti, harnici, cinstii, demni, care au sdit n inimile copiilor lor aceste caliti umane. A urmat clasele primare obligatorii n localitatea natal. A absolvit Liceul Gheorghe Lazr din Sibiu n 1940, apoi a urmat Facultatea de Electrotehnic din Timioara n anii grei ai rzboiului i a absolvit-o n 1945, cu meniunea Magna cum laude. A devenit cadru didactic la aceast facultate trecnd prin toate treptele universitare: asistent, confereniar i profesor pn n 1992. A fost aproape 40 de ani ef de catedr, 15 ani decan, 4 ani prorector. ncepnd din anul 1965, cnd a fost numit conductor de doctorat, a ridicat la un nivel superior activitatea de formare i de pregtire a inginerilor n specialitatea Maini electrice. n aceast perioad a proiectat, realizat i nzestrat Laboratorul de Maini electrice din noul local al facultii.

  Rezultatele obinute de Profesorul Toma Dordea n activitatea de cercetare se regsesc n cele peste 150 de lucrri tiinifice, 16 cri i 5 brevete de invenie. Drept recunoatere a prodigioasei sale activiti, Academia Romn l-a primit n rndurile sale ca membru corespondent n 1991, iar n 1994 ca membru titular. A fost apoi 11 ani preedinte al Filialei din Timioara a Academiei Romne i ulterior 4 ani preedinte ad-interim la Filial, pn n 2014. A fost membru al Asociaiei Generale a Inginerilor din Romnia, membru fondator i membru titular al Academiei de tiine Tehnice din Romnia. Ca urmare a recunoaterii meritelor sale profesionale, didactice i tiinifice, Academicianul Toma Dordea a fost distins cu numeroase premii, titluri i medalii.

  Cu mintea-i neobosit, a muncit pn n ultimele clipe ale vieii, lucrnd la optimizarea nfurrilor turbogeneratoarelor de la Cernavod i Turceni.

  Prin desprirea de Academicianul Toma Dordea, nvmntul superior, tiina romneasc, lumea academic i fotii colaboratori sufer o grea pierdere.

  A fost o fire blnd, extrem de modest, plin de buntate i profund generozitate, mereu disponibil s sprijine. Prin toate alesele sale caliti intelectuale i umane, Academicianul Toma Dordea i-a ctigat preuirea i respectul tuturor celor care l-au cunoscut.

 • 9

  Odihneasc-se n pace!

  65 ani de activitate a ICPE, o srbtoare a electrotehnicienilor i o recunoatere a rolului su n dezvoltarea electrotehnicii romneti

  Prof. Dr. Ing. Florin Teodor TNSESCU

  Mrturisesc c niciodat nu am simit o mai mare greutate n stabilirea celui mai adecvat titlu pentru o lucrare i a celor mai semnificative gnduri care spuse ar justifica obligaia srbtoririi ICPE la a 65-a aniversare a sa i ar impune recunoterea rolului su n dezvoltarea electrotehnicii romneti. Mi-am explicat aceast apsare prin cei 60 de ani petrecui n i pentru ICPE, prta la bucuriile date de succes sau necazurile unui eec, care trecute prin ochii minii se derulau cu vitez n amintirile mele, fiecare din ele ngrmdindu-se i ncercnd s m conving c trebuie s le menionez n rndurile mele. i erau enorm de multe, de unde i dificultatea autorului acestor rnduri de a le reine doar pe unele!

  i oamenilor i faptelor care ar fi trebuit menionate - dar pe care spaiul m mpiedec s o fac - le cer iertare i sper c m vor nelege, c nu vor fi uitate i vor face n viitor obiectul unei istorii a ICPE.

  A ncerca s vorbeti de ICPE i s ari care a fost rolul i locul su n dezvoltarea economiei romneti, nu o poi face fr a-i conecta activitatea sa de cea a industriei electrotehnice romneti n centrul creia s-a aflat, cheia succeselor i existenei sale n ani.

  n cei 65 de ani ai existenei sale, Institutul a crescut odat cu industria electrotehnic romneasc, jucndu-i modest dar implicat i competent rolul de leader al progresului tehnic, de locomotiv a lui. Au fost ani de cutri, de formri de oameni i baz material, de creteri semnificative a competenei tiinifice i de organizare industrial a echipelor sale i, implicit, a ncrederii cu care industria electrotehnic privea, solicita i accepta soluiile tehnice date de Institut.

  nfiinat n anul 1950 ca urmare a Planului de Electrificare a Romniei, vis mai vechi al lui Dimitrie Leonida i al electricienilor romni, Institutul de Cercetri Electrotehnice nou format (ICET) trebuia s sprijine dezvoltarea unitilor industriale care asigurau producerea, transportul i utilizarea energiei electrice. De la mici uniti industriale existente n acest domeniu n Romnia n perioada interbelic, trebuiau dezvoltate uniti n stare s conceap ceea ce era necesar pentru sistemul energetic: motoare, transformatoare, aparataj electrotehnic, izolatoare, materiale izolante i cabluri.

 • 10

  i astfel, din primii ani ai existenei sale, ICET este regsit prin studiile sale la dezvoltarea i consolidarea unitilor industriale precum Electroputere (EP Craiova), Electroaparataj Bucureti (EA), Electroceramica Turda (ECT), Intreprinderea de Maini Electrice Bucureti (IMEB), Intreprinderea de Cabluri i Materiale Izolante (ICME), dar i dezvoltarea unor uniti noi precum: Intreprinderea de Aparatj Titu (IAET), Izolatoare Botoani (IZ Botoani), Intreprinderea de Ferite Urziceni (IFU), Intreprinderea de Aparataj i Motoare Sfntu Gheorghe (IAEME) i alte uniti care se vor forma n timp.

  De la sudii de dezvoltare i realizare de echipamente pentru noile fabrici: generatorul de impuls de tensiune de 1 MV la Electroputere destinat ncercrii transformatoarelor la supratensiuni atmosferice, standuri de ncercri pentru cabluri electrice, motoare electrice i caracterizri de materiale, aportul Institutului s-a amplificat dnd fabricilor existente noi tipuri de aparate electrice, game diverse de motoare, echipamente electrotehnice tot mai performante i cu anse n competiia industrial. Faptul c alinierea normelor naionale era fcut dup standardele internaionale ale CEI - pe lng ICPE activa i Comitetul Electrotehnic Romn condus de academicianul Remus Rdule - a permis faptul c asigurnd nivelul de calitate uzitat internaional, Romnia s participe cu suscces i la exportul de transformatoare, motoare electrice, izolatoare ceramice, cabluri. i nu mai erau doar fapte episodice c valori importante din cifra de afaceri a fabricilor se datorau produselor, tehnologiilor i proiectelor de utilaje aferente acestora. Firmele Electromotor Timioara, Electroprecizia Scele, Electroputere Craiova, Electrotehnica, Uzina 1 Mai Ploieti pentru echipamentele de foraj, Autobuzul pentru traciune i-au crescut competitivitatea prin aceast permanent colaborare.

  Mai mult, nivelul unor soluii date de ICPE i caracterul lor industrial au determinat ca secii a unor fabrici s fie dezvoltate avnd la baz aceste produse (IPRS Bneasa monocristalul de Siliciu i seria de redresoare, Selsine, tahogeneratoare la Electromotor Timioara, magnei de mare energie la Electronica i Electromagnetica, echipamente de sudur i traciune la Electrotehnica, scule de mn IEA Curtea de Arge, contacte electrice la Electroaparatj Bucureti i Sinterom, motoare cu frn nglobat la IAEME Sfntul Gheorghe i Electroprecizia Scele, linii de descrctoare la Electroputere Craiova) sau chiar fabrici n ntregime dezvoltate dup soluiile date de Institut (Fabrica de Izolatoare de Sticl Botoani, Intreprinderea de Ferite Urziceni pentru materiale grafitice, sigurane fuzibile rapide, ultrarapide i lente la Intreprinderea de Izolatori Trgu Secuiesc i Intreprinderea de Aparataj Electric Titu - IAET, Fabrica pentru separarea zirconiului din nisipurile de la Marea Neagr - CHITUC).

  Se poate spune c dup o copilrie a Institutului ntins pe perioada 19501960 i o adolescen caracterizat printr-o rzvrtire de a fi la fel de bun dect alii (19601975), a urmat perioada de maturitate n care ICPE a gndit i dovedit c poate s fac produse de nalt complexitate, cu multe soluii originale dovedind fora la care a ajuns, la nivelul de performan ntlnite la mari firme din lume, cum a fost cazul: motoarelor cu rotor disc (S. Slaiher i D. F. Lzroiu) al inductosinelor lineare i circulare D. Bolocan i Vlad Stnescu), electrotehnologii (Radu Cramariuc, Gelu Jitianu, Dan Ion), maini electrice speciale destinate acionrii mainilor

 • 11

  unelte, motoarelor electrice, electroeroziune (Dan Ion, Ghe. Jitianu), acionarea electric a instalaiilor de foraj cu prioriti mondiale (R. Zaroni, Dan Finescu, E. Lapedatu), redresoare de mare putere - 200.000A (Dan Ion), acionri mori de ciment cu motor inelar - Taca, Medgidia, Aled, Moldova Nou (Dan Ion, Viorica erbu, Bianca erbnescu), sigurane fuzibile (Barbu Ion, Ghe. Dumitrescu, Marinescu Ion, Torok A.), platforme de foraj marin (Dan Finescu, R. Zaroni, Micu Dan, I. Potrniche, E. Lapedatu), echipamente de traciune electric pentru tramvaie, troleibuze, locomotive i metrou (Dan Ion, V. Rdulescu, I. Strinescu, R. Zaroni, E. Lapedatu, Micu Dan), rezolvere, selsine, giromotoare, maini electrice specializate (col. Gavrilescu, M. Oprea, N. Comnescu, G. Maftei, I. Stan, V. Ciobanu, M. Ignat, V. Racicovschi).

  Nu doresc ca cititorul s neleag din ceea ce am afirmat mai sus c este o exagerare a contribuiilor aduse de Institut! C ICPE a fost un Westinghouse, Siemens, Feraz, CEM, Porter sau Inland al lui General Electric, ci c n anumite domenii cercettorii din ICPE au fost competitivi, de mare valoare tiinific, este dovedit i de faptul c muli din ei au fcut cariere inginereti n multe ri ale lumii.

  Oamenii ICPE - ului erau oameni citii, sprijinii s citeasc, dar i obligai s citeasc, poate aa cum se ntmpl i cu untura de pete dat unui copil, o nghii mai greu, dar ea face bine. Cercettorul era obligat ca la demararea unui proiect s tie ce face altul i trebuia s citeasc i s prezinte stadiul, identificnd unde s-a ajuns, spre ce tinde, evaluarea anselor. De aici i definirea lucrurilor pe care vrei s le faci i la ce vrei s ajungi! I se ofereau principalele reviste electrotehnice europene i citirea lor era dublat de existena unui serviciu de documentare cu exceleni specialiti, eful lor un remarcabil i cult ing. Aurel Bdescu, cunosctor de limbi strine, care extrgea cele mai semnificative lucruri, semnalate ntr-un Buletin Informativ cruia Doru Cazacu i dduse o form bogat n coninut. Att de interesant era i att de util, c ajunsese s fie cerut nu doar de laboratoare dar i de alte institute de cercetare, de fabricile colaboratoare, Institutul jucnd, fr s-i dea seama, ceea ce n gndirea de astzi nseamn formare continu iar noi nu o fceam dup o mod, nu pentru c ne-o cerea cineva, ci pentru c viaa ne-o impunea pentru a avea un interlocutor capabil s neleag o propunere tehnic, s fie asociat valorificrii ei.

  Mai mult, ICPE a fost primul Institut din ar care i-a dezvoltat propriul Sistem Automatizat de Regsire a Informaiei (ARIEL ing. Rodica Oanca) n care, indexate dup cuvinte cheie i clasificare zecimal, informaiile tiinifice erau stocate ntr-un calculator puternic pentru acei ani - un Sistem ICL 1902, al doilea fiind la CSP- care, la cererea cercettorului, oferea rezultatul cercetrii bibliografice pe un domeniu solicitat.

  Dac documentarea era necesar pentru a ti ce s faci, consultarea literaturii de brevete era a doua cerin adresat cercettorului din ICPE: s nu intre n inciden cu ceea ce a fost brevetat de altul i s gseasc lucruri noi pe care s i le atribuie prin brevet propriu. Aducerea la ICPE a fostului Director General al Oficiului de Standarde din Romnia (OSIM), ing. Lucian Marinete, a reprezentat un succes deosebit n utilizarea brevetului i promovarea lui,

 • 12

  ICPE nscriindu-se n rndul celor mai dinamice uniti prin brevetarea unor soluii noi elaborate i n alte ri (Frana, SUA, Germania, Italia).

  Cercettorii din ICPE nu erau presai de ISI, dar zeci de articole erau publicate n Revue Generale dElctricit, ETZ, Archiv fur Electrotechnic, s.a., erau o prezen recunoscut n electrotehnica mondial iar revista pe care o publicau -Electrotehnica- era recenzat n Referativny Zhurnal, Bull Sygnaletrice, n alte reviste de referate i se gsea n marile biblioteci din lume.

  n paralel cu creterea i promovarea propriilor specialiti, ICPE a urmrit cu atenie ce poate atrage din nvmnt, fabrici, specialiti care au dat o i mai mare vigoare Institutului: V. Liuba, V. Nedelcu i C. Apetriei, recunoscui specialiti n maini electrice, St. Grosu, cel mai prolific inventator din Romnia, Lucian Marinete, specialist n proprietate intelectual, E. Nachman i R. Cramariuc n tehnologii neconvenionale i aplicaii ale fizicii, Felician Lzroiu n calitate i tehnologii industriale, Valerius Mihail Stanciu un omnispecialist care mbina strlucit electronica cu electrotehnica n aplicaii industriale, Tiberiu Ciubotariu n construcia transformatoarelor, Iulis Cseveny a organizat Secia de Climatizri, a fost n conducerea ICM Reia.

  Dup cum ns, n egal msur, ICPE a furnizat n nvmnt numeroi foti ICPE- iti, ajuni la naltul grad tiinific de profesor: Florea Hnil, Nstase Bichir, Ion Barbu, V. Nvrpescu, Drago Kish, Mihaela Morega, Radu Cramariuc, Nicolae Olariu, Nicolae Vasile, Wilhelm Kappel, Silviu Jipa, matem. Dinu Coluc, Sorin Coatu, Emilian Zaides, Ileana Toma, prof. Iftode.

  Mai exist un domeniu n care legtura ICPE cu fabricile a fost permanent i de mare eficien i anume domeniul calitii produselor, respectiv a controlului ptrunderii pe pia a unui produs doar dac era n concordan cu normele de calitate n vigoare, inclusiv electroprotecia, ceea ce nsemna validarea performanelor unui produs prin ncercri practicate n laboratoarele Institutului, o garanie a siguranei. C era bun aceast practic, lsat astzi la nivelul de contiinciozitate a productorului, poate fi judecat astzi cnd nemaifiind practicat aceast verificare, pe pia se ntlnesc produse introduse pe propria declaraie privind concordana performanelor cu ceea ce era prevzut n norme, prevedere voluntar dar necontrolat de nimeni, care poate afecta integritatea i sigurana utilizatorului prin existena unor produse cu performane ndoielnice i periculoase pentru om.

  Iar atunci cnd industria electrotehnic romneasc s-a confruntat cu o serie de eecuri n sensul apariiei unor defeciuni la echipamentele i furniturile livrate n India, America Latin, Africa, Cuba, cauzate de factorii climatici (climat tropical, cea salin, umiditate, opera microorganismelor, ciuperci i roztoare), ICPE s-a organizat, construindu-i de cele mai multe ori echipamente care s reproduc condiiile la care urmau s fie solicitate echipamentele livrate: echipamente de simulare a efectului radiaiei solare, camere climatice care simulau climatul cald,

 • 13

  umed, camere de frig, camere de cea salin sau pentru aciunea Hidrogenului sulfurat, al aciunii nisipului sau al proteciei la coroziune a suprafeelor, cele mai potrivite tehnologii pentru protecia lor. Staii climatice n SITU au fost realizate la nivelul Mrii Negre (Costineti i Agigea), n climat de min (Baia Mare), mediu agrar (Fundulea), montan (Cota 1500), mediu industrial (Valea Clugreasc), climat tropical (China Hainan), Irak i Egipt la fabricile de ciment livrate.

  Elabornd pe baza acestor ncercri recomandri de protecie climatic, toate fabricile cu activiti de export treceau pe la ICPE pentru a cunoate recomandrile cele mai potrivite i totodat pentru testri, devenid partenerul cutat, sprijinit i recunoscut n aceast activitate.

  Prin toate activitile meninute mai sus, ICPE era recunoscut att de factorii de decizie, ct i de colaboratorii din industrie sau alte institute cu care colabora, prin competena oamenilor, implicarea lor n ceea ce trebuiau s fac, nelegerea c sunt o parte dintr-un ntreg de care nu pot s se despart. Acesta este cred unul dintre motivele pentru care la acei ani cnd unele institute se plngeau de colaborrile slabe cu fabricile, ICPE avea porile deschise, era sprijinit i de multe ori aprat de fabrici n numeroase momente n care structura institutelor i oganizarea lor erau puse n discuie, datorit nelegerii c ICPE este un partener solid de care au nevoie i pe care trebuie s-l aib alturi.

  mi scria un deschiztor de drumuri n ICPE - ing. Bruno Marcus angajat n anul 1952 n laboratorul de ceramic din Secia de materiale a ICET, cu merite n dezvolarea la Electroceramica Turda a ceramicii electrotehnice, astzi n Brazilia, spiritul care anima oamenii din ICPE n faa marilor provocri care le impunea prezentarea Institutului n dezvoltarea industrial: A fost deosebit de greu, de complicat, nu aveam laboratoare proprii, analizele erau primitive nu aveam echipamente, nu aveam aparatur, nu aveam nici mcar sediu! Dar n schimb aveam voin, aveam entuziasm, aveam ncrederea tinereii i aa au nceput lucrurile. n acel moment nu ne-am pus problema dac facem cercetare tiinific, academic, fundamental, sau simplu cercetare tehnologic pentru c trebuia s ajutm fabrica s creasc, s poat rspunde diverselor cereri. Cuvinte spuse cu muli ani n urm, dar care au fost transmise i nsuite de toi cei care au lucrat n Institut.

  ICPE a fost deschis att cercetrii aplicative, ct i celei fundamentale, considernd c att una ct i cealalt trebuie s aib o finalitate, chiar dac aceast finalitate se distribuie n timp. Colabornd cu Institutul de Energetic al Academiei Romne la realizarea primului Generator MagnetoHidroDinamic menit a dezvolta un sistem neconvenional de conversie a energiei - cercetare fundamental abordat n acei ani doar n URSS i SUA- rezultat al acestei cercetri fundamentale a fost dezvoltarea unei ceramici zirconifere rezistente la temperaturi mari, pe care apoi a transferat-o la realizarea de camere de stingere a arcului electric n aparatajul de comutaie. Iat cum, chiar dac o cercetare era fundamental, ea a condus i la aplicaii secundare, cu nimic mai importante tehnic i ecomic dect obiectivul principal urmrit. La fel, abordnd nc la nivelul anilor 1973 problema conversiei energiei solare, vnt, chimic, gravitaie,

 • 14

  n paralel cu studierea unor aspecte teoretice fundamentale ale conversiei, dezvoltnd soluii de avangard pentru acei ani, soluii ajunse la maturitate astzi, aplicate pe scar mare (sistemele hibrid soare vnt, vnt-diesel, sistemele de stocare, sruri topite), sau studiind fenomenul de gravitaie (de sute de ani n atenia cercettorilor i de la Newton ncoace o provocare pentru fizicieni dar i pentru ingineri ca aplicaii), specialitii din ICPE au dezvoltat diverse familii de senzori, balane de msura mase mici, laseri specializai, dovedind c frontiera dintre o cercetare aplicativ i una fundamental ncepe s se tearg. ntre cele dou forme exist o difuzie a obiectivelor, avnd ca rezultat att un progres al cunoaterii, ct i impact asupra efectului tehnico-economic, sau al pilelor de combustie care, analiznd principiul de conversie, a condus la realizarea de ctre Ghe. Blescu a primelor pile Zn Aer i utilizarea lor ca surs de energie pentru obiective deprtate de reelele energetice (la staiile meteo montane).

  Am fost n toat activitatea de cercetare pe care am dezvoltat-o n ani, fie ca cercettor n domeniul aparatajului de nalt tensiune i a msurrii electrice, fie n cea de director al ICPE sau n aceea de conductor al activitii naionale de cercetare, adeptul ideii, care tot mai frecvent se consolideaz n lume, c o mprire ntre cercetarea fundamental i cea aplicativ este tot mai relativ, mai permisiv i una i alta trebuind s existe i s conduc la un rezultat viabil pentru progresul societii, c singura diferen dintre un tip sau altul este c poate fi bun sau rea.

  Acest concept, aplicat i astzi n ICPE, poate fi una din explicaiile rezultatelor de succes obinute de Institutele avnd n titulatur ICPE.

  Am ncercat s descifrez din aceast experien a Institutului, catigat n cei 65 de ani ai existenei sale, s identific care au fost armele cu care n timp Institutul a avut reuite, iar acestea i-au permis s creasc, s se dezvolte ca baz material, practic s existe o perioad n care an de an noi laboratoare s apar, noi cldiri s fie puse n funciune, ICPE sa ajung la nivelul anului 1990 la aproape 5000 de salariai din rndul crora peste 2500 s fie ingineri i tehnicieni de nalt inut profesional cu muncitori i laborani cu o mare cultur tehnic i cu o administraie care nu depea la aceast dimensiune a ICPE, cifra de 120-135 persoane?

  M-am ntrebat de multe ori de ce a putut s fie aa, cine i-a dat fora Institutului s razbat i s devin ceea ce a fost, ceea ce este, astzi ntmpinnd dificultile reaezrii i strecurndu-se printre stncile tranziiei, n vederea unui ICPE de mine.

  Iar explicaia care poate fi dat este Omul, oameni de o mare valoare tiinific i uman, curajul lor de a crede n tehnic, c aceasta poate nvinge o necunoatere momentan, ntelegerea c tot ceea ce li se cere s fac dovedete implicarea lor n dezvoltarea Romniei, dezvoltare n care au crezut i s-au strduit s o nfptuiasc.

  Toate acestea au creat o stare de spirit a ICPE, o plcere de a munci, a autenticilor bucurii ale succesului profesional care te fceau s uii de oricare din perturbaiile din jur i din timp, de care nu erai lipsit, al curajului de a aborda probleme noi i grele care rezolvate te puneau i pe tine ntr-o lume a valorilor pe care le respectai i doreai s i te alturi. O deschidere fa de

 • 15

  colaborare - de remarcat sutele de colaborri cu fabricile, institutele de cercetri i universitile din ar - fora laboratorului i etica lui, responsabilitatea fa de un rezultat. mi amintesc un fapt care este semnificativ pentru aceast atitudine. n cadrul unei tematici de cercetare viznd dezvoltarea unor noi tipuri de aliaje pentru contacte electrice destinate aparatelor de comutaie, trebuiau s se fac ncercri de rezisten de ordinul a 3 milioane de conectri, dezvoltnd o staie de ncercri care s permit acest lucru. n momentul n care cercettorul respectiv a ajuns la cca. 2, 8 milioane de conectri i cnd rezultatele se conturau cu o suficient precizie, restul de 200.000 s-au completat din imaginaie. Ca fond, aciunea nu altera concluzia tras, etic ns nseamn o fraud i mult vreme cel ce a fcut acest lucru a purtat pecetea unui impostor, stigmatizat i ocolit de colegi.

  Cred c un alt merit n formarea oamenilor din ICPE au fost oamenii vechi din electrotehnica romneasc care, lucrnd n Institut, s-au strduit s-i formeze pe cei noi venii n ICPE de pe porile facultilor. Academicienii Aurel Avramescu, Profesorii Al. Nicolau, Ghe. Hortopan, F.D. Lzroiu, C. Apetrei, C. Gavrilescu, specialiti recunoscui precum Chiril Popescu, Roman Stere, Maria Nicolae, Valeriu Ciofu, Valeris Stanciu, Stefan Grosu, Gheorghe Baturea au avut o contribuie deosebit, ce trebuie recunoscut.

  Receptivitatea oamenilor din ICPE pentru ceea ce era nou fcea un alt colectiv i recunoaterea meritelor lui, deschiderea fa de interdisciplinaritate, explica prezena oamenilor din ICPE la marile proiecte de cercetare dezvoltate n Romnia, la care zeci de uniti participau printr-o colaborare de inut la realizarea echipamentelor pe centralele nucleare din Romnia, platformele de foraj sau echipamentele navale, acionrile electrice de mare putere n industrie, ciment, minerit, echipamente complexe destinate aprrii rii.

  coala de formare a oamenilor i de dezvoltare a altor uniti de cercetare care s-au desprins n timp de Institut a reprezentat cristalul n jurul cruia s-au amplificat i diversificat direciile de cercetare, a laboratoarelor transferate n fabrici: Seleniul la Electromagnetica, Siliciul i ventilele conductoare la IPRS Bneasa, Formarea Institutului de Automatizri IPA, prin transferarea Seciei de Automatizri de la ICPE, sau a Institutului de Cercetri Electronice, prin transferul Seciei de Electronic Industrial a ICPE, acesta ,,renscnd ca o pasre Phenix din cenu, fiind obligat s abordeze domenii noi, s o ia de la nceput dar pe o spiral a cunoaterii care avea n spate o experien de ani i rezultate.

  Dup anul 1990, ICPE se confrunt cu multe probleme derivate din schimbarea structurii industriale i a proprietii, resurselor sczute ale statului pentru a finana o cercetare, lipsa atractivitii fa de cercetare i a respectului fa de ea, slbirea ncrederii n forele proprii de concepie i exagerarea conceptului c tot ceea ce este valoros este din afar.

  A suferit indiferena manifestat de cei care nu trebuiau s o aib, de pierderea multor domenii n care, chiar n condiiile de pia, putea fi competitiv i pierderea de valori umane care cu greu va putea fi recuperat dac inem seama de timpul de formare a unui cercettor.

 • 16

  Resursele financiare limitate care se acord cercetrii nu mai dau posibilitatea mpingerii soluiei pn la o faz industrial, de unde i dificultatea de a colabora eficient n probleme semnificative cu industria.

  Ct despre colaborarea cu industria, cu cea multinaional care apeleaz la propria reea de cercetare ocolind-o pe cea din ar, sau cu industria naional n formare, slab i nesusinut chiar cnd anticipa un succes economic, aceasta nu reprezint calea prin care transferul de rezultate din cercetare s conduc la un transfer tehnologic, urmnd unei finanri de la agentul economic. Acestea au fost doar cteva din problemele cu care s-a confruntat ICPE dup anul 1990, ncercrile de a gsi cele mai potrivite forme de organizare, conturarea domeniilor cu anse i prsirea altora care, dei cu anse i necesare rii, din lips de resurse finaciare, au fost prsite.

  Din ICPE-ul mare s-au desprins Filialele de la Bistria, Sfntul Gheorghe, Iai i Tg. Mure, singura rezistnd n timp fiind cea de la Bistria.

  Tot din ICPE s-au format alte Institute: ICPE ACTEL, pe structura vechii Secii de acionri electrice, ICPE SAERP, avnd ca baz Secia de Acionri i Redresoare de putere, un Institut naional ICPECA (cercetri avansate), dezvoltat pe baza Seciilor de materiale dar abordnd i direcii noi de cercetare, ICPE ELECTROCOND, pe structura laboratorului de condensatoare, ICPE EEC, pe baza laboratorului de Echipamente de compensare a factorului de putere i compensare armonici, ICPE EUROTEST, pe structura laboratorului de Incercri nucleare, ICPE ELECTROSTATICA, pe structura laboratorului de electrostatic.

  ICPE-SA i primele 3 institute menionate i-au croit drumul i le doresc n continuare rezistena i inteligena de a-i gsi locul n noua economie. Celelalte se lupt i faptul c au rezistat pn acum d sperana ocuprii unui loc binemeritat n cercetarea tiinific.

  Astzi, la a 65 - a aniversare a ICPE, adresez tuturor celor care au iubit emblema ICPE mulumiri pentru eforturile i pasiunea lor, pentru c prin recunoaterea rezultatului individual au contribuit la aprecierea general acordat ICPE-ului de electrotehnic romneasc.

  Iar celor care astzi continu tradiia naintailor, bucuria mea pe care o simt la orice rezultat de valoare pe care-l obine un icpe-ist i sperana c depind dificultile de etap pe care le ntmpin, le doresc s aib un viitor mai bun dect naintaii lor, s pstreze cu cinste o emblem care, n electrotehnica romneasc, nu va putea fi uitat.

  i cum, cu siguran nu am vorbit de multe din cele care trebuiau spuse, v cer iertare, asigurndu-v ns c, n inima i mintea mea, toi suntei prezene la care in!

 • 17

  ICPE CA, un institut tnr, cu rdcini lungi de 65 ani

  Prof. Dr. Wilhelm KAPPEL

  Nu vreau s prezint jubileul nostru de 65 ani ntr-un text melancolic, prin care noi s cdem ntr-o dulce visare despre ceea ce am fcut n lungul acestei perioade. n istoria noastr nu este nimic spectaculos: s-au ntmplat cele care trebuiau s se ntmple. Actul de natere al institutului a fost un gest pragmatic, cu un scop definit

  n acelai spirit, Institutul nostru de astzi, Institutul Naional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electric ICPE-CA, are o viziune clar definit i o misiune concret: s contribuie la instalarea bunstrii n Romnia prin susinere tehnologic n inginerie electric a agenilor economici care creeaz n pia valoare adugat. Strategia noastr ndreapt fora noastr de aciune n direcia acestei misiuni. Astzi, noi corespundem acestei misiuni? Rspunsul nostru este univoc: da, astzi lucrm ntr-un spectru relativ larg m gndesc aici la specialitile noastre privind economia de energie, materiale avansate cu aplicaii n domeniul respectiv, dispozitive microelectromecanice, actuatori, tehnica impulsurilor electrice de putere i CEM probleme i proiecte apropiate de activitile economice din domeniu.

  Ca persoan juridic ne-am format n anul 2001 prin gruparea i reorganizarea unor laboratoare de cercetare - dezvoltare. Sfidnd dorina multor privitori de afar, am reuit s supravieuim, astfel nct n anul 2004, prin HG 1282, am devenit Institut Naional de Cercetare Dezvoltare n Inginerie Electric n coordonarea ANCS. Pentru speranele i ncrederea investit, tuturor celor implicai n acest demers, adnc mulumire.

  De la aceast Hotrre iniiat de ANCS a pornit dezvoltarea noastr: dintr-un fost batalion disciplinar- cum ne plcea nou s numim o mare parte din actualul nostru institut - prin albire (recondiionare, reparare, modernizare) i dotare, am devenit un institut modern, n care putem satisface astzi, n domeniile noastre prioritare de CDI, orice solicitare venit din economie. Am reuit s beneficiem de cteva proiecte finanate n cadrul FP7 al UE, att de dotare dar i de evaluare internaional, proiecte care au stat i ele la baza dezvoltrii noastre.

  S-au mbuntit astfel rapid condiiile de munc n institut. Consecinele: angajri de tineri absolveni, creterea numrului de cercettori - doctori n tiin, dezvoltare de laboratoare i contientizarea angajailor privind posibilitatea asigurrii unei cariere n cercetare pentru cei cu rezultate meritorii.

  Nu doresc ca aceste afirmaii s induc cititorului o convingere eronat: noi nu am primit cadou nimic, totul este obinut cu un efort susinut i constant al colectivului nostru. Ceea ce pare de afar c merge de la sine, nu este altceva dect nveliul exterior, foarte frumos colorat, al unui organism viu cu

 • 18

  ardere intern intens, nepoluant i eficient. Acest nveli atenueaz radiaia generat de viaa trepidant din interior.

  Consider c n momentul de fa colectivul nostru s-a maturizat: avem preocupri i rezultate constante n domeniul energetic (eficiena n conversia i consumul energetic), n energii din surse alternative, aplicaii ale supraconductorilor n inginerie electric, materiale avansate, materiale pentru tehnologii energetice - materiale structurale i funcionale, compozite cu matrice polimeric, carbonic i metalic, sisteme micro-electro-mecanice, tehnologii cu impulsuri de mare putere electric i CEM, caracterizare complex de materiale.

  n ICPE-CA funcioneaz astzi un centru de transfer tehnologic, un incubator de afaceri conectat la reeaua european de incubatoare, un centru de excelen n radiochimie i unul cel mai tnr - de iniiere n cercetare n tiine tehnice i naturale a elevilor merituoi din colegii i licee. Desigur c aceste activiti au ca rezultat tehnologii i produse, articole n reviste internaionale recunoscute, comunicri i lecii invitate la conferine internaionale de prestigiu, premii i meniuni speciale la trguri, expoziii i saloane internaionale de inventic; totul se sprijin pe o infrastuctur modern i adecvat, realizat pe contracte de cercetare din Planul Naional, Fonduri din Programe Cadru ale UE i pe proiecte finanate din fonduri structurale. Specificul acestei infrastructuri este satisfacerea att a nevoilor de realizare a epruvetelor, modelelor, prototipurilor, ct i a necesitii caracterizrii acestor produse.

  Cei 65 de ani ai notri pot fi creionai n aceste cteva cuvinte? Desigur c nu! De aceea preferm s scurtm, pe ct posibil, compunerile noastre i s lsm s vorbeasc faptele. n acest mod, cel ce se ncumet s citeasc aceste rnduri se bucur de aceleai repere, de aceeai origine punct de plecare, cu cel care nu a avut ocazia sau curajul s piard cteva minute cu citirea acestui mesaj.

  Totui, nainte de a ncheia, m gndesc cu admiraie la toi fotii mei colegi i cu speran la cei actuali, cu ateptarea ca aceast construcie a noastr s se perpetueze, cu ndeplinirea misiunii ce ne-am asumat-o la crearea Institutului nostru Naional! La muli ani!

 • 19

  Reorganizarea ICPE un fapt gndit, implementat, eficace i eficient

  Prof. Dr. Ing. Nicolae VASILE

  1. Premizele

  ICPE, fr alte denumiri adiacente rezultate din diversele reorganizri fcute dinainte de 1989, reprezenta o marc internaional nregistrat la Organismul Mondial de Proprietate Industrial de la Geneva i o for de promovare a diverselor domenii economice de vrf la nivelul Romniei.

  Avea deja n patrimoniul intelectual propriu o serie de contribuii care parcurseser etapele de teorie-brevete-modele experimentale-prototipuri-producie proprie la nivel de serie mic, producie de serie mare la intreprinderi tradiionale sau nou nfiinate, livrare de produse pe piaa intern sau la export.

  Trecuser deja prin aceste faze, clase de produse precum: transformatoare, maini electrice de uz general, aparate electrice de comutaie, condensatoare, acumulatoare, maini electrice speciale, redresoare, convertizoare de frecven, care se regseau n echipamente tot mai complexe precum: maini unelte, locomotive electrice, instalaii de foraj, industria cimentului, industria metalurgic, industria chimic, industria alimentar, industria auto, industria de aprare, etc.

  Se aflau n derulare abordrile a noi domenii precum: roboii industriali, sursele regenerabile de energie, automobilul electric, senzori i traductoare etc.

  Fundamentele istorice, administrative, tiinifice care conduc spre aceste realizri constau n existena unei puternice tradiii antebelice datorat unor personaliti de excepie (Nicolae Vasilescu-Karpen, Constantin Budeanu, Constantin Buil), ideea de electrificare, una din principalele direcii prioritare ale Romniei din anii `50, clarviziunea unor personaliti postbelice (Remus Rdule, Aurel Avramescu), deciziile corecte ale unor conductori administrativi (minitrii Gaston Marin, Ioan Avram, Alexandru Necula) i eforturilor unor vizionari (fotii directori Alexandru Nicolau, Roman Stere, Gheorghe Hortopan, Felician Lzroiu, Florin Teodor Tnsescu).

  Ce avea s se ntmple cu toate aceste rezultate i perspective dup schimbrile economico-sociale radicale de la sfritul anului 1989?

  2. inta i obiectivele reorganizrii

  Ca i n viaa personal, cnd cel mai aproape de moarte eti n perioadele de mari iubiri, n momentele de exaltare i la nivel instituional se ntmpl acelai lucru. Instituia stabil, tradiional, cum devenise ICPE-ul n cele patru decenii de istorie, era ntr-un mare pericol existenial. Reprezentanii

 • 20

  noului guvern, chiar Primul Ministru Petre Roman, fcuser la scurt timp dup preluarea puterii declaraii total neprietenoase domeniului cercetrii, ca s nu spunem agresive, legndu-l excesiv de Elena Ceauescu i, n consecin, trebuia dezmembrat! n acest context, inta unei strategii pe termen mediu a fost salvarea a ceea ce nsemna atunci ICPE, ntr-o form care urma s fie gsit.

  n anul 1990 ICPE nsemna o structur central situat n Bucureti, cu dou sedii, filiale la Iai, Bistria, Trgu Mure, Sfntul Gheorghe i Agigea, cu un total de 4300 salariai organizai n circa 90 de compartimente (filiale, secii, laboratoare, colective) i care avea o cifr de afaceri de circa 600 milioane lei i datorii de circa 720 milioane lei, dintre care circa 170 milioane lei reprezentau datorii pentru investiiile fcute i nc neamortizate. Veniturile de la stat reprezentau cam 40%, restul provenea din contractele economice cu diverse ntreprinderi productoare, crora institutul le livra produse sau le presta o gam larg de servicii tehnice.

  Obiectivele majore erau:

  - Rezolvarea problemelor patrimoniale, deoarece noul sistem n care abia intrasem nu mai preconiza pentru viitor ca totul s fie proprietate de stat, rezolvarea juridic a proprietilor instituiei devenind, n acest context, o mare prioritate;

  - Asigurarea ncrcrii cu contracte, n condiiile n care finanarea de la stat nu mai era sigur i sczuse semnificativ;

  - Eficientizarea activitii, n condiiile n care structura de personal era suprancrcat cu diverse persoane czute din poziii de conducere, de partid i de stat. Toate institutele de cercetri din Romnia aveau nainte de 1989 i un rol de cimitir al elefanilor.

  3. Instrumentele reorganizrii

  Noua situaie presupunea i noi instrumente, acestea provenind din legislaie, dar i din oameni. i oamenii noi din conducere au aprut tot ca o consecin a schimbrii legislaiei, prin oferirea posibilitii alegerii lor prin vot. Astfel au putut intra n sfera conducerii i persoane din afara cercului de interese de dinainte de 1989.

  Un instrument esenial n eficientizarea institutului a fost negocierea salariilor, instrument care putea face o coresponden ntre salariu i efort, dac criteriile negocierii erau bine stabilite.

  Un alt instrument important a fost modularizarea institutului. Pe aceste dou importante instrumente ale restructurrii am fost desemnat s le coordonez, de pe poziia de director adjunct tiinific, de ctre dl. director general Florin Teodor Tnsescu, n anul 1990, iar dup demisia dnsului, de ctre dl. Ioan Boconcios, n anul 1991. Am avut o discuie foarte responsabil cu efii de compartimente, n vederea schimbrii radicale a modului de plat a salariilor i de creare a unei independene economice a compartimentelor, n sensul deschiderii unor subconturi ale acestora n contabilitate. Se crea astfel, prin metoda lupei, posibilitatea unei mai bune i transparente gestionri a fondurilor compartimentelor, precum i contientizarea salariailor asupra situaiei financiare a acestora. Negocierea salariilor urma s se fac n concordan cu situaia financiar a compartimentului i nu a institutului. Compartimentul avea

 • 21

  legtur financiar cu institutul doar prin activitile generale care se plteau prin regia de institut. Evident c toat aceast restructurare avea o influen major n regndirea contabilitii institutului, dar aceasta era posibil prin utilizarea tot mai mult a informaticii de gestiune care era asimilat de salariaii serviciilor funcionale.

  Unii dintre efii de compartimente, precum: Mircea Slnin (Filiala Iai), Vasile Rdulescu (Redresoare), Micu Dan (Acionri electrice), Elek Demeter (Maini electrice), Marcel Dumitracu (Condensatoare), Alexandru Chitian (Filtre), Radu Cramariuc (Electrostatic) i Ovidiu Dumitrescu (ncercri seismice i Locale), i-au manifestat dorina i capacitatea de a se separa instituional complet, considernd c astfel pot evolua n viitor mult mai bine.

  Dup analiza situaiei, a fiecrui compartiment n parte, s-a creat baza economic a primei negocieri de salariu din istoria ICPE-ului. Comisia de negociere a primului Contract Colectiv de Munc (CCM) a fost format din Nicolae Vasile (mputernicit de directorul general), Maria Burtan (contabil ef), Paula Macri (consilier juridic), Viorica Mnzat (consilier juridic), Mihai Iovea (reprezentantul salariailor nesindicaliti), Sorin Paliuc i Iulia Tudor (lideri sindicali). Negocierea a durat 8 luni. La nivel individual, negocierea cu cei 4300 de salariai a durat alte 3 luni, iar contestaiile, pentru 600 de persoane, au mai durat nc o lun.

  Dup un an de negocieri, fcute responsabil i profesionist, au prsit institutul, din proprie, iniiativ circa 800 de persoane, iar situaia economic a nceput s se mbunteasc.

  n perioada premergtoare negocierilor am beneficiat de consultana gratuit a unei instituii germane din domeniul managementul calitii i a unui consultant american, toi provenind din diverse delegaii care ofereau consultan n zona guvernamental.

  4. Noua structur, etapa 1992

  n urma derulrii unui anevoios demers birocratic, uurat de o Hotrre a Guvernului care stabilea ca toate institutele de cercetri din subordinea Ministerului Industriilor s se transforme n societi comerciale cu obiect principal de activitate cercetarea, decizie aprut n timpul mandatului ministrului Victor Athanasie Stnculescu, fiind aprobat ulterior i de Hotrrea de Guvern referitoare la restructurarea ICPE n anul 1992, n urma creia, n locul Institutului de Cercetri i Proiectri Electrotehnice-ICPE-Bucureti au aprut 9 instituii juridice noi: ICPE SA, ICPE TRAFIL Iai, ICPE ACTEL SA, ICPE SAERP SA, ICPE ECOENERG SA, ICPE ELECTROSTATIC SA, ICPE Maini Electrice SA, ICPE ELECTROCOND TEHNOLOGIES SA i EUROTEST, opt dintre ele pstrnd n denumire abrevierea ICPE, contribuind astfel la susinerea n continuare a mrcii internaionale nregisrate la OMPI Geneva i la continuarea tradiiei.

  Prin aceast restructurare se deschidea calea privatizrii rapide a tuturor societilor comerciale din ceea ce avea s se cheme n continuare Grupul ICPE, cu excepia ICPE SA care era intreprindere foarte mare, i n continuare era destul de heterogen ca preocupri. Toate celelalte erau destul de bine concentrate pe domenii i intrau n categoria IMM. Fotii efi de compartimente care participaser anterior la tot acest proces de restructurare au devenit primii directori generali ai noilor societi

 • 22

  comerciale. Acetia au demarat rapid proceduri de privatizare, prima care a finalizat fiind ICPE TRAFIL Iai.

  Eu am preluat conducerea celei mai mari uniti rezultate din aceast restructurare i anume ICPE SA. Aceasta avea activiti de cercetare fundamental, cercetare aplicativ, producie, ncercri, organizare de manifestri tiinifice i expoziionale i mai avea n continuare un potenial de restructurare.

  5. Noua structur, etapa 2001.

  n afara Filialei ICPE Bistria, care nu fusese pregtit pentru restructurarea din 1992, dar care avea oricum un mare grad de independen funcional datorit separrii spaiale, care s-a separat ulterior i privatizat, pentru ICPE SA rmnea o mare problem intern, existena n aceeai structur a activitilor cu viteze total diferite de circulaie a fondurilor i anume: cercetare fundamental, cercetare aplicativ, producie i servicii, ultimele trei forme derulnd banii mult mai rapid dect prima. Guvernul CDR (1996-2000) avea ca int privatizarea tuturor societilor comerciale, inclusiv a celor cu profil de cercetare, stabilind termene i sarcini clare pentru conducerile acestora. Pentru ICPE SA s-a ngduit un termen de restructurare n vederea separrii cercetrii fundamentale de restul activitilor, acceptndu-se ideea c nu are ce cuta o parte de cercetare fundamental ntr-o unitate privat. Am organizat astfel o form intern intermediar denumit Centrul de Cercetri Avansate i am numit primul ef al acesteia, pe dl. Wilhelm Kappel, care avea totodat aprobarea, dar i sarcina de a face demersurile necesare de separare instituional, pentru a permite restului s fie pregtit pentru privatizare. Aceast nou structur a devenit ulterior ICPE Cercetri Avansate, care urma s fie acreditat ca Institut Naional de Cercetare Dezvoltare pentru Inginerie Electric.

  6. Implementarea etapelor de reorganizare

  n afara fazelor de gndire a diferitelor etape de restructurare, un rol important l-au constituit etapele de implementare. Deciziile guvernamentale sau administrative nu produc efecte prin ele nsele, dac nu se fac eforturi de implementare a acestora. Astfel, multe din actele aferente acestor decizii, pentru a fi aplicate, au avut nevoie de documente negociate, contracte colective de munc, regulamente de organizare i funcionare etc. n cadrul ICPE de dinainte de 1992 i al ICPE SA au fost aplicate nite msuri foarte curajoase i inovative din punct de vedere managerial care necesitau acordul prilor, deci negocieri cu reprezentanii salariailor. Astfel, crearea indendenei financiare a compartimentelor (centre de costuri), salarizarea flexibil n funcie de rezultatele economice ale acestor centre, recompense pentru aducerea de contracte nebugetare, recompense pentru nregistrarea i aplicarea brevetelor, criterii de evaluare a salariailor pentru ierarhizarea n vederea negocierii individuale a salariilor, sporuri sau diminuri de salarii etc.

  Toate acestea aveau un aspect de dorin i altul de putin care trebuiau armonizate pentru a evita tensiunile neproductive.

 • 23

  Pentru acestea am colaborat responsabil i eficient cu Maria Burtan i Traian Blnescu, directori economici n perioade diferite, Paula Macri i Viorica Mnzat, consilieri juridici, totdeauna mpreun, Sorin Paliuc, Iulia Tudor, Mircea Ignat, Marian Vochin i Ionel Coman, ca lideri de sindicat n diferite perioade, crora le mulumesc nc o dat pentru buna i eficienta colaborare.

  7. Eficacitatea reorganizrii

  Este cunoscut c eficacitatea i eficiena sunt componentele competitivitii. Eficacitatea reorganizrii a fost realizat avnd n vedere c inta i obiectivele stabilite au fost atinse. Tradiia i marca ICPE au rmas i sunt nc prezente pe piaa intern i internaional. Din fotii salariai ai ICPE (1989), marea majoritate i-a continuat activitatea n vreuna din unitile noilor structuri ICPE, unii au nfiinat firme puternice active pe pia, alii au ieit la pensie la termenul legal.

  n afara celor care au plecat la cerere dup prima negociere a salariilor i a celor care au plecat cu ocazia diverselor Hotrri de Guvern care prevedeau anumite compensaii, evoluia personalului a fost cea natural i competena oamenilor marca ICPE i-a spus cuvntul i au trecut mai bine ca muli alii diversele crize din ultimii 25 de ani.

  Transparena oferit de restructurrile fcute a oferit condiiile ca salariaii s lucreze n condiii bune i s se lupte mai mult cu piaa, cu concurena i mai puin ntre ei. Este de remarcat c n 25 de ani, ntr-o structur att de mare, nu a existat nicio perturbaie social major, nicio grev.

  8. Eficiena reorganizrii

  La o analiz a rezultatelor, la aniversarea de 60 de ani, cei din Grupul ICPE realizau o cifr de afaceri de circa 60 milioane Euro, cu circa 1000 de salariai, comparativ cu cei 600 milioane de lei (echivalentul de azi a 50 milioane Euro) realizai cu 4300 de salariai n anul 1989, ceea ce nseamn o cretere de eficien de circa 5 ori.

  Fiecare structur ICPE a evoluat mai bine sau mai ru dup condiiile pieii i, de ce nu, dup priceperea conducerii sale, fr ca rezultatele slabe ale uneia s le mpiedice pe celelalte.

  Structuri similare din alte domenii, de aceeai amploare, au evoluat mult mai ru, cu excepia Platformei Mgurele, care ns a fost sprijinit guvernamental, cu fonduri publice.

  ntr-un stat n care politica fa de cercetarea aplicativ s-ar fi fcut corect i responsabil, o structur ca cea a Grupului ICPE ar fi fost o adevrat for economic. Din pcate, n Romnia, Strategiile cercetrii, Planurile Naionale de Cercetare, Strategia Lisabona, au constituit doar promisiuni pentru cercetarea aplicativ. Specialiti de genul celor din ICPE ar fi putut mpiedica jaful naional care s-a derulat cu gir politic i poate, tocmai de aceea, au fost inui departe de marile decizii tehnico-economice. S sperm c Programul ORIZONT 2020 al Uniunii Europene nu va avea aceeai soart pentru ara noastr.

  BIBLIOGRAFIE

  [1] Nicolae VASILE: tiin i prejudeci, Editura ELECTRA, Bucureti, 2014.

 • 24

  [2] Nicolae VASILE, Ilie POPESCU: Monografia ICPE 1950-2000, Editura ICPE, 2000.

  [3] Maria NICULESCU, Nicolae VASILE: Epistemologie-Perspectiva interdisciplinar,

  Editura Bibliotheca, Trgovite, 2011.

  Ingineria electric romneasc n timpul monarhiei perioada 1881-1948

  (II)

  Dr. Ing. Mircea IGNAT, INCDIE ICPE-CA

  Credina mea sincer, pe care o am de cnd eram mic i cu care voi trece pe lumea cealalt, este c democraia i normalitatea n ara romneasc se vor face numai odat cu restaurarea Monarhiei.

  Corneliu Coposu

  Elitele inginereti. O mentalitate patriotic

  n prima parte a lucrrii a fost evideniat rolul constructiv al instituiei monarhice romneti n crearea statului modern, dar i a mentalitii naionale, mai ales prin impunerea ca modele a regilor Carol I i Ferdinand.

  Desigur, pentru ingineria romneasc, un rol important a fost reprezentat de faptul c primul Rege al Romniei a fost animat de un viu interes pentru arte i tiine [2] preluat de la

 • 25

  tatl i bunicul su, viitorul rege al Romniei. Carol I a frecventat mai nti coala unificat de artilerie i inginerie din Berlin, avnd o bun iniiere n inginerie, o puternic viziune a scopului i o contiin a datoriei [1,2].

  Devine important pentru construirea Romniei moderne mentalitatea cu adevrat patriotic aprut n perioada monarhiei: studiem la marile coli europene i revenim n ara care are nevoie de noi pentru construcii, electrificri, drumuri i poduri, iniierea unui capitalism romnesc sntos i, desigur, pentru crearea unor instituii dup modelul occidental: francez, german, englez. Iat pe scurt algoritmul de formare i gestionare a elitelor care se rentorceau din considerente pur patriotice, nedeclarate vocal i tranant, ceea ce reprezenta o chestiune de bun sim, avnd corespondene n formarea aristocratic a elitelor.

  Cum se explic c, n istoria recent, elitele n formare (e vorba de elevii olimpici, cartea de vizit poate cea mai important a Romniei n acest moment!) merg n occident, dar nu se mai ntorc, comparativ cu perioada monarhist?

  Cteva explicaii:

  1. Perioada monarhist cultiva n mod deosebit elitele n ideea c n orice societate democratic i normal elitele reprezint modele majore i principala locomotiv. S nu uitm c cele mai mari investiii n cultur i educaie au fost aduse n perioada monarhiei, mai sigur n perioada regelui Carol al II-lea.

  2. Elitele au acele iniiative instituionale care sunt, fr drept de apel, hotrtoare pentru direciile de dezvoltare ale societii.

  3. Actuala stare de fapt din Romnia, care include desigur i guvernarea, nu acord dect n mod superficial atenie iniierii i cultivrii elitelor, principala preocupare fiind propria bunstare a politicienilor i guvernaniilor. (S nu neglijm ultimele evenimente: martie aprilie 2015 cnd bugetele pentru nvmnt i mai ales proiectele de cercetare au fost reduse cu pn la 30%!). Aceste lucruri nu au avut loc n perioada monarhiei.

  Cele dou preocupri existente pe timpul monarhiei, finanarea nvmntului i culturii, ct i cultivarea i consolidarea elitelor, au fcut ca tinerii formai n universitile occidentale s revin i s construiasc n ar! Este cazul attor ingineri sau medici.

  Aceasta era marea lecie de mentalitate pe care a propus-o monarhia romneasc, fr declaraii sforitoare, supralicitate, aa cum procedeaz actualii guvernani astzi.

  Mcar de ne-am situa n spiritul lui Hannah Arendt [3] (mai ales n ceea ce privete republica): Principiul monarhiei este onoarea, cel al republicii virtutea, iar principiul tiraniei este frica.

  Numai un argument ce trebuie amintit. Cine studiaz lucrarea Profesorului Noica St. Nicolae [3] i vede grija i profesionalismul acordat administrrii Domeniului Coroanei, poate nelege mai

 • 26

  bine aceast lecie de mentalitate. Merit de amintit aici principalii administratori [3] care au avut prestaii deosebite prin rigurozitate i cinste (iat c aceste lucruri au fost posibile i n Romnia!), reprezentnd bune exemple, att pentru contemporani ct i pentru viitorime.

  Administrator Perioada

  1. Ion Kalinderu (1840- 1913)

  Cu studii universitare juridice i n medicin la Paris.

  1 octombrie 1884 - 12 decembrie 1913

  2. Barbu tirbei (1873- 1946)

  Diplomat al Facultii de tiine Juridice i mare proprietar de moii de a cror administrare se ocupa personal.

  21 decembrie 1913 9 decembrie 1919

  3. Nicolae Miu (1858 1924)

  De profesiune diplomat.

  9 decembrie 1919 - 15 mai 1920

  4. Ernest Balif (1871 - 1941 )

  General cu studii la coala Superioar de Rzboi din Bucureti i stagii de formare la Saumur (Frana).

  15 mai 1920 13 februarie 1941

  5. Alexandru Manolescu (1885- 1941)

  General de brigad cu contribuii n primul rzboi mondial.

  15 februarie 1941 11 iulie 1942

  6. Dimitrie Negel

  Proprietar funciar, ministru al Agriculturii i Domeniilor, mareal al Curii Regale.

  22 iulie 1942 4 ianuarie 1948

  Nu muli cunosc c una din primele construcii originale destinate domeniilor agricole din ar, aflat n cadrul Domeniilor Regale, castelul de ap de la Peri[3], a fost proiectat i realizat din beton armat (un turn de 14 m nlime i un diametru de 3 m) de ctre tnrul inginer Gogu Constantinescu, viitorul creator al sonicitii i a altor invenii revoluionare.

 • 27

  Da, era vorba de o perioad n care valorile erau apreciate conform celor spuse de Constantin Noica: Binele romnesc...ca orice bine ncepe de la valoare; de la respectul i triumful valorilor n snul societii.

  Domeniile Regale, lund numai acest exemplu, au reprezentat i modele culturale. Administratorii care s-au perindat monitorizau i acionau n mod direct asupra organizrii i funcionrii colilor i asociaiilor culturale i economice ale stenilor. Aceste modele urmnd apoi s se extind n toat ara.

  S ne reamintim i de testamentul regelui Carol I, rege generos i nelept, care avea in vedere i instituiile de cercetare i nvmnt (vom sublinia aceste lucruri aprute n testament):

  Am hotrt dar o sum de dousprezece milioane lei pentru diferite aezminte, noi fundaiuni i ajutoare, n fondurile Statului i publice, n aciuni sau bani; aceast sum va fi distribuit precum urmeaz:

  - Academiei Romne, ase sute mii de lei, capital pentru publicaiuni;

  - Fundaiunii mele universitare, pentru sporirea capitalului, ase sute mii de lei;

  - Pentru ntemeierea unei coli industriale la Bucureti (organizarea aproape ca aceea de la Munchen), trei milioane de lei.

  - Pentru ntemeierea unui fond ca ajutor pentru studenii sraci, cinci sute de mii de lei, capital depus n fonduri de stat la Casa de depuneri; n fiecare an dobnzile acestui capital vor fi mprite ntre 50 de studeni sraci;

  - Pentru burse n strintate, spre a pregti pe tineri pentru coala industrial ca profesori, cinci sute mii de lei capital.

  Elitele ingineriei electrice n perioada monarhiei

  S cinstim pe oamenii notri mari! Orice naiune ce lipsete de la aceast datorie prepar ruina sa intelectual, moral i material; ea nu va tri mult vreme pe pmnt i nu va lsa pierind dect o urm ntunecat printre popoarele viitorului. I.B.Dumas [3]

  Din pcate pentru poporul romn, referitor la citatul de mai sus, nu a tiut s cinsteasc personalitile sale culturale, politice, tiinifice dect n perioada monarhiei. Desigur c au fost elite i n perioada comunist, dar evidenierea lor nu era posibil [11].

  Dl. Costin Rucreanu face o diviziune cu totul interesant privind personalitile din domeniul ingineriei electrice [4], diviziune sau clasificare ce evideniaz foarte clar pe eroii civilizatori cu contribuii eseniale, pe care o prezentm mai jos:

 • 28

  I. Premergtorii: - Dimitrie Negreanu (1858- 1908) - Dragomir Hurmuzescu (1865-1954) - Laureniu Teodoreanu (1870- 1943) - Nicolae Vasilescu Karpen (1870- 1964) - Sigmund Dachler (1872- 1951) - Dionisie Ghermani (1877- 1948) II. Generaia de aur - Constantin Buil (1877 - 1949) - Dimitrie Leonida (1883 - 1965) - Mircea Volanschi (1883 - 1974) - Ioan S. Gheorghiu (1885 - 1968) - Constantin Budeanu (1886 - 1959) - Corneliu Mikloi (1887 - 1963) - tefan Procopiu (1890 - 1972) - Hans Thiess (1890 1995) - Plutius Andronescu (1893 - 1975) - Nicolae Caranfil (1893 - 1978) - Alexandru Popescu (1897 - 1974) - Constantin Dinculescu (1898 - 1990) - Cezar Parteni Antoni (1900 -1956) - Dorin Pavel (1900 1979) - Martin Bercovici (1902 - 1971) - Aurel Avramescu (1903 1985) - Remus Rdule (1904 1984) - Ion Antoniu (1905 1987) - Paul Dimo (1905 - 1990) - Paul Cartianu (1905 2001) - tefan Georgescu Gorjan

  La aceast elit a ingineriei electrice trebuie adugat elita ingineriei mecanice, a ingineriei

  n construcii, dar i celelalte domenii, existnd o anumit armonie ntre acestea.

  Dup autorul celei mai complete lucrri privind preindustrializarea i industrializarea Romniei, Volker Wollmann [5], ne nscriem ...printre rile cu un bogat patrimoniu tehnic, destul de armonios distribuit n urma dezvoltrii economice, dezvoltare ce trebuie privit i ca urmare a revoluiei mentale introduse de monarhie: m formez n occident i revin pentru a m implica n construcia propriei ri, cazul personalitilor amintite mai sus.

  O virtute ascuns, adeseori nedescoperit (spune Wollman), a valorosului patrimoniu tehnic din Romnia este apartenena acestuia la istoria tehnicii, respectiv la civilizaia naional i european.

  Revenind la diviziunea D-lui Costin Rucreanu, mai trebuie remarcat c printre cei enumerai exist multe personaliti pe care le putem denumi personaliti instituie. n general

 • 29

  suntem foarte ateni la elitele care au fost remarcate cu contribuii deosebite, dar mai puin ateni la cei care au construit instituional. Vorbim mult despre Mihai Eminescu, dar foarte puin de Maiorescu.

  Acest lucru s-a ntmplat i n domeniul ingineriei. Ne facem datoria s amintim numele unor manageri cu totul deosebii n ceea ce privete implicarea i construcia instituional:

  Dragomir Hurmuzescu (1865 - 1954), Laureniu Teodoreanu (1870 - 1943), Nicolae VasilescuKarpen (1870 - 1964), Constantin Buil (1877 - 1949), Dimitrie Leonida (1883- 1965), Corneliu Mikloi (1887- 1963), Hans Thiess (1890 1995), Nicolae Caranfil (1893 - 1978).

  Nu ne vom opri la fiecare personalitate n parte, unele din aceste personaliti au fost prezentate cu prilejul seminariilor de istoria electrotehnicii romneti sau vor fi prezentate n numerele viitoare ale revistei.

  BIBLIOGRAFIE

  [1] Memoriile Regelui Carol I al Romniei, vol. I-IV, Ed. Scripta, Bucureti, 1992.

  [2] Lindenberg P., Regele Carol I al Romniei, Humanitas, Bucureti, 2003.

  [3] Noica St. Nicolae, Petrescu St., Domeniul coroanei, instituie model a lui Carol I, dup 130 de ani, Ed. Vremea, Bucureti, 2014.

  [4] Rucreanu C., Personaliti din energetica romneasc, Institutul Naional pentru studiul amenajrii i folosirii surselor de energie, Bucureti, 2003.

  [5] Wollmann V., Patrimoniul preindustrial i industrial n Romnia vol. I,II,III, Ed. Honterus, Sibiu, 2010.

  [6] Nastas L., Itinerarii spre lumea savant. Tineri din spaiul romnesc la studii n strintate (1864- 1944), Ed. Limes, Cluj Napoca, 2006.

  [7] Schneider Rh., Levolution de leducation dans les Etats dEurope occidentale entre 1870 et 1975, in Perspectives des sciences socials en Allemagne aujourdhui, Editions de la Maison des Sciences de lhomme, 1991, pp.3-39.

  [8] Siupiur E. Les intellectuels roumains du XIX siecle et la reorganisation de la classe politique et du systeme institutionnel, Revue Roumaine d Histoire, XXXIV, no. 1, 1995, pp. 75-96.

  [9] Hurmuzescu Gr., Chestiuni de invmnt. Universitile noastre, Noua revist romn, I, 1900, vol. 2, nr. 24, p. 441.

 • 30

  [10] Karvar A., Les eleves roumains de lEcole politechnique et la politique exterieure de la France (1859 - 1914), Revue dhistoire diplomatique 4, 1993, pp. 309-324.

  [11] Boia L. Mitologia tiinific a comunismului Humanitas, Bucureti, 2005.

  Ionel Brtianu inginer ca formaie, om politic prin tradiie, istoric n aspiraie

  Tudor VIAN-MIU

  Motto: Acest om, inginer prin studii, brbat politic prin activitatea lui, era convins c dac ar fi fost liber s urmeze imboldul sufletului su ar fi ales, fr o clip de ndoial, cariera de istoric. I. G. Duca (1879-1933)

  Ionel Ion Constantin Brtianu s-a nscut la 20 august 1864 la moia familiei Brtianu din Florica, judeul Arge. Tatl su, Ion Constantin Brtianu, trecea prin momente dificile: la 2/14 mai 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza dduse o lovitur de stat asumndu-i puteri autoritare. Ionel nu mplinise nici doi ani cnd, n 1866, tatl su a contribuit la abdicarea lui Cuza i aducerea unui prin dintr-o dinastie strin, Karl de Hohenzollern-Sigmaringen, conform unor aspiraii romneti din 1857.

  Ionel Brtianu a urmat cursurile Colegiului Sfntul Sava din Bucureti (1874-1882). Dup susinerea bacalaureatului a efectuat un stagiu militar de 6 luni obinnd gradul de sublocotenent. n timp ce tatl su era preedintele Consiliului de Minitri/prim-ministru (1881-1888), Ionel Brtianu a plecat, n vara anului 1883, la Paris, urmnd ndemnul tatlui su: ara nu se poate ridica dect prin ingineri. Dup un an pregtitor ca intern la coala preparatorie Sainte-Barbe, ntr-o clas de matematici speciale, a fost admis, n 1884, pentru a urma cursurile colii Politehnice (cole polytechnique)1, ntre 1884-1886. i-a continuat studiile la coala Naional de Poduri i Soele (cole Nationale des Ponts et Chausses)2, pe care a absolvit-o n mai 1889. Acolo l-a cunoscut, printre alii, pe faimosul Anghel Saligny (1854-1925) cu care a legat relaii de amiciie. A euat, n schimb, n tentativa de a obine o licen n matematic la Sorbona: coala de poduri este departe de a-mi displace i, ca inginer, a putea face mai multe servicii rii mele dect ca doctor n tiine.

  1 nfiinat n 1794, n timpul Revoluiei Franceze, de ctre Convenia Naional, de ctre Lazare Nicolas Marguerite, Comte Carnot i Gaspard Monge, Comte de Pluse.2 nfiinat n 1747 drept coala Regal de Poduri i osele, n timpul regelui Ludovic al XV-lea al Franei (1715-1774), a devenit, n 1775, coala Naional de Poduri i osele.

 • 31

  ntors n ar n 1889, Ionel Brtianu nu s-a aflat n situaia cea mai propice: lunga guvernare Brtianu se ncheiase, starea de sntate a tatlui su se deteriorase (avea s moar dup doi ani, la 16 mai 1891), iar treburile economice ale familiei trebuiau redresate (n vremurile acelea, oamenii politici i mai i diminau averile din pricina sarcinilor publice ce le reveneau!, observ Acad. Dan Berindei3). Astfel, i-a nceput activitatea de inginer la cile ferate, fiind angajat de inginerul Gheorghe Duca i, prin bunvoina prietenului su, Anghel Saligny. Din profesiunea lui de inginer rmsese cu obinuina de a nu pune piciorul pe un teren nainte de a-l fi sondat i de a cunoate bine soliditatea lui. (I.G.Duca)

  La 1 noiembrie 1899, a lucrat la serviciul liniei Feteti Cernavod i la podurile de peste Dunre i Borcea, sub conducerea inginerului Anghel Saligny, avndu-l ca ef direct pe inginerul Herjeu. Rolul su a fost elaborarea de studii i trasee. La 1 ianuarie 1890 a fost admis n corpul tehnic, ca inginer clasa a III-a. La 1 ianuarie 1895 a dobndit gradul de inginer ordinar clasa I. Anghel Saligny, care i aprecia calitile, i-a ncredinat conducerea de antiere i nu o munc de birou (pe care, oricum, o detesta). Brtianu a condus lucrrile de la liniile de cale ferat Bacu - Piatra-Neam, Crasna - Hui, Chitila - Ploieti (dublarea liniei), lucrrile de dezvoltare a staiei Ploiesti, lucrrile de construcie a cldirii staiei Rmnicu Srat, a podului peste Siret de la Barboi, lucrrile de nlocuire a podurilor de lemn de pe Valea Prahovei i altele. n scurta, dar activa ocupaie de inginer a dovedit o nalt pregtire, contiinciozitate superioar, crend totdeauna n jurul lui o atmosfer de sincer camaraderie. i placea s triasc n mijlocul colegilor. (Mihai Mihi)

  Totodat, Ionel Brtianu a devenit membru al Societii Politehnice, fiind coleg cu Anghel Saligny, Spiru Haret, Gheorghe Duca i multe alte personaliti tiinifice de prestigiu. A participat la studiile elaborate de membrii Societii Politehnice, a susinut conferine, a fost membru i vicepreedinte n Comitetul Societii i redactor al Buletinului Societii Politehnice. De asemenea, cu mult generozitate, a renunat la salariul de redactor, dispunnd ca sumele respective s fie folosite pentru premierea celor mai bune articole publicate n Buletin. Cariera de inginer a lui I. C. Bratianu s-a ncheiat n toamna anului 1895, odat cu inaugurarea podurilor peste Dunre de la Cernavod, la care a luat parte n calitate de colaborator. A fost decorat de Regele Carol I pentru activitatea sa tehnico-tiinific. i-a ncheiat definitiv activitatea de inginer i membru al Societii Politehnice la 1 ianuarie 1896 (constituia permitea inginerilor funcionari publici s fie i parlamentari), cnd a terminat de predat toate lucrrile cu care era nsrcinat.4 n 1895, odat cu revenirea la putere a Partidului Naional Liberal, Ionel Brtianu i-a prsit carierea inginereasc pentru a sprijini activitatea partidului ntemeiat i condus de tatl su. n 1895 a candidat i a fost ales ca deputat de Trgu Jiu / Gorj, la 31 de ani. Unchiul su, Dumitru Brtianu (1818-1892), a preluat conducerea Partidului Naional Liberal pn la moartea 3 Acad. Dan Berindei, nceputurile lui Ionel Brtianu, revista Istorie i civilizaie, nr.38/noiembrie 2012 (dedicat celor 85 de ani de la moartea lui Ionel Brtianu), pp.6-74 Mihai Mihi, Marele brbat de stat, inginerul Ion I. C. Brtianu (1864 - 1927), n Univers Ingineresc, nr.17/septembrie 2014.

 • 32

  sa, fiind nlocuit de Dimitrie Sturdza, pn n 1909. n 1897 a devenit ministru al Lucrrilor Publice, iar, n 1898, Ministru de Finane. A fost ministru de interne ntre 1907-1909, preocupndu-se, n timpul rscoalei rneti, de hrana sracilor. Ca ministru, el venea cu viziuni nnoitoare. Recomanda, ntre altele, ca avansrile s nu se fac dup vechime, ci dup merit, insistnd asupra faptului c pregtirea unui specialist trebuia s fie continu5. Referirile la pregtirea sa inginereasc nu au lipsit: cnd Nicolae Iorga l-a ntrebat, ntr-o interpelare n Parlament, cu aerul unui savant, La urma urmei, ce pot eu nva de la un inginer?, rspunsul marelui om politic, ironiznd i unele excese ale marelui istoric, a fost: Msura, domnule profesor!. Ionel Brtianu avea s devin preedintele PNL i prim-ministru n 1909. A guvernat n perioada intrrii Romniei n rzboi (1914-1918), pstrnd o neutralitate inteligent (1914-1916), dar i influennd alturarea de partea Aliailor. n 1919 a fost un nenduplecat susintor al intereselor romneti la tratativele de pace, acolo unde brbatul a euat, iar femeia, regina Maria, a izbvit. A revenit la guvernare n 1922-1926 i 1927. La 24 noiembrie 1927, prim-ministrul Ionel Brtianu se stingea la Bucureti, din cauza unei boli stupide, n acelai an cu suveranul, regele Ferdinand.

  Redau aici modul n care a fost caracterizat de Ion Gheorghe Duca (1879-1933), prim ministru n 1933, ntr-o conferin rostit la 7 ianuarie 1931, cu prilejul inaugurrii Bibliotecii Ion I.C.Brtianu:

  Era omul cel mai hotrt din generaia sa, creierul su era n venic i fecund elaborare, iar, n schimb, sub aparenele sale senine, se ascundeau un spirit necrutor de autocritic, o contiin venic preocupat de rspunsurile ce-i incumb i datoriile pe care le avea de ndeplinit.6

  Un spirit calculat: El nu se hotra niciodat repede. Elaborarea hotrrilor sale era ntotdeauna nceat, uneori chiar greoaie, fiindc, nzestrat n cel mai nalt grad cu simul contingenelor, din primul moment apreau n mintea lui toate repercusiunile probabile i posibile ale unui act, aa nct, nainte de a se hotr s fac acel act, examina, reexamina, contraexamina toate urmrile lui i nu trecea de la intenie la fapte dect dup ce, cntrind toate argumentele, favorabile i nefavorabile, foloasele i preau mai puternice, mai determinante dect neajunsurile.7. Nu-i plceau hotrrile improvizate, tocmai fiindc la el totul era gndit i rzgndit ceasuri ntregi, zile ntregi.8

  Brtianu nu era un om activ, n nelesul efortului fizic: nti, avea oroarea, oroarea nnscut, a sforrii inutile. n al doilea rnd, dispreuia munca material i birocratic. n

  5 Acad. Dan Barindei, loc.cit, p.86 I.G.Duca, Portrete i amintiri, ediia a V-a, Ed. Humanitas, Bucureti, 1990, p.41. Ultima ediie a crii dat din 1932, Ed. Cartea Romneasc, dinainte de moartea autorului (1933). 7 op.cit, pp.43-448 op.cit, p.50

 • 33

  schimb, era ns de o nencetat activitate cerebral. N-am cunsocut om care s gndeasc mai mult i mai continuu.9

  Pasiunea istoric a lui Ionel Brtianu o rezum astfel istoricul Ion Bulei, pe baza surselor:

  Mare pasionat de istorie. Totdeauna putea fi vzut cu o carte de istorie n mn. Probabil c de la el a motenit fiul su, George Brtianu, pasiunea pentru istorie. l pasionau originile romnismului, l fascinau geniul diplomatic i de conductor de stat al lui tefan cel Mare, remarcabila cutezan a lui Mihai Viteazul. Tudor Vladimirescu era pentru el prototipul eroului. l atrgea destinul misterios al unor principi fanarioi pe tronul rilor romne, sau scrierile cltorilor strini asupra rilor romne [...] Conversaia lui, cnd se referea la chestiuni istorice, era bogat, era totdeauna plin de farmec i interesant. [...] Prin istorie vedea schimbarea necontenit a mprejurrilor umane, nelegea relativitatea lucrurilor, influena patimilor i rolul imponderabilelor i se convingea de nevoia adaptabilitii n activitatea politic.10

  BIBLIOGRAFIE

  Berindei, Dan, nceputurile lui Ionel Brtianu, revista Istorie i civilizaie, nr.38/noiembrie 2012

  Bulei, Ion, Viaa n vremea lui Carol I, Ed. Tritonic, 2005 9 op.cit, pp.49-5010 Ion Bulei, Viaa n vremea lui Carol I, Ed. Tritonic, 2005, pp.73-74

 • 34

  Cantacuzino, Sabina, Din viaa familiei Ion C. Brtianu, vol. II, 1914-1919 (cu un adaos de nsemnri 1870-1941), ed. a III-a, ngrij. Elisabeta Simion, Ed. Humanitas, Bucureti

  Duca, Ion Gheorghe, Portrete i amintiri, ediia a V-a, Ed. Humanitas, Bucureti, 1990

  Mihi, Mihai, Marele brbat de stat, inginerul Ion I. C. Brtianu (1864 - 1927), n Univers Ingineresc, nr.17/septembrie 2014.

  OCTAVIAN TOMU

  Ing. Alexandru TURDEANU 7.3.2015

  Nu va fi o evocare riguroas a meritelor i activitii marelui acumulatorist Octavian

  Tomu, ci, mai degrab un remember al omului plin de lumin i ncurajare pentru cei din jur, ntre care, m-am numrat i eu.

  Lumea acumulatoritilor din ara noastr este foarte restrns: 2 fabrici de baterii cu Pb, una de baterii uscate, o catedr de electrochimie la Univ. din Cluj i un colectiv de cercetare la ICPE Bucureti

  La nfiinarea fabricii de la Bistria, cei ce ne-am trezit repartizai direct din faculti, sau am venit mnai de felurite imbolduri (ntre care frica de un nou cutremur nu era de neglijat), ne-am pomenit n mare dificultate n a nelege mecanismele subtile de funcionare a surselor chimice de curent. Licena pe care o avea Acumulatorul Bucureti (mama noastr, de la care am nvat primele noiuni), era foarte preioas la fabricarea bateriilor, dar nu oferea explicaiile necesare nelegerii fenomenelor ce aveau s se petreac n timp, pe durata vieii lor (a bateriilor).

  Trec peste oamenii remarcabili care au condus fabricile din Bucureti sau Bistria, n timpurile grele ale dictaturii, dar i a concurenei nemiloase de dup 1990, ntre care Ionic Repede, care conduce providenial, de peste un sfert de veac, destinele acumulatoritilor din Bistria, sau directorul Aristide Caranda, nume bine-cunoscut bucuretenilor de acum i din trecut i m voi opri la OCTAVIAN TOMU, figur tragic prin ororile politice prin care a trecut, dar n acelai timp luminoas pentru noi, cei care am urmat la o generaie, cucerii - fr excepie - de charisma blnd, deschis, dar care emana o anume trie ncercat n foc. Linitea pe care o simeai imediat ce erai n prezena sa izvora dintr-o credin neclintit n Dumnezeu, o apreciere just a importanei lucrurilor nepieritoare fa de cele trectoare, cu care ne confruntm plini de nelinite, zilnic (vom putea rezolva tema de cercetare aleas o vom putea omologa? etcetera, etcetera).

 • 35

  i aa, iat-m n pragul uii laboratorului de surse al ICPE Bucureti, unde auzisem c lucreaz domnul Tomu, a crui faim o luase naintea ntlnirii noastre: era autorul multor tehnologii preluate de noi de la Ac. Bucureti i, n plus, era autorul singurei cri practice despre Acumulatoare (Cartea profesorului Oniciu de la Cluj, fiind foarte teoretic i puin neleas de noi ).

  Intrarea n scen s-a produs aidoma, ca ntr-una dintre nuvelele mele preferate, scrise de V. Voiculescu: Misiune de ncredere , anume, cnd s-a deschis usa, ca printr-o minune au ptruns piezi razele soarelui i cu ele odata, s-a ivit domnul Tomu, dezvluit de lumin

  Au urmat o scurt prezentare i o lung discuie pe temele neelucidate nc din tematica bateriilor cu Pb, ntrebri ce m frmntau de mult vreme

  Dup o scurt vreme, l-am regsit ntr-un laborator al doamnei Papagheorghe, la Calitate, la un colectiv celebru (condus de dl. Rogoveanu) i avnd drept colegi pe Paul Iliescu, dl. Mazre, toi cercettori de mare valoare, dar cu pete politice. A fost meritul celor doi directori ai ICPE-ului, domnii Tnsescu i Brc, faptul de a sesiza imediat valoarea acestor oameni i de a-i sprijini (ca i pe ali prigonii) n activitatea lor. (Trebuie s fac meniunea c personal nu le mprtesc convingerile politice, dar nici n-am avut curajul s provoc o discuie mai ampl pe aceast tem cu ei, care au ndurat peste msur de a povesti, dar nc de a ne da cu prerea noi, cei ce am fost scutii de astfel de barbarii).

  M ntreb i m-am ntrebat ntotdeauna, ce for extraordinar l-a condus ca ntr-un timp extrem de scurt de care a dispus, dup eliberarea din 64, s poat realiza terminarea studiilor i scrierea singurei cri practice n domeniul nostru, ntre activitile zilnice, familiale i de serviciu

  mi struie n minte i acum sprijinul deosebit i mbrbtor, cnd, ntr-o mprejurare foarte dificil a vieii, mi-a fost pace i linite izvorte din cele ndurate n tinereea sa irosit dar fructificat miraculos cu cazul meu, dup atia ani

  Nu pot ncheia altfel, doar cu versurile din Kipling (menionate de Steinhardt n al su Jurnal al Fericirii):

  LIFE IS MOSTLY FROTH AND BUBBLE, TWO THINKS STAY LIKE STONE: KINDNESS, IN ANOTHERS TRUBLE, COURAGE, IN YOUR OWN. Ce bine i se potrivesc domnului TOMU: gentileea n necazul altora i curajul n al

  su, propriu

 • 36

  Interviu cu tineri cercettori din INCDIE ICPE-CA Nume: Mitule Prenume: Lucia-Andreea 1.Ce v-a determinat s alegei cariera de cercettor?

  Am ales s mi desfor activitatea n domeniul cercetrii datorit posibilitilor pe care acesta le ofer. Cariera de cercettor implic att dezvoltarea cunotintelor pe care le-am dobndit n anii de studiu, ct i dezvoltarea personal multidisciplinar. 2. Avei o deviz dup care v cluzii n activitatea de cercetare? Care este aceea?

  Nu am o deviz pe care o urmresc n activitatea de cercetare, dar am n vedere realizarea eficient a oricrei activiti la standarde autoimpuse de calitate. 3. Ce ateptri avei de la cariera de cercettor?

  Doresc ca aceast carier s-mi aduc beneficiile corespunztoare activitii depuse, att din punct de vedere al evoluiei profesionale, ct i personale. 4. Ce ar trebui s fac institutul pentru a v susine n activitatea de cercetare?

  n aceast privin, institutul trebuie s ofere posibilitatea de evoluie, prin punerea la dispoziie de stagii de pregtire i specializare, dar i motivarea financiar corespunztoare eforturilor susinute, depuse constant. 5. Unde v vedei n urmtorii 10 ani? Tot n cercetare?

  Cred c am ales cariera potrivit, dorind astfel ca peste 10 ani s activez n acelai domeniu. 6. Considerai c infrastructura de cercetare din INCDIE ICPE-CA este suficient pentru dezvoltarea proiectelor dumneavoastr de cercetare? Dac nu, de ce? Dac da, de ce?

  Cred c infrastuctura existent n cadrul INCDIE ICPE-CA este suficient pentru dezvoltarea proiectelor n care sunt implicat. Infrastructura a fost modernizat n ultimii ani,

 • 37

  prin prisma proiectelor depuse i ulterior finanate i a luat n considerare cele mai multe din domeniile noastre de specializare. 7. Putei enumera cteva avantaje ale mediului actual de cercetare din Romnia? Dar cteva neajunsuri?

  Cred c avantajele mediului de cercetare din Romnia constau n evoluia intelectual pe care acesta o ofer, dar i n posibilitatea de a ne regsi ntr-un mediu de lucru corespunztor. Pe de alt parte, principalul dezavantaj privete finanarea necorespunztoare a domeniului de cercetare i faptul c acesta nu este considerat o prioritate. 8. Ce ar trebui s se schimbe pentru ca activitatea de cercetare s fie mai bine sustinu?

  Cred c activitatea de cercetare ar putea oferi rezultate superioare, prin motivarea personalului din punct de vedere al evoluiei profesionale, prin salarizarea corespunztoare i finanarea necesar de la bugetul de stat. 9. Care credei c vor fi realizrile dumneavoastr din urmtorii ani?

  Realizrile profesionale personale privesc obinerea titlului de Doctor n domeniul ingineriei energetice, dar i realizarea criteriilor de avansare la gradul de Cercettor tiinific gradul III. Nume: Radu Prenume: Elena 1.Ce v-a determinat s alegei cariera de cercettor?

  Ideea de a descoperi i de a nva ceva nou n fiecare zi.

  2. Avei o deviz dup care v cluzii n activitatea de cercetare? Care este aceea? Nu am neaprat o deviz...s ajut cu ce pot la dezvoltarea cercetrii.

  3. Ce ateptri avei de la cariera de cercettor? Dezvoltare personal i intelectual.

  4. Ce ar trebui s fac institutul pentru a v susine n activitatea de cercetare? S asigure un minim necesar pentru a susine activitatea de cercetare.

  5. Unde v vedei n urmtorii 10 ani? Tot n cercetare? n cadrul INCDIE ICPE-CA...cu o carier strlucit n cercetare.

  6. Considerai c infrastructura de cercetare din INCDIE ICPE-CA este suficient pentru dezvoltarea proiectelor dumneavoastr de cercetare? Dac nu, de ce? Dac da, de ce?

  Consider c Laboratorul de Biologie ar merita un minim de resurse pentru dezvoltarea proiectelor.

  7. Putei enumera cteva avantaje ale mediului actual de cercetare din Romnia? Dar cteva neajunsuri?

 • 38

  Avantaje: oameni capabili, pasiunea i devotamentul pentru meseria aleas. Neajunsuri: echipamente, comunicare interdisciplinar slab sau deloc.

  8. Ce ar trebui s se schimbe pentru ca activitatea de cercetare s fie mai bine susinut? n primul rnd, comunicarea interdisciplinar, asigurarea resurselor necesare activitii de

  cercetare, promovarea tinerilor cu sperane i pasiuni, acumulare continu de cunotinte (participarea/realizarea de conferine, cursuri, seminarii)...lista poate continua...

  9. Care credei c vor fi realizrile dumneavoastr din urmtorii ani? Dezvoltarea Laboratorului de Biologie din cadrul INCDIE ICPE-CA i a proiectelor de

  cercetare ce includ acest domeniu.

  Nume: CHIHAIA Prenume: Rare Andrei 1. Ce v-a determinat s alegei cariera de cercettor?

  Mi-am dorit s am posibilitatea de a rezolva anumite probleme tehnice i s identific soluii inovative, n orice domeniu, care s vin n sprijinul dezvoltrii societii. Cariera de cercettor mi va permite s-mi pun n valoare cunotinele i experiena dobndit pn acum n domeniul meu de studiu, pentru a putea aborda diferite provocri din punct de vedere tehnologic i tiintific cu grad ridicat de noutate pe plan mondial. 2. Avei o deviz dup care v cluzii n activitatea de cercetare? Care este aceea?

  M ghidez n activitatea de cercettor dup mai multe devize. Dintre acestea enumr urmtoarele: Sensul existenei i datoria fiecrui om este creaia! S nvei pentru tine, dar s tii pentru toi ! S i faci ntotdeauna datoria pentru c mereu este cineva care te vede: Tu nsui! 3. Ce ateptri avei de la cariera de cercettor?

  Rsplata pe msura pasiunii, devotamentului i efortului investite n activitatea de cercetare i posibilitatea valorificrii ideilor i experienei pe care o voi acumula n timp. 4. Ce ar trebui s fac institutul pentru a v susine n activitatea de cercetare?

  S asigure un mediu adecvat dezvoltrii activitilor de cercetare prin infrastructur, asigurarea condiiilor optime de lucru, salarizare corespunztoare cu activitatea derulat. 5. Unde v vedei n urmtorii 10 ani? Tot n cercetare?

  A dori s continuu cariera nceput aici n urm cu 4 ani, dar numai dac o s fie nevoie de constribuia mea i dac nivelul profesional la care voi ajunge va permite att dezvoltarea mea ca angajat, ct i a Institutului, prin valorificarea rezultatelor activitii mele. 6. Considerai c infrastructura de cercetare din INCDIE ICPE-CA este suficient pentru dezvoltarea proiectelor dumneavoastr de cercetare? Dac nu, de ce? Dac da, de ce?

 • 39

  Da. Pentru moment consider suficient infrastructura din INCDIE ICPE-CA pentru dezvoltarea proiectelor, ns cred c diminuarea finanrii cercetrii va avea un puternic impact negativ asupra viitoarelor condiii de munc, salarizare, beneficii, dezvoltarea infrastructurii etc. 7. Putei enumera cteva avantaje ale mediului actual de cercetare din Romnia? Dar cteva neajunsuri?

  Consider c pentru mine avantajele constau n posibilitatea punerii n valoare a ideilor i concepiilor proprii prin brevete, studii i proiecte. Asigurarea infrastructurii necesare este un alt avantaj important. Neajunsuri