Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

76
20 lei 10 Anul XX (233) Iveco Bus Magelys este Autocarul Anului 2016 PAG. 58 Mercedes-Benz Sprinter a împlinit 20 de ani PAG. 46 MAN, nou record în Raportul TÜV 2015 PAG. 33 Volvo prezintă tandemul cu o punte liftabilă PAG. 14 Cătălin Profir, Country Manager W.A.G. Payment Solutions România & Bulgaria PAG. 34 OCTOMBRIE 2015 Noul Eurocargo

description

 

Transcript of Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

Page 1: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

20lei10

Anul XX (233)

IIvveeccoo BBuuss MMaaggeellyyss eessttee AAuuttooccaarruull AAnnuulluuii 22001166

PAG. 58

MMeerrcceeddeess--BBeennzz SSpprriinntteerr aa îîmmpplliinniitt 2200 ddee aannii

PAG. 46

MMAANN,, nnoouu rreeccoorrdd îînn RRaappoorrttuull TTÜÜVV 22001155

PAG. 33

VVoollvvoo pprreezziinnttăă ttaannddeemmuull ccuu oo ppuunnttee lliiffttaabbiillăă

PAG. 14

CCăăttăălliinn PPrrooffiirr,, CCoouunnttrryy MMaannaaggeerrWW..AA..GG.. PPaayymmeenntt SSoolluuttiioonnss RRoommâânniiaa && BBuullggaarriiaa

PPAAGG.. 3344

OCTOMBRIE 2015

NNoouull EEuurrooccaarrggoo

Page 2: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 3: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

Credeam că s-a cam terminat cu”alergatul” fără rost. În sensul că,dacă ne-am liniştit odată cudefinitivarea Codului Fiscal aplicabilde anul viitor, urmează o perioadăde aşezare a lucrurilor. Adică,deficitele bugetare care nu au fostvăzute până acum nu mai pot figăsite, iar alergătura fisculuimandatat să colecteze fiecare bănuţ,cât mai repede şi cu orice ocazie,s-a făcut deja şi nu începe de acumîncolo.

Totul este istorie acum, planulpare îndeplinit, iar încasările lipsă.Executările silite sunt la ordine zilei.Ehhh… nu sume mari, nu vă imaginaţică am intrat pe făgaşul firesc allucrurilor, doar ne ”înfumurăm” puţin.Ne îndreptăm cu toate forţele şi cutot arsenalul către cei care chiarplătesc. Demarăm în forţă cuscrisorile care apar una după alta lasumele mici. Cum apare uncontribuabil cu ceva mărunţişneachitat, cum se arată poştaşii cu

scrisorile/somările şi executările. Şiuite aşa, numărul contribuabililorsomaţi/executaţi este unul fantastic.Valoarea însumată a tuturorsomaţiilor este de tot plânsul.

Doi lei de ici cu trei lei de coloşi cu încă cinci… majorări, debite,restanţe… nu se mai cunoaştenumărul lor, doar valoarea e camtristă. Tristă pentru cine?! Toatălumea are de câştigat: funcţionarii aude lucru, nu mai fac faţă la atâteascrisori, e nevoie de noi angajaţi;hârtia se consumă pe bandă rulantă,comenzile cresc; poşta are de lucru,iar poştaşii nu mai fac faţă cutrimiterea scrisorilor recomandate.Şi, surpriză: majoritatea somaţilorplătesc cei doi, trei, cinci lei.Supărare mare la trasul liniei, căciplanul este îndeplinit ca număr descrisori trimise, dar încasările suntsub aşteptări. Colectarea taxelor dela oricine şi oricum a fost demarată.Venituri suplimentare nu există,costuri – da.

Alergăturăîn zadar!

MMaarraa ȘȘTTAAUUBB

EDITORIAL

Page 4: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

Septembrie a fost dominată descandalul Dieselgate, de salonul autode la Frankfurt, de criza emigranţilorşi de obişnuita bătaie de joc prinpromisiuni lipsite de acoperire. Primazi a lunii trecute a venit cu o cerere deeliminare a supraacizei la carburanţi,din partea reprezentanţilor UNTRR, iarargumentele acestora privindnefuncţionalitatea şi inutilitatea acesteiaşa-numite facilităţi sunt cât se poatede solide: în 2014 au fost plătite cătretransportatorii rutieri doar şapte cereride rambursare (0,45%), iar în primeleşapte luni din 2015 au fost achitatenumai 172 de solicitări (0,8% dinbugetul pe acest an)! Menţinereaaccizei suplimentare nu poate fi astfelexplicată din moment ce încasările labuget au scăzut, ”schema” derambursare nu funcţionează şi niciautostrăzile promise nu au fostrealizate.

În ciuda realităţii, promisiunilecontinuă. Ministrul Transporturilor,Iulian Matache, s-a molipsit de lapredecesorii lui şi a declarat că reţeauade autostrăzi din ţara noastră se vaextinde cu aproape 1.000 de kilometripână la finalul anului 2020. Potrivitacestuia, ar urma să fie finalizate 11proiecte de autostradă în lungime de946 de kilometri, deci cu mult peste cei600 construiţi în ultimii 25 de ani! Celmai probabil, până în 2020 se vorschimba mai mulţi miniştri laTransporturi decât numărul de proiectepuse acum în discuţie. Iar kilometrii deautostrăzi care vor apuca să fieinauguraţi până atunci... vor intra în

reparaţii. Aşa cum s-a întâmplat cu lotultrei al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, deschisîn noiembrie 2014 şi închis recenttraficului pentru repararea crăpăturilorapărute în asfalt.

Iar după ce că nu avem autostrăzi,nici autorităţile nu se chinuie sătermine proiectele începute. Unexemplu de incompetenţă esteautostrada Sebeş-Turda. Aici, primii 17kilometri nu au autorizaţie deconstrucţie, la 10 luni de la semnareacontractului, iar pentru ultimii 31 dekilometri ai autostrăzii nu există diverseavize. Per total, numai 10 kilometri auautorizaţii complete de construcţie. Înalt caz, cel de lărgire la patru benzi anouă kilometri de şosea dintreautostrada spre Piteşti şi DN7, lipsaavizelor a blocat lucrările încă dinaprilie.

La felul cum se mişcă autorităţileîn cazuri mult mai simple,transportatorii trebuie să se aştepte laprobleme şi din cauza fluxului deemigranţi. ARTRI solicită luarea demăsuri concrete prin care să se prevină”orice fel de distrugeri de bunuri şiinfrastructură, ocuparea abuzivă sauilegală a spaţiului carosabil, blocareadrumurilor, atacarea camioanelor şi acelorlalte mijloace de transport”.Securitatea transporturilor dinRomânia în perioada unei eventualecrize a emigranţilor nici nu este luatăîn calcul de autorităţi. La fel ca multealtele, după care ne mirăm că suntemluaţi prin surprindere. Şi să nu uiteautorităţile: cât de curând vine iarnaşi, culmea, chiar va ninge!

Vine iarna, băi!

AAlleexxaannddrruu TTRRAACCIIUUCC

SINTEZA LUNII

Page 5: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 6: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

PROIECT: CAMIOANELE DE DISTRIBUȚIE, MAI ECONOMICE CU 13%

PREZENTARE20

28

INVESTIȚIE24

29 SPECIAL38

Noua anvelopă Goodyear Ultra Grip MaxT, destinată echipării remorcilor, a fostdezvoltată pentru a face faţă condiţiilordificile de iarnă. Anvelopa oferă oexcelentă stabilitate laterală şi aderenţăpe zăpadă, asigurând mobilitateaflotelor pe toată perioada iernii.

Ne-am obişnuit ca modelele decamioane grele de la Mercedes-Benzsă transporte mărfuri, zi sau noapte,în operaţiuni pe distanţe mai mici saumai mari. Dar Antos şi Actros potfolosi şi ca platformă ideală pentruautorulote de lux produse manual.

Renault Trucks şi şase parteneri au lansat proiectul EDIT (Efficient DistributionTruck), care îşi propune să micşoreze consumul de carburant al vehiculelor dedistribuţie cu 13% faţă de camioanele actuale, prin folosirea unor tehnologiiinovatoare. Prototipul utilizat va fi bazat pe un model Renault Trucks D WideEuro 6 echipat cu suprastructură frigorifică.

DAF va investi 100 de milioane de europentru o vopsitorie de ultimă generaţiela fabrica sa de cabine din Westerlo(Belgia). Aceasta va fi cea mai modernăvopsitorie de cabine de camion dinlume, iar capacitatea fabricii va creştecu 50%.

ANVELOPE

Continuăm în această lună prezentareacelor mai importante servicii oferite deVolvo Trucks, vorbind despre mentenanţaoptimă a camioanelor, dar şi despreconfigurarea vehiculelor în funcţie denevoile fiecărei companii încă dinmomentul achiziţiei.

REDACŢIAStr. Calafat, nr. 61, sector 2,

020347 - Bucureşti, România

Tel.: + 4 021 211 37 43Tel./Fax: +4 021 211 37 73

E-mail: [email protected]

Membru ACEISSN 1453-4568

Revista Cargo & Busmembru al juriului internaţional

organizator al concursului

SC CARGO Magazin SRLCapital social: 12.000 leiR.C. nr. J40/10523/1996

C.I.F. RO 9029965

DIRECTOR EXECUTIVMara Ştaub

[email protected] ŞEF

Alexandru [email protected]

REDACTORIIonuţ Păduraru

[email protected] FrâncuTiti Leonard

Robert PredescuLiviu AvramDinu Ştefan

MARKETING/PUBLICITATECătălin Borza

[email protected]

Victor [email protected]

ECONOMISTCrina Portaru

DISTRIBUŢE ŞI ABONAMENTEIonel Petre

[email protected]

Tiraj10.000 ex.

Revista Cargo & Busorganizator al concursului

www.facebook.com/cargomagazin.ro

Page 7: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

66

SUMAR

TRUCK RACING: TITLUL, O FORMALITATE PENTRU NORBERT KISS 40

PREMIERĂ 64 LANSARE 65

LIVRARE

Noul an de învăţământ a debutat cumijloace de transport moderne pentru

elevii din 1.300 de localităţi din ţară.Dealerul Rădăcini Motors a câştigat două

licitaţii publice care au însumat în 2015livrarea unui volum de 1.300 de Opel

Movano pentru utilizare transport şcoală.

70

Goodyear a lansat noua anvelopă de iarnăde înaltă performanţă, Ultra-Grip

Performance, care oferă o aderenţăexcelentă şi o manevrabilitate sporită pentru

a naviga pe o gamă variată de condiţii deiarnă — de la zăpadă la carosabil alunecos

şi acoperit cu gheaţă.

PREZENTARE 56

Modelele Iveco Daily Minibus (VanulAnului 2015) şi Iveco Magelys

(Autocarul Anului 2016) asigurătransportul campioanei en-titre

la rugby, Noua Zeelandă, la actualaediţie a Cupei Mondiale,

care se desfăşoară în perioada1 septembrie – 31 octombrie.

PREMIU 60

Ediţia 2015 a International Bus &Coach Competition (IBC) s-a concentrat

pe autocarele interurbane.Câştigător detaşat în clasamentul celor

mai eficiente autocare dinpunct de vedere al costurilor a fost

modelul VDL Futura FMD2.

Dacia a prezentat la cel mai mare salonauto al anului – Frankfurt 2015 - o ediţie

specială a celui mai bine vândut modelal său pe plan european, Duster Edition2016, precum şi prima cutie automată

din istoria sa, care va fi disponibilă îngamele Logan şi Sandero.

EXPOZIȚIE 59

ANVELOPE

La 20 de ani de la lansareamodelului Megane, vândut în peste 6,5

milioane de unităţi în întreaga lume,Renault a dezvăluit a patra generaţie.

Noul Megane se distinge prin liniile saledinamice şi o puternică identitate

luminoasă prezentă în blocurile optice.

7

Volvo Busus va aduce două mari noutăţi laexpoziţia internaţională Busworld 2015

(Kortrijk - Belgia). Prima noutate estesistemul unic de stabilizare Volvo Dynamic

Steering, iar a doua este modelul Volvo7900 Electric, primul autobuz electric de

serie produs sub marca proprie.

Cele trei etape din FIA ETRC 2015 desfăşurate la finalul lunii august şi înluna septembrie au confirmat superioritatea lui Norbert Kiss din acestsezon. Cu două etape rămase de disputat, pilotul maghiar are unavantaj de 149 de puncte şi îşi apără practic titlul cucerit în premierăanul trecut.

Page 8: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

UNTRR a organizat la Suceava, în data de 21 septembrie2015, conferinţa ”Naţional, european sau extracomunitar? Nevoileşi viitorul transportului rutier în România. Dialog şi cooperarepentru soluţii concrete”. Conferinţa şi-a propus să identificeproblemele reale ale transportatorilor din zona Suceava, soluţiileposibile şi perspectivele de dezvoltare naţionale, europene şiextracomunitare. Principalele teme dezbătute au fost creştereapreţurilor la asigurările RCA pentru companiile de transport, legileMiLoG şi Macron, eliberarea autorizaţiilor de transport sauinterzicerea perioadei de repaus săptămânal normală în cabinavehiculului în Franţa şi Belgia. Obiectivul conferinţei a fost de acrea cadrul de dialog între companiile de transport, producătoriide camioane, furnizorii de produse şi servicii şi autorităţi.

FLASH

8 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

Proiectul ”Europa-Asia pe Drumul Mătăsii”, iniţiat deUniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU) şiUniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România(UNTRR), a ajuns luna trecută la final. Proiectul şi-a propussă dezvolte activitatea transportatorilor rutieri europeni odatăcu intrarea Chinei în sistemul TIR,la finalul acestui an.

Caravana UNTRR a parcursaproape 24.000 km în două luni,pe traseul România – Bulgaria –Turcia – Georgia – Armenia –Georgia – Azerbaidjan – Iran –Turkmenistan – Uzbekistan –Tadjikistan – Kârgâzstan –Kazakhstan – Federaţia Rusă –Mongolia – Federaţia Rusă –Ucraina. Pe parcursul traseului,delegaţia UNTRR a vizitatasociaţiile profesionale similare dinfiecare ţară pentru a semnaprotocoale de colaborare şi a realiza un schimb de informaţiide interes pentru transportatorii europeni şi români care auoperaţiuni de transport pe aceste relaţii, cât şi pentru

transportatorii din aceste ţări care au relaţii cu România şiUniunea Europeană.

Ultimul punct de pe traseu a fost Odessa (Ucraina), undea avut loc cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei Internaţionale”Transporturile rutiere – probleme, soluţii şi dezvoltări viitoare”,

organizată de IRU şi ASMAP UA. În cadrulevenimentului a fost semnat ultimulprotocol de colaborare de pe traseu, cuasociaţia ASMAP UA din Ucraina.

Scopul proiectului iniţiat de IRU şiUNTRR a fost interconectarea mediuluide afaceri european şi românesc cupieţele mari din Asia, având în vederefaptul că ţările din Asia Centrală auarătat în ultimii ani o creştere extremde dinamică în utilizarea sistemului TIR.Această creştere a fost notabilă înKazahstan şi Kârgâzstan, ambele fiindţări importante de tranzit pentrumărfurile originare din China. Toate

semnele arată că această tendinţă ascendentă va continua,mai ales dacă Afganistan, Pakistan şi China vor începe săutilizeze sistemul de TIR în viitorul apropiat.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declaratla mijlocul lunii trecute, cu ocazia unei moţiuni de cenzurădepuse în Senat, că până la finalul anului 2020 reţeauade autostrăzi din ţara noastră se va extinde cu aproape1.000 de kilometri, conform Master Planului de Transportaprobat şi de CE. Mai exact, în această perioadă ar urmasă se finalizeze proiecte în lungime totală de 946 km:Piteşti – Sibiu (117 km), Tg. Neamţ – Iaşi – Ungheni (135km), Comarnic – Braşov (58 km), Sibiu – Braşov (120 km),Suplacu de Barcău – Borş (74 km), Nădăşelu – Suplacude Barcău (93 km), Piteşti – Craiova (124 km), Sebeş –Turda (70 km), Lugoj – Deva loturile 2, 3 si 4 (72 km),Câmpia Turzii – Tg. Mureş (56 km) şi Timişoara – Lugoj lot2 (26 km). În ultimii 25 de ani, în România s-au construitpuţin peste 600 km de autostradă.

Șeful MT promite 1000 km deautostradă până în 2020

Punct final în proiectul ”Europa-Asia pe Drumul Mătăsii”

Conferință UNTRR: „Național,european sau extracomunitar?”

Page 9: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 10: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

BITSoftware anunţă optimizări şi noi funcţionalităţi pentruplatforma ERP & CRM SocrateCloud. Această nouă versiunevine în primul rând cu îmbunătăţiri în zona de lucru cu proiectepentru companiile din domeniul construcţiilor, prin integrareacu aplicaţii specifice de devizare, răspunzând cu brio întreguluiareal de analiză a profitabilităţii pe proiect. SocrateCloud esteo soluţie extrem de flexibilă, care permite gestiunea întregiiactivităţi a companiilor din construcţii, de la aprovizionare,stocuri, mijloace fixe, trezorerie, managementul parcului autoşi mică mecanizare, necesarul de forţă de muncă şi până lapontarea angajaţilor. În plus, disponibilitatea platformei ERP încloud permite lucrul în sistem din orice şantier. De asemenea,au fost introduse funcţionalităţi specifice pentru firmele careactivează în distribuţie şi logistică sau pentru firmeleproducătoare cu reţea proprie de distribuţie şi depozitare.

FLASH

10 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

Compania turcă de transport Caba a folosit modululautopropulsat de transport agabaritic PowerMAX, produs deFaymonville, pentru a muta un vapor istoric de 52 de metrilungime şi 400 de tone greutate.

Vaporul Halas 71 a fost construit în 1914 de companiaFairfield Shipping din Glasgow, fiind proiectat iniţial ca feribotpentru pasageri. Vasul va fi folosit de acum înainte pentrucălătorii charter pe coastele de sud şi de vest ale Turciei.Vehiculul modular PowerMAX este continuarea logică aconceptului ModulMAX. Modulele pentru transport greu, cupunţi motoare şi direcţie hidraulică, sunt soluţia perfectă acolounde autotractoarele nu au suficientă puterea de tractarepentru a muta încărcături extrem de grele, sau dacăautotractoarele nu pot fi folosite deoarece nu există suficientspaţiu.

Faymonville oferă clienţilor două sisteme diferite, fiecareputând juca un rol cheie pentru obţinerea performanţeloroptime în operaţiunile complexe de transport. APMCPowerMAX, cu cele 3 moduri ale sale (remorcă, asistenţă şiSPMT), oferă o enormă flexibilitate, iar forma sa este unicăîn lume. APMC îşi demonstrează clasa în special acolo undemisiunile de transport pentru unităţi clasice autopropulsatenu sunt necesare zilnic, dar în schimb sarcinile care necesită

două sau mai multe autotractoare trebuie îndeplinite în modregulat. În acest caz, boghiul APMC oferă majoritatea forţeide tractare necesară, graţie motorului său diesel de 240 kW,permiţând scăderea costurilor de operare prin nefolosireaunor autotractoare şi a şoferilor aferenţi.

Pe de altă parte, boghiul APMC îşi poate oferi serviciilefără restricţii ca parte modulară în orice combinaţie rutierădorită. Pe lângă compatibilitatea cu modulele de transportFaymonville ModulMAX, PowerMAX oferă o interoperabilitateperfectă cu vehiculele identice de la alţi producători.

Vânzările de maşini noi în Ucraina au înregistrat ceamai puternică scădere din ultimii 15 ani, cu un declin de67% comparativ cu 2014, conform Asociaţiei Producătorilorde Automobile din Ucraina. Pentru OMEGA – Avtopostavka,acest fapt înseamnă dezvoltarea afacerii. ”Înainte de ORTECnu dispuneam de un instrument care să optimizeze rutelede livrare, iar metodele de planificare a transportului nucorespundeau cerinţelor noastre de afaceri. De aceea amales ORTEC, pentru că ne-a oferit soluţia lider în industrie”,a spus Evgeniy Sobol, Manager Proiect TMS în cadrulOMEGA. Soluţia ORTEC Routing and Dispatch a fostconfigurată pentru a optimiza procesele complexe dedistribuţie primară şi secundară ale OMEGA. Astfel, a fostcreat un ”lifting facial” complet pentru operaţiile OMEGAşi acum ei utilizează capabilităţile în timp real ale software-ului pentru a exercita un mai bun control asupra livrărilor.

Software ORTEC prin care seînregistrează economii de 5%

Vas istoric mutat cuFaymonville PowerMAX

Noutăți pentru companiile dindistribuție, logistică și construcții

Page 11: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 12: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

12 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

FLASH

Inginerii Reloc – Electroputere VFU Craiova au dezvoltatprima locomotivă din România care funcţionează exclusiv cubiodiesel (B100) sau ulei vegetal, fără nici un adaos demotorină.

Motorul ecologic are aceeaşi putere şi aceleaşiperformanţe ca unul care funcţionează pe bază de motorină.În schimb, el are emisii extremde reduse de dioxid decarbon şi nu are emisii desulf. Soluţia a fostdezvoltată pe bazalocomotivei Diesel LDE2100 CP, una dintre celemai răspândite dinRomânia, folosită atât latransportul de pasageri, câtşi la cel de marfă. LaCraiova, de-a lungultimpului, au fost produsepeste 2.000 de astfel delocomotive.

Lucrările la motorul complet ecologic sunt reuşitainginerilor cu o experienţă valoroasă şi cu înaltă calificare dela Centrul de excelenţă în Proiectare-Cercetare-Dezvoltare din

cadrul Reloc – Electroputere VFU Craiova. Misiuneaspecialiştilor care lucrează în acest centru de excelenţă estesă caute şi să implementeze soluţii inovative pentruoptimizarea consumului, creşterea fiabilităţii şi a eficienţei înexploatarea materialului rulant.

Locomotiva a trecut deja printr-o serie de teste şi reglaje,inclusiv probe pe calea ferată pentru

a vedea la lucru motorul. Rezultatelede până acum oferă motive deîncredere pentru Grampet Group.Testele vor continua în perioadaurmătoare, pentru a monitorizacomportamentul motorului şi încondiţii meteo mai dificile, urmândca, la finalizarea tuturor probelor şiverificărilor, soluţia tehnică să fieimplementată în masă.

Reloc – Electroputere VFUCraiova, specializată în producţia,

modernizarea şi repararea delocomotive, este una dintre cele mai recente achiziţii înportofoliul Grampet Group. În doar trei ani de la achiziţie,numărul de angajaţi ai companiei a crescut de la 30 laaproximativ 600 de persoane.

Grampet a produs prima locomotivăromânescă alimentată cu biodiesel

CNADNR a deschis o licitaţie pentru achiziţionarea deutilaje necesare unor echipe mobile de intervenţii de urgenţă,pe care la va înfiinţa la nivelul fiecărei Direcţii Regionale deDrumuri şi Poduri. ”De fiecare dată când se produce un accidenttehnic pe reţeaua de drumuri administrată de CNADNR, măsurilede remediere trebuie să fie puse în operă imediat. Prinînfiinţarea echipajelor de intervenţie rapidă pentru rezolvareaoricăror tipuri de accidente tehnice, CNADNR va putea săgestioneze mult mai rapid şi eficient aceste evenimente, faţăde acum, când compania este nevoită să urmeze multipleproceduri pentru a putea angaja un terţ în vederea intervenţiei.Echipe vor fi dotate corespunzător pentru a interveni rapid şieficient, atât iarna, cât şi în restul anului”, a declarat NarcisNeaga, Director General al CNADNR.

Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a anunţatluna trecută prelungirea cu un an a termenului de finalizarea lucrărilor de lărgire la 4 benzi a Centurii Capitalei, pesectorul cuprins între Autostrada A1 şi DN 7. Lucrărileîncepute acum 2 ani aveau ca termen de finalizare sfârşitulacestui an, iar noul termen este septembrie 2016. În acestan, stadiul lucrărilor nu a avansat aproape deloc, elerămânând la aproximativ 35%. Potrivit CNADNR, problemelemajore întâmpinate sunt legate de exproprieri, deoareceproprietarii sunt nemulţumiţi de sumele oferite pentru caseleşi terenurile aflate în calea şantierului şi cer sume mai mariîn instanţă. O altă problemă este reprezentată de mutareareţelelor de apă, electricitate sau gaze, pentru care firmelede utilităţi condiţionează acordarea avizelor.

Lărgirea Centurii București lapatru benzi, amânată încă un an

CNADNR înființează echipe mobilede intervenţii de urgenţă

Page 13: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

13

SPECIAL

AAssoocciiaaţţiiaa RRoommâânnăă ppeennttrruu TTrraannssppoorrttuurrii RRuuttiieerreeIInntteerrnnaaţţiioonnaallee ccoonnssttaattăă ttrraannssppoorrttaattoorriiii îînnttââmmppiinnăăpprroobblleemmee îînn EEuurrooppaa ddiinn ccaauuzzaa fflluuxxuulluuii ddee eemmiiggrraannţţii..TToottooddaattăă,, llaannsseeaazzăă oo îînnttrreebbaarree:: CCiinnee vvaa rrăăssppuunnddee ddeesseeccuurriittaatteeaa ttrraannssppoorrttuurriilloorr îînn RRoommâânniiaa ppee ttooaattăăppeerriiooaaddaa aacceesstteeii ccrriizzee??

ARTRI constată cu surprindere şi amărăciune că niciundeîn Europa transportatorii nu au fost scutiţi de problemele gravegenerate de fluxul de emigranţi. ”Această categorieprofesională, indispensabilă societăţii contemporane, nu aprimit din partea autorităţilor europene niciun fel de protecţieşi sprijin pentru evitarea situaţiilor în care au fost răniţi sauucişi şoferi, au fost amendate şi penalizate administrativ firmepentru întârzieri sau anulări de curse, iar unii conducătoriauto au fost chiar reţinuţi şi acuzaţi pe nedrept de implicareîn traficul de emigranţi”, se arată într-un comunicat semnatde Florinel Andrei - Secretar general şi Nicolae Savu -Preşedinte al Consiliului Director ARTRI.

Situaţia este identică şi în România, potrivit sursei citate,mai ales că avem o nouă strategie naţională de apărare aţării şi a românilor de pretutindeni: ”Cu ce folos? În cazultransportatorilor români atacaţi la Calais aceasta nu afuncţionat. Avem o nouă Strategie naţională privind imigraţiaîn care nu se pomeneşte nici o vorbă despre protecţiacetăţenilor români în situaţiile de anarhie care ar putea figenerate de emigranţi. În ciuda apelului la calm, sosirea apeste 6.000 de emigranţi în România este iminentă. La fel şideschiderea unor culoare care vor străbate sudul, centrul şivestul ţării spre Ungaria şi Serbia, dacă aceste ţări vor maipermite pătrunderea pe teritoriile lor”.

ARTRI solicită autorităţile naţionale competente să iamăsuri concrete prin care să prevină orice fel de distrugeri debunuri şi infrastructură, ocuparea abuzivă sau ilegală a

spaţiului carosabil, blocarea drumurilor, atacareacamioanelor şi a celorlalte mijloace de transport.

Totodată, reprezentanţii transportatorilor apreciazăiniţiativa MAI de a înăspri legea pentru a combatetentaţia unor câştiguri ilicite provenind din traficareaemigranţilor, dar solicită şi mărirea corespunzătoare apedepselor pentru cei care avariază sau distrugcamioanele staţionate sau aflate în mers.

”Am cerut de peste doi ani o strategie a mobilităţiipe drumurile publice în situaţii de criză şi nu am avutnici un răspuns de la cei care ar fi trebuit să ne devinăparteneri de dialog. Viitorul apropiat ne va dovedi căne vom încurca în zeci de proceduri greoaie, că nu vomreuşi să asigurăm o ierarhizare a mobilităţii, iar efectele

se vor regăsi imediat în reacţiile opiniei publice”, precizeazăoficialii ARTRI, care în final lansează şi o întrebare fără răspuns:”Cine va răspunde de securitatea transporturilor în Româniape toată perioada crizei emigranţilor?”

Transportatorii, afectați deproblemele generate de

emigranți

Page 14: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

14 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

LANSARE

Volvo Trucks prezintă noultandem cu o punte liftabilă

NNoouull ttaannddeemm ccuu oo ppuunnttee lliiffttaabbiillăă llaannssaatt ddee VVoollvvooTTrruucckkss ppeerrmmiittee rriiddiiccaarreeaa şşii ddeezzaaccttiivvaarreeaa cceelleeiiddee--aa ddoouuaa ppuunnţţii mmoottooaarree.. AAssttffeell,, aaddeerreennţţaa llaaddrruumm eessttee mmaaii bbuunnăă,, iiaarr ccoonnssuummuull ddeeccoommbbuussttiibbiill eessttee ccuu 44%% mmaaii mmiicc aattuunnccii ccâânnddaauuttooccaammiioonnuull eessttee ccoonndduuss ffăărrăă îînnccăărrccăăttuurrăă..

Volvo Trucks lansează tandemul cu o punteliftabilă. Noua funcţie este creată pentru transporturigrele, cu încărcătură la dus şi fără încărcătură laîntoarcere, de exemplu, în transportul de cheresteasau în construcţii şi transportul de mărfuri vrac.

”Prin intermediul noului tandem cu o punteliftabilă, cea de-a doua punte motoare poate să fiedezactivată şi roţile ridicate atunci când autocamionuleste condus fără încărcătură. Acest lucru oferă multeavantaje, dintre care cel mai mare este economia decombustibil. Condusul cu cea de-a doua punte motoareridicată reduce cu până la 4% consumul de combustibil încomparaţie cu toate punţile coborâte”, afirmă Jonas Odermalm,managerul Volvo Trucks pentru segmentul de construcţii.

Înlocuind diferenţialul din prima punte motoare cu unulspecial conceput, cea de-a doua punte motoare poate să fiedezactivată şi ridicată 140 mm de la suprafaţa drumului.Astfel, şoferul are acces atât la puterea, cât şi la capacitateaa două punţi motoare (6x4), dar şi la manevrabilitatea mai bună

a unei singure punţi motoare (4x2). În plus, condusul cu ceade-a doua punte motoare ridicată reduce şi raza de bracaj cuun metru şi uzează mai puţin anvelopele şi sistemele desuspensie.

”Noul tandem cu o punte liftabilă este ideal pentrutransporturile în care condiţiile de drum sau greutatea maximăadmisă a vehiculului necesită un autocamion cu punte întandem, dar în care autocamionul se întoarce fără încărcăturăsau cu încărcătură cu greutate mică. Pe suprafeţe alunecoase şoferul poate creşte presiunea pe prima punteridicând cea de-a doua punte motoare, ceea ce duce la oaderenţă mai bună şi reduce riscul de împotmolire”, explicăJonas Odermalm.

În plus, tandemul cu o punte liftabilă îi oferă şoferului unconfort mai mare atunci când autocamionul este condus fărăîncărcătură, ceea ce de multe ori înseamnă 50% din timpulde funcţionare. Nivelul de zgomot din cabină este redus, iarîn volan se resimt mai puţine vibraţii când numai anvelopeleunei punţi motoare sunt în contact cu drumul.

Tandemul cu o punte liftabilă este disponibil pentru VolvoFM, Volvo FMX, Volvo FH şi Volvo FH16.

Page 15: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 16: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

16 CARGO�BUS www.cargomagazin.comm10/2015

LANSARE

Noul Iveco EurocargoIIvveeccoo aa pprreezzeennttaatt lluunnaa ttrreeccuuttăă nnoouuaaggeenneerraaţţiiee aa mmooddeelluulluuii EEuurrooccaarrggoo,, ssuubbssllooggaannuull ””CCaammiioonnuull ppee ccaarree oorraaşşuull îîlliiuubbeeşşttee””.. EEuurrooccaarrggoo eessttee aaccuumm mmaaiiaattrrăăggăăttoorr şşii mmaaii vveerrssaattiill,, aa ccrreessccuutt llaaccaappiittoolleellee ffuunnccţţiioonnaalliittaattee şşii ssiigguurraannţţăă,,ddaarr eessttee llaa ffeell ddee mmaanneevvrraabbiill,, rroobbuussttşşii ffiiaabbiill ccaa îînnaaiinnttee..

Designul noului Eurocargo se aliniază cucel lansat de noua generaţie Daily. Cabinaeste modernă şi practică, exprimândcaracterul energic al vehiculului, iar formanoilor deflectoare subliniază logoul Iveco dedimensiuni generoase. Parbrizul are filtruUV, oferind o protecţie excelentă fărăimpactul negativ asupra aerodinamicii produs de un parasolarextern. Noua bară de protecţie găzduieşte radarul sistemuluiAEBS, dar are şi o treaptă de acces pentru curăţareaparbrizului. Iar noile blocuri optice au în standard lumini dezi cu LED, iar opţional sunt disponibile şi faruri cu Xenon.

Noul design este şi funcţional, fiind dezvoltat în urmaunui studiu aerodinamic minuţios. De exemplu, noiledeflectoare ghidează fluxul de aer astfel încât să garantezecă mânerele uşilor rămân curate. Noul Eurocargo rămâne unspecialist în mediul urban, fiind ideal pentru livrări din uşă înuşă. Lăţimea cabinei de 2,1 metri, unghiul mare de virare (52de grade) şi cel mai bun diametru de bracare din clasă (sub11 metri pentru versiunea cu ampatament de 2790 mm) facdin Eurocargo alegerea perfectă pentru misiunile din zoneleurbane.

Confort și ergonomie

Noul Eurocargo duce confortul şi ergonomia la un altnivel. Volanul multifuncţional îi permite şoferului să foloseascăradioul şi telefonul în deplină siguranţă. Butoanele pentru

controlul climatizării, luminilor şi cutiei automate sunt deasemenea plasate mai ergonomic. Noul Iveco Eurocargo areşi mai multe compartimente de stocare, din care unul specialpentru carduri, dar şi un cuier pentru haine pe peretele dinspate al cabinei. Şoferul mai are la dispoziţie două suporturipentru sticle şi o priză de 12 V. Noul Eurocargo poate fi şi unadevărat birou mobil. Varianta de cabină cu un singur locpoate fi echipată cu un birou cu o capacitate de 20 de litri,ce poate găzdui un laptop sau o tabletă. Biroul mai dispunede lampă de citire, spaţii de stocare laterale şi două prize USBpentru încărcarea dispozitivelor electronice.

Scaunele sunt îmbrăcate într-un material special, iar celal şoferului poate fi echipat cu noua suspensie pneumatică,spătar reglabil, centură de siguranţă ajustabilă pe înălţime,tapiţerie cu două densităţi, încălzire şi ventilaţie. Cotiera estedisponibilă opţional pentru toate scaunele echipate cususpensie pneumatică.

Ideal pentru misiunile urbane, noul Eurocargo garanteazăşi o uşoară traversare a cabinei. Bordul liniar şi dimensiunilecompacte ale tunelului motorului permit şoferului să intre sausă iasă din camion pe orice parte doreşte.

Sisteme de siguranță

În ce priveşte siguranţa pasivă, pe lângă robusteţeacaracteristică, Eurocargo este echipat acum şi cu unairbag montat în volan. Siguranţa activă a fost deasemenea îmbunătăţită cu noi sisteme electronice.Sistemul Lane Departure Warning System (LDWS) vaavertiza şoferul dacă vehiculul va depăşi involuntar bandade rulare. Cu ajutorul camerei video montate pe parbriz,sistemul recunoaşte marcajele rutiere şi va atenţionaşoferul în cazul în care vehiculul schimbă banda fără caşoferul să semnalizeze. Camionul mai dispune de sistemulelectronic de control al stabilităţii EVSC, dar şi de AdvancedEmergency Braking System (AEBS), care ajută la evitareaaccidentelor produse din neatenţia şoferului.

AEBS măsoară distanţa din faţa vehiculului şi

Page 17: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

LANSARE

calculează timpul până la oeventuală coliziune. În caz depericol se emite o avertizare dublăînainte de acţionarea automată afrânelor. În cazul obstacolelor aflateîn mişcare, sistemul intervineautomat, reducând viteza până la32 km/h pentru evitareaimpactului. În cazul obstacolelorfixe, sistemul poate preveni şimodera impactul prin reducereavitezei cu 10 km/h. Totuşi, AEBSnu garantează evitarea coliziunilorşi nu poate eliminacomplet riscurile unui şofatneatent. Aceste sistemeîndeplinesc normeleeuropene privind siguranţacamioanelor care vor intraîn vigoare din lunanoiembrie a acestui an.

Dar sistemele desiguranţă nu se opresc aici.Adaptive Cruise Control(ACC) ajustează viteza prinmenţinerea unei distanţede siguranţă faţă devehiculul din faţă. Sistemulfoloseşte radarul AEBS şi intervine automat, prima dată prinreducerea cuplului motorului, apoi prin acţionarea frânei demotor, iar în final a celei de serviciu.

Costuri de întreținere reduse

Noul Iveco Eurcargo este singurul camiondin clasă care foloseşte un singur echipamentpentru post-tratarea gazelor de eşapament:sistemul HI-SCR cu filtru de particule pasiv.Această soluţie inovatoare reduce consumul,supraîncălzirea şi opririle tehnice. Alte avantajeale HI-SCR: nu necesită un sistem de răcire demari dimensiuni, utilizează mai puţine

componente şi cântăreşte mai puţin decât un sistem bazatpe EGR şi SCR. Deoarece sistemul HI-SCR nu intervine înprocesul de combustie, temperatura de combustie rămâne

Page 18: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

18 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

LANSARE

înaltă şi numărul de particule este redus. Astfel, nu estenevoie de un filtru de particule activ, care necesită opriripentru regenerare.

Consum mai mic cu până la 8%

Ultima generaţie de motoare Tector 5 şi 7 utilizeazăuleiuri de motor de vâscozitate redusă ce reduc frecările,cresc performanţele şi extind intervalul de mentenanţă. Altesoluţii speciale au fost adaptate la toată gama de motoare,fiind importante mai ales în misiunile cu trafic aglomerat.Prima astfel de soluţie este un ventilator electromagnetic cudouă viteze, controlat electronic, care este activat saudezactivat în funcţie de necesităţile de răcire. A doua soluţieeste funcţia EcoRoll introdusă pe cutia de viteze cu 12 viteze,care profită de inerţia vehiculului şi schimbă viteza automatîn modul neutru pentru a reduce consumul în anumite situaţii(de exemplu la coborârea pantelor). A treia soluţie este funcţiaEcoSwitch, disponibilă pe toate cutiile automatizate cu 6 şi12 viteze, care modifică programul de schimbare a treptelorpentru a creşte la maximum eficienţa camionului. Când esteactivată de şofer, funcţia EcoSwitch activeazălimitatorul de viteză, dezactivează funcţiakick-down şi autorizează doar schimbărilede trepte automate. Prin aceste soluţii,consumul de motorină al nouluiIveco Eurocargo este redus cupână la 8% în timpul livrărilorurbane.

Motorizări

Noul Iveco Eurocargo estedisponibil cu două motoare cu 4cilindri, de 160 şi 190 CP, proiectatespecial pentru mediul urban, cuplulşi puterea fiind optimizate pentruastfel de misiuni. Graţie noilorpistoane, a noilor injectoare şi arăspunsului mai rapid al noii turbine,rata de compresie a putut fi crescută de la 17:1 la 18:1,îmbunătăţind cuplul la peste 1.200 rpm cu aproximativ 8%.

Camionul dispune de 680 Nm (pentrumotorul de 160 CP) şi 700 Nm (pentru celde 190 CP), în timp ce puterea maximă esteacum atinsă la 2.200 rpm, faţă de 2.500rpm. Toate acestea ajută la scădereasemnificativă a consumului în ciclul urbanşi în timpul accelerărilor.

Gama completă de motorizări a nouluiEurocargo cuprinde motoare diesel Tector 5(4 cilindri, 4,5 litri) şi Tector 7 (6 cilindri, 6,7litri), cu 7 niveluri de putere (între 160 şi320 CP), cu un cuplu maxim de 1.100 Nm,la care se adaugă un motor CNG ce oferă750 Nm şi 204 CP. Motoarele pot fi cuplatela cutii de viteze manuale cu 6 sau 9rapoarte, cutii automatizate cu 6 sau 12viteze sau cutii automate cu convertizor decuplu.

Versiune Natural Power

Versiunea Eurocargo Natural Power CNG este alimentatăcu gaz natural comprimat, cel mai ecologic carburant disponibilcomercial şi singura alternativă reală la motorină în acestmoment, cu peste 3.500 de centre de distribuţie operabileîn Europa. Motoarele Iveco alimentate cu CNG suntcaracterizate de reducerea oxizilor de azot, absenţa totală acompuşilor de plumb şi a hidrocarburilor aromatice şi oreducere cu 95% a emisiilor de particule faţă de motoarelediesel. Aceste performanţe sunt deja mai bune decât celecerute de standardul Euro VI, stagiul B + C. Pentru clienţi,folosirea CNG aduce reduceri ale costurilor de 25%.

Noul Eurocargo Natural Power este disponibil în versiunide la 11 la 16 tone, cu motor în 6 cilindri ce dezvoltă 750Nm şi 204 CP, ce poate fi cuplat cu o cutie manuală cu 9viteze sau una automată cu convertizor de cuplu. Capacitateade transport a modelului este aceeaşi ca la camioanele diesel,deoarece rezervoarele de gaz sunt montate pe lateral şi nuafectează spaţiul de marfă. Eurocargo Natural Power sepretează în special la utilizarea în oraşele mari, în zone cu

restricţii de emisii şi zgomot. Autonomia maximă amodelului este de 400 km.

Robustețe și fiabilitate

Eurocargo păstrează robusteţea şi fiabilitateadatorate şasiului derivat de la camioanele grele.Pentru a se adapta la orice aplicaţie, IvecoEurocargo oferă mai multe tipuri de suspensii:pneumatică, parabolică şi cu arcuri semi-eliptice.Suspensia pneumatică este controlată de undispozitiv electronic ECAS, care garantează o

poziţie constantă a vehicululuiindiferent de nivelul deîncărcare. Dispozitivele

ECAS pot fi montate pe punteaspate sau pe ambele axe.

Sistemul de frânare estepneumatic-hidraulic pe modelele de la 6 la 10

tone şi 100% pneumatic pe cele de la 11 la 19 tone. Toateversiunile 4x2 sunt echipate în standard cu discuri de frână.

Page 19: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

LANSARE

În plus, puterea frânei de motor a fost crescută prinintroducerea în tehnologia HI-SCR a unei clapetecare regleză temperatura gazelor de eşapament.

Conectat pe drum

Modelele de tablete, sisteme de navigaţie şitelefoane inteligente se schimbă rapid şi conţin ocantitate din ce în ce mai mare de informaţiipersonale. De aceea, în loc de o interfaţă specială,noul Eurocargo este pre-configurat pentru a integraperfect orice dispozitiv selectat de şofer. Deasemenea, bordul a fost pre-configurat pentru afi instalat un suport universal, lângă care suntpoziţionate două prize USB de 5V.

Graţie cutiei telematice IVECO UTP (UnifiedTelematics Platform), disponibilă acum ca opţiune montată dinfabrică, noul Eurocargo este pre-configurat pentru conectareade la distanţă şi furnizarea de servicii telematice de bază(poziţionare GPS, cronometru pe volan, transmisia datelor dela tahograf, de consum sau despre şofer) sau serviciitelematice personalizate (managementul livrărilor, informaţiidespre trafic, mesaje, instrucţiuni pentru şofer).

Versatilitate

De la livrări la construcţii şi de la transport frigorific pânăla servicii municipale, noul Eurocargo este un adevărat lideral segmentului în ce priveşte versatilitatea, dar şi uşurinţa decarosare. Fabricat din oţel de înaltă rezistenţă, şasiul poategăzdui suprastructuri de la 4.265 la 10.175 mm lungime.

Lonjeroanele sunt paralele pe toată lungimea şi preconfiguratecu orificii pentru a uşura montarea suprastructurilor.

Noul Iveco Eurocargo oferă trei modele diferite de cabină:de zi (oferă cel mai bun echilibru între lungimea şi lăţimeatotală a caroseriei şi este cea mai potrivită pentru aplicaţiilezilnice din oraşe), de dormit (oferită în versiuni standard şi cuplafon înălţat, putând găzdui unul sau două paturi) şi pentruechipaj (cu plafon standard, poate transporta 6 pasageri şiechipamentul necesar).

În total, noul Eurocargo este disponibil în peste 11.000de versiuni, rezultate din combinarea variantelor de producţie:două tipuri de carburant, 14 niveluri de greutate, 7 de putere,12 cutii de viteze, 15 ampatamente şi 3 cabine, pe lângă ogamă largă de suspensii, punţi, rapoarte de transmisie şi prizede putere.

Page 20: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

20 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

PREZENTARE

CCoonnttiinnuuăămm îînn aacceeaassttăă lluunnăă pprreezzeennttaarreeaa cceelloorr mmaaiiiimmppoorrttaannttee sseerrvviicciiii ooffeerriittee ddee VVoollvvoo TTrruucckkss,, vvoorrbbiinnddddeesspprree mmeenntteennaannţţaa ooppttiimmăă aa ccaammiiooaanneelloorr,, ddaarr şşiiddeesspprree ccoonnffiigguurraarreeaa vveehhiiccuulleelloorr îînn ffuunnccţţiiee ddee nneevvooiilleeffiieeccăărreeii ccoommppaanniiii..

Service Original Volvo nu este doar un serviciu de înaltăcalitate, ci şi un parteneriat real cu centrul de service. ”Avândla dispoziţie cele mai avansate instrumente de diagnosticareşi tehnicieni competenţi, Volvo Trucks deţine toate argumentelepentru a vă oferi cel mai bun service posibil”, afirmă ChristianGustavsson, Service Manager la Volvo Trucks.

Chiar de la început, centrele de service depun eforturi

pentru a afla tot ceea ce trebuie să ştie, de la specificaţiacamionului, la numărul de şoferi, traseele pe care se ruleazăşi programul companiei, deoarece absolut totul are impactasupra momentului în care un camion are nevoie de service.Cu sistemul ingenios Telematics Gateway de la Volvo Trucks,

planificarea prealabilă a operaţiunilor de service şi optimizareapot deveni şi mai eficiente. În prezent, centrele service potevalua de la distanţă uzura componentelor, programândoperaţiunile de service mai rapid sau mai târziu, după caz.Astfel, puteţi fi sigur că autocamionul va beneficia de atenţiade care are nevoie. Şi, deoarece atelierele ştiu ce trebuiefăcut, imediat ce camionul ajunge aici, instrumentele adecvatesunt pregătite şi tehnicienii sunt gata să înceapă lucrul.

O altă modalitate ingenioasă de a reduce vizitele la centrulservice o reprezintă serviciul Funcţii online. De la calibrarearezervorului de combustibil până la limitarea vitezei rutiere,conectivitatea autocamionului permite centrelor de servicesă actualizeze de la distanţă aceste funcţii. ”Nu este delocnecesar să veniţi la service. Este suficient să trageţi pe dreapta,

să parcaţi, iar noi putem realiza acesteoperaţiuni indiferent unde vă aflaţi”,continuă Christian Gustavsson.

Totuşi, deşi conectivitatea ajută lareducerea la minimum a vizitelor la service,relaţia personală nu dispare niciodată.Este motivul pentru care service-ul nu setermină niciodată în momentul în careautocamionul pleacă din centrul service.”Tehnicienii noştri sunt mândri de meserialor. Ştiu că avem încredere în ei, aşa că leplace să verifice că sunteţi mulţumit –pentru a se asigura că v-au îndeplinitaşteptările”, adaugă Christian Gustavsson.

Centrele de service Volvo Trucks nusunt niciodată departe, având peste 1.100de locaţii în Europa. ”Aşadar, în situaţianefericită în care camionul se defectează,Volvo Action Service va fi alături de

dumneavoastră pentru a vă ajuta şi, în acelaşi timp, puteţi filiniştit, ştiind că veţi experimenta aceeaşi calitate înaltă,aceleaşi lucrări de service şi reparaţii fiabile, executate detehnicieni experimentaţi, ca şi cele de la centrul de servicede acasă”, explică Christian Gustavsson.

Top 10 servicii Volvo Trucks

Page 21: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

PREZENTARE

Salutări din atelier

Samuel Lönnqvist, tehnician Volvo Trucks şi supervizorde atelier; spune că viaţa din atelier înseamnă un procespermanent de învăţare. ”Clienţii noştri se simt liniştiţi dacăştiu că Volvo Trucks este alături de ei în fiecare aspect legatde service: de la scule speciale la piese de schimb şi training.Nimic nu poate înlocui acest sentiment de siguranţă”, afirmăSamuel Lönnqvist. Acesta ştie că până şi cea mai scurtă oprirepoate avea un impact major asupra unui operator de transport:”Uneori stau cu noi în timp ce camioanele lor sunt în service.Ne împrietenim, şi nimeni nu vrea să-şi dezamăgească unprieten”.

Provenind dintr-o familie care se ocupa de transportulde cherestea, Samuel Lönnqvist şi-a dezvoltat de mic pasiuneaşi curiozitatea pentru camioanele Volvo. De-a lungul carierei

sale, a putut observa îndeaproape cât de multeschimbări s-au produs în industrie şi cât de rapidcamioanele au devenit high-tech. ”La camioanele noisunt multe de învăţat, dar nouă ne place acest lucruşi suntem mândri că Volvo Trucks este deschizător dedrumuri”, spune Samuel Lönnqvist.

Nu se referă doar la pionieratul din domeniultehnologiei camioanelor, ci la pregătirea permanentăde care beneficiază fiecare tehnician. ”Pentru a temenţine pe primul loc, trebuie să-ţi îmbunătăţeştimereu cunoştinţele. De aceea, aproape în fiecaresăptămână unul dintre tehnicienii noştri participă la uncurs în cadrul Academiei Volvo Trucks”, adaugă acesta.

În timp ce Samuel spune despre el că este untehnician priceput la toate, a observat în rândul colegilor maitineri tendinţa de a se specializa în domeniile care îiinteresează mai mult. ”De aceea este foarte importantăplanificarea sesiunilor de service. Nu doar pentru a vă asiguracă beneficiaţi de sculele şi piesele potrivite, ci şi de tehnicieniipotriviţi pentru lucrare”, subliniază acesta. ”Cunoaştemcamioanele Volvo până la cele mai mici detalii, iar cuechipamentele noastre specifice de diagnosticare este uşorsă facem o evaluare inteligentă şi rapidă a camionului”, maimărturiseşte tehnicianul, care subliniază şi importanţa folosiriipieselor originale.

O parte a rolului lui Samuel Lönnqvist este să fie deserviciu pentru Volvo Action Service. „Este o provocare, darşi una din cele mai interesante aspecte ale jobului. Eşti pusîn lumina reflectoarelor şi testat”. Unul dintre cele maimemorabile apeluri cu care s-a confruntat a avut loc într-oseară târzie de vineri. Un camion se defectase la jumătatea

Page 22: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

22 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

PREZENTARE

unei pante abrupte din afara oraşului suedez Jönköping.Camionul transporta un furnal de 90 de tone şi era condusde proprietar, care aproape intrase în panică, deoarecevehiculul bloca drumul, iar traficul se oprise. ”Ne-am dat seamarapid că se stricase turbocompresorul. Imediat ce am ajunsam scos turbocompresorul, iar un vehicul de asistenţă ne-aşi adus unul nou. În mai puţin de patru ore, şoferul plecasela drum foarte mulţumit. Încă vorbim despre aceastăîntâmplare de fiecare dată când ne întâlnim”, povesteşteSamuel Lönnqvist.

Piese originale Volvo

Atunci când achiziţionaţi o Piesă Originală Volvo, primiţiaceeaşi calitate ce caracterizează fiecare autocamion Volvo.Toate componentele au fost optimizate pentru buna funcţionarea camionului şi a asigura un nivel constant al performanţei,al consumului de combustibil şi al disponibilităţii. ”Fiecarecomponentă a unui autocamion Volvo are o specificaţie precisă– proiectată, fabricată şi verificată de ingineri experimentaţide la Volvo Trucks . Aceasta este semnificaţia cutiei albastre”,spune Lars Barkhed, responsabil pentru Piese Originale Volvo.”Exact acelaşi efort a fost depus şi pentru proiectareainstrumentelor noastre speciale. Astfel,se asigură cea mai înaltă calitateşi se poate realiza cea mai rapidăînlocuire, având în vedere,totodată, sănătatea şi siguranţatehnicianului”, explică HansNordqvist.

Nici o piesă nu este conceputăseparat, deoarece modul în carepiesele funcţionează împreună încamion este esenţial pentru asigurareacelei mai bune performanţe, a disponibilităţii şi aeficienţei consumului de combustibil. Să luăm, de exemplu,injectoarele de combustibil, filtrele de aer, pompele decombustibil şi componentele turbo. În fiecare camion Volvo,acestea au fost optimizate pentru a funcţiona împreună:montarea, specificaţiile şi modul de interacţiune al acestoraeste esenţial pentru eficienţa consumului de combustibil.„Înlocuiţi una dintre aceste componente cu orice altceva înafara unei Piese Originale Volvo şi nu veţi mai putea fi sigur

că veţi avea aceeaşi economie decombustibil”, spune Hans Nordqvist.

În faza de dezvoltare a camioanelor,fiecare componentă este testată temeinic,putând astfel garanta respectarea celor mairiguroase standarde de calitate şi funcţionareasigură. Creşterea duratei de viaţă a unei pieseeste importantă atunci când se menţinedisponibilitatea şi se păstrează costurilepentru componente la un nivel scăzut. În plus,acum este posibil să se monitorizeze de ladistanţă uzura unor componente specifice.De exemplu, plăcuţele de frână şi ambreiajulsunt echipate cu senzori. Astfel, centrul deservice Volvo Trucks poate planifica înlocuireapieselor împreună cu operatorul de transport,exact la momentul potrivit – nici prea devreme,nici prea târziu.

Cu peste 1.100 de centre de service în Europa, VolvoTrucks vă poate ajuta să găsiţi exact piesa care vă trebuie.”Avem gama completă depiese pentru Volvo Trucks înîntreaga lume – peste130.000 de componente. Niciun concurent care oferăservicii post-vânzare nu poateegala aşa ceva. Chiar după 15ani de la încheierea producţieiunui anumit model deautocamion, noi vom furnizacomponente pentru acesta”,spune Hans Nordqvist.

De asemenea, VolvoTrucks preia componenteuzate şi le transformă într-oopţiune mult mai ecologică şimai economică, prin VolvoExchange Parts. ”Refabricămcomponentele conformaceloraşi standarde şi le supunem aceloraşi testări riguroaseca şi în cazul celor noi. Iar dacă nu putem să obţinem aceeaşidurabilitate, mentenabilitate şi fiabilitate, pur şi simplu nu le

vindem”, încheie Hans Nordqvist.

Volvo Financial Services

Dacă doriţi să vă reduceţicosturile lunare totale, cel mai bine

este să luaţi în considerare camionul şiserviciile dorite, chiar de la început.Gertjan Crielaard, unul dintre managerii

de dezvoltare a afacerilor pentru VolvoFinancial Services, spune că există mult

potenţial pentru a economisi bani şi timp dacăpriviţi în perspectivă, dincolo de costurile iniţiale,

şi luaţi în considerare costurile lunare efective care urmează.”Alegerea camionului şi a serviciilor exclusiv în funcţie de preţpoate fi benefică pe termen scurt, dar veţi obţine o soluţietotală net superioară cu Volvo Trucks”, spune Gertjan Crielaard.Acesta recomandă alegerea camionului dorit împreună cutoate serviciile de care aveţi nevoie – plus o soluţie financiară

Page 23: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

23

PREZENTARE

personalizată care, pe lângă scădereaaspectului birocratic, va reduce şi costuriletotale pe termen lung.

Cunoaşterea domeniului şi a clienţilorreprezintă principalul avantaj oferit de VolvoTrucks în domeniul serviciilor financiare.”Foarte mulţi dintre clienţii noştri sunt pe drumîn timpul orarului normal de lucru. Aşadar, îiîntâlnim în momentul şi locul cele maiconvenabile pentru ei”. Volvo Trucks cunoaşteîn amănunt activităţile specifice fiecăruisegment de transport, astfel că poate oferisoluţii financiare care reflectă perfect situaţiadin industrie. Să luăm drept exemplu plataflexibilă a ratelor. ”Noi înţelegem că iarna, înconstrucţii, afacerile sunt mai lente. Din acestmotiv, vă oferim opţiunea de a plăti mai multvara, în sezonul de vârf, şi mai puţin iarna”,adaugă Gertjan Crielaard. Când reveniţi la noi, lucrurile sesimplifică. ”După ce aţi achitat primul contract, aveţi deja ogaranţie la noi – autocamionul. Prin urmare, este uşor să îloferiţi la schimb şi să obţineţi următorul autocamion cu ofinanţare mai mică”, subliniază el.

Finanţarea pentru camioanele rulate poate prezenta unelecomplicaţii, dar Gertjan Crielaard nu vede nici o diferenţă întrefinanţarea pentru un camion Volvo rulat sau unul nou. ”Avemavantajul de a putea suna la reprezentantul original şi a aflaamănunte despre camion şi istoricul întreţinerii acestuia.Băncile nu vor putea niciodată să facă acest lucru”.

Datorită cunoştinţelor aprofundate în domeniu, ei auposibilitatea să ofere soluţii personalizate de asigurări, de laasigurările terţă parte obligatorii până la asigurarea CASCO.”Este important să luaţi în considerare acoperirea oferită.Dacă autocamionul nu mai funcţionează, nu vă mai permiteţisă îl înlocuiţi. Asigurarea CASCO înseamnă că nu veţi rămânefără bani”. Volvo Trucks oferă şi serviciul Asigurare pentruTractare. ”Spre deosebire de alte companii de asigurări, noivă garantăm că veţi fi tractat întotdeauna la cel mai apropiatcentru de service Volvo. Indiferent cât de departe sunteţi, nuvă vom dezamăgi”, afirmă Gertjan Crielaard.

Page 24: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

24 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

INVESTIȚIE

100 de milioane de europentru noua vopsitorie DAF

DDAAFF vvaa iinnvveessttii 110000 ddee mmiilliiooaannee ddee eeuurroo ppeennttrruu oovvooppssiittoorriiee ddee uullttiimmăă ggeenneerraaţţiiee llaa ffaabbrriiccaa ssaa ddee ccaabbiinneeddiinn WWeesstteerrlloo ((BBeellggiiaa)).. DDuuppăă ffiinnaalliizzaarreeaa lluuccrrăărriilloorr,,aacceeaassttaa vvaa ffii cceeaa mmaaii mmooddeerrnnăă vvooppssiittoorriiee ddee ccaabbiinnee ddeeccaammiioonn ddiinn lluummee..

Producătorul olandez de camioane a făcut acest anunţla începutul lunii trecute, în cadrul unei vizite oficiale aministrului Muncii şi Economiei din Flandra, Philippe Muyters.Vopsitoria va avea 25.000 de metri pătraţi, iar prima cabinăde camion va părăsi noua facilitate de producţie în primajumătate a anului 2017.

DAF a deschis fabrica de la Westerlo în 1966. Pe lângăcabine, acolo se produc şi propriile axe, încă din anii '70. Ceiaproximativ 2.150 de angajaţi produc zilnic aproximativ 500de punţi şi 200 de cabine pentru camioane grele şi de tonajmediu, trimise apoi către liniile de asamblare din Eindhoven(Olanda) şi Leyland (Marea Britanie).

În anii următori, DAF aşteaptă o creştere a cererii decamioane în Europa, ţintind o creştere a cotei de piaţă însegmentul camioanelor grele la 20%. În plus, DAF îşi doreşteo creştere a succesului şi în afara Europei. Pentru a atingeaceste ţinte ambiţioase, DAFTrucks avea nevoie de aceastănouă vopsitorie la fabrica sadin Flandra. Graţie acesteiinvestiţii, capacitatea deproducţie a fabricii de cabineva creşte cu aproximativ 50%.”Noua vopsitorie de cabineeste necesară pentru creştereaprezenţei noastre atât îninteriorul, cât şi în exteriorul Europei. Evident, această investiţiereprezintă o veste bună şi pentru cei peste 2.000 de angajaţide aici, demonstrând încrederea DAF în viitorul fabricii saledin Belgia”, a declarat cu această ocazie preşedintele DAF,Harrie Schippers.

Noua vopsitorie va avea o lungime de 144 de metri, o

lăţime de 58 de metri şi 3 etaje cu o înălţime totală de 26 demetri. Vopsitoria de cabine de camion va fi cea mai modernădin lume la momentul lansării, graţie partenerilor Eisenmannşi Dürr, lideri în domeniul vopsitoriilor din industria automotive.Eisenmann va livra instalaţiile de vopsire (cabinele de vopsit,

cuptoarele şi sistemele de transport), iar Dürr esteresponsabil pentru livrarea vopselurilor. Printrealtele, noua vopsitorie va folosi roboţi ultra-moderni,care asigură cea mai înaltă calitate şi o eficienţămaximă a consumului de vopsea şi solvenţi.Aspectul ecologic a fost de asemenea un punctmajor în proiectarea noii vopsitorii, fiind prevăzutemetode de reducere şi captare a vopselei inevitabilpulverizate în exces.

DAF investeşte şi în cele mai modernetehnologii de cărăţare a aerului din cabinele de vopsit şicuptoare. Aerul este condensat pentru a conţine o cantitaterelativ mare de solvenţi, care ard automat la temperaturi de700-800 de grade, producând energia necesară încălzirii băilorde procesare. Noua soluţie reduce consumul de energie, darşi emisiile de CO2, instalaţia emiţând doar vapori de apă.

Page 25: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

25

PREZENTARE

Premiu pentru DAF CF Silent

DDAAFF TTrruucckkss aa ccââşşttiiggaatt ppeennttrruu aall ddooiilleeaa aann ccoonnsseeccuuttiivvpprreemmiiuull FFlleeeett TTrraannssppoorrtt TTrruucckk IInnnnoovvaattiioonn AAwwaarrdd.. DDaaccăăaannuull ttrreeccuutt ddiissttiinnccţţiiaa aa ffoosstt aaccoorrddaattăă ppeennttrruu mmoottoorruullPPAACCCCAARR MMXX--1111,, ddee ddaattaa aacceeaassttaa mmooddeelluull ccââşşttiiggăăttoorr aaffoosstt DDAAFF CCFF SSiilleenntt..

Juriul a lăudat ”Silent mode”, soluţia eficientă şiinteligentă folosită de DAF pe acest model de distribuţie. DAF

CF Silent este proiectat în cadrul programuluiDAF Transport Efficiency, care îşi propune săoptimizeze profitul de kilometru, printre alteleîmbunătăţind disponibilitatea vehiculelor. Astfel,graţie modului de funcţionare ”Silent”,camioanele pot fi încărcate şi descărcate şi înzonele în care în anumite părţi ale zilei suntimpuse restricţii de zgomot.

Când este activat modul silenţios, care seface printr-o simplă apăsare a butonului ”Silent”de pe bord, programul computerizat al motoruluilimitează cuplul şi turaţiile la care se producschimburile de treaptă de viteză. Prin aceastămetodă, dar şi datorită încapsulării cutiei deviteze, nivelul de zgomot emis de camion estemenţinut sub 72 dB.

Modelul DAF CF Silent este echipat cumotorul PACCAR MX-11 Euro 6, cu variante între290 şi 440 CP. ”Inteligenţa acestui model şi

uşurinţa în exploatare a făcut juriul să acorde premiul FleetTransport Truck Innovation Award 2016 lui DAF CF Silent.Tehnologia folosită face posibilă continuarea operaţiunilor detransport în timpul serii şi nopţii în zonele în care se aplicălimite de zgomot. Aceste perioade se adaugă la timpul dedisponibilitate al camionului, aducând o creştere a eficienţeide transport”, a explicat Jarlath Sweeney, editorul revisteiirlandeze de specialitate Fleet Transport Magazine.

Page 26: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

26 CARGO�BUS 10/2015 www.cargomagazin.comm

PREZENTARE

MAN construiește o nouăvopsitorie pentru cabine

MMAANN TTrruucckk && BBuuss aa îînncceeppuutt lluunnaa ttrreeccuuttăă ccoonnssttrruuccţţiiaauunneeii nnooii vvooppssiittoorriiii ppeennttrruu ccaabbiinnee ddee ccaammiioonn llaa ffaabbrriiccaassaa ddee llaa MMuunncchheenn.. NNoouuaa ccllăăddiirree vvaa ffii aammppllaassaattăă llâânnggăăaaccttuuaallaa vvooppssiittoorriiee şşii vvaa aavveeaa oo ssuupprraaffaaţţăă ttoottaallăă ddee1188..000000 ddee mmeettrrii ppăăttrraaţţii,, îîmmppăărrţţiittăă ppee cciinnccii nniivveelluurrii..

Vopsitoria modernă va începe operaţiunile la sfârşitulanului 2017, după investiţii totale de aproximativ 80 de

milioane de euro. Procesul de vopsire de înaltă eficienţăva consta în pretatare, acoperire catodică princufundare şi rotire, etanşarea marginilor şi aplicareachitului. Rotirea în timpul scufundării în vopsea permiteo reducere semnificativă a cantităţii de consumabileşi chimicale folosite. În plus, nivelul de particule din aereste redus cu 90%, iar consumul de apă cu 80%. Astfel,prin folosirea acestor tehnologii, MAN reduce emisiiledin timpul procesului de vopsire a cabinelor cu 50%,consumul de vopsea cu 15%, iar pe cel de energie cu25%.

”Investiţia în noua vopsitorie reprezintă o bornăimportantă pentru fabrica MAN din Munchen. Nouafacilitate ne va permite să creştem semnificativ eficienţaşi să îmbunătăţim calitatea vopsirii. Noile sisteme sunt

echipate cu cele mai noi tehnologii de mediu, contribuind laobiectivul nostru strategic Fabrica Verde. Noul sistem este obază sustenabilă plecând de la care putem să creăm proceseinovatoare, să obţinem un impact minim asupra mediului şisă atingem o eficienţă maximă pentru generaţia curentă şicele viitoare de camioane premium”, a subliniat Carsten Intra,membru în comitetul executiv pentru producţie şi logistică alMAN Truck & Bus AG.

Ford alege MAN TGXLLaa ssffâârrşşiittuull lluunniiii aauugguusstt,, ffaabbrriiccaa FFoorrdd ddiinn KKoollnn aapprriimmiitt 5588 ddee ttrraaccttooaarree nnooii MMAANN TTGGXX 1188..440000 UUllttrraa,,ccaarree vvoorr ffii ffoolloossiittee îînn ppeennttrruu ooppeerraaţţuunniillee llooggiissttiicceeaallee pprroodduuccăăttoorruulluuii ddee aauuttoommoobbiillee..

Tractoarele cu suspensie pneumatică suntcaracterizate de o înălţime redusă de cuplare asemiremorcii, fapt ce permite stocarea pe înălţime a treipaleţi. În mod normal, în industria automotive este cerutăo înălţime internă a semiremorcii de 3 metri. Pentru acestecerinţe, MAN oferă o gamă specială de tractoare Ultra.Acestea au o axă spate joasă, cu anvelope de mărimea315/45 R22.5, fapt ce permite obţinerea unei înălţimi decuplare de doar 920 mm. O funcţie specială a suspensieipneumatice asigură faptul că în orice condiţii aceastăcombinaţie tractor-semiremorcă nu va depăşi limita de înălţimede 4 metri.

Camioanele comandate de Ford sunt echipate cu toatesistemele de asistenţă disponibile, cutie de viteză TipMaticcu intarder, sistem de navigaţie, telefon fix în cabină şi sistemhands-free prin conexiune Bluetooth. Sistemul de asistenţăla frânarea de urgenţă monitorizează permanent traficul din

faţa camionului şi avertizează şoferul şi chiar declanşeazăautonom frânarea în caz de urgenţă. Sistemul LGS demonitorizare a benzii de rulare avertizează şoferul la părăsireainvoluntară a benzii. Sistemul adaptiv ACC menţine vitezacerută de şofer, dar şi o distanţă de siguranţă faţă de vehiculeledin faţă, controlând independent sistemul de frânare al camionuluiîn acest scop. În plus, pentru a oferi şoferilor un confort optim întimpul curselor ocazionale ce necesită opriri peste noapte,vehiculele sunt echipate şi cu cabinele spaţioase XLX.

Page 27: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 28: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BUS www.cargomagazin.comm10/201528

PROIECT

Consumul camioanelor dedistribuție, mai mic cu 13%

RReennaauulltt TTrruucckkss şşii şşaassee ppaarrtteenneerrii aauu llaannssaatt pprrooiieeccttuullEEDDIITT ((EEffffiicciieenntt DDiissttrriibbuuttiioonn TTrruucckk)),, ccaarree îîşşii pprrooppuunnee ssăămmiiccşşoorreezzee ccoonnssuummuull ddee ccaarrbbuurraanntt aall vveehhiiccuulleelloorr ddeeddiissttrriibbuuţţiiee ccuu 1133%% ffaaţţăă ddee ccaammiiooaanneellee aaccttuuaallee,, pprriinnffoolloossiirreeaa uunnoorr tteehhnnoollooggiiii iinnoovvaattooaarree.. PPrroottoottiippuull uuttiilliizzaattvvaa ffii bbaazzaatt ppee uunn mmooddeell RReennaauulltt TTrruucckkss DD WWiiddee EEuurroo 66eecchhiippaatt ccuu ssuupprraassttrruuccttuurrăă ffrriiggoorriiffiiccăă..

După Optifuel Lab 2, vehiculul laborator care strânge laun loc inovaţii tehnologice menite areduce consumul de carburantal camioanelor pentrudistanţe lungi, RenaultTrucks îşi extindecercetările şi la vehiculelede distribuţie, lansândproiectul EDIT (EfficientDistribution Truck) bazatpe un model RenaultTrucks D Wide. Şaseparteneri vor lucraalături de RenaultTrucks la acestproiect: Valeo,Lamberet, Michelin,BeNomad, INSA de Lyon (LamCoS) şi IFSTTAR (LICIT).Proiectul EDIT a fost premiat de grupul competitiv LUTB pentruSisteme de Transport şi Mobilitate şi selectat pentru a primifonduri în cadrul celei de-a 19-a ediţii FUI Regions.

Scopul proiectului este de a dezvolta un vehiculdemonstrativ pentru transport frigorific care să consume cu13% mai puţin carburant în comparaţie cu un camion de

distribuţie Euro 6 folosit ca referinţă. Vehiculul demonstrativva trebui să folosească tehnologii ce pot deveni disponibilecomercial până în 2020, fiecare partener contribuind în acestscop cu expertiza sa.

EDIT se bazează pe numeroase domenii de cercetare. Înprimul rând, aerodinamica vehiculului şi a suprastructurii vafi complet revizuită. Apoi, prototipul va fi echipat cu un sistemmacro-hibrid de voltaj scăzut care va recupera o parte dinenergia de frânare, prin intermediul unui sistem electricreversibil. Acesta va fi folosit pentru a alimenta echipamentele

auxiliare cu energie electrică recuperată, iarocazional poate fi folosit pentru a

oferi sprijin şi motorului cucombustie internă.

O altă zonă decercetare priveştedezvoltarea unui nousistem de asistenţă laconducere. Acesta va ficonectat la semafoarelerutiere şi va detectaschimbările semnalelor

acestora, putând astfel sădefinească o viteză care să

minimizeze consumul de carburant. În plus,sistemul de asistenţă îi va permite şoferului să aleagă cea

mai economică rută pentru livrare. În ultimul rând, prototipulva testa noi anvelope cu coeficient redus de rezistenţă larulare.

Proiectul Efficient Distribution Truck este programat săse încheie în 2018, odată cu livrarea primului vehicul. În celedin urmă, proiectul ar trebui să conducă la noi oportunităţi depiaţă pentru vehiculele de distribuţie în Europa.

Page 29: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

29

FLASHADVERTORIAL

ULTRA GRIP MAX, gama completă deanvelope de iarnă pentru camion dela Goodyear ține flotele în mișcare

NNoouuaa aannvveellooppăă UULLTTRRAA GGRRIIPP MMAAXX TT,, ddeessttiinnaattăăeecchhiippăărriiii rreemmoorrcciilloorr,, aa ffoosstt ddeezzvvoollttaattăă ppeennttrruuaa ffaaccee ffaaţţăă ccoonnddiiţţiiiilloorr ddiiffiicciillee ddee iiaarrnnăă,,ooffeerriinndd oo eexxcceelleennttăă ssttaabbiilliittaattee llaatteerraallăă şşiiaaddeerreennţţăă ppee zzăăppaaddăă.. NNoouuaa ggaammăă ddeeaannvveellooppee ddee iiaarrnnăă ddee llaa GGooooddyyeeaarraassiigguurrăă mmoobbiilliittaatteeaa ffllootteelloorr ppee ttooaattăăppeerriiooaaddaa iieerrnniiii..

Profilul benzii de rulare al noii anvelopeULTRA GRIP MAX T

prezintă umerilaterali robuşti, cincicaneluri în formă dezig-zag şi un numărmare de caneluri înformă de S. Acesteaasigură o aderenţăoptimizată, în special pe zăpadăşi pe drumuri acoperite cu gheaţă,şi o uzură uniformă.

Noua anvelopă de iarnăpentru remorci de la Goodyeareste disponibilă în cele maipopulare dimesiuni –385/55R22.5 160K (158L) şi385/65R22.5 160K (158L).ULTRA GRIP MAX T respectăcele mai înalte cerinţe legaleimpuse pentru anvelopele deiarnă de camion şi poartăsimbolul M+S şi marcajul Fulg

de Nea şi Piscul cu 3 Vârfuri(3PMSF), însemn oficial pentru

anvelope destinate condiţiilor de iarnăseveră.

Pe lângă anvelopa ULTRA GRIP MAX T, noua gamă deanvelope de iarnă pentru camion de la Goodyear mai cuprinde

anvelopa de direcţie ULTRA GRIP MAXS şi anvelopa de tracţiune ULTRA

GRIP MAX D. Chiar şi uzate,aceste anvelope livrează un

nivel ridicat de tracţiunepe durata sezonului rece,anvelopa ULTRA GRIPMAX D având oaderenţă cu până la40% mai mare cândeste uzată pe jumătateşi un kilometraj cupână la 15% mai bun

faţă de predecesoareasa.

Aceste anvelope deiarnă pentru camioane

poartă însemnul 3PMSF şisimbolul M+S. În mod remarcabil, anvelopa

ULTRA GRIP MAX D, chiar şi atunci cândeste 50% uzată, continuă să respectecerinţele riguroase impuse de marcajul3PMSF. Performanţa extraodinară aacestor anvelope se datorează noilortehnologii de la Goodyear: IntelliMaxBlock Technology şi IntelliMax EdgeTechnology.

Noua anvelopă pentru remorcăGoodyear ULTRA GRIP MAX T cumarcajele 3PMSF şi M+S estedisponibilă în dimensiunile385/55R22.5 şi 385/65R22.5 dinseptembrie 2015. Noua anvelopă dedirecţie ULTRA GRIP MAX S şi cea detracţiune ULTRA GRIP MAX D suntdeja disponibile în dimensiunile

315/70R22.5 şi 315/80R22.5 încă dela jumătatea anului 2015.

Goodyear anunță că nouaanvelopă de iarnă pentruremorcă ULTRA GRIP MAX Tcompletează gama deiarnă de anvelope pentrucamion ULTRA GRIP MAX.

Page 30: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

PREZENTARE

CARGO�BUS www.cargomagazin.comm10/201530

Gama Renault Trucksde vehicule de pompieri

RReennaauulltt TTrruucckkss şşii--aa pprreezzeennttaatt lluunnaattrreeccuuttăă ggaammaa ddee vveehhiiccuullee ddeessttiinnaatteessttiinnggeerriiii iinncceennddiiiilloorr îînn ccaaddrruulluuii cceelleeiiddee--aa 112222--aa eeddiiţţiiaa aa CCoonnvveennţţiieeiiNNaaţţiioonnaallee aa PPoommppiieerriilloorr ddiinn FFrraannţţaa..

Producătorul a expus cu această ocazieo gamă largă de camioane din oferta sadestinată stingerii incendiilor şi intervenţiilorde salvare, care cuprinde vehicule între 2,8şi 32 de tone. Acestea sunt caracterizate,printre altele, de o manevrabilitateremarcabilă, care le permite pompierilor săajungă rapid la locul de intervenţie, indiferentcă este vorba de o zonă urbană, una ruralăsau chiar una greu accesibilă.

Ca principală noutate înaceastă gamă, Renault Trucksa prezentat noi versiuni pentruşasiurile destinate vehiculelorde pompieri, care elibereazăspaţiul de-a lungul celor douăpărţi laterale, crescând astfelvolumul de stocare destinatechipamentelor speciale.Vizitatorii au putut vedea şinoua cabină pentru echipaj amodelului Renault Trucks K,disponibilă în versiunile XL (6locuri) şi XXL (8 locuri).

Cele cinci vehicule expuse cu această ocazie au fost: unRenault Trucks D Cab 2,1m 4x2 cu instalaţii de stingere a

incendiilor, un model Renault Trucks D Cab2,1m 4x4 destinat stingerii incendiilorforestiere, un model Renault Trucks D Cab2,1m 4x4 destinat zonelor rurale, un modelRenault Trucks K 6x6 cu cabină pentru echipaXL (6 locuri) şi un model Renault Master 4x4pentru transport de persoane, echipat cumotor Euro 6.

Modelele Renault Master, RenaultMaxity, Renault Trucks D (cu cabine de 2 sau2,1 metri lăţime) sunt folosite pentru

operaţiuni de salvare în mediul urban, graţie manevrabilităţiişi al spaţiului interior generos. În versiunile sale 4x4, modelul

Renault Trucks D 2.1m cabpoate opera în mediul rural sauforestier, cu susţinere la nevoiedin partea vehiculelor dingamele C şi K. Capacitatea detrecere peste obstacole, gardala sol înaltă şi puterea foartemare de tractare le permiteacestora să ajungă chiar şi încele mai inaccesibile locaţii.

Prin folosirea funcţieiBodybuilder, al serviciilor oferitede producător şi al portaluluiinternet, Renault Trucks oferăun serviciu exclusiv pentrucarosieri, asistându-i pe aceştiacu setarea parametrilorelectronici complecşi necesarifuncţionării acestor vehicule.

Page 31: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 32: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201532

SEMIREMORCI

10.000 de punți Krone instalate

DDiivviizziiaa KKrroonnee TTrraaiilleerr AAxxllee aa rreeuuşşiitt uunn mmaarree ppaass îînnaaiinnttee,,ccuu 1100..000000 ddee ppuunnţţii ddee rreemmoorrccii iinnssttaallaattee îînnttrr--uunn ssiinngguurraann,, ddee llaa llaannssaarreeaa ddiinn 22001144,, îînn ttiimmppuull eexxppoozziiţţiieeii IIAAAA22001144 ddee llaa HHaannoovvrraa..

Directorul general Bernard Krone este extrem de mulţumitde dezvoltarea pozitivă a diviziei. ”Strategia noastră de a oferiremorci fabricate 100% intern, inclusiv propriile punţi, s-adovedit a fi abordarea corectă. Clienţii noştri au încredere în

brandul Krone, iar încrederea s-a extins şi asuprapunţilor. Suntem recunoscători pentru aceastăîncredere”, a declarat Bernard Krone.

Punţile Krone sunt fabricate partenerulcompaniei, Trenkamp & Gehle, companie cu sediulla Dinklage care face parte din Grupul Krone din2013. Sistemele de punţi Krone cu discuri de frânăies în evidenţă prin butucul care nu necesităîntreţinere şi prinderea deosebit de uşoară pentrususpensia pneumatică. Un alt plus este reprezentatde caracteristicile omogene ale materialelorfolosite, care asigură o stabilitate specială. Kronegarantează aceste punţi timp de 6 ani, indiferentde kilometrajul parcurs în această perioadă. Înplus, Krone oferă sistemul ”One-Check-Per-Year”,care necesită o singură vizită la service pe anpentru întreţinere.

De la introducerea conceptului ”All-in-Krone-Trailer”,compania a reuşit să-şi extindă semnificativ portofoliul deservicii. De exemplu, toate componentele vehiculelor au unnumăr de identificare, fapt ce le permite clienţilor să comanderapid şi convenabil toate piesele necesare direct de laproducător. ”În beneficiul clienţilor, ne-am transformat într-unfurnizor de servicii complete pentru remorci, iar cele 10.000de punţi Krone instalate ne demonstreză succesul acestuiconcept”, a mai spus Bernard Krone.

FERCAM alege Kögel Cargo RailCCoommppaanniiaa iittaalliiaannăă şşii--aa aaddăăuuggaatt rreecceenntt îînn fflloottăă îînnccăă 9933ddee mmooddeellee KKööggeell CCaarrggoo RRaaiill.. CCaa ffuurrnniizzoorr ccoommpplleett ddeesseerrvviicciiii llooggiissttiiccee,, FFEERRCCAAMM ssee aaddrreesseeaazzăă cclliieennţţiilloorr ddiinnttooaattăă lluummeeaa şşii eessttee uunnaa ddiinnttrree cceellee mmaaii mmaarrii aaffaacceerrii ddeeffaammiilliiee ddiinn sseeccttoorr..

Cu noile remorci Kögel achiziţionate, FERCAM nu îşiînnoieşte doar flota, dar îşi aduce şi o contribuţiela protejarea mediului, deoarece noilecontainere pot fi încărcate atât pe camioane,cât şi pe trenuri. Astfel, este posibilă folosireatransportului pe calea ferată pe rutele principaleşi cea a transportului rutier doar în rest,rezultând o reducere considerabilă a emisiilorde CO2.

Remorcile Kögel Cargo Rail sunt proiectatepentru transport multimodal şi sunt echipate cuun şasiu cu cadru ranforsat. Pentru securizareaoptimă a încărcăturii, cadrul exterior VarioFix realizat din oţelperforat este echipat cu 13 perechi de inele de ancorare,fiecare suportând o sarcină de 2.000 kg. Remorcile sunt,bineînţeles, certificate DIN EN 12642 Code XL. La fel ca la toate

vehiculele Kögel, şasiul lui Kögel Cargo Rail are o protecţie delungă durată la coroziune, graţie grunduirii nano catodicerealizate prin scufundare în baie şi a stratului final de vopsea.

La cererea clientului, 100 de remorci noi vor fi echipateîn concordanţă cu Directiva Daimler 9.5. Aceasta include,printre altele, opritoare pentru paleţi şi dubluri pentru pereţi.În plus, remorcile au fost echipate opţional cu prelată pliabilăîn parte de sus, scut din oţel blocabil în partea de jos şi

rezervoare de aer din aluminiu. De asemenea, a fost montatopţional un stingător de incendii cu indicator de presiune. Lacapitolul design, pe lângă logoul FERCAM, prelatele remorcilorprezintă şi desene familiare.

Page 33: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

33

PREZENTARE

MMAANN aa ssttaabbiilliitt uunn nnoouu rreeccoorrdd îînn RRaappoorrttuull TTÜÜVV 22001155,,ccoonnssoolliiddâânndduu--şşii ppoozziiţţiiaa ddee lliiddeerr ccaa cceell mmaaii ddee îînnccrreeddeerreeccoonnssttrruuccttoorr ddee ccaammiiooaannee.. MMAANN aa aavvuutt cceell mmaaii mmaarreennuummăărr ddee vveehhiiccuullee ffăărrăă ddeeffeeccttee llaa iinnssppeeccţţiiiillee ggeenneerraallee,,ddeettaaşşâânndduu--ssee ccllaarr ffaaţţăă ddee ccoonnccuurreennţţăă..

În Raportul TÜV 2015 asupra vehiculelor comerciale,MAN a strălucit pentru al patrulea an consecutiv cu cel maimare număr de vehicule care au trecut inspecţia TÜV fără niciun defect. Camioanele din seriile TGL, TGM, TGS şi TGX suntimpresionante prin faptul că au atins cea mai scăzută ratăde defecte la toate categoriile de vechime.

În Raportul TÜV pentru vehiculele comerciale, AsociaţiaTÜV împreună cu publicaţia germană de specialitateVerkehrsrundschau evaluează rezultatele testelor de lainspecţia tehnică periodică pentru vehiculele comerciale cuvechime între 1 şi 5 ani.

În ce priveşte procentajul camioanelor de unan vechime fără nici un defect înregistrat la inspecţiatehnică periodică, MAN şi-a depăşit recordul anterior,ajungând la o proporţie de 85,9%. Chiar şi încategoriile de vechime mai mare (între 2 şi 5 ani),numărul de camioane care au trecut inspecţiatehnică fără nici un defect este mai mare decâtmedia. Potrivit Raportului TÜV 2015, MAN a stabilitun nou record de fiabilitate în ce priveşte camioanelede 5 ani vechime, cu 65,6% dintre vehicule fără niciun defect.

Cheia acestor rezultate impresionante este oîntreţinere a vehiculelor făcută în mod profesionist.

”Pentru al patrulea an consecutiv, MAN se află în frunteaRaportului TÜV privind vehiculele comerciale. Acest lucru neface foarte mândri. Iar faptul că autocamioanele MAN trecinspecţia tehnică fără defecte într-un număr peste mediasegmentului ne face şi clienţii fericiţi, deoarece economisescbani. Evaluarea arată că şi după vânzarea camionului, clienţiipot conta pe MAN ca un partener de încredere şi că vehiculelelor sunt pe mâini bune în atelierele noastre de service”, adeclarat Heinz-Jürgen Löw, director de vânzări şi de marketingal MAN Truck & Bus.

Numărul în creştere al contractelor de service şi întreţineresemnate de MAN este încă o dovadă a acestui lucru.Întreţinerea regulată profesionistă dă roade pentru operatoriide camioane, deoarece vehiculele din flote sunt mereu gatade drum. În schimb, în cazul unei mentenanţe neglijente estefoarte probabil să apară necesitatea unor călătorii neplanificatecătre atelierele de service.

MAN, nou record în RaportulTÜV 2015

Page 34: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201534

IInnvviittaattuull ddee lluunnaa ttrreeccuuttăă aall aacceesstteeii rruubbrriiccii eessttee CCăăttăălliinnPPrrooffiirr,, CCoouunnttrryy MMaannaaggeerr WW..AA..GG.. PPaayymmeenntt SSoolluuttiioonnssppeennttrruu RRoommâânniiaa şşii BBuullggaarriiaa.. AAcceessttaa aa aavvuuttaammaabbiilliittaatteeaa ddee aa nnee aadduuccee llăămmuurriirrii ddeesspprree ssuubbiieecctteeccaarree pprriivveesscc ccaarrdduull EEuurroowwaagg,, nnooiillee ssiisstteemmee ddee ttaaxxaarreeddiinn EEuurrooppaa,, rreeţţeeaauuaa WW..AA..GG.. şşii iinnvveessttiiţţiiiillee ppllăănnuuiitteeppeennttrruu ppeerriiooaaddaa uurrmmăăttooaarree,, ddaarr şşii ddeesspprree ssuurrpprriizzeelleepprreeggăăttiittee ttrraannssppoorrttaattoorriilloorr îînn 22001166..

NNee ppuutteeţţii rreezzuummaa,, ppeennttrruu îînncceeppuutt,, ccuuii îîii eessttee ddeessttiinnaattccaarrdduull EEuurroowwaagg??

În funcţie de mărimea şi nevoile firmei de transport,portofoliul Eurowag cuprinde: Cardul Eurowag One –recomandat companiilor medii şi mari; Cardul Eurowag Easy– un card pre-pay pentru companiile mici, Cardul EW Vector– un produs unic şi cu adevărat inovativ care oferă o soluţiepentru casele de expediţie şi transportatorii acestora; CardulEurowag Mastercard – o soluţie pentru alte plăţi decâtcombustibil şi taxe de drum (de exemplu amenzi şi service);Cardul Eurowag Fleet - adresat flotelor (distribuţie, curieratetc.), care este cel mai recent produs, lansat deocamdatăîn Cehia şi Polonia. Aşteptăm lansarea acestuia şiîn România, anul viitor.

PPee ssccuurrtt,, ccee aavvaannttaajjee ooffeerrăăccaarrdduull EEuurroowwaagg??

Avantajul cel mai important esteoptimizarea costurilor, la care seadaugă acela de a avea mai multe serviciiîntr-un singur pachet. Serviciile oferite pe

lângă alimentarea cu carburanţicuprind plata taxelor de drum

pentru autostrăzi, la careclientul are acces direct dincontul de client Eurowag,

vizualizarea în timp real apreţurilor din reţeaua de

acceptanţă în contul de client pentru aputea lua mai uşor şi eficient decizia privind

locaţiile de alimentare, transparenţa învizualizarea stadiului cererilor de rambursaretaxe, a valorii de rambursat şi a datei estimativea rambursării şi desigur serviciile privindsecuritatea cardurilor.

CCââţţii uuttiilliizzaattoorrii aaii ccaarrdduulluuii EEuurroowwaagg ssuunntt llaaoorraa aaccttuuaallăă şşii îînn ccee zzoonnee aarree cceell mmaaii mmaarree ssuucccceess??

În acest moment, peste 100.000 de carduriEurowag sunt în posesia clienţilor noştri.

CCââtt ddee ssiigguurree ssuunntt ccaarrdduurriillee dduummnneeaavvooaassttrrăă??O inovaţie foarte importantă în ceea ce

priveşte securitatea a fost lansată anul acesta.Sistemul Antifraudă, pe lângă modulul demonitorizare a tranzacţiilor (Eurowagmonitorizează şi contactează clientul imediat

LA O CAFEA CU...

Cătălin Profir, Eurowag: ”Vom continua investițiileși anul viitor”

Page 35: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

35

LA O CAFEA CU...

după detectarea unei tranzacţii suspecte, iar în cazul uneitranzacţii confirmate ca fraudă sau tentativă de fraudă carduleste blocat), oferă acum şi un nou modul de prevenţie pentruclienţii care doresc un nivel ridicat de siguranţă.

CCââtt ddee mmaarree eessttee rreeţţeeaauuaa WW..AA..GG..??Reţeaua de acceptanţă W.A.G. acoperă 24 de ţări

europene. Pe lângă parteneriate, Eurowag urmăreşteconstant extinderea reţelei proprii de staţii de alimentare atâtprin construcţia de staţii, cât şi prin achiziţii în locaţiile cu

interes ridicat pentru transportatori (spre exemplu, în Austria).În plus, clienţii noştri au acces în vasta reţea de staţii Essodin Europa prin cardul co-branded Eurowag-Esso.

CCaarrdduurriillee dduummnneeaavvooaassttrrăă ssuunntt uuttiilliizzaattee ppeennttrruu ppaarrccăărriiddee ccaammiiooaannee şşii ssppăăllaarreeaa vveehhiiccuulleelloorr ddee ttrraannssppoorrtt mmaarrffăă??

Cu ajutorul cardului Eurowag One se pot achita parcărileşi se pot accesa serviciile oferite înspălătoriile Eurowag. Parcările Eurowagpentru camioane oferă servicii completepentru TIR-urile aflate în cursă lungă.Spălătoria TIR este echipată cu otehnologie de excepţie şi cu o echipă deoperatori de deservire a spălării manualepentru designul complicat alautotractoarelor, vehiculelor de transportmarfă şi al remorcilor.

EEuurroowwaagg ooffeerrăă ppoossiibbiilliittaatteeaa ppllăăţţiiii ttaaxxeelloorr ddee ddrruumm oorriiuunnddeeîînn EEuurrooppaa.. SSuunntteeţţii îînnssăă pprreeggăăttiiţţii şşii ppeennttrruu nnooiillee ttaaxxee ccaarree sseevvoorr iinnttrroodduuccee îînn uunneellee ţţăărrii ddiinn EEuurrooppaa??

Eurowag a contribuit în mod activ în lansarea noilorsisteme de taxare în diverse ţări din Europa şi a pus accentpe informarea clienţilor de fiecare dată când au intervenitmodificări în sistemele de taxe de drum europene. Deexemplu, în această toamnă am început o campanie activă deinformare a clienţilor privind înregistrarea pentru taxa de drumpe Belgia, care va intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2016.

NNee ppuutteeţţii ssppuunnee ccaarree ssuunntt iinnvveessttiiţţiiiillee WW..AA..GG..,, îînn ssppeecciiaallîînn cceellee mmaaii aavvaannssaattee tteehhnnoollooggiiii,, ffăăccuuttee ppâânnăă îînn pprreezzeenntt??

Ca tehnologie, trebuie menţionat sistemul performantde camere de luat vederi, instalat în staţiile şi parcărileEurowag, atât pentru securitatea conducătorilor auto cât şipentru evitarea fraudelor. Astfel, clientul poate monitorizaîn contul de client, pe lângă detaliile unei tranzacţii, chiarşi înregistrarea video a acesteia.

CCee nnoouuttăăţţii vveeţţii aadduuccee ttrraannssppoorrttaattoorriilloorr îînn 22001166??În 2016 vom continua atât extinderea reţelei de

acceptanţă, cât şi construcţia de staţii proprii sau achiziţiide noi staţii, deschiderea de puncte de lucru în noi regiuniastfel ca serviciile oferite de Eurowag să ajungă în toateţările din Europa, cât şi statele vecine, precum şi introducerea de tehnologii noi pe partea de backoffice pentruo reacţie rapidă şi nivel ridicat al serviciilor de customersupport.

Page 36: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

ÎÎnn ffiieeccaarree zzii,, ccaammiiooaannee ccoommpplleettîînnccăărrccaattee ffaacc nnaavveettaa îînnttrree uunniittaatteeaaddee pprroodduuccţţee aa SSccaanniiaa ddiinnSSööddeerrttäälljjee ((SSuueeddiiaa)) şşii cceeaa ddeeaassaammbbllaarree ddee llaa ZZwwoollllee ((OOllaannddaa))..PPee llâânnggăă ttrraannssppoorrttuullccoommppoonneenntteelloorr,, pprreeccuumm mmoottooaarree,,ccuuttiiii ddee vviitteezzee ssaauu ppuunnţţii,,ccaammiiooaanneellee ssuunntt ffoolloossiittee şşii ppeennttrruuccoolleeccttaarreeaa ddee iinnffoorrmmaaţţiiiiiimmppoorrttaannttee..

Aceste informaţii sunt transmise apoiinginerilor Scania care se ocupă decercetare şi dezvoltare, fiind folosite cabază de lucru pentru inovaţii şiîmbunătăţirea produselor. ”Scopul nostrueste să căutăm în continuu să obţinemo şi mai mare eficienţă a vehiculelor”,declară Anders Gustavsson, şefulLaboratului de Transport al Scania.Operaţiunea ar putea fi caracterizată caun laborator pe roţi, care evaluează performanţele vehiculelorîn condiţii reale de transport.

Cu 40 de camioane în operare, inclusiv cele folositepentru transportul intern dintre unităţile de producţie dinSödertälje, cantitatea de informaţie generată este foarte mare.Pentru a garanta că aceste date nu sunt legate exclusiv de

stilul individual de conducere, şoferii schimbă în mod constantcamioanele între ei.

Timpul de disponibilitate este obiectivul suprem la ScaniaTransport Laboratory, iar în acest scop fiecare camion esteîntreţinut şi servisat în funcţie de intervalele stipulate.”Estimăm 20 de ore de service pentru un camion careparcurge în medie 400.000 de kilometri anual. Aceste cifrene indică o rată de disponibilitate de 98,7%”, mai spuneAnders Gustavsson.

Informaţiile adunate pe aceste rute sunt apoi analizateatent de inginerii de dezvoltare ai Scania. Rezultatele suntfolosite ulterior pentru îmbunătăţirea eficienţei vehiculelor,fapt ce le permite clienţilor să-şi maximizeze investiţia încamioanele Scania.

”Un exemplu este intervalul extins dintre două schimburide ulei de motor. În trecut, uleiul era schimbat după 40.000de kiloemtri, iar acum am descoperit că este suficient să fieschimbat după 110.000 de kilometri. Un alt exemplu esteajustarea schimburilor de viteze la turaţii mai reduse. Astfel,în loc să avem o turaţie obişnuită de 1.200-1.300 rpm la 80km/h, avem doar 1.000 rpm, fapt ce reduce consumul decarburant”. Printre mjloacele de îmbunătăţirea a eficienţeicercetate în mod constant de Anders Gustavsson se află şicele care au ca personaj principal şoferul. ”Pe bazainformaţiilor colectate, avem şi un program continuu deinstruire a fiecărui şofer”, spune acesta.

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201536

CERCETARE

Scania studiază operațiunilereale pentru îmbunătățireaeficienței

Page 37: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

37

Ionuţ PĂDURARU

REGLEMENTĂRI

Care sunt riscurile persoanelorcare trec vama cu mărfuri fărădocumente

AAvv.. MMaarriiuuss VViicceennţţiiuu CCOOLLTTUUCC --Fondator Casa de Avocatură Coltuc

ÎÎnn aaccoorrdd ccuu ddiissppoozziiţţiiiillee RReegguullaammeennttuulluuiiCCoonnssiilliiuulluuii ((CCEEEE)) nnrr.. 22991133//9922 ddeeiinnssttiittuuiirree aa CCoodduulluuii vvaammaall ccoommuunniittaarr,, ccuummooddiiffiiccăărriillee uulltteerriiooaarree ((ppuubblliiccaatt îînnJJuurrnnaalluull OOffiicciiaall aall CCoommuunniittăăţţiilloorrEEuurrooppeennee nnrr.. 330022//11999922)),, LLeeggeeaa nnrr..8866//22000066 pprriivviinndd CCoodduull VVaammaall RRoommâânn((ppuubblliiccaattăă îînn MMoonniittoorruull OOffiicciiaall nnrr.. 335500 ddiinn 1199 aapprriilliiee22000066,, ccuu mmooddiiffiiccăărriillee şşii ccoommpplleettăărriillee uulltteerriiooaarree)),,ssttaabbiilleeşşttee îînn ccuupprriinnssuull aarrtt.. 226699 aalliinn.. 33 ccăă ssuunntt iinntteerrzziisseeiinnttrroodduucceerreeaa ppee ssaauu ssccooaatteerreeaa ddee ppee tteerriittoorriiuullRRoommâânniieeii ddee mmăărrffuurrii ccaarree nnuu ssuunntt îînnssooţţiittee ddeeaauuttoorriizzaaţţiiiillee ssppeecciiaallee ((pprreevvăăzzuuttee ddee lleeggee)) ssaauu ccâânnddaacceessttee ddooccuummeennttee nnuu ssuunntt vvaallaabbiillee..

Prin modificările aduse prin O.U.G. nr. 54/2010 privindunele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, Codul vamal,în cuprinsul art. 270, stabileşte că săvârşesc infracţiunea decontrabandă, pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani şiinterzicerea unor drepturi, persoanele care introduc în sauscot din ţară, prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prinsustragere de la controlul vamal, bunurisau mărfuri care trebuie plasate subun regim vamal, dacă valoarea în vamăa bunurilor sau a mărfurilor sustraseeste mai mare de 20.000 lei în cazulproduselor supuse accizelor şi mai marede 40.000 lei în cazul celorlalte bunurisău mărfuri.

De asemenea, aceeaşi infracţiuneo săvârşesc şi persoanele care comitfapta în modalitatea arătată anterior,însă de două ori în decursul unui an,dacă valoarea în vamă a bunurilor saua mărfurilor sustrase este mai mică de 20.000 lei în cazulproduselor supuse accizelor şi mai mică de 40.000 lei în cazulcelorlalte bunuri sau mărfuri. Constituie infracţiunea decontrabandă şi fapta persoanelor care înstrăinează sub oriceformă mărfurile aflate în tranzit vamal.

Legea nr. 86/2006 privind Codul vamal prevede căvarianta asimilată a infracţiunii de contrabandă faptă decolectare, deţinere, producere, transport, preluare, depozitare,predare, desfacere şi vânzare de bunuri sau mărfuri caretrebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acesteaprovin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Constituie infracţiunea de contrabandă calificată şi sepedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unordrepturi, dacă legea penală nu prevede o pedeapsă mai mare,fapta persoanei care introduce în sau scoate din ţară fără

drept, arme, muniţii, materiale explozibile, droguri, precursori,materiale nucleare sau alte substanţe radioactive, substanţetoxice, deşeuri, reziduuri ori materiale chimice periculoase.

Dacă persoana foloseşte în fața autorităţii vamaledocumente vamale de transport sau comerciale care se referăla alte mărfuri sau bunuri ori la alte cantităţi de mărfuri saubunuri decât cele prezentate în vamă, aceasta va săvârşiinfracţiunea de folosire de acte nereale, pedepsită cuînchisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

În cazul în care o persoană foloseşte la autoritatea vamalădocumente vamale de transport sau comerciale falsificateaceasta săvârşeşte infracţiunea de folosire de acte falsificateşi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicereaunor drepturi.

În situaţia în care faptele arătate mai sus sunt săvârşitede una sau mai multe persoane înarmate ori dedouă sau mai multe persoane împreună, pedeapsaprevăzută de lege este închisoarea de la 5 la 15ani şi interzicerea unor drepturi. Legea prevede caşi tentativă la faptele menţionate se pedepseşte.

Coroborând dispoziţiile prezenţei legi cuprevederile art. 112 şi art. 1121 din Codul Penal2009, odată cu constatarea infracţiunii se va puteadispune şi măsura confiscării speciale sau/şi aconfiscării extinse a mărfurilor sau bunurilortranzitate în condiţiile de mai sus.

Contravenţiile vamale săvârşite în incintelevamale şi în locurile unde se desfăşoară operaţiuni

sub supraveghere vamală se constată şi se sancţionează depersoanele împuternicite de către autoritatea vamală. Dupăverificarea încadrării faptei în reglementările vamale,autoritatea vamală aplică amendă şi dispune, după caz,reţinerea bunurilor, în vederea confiscării. Sancţiunilecontravenţionale pot fi aplicate şi persoanelor juridice.

Aceeaşi lege arată că dispoziţiile referitoare la contravenţiise completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cumodificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cumodificările şi completările ulterioare, cu excepţia art. 28 alin.(1) şi (3) şi art. 29.

Page 38: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201538

SPECIAL

Antos și Actros, rulote lasuperlativ

NNee--aamm oobbiişşnnuuiitt ccaa mmooddeelleellee ggrreellee ddee llaaMMeerrcceeddeess--BBeennzz ssăă ttrraannssppoorrttee mmăărrffuurrii,,nnooaappttee ssaauu zzii,, îînn ooppeerraaţţiiuunnii ddee mmiiccăă ssaauummaarree ddiissttaannţţăă.. DDaarr AAnnttooss şşii AAccttrrooss ppoott ffoolloossiişşii ccaa ppllaattffoorrmmăă iiddeeaallăă ppeennttrruu rruulloottee ddee lluuxxpprroodduussee mmaannuuaall..

Dintre aceste modele enumerăm Vario Alkoven1200 (bazat pe Mercedes-Benz Antos) şi ConcordeCenturion 1200 (bazat pe Actros), prezentate lunatrecută, cu ocazia expoziţiei Caravan Salon de laDüsseldorf.

Autorulota Vario Alkoven1200, produsă de Vario Mobil, estecaracterizată de un interiordeosebit. Podeaua încălzită esteacoperită cu gresie, mobila dinsufragerie are furnir din cireşamerican, iar cea din dormitor esteşlefuită şşi lăcuită. Blatul de lucrudin bucătărie şi lavoarul din baiesunt prelucrate manual din piatră,iar canapelele au tapiserie dinpiele fină. Suprafaţa de locuit avehiculului de 12 metri lungime şi4 înălţime poate fi mărită cuajutorul celor două părţi mobile, una în sufragerie şi alta îndormitor, ambele cu acţionare hidraulică.

La interior mai întâlnim două televizoare de 32 de inci,plită cu inducţie şi vas de gătit cu aburi, aspirator central saumaşină de spălat cu uscător. Autonomia în timpul călătoriiloreste asigurată de baterii de 1200 Ah, un invertor de 6000 W,un sistem de captare a energiei solare şi un generator, dar şiun rezervor de motorină de 390 de litri şi altul de apă de 500de litri. Mai mult, modelul are în partea din spate un garaj încare încape un model Mercedes-Benz SLK.

Baza pentru Vario Alkoven 1200 este Mercedes-Benz

Antos 2543 L cu suspensiepneumatică, cabină M şi motor de10,7 litri ce dezvoltă 428 CP. Modelulcu trei axe are o masă admisă depână la 25 de tone, iar opţional sepoate produce şi pe baza unui Actros.

La fel de spectaculos este şimodelul Centurion 1200 produs deConcorde pe baza unui Actros 2542cu suspensie pneumatică şi cabinăGigaSpace. Vehiculul de 12 metrilungime şi 3,85 înălţime are toate

semnele unei rulote de înaltă clasă: steaua Mercedes esteiluminată, oglinzile au capace cromate, iar partea lateralăeste dominată de ferestre cu geam securizat de culoareînchisă. Ca o trăsătură specială a modelului, cabina esteintegrată în sufragerie, iar în spaţiul destinat în camioaneleconvenţionale patului sunt plasate două scaune pivotante.Centurion 1200 dispune şi el de două spaţii mobile, ambeleîn sufragerie, mobila este acoperită cu furnir din lemn de nucsau suprafeţe lucioase în culorile negru metalic şi bej, iariluminarea cu leduri scoate în evidenţă echipamentele dininox.

Centrala termică controlează încălzireadin pardoseală, cu zone diferite detemperatură în sufragerie, baie, dormitorsau cabină. Veritabilul iaht pe roţi poatestoca 500 de litri de motorină şi alţi 500 deapă, plus 100 de gaz. Energia electrică estefurnizată de baterii de 75 Ah şi un invertorde 3500 W. Concorde Centurion 1200dispune şi el de garaj pentru autoturism şibiciclete, iar accesul se face prin controlulamprentei.

Platforma lui Centurion 1200 esteMercedes-Benz Actros 2542 L, cu motor de12,8 litri ce dezvoltă 421 CP, care pemitetractarea unei mase de 26 de tone.

Page 39: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

39

GGăăssiiţţii aacceessttee ooffeerrttee ppee wwwwww..aauuttoovviitt..rroo,, sseeccţţiiuunneeaa UUttiilliittaarree//CCaammiiooaannee..

Mercedes-Benz SPRINTER

Preţ: 9.300 euroAn de fabricaţie: 2007

Fiat DOBLO CombiMaxi Confort

Preţ: 13.950 euroAn de fabricaţie:

2015

Renault Master

Preţ: 6.700 euroAn de fabricaţie:

2014

MAN TGX 18.400

4X2 BLS

Preţ: 28.900 euroAn de fabricaţie:

2008

Page 40: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201540

TRUCK RACING

CCeellee ttrreeii eettaappee ddiinn FFIIAA EETTRRCC 22001155ddeessffăăşşuurraattee llaa ffiinnaalluull lluunniiii aauugguusstt şşii îînn lluunnaasseepptteemmbbrriiee aauu ccoonnffiirrmmaatt ssuuppeerriioorriittaatteeaa lluuiiNNoorrbbeerrtt KKiissss ddiinn aacceesstt sseezzoonn.. CCuu ddoouuăăeettaappee rrăămmaassee ddee ddiissppuuttaatt,, ppiilloottuull mmaagghhiiaarraarree uunn aavvaannttaajj ddee 114499 ddee ppuunnccttee şşii îîşşiiaappăărrăă pprraaccttiicc ttiittlluull ccuucceerriitt îînn pprreemmiieerrăă aannuullttrreeccuutt..

Prima dintre aceste etape a avut loc la Most (Cehia) şi afost poate cea mai echilibrată din acest an. Primii patru clasaţi

în clasamentul general şi-au împărţitvictoriile, dar ungurul a acumulat dinnou cele mai multe puncte, 55, cu 5mai multe decât Hahn şi Lacko.

A urmat etapa din Germania,desfăşurată pe circuitul Hungaroring.Cu 2 victorii, un loc 2 şi un loc 3obţinute pe teren propriu,Kiss se distanţa cu încă20 de puncte faţă de Hahn

şi Vrsecky, în timp ce Lacko pierdea 24 de puncteîn lupta pentru locul secund. De remarcat şi prestaţiagermancei Stephanie Halm, care obţinea înGermania o victorie şi un loc 3.

În fine, ultima etapă din septembrie a avut locîn Belgia, la Zolder. Kiss a repetat prestaţia dinUngaria, cu 67 de puncte, dar principalii săicontracandidaţi s-au încurcat. Astfel, Vrsecky aacumulat 44 de puncte, Albacete 43, Hahn 37, iarLacko doar 35.

Astfel, cu două etape înainte de final, Kiss are un avantajimens, aproape imposibil de remontat. Pe locul secund a urcatHahn, dar în lupta pentru locul 2 participă ambii piloţiFreightliner, Lacko şi Vrsecky. Foarte disputată rămâne şicompetiţia pe echipe, unde cei doi cehi au un avantaj de doar19 puncte în faţa echipei pe care campionul european o facecu francezul Janiec. Ultimele două etape din această ediţiese vor desfăşura la Jarama – Spania (3-4 octombrie) şi Le Mans– Franţa (10-11 octombrie).

Clasament general piloţiLLoocc NNrr.. ccoonnccuurrss PPiilloott CCaammiioonn PPuunnccttee

1. 1 Norbert Kiss (Ungaria) MAN 5082. 2 Jochen Hahn (Germania) MAN 3593. 55 Adam Lacko (Cehia) Freightliner 3564. 33 David Vrsecky (Cehia) Freightliner 3335. 23 Antonio Albacete (Spania) MAN 2886. 7 Rene Reinert (Germania) MAN 1967. 8 Anthony Janiec (Franţa) MAN 1458. 44 Stephanie Halm (Germ.) MAN 1019. 27 Gerd Körber (Germania) Iveco 97

10. 12 Ellen Lohr (Germania) MAN 95

Clasament general echipe

LLoocc EEcchhiippăă PPiillooţţii PPuunnccttee1. Buggyra Racing (Freightliner) Vrsecky-Lacko 7232. Team OXXO – Lion Truck Racing (MAN) Kiss-Janiec 7043. Team Reinert Adventure (MAN) Hahn-Reinert 5874. Truck Sport Bernau (MAN) Albacete-Lohr 4415. tankpool24 Racing (Mercedes-Benz) Rehfeld-Kursim 74

Titlul, o formalitate

Page 41: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 42: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201542

REGLEMENTĂRI

AAvv.. MMaarriiuuss VViicceennţţiiuu CCOOLLTTUUCC --Fondator Casa de Avocatură Coltuc

Diferenţele dintre ”Insolvență”,”Faliment” şi ”Reorganizare”

MMuullttăă lluummee ccoonnssiiddeerrăă ccăă pprroocceedduurraa ddee ””iinnssoollvveennţţăă””eessttee aacceellaaşşii lluuccrruu ccuu ””ffaalliimmeennttuull””.. ÎÎnn cceeeeaa ccee pprriivveeşşttee””rreeoorrggaanniizzaarreeaa””,, mmaajjoorriittaatteeaa aassoocciiaazzăă aacceesstt ccuuvvâânntt ccuuiinnssoollvveennţţaa//ffaalliimmeennttuull,, ffăărrăă ssăă ccuunnooaassccăă,, îînn ccoonnccrreett,,ccaarree eessttee lleeggăăttuurraa ddiinnttrree eellee..

Trebuie ştiut însă faptul că, deşi cele trei noţiuni(insolvenţă, faliment şi reorganizare) au legătură una cucelelalte, ele nu se confundă, ci au semnificaţii distincte.

Semnificaţia termenilor

11)) Procedura ”insolvenţei” este acea procedură legalăcare se deschide, la cererea debitorului sau a creditorilor, încazul în care o societate se află în stare de insolvenţă. Conformlegii, starea de insolvenţăreprezintă acea stare apatrimoniului unei societăţi carese caracterizează prin insuficienţafondurilor băneşti disponibilepentru plata datoriilor certe, lichideşi exigibile.

22)) Procedura ”falimentului”reprezintă procedura de insolvenţăcare se aplică debitorului învederea lichidării averii acestuiapentru acoperirea pasivului, fiindurmată de radierea debitorului din registrul în care esteînmatriculat.

33)) Procedura de ”reorganizare” judiciară este procedurade insolvenţă care se aplică debitorului în vederea achităriidatoriilor acestuia, conform programului de plată a creanţelor.Procedura de reorganizare presupune întocmirea, aprobarea,implementarea şi respectarea unui plan, numit plan dereorganizare, care poate să prevadă, împreună sau separat:

((aa)) restructurarea operaţională şi/sau financiară adebitorului;

((bb)) restructurarea corporativă prin modificarea structuriide capital social;

((cc)) restrângerea activităţii prin lichidarea unor bunuridin averea debitorului.

Diferenţe

Procedura insolvenţei este o procedură ”umbrelă”care include şi procedura de reorganizare şi/sau pecea de faliment. Prin urmare, relaţia dintre celelaltedouă sub-proceduri (faliment şi reorganizare), pe de oparte, şi procedura insolvenţei, pe de altă parte, estecea de la parte la întreg.

Astfel, în cazul în care o societatea este în stare deinsolvenţă, cu privire la aceasta se deschide ”procedurainsolvenţei”.

După momentul deschiderii acestei proceduri deinsolvenţă urmează, de regulă, o perioadă de timp (denumită”perioadă de observaţie”) în care administratorul judiciaranalizează situaţia juridică şi patrimonială a societăţii pentrua determina dacă sunt perspective reale pentru salvareasocietăţii, pe baza unui plan de reorganizare sau, după caz,dacă societatea trebuie lichidată, deoarece aceasta nu maipoate fi revitalizată.

După finalizarea analizei de către administratorul judiciar,creditorii societăţii vor decide: (a) dacă se va încerca salvareasocietăţii, prin reorganizare judiciară sau (b) dacă se va trecela lichidarea societăţii.

În cazul în care se aprobă reorganizarea societăţii,procedura insolvenţei va intra într-o nouă etapă, şi anume înfaza de ”reorganizare judiciară”. Deşi cu privire la această

fază, legea foloseşte expresia de ”procedură dereorganizare”, putând crea impresia că aceastaar fi o procedură distinctă de cea de ”insolvenţă”,în fapt, aşa cum a fost arătat mai sus, această”procedură de reorganizare” reprezintă doar oetapă din cadrul ”procedurii de insolvenţă”.

În cazul în care nu se aprobă reorganizareasocietăţii sau, după caz, deşi se aprobă o astfelde reorganizare, aceasta eşuează, societateava intra în faza de ”faliment”. La fel ca şi în cazul”reorganizării”, legea foloseşte denumirea de”procedură” de faliment, creând impresia că

aceasta este o procedură diferită de cea de insolvenţă. Cu toateacestea, ”falimentul” reprezintă doar o fază, posibilă, dar nuobligatorie, a ”procedurii de insolvenţă”.

Prin urmare, în cazul în care o societate este în faliment,putem spune că aceasta este în insolvenţă, însă reciproca nueste valabilă; dacă o societatea se află în procedură deinsolvenţă nu înseamnă neapărat că aceasta este şi înfaliment, dimpotrivă, este posibil ca societatea respectivă săse afle în faza de reorganizare şi să ”scape” cu succes dinprocedura de insolvenţă.

Page 43: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

43

LEGISLAŢIE

Av. Marius Vicenţiu COLTUC -Fondator Casa de Avocatură Coltuc

AAvv.. MMaarriiuuss VViicceennţţiiuu CCOOLLTTUUCC --Fondator Casa de Avocatură Coltuc

Cum poate un asociat să îşiîmprumute firma în mod legal

SSoocciieettăăţţiillee ccaarree îîşşii ddeessffăăşşooaarrăă aaccttiivviittaatteeaa ppee tteerriittoorriiuullRRoommâânniieeii ssee vvăădd aaddeesseeaa nneevvooiittee ssăă ccaauuttee ddiivveerrsseessuurrssee ddee ffiinnaannţţaarree,, îînn ssppeecciiaall aattuunnccii ccâânndd ffiirrmmaa eessttee llaaîînncceeppuutt ddee ddrruumm şşii aarree nneevvooiiee ddee ssuussţţiinneerree ppeennttrruu aappuutteeaa ccoonnttiinnuuaa.. AAssttffeell,, uunnaa ddiinnttrree cceellee mmaaii oobbiişşnnuuiitteemmeettooddee ffoolloossiittee îînn ccaaddrruull ssoocciieettăăţţiilloorr ppeennttrruu ffiinnaannţţaarreeaaaaccttiivviittăăţţiilloorr lloorr eessttee ccoonnttrraaccttaarreeaa ddee îîmmpprruummuuttuurrii ddee llaaaassoocciiaaţţii//aaccţţiioonnaarrii..

Situaţiile în care o societate primeşte un împrumut de laasociat sunt destul de frecvente, mai ales în cazul firmelornou-înfiinţate, care au nevoie de lichidităţi pentru a-şi desfăşuraactivitatea. Teoretic, orice societate poate primi o astfel decreditare, dar părţile trebuie să fie atente, totuşi, la o seriede prevederi legale.

Un contract de împrumut este oneros de obicei, în sensulcă fiecare dintre părţi urmăreşte un avantaj în schimbulobligaţiilor asumate. Dar în raporturile dintre societate şiasociat prevederile pot fi diferite. Dacă împrumutul este datcu dobândă, părţile vor stabili sumele plătite în plus larambursarea împrumutului şi penalizările în cazul întârzieriila plată. Aceste sume trebuie menţionate în scris în contract,altfel nu vor fi valabile. Ambele tipuri de dobândă,”remuneratorie”, respectiv, ”penalizatoare”, sunt reglementateprin Ordonanţa 13 din 2011 (n.r. - Ordonanţa Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şipenalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentrureglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniulbancar).

Care sunt dobânzile şi cum se calculeazăacestea

În cazul în care dobânzile aplicate nu sunt specificate încontractul de împrumut, banii vor fi înapoiaţi cu dobânzilestabilite de lege, iar cadrul legal care reglementează este totOG nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şipenalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru

reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniulbancar.

Potrivit dispoziţiilor în vigoare, dobânda remuneratorieeste dobânda datorată de debitorul obligaţiei de a da o sumăde bani la un anumit termen, calculată pentru perioadaanterioară împlinirii termenului scadenţei obligaţiei, în timpce dobânda penalizatoare reprezintă dobânda datorată dedebitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţieirespective la scadenţă (despăgubiri pentru întârziere laexecutarea obligaţiilor).

IImmppoorrttaanntt!! Dacă în contractul de împrumut sunt părţi dinafara României şi se aplică legea din România, cu plata învalută, dobânda legală este de 6% pe an.

Există o sumă maximă pentru acordareaîmprumutului?

Potrivit legislaţiei aplicabile în prezent în ţara noastră,nu este prevăzută o sumă limită care ar putea fi acordată cutitlu de împrumut de către o persoană societăţii în care deţineparticipaţii.

Valoarea împrumutului acordat diferă în funcţie de maimulţi factori, cum ar fi:

► nevoile şi perspectivele economice ale societăţii;► domeniul de activitate;► necesitatea conformării cu anumite prevederi specifice

pentru funcţionarea sa ori pentru dezvoltarea anumitor proiecte etc.Specialistul contactat de redacţia noastră a subliniat

faptul că sunt frecventesituaţiile în care o societate,chiar la scurt timp de laînmatricularea sa la RegistrulComerţului, primeşte lichidităţide la asociatul său sub formăde împrumuturi, de cele maimulte ori necesare pentruînceperea desfăşurăriiactivităţilor sale.

Când şi în ce condiţii îşirecuperează asociatul banii împrumutaţi

Ca regulă generală, suma împrumutată va trebuirambursată împrumutătorului la scadenţă, astfel cum a fostagreată între părţi. Dacă împrumutul între părţi este cu titluoneros, împrumutatul va înapoia şi dobânda aferentă.

Asociatul îşi poate recupera rapid împrumutul dacă aîncheiat cu societatea un contract în formă autentică sau undocument cu dată certă semnat de ambele părţi. Într-o astfelde situaţie, asociatul poate executa silit societatea dacăsumele nu au fost rambursate la termen.

Page 44: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201544

ANVELOPE

Total Tyre Care, un programpentru eficiența operaționalăşi rentabilitatea investițiilor

BBrriiddggeessttoonnee,, pprroodduuccăăttoorruull nnuummăărruull uunnuu ddee aannvveellooppee şşiiccaauucciiuucc llaa nniivveell mmoonnddiiaall,, aa aannuunnţţaatt ccăă pprrooggrraammuull TToottaallTTyyrree CCaarree aa ffoosstt eexxttiinnss pprriinnaaddăăuuggaarreeaa aa ttrreeii nnooiippaacchheettee iinnddiivviidduuaalliizzaattee ddeeggeessttiioonnaarree aa aannvveellooppeelloorrşşii sseerrvviicciiii ddee mmeenntteennaannţţăă,,ffiieeccaarree aaddaappttaattee llaa nneevvooiilleeddiiffeerriittee aallee cclliieennţţiilloorr ssăăii..””AAddvvaanncceedd TTyyrree MMoonniittoorriinnggPPrrooggrraammmmee””,, ””PPrreemmiiuummTTyyrree MMaaiinntteennaanncceePPrrooggrraammmmee”” şşii ””EElliittee TTyyrreeMMaannaaggeemmeenntt PPrrooggrraammmmee””vvoorr ooffeerrii ddeeţţiinnăăttoorriilloorr ddeeppaarrccuurrii aauuttoo ssoolluuţţiiiieeffiicciieennttee ddee ggeessttiioonnaarree aa ccoossttuurriilloorr ppeennttrruu aannvveellooppee,, ddeemmaaxxiimmiizzaarree aa vvaalloorriiii aacceessttoorraa şşii aassttffeell ddee rreedduucceerree aaccoossttuulluuii ttoottaall ddee uuttiilliizzaarree aa aannvveellooppeelloorr ppee ppaarrccuurrssuullîînnttrreegguulluuii cciicclluu ddee vviiaaţţăă..

Combustibilul este una dintre categoriile care genereazăcosturi operaţionale semnificative la nivelul oricărui parc auto,reprezentând aproximativ 25-30% din costurile totale aferenteunei flote. Prin urmare, maximizarea economiei de combustibilşi a eficienţei a devenit un factor imperativ, în special dinperspectiva operatorilor mari de transport de lungă distanţăcare pun accentul pe consumul de combustibil.

Strategia Total Tyre Life este concepută pentru a sporieficienţa operaţională şi rentabilitatea investiţiilor, indiferentde dimensiunea companiei sau natura activităţii desfăşurate.De la lansarea sa în 2013, programul Total Tyre Care realizatde Bridgestone a ajutat operatorii de parcuri auto să identificeoportunităţi de reducere a costurilor pentru anvelope şi sămenţină un nivel constant în ceea ce priveşte cheltuielileoperaţionale totale înregistrate de flotele lor. Programulîndeplineşte acest obiectiv prin implementarea unei game desoluţii special create pentru a maximiza durata de viaţă aanvelopelor, precum şi pentru a spori eficienţa gestionării şireduce costurile totale de utilizare bazându-se pe trei pilonicentrali: Total Tyre Life (ciclul de viaţă total al anvelopelor), TotalTyre Services (servicii complete pentru anvelope) şi Total TyreSystems (sisteme complete pentru anvelope).

Sistemul TPMS brevetat de Bridgestone permiteimplementarea rapidă a unei soluţii de monitorizare a presiuniila nivelul unei întregi flote, asigurând un timp limitat deindisponibilitate a autovehiculelor. Soluţia presupunecolectarea datelor într-un sistem centralizat şi notificareadirectă a partenerului de asistenţă auto în legătură cu măsurile

necesare ce trebuie aplicate pentru a menţine funcţionareaanvelopelor la presiunea optimă. De la lansarea sistemuluiinovator Tyre Pressure Monitoring System creat de Bridgestone

în luna mai 2013, se estimează că sistemula contribuit la reducerea emisiilor de CO2 cuaproximativ 2.000 de tone, echivalentul a 21mai puţine camioane în circulaţie într-un anîntreg. De asemenea, TPMS a reuşit săextindă ciclul de viaţă al anvelopelor echipatecu acest sistem la echivalentul unei distanţesuplimentare parcurse de 210 milioane km,319 mai puţine avarii şi 239 carcasereciclate/reşapate. Dianthus este prima flotă din România şiEuropa de Est care utilizează sistemul TPMS.După o inspecţie realizată pe 118 anvelope

din flota companiei, s-a descoperit că doar 52% dintre acesteaaveau presiunea optimă. Avariile se datorau unei uzuri inegale.Doar 71% dintre anvelope nu prezentau degradare. Dupăimplementarea programului de management a anvelopelorcu ajutorul ToolBox, următoarea inspecţie a dezvăluitîmbunătăţiri semnificative: 81% dintre anvelope aveau opresiune normală şi 85% nu prezentau degradare. Acest lucrua contribuit la economii în valoare de 160 euro/autovehicul,cu un total de 35.000 de euro/lună la nivelul întregii flotedoar datorită unei gestionări eficiente a anvelopelor. Cheltuielilecu combustibilul au fost reduse cu 375 euro, ajungând la untotal de 118.000 euro.

Bridgestone desemnată furnizor FAST decătre Grupul Volkswagen

Bridgestone a fost selectată pentru a colabora cuVolkswagen în cadrul unei noi iniţiative ”Future AutomotiveSupply Tacks” (FAST). Bridgestone este singurul furnizor deanvelope care este inclus pe lista celor 44 de companiiprestigioase FAST, reprezentând partenerii ideali dinperspectiva Volkswagen în domeniile de activitate respective.În cadrul iniţiativei FAST, lansată în februarie 2015, GrupulVolkswagen colaborează cu furnizori selectaţi pentru arăspunde provocărilor din prezent şi pentru a face faţăprocesului de transformare digitală care se desfăşoară înaceastă industri. Scopul este de a sincroniza strategiileglobale ale Volkswagen cu furnizorii FAST într-o fazăincipientă pentru a implementa cu succes şi mai rapidinovaţiile tehnice şi pentru a finaliza mai eficient proiectede automobile în întreaga lume. Furnizorii sunt selectaţipentru performanţa extraordinară obţinută în baza uneievaluări ample şi a unui proces de selecţie sistematic.

Page 45: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

45

ANVELOPE

Dayton se relansează pesegmentul camioane

DDaayyttoonn aa ddeecciiss ssăă rreevvoolluuţţiioonneezzee sseeggmmeennttuull ddeeaannvveellooppee ppeennttrruu ccaammiiooaannee llaa pprreeţţ rreedduuss,, llaannssâânndd oonnoouuăă ggaammăă ddee aannvveellooppee ddee ccaalliittaattee şşii rreennttaabbiillee,, ccaarreessuunntt ddiissppoonniibbiillee ppee ppiiaaţţăă îînncceeppâânndd ddee lluunnaa ttrreeccuuttăă..PPrroommiiţţâânndd ””ppeerrffoorrmmaannţţăă aabbssoolluuttăă llaa cceell mmaaiibbuunn pprreeţţ””,, ggaammaa ddee aannvveellooppee DDaayyttoonnppeennttrruu ccaammiiooaannee ssee ccaarraacctteerriizzeeaazzăă pprriinnccaalliittaatteeaa ggaarraannttaattăă ddee ggrruuppuullBBrriiddggeessttoonnee.. MMaaii mmuulltt,, sspprreeddeeoosseebbiirree ddee aannuummiittee pprroodduusseeddiirreecctt ccoonnccuurreennttee,, aannvveellooppeelleeDDaayyttoonn ddee ddiirreeccţţiiee,, ttrraaccţţiiuunnee şşiittrraaiilleerr ssuunntt rreeşşaappaabbiillee,, cceeeeaa ccee lleeffaaccee mmaaii rreennttaabbiillee ppee tteerrmmeennlluunngg..

Fabricate în Europa şi susţinute deexperienţa şi expertiza Bridgestone, celmai mare producător de anvelope la nivelmondial, gama Dayton livrează calitateaconstantă de care au nevoie conducătoriiauto şi managerii flotelor pentru a-şiîndeplini sarcinile eficient şi în siguranţă.

Utilizând tehnicile de fabricare avansateconcepute de Bridgestone şi baza logistică aunui producător de anvelope experimentat, Daytongarantează reducerea costurilor de producţie livrândîn acelaşi timp calitate europeană la un preţcomparabil cumajoritatea produselor de import din aceeaşi gamă. Cu odiferenţă: spre deosebire de anumite alternative cu preţ redus,anvelopele Dayton pentru camioane sunt reşapabile, generândastfel valoare adăugată din perspectiva carcasei şi prelungindviaţa anvelopelor.

Concret, Dayton a anunţat lansarea a trei anvelopereprezentative pentru segmentul

camioane: anvelopele de direcţieD500S, anvelopele de tracţiune D600Dşi anvelopele de trailer D400T. Celetrei produse se completează reciprocpentru a oferi clienţilor şi operatorilorcare pun accentul pe preţperformanţa de care au nevoiepentru a-şi îndeplini sarcinile.

Anvelopele de direcțieD500S

Anvelopele de direcţie DaytonD500S prezintă toate avantajele necesare

pentru a sprijini activitatea operatorilor detransport, contribuind la generarea profitului. Conducătorii

vor aprecia banda de rulare uşor de manevrat şi cu zgomotredus, în vreme ce ejectoarele de piatră integrate şi rezistenţala uzură neregulată extind viaţa anvelopei. Totodată, datorităposibilităţii de reşapare, carcasele de bună calitate vor putea

fi folosite de mai multe ori.

Anvelopele de tracțiune D600D

Anvelopele de tracţiune DaytonD600D sunt concepute pentru a fimanevrate uşor în condiţii de carosabilumed şi, totodată, asigură aderenţanecesară oferindu-le conducătorilor ocălătorie în siguranţă şi confortabilă.Marcajele M+S şi 3-Peaks Alpinegarantează performanţa în orice sezon,chiar şi pe zăpadă. Mai mult, carcaselesunt dure pentru a extinde perioadade utilizare, chiar şi după reşapare.

Anvelopele D600T Trailer

Calitatea adecvată la preţul potrivitse spune că poate fi dificil de depăşit.

Anvelopele de trailer Dayton D400T potînvinge competiţia pe acest segment. Această

anvelopă free-rolling îndeplineşte cu adevăratstandardul de performanţă

durabilă, fiind caracterizată derezistenţa bună la uzurăneregulată şi posibilitateade reşapare.

Dayton D500S şiD600D sunt disponibileîncepând cu lunaseptembrie 2015 ladimensiunea 315/80R22.5, în combinaţiecu anvelopele de trailerD400T la dimensiunea385/65 R22.5.

Gama va fi extinsăîn luna februarie a anuluiviitor prin includereaproduselor D500S şi D600Dla dimensiuni de 296/80 R22.5şi 315/70 R22.5, cuprinzând astfel cele mai utilizatedimensiuni de anvelope pentru camioane.

În plus, clienţii Dayton pot profita de expertiza şi know-how-ul oferit de Bridgestone Partner, reţeaua independentăde dealeri de anvelope pentru camioane şi furnizori exclusivide anvelope Dayton pentru camioane din Europa.

Page 46: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201546

ANIVERSARE

Sprinter, la 20 de ani

SSpprriinntteerr,, cceell mmaaii bbiinnee vvâânndduutt vvaann ddiinn lluummee,, aa ssăărrbbăăttoorriittlluunnaa ttrreeccuuttăă 2200 ddee aannii ddee eexxiisstteennţţăă,, pprriinnttrr--oo cceerreemmoonniieeddeessffăăşşuurraattăă llaa ffaabbrriiccaa MMeerrcceeddeess--BBeennzz ddiinn DDüüsssseellddoorrff..LLaa eevveenniimmeenntt aauu ppaarrttiicciippaatt şşii aannggaajjaaţţii aaii cceelloorr 66 ffaabbrriicciiddiinn GGeerrmmaanniiaa,, AArrggeennttiinnaa,, CChhiinnaa,, RRuussiiaa şşii SSUUAA îînn ccaarreessee pprroodduuccee mmooddeelluull SSpprriinntteerr..

Lansat în 1995, Sprinter a fost vândut în peste 2,9milioane de unităţi, în prezent fiind disponibil pe 130 de pieţe.”Cu Sprinter am produs o marcă simbol pentrusegmentul vanurilor. I-a dat un nume acestuisegment, pe care l-a modelat de atunci şi pânăîn prezent”, a declarat Dieter Zetsche,preşedintele consiliului de conducere al Daimler AG.

Volker Mornhinweg, şeful Mercedes-BenzVans, a vorbit şi el la ceremonia oficială: ”Sprintereste unul dintre cele mai de succes vehiculecomerciale din toate timpurile şi cel mai binevândut produs din portofoliul de produse Daimler.Aşteptăm ca recordul de vânzări să fie depăşitdin nou în 2015, actualul model devenind celmai bun Sprinter din istorie. Vom continua sădezvoltăm modelul Sprinter în anii următori”.

În 2014, Mercedes-Benz Vans a vândut 186.000 deunităţi Sprinter la nivel global, în creştere cu 12% faţă deprecedentul record, stabilit cu un an înainte. În primele 6 lunidin 2015, divizia de vanuri a Daimler a livrat 89.500 de modeleSprinter către clienţi, cu 4% mai mult decât în aceeaşi perioadăa anului trecut. Menţinerea cererii mari din Europa şi mai alesSUA a asigurat o utilizare la capacitate maximă a fabricilorgermane din Düsseldorf şi Ludwigsfelde, unde s-au introdusschimburi speciale, dar şi programul de sâmbătă. ”Continuămsă ne bucurăm de un impuls fantastic cu Sprinter, iar utilizarea

Page 47: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

47

ANIVERSARE

maximă a capacităţii de producţie aratăcă şi clienţii noştri sunt la fel deimpresionaţi de acest model”, a maispus Volker Mornhinweg.

Încă de la lansarea sa din 1995,Sprinter a setat noi standarde decalitate, atât în dezvoltare, cât şi înproducţie. De la debut, modelul aimpresionat prin designul dinamic, celepeste 1.000 de variante disponibile,motoarele eficiente, echipamentele desiguranţă revoluţionare şi ergonomiaspaţiului de condus. Pe lângă calitateaprodusului şi spaţiul generos de marfă,cabina a suferit în ultimii ani intervenţiipentru creşterea confortului şi afuncţionalităţii, fiind introduse sistemecare până nu demult erau disponibiledoar pe autoturisme.

Fabrica din Düsseldorf joacă un roluriaş în succesul lui Sprinter, unde suntproduse peste 65% din unităţile vândutela nivel mondial. Pentru a face faţăcererii, cei 6.500 de angajaţi lucreazăîn prezent în schimburi speciale, de lunipână sâmbătă, producând zilnic 725 deunităţi. Modelul Sprinter se produce laDüsseldorf din 1995, iar un an mai târziu producţia anualădepăşise deja bariera de 100.000 de unităţi. Recordurile aucăzut an după an, în 2006 şi 2013 s-au lansat noi generaţii,iar până în prezent aproximativ 2,4 milioane de unităţi Sprinterau fost produse la Düsseldorf.

Odată cu lansarea celei de-a doua generaţii, în 2006,s-a adăugat şi o altă locaţie de producţie a modelului Sprinterîn Germania, pentru a face faţă cererii. Astfel, modelele şasiuşi pickup sunt produse începând de atunci la fabrica Mercedes-Benz Ludwigsfelde, la sud de Berlin. Fabrica are aproximativ2.000 de angajaţi, iar în 2014 producţia a crescut cu 13%,până la 48.200 de unităţi anual.

Producţia lui Sprinter în America de Sud a început încădin 1996, în capitala Argentinei, Buenos Aires. Cei aproximativ1.600 de angajaţi de aici produc anual aproximativ 15.000de unităţi Sprinter pentru clienţii din zonă. Din 2011, Sprinter

se produce şi în China, la fabrica din Fuzhou. Cei aproximativ1.600 de angajaţi produc trei modele diferite de Sprinter, înconfiguraţii specifice pieţei chineze. În Rusia, modelul SprinterClassic este produs sub licenţă de GAZ. În 2014 a fost vândute6.700 de unităţi, Sprinter Classic fiind lider de piaţă în Rusia.

Sprinter este foarte bine primit şi în America de Nord. ÎnSUA şi Canada, clienţii au apreciat rapid conceptuleuropean de van. Din 2001, Sprinter a fostasamblat în SUA de Freightliner şi comercializatsub această denumire, dar şi sub cea de Dodge.Din 2010, modelul a fost vândut în SUA caMercedes-Benz Sprinter, devenind rapid o povestede succes. În 2014 a atins un record de 25.800de unităţi vândute, SUA fiind a doua piaţă camărime pentru Sprinter, după Germania.

Strategia de lungă durată în ce priveştemodelul Sprinter presupune investiţii de 450 demilioane de euro pentru dezvoltarea viitoareigeneraţii şi modernizarea celor două fabrici dinGermania. În plus, următoarea generaţie amodelului destinat pieţei nord americane va fiprodus în SUA, într-o fabrică nouă ce se va construila Charleston (statul Carolina de Sud), dupăinvestiţii de aproximtiv 500 de milioane de dolari.

Sprinter este vârful de gamă al vanurilor Mercedes-Benz.Modelul curent setează noi standarde privind siguranţa,consumul redus de carburant (până la 6,1 litri la 100 km) şinivelul de emisii. Dintre sistemele de siguranţă, în standardregăsim Crosswind Assist, iar opţional pot fi comandate şiLane Keeping Assist, Blind Spot Assist, High Beam Assist şiCollision Prevention Assist. Versatilitatea este un alt punctforte al lui Mercedes-Benz Sprinter. Modelul este disponibil înpeste 1.000 de versiuni, graţie motoarelor diesel şi pe benzină,a transmisiilor automate şi manuale, precum şi a numeroaselorvariante de caroserie, greutate şi punţi spate.

Page 48: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO&BUS www.cargomagazin.comm10/201548

PREZENTARE

EUROPART se extinde înRomânia

EEUURROOPPAARRTT,, lliiddeerruull eeuurrooppeeaann îînn ccoommeerrţţuullccuu ppiieessee ddee sscchhiimmbb,, aacccceessoorriiii şşii ddoottăărrii ddeeaatteelliieerr ppeennttrruu vveehhiiccuulleellee uuttiilliittaarree şşii ddeettrraannssppoorrtt,, aa ddeesscchhiiss îînn lluunniillee iiuulliiee şşiiaauugguusstt ttrreeii nnooii ffiilliiaallee îînn ţţaarraa nnooaassttrrăă,, llaaSSiibbiiuu ((rreeggiiuunneeaa CCeennttrruu)),, SSuucceeaavvaa((rreeggiiuunneeaa NNoorrdd--EEsstt)) şşii UUrrzziicceennii ((rreeggiiuunneeaaSSuudd--EEsstt))..

”Alături de locaţiile deja existente din Arad,Piteşti, Grăniceşti şi cele două din Bucureşti,dispunem acum de o reţea la nivel naţional, cuajutorul căreia putem asigura aprovizionarearapidă şi sigură a clienţilor noştri pe direcţia celormai importante axe de transport din întreagaRomânie“, a declarat şeful EUROPART pentruRomânia, Dan Marin.

Pe lângă aceasta, filialele din Bucureşti şi Arad servesc deasemenea ca depozite regionale. Aici, cele mai căutate piese pentruautocamioane, remorci, furgonete de transport şi autobuze suntmenţinute în permanenţă în stoc şi sunt aduse de patru ori pesăptămână de la depozitul central al EUROPART din Werl. Mai mult,toate filialele sunt aprovizionate zilnic cu piese de schimb. Angajaţiinoilor filiale EUROPART dispun de ani de experienţă în comerţul cupiese de schimb şi participă cu regularitate la programe de calificareşi perfecţionare. În acest mod, compania poate asigura consiliereacompetentă a clienţilor şi găsirea soluţiilor optime pentru aceştia.

Conform şefului EUROPART pe România, companiaintenţionează să deschidă noi filiale în România în următoareleluni. ”Prin intermediul unei reţele extinse de filiale, intenţionăm săajungem în poziţia de lider al pieţei româneşti de piese auto pentruvehicule utilitare şi de transport. Prin produsele şi serviciile noastre

de înaltă calitate, dorim să le arătăm clienţilor că suntem un partenerprofesionist şi puternic, care pune accentul nu numai peprofitabilitate, ci şi pe mobilitate şi siguranţă”.

Ca şi pe celelalte pieţe central şi est europene, şi în Româniacererea de produse de marcă EUROPART este deosebit de mare.Produsele comercializate sub marca proprie EUROPART sunt supusecontrolului calităţii în Germania şi certificate acolo conform celormai înalte standarde din industria de autovehicule. Sortimentul deproduse comercializate sub marca proprie cuprinde actualmentepeste 6.500 de piese. Pe lângă consumabile şi dotări pentru service-uri auto, cum ar fi produse chimice, uleiuri şi unelte, clienţii pot găsipiese pentru osii şi frâne, trenuri de rulare, accesorii pentru motoare,sisteme de iluminat şi sisteme electrice, precum şi alte dotări şiaccesorii într-o gamă largă. De pildă, sub marca proprie EUROPARTputeţi găsi atât discuri şi plăcuţe de frână, cât şi filtre, suspensiipneumatice, ştergătoare de parbriz sau pompe de apă.

EUROPART�UrziceniEUROPART�Urziceni

EUROPART�SuceavaEUROPART�Suceava

Page 49: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

49

PREZENTARE

TransLogistica 2015 se anunțăun eveniment de succes

TTrraannssLLooggiissttiiccaa –– cceeaa mmaaii iimmppoorrttaannttăă eexxppoozziiţţiiee ddeettrraannssppoorrttuurrii şşii llooggiissttiiccaa aarree lloocc îînn ppeerriiooaaddaa 1144--1177ooccttoommbbrriiee 22001155,, llaa RRoommeexxppoo BBuuccuurreeşşttii.. AAssttffeell,,ccoommppaanniiii iimmppoorrttaannttee ccaarree ccoonnttrriibbuuiiee llaa ddrruummuullpprroodduussuulluuii ccăăttrree rraaffttuurriillee mmaaggaazziinneelloorr ssee vvoorr rreeuunnii,, îînnpprreemmiieerrăă,, ssuubb aacceellaaşşii aaccooppeerriişş..

La evenimentul programat în această lună vor participajucători importanţi din transporturi – rutiere, maritime, aeriene,feroviare, din centre de logistică şi expediţii, din industriileproducătoare de echipament dedicat intralogisticii şiinfrastructurii, din industria de IT care dezvoltă soluţiiinovatoare pentru eficientizarea soluţiilor de depozitare a

mărfurilor şi stocare a datelor. ”Printre expozanţiiTransLogistica regăsim nume dintre cele mai importante dindomeniu. Acestora sper să li se adauge, în aceste zile, altecâteva companii de referinţă cu care suntem încă în discuţii,astfel încât evenimentul expoziţional să fie reprezentativ şi desucces”, a declarat Victoria Lupu, directorul TransLogistica.

La solicitarea expozanţilor şi pentru a acoperi un publicţintă cât mai variat, se vor organiza o serie de evenimenteconexe către companii din pharma, retail, agrifood, construcţii,IT, finanţe şi leasing. O altă serie de evenimente conexe suntdedicate unor subiecte importante precum Strategia Dunării,Green Logistics sau Logistics Careers. Fiecare dintreevenimentele conexe include un panel de discuţii şi câtevastudii de caz, soluţii de succes pe subiectele abordate.

De asemenea, concursul Best Forklift Driver se doreştea fi un eveniment inedit cu multiple valenţe competiţionale,educative şi sociale. Se adresează companiilor care au angajaţistivuitorişti şi/sau desfăşoară activităţi profesionale în carecomercializează sau utilizează echipamente de ridicare de tipstivuitor. Pe lângă caracterul competiţional şi educaţional,Best Forklift Driver are valenţe sociale, organizatoriipropunându-şi ca împreună cu sponsorii şi partenerii săşcolarizeze 10 tineri din casele de copii, care ajung la majoratîn acest an şi sunt nevoiţi să părăsească sistemulinstituţionalizat.

UUnn nnoouu pprroocceess ddee aapplliiccaarree şşii sseelleeccţţiiee aa ffoosstt iinnttrroodduussppeennttrruu EEccoo PPeerrffoorrmmaannccee,, uunn ccoonnccuurrss eeuurrooppeeaann iinniiţţiiaattddee DDKKVV EEuurroo SSeerrvviiccee,, ccaarree sspprriijjiinnăă ssuusstteennaabbiilliittaatteeaa îînniinndduussttrriiiillee ddee ttrraannssppoorrtt şşii llooggiissttiiccăă..

Companiile interesate se pot înregistra acum online rapidşi uşor şi pot depune o scurtă descriere a proiectului lor.Înscrierea se poate face până la 31 ianuarie 2016 la adresaeco-performance-award.com. Argumentaţia ar trebui în primulrând să pună accent pe conceptul de sustenabilitate şi, fărăa intra în prea multe detalii, să încerce să convingă juriul despecialitate de potenţialul programului. Cei mai promiţătorizece aplicanţi vor fi nominalizaţi, iar ulterior ei îşi vor puteadepune proiectul complet. În runda finală, trei până la cinciaplicanţi vor fi invitaţi în faţa unui juriu să-şi prezinte conceptele.

Câştigătorii vor fi anunţaţi încadrul unei ceremonii pe 22octombrie 2016, la Hanovra.

Juriul de specialitate vaacorda premii acelorcompanii din industriile de transport şi logistică care prinpolitica lor au reuşit să echilibreze cel mai bine aspecteleeconomice, ecologice şi de sustenabilitate socială. Juriul valua în considerare doar acele concepte şi măsuri inovatoare,solide şi cu aplicare practică. Câştigătorii vor primi pe lângăcertificarea de calitate Eco Performance şi un premiu în baniîn valoare de 10.000 de euro.

Eco Performance este o iniţiativă independentă a DKVEuro Service, cu sprijinul special al Catedrei de ManagementulLogisticii a Universităţii din St.Gallen şi de partenerii premiumKnorr-Bremse şi PTV Group.

DKV Euro Service premiazăeficiența companiilorde logistică şi transport

Page 50: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201550

LOGISTICĂ

Un expert în Logistică și SupplyChain, pentruprima datăîn România

PPeennttrruu pprriimmaa ooaarrăă îînn RRoommâânniiaa,, sseeggmmeennttuull ddee LLooggiissttiiccăăşşii SSuuppppllyy CChhaaiinn bbeenneeffiicciiaazzăă ddee pprreezzeennţţaa uunnuuiirreeccuunnoossccuutt eexxppeerrtt bbrriittaanniicc,, DDrr.. ZZeennoonn MMiicchhaaeelliiddeess,,LLeeccttoorr îînn LLooggiissttiiccăă şşii SSuuppppllyy CChhaaiinn MMaannaaggeemmeenntt aallUUnniivveerrssiittăăţţiiii ddiinn LLiivveerrppooooll.. AAcceessttaa vvaa ppaarrttiicciippaa,, îînnccaalliittaattee ddee ssppeeaakkeerr,, llaa ccoonnffeerriinnţţaa ””EEvvoolluuttiioonn vvss..RReevvoolluuttiioonn””,, oorrggaanniizzaattăă ddee AAssoocciiaaţţiiaa RRoommâânnăă ddeeLLooggiissttiiccăă îînn ddaattaa ddee 88 ooccttoommbbrriiee..

Conferinţa, dedicată segmentelor de Logistică şi SupplyChain, reuneşte profesionişti de nivel internaţional şi naţionalce vor prezenta cele mai noi tendinţe ale industriei, cu ocaziacelei de-a 13-a ediţii a seriei de evenimente ARILOG.

Dr. Zenon Michaelides este Lector în Logistică şi SupplyChain Management, e-Business Strategy, e-Business Modelsşi Enterprise systems and SAP al Universităţii de Management

din Liverpool, Anglia, fiind unul dintre cei mai importanţicercetători în domeniul logisticii. De asemenea, Michaelidesa ocupat funcţia de Senior Research Fellow al Departamentuluide Inginerie din cadrul aceleiaşi Universităţi şi este membrual MRAeS (The Royal Aeronautical Society).

Înainte de a se alătura Universităţii, Michaelides a deţinutdiverse posturi de conducere şi management în aviaţie, iarpână la sfărşitul anului 1999 a lucrat pentru Boeing AirplaneCompany în Seatle, Washington, participând la implementareaunor sisteme cheie în dezvoltarea următoarei generaţii deavioane Boeing 737.

Totodată, Dr. Zenon Michaelides este trainer alprogramului Executive MBA al Universităţii Sheffield, care sedesfăşoară şi în România, fiind unul dintre cele mai respectateprograme internaţionale concepute pentru manageri şiprofesionişti ce îşi doresc o aprofundare completă cunoştinţelorîn diverse domenii de activitate.

Prologis anunță încheiereaacordului pentru Prologis Park

Bucharest A1PPrroollooggiiss,, IInncc..,, lliiddeerr mmoonnddiiaall îînn ddeeţţiinneerreeaa ddee ssppaaţţiiiiiinndduussttrriiaallee,, aa aannuunnţţaatt lluunnaa ttrreeccuuttăă îînncchheeiieerreeaa uunnuuiiaaccoorrdd ddeeffiinniittiivv pprriinn ccaarree CCTTPP vvaa aacchhiizziiţţiioonnaa PPrroollooggiissPPaarrkk BBuucchhaarreesstt AA11 ddiinn RRoommâânniiaa.. AAcceesstt aaccoorrddoobblliiggaattoorriiuu ssee ssuuppuunnee ccoonnddiiţţiiiilloorr ddee îînncchheeiieerree uuzzuuaallee..

Dezvoltate în 2007 şi 2008, cele patru clădiri ale parculuiocupă un spaţiu industrial de Clasă A de 107.770 metri pătraţi.Fiecare clădire a obţinut Certificatul de Performanţă Energeticăcu calificativul ”A”. Parcul, care include şi 36,4 hectare de terenpentru o posibilă dezvoltare, este situat de-a lungul autostrăziiBucureşti - Piteşti, principala autostradă din România care facelegătura între estul şi vestul ţării, şi la aproximativ 23 de kilometri

vest de centrul Bucureştiului. Este singurul parc dezvoltat dePrologis în România.

Ben Bannatyne, managing director, regional hea, PrologisCentral and Eastern Europe, a declarat: ”Această tranzacţie

este în conformitate cu strategia noastră de investiţii de alinierea portofoliului nostru la pieţele globale. După finalizarea acesteitranzacţii, Prologis va ieşi de pe piaţa din România”.

Remon Vos, CTP CEP, a adăugat: ”CTP se concentrează pepieţele din Europa Centrală şi şi-a extins recent numărul deproiecte în România, în special pentru a satisface clienţii existenţi.CTP construieşte spaţii industriale dedicate companiilor deproducţie, iar portofoliul său va însuma trei milioane de metripătraţi până la finalul anului”.

Prologis a fost reprezentată de agenţia imobiliară JLL. Avândo implicare activă în cinci ţări din regiunea CEE şi un portofoliucare totalizează 4,3 milioane metri pătraţi, Prologis este principaluloperator de clădiri de distribuţie din Europa Centrală şi de Est.

Page 51: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 52: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201552

LOGISTICĂ

Kuehne+Nagel pune accentpe flexibilitate

PPeennttrruu mmuullttee ccoommppaanniiii,, ttâârrgguurriillee rreepprreezziinnttăă oo ooccaazziieemmiinnuunnaattăă ddee aa--şşii pprreezzeennttaa pprroodduusseellee şşii sseerrvviicciiiillee uunnuuiippuubblliicc llaarrgg.. LLaa ffeell ccaa îînn ccaazzuull eevveenniimmeenntteelloorr mmuuzziiccaalleessaauu ssppoorrttiivvee,, eexxppoozzaannţţiiii ddee llaa ttâârrgguurrii ddeeppiinndd ddeeeecchhiippaammeennttee şşii mmaatteerriiaallee ccaarree ttrreebbuuiiee ssăă aajjuunnggăă llaattiimmpp şşii îînn ssttaarree ppeerrffeeccttăă,, iinnddiiffeerreenntt ccâânndd şşii uunnddee.. AAcceessttlluuccrruu ppooaattee ffii oo aaddeevvăărraattăă pprroovvooccaarree llooggiissttiiccăă..

Atunci când vine vorba de evenimente organizate pe altecontinente, companiile au tendinţa de a alege un partener delogistică cu o reţea globală şi o experienţă vastă. Din acestmotiv, Kuehne+Nagel a stabilit acum un an o nouă arie pentru”KN Expo & Events Logistics”, la sediul său din Werndorf lângăGraz, Austria. De aici se oferă la nivel mondial coordonareaşi planificarea transportului, incluzând un portofoliu completde servicii pentru clienţii austrieci care sunt expozanţi şiparticipă la evenimente de pe glob.

Unitatea specială este condusă de MartinKroissenbrunner, un profesionist cu experienţă în acestdomeniu al logisticii. Varietatea sarcinilor este ceea ce îl atragecel mai mult, deoarece nici un proiect nu seamănă cu altul.”În logistica evenimentelor este destul de comun să nu primeştinimic mai mult decât coordonatele GPS pentru o destinaţiecare va ghida apoi camionul fie pe un drum cu pietriş dintr-oanumită locaţie, fie către o locaţie de construcţie a unuiroadshow sau către un eveniment în aer liber. Uneori nu existăo infrastructură, cum ar fi rampe de încărcare şi de descărcareşi va trebui să aduci totul singur. Nu se compară cu un transportstandard”, a precizat Kroissenbrunner. Cheiao reprezintă flexibilitatea si aduce şi unexemplu: ”Imaginaţi-vă o producţie TV carenecesită achiziţionarea de echipamente depeste tot din lume şi apoi o cameră dedesfacere. Acest lucru înseamnă că oînlocuire trebuie să fie efectuată cât mairepede posibil, indiferent de cât durează săajungi până aici. Termenele scurte de livrareşi securitatea controalelor la sediu sunt încădoi factori care fac logistica evenimenteloratât de interesantă”.

Chiar dacă sunt numeroase evenimentemari şi diferite în întreaga lume, accentul este pus pe târguriledin Germania. Kuehne+Nagel, de exemplu, este numit oficial”forwarderul” şi agentul de manipulare a centrelor comerţuluiechitabil în Hanovra, Hamburg, Düsseldorf, Nürnberg şiMünchen. ”Aici există, din nou, diferenţe enorme întrecontracte. Mulţi expozanţi doresc ca exponatele lor să fieexpuse direct pentru a reduce manipulările. Alţii trebuie săaibă echipamentul înapoi la sediu între târguri. Uneori estepur şi simplu o chestiune de raport cost-beneficiu dacă marfaeste livrată şi adusă înapoi. Intră în joc mulţi factori”, a adăugatKroissenbrunner.

Kuehne+Nagel oferă nu doar transportul pur, ci şi unpachet la cheie all-inclusive, incluzând vama la nivel mondialşi procedurile de carantină, de încărcare şi de gestionare adescărcării, managementul containerelor, utilizareamacaralelor speciale de ridicare şi lifturi hidraulice, dacă estenecesar, de gestionare a traficului şi de manipulare a site-ului,precum şi o echipă care să reacţioneze rapid la faţa locului.”Dacă un client are de livrat echipamentul la un târg comercialcu zece camioane, acestea trebuie să fie coordonate prinintermediul unui plan de logistică clar, astfel încât camionulpotrivit să ajungă şi să fie încărcat şi descărcat la standulexpoziţional la momentul potrivit”, a declarat Kroissenbrunner.

Prioritatea este aceea de a nu avea un standexpoziţional gol, iar acest lucru trebuie evitat prin oricemijloace.

Schimbările de ultim moment din parteaclientului, de asemenea, aduce companiaKuehne+Nagel în dificultate. ”Ceea ce doresc clienţiinu punem sub semnul întrebării, ci facem posibil.Dacă un client are nevoie de un recipient mai devremedecât planificarea iniţială, vom accelera convoiul prinoptimizarea sau implementarea de şoferi suplimentaripentru a evita perioadele de odihnă”, a completatKroissenbrunner.

Procedura standard include, de asemenea, osimulare înainte de vămuire, astfel că transferurile vor fi tratatefără probleme, mai ales cele cu bunuri care necesităpermisiune specială. ”Este important să ne luăm o marjă deeroare în ceea ce priveşte timpul necesar pentru că autorităţilevamale din diferite ţări au nevoie de o perioadă diferită de timppentru procedurile lor”, a adăugat companiei. DarKuehne+Nagel nu oferă doar livrare pe un singur sens,serviciile sale includ şi demontarea, dezasamblarea şiîndepărtarea, reambalarea – tot ceea ce ajută clientul să seconcentreze asupra activităţii sale de bază, fără a fi nevoiesă aibă grija unor probleme colaterale.

Page 53: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

53

PREZENTARE

P3 extinde hub-ul european dedistribuție al VF Corporation

PP33,, iinnvveessttiittoorr ssppeecciiaalliizzaatt şşii ddeezzvvoollttaattoorr ddee pprroopprriieettăăţţiieeuurrooppeennee ddee llooggiissttiiccăă,, aa sseemmnnaatt aaccoorrdduull ppeennttrruuddeezzvvoollttaarreeaa uunneeii ccllăăddiirrii llaa cchheeiiee ddee 2233..444455 mmpp,, llâânnggăăccllăăddiirreeaa ddeejjaa eexxiisstteennttăă ddee 4400..000000 mmpp ooccuuppaattăă ddee VVFFCCoorrppoorraattiioonn îînn ppaarrccuull llooggiissttiicc aaffllaatt llaa nnoorrdd ddee PPrraaggaa..TTrraannzzaaccţţiiaa vviinnee llaa ddooaarr şşaassee lluunnii dduuppăă ccee PP33 aa ffiinnaalliizzaatt ddeeppoozziittuull ddee 4400..000000 mmpp ppeennttrruu aacceeaassttăăccoommppaanniiee şşii aassttffeell vvaa rriiddiiccaa ssuupprraaffaaţţaa ttoottaallăă ooccuuppaattăă ddee VVFF îînn ppaarrccuull PP33 PPrraagguuee DD88 llaa ppeessttee110066..000000 mmpp..

Construcţia noii unităţi abia a început, iar termenul definalizare a fost stabilit pentru luna aprilie 2016. Extensia pentruVF cuprinde o suprafaţă suplimentară de 19.869 mp de spaţiipentru depozitare şi 3.576 mp de birouri. VF este un retailercare deţine branduri de îmbrăcăminte premium precum VANS,North Face, Wrangler şi Timberland.

VF este chiriaş al parcului D8 din anul 2004 şi de atunciparcul a devenit unul dintre hub-urile centrale de distribuţie alecompaniei în Europa. Nevoia de spaţiu suplimentar se datoreazăexpansiunii corporaţiei în Europa. La fel ca spaţiul existent,

noua clădire va fi construită lastandarde certificate BREEAM,care încorporează caracteristiciinovatoare de economisire aenergiei şi durabile ecologic.Parcul P3 Prague D8 este situatîn apropiere de ieşirea 1 de peautostrada D8, care leagăRepublica Cehă de Dresda şiBerlin. D8 este unul dintre cele14 depozite deţinute înRepublica Cehă de către P3,care este un investitor specializat, dezvoltator şi manager deproprietăţi europene de logistică.

În altă ordine de idei, P3 va livra un centru de distribuţiede 20.000 mp pentru Peugeot Citroen în Germania, acestafiind destinat distribuţiei de piese auto. Acesta va fi primulproiect de ultimă generaţie dezvoltat de P3 în vestul Europei,proiectat şi construit la cele mai înalte standarde ecologicepentru a asigura reducerea costurilor operaţionale şi aconsumului de energie. Clădirea va deveni hub-ul central alPeugeot Citroen, care este destinat distribuţiei de piese autoatât în Germania cât şi în alte ţări din Europa.

Studiu UPS: Companiile high-tech îşi mută producţiamai aproape de consumatori

CCoommppaanniiiillee hhiigghh--tteecchh ddiinn EEuurrooppaa mmiizzeeaazzăă ppee oo ccrreeşştteerreemmaassiivvăă aa iinndduussttrriieeii şşii ssee pprreeggăătteesscc ppeennttrruu aacceeaassttaalluuâânndd îînn ccoonnssiiddeerraarree mmaaii mmuullţţii ffaaccttoorrii aattuunnccii ccâânndd îîşşiiccoonnssttrruuiieesscc rreeţţeelleellee llooggiissttiiccee,, dduuppăă ccuumm rreeiieessee ddiinnddeeccllaarraaţţiiiillee rreessppoonnddeennţţiilloorr eeuurrooppeennii aaii cceelluuii ddee--aallcciinncciilleeaa ssttuuddiiuu aannuuaall UUPPSS ””CChhaannggee iinn tthhee SSuuppppllyyCChhaaiinn””..

Studiul, realizatde IDC ManufacturingInsights pentru UPS(printre 516 dedirectori din high-techdin America de Nord,Europa, Asia-Pacific şiAmerica Latină), aratăcă deşi strategia deoff-shoring, folosităpentru a diminuacosturile prin mutareaproducţiei în ţări cumână de lucru ieftină,

domină în continuare, multe companii au început să adopte right-shoring. 38% dintre respondenţii europeni au declarat căintenţionează aducerea proceselor de producţie mai aproapede piaţa de desfacere. Această strategie optimizează reţeaualogistică în aşa fel încât să fie posibilă profitarea de avantajele costurilor şi resurselor locale pentru a asigura celemai bune servicii pentru client şi marje de profit pentrucompanie.

Studiul arată, de asemenea, o creştere a gradului deinserţie a companiilor high-tech pe pieţe emergente de adoptarea printului 3D pentru prototipuri şi designuri de produse noi.Near-shoring-ul este o strategie cu popularitate în creştere, careimplică aducerea proceselor de producţie aproape de piaţa dedesfacere şi duce la reducerea transporturilor, creşterea calităţiiserviciilor şi un control sporit asupra calităţii produselor şidrepturilor intelectuale. Mai mult de jumătate (56%) dintrerespondenţii europeni consideră că right-shoring-ul e compatibilstrategiei lor. Deşi UPS a constatat o creştere a implementăriinear-shoring-ului şi a right-shoring-ului, off-shoring-ul, careimplică mutarea liniei de producţie sau asamblare aproape deţările cu mână de lucru ieftină, rămâne cea mai popularăopţiune. Dintre respondenţii europeni, 59% au declarat că înprezent folosesc cu precădere off-shoring-ul.

Page 54: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO&BUS www.cargomagazin.comm10/201554

CURIERAT

Transportul gratuit, favorabilsau nefavorabil pentrumagazinele online?

PPoottrriivviitt eexxppeerrţţiilloorr,, ttrraannssppoorrttuull ggrraattuuiitt îînnmmaaggaazziinneellee oonnlliinnee eessttee nneessuusstteennaabbiill.. CCuu ttooaatteeaacceesstteeaa,, aallţţiiii ccrreedd ccăă ttrraannssppoorrttuull ggrraattuuiitt eesstteeuunn iinnssttrruummeenntt ppuutteerrnniicc ppeennttrruu aa ccoonndduucceevvâânnzzăărriillee oonnlliinnee,, ddaaccăă eessttee ffoolloossiitt îînn mmooddccoorreecctt..

Expertul în Retail, Natalie Berg, spune în noul eiraport The Future of Retail: 10 Trends of Tomorrowi,că transportul gratuit este nesustenabil şi consumatoriivor trebui să plătească pentru comenzile mici onlineîncepând cu 2020: ”Cumpărătorii aşteaptă acum calivrarea să fie rapidă, fiabilă şi neapărat gratuită. Înopinia noastră acest lucru este nesustenabil şi am început săvedem primele semne ale fisurilor în sistem. Un număr decomercianţi, inclusiv Amazon şi Walmart Canada, sunt în creştereîn ce priveşte nivelul minim al cheltuielilor necesare pentru a

fi eligibili pentru livrarea gratuită ladomiciliu”.

Scott Galloway, professor deMarketing la NYU Stern, susţinespusele lui Natalie Berg în privinţafaptului că transportul gratuit nu esustenabil şi crede că gigantulAmerican Amazon forţează şi altemagazine online să ofere transportgratuit. Scott Galloway a spus recent,în prezentarea sa de la ConferinţaDigital Life Design din New York, că aucrescut costurile de transport aleAmazon cu 40% pe an, iar în 2014

Amazon a avut costuri de transport de 3,5 miliarde de dolari,mai mult decât au putut acoperi clienţii prin plata taxei detransport. Numărul achiziţiilor online în SUA au crescutreprezentând 2/3 din totalul comenzilor online în 2014. Nueste exclus ca trasportul gratuit să reprezinte astfel o mareparte din costurile de transport ale Amazon. Scott Gallowaynumeşte strategia de transport folosită de Amazon ”last manstanding” (ultimul om în picioare), deoarece gigantul în e-commerce este singurul care poate rezista unor astfel de deficitemari în costurile de transport pe termen lung.

Cu toate acestea, nu toţi sunt la fel de sceptici faţă detransportul gratuit. Potrivit companiei americane de audit detransport de marfă, Betachon, transportul gratuit poateîmbunătăţi de fapt afacerea unei companii online, în cazul încare este utilizat cu grijă.

Transportul gratuit trebuie să fie combinat cu măsurilepotrivite. Betachon a identificat mai multe strategii de transportgratuit pe care magazinele online le pot folosi fără să îşi

distrugă afacerea:11.. Transport gratuit ca o cascadorie de marketing - transport

gratuit pentru clienţii noi şi vechi sau pentru anumiţi clienţi dincampanie.

22.. Transport gratuit inclus în preţ - costul transportului fiindinclus în preţul produsului.

33.. Transport gratuit la comenzile vrac - transport gratuitpentru comenzile peste o anumită sumă.

44.. Transport gratuit prin abonament - transport gratuitpentru clienţii cu calitatea de membru.

55.. Transport gratuit ca o campanie - transport gratuit deCrăciun, pentru anumite ţări etc.

Al doilea mare retailer cu discount din SUA, Target, oferătransport gratuit la comenzile de peste o anumită sumă înmagazinul lor online. Ei au deja unul dintre cele mai mici praguripentru transportul gratuit, iar în luna februarie a acestui an auredus la jumătate pragul pentru transportul gratuit de la 50 dedolari la 25 de dolari în încercarea de a câştiga cota de piaţăîn online. Timpul va spune dacă Target va avea deficite la felde mari în costurile de transport ca şi Amazon.

Conform lui Natalie Berg, reducerea la jumătate a pragului

pentru transport gratuit este o încercare disperată de a câştiga”războiul livrărilor”. De asemenea, Betachon afirmă: ”Fiecareafacere este diferită, iar strategia cea mai viabilă este cea careţine marjele de profit ridicate şi îi face pe consumatorii sărevină”.

Expertul în Retail, NatalieBerg, crede că transportul

gratuit în magazinele online nu este sustenabil şi

nu va mai există începând cu 2020.

Page 55: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

BBUUSS

Page 56: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201556

Solaris a livrat recent în Karlsruhe patru modele specialeUrbino 10.9 LE, de doar 2720 mm înălţime, acestea fiind celemai joase autobuze fabricate vreodată de producătorul polonez.Modificarea a fost necesară din cauza unui viaduct care nupermite trecerea autobuzelor convenţionale, mai înalte cu 330mm. În ciuda scăderii înălţimii externe, cea internă a crescutla 2.290 mm, prin relocarea majorităţii componentelor unităţiide climatizare de la plafon în partea din spate a autobuzului,în locul lunetei. Modelele destinate transportului public dinKarlsruhe sunt echipate cu motoare Cummins de 6,7 litri, carelivrează 277 CP, iar dintre sistemele de siguranţă enumerămABS, ASR (Advanced Vehicle Control Systems), EBS (ElectronicBraking System) şi ESC (Electronic Stability Control).

FLASH

Campionii Iveco transportăcampionii mondiali de rugby

Modelele Iveco Daily Minibus (Vanul Anului 2015) şiIveco Magelys (Autocarul Anului 2016) vor asigura transportulcampioanei en-titre la rugby, Noua Zeelandă, la actuala ediţiea Cupei Mondiale, care se desfăşoară în perioada 1septembrie – 31 octombrie.

Un autocar Iveco Magelys şi trei microbuze Daily Hi-Maticvor fi folosite pentru transport VIP şi suport logistic pentruselecţionata All Blacks şi Federaţia de Rugby din NouaZeelendă de-a lungul turneului. ”Suntem mândri că Daily şiMagelys, campionii Iveco, vor transporta actualii campionimondiali în misiunea lor spre o nouă încoronare. Avem unparteneriat de durată cu All Blacks, iar angajaţii noştriîmpărtăşesc valori comune precum angajamentul, încrederea,performanţa şi spiritul de echipă”, a declarat preşedintele Iveco,Pierre Lahutte. Pentru a celebra parteneriatul, Iveco şi All Blacksau creat un logo comun, care reprezintă o grilă de vehiculstilizată şi feriga argintie care decorează tricourile rugbiştilorneo-zeelandezi. În plus, vehiculele sunt vopsite în negru, culoareaoficială a echipei.

Iveco Magelys a câştigat recent premiul ”InternationalCoach of the Year 2016”, iar versiunea Pro folosită de naţionalaAll Blacks are 12,8 metri lungime, 46 de scaune, cutie

automatizată ZF AS-Tronic şi motor Cursor 9 care oferă 400 CPşi 1.700 Nm la 1.250 rpm. Autocarul are scaune de pielerabatabile, wi-fi, televiziune prin satelit, microfoane cuamplificator, port USB la fiecare scaun şi priză de 220 V lafiecare rând.

Cele trei microbuze Daily sunt primele livrate de Iveco Busîn noua versiune Hi-Matic, cu transmisie automată cu 8 rapoarte,care oferă performanţe maxime cu costuri minime, în condiţiisuperioare de confort. Microbuzele sunt echipate cu motorulF1C de 3 litri şi 170 CP, 19 scaune rabatabile, spaţiu de bagajede 2,5 metri cubi, frigider, wi-fi, televiziune prin satelit şi porturiUSB la fiecare scaun.

Autobuze Solaris personalizate,de doar 2,7 metri înălțime

Scania prezintă cea mai largăgamă din istorie la Busworld

Scania va expune la Busworld Kortrijk gama de vehiculealimentate cu combustibili alternativi, de la autobuze urbanepână la autocare. Scania oferă cea mai largă gamă demotoare Euro 6 pentru carburanţi alternativi – bioetanol,biodiesel şi biogaz. Varianta hibridizată a lui Scania Citywide,certificată şi pentru combustibili alternativi, este idealăpentru operaţiuni combinate urbane şi suburbane, la vitezede până la 100 km/h. Autobuzele Scania alimentate cu gazau performanţe comparabile cu cele diesel şi devin oalternativă de luat în seamă în oraşele care impun restricţiide emisii şi zgomot. În sectorul de autocare, cel mai noumodel Euro 6 este Scania Touring, cu motor de 450 CP ceutilizează doar tehnologia SCR.

Page 57: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

57

Primul autocar Setra TopClass 500 cu o configuraţiea scaunelor 1+1 a fost livrat companiei elveţiene ErnstMarti AG. Modelul S 516 HDH stabileşte noi standardede transport exclusivist prin acest concept ”ExecutiveBusiness Class”, cu doar 20 de locuri individuale luxoase.Scaunele se pot roti, astfel încât discuţiile în grup potavea loc oricând, cu un efort minim. Fiecare scaun areşi compartimente de stocare, suport pentru băuturi şipriză de 220 V, putând fi transformat în staţie de lucru.

De asemenea, Sales-Lentz Group va opera înLuxemburg un model S 517 HDH cu aranjament 1+1locuri. Modelul este echipat cu 21 de scaune de pieleSetra Ambassador, care au cotiere extra-late, suportpentru tabletă şi masă pliabilă. Autocarul business-classeste disponibil pentru călătorii tip navetă, pentrupetreceri private, dar şi pentru transportul oficialilorguvernamentali sau a delegaţiilor oficiale de afaceri. Aranjareascaunelor rotative permite pasagerilor să formeze grupuri dediscuţii în timpul călătoriilor spre conferinţe, hoteluri şiaeroporturi.

Şi compania Autobus Oberbayern GmbH din Munchen aprimit un autocar S 517 HD cu configuraţie a locurilor 1+1,care va fi folosit pentru excursii exclusiviste. Cu doar 24 de

locuri, modelul cu 3 axe din gama Setra ComfortClass 500oferă turiştilor călătorii luxoase între Munchen şi castelul regalNeuschwanstein. Configuraţie uzuală cu scaune duble a fostînlocuită cu scaune rotative de lux, care oferă un spaţiu generospentru coate şi picioare. Fiecare pasager dispune şi de uncompartiment securizat de stocare pentru telefon, chei, poşetăsau portofel, precum şi un spaţiu pentru băuturi, gustări sauchiar un laptop.

Primele modele SetraTopClass 500 cu 1+1 locuri

FLASH

Mercedes-Benz Turcia a sărbătorit luna trecută 20 de anide existenţă a fabricii de autobuze din Hoşdere, situată pepartea europeană a Bosforului. ”Hoşdere este o locaţie foarteimportantă pentru Daimler Buses, două treimi dintreautobuzele şi autocarele produse aici fiind exportate în Europaşi Orientul Mijlociu. Fabrica are un rol semnificativ în sistemulcoordonat de producţie al Daimler Buses. Acest lucru estesubliniat şi de investiţiile pe care grupul le-a făcut în subsidiarasa din Turcia, în valoare de 885 de milioane de euro, pentrufabricile din Istanbul and Aksaray”, a declarat în cadrulceremoniei oficiale Hartmut Schick, şeful Daimler Buses.Fabrica de ultimă generaţie din districtul Hoşdere are osuprafaţă de producţie acoperită de 30.000 de metri pătraţi,iar producţia anuală este de 2.000 de unităţi.

Fabrica Mercedes-Benz din Turciaa împlinit 20 de ani

Autobuz alimentat cu energiesolară la Istanbul

Capitala Turciei a lansat în operaţiuni un autobuz carefoloseşte energia solară pentru a alimenta sistemul electricşi bateriile. Deşi autobuzul este alimentat cu motorină,panorile solare sunt folosite pentru alimentarea panourilorinformative, dispozitivelor de încărcare a telefoanelor mobile,conexiunii wi-fi, difuzoarelor, camerelor video şi unităţilorelectronice de taxare. Panourile furnizează şi energiesuplimentară bateriilor, contribuind la scăderea consumuluide carburant. Operatorul IETT nu este la prima încercareecologică. Anul trecut a lansat Botobus, un autobuz cu o micăgrădină instalată pe acoperiş, care reduce amprenta decarbon generată de vehicul. Turcia caută să crească utilizareasurselor de energie regenerabilă şi are o capacitate anualăde producţie a energiei solare de 380 de miliarde kWh, unadintre cele mai mari din Europa.

Page 58: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201558

PREMIU

Iveco Bus Magelys esteAutocarul Anului 2016

JJuurriiuull iinntteerrnnaaţţiioonnaall aall ccoonnccuurrssuulluuiiIInntteerrnnaattiioonnaall BBuuss && CCooaacchh ooff tthhee YYeeaarr,,aallccăăttuuiitt ddiinn 2222 ddee jjuurrnnaalliişşttii ccuu eexxppeerriieennţţăăddee llaa cceellee mmaaii iimmppoorrttaannttee ppuubblliiccaaţţiiiieeuurrooppeennee ddee pprrooffiill,, aa vvoottaatt mmooddeelluull IIvveeccooBBuuss MMaaggeellyyss ddrreepptt AAuuttooccaarruull AAnnuulluuii 22001166..

Magelys, noul autocar turistic de la IvecoBus, o marcă a CNH Industrial, a primit orecunoaştere internaţională prin intermediulacestei distincţii de tradiţie. Juriul concursului aales modelul Magelys din lista selectă de finalişti(Neoplan Skyliner doubledecker, Setra 516 HDH,Sunsundegui SC7, TemsaHD12 şi VDL Futura MD)datorită inovaţiilor, eficienţeişi performanţelor.

”Iveco s-a concentrat peeficienţă cu noul Magelys, iarjuraţii au apreciatnumeroasele metode gânditea reduce costul total deproprietate pentru operatorulde transport. Un criteriu important în alegerea modeluluiMagelys a fost raportul calitate-preţ, deoarece vehiculul nu facenici un compromis asupra specificaţiilor sau al standarduluide materiale folosite, în ciuda preţului rezonabil”, a comentatjuriul la anunţarea oficială a câştigătorului din acest an.

Modelul Magelys este produs de Iveco Bus la fabrica sade autobuze şi autocare din Annonay (Franţa). Fabrica dispunede certificarea 100% Origine France Garantie, conferită depremierul francez în 2013. ”Suntem foarte mândri că Magelysa ieşit învingător dintr-o companie foarte selectă, după testeextinse efectuate de juriu. Titlul Autocarul Anului 2016demonstrează faptul că vehiculul nostru este cel mai potrivitpentru a îndeplini cererea tot mai mare pentru rute regionaleşi internaţionale, oferind cel mai bun confort pentru pasageri

într-un pachet foarte eficient pentru operator”, adeclarat şi Sylvain Blaise, şeful Iveco Bus.

Oferit în versiuni de 12,2 şi 12,8 metrilungime, modelul poate găzdui până la 59 depasageri. Dintre participanţii la Coach Euro Test,Iveco Magelis Pro a fost singurul model caredispunea de centuri de siguranţă în 3 punctepentru toate scaunele. La interior, luminozitateaeste crescută cu 35% datorită noului acoperiş şi

a ferestrelor înalte. Pasagerii dispun de numeroase sistemede divertisment, inclusiv GPS, Wi-Fi, o colecţie de până la 250de filme, USB sau prize de 220 volţi.

Modelul Magelys este disponibil doar cu motorul FPTCursor 9, cu o capacitate de doar 8,7 litri, dar care oferă 400CP şi un cuplu de 1.700 Nm la 1.250 rpm. Acesta cântăreştemai puţin decât versiunea Euro 5 şi este acompaniat de otransmisie automatizată ZF AS-Tronic. Motorul nu necesităEGR pentru obţinerea standardului de emisii Euro 6, bazându-se pentru acest lucru doar pe SCR. De asemenea,Iveco pretinde că trecerea la standardul Euro 6 a adus şi oscădere de 10% a consumului de carburant.

Înmânarea oficială a trofeului se va face la standul IvecoBus de la expoziţia Busworld, care va avea loc la Kortrijk(Belgia), în perioada 16-21 octombrie 2015.

Page 59: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

59

EXPOZIȚIE

Volvo introduce și peautocare sistemul Dynamic

Steering

VVoollvvoo BBuusseess vvaa aadduuccee ddoouuăă mmaarrii nnoouuttăăţţii llaa eexxppoozziiţţiiaaiinntteerrnnaaţţiioonnaallăă BBuusswwoorrlldd 22001155,, ccaarree vvaa aavveeaa lloocc îînn lluunnaaooccttoommbbrriiee llaa KKoorrttrriijjkk ((BBeellggiiaa)).. PPrriimmaa nnoouuttaattee eesstteessiisstteemmuull uunniicc ddee ssttaabbiilliizzaarree VVoollvvoo DDyynnaammiicc SStteeeerriinngg,, iiaarraa ddoouuaa eessttee mmooddeelluull VVoollvvoo 77990000 EElleeccttrriicc,, pprriimmuullaauuttoobbuuzz eelleeccttrriicc ddee sseerriiee pprroodduuss ssuubb mmaarrccaa pprroopprriiee..

Volvo Dynamic Steering (VDS) va fi integrată pe mai multemodele de autocare Volvo. Sistemul permite o stabilitatedirecţională substanţial îmbunătăţită, un confort sporit şi o maibună siguranţă, deoarece reduce riscurile de rănire a şoferilorla locul de muncă. Disponibil pe camioanele Volvo încă din

2013, sistemul VDS este unul dintre cele maiimportante şi apreciate inovaţii ale producătorului devehicule comerciale din ultimii ani.

Sistemul VDS compensează automat suprafeţele dedrum neregulate, eliminând vibraţiile şi şocuriletransmise în volan. Când se circulă cu viteze mici,inerţia volanului este redusă cu aproximativ 75%, faptce facilitează de asemenea şi manevrele de mers cuspatele. Sistemul uşurează şi direcţia, deoarece volanulrevine automat pe centru dacă prinderea şoferului esteslăbită. La viteze mari, autobuzul îşi menţine direcţia,chiar şi pe drumurile de proastă calitate.

Tot la Busworld Kortrijk va avea loc şi premieramondială a noului Volvo 7900 Electric, primul autobuzde serie produs de Volvo Buses alimentat doar cuenergie electrică. Silenţios şi fără emisii, modelul estecu aproximativ 80% mai eficient decât un autobuz

convenţional diesel. Bateriile autobuzului sunt încărcate deenergia generată în timpul perioadelor de frânare, dar şi înstaţii, prin intermediul reţelei electrice. O încărcare de la reţeadurează maximum 6 minute şi este suficientă unei rulărielectrice de aproximativ 10 km.

Modelul Volvo 7900 este disponibil într-o versiune de 12metri lungime, iar lansarea sa va aduce o extinderea a gameiVolvo Buses de autobuze electrificate. Volvo 7900 Electric sealătură astfel lui Volvo 7900 Hybrid (disponibil în versiuni soloşi articulat) şi lui Volvo 7900 Electric Hybrid (model hibridplug-in). De la introducerea modelelor hibrid, în 2010, Volvoa vândut peste 2.200 de autobuze electrificate.

Page 60: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201560

PREMIU

VDL Futura câștigăIBC Economy Award

EEddiiţţiiaa 22001155 aa IInntteerrnnaattiioonnaall BBuuss && CCooaacchh CCoommppeettiittiioonn((IIBBCC)) ss--aa ccoonncceennttrraatt ppee aauuttooccaarreellee iinntteerruurrbbaannee.. UUnnnnuummăărr ddee eexxppeerrţţii ddiinn ddoommeenniiuu aauu ssuuppuuss aauuttooccaarreelleeppaarrttiicciippaannttee llaa uunn sseett ddee tteessttee,, ddeessffăăşşuurraattee ddee--aalluunngguull aa cciinnccii zziillee,, îînn lluunnaa mmaaii.. CCââşşttiiggăăttoorr ddeettaaşşaatt îînnccllaassaammeennttuull cceelloorr mmaaii eeffiicciieennttee aauuttooccaarree ddiinn ppuunncctt ddeevveeddeerree aall ccoossttuurriilloorr aa ffoosstt mmooddeelluull VVDDLL FFuuttuurraa FFMMDD22..

Conceputul atent studiat de vehicul uşor şi aerodinamic,la care se adaugă un tren de rulare optim ales, au avut carezultat cel mai mic consum de carburant. La acesta seadaugă capacitatea mare de găzduire a pasagerilor, numărulde spaţii de stocare a bagajelor şicostul redus pe kilometru,rezultând un autocar care lepermite cu adevărat operatorilorde transport să facă profit.”Câştigarea IBC Economy Awardeste o confirmare a îndeplinire apromisiunii de a oferi profit pentruproprietarul vehiculului, unuldintre valorile de bază după carene ghidăm”, a declarat RémiHenkemans, directorul general alVDL Bus & Coach. Înmânareaoficială a premiului IBC EconomyAward se va face în timpul expoziţiei Busworld 2015.

Autocarul testat în timpul concursului a fost un modelVDL Futura FMD2-129, cu o lungime de 12,9 metri şi oconfiguraţie de 49+1+1 locuri. Greutatea proprie a acestuimodel, inclusiv rampa pentru cărucioare şi 660 de litri de

motorină, este de doar 13.300 kg. În combinaţie cu motorulmodern şi economic DAF MX-11, valorile de consum suntextrem de scăzute. Trenul de rulare proporţionat optim oferăde asemenea stabilitate şi o excelentă manevrabilitate, atâtpe autostrăzi, cât şi în curbe. Modelul a primit note mari şipentru bordul aranjat logic şi vizibilitatea bună a şoferului.Aprecieri a primit şi intrarea joasă, care permite un accesuşor al pasagerilor, dar şi confortul oferit la bordul autocarului.VDL Futura FMD2 este un autocar cu foarte multe posibilităţi.Vehculul poate fi folosit folosit la fel de bine pentru tururi sauservicii interurbane, dar şi ca autobuz şcolar. La fel ca modelulFHD2, FMD2 are o podea perfect plană, iar înălţimea de

1.250 mm asigură un acces şi o ieşirelejere. Uşa centrală lată, disponibilăopţional, poate fi echipată cu un liftpentru accesul persoanelorpersoanelor cu dizabilităţi. Interioruleste spaţios şi fără obstacole, iarpoadeaua plată mai are şi avantajulgreutăţii reduse şi al uşurinţei înîntreţinere.

Şoferul se bucură de acelaşi bordregăsit la modelul Futura FHD2,proiectat pentru a oferi o combinaţieoptimă între design, ergonomie,siguranţă, organizare şi eficienţă. În

acelaşi timp, proprietarul vehiculului va avea şi el de câştigat.Greutatea netă redusă, consumul mic de carburant, numărulmare de scaune, capacitatea mare a portbagajelor şi costurilemici de rulare fac din Futura FMD2 o investiţie extrem de profitabilă.

Page 61: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

EEEEXXXXTTTTRRRRAAAA

Page 62: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201562

FLASH

Federal-MogulMotorparts, divizia

Federal-MogulHoldings

Corporation, alansat noi tehnologii

performante deetanşare, Coriuseal şi

Coriusim, sub marca PAYEN, careîmbunătăţesc performanţa şi sunt

prietenoase cu mediul înconjurător.Coriuseal oferă o soluţie de etanşare superioară

prin intermediul unui elastomer de înaltăperformanţă care îmbunătăţeşte rezistenţala temperatură şi abraziune şi sporeşteproductivitatea şi durata de viaţă aetanşării. De asemenea, noua tehnologieoferă consumatorilor o garnitură durabilă,extrem de performantă, pe care tehnicieniio pot înlătura şi asambla cu uşurinţă. Coriusealîmbunătăţeşte protecţia garniturii împotrivamişcării termice dintre chiulasă şi blocul motor,prin intermediul învelişului său de politetrafluoretilenă (PTFE,

Teflon).Noua tehnologie Coriusim de la PAYEN ajută la

minimizarea distorsiunii alezajelor, pentru a reduce consumulde ulei şi pentru a optimiza performanţa segmenţilor de piston.Specificaţiile sale de proiectare, care nu includ solvenţiorganici, oferă produsului Coriusim posibilitatea de a înlocuitehnologia Astadur pentru componentele OE/OES.

”Noile garnituri Coriusim şi Coriuseal sunt proiectatepentru a răspunde nevoilor

actuale ale profesioniştilorpieţei aftermarket. Această

nouă gamă de garnituriecologice contribuie la

obţinerea uneietanşări perfecte şi

furnizează în acelaşi timp performanţeexcelente de la montarea lor iniţială”, a

declarat Alexis Goslin, Business DirectorFederal-Mogul Motorparts EMEA. ”Angajamentul

PAYEN se bazează pe trei piloni: calitate, suport, gamăşi disponibilitate. Aceste trei aspecte sunt esenţiale pentru

clienţii noştri, aşa cum reiese din introducerea setului degarnituri Payen”.

Debut în sezonul 2015/2016 defotbal pentru companii

Goodyear și Rainer Zietlow,un nou record mondial

Noi tehnologii performante deetanșare lansate de Federal-Mogul

Rainer Zietlow, cameramanul Marius Biela şiblogger-ul Sam Roach au stabilit un nou record mondialpentru cea mai rapidă cursă dintre Cape Agulhas dinAfrica de Sud la Nordkapp în Norvegia într-unVolkswagen Touareg V6 TDI echipat cu anvelopeleGoodyear-Wrangler HP All Weather. Ei au încheiataceastă epopee străbătând 19.000 km în 9 zile, 4 oreşi 8 minute. Cu această echipare, cei trei şi-au doborâtpropriul record de 21 de zile şi 16 ore de drum întreNordkapp şi Cape Agulhas. Rainer şi echipa sa aufolosit doar un singur set de anvelope Goodyear-Wrangler HP All Weather pentru a stabili acest recordmondial, care a implicat străbaterea unora din celemai provocatoare suprafeţe de teren şi condiţii devreme extremă de pe Pâmânt, incluzând aici deşertulSahara, drumuri inundate şi mlăştinoase şi celebrul”drum către iad” din Kenia.

Companiile din Bucureşti au începutun nou sezon fotbalistic la ArenaAlexandreea Club. Dacă 1.Liga numără 14echipe, dintre care 6 sunt nou-promovate,al doilea eşalon valoric a adunat la start18 echipe din care 7 debutante. Mareanoutate este prezenţa unei echipe formatedin jucători ai unor foste participante, FAIRPlay fiind nu doar denumirea, ci şi scopulprincipal al acestei inedite participante.Dacă unele echipe precum RATB-STB,Tuborg, BRD sau Macromex nu au optatîncă pentru cooptarea în lot a unui stranier(persoană ce nu este angajată cu contractde muncă), alte formaţii au convins dejafoşti fotbalişti profesionişti să li se alăture.Drintre aceştia îi putem enumera pe CătălinMunteanu (TTA), Petruş Manta (AD AutoTotal) şi Marian Pâcleşan (Baroul-ASAv) –jucători ce completează spectacolul unical fenomenului ”Fotbal pentru Companii”.Detalii despre competiţia sprijintă de Cargo& Bus, AFAN, Cumpăna, Lotto şiAlexandreea Fitness & Club se regăsescpe LigaCompaniilor.ro.

Page 63: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

63

Salonul Auto Bucureşti & Accesorii 2015, cel mai mareeveniment auto din România cu participare naţională şiinternaţională, va avea loc în perioada 1-11 octombrie laComplexul Romaero Băneasa.

Aflat la 22 de ani de la prima sa desfăşurare, SalonulAuto reprezintă elementul de referinţă al pieţei autoromâneşti, evenimentul în cadrul căruia sunt prezentateultimele noutăţi şi premiere dedicate segmentului auto şi

al accesoriilor, eforturile depuse cuantificându-se înparticiparea a 102 companii expozante şi peste 58.000vizitatori la ediţia de anul trecut. SAB & Accesorii este uneveniment susţinut de Asociaţia Producătorilor şiImportatorilor de Automobile şi de către AsociaţiaConstructorilor de Automobile din România.

Alături de mărcile deja înscrise, Toyota şi Lexus vor fiprezente anul acesta în cadrul Salonului cu cele mai recentemodele şi premiere naţionale. Prezenţa mărcilor Toyota şiLexus începând cu această ediţie reprezintă un garant alimaginii şi notorietăţii Salonului Auto Bucureşti şi Accesorii,în cadrul căruia sunt prezente de la an la an din ce în cemai multe modele şi tehnologii din domeniul auto.

În premiera, în cadrul SAB & Accesorii de anul acestava avea loc SAB Air Show – cel mai spectaculos show aviatical toamnei, oferit în parteneriat cu Aeroclubul României şiIacării Acrobaţi. SAB Air Show se va desfăşura pe 3-4octombrie şi 9-11 octombrie. Accesul publicului la acesteshow-uri aeriene va fi gratuit. În schimb, preţul unui bilet laSAB & Accesorii este de 25 lei, accesul copiilor sub 7 anila eveniment fiind gratuit.

Noutăți și premiere la SalonulAuto București & Accesorii

Taxa de poluare se recuperează,dar nu și timbrul de mediu

Organizaţia Internaţională a Constructorilor deAutomobile (în care APIA este membru cu drepturi deplinedin 1996) a prezentat rezultatele unui studiu internaţional.Acesta a urmărit percepţia automobilului şi a industriei autope plan global, prin prelucrarea răspunsurilor primite de la14.000 de persoane din 18 ţări. Potrivit studiului,autoturismul este perceput ca un bun pe care oamenii şi-ldoresc, deoarece el este confortabil, practic, rapid şi sigur,dar şi orientat către viitor, iar industria auto poate ficonsiderată ca fiind una inovativă. În esenţă, studiul relevăfaptul că circa 57% dintre repondenţi apreciază că nu îşi potimagina viaţa de zi cu zi fără un autoturism. În ceea cepriveşte percepţia asupra industriei auto, cei mai importanţivectori de imagine sunt: dotarea vehiculelor cu cele mai noitehnologii, realizarea de autovehicule inteligente (81%) cufacilităţi de conectivitate (78%), precum şi inovaţia (77%).

57% dintre oameni nu își potimagina viața fără autoturism

FLASH

Potrivit unei ordonanţe care modifică OUG nr. 9/2013privind timbrul de mediu, persoanele care au achitat taxaspecială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluarepentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluanteprovenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legaleîn vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituireaacesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie sădeschidă acţiune în instanţă. Persoanele aflate în aceastăsituaţie pot solicita restituirea taxei prin cerere adresatăorganului fiscal.

O altă prevedere a ordonanţei amintite are în vedereinstituirea obligaţiei de plată a timbrului de mediu cu ocaziatranscrierii dreptului de proprietate asupra autovehicululuirulat, în situaţia autovehiculelor pentru care s-a emis deciziede restituire a taxei speciale pentru autoturisme şiautovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sautaxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Page 64: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201564

PREMIERĂ

Noutățile Dacia la Frankfurt 2015

DDaacciiaa aa pprreezzeennttaatt llaa cceell mmaaii mmaarree ssaalloonnaauuttoo aall aannuulluuii oo eeddiiţţiiee ssppeecciiaallăă aa cceelluuii mmaaiibbiinnee vvâânndduutt mmooddeell aall ssăăuu ppee ppllaanneeuurrooppeeaann,, DDuusstteerr EEddiittiioonn 22001166,, pprreeccuumm şşiipprriimmaa ccuuttiiee aauuttoommaattăă ddiinn iissttoorriiaa ssaa,, ccaarreevvaa ffii ddiissppoonniibbiillăă îînn ggaammeellee LLooggaann şşiiSSaannddeerroo..

La numai doi ani de la precedenta evoluţie a lui Duster,SUV-ul Dacia a primit o serie de modificări. Duster Edition2016 se remarcă astfel prin noile jante de aliaj de 16 inchde culoare neagră, precum şi prin noua nuanţă de caroserie”vert Altaï”, care înlocuieşte în gamă nuanţa ”gris Olive”. Lainterior sunt disponibile două noi tapiţerii, cu cusăturidiscrete de culoare ”gris Technique”. Versiunile de echiparede intrare în gamă vor beneficia de tapiţeriile în nuanţa”Silicon noir”, în timp ce versiunile superioare vor beneficiade tapiţeriile ”Féderer gris” pe fond negru. Tot la interior,Duster Edition 2016 dispune, în funcţie de versiune şi ţară,de sistemul multimedia denavigaţie MEDIA-NAV. Mai mult,Duster Edition 2016 dispune,opţional în funcţie de ţară, decameră video pentru marşarier.

În ce priveşte gamele Logan şiSandero, marea noutate a Daciaeste cutia de viteze robotizatăEasy-R, disponibilă în primă fazădoar cu motorizarea Euro 6 TCe90 CP. Asociată cu sistemul Stop& Start, această cutie de vitezecu 5 trepte asigură un confort sporit în utilizare, în specialîn traficul urban, datorită transmisiei fără pedală de ambreiaj.Cutia Easy-R va fi disponibilă în lunile următoare pe modeleleLogan, Logan MCV, Sandero şi Sandero Stepway, iarproducătorul promite o ofertă la un preţ accesibil, conformvalorilor mărcii Dacia.

Cutia Easy-R promite un comportament dinamic încă dela turaţii joase şi valori de consum (4,9l/100km) si emisii

de CO2 (109g/km) comparabile cu cele ale unei cutiimanuale. Cutia dispune de un sistem de acţionareelectromagnetic (pilotat de un calculator) careasigură debreierea, schimbarea vitezelor şiacţionarea ambreiajului în locul şoferului. Utilizareaunei soluţii electromecanice în locul tehnologieihidraulice asigură, pe lângă o mai mare precizie aacţionării, o durabilitate şi o fiabilitate sporite.Transmisia dispune de două moduri de funcţionare:

Drive şi Manual (Impulsional). În modul Drive,schimbarea treptelor de viteză este realizată de

calculator, pe baza informaţiilorreferitoare la condiţiile de rulare, cumar fi turaţia motorului, viteza dedeplasare sau stilul de condus alşoferului. În modul Manual(Impulsional), şoferul decide singurmomentul schimbării treptelor deviteză, prin acţionarea manetei însensul + sau –.

Modul Drive îl scuteşte pe şofer degrija de a acţiona ambreiajul şi de aschimba treptele de viteză. Cutiaefectuează singură aceste comenzi,

identificând momentul optim de schimbare a treptelor, astfelîncât să asigure cel mai bun compromis între acceleraţie şiconsum. Sunt astfel evitate situaţiile în care motorulfuncţionează supraturat sau subturat, precum şi opririlegenerate de subturare. În cazul în care este necesară oaccelerare energică, cutia retrogradează automat una saudouă trepte de viteză pentru a furniza cât mai rapidperformanţa maximă disponibilă (kick down).

Poziţia Drive permite şi un control optim al deplasăriivehiculului la viteză foarte redusă. Prin ridicarea pedalei defrână, vehiculul avansează sau se deplasează înapoi cu

viteză redusă, fără a fi necesară acţionareapedalei de acceleraţie. Această funcţie faciliteazămanevrele la viteză mică (în parcare) şi permitestabilizarea maşinii în rampele cu înclinareredusă, completând astfel sistemul Hill StartAssist. În plus, această funcţie este foarte utilăîn cazul traficului aglomerat.

Page 65: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

65

LANSARE

Noul Renault Megane

LLaa 2200 ddee aannii ddee llaa llaannssaarreeaa mmooddeelluulluuii MMeeggaannee,, vvâânndduuttîînn ppeessttee 66,,55 mmiilliiooaannee ddee uunniittăăţţii îînn îînnttrreeaaggaa lluummee,,RReennaauulltt aa ddeezzvvăălluuiitt aa ppaattrraa ggeenneerraaţţiiee ccuu ooccaazziiaaSSaalloonnuulluuii AAuuttoo ddee llaa FFrraannkkffuurrtt.. NNoouull MMeeggaannee sseeddiissttiinnggee pprriinn lliinniiiillee ssaallee ddiinnaammiiccee şşii oo ppuutteerrnniiccăăiiddeennttiittaattee lluummiinnooaassăă pprreezzeennttăă îînn bbllooccuurriillee ooppttiiccee ffaaţţăă şşiissppaattee..

Cu proporţii foarte echilibrate, noul Megane înglobeazănoile trăsături de design ale marcii Renault, cu umerii sculptaţişi partea frontală care integrează logo-ul de dimensiuni

generoase. În linie cu RenaultTalisman, Megane propune oidentitate luminoasă specificăblocurilor optice faţă în forma litereiC, care se prelungesc în masca faţă.În spate, această semnăturăluminoasă orizontală creşte lăţimeapercepută a modelului. ”Pe o piaţă atâtde competitivă ca cea a berlinelor compacte,era esenţial pentru noul Megane să se poată distinge

încă de la prima vedere”, a subliniat Franck Le Gall, designerRenault.

Noul model are un ampatament este mai lung cu 28 mm,dar păstrează o siluetă sportivă. Faţă de generaţia precedentă,Megane are o gardă la sol redusă cu 25 mm şi o lăţime maimare cu 47 mm în faţă şi 39 mm în spate, fapt ce ar trebuisă asigure un comportament exemplar pe şosea. Meganefoloseşte platforma CMF din cadrul grupului Renault, iar lalansare va fi disponibil cu trei motorizări diesel dCi (de 90, 110şi 130 CP) şi două propulsoare pe benzină turbo (de 100 şi130 CP). La capitolul transmisii sunt disponibile o cutie deviteze manuală cu şase trepte în standard, iar opţional o cutie

automată EDC cu două ambreiaje.Gama Megane este completată de versiunea GT, care

poartă în ea ADN-ul Renault Sport, disponibilă încă dela lansare. Megane GT are o bară de protecţie faţăredesenată, pentru a exprima mai multă sportivitate. Eaintegrează o gură de aerisire mai largă şi grila frontalăîn formă de fagure. În spate, design-ul noului MeganeGT este subliniat de cele două evacuări cromate ceîncadrează un difuzor venit din universul F1.

Noul Megane GT poartă logo-ul ”Renault Sport” înpartea din spate, deasupra aripilor, precum şi în faţă.Această versiune sportivă propune culoarea inedită ”BleuIron”, asociată unor elemente ”Dark Metal” în faţă şi pe

oglinzile exterioare, pentru a sublinia apartenenţa launiversul GT. Noul Megane GT vine de

asemenea cu jante de aluminiu de 18inch diamantate, dezvoltate special

de Renault Sport. La capitoluldinamică, Megane GT îşipropune să impresioneze cu unmotor turbo pe benzină de 205CP, dar mai ales cu direcţia

integrală 4Control,promiţând o manevrabilitate

şi stabilitate de excepţie.

Page 66: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201566

LIVRARE

Transportul elevilor, asiguratde 1.300 de Opel Movano

NNoouull aann ddee îînnvvăăţţăămmâânntt aa ddeebbuuttaattlluunnaa ttrreeccuuttăă ccuu mmiijjllooaaccee ddeettrraannssppoorrtt mmooddeerrnnee ppeennttrruu eelleevviiii ddiinnaapprrooaappee 11..330000 ddee llooccaalliittăăţţii ddiinn ţţaarrăă,,ccooppiiii ppeennttrruu ccaarree mmeerrssuull llaa şşccooaallăăeessttee ddee aaccuumm llaa nniivveelluull tteehhnnoollooggiieeiiaannuulluuii 22001155.. DDeeaalleerruull OOppeell RRăăddăăcciinniiMMoottoorrss aa ccââşşttiiggaatt ddoouuăă lliicciittaaţţiiiippuubblliiccee ccaarree aauu îînnssuummaatt îînn 22001155lliivvrraarreeaa uunnuuii vvoolluumm ddee 11..330000 ddeeuunniittăăţţii mmiiccrroobbuuzzee ppeennttrruu uuttiilliizzaarreettrraannssppoorrtt şşccooaallăă..

Opel Movano în varianta contractată de către MinisterulDezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice spre exploatareaMinisterului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice sunt echipate cusisteme dedicate destinaţiei lor. Printre acestea se numără uşade acces acţionată electric de către șofer şi semnalizareasuplimentară la oprirea microbuzului transport şcoală, în timpce şoferul beneficiază de aportul de siguranţă dat deinformaţiile furnizate de camera spate. Conversia a fostrealizată în România de către un furnizor autorizat de cătreOpel. Autovehiculele Opel, acelaşi model Movano Trabus, sedovediseră deja a fi cea mai bună ofertă pentru specificaţiilenecesare, câştigând anterior o altă licitaţie publică de 600 deunităţi, prin participarea unui alt partener Opel.

Volumul de modele autoutilitare contractat de Opel în2015 se înscrie în direcţia pe care marca s-a înscris cu câţivaani în urmă şi reprezintă doar la acest moment nu mai puţinde 15,4% din totalul pieţei de autovehicule comerciale uşoaredin România din 2014. Performanţa anului 2014 a reprezentatla rândul său un avans considerabil, aducând Opel o cotă depiaţă de 5 ori mai mare decât în anul anterior şi multiplicarea

volumului de 5,7 ori raportat la toată piaţa modelelor utilitare.Aceeşi linie este urmată şi în prezent, cifrele de la 7 luni aleacestui an indicând deja o depăşire cu 1,2% a cotei de piaţăa modelelor comerciale uşoare Opel, comparativ cu pondereaînregistrată în 2014.

”Aceste rezultate se datorează atât gamei actualizate şicompetitive de modele, cât şi profesionalizării structurilor devânzări, dar sunt posibile doar în prezenţa unor eforturiconjugate ale partenerilor europeni şi celor români. Livrareaa 1.300 de unităţi a fost un exerciţiu logistic de amploare,încheiat în avans faţă de începerea anului şcolar, conformangajamentului asumat”, a afirmat Cristian Milea, Opel CountryDirector România.

Motoarele creşterii sunt în principal modelele Movano şiCombo, dar noul Vivaro începe la rândul său să se impună.Opel Movano şi-a stabilit supremaţia în segmentul său, cifrelela zi pentru 2015 indicând o pondere de 27,5% din volumulcomercializat de întregul segment Van E în 2014 în Româniaşi nu mai puţin de 13,4% din totalul pieţei de autovehiculecomerciale uşoare de anul trecut. Trendul urmează evoluţia

din 2014, când a atins ocotă de piaţă de 9,17% dinsegment.

Aceeaşi direcţie esteurmată şi de Combo, careaproape şi-a mărit volumulde vânzări la aproape160% în 2014 faţă de anulanterior, continuându-şi şievoluţia pozitivă însegment. În acest an,vânzările se situează dejala 7 luni la 150% dinperformanţa totală a anului2014, reprezentândtotodată un avans până lao cotă de piaţă de peste 7%din segment în intervalulianuarie – iulie 2015.

Dacă ar fi aliniate, microbuzele ar forma o coloană de peste 8 kilometri

Varianta de transport persoane este doar una dintre soluţiile pe care le aduce modelulMovano, un partener de muncă foarte versatil. Unităţile Opel Movano Trabus disponibile pentrunoul an şcolar ar putea transporta simultan peste 20.000 de elevi, fiind livrate în varianta depasageri de 16+1 locuri. Versiunea de caroserie este L3H2, ce are lungimea de peste 6 m.Dacă ar fi aliniate, cele 1.300 de microbuze şcoală ar forma o coloană de peste 8 km, adicăs-ar întinde mai mult decât pe distanţa de la Piaţa Unirii până la Piaţa Presei Libere, trecândprin Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle şi Arcul de Triumf.

Acesta este însă un şir virtual, în realitatemaşinile Opel se află la dispoziţia a aproape1.300 de localităţi din ţară, de la Curtici sauNădlac, în Arad, la Valea Seacă în Bacău, IzvoruCrişului în Cluj, Adamclisi în Constanţa sauIpoteşti - Suceava, furnizând transport confortabilîn siguranţă acolo unde acesta este esenţial: pedrumul spre şcoală.

Page 67: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 68: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201568

Autovit.ro: În ce perioadeale anului cumpără româniimașini

AAuuttoovviitt..rroo aa rreeaalliizzaatt oo aannaalliizzăă aappeerriiooaaddeelloorr ddiinn aann ccâânnddrroommâânniiii ccuummppăărrăă mmaaşşiinnii..AAssttffeell,, ddaaccăă ppee ppiieeţţeellee ddiinnEEuurrooppaa ddee VVeesstt aacceesstteemmoommeennttee ppoott ffii pprreevvăăzzuuttee,, îînnRRoommâânniiaa pprreeddiiccttiibbiilliittaatteeaa eesstteerreedduussăă.. MMaaii eexxaacctt,, îînn ttiimmpp ccee îînnppiieeţţeellee ddee ttrraaddiiţţiiee aannuummiittee lluunniissuunntt eexxcceelleennttee ppeennttrruuîînnmmaattrriiccuullăărriillee aauuttoo,, aacceelleeaaşşiilluunnii ssuunntt eexxttrreemm ddee ssllaabbee îînnţţaarraa nnooaassttrrăă..

În pieţele auto dezvoltate din Europa de Vest, vânzărilede maşini variază puţin de la an la an, pe parcursul celor 12luni fiind anumite perioade de vârf care pot fi anticipate cuclaritate, semn de constanţă şi stabilitate. În România, însă,

predictibilitatea este redusă, iar lunile din an care în pieţelede tradiţie sunt excelente pentru înmatriculările auto, pentruţara noastră sunt extrem de slabe.

Luând în considerare datele din ultimii ani, variaţiilesezonalităţii anuale sunt mici când vorbim de maşinile noi dinUniunea Europeană. Februarie este în general cea mai slabălună, urmată de august, iar martie şi iunie sunt cele mai buneperioade. Cât despre România, luna martie nu a fost pe primulloc în ultimii şapte ani.

”Vânzările de maşini sunt strâns legate de contextuleconomic al unei ţări, iar evoluţia lor arată clar dacă populaţiaare sau nu încredere în economia naţională. Este evident căromânii analizează foarte bine perioadele în care îşiachiţizionează autoturisme şi aşteaptă în mod specialimplementarea programelor naţionale pentru a obţine reduceri

semnificative pentru maşinile noi”, spune Cristina Gheorghiţoiu,General Manager Naspers Classifieds România.

În România, în ultimii ani, cele mai bune luni pentruvânzările de maşini noi au fost cele de după începereaProgramului Rabla, la început de an în piaţă persistândsentimentul de aşteptare pentru acest program, mulţiamânându-şi achiziţiile. Astfel, cele mai bune luni au fost îngeneral mai, iunie şi august.

La categoria maşini second-hand aduse din import, lunilede final de an au fost fruntaşe la numărul de înmatriculări, înspecial octombrie şi decembrie, în timp ce iulie a fost şi ea înultimii trei ani o lună bună. La polul opus, ianuarie şi februarieau fost mereu luni mai slabe, urmate de aprilie.

Tranzacţiile cu maşini second-hand pe plan intern(reînmatriculări) se produc la noi în ţară cel mai adesea laînceputul primăverii, în prima luna de vară şi în toamnă. Astfel,martie, iunie şi octombrie sunt cele mai bune luni.

În 2015, până în prezent, iulie a fost cea mai bună lunăpentru tranzacţii în cazul tuturor celor trei categoriile de maşini.

Pe Autovit.ro numărul de anunţuri disponibile variazămult de-a lungul anului, perioadele de maxim fiind la final deprimavară şi la începutul toamnei. Luna august aduce oscădere faţă de iulie, în timp ce minimul se întâlneşte înperioada sărbătorilor de iarnă şi a celor pascale. În perioadelede maxim numărul de maşini puse la vânzare ajunge să fiecu 40% mai mare decât în perioadele de minim.

ANALIZĂ

Page 69: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

OOppeerraaţţiiuunniillee GGrruuppuulluuii RReennaauulltt RRoommâânniiaa ssuunntt ssuussţţiinnuutteeddee uunnaa ddiinnttrree cceellee mmaaii aammppllee iinnffrraassttrruuccttuurrii iinnffoorrmmaattiicceeddiinn EEuurrooppaa,, ffăărrăă ddee ccaarree aaccttiivviittaatteeaa iinndduussttrriiaallăă,,llooggiissttiiccăă şşii ccoommeerrcciiaallăă nnuu aarr ffii ppoossiibbiillăă.. GGrruuppuull aa aajjuunnssîînn pprreezzeenntt llaa uunn nniivveell aannuuaall ddee iinnvveessttiiţţiiii ddee 11,,55mmiilliiooaannee ddee eeuurroo îînn ssiisstteemmeellee iinnffoorrmmaaţţiioonnaallee ddiinnRRoommâânniiaa..

Infrastructura informatică a Grupului Renault Româniaeste resursa-cheie care oferă, în prezent, suport integrat pentrutoate operaţiunile industriale, logistice şi comerciale. Aceastaeste gestionată de Direcţia Sisteme Informaţionale RenaultRomânia (DSIRO) care, în ultimii 15 ani, s-a transformat dintr-un simplu departament de asistenţă şi suport pentruactivităţile IT într-un adevărat partener de business pentruprincipalele activităţi ale Grupului Renault în România (design,inginerie, fabricaţie vehicule şi mecanică, comercializare şifinanţare).

”Viaţa unei maşini începe, cel puţin din punct de vedereinformatic, în momentul comenzii. Atunci când un dealerautorizat plasează o comandă de maşină nouă în aplicaţiainformatică, sistemele de fabricaţie şi logistică sunt interogateîn timp real, astfel încât, în câteva fracţiuni de secundă,sistemul IT decide uzina producătoare, calculează necesarulde piese şi când vor fi livrate, dar şi termenul şi traseul logisticde livrare, fie că vorbim de camion, tren sau vapor. Toateetapele acestui proces se traduc prin milioane de tranzacţiizilnice în şi între sistemele informatice”, a declarat CornelTaşcu, directorul executiv al DSIRO. ”Pe lângă Româniagestionăm informatic 47 de ţări din America Latină, Africa,Europa şi Orientul Mijlociu şi tratăm anual peste 2.000 decereri de suport, instruire şi parametrare a interfeţelor întresistemele constructorului şi cele ale importatorului”. CornelTaşcu este, totodată, managerul echipei de sistemeinformaţionale a Renault din Turcia.

Direcţia Sisteme Informaţionale Renault Româniacontrolează nu mai puţin de 500 de aplicaţii şi sisteme

informatice. E vorba de aplicaţiile din etapele de design şi deconcepţie 3D a vehiculelor, dar şi de sistemele dedicateingineriei şi dezvoltării unui vehicul sau de cele destinateplanificării şi gestionării fluxurilor logistice şi de fabricaţie acomponentelor mecanică şi vehicul. De asemenea, mai suntaplicaţii extrem de importante pentru gestiunea calităţii şisusţinerea activităţilor de marketing, comercializare vehiculeşi piese de schimb în România sau la export, precum şi desuport specializat al departamentelor administrative.

Instrumentele şi aplicaţiile pe care Grupul Renault lefoloseşte în România sunt aceleaşi cu cele ale Grupului şi aleAlianţei Renault-Nissan la nivel mondial. ”Investim permanentpentru a ţine pasul cu schimbările de pe piaţă şi cu noiletehnologii, atât din punct de vedere hard, cât şi soft. Colegiinoştri trebuie să beneficieze de cele mai bune instrumentepentru a crea, proiecta, fabrica şi vinde maşini. Astfel, am

ajuns în prezent la un nivel anual de1,5 milioane de euro investiţi însistemele informaţionale dinRomânia”, a mai adăugat CornelTaşcu. Mai mult decât atât, specialiştiiDSIRO au cunoştinţe şi competenţecare le permit să coordoneze proiectede optimizare a proceseloroperaţionale şi de business, şi oferăcursuri de pregătire informaticepentru partenerii externi.

69

PREZENTARE

Peste 20 de milioane de euroinvestiți de Grupul RenaultRomânia în infrastructura IT

În toate entitățile Grupului Renault dinRomânia (de la Bucureşti, Mioveni,

Piteşti, Oarja şi Titu) există peste 8.500 de calculatoare, PC-uri

industriale şi staţii grafice, mai bine de2.000 km de reţea, precum şi 10.000 de

posturi telefonice mobile și fixe.

Page 70: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201570

Noua anvelopă GoodyearUltra-Grip Performance, maimultă putere pe timp de iarnă

GGooooddyyeeaarr aa aannuunnţţaatt llaannssaarreeaa nnooiiii aannvveellooppeeddee iiaarrnnăă ddee îînnaallttăă ppeerrffoorrmmaannţţăă,, UUllttrraa--GGrriippPPeerrffoorrmmaannccee,, ccaarree ooffeerrăă oo aaddeerreennţţăăeexxcceelleennttăă şşii oo mmaanneevvrraabbiilliittaattee ssppoorriittăă ppeennttrruuaa nnaavviiggaa ppee oo ggaammăă vvaarriiaattăă ddee ccoonnddiiţţiiii ddeeiiaarrnnăă —— ddee llaa zzăăppaaddăă llaa ccaarroossaabbiill aalluunneeccooss şşiiaaccooppeerriitt ccuu gghheeaaţţăă.. AAnnvveellooppaa aa iinnttrraatt îînnmmaaggaazziinnee cchhiiaarr ddee lluunnaa ttrreeccuuttăă..

Anvelopa UltraGrip Performance este construităpe cei 44 de ani de inovaţie şi pe cele 60 de milioanede anvelope UltraGrip vândute de Goodyear. Ceeace ea aduce nou este un profil al canelurilorîmbunătăţit cu un sistem interblocant, un profil albenzii de rulare avansat şi un număr mai mare deactivatori ai blocurilor pentru o aderenţă excelentăşi pentru o performanţă mai mare a manevrabilităţiiîn toate tipurile de condiţii de iarnă.

Canelurile hidrodinamice îmbunătăţescrezistenţa la acvaplanare şi la carosabil alunecosatât pe drumuri umede cât şi alunecoase printr-opată de contact de formă pătrată, cu o distribuţieuniformă a presiunii, ce oferă o performanţăîmbunătăţită pe carosabil uscat şi acoperit cu gheaţăpe toată durata de viaţă a anvelopei. Un indicator

de uzură al anvelopeipermite schimbarea

anvelopei la intervalede timp corecte şipermite astfelmenţinereanivelului ridicat alanvelopei în toatecondiţiile decondus pe timpde iarnă. Şi ceeace este cel mai

important,anvelopa oferă o distanţă de

frânare cu 3% mai scurtă pezăpadă comparativ cu

competitori de top. ”Suntem încântaţi să adăugăm familiei

Goodyear UltraGrip o altă anvelopă de iarnă care are caprioritate siguranţa. Suntem angajaţi să oferim o excelentăaderenţă pe ud, pe zăpadă şi pe gheaţă, cu un nivel ridicatde performanţă din punct de vedere al siguranţei şi frânării

în condiţii de vreme de iarnă. Suntem, de asemenea, cudeosebire mândri de faptul că distanţa cea mai scurtă defrânare, după cum o ştim, este de o importanţă deosebităpentru clienţii noştri”, a spus Hans Vrijsen, Goodyear MarketingDirector Consumer EMEA.

Linia de anvelope UltraGrip Performance Gen-1 prezintă38 de anvelope pentru maşini de pasageri, dezvoltate în specialpentru vehicule de dimensiuni medii şi mari, într-o gamă dedimensiuni de la SD/195 la 255; de la AR/40 la 65; de laRD/15’’ la 19’’.

ANVELOPE

Page 71: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

71

ANVELOPE

Noul Nokian WR C3 van oferăperformanță pentru iarna

din Europa

NNoouuaa aannvveellooppăă NNookkiiaann WWRR CC33 ffaaccee ffaaţţăă tteemmppeerraattuurriilloorreexxttrreemmee aallee iieerrnniiii ccuu aaddeerreennţţaa ssaa pprreecciissăă.. CCaalleeaa ssaa ddeerruullaarree eeffiicciieennttăă eessttee pprrooiieeccttaattăă ppeennttrruu uuttiilliizzaarreeaaaaddaappttaabbiillăă ppee ffuurrggoonneettee şşii aauuttoouuttiilliittaarree şşii rruulleeaazzăă îînnssiigguurraannţţăă,, dduurraabbiill şşii uuşşoorr,, ppee ssttrrăăzziillee ddiinn oorraaşşee şşii ppeeddrruummuurriillee ddee ţţaarrăă ddiinn EEuurrooppaa CCeennttrraallăă.. ÎÎnn pplluuss ffaaţţăă ddeeccoonnffoorrttuull llaa ccoonndduucceerree,, ccoommppaarraabbiill ccuu cceell aall uunnuuiiaauuttoottuurriissmm şşii rreezziisstteennţţaa ffooaarrttee mmiiccăă llaa rruullaarree,, aacceesstt nnoouupprroodduuss ooppttiimmiizzeeaazzăă pprroopprriieettăăţţiillee ddee mmaanneevvrraarree ccaarreessppoorreesscc ssiigguurraannţţaa ppee ddrruummuurrii îînngghheeţţaattee,, ccuuzzăăppaaddăă şşii ppee cceellee uummeeddee..

Selecţia completă de dimensiuni ale NokianWR C3 oferă adaptabilitate şi performanţe înalte şieste personalizată pentru autovehiculele moderne.Nokian, inventatorul anvelopei de iarnă, oferă oselecţie de 22 de produse, începând de la 14inch până la 17 inch. Noua familie de produse

foloseşte un profil al benzii de rulare atât pentru vehiculelemai uşoare, cât şi pentru cele mai grele. Noul Nokian WR C3 va fi disponibil la comercianţii de anvelope din toamnaacestui an.

Noul Nokian WR C3 are o aderenţă fermă care dă siguranţăîn condiţiile meteo schimbătoare din timpul iernii din EuropaCentrală. Noul produs robust menţine aceeaşi aderenţă şi

siguranţă în manevrabilitate pe drumurile cu zăpadă şi cu zloată.Proprietăţile de siguranţă şi rezistenţă ale noului produs au fostîmbunătăţite folosind un profil al benzii de rulare optimizat pentrucondiţiile schimbătoare de iarnă, o combinaţie de cauciuc deultimă generaţie şi un număr de inovaţii ale structurii.

Inovații principale

CCrreessttăăttuurrii ddee ppoommppaarree.. Aderenţă mai mare pe suprafeţeumede şi îngheţate. Crestăturile tip buzunar de pe umărulanvelopei elimină sau chiar pompează apa de pe suprafaţadrumului, asigurând o aderenţă stabilă şi sigură.

PPrrooffiill aaddaappttaatt aall bbeennzziiii ddee rruullaarree.. Stabilitate mai mare lacondus. Nervura centrală unificată şi zona centrală unită aprofilului simetric al benzii de rulare asigură stabilitatea la condus.Manevrabilitate precisă. Uzură uniformă.

AAmmeesstteecc ppeennttrruu bbaannddaa ddee rruullaarree aaddaappttaatt ppeennttrruu ddiivveerrsseeccoonnddiiţţiiii mmeetteeoo.. Mai multă siguranţă, rezistenţă şi economie acarburantului. Compusul pentru iarnă optimizat pentru utilizareîn condiţii dificile funcţionează în siguranţă la diferenţe mari detemperaturi şi reduce rezistenţa la rulare. Compusul obţine o

aderenţă excepţională iarna, consum mai mic decarburant şi rezistenţă excelentă la uzură.

CCoommppuuss ddee ccaauucciiuucc ddee ffiixxaarree ssppeecciiaall.. Rezistenţăoptimizată. Compusul de cauciuc apasă flexibilpe jantă, asigurând mai multă rezistenţa talonuluianvelopei. Inovaţia reduce eficient şi zgomotuldin interior, deoarece amortizează vibraţiile dela carcasa anvelopei, evitând trecerea lor înanvelopă şi de acolo mai departe, în interiorulvehiculului.SSttrruuccttuurrăă rreezziisstteennttăă ccuu bbaannddăă ddee ooţţeell..Stabilitate la condus şi rezistenţă. În plus faţăde profilul căii de rulare, manevrabilitatea stabilăşi silenţioasă poate fi atribuită structuriirezistente. Structura cu bandă de oţel dublădeosebit de rezistentă asigură deplasarea însiguranţă chiar şi cu încărcare suplimentară a

vehiculului. Noua sârmă de oţel mult mai flexibilă,folosită pentru benzi, îmbunătăţeşte rezistenţa

structurală şi permite anvelopei să îşi menţnăproprietăţile de vârf. Aceasta reduce şi rezistenţa la

rulare, care se traduce în consum mai mic de carburant.RReeţţeeaa ddeennssăă ddee ccrreessttăăttuurrii. Aderenţă şi manevrabilitate

optime. Profilul agresiv al căii de rulare este acoperit de o reţeamai densă de crestături. Crestăturile separate mai largi asigurăîn zona centrală suprafaţa de aderenţă atât de necesară, înspecial când aderenţa este la cel mai mic nivel.

Noul Nokian WR C3 –performanță în condiții dure

● Siguranță și confort maxime petimp de iarnă

● Manevrare precisă și stabilă ● Rezistență excelentă, chiar și cu

încărcături grele

Page 72: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm10/201572

TEHNOLOGIE

Mio a lansat cele mai accesibilenavigatoare GPS din portofoliu

NNooiillee GGPPSS--uurrii aauu pprreeiinnssttaallaatt ssooffttuull ddee nnaavviiggaarree SSppiirriitt,,ccaarree ooffeerrăă ppoossiibbiilliittaatteeaa uuttiilliizzaattoorriilloorr ssăă îînncchhiirriieezzee ssaauussăă aacchhiizziiţţiioonneezzee hhăărrţţiillee MMiioo pprreeffeerraattee..

Mio Technology, liderul pieţei autohtone de dispozitiveGPS, a lansat pe piaţa locală gama Spirit Base Map, careconţine cele mai accesibile navigatoare din portofoliu. Nouagamă este alcătuită din modelele Mio Spirit5100 Base Map şi Mio Spirit 7500 Base Map.Ambele dispozitive GPS au preinstalat softulde navigare Spirit, care oferă posibilitateautilizatorilor să închirieze sau săachiziţioneze hărţile Mio preferate.

”Noile GPS-uri nu au hărţi preinstalate,iar acest lucru le face să fie foarteaccesibile şi oferă mai multe avantajeclienţilor. Aceştia îşi pot instala hărţilepreferate, le pot închiria pe o perioadă de 3, 7 sau 30de zile, pentru destinaţii din Europa, SUA, Canada şi Australiasau le pot cumpăra de pe site-ul Mio”, a declarat CosminDobranis, Country Director Mio pentru România şi Ungaria.

Odată descărcate hărţile, utilizatorii pot accesa foartemulte funcţii care le îmbunătăţesc experienţa de condus. Spreexemplu, şoferii pot folosi funcţia „IQ Routes” ce optimizeazăruta calculată prin folosirea unei baze de date cu informaţiipreluate de la milioane de şoferi, astfel încât utilizatorii săajungă repede la destinaţie, indiferent de oră. În acelaşi timp,graţie funcţiei ”LearnMe Pro”, şoferii beneficiază de rute

personalizate şi pot alege între cele mairapide, mai scurte, mai uşoare saueconomice rute, în funcţie de preferinţe.

Mio Spirit 5100 Base Map (cu ecrantactil de 4,3 inci) are un preţ recomandatde 329 de lei, iar modelul Mio Spirit 7500Base Map (cu ecran tactil de 5 inci) costă359 de lei. Ambele echipamente sunt dotatecu procesorul Mstar, cel mai performantprocesor de pe piaţă la momentul actual.Utilizatorii care aleg să cumpere hărţile Mio

dispun de serviciul de actualizare gratuită a hărţilor, LifetimeMap Update, ce le permite să beneficieze de până la 4actualizări pe an, pe toată durata de viaţă a GPS-ului.

Tehnologia cu 48 de volți reduceprocentajul emisiilor de CO2

PPeennttrruu oo iinndduussttrriiee ccaarree aa îînncceerrccaatt ttoottuull,, ddee llaa 330000--660000vvoollţţii ppeennttrruu vveehhiiccuullee ppuurr eelleeccttrriiccee,, pplluugg--iinn hhiibbrriiddee şşiibbaatteerriiii lliittiiuu--iioonn,, oo ssttrraatteeggiiee ppee ssccaarrăă llaarrggăă ddee 4488 ddeevvoollţţii ppooaattee ooffeerrii cceeaa mmaaii mmaarree vvaallooaarree aaddăăuuggaattăă..

Europa solicită reduceri ale emisiilor de CO2 cu peste25 la sută până în 2021 şi reglementările din China şi SUAvor însemna normative stricte pentru CO2 în următoareadecadă. ”Comparativ cu voltajul mai mare pentru sistemelehibrid «mild», vehiculele cu sisteme de 48 de volţi audemonstrat 70 la sută din beneficii, cu 30 la sută costuri.Obiectivul Delphi este de a depăşi beneficiul prin maximizareautilizării arhitecturii de 48 de volţi pentru a oferi o performanţăgenerală îmbunătăţită”, a declarat Jeff Owens, director detehnologie la Delphi.

Sistemele de 48-Volţi pentru vehicule ”mild hybride”, cumotoare pe benzină sau diesel, ar putea reduce procentajulemisiilor de CO2 cu până la procente cu două cifre, vorînmagazina energia pierdută de obicei la frânare şi vor asiguraun cuplu la o turaţie pe minut mică pentru vehiculele hibridemai anemice de tip start-stop. ”Unii producători de autovehicule s-ar putea confrunta cuamenzi anuale considerabile pentru emisii dacă nu sunt

îndeplinite cerinţele privind emisiile de CO2”, a spus Owens.”Putem proiecta un sistem de 48 de volţi eficient din

punct de vedere al costurilor. Acesta este deosebit de atractivatunci când luăm în considerare costul bateriilor litiu-ion, lipsaunei game variate, a infrastructurii pentru reîncărcare şicererea clienţilor”.

Avantajul unei soluţii de 48 de volţi este că şoferii nu vorpierde performanţa motorului pentru a obţine eficienţacombustibilului la motoarele de mici dimensiuni. Consumatoriiar conduce aceste maşini cu tehnologie de 48 de volţi înacelaşi mod în care ar conduce autovehicule alimentate desisteme de propulsie convenţionale şi s-ar bucura de unbeneficiu de 20 la sută cai putere în plus, oferiţi de sistemulde 48 de volţi.

Până în 2025, hibridele cu tehnologie de 48 de volţi sepreconizează că vor ocupa peste 95 la sută din piaţavehiculelor ”mild hibride” şi aproximativ jumătate din piaţatuturor vehiculelor hibride, conform Global Insight IHS.

Page 73: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 74: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015

RO76INGB0000999904492583, deschisla ING BANK, sucursalaLacul Tei

Page 75: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015
Page 76: Revista Cargo&Bus Octombrie 2015