Restaurare Vs

of 20 /20
Cuprins Argument....................................................... 2 Introducere.................................................... 3 Studiu de caz.................................................. 4 RESTAURARE VS. RECONDIŢIONARE.................................4 RESTAURARE VS. RECONDIŢIONARE- ARGUMENTE PRO ŞI CONTRA........7 CONCLUZII..................................................... 12 BIBLIOGRAFIE.................................................. 12

Embed Size (px)

description

ArgumentRomania este o tara pe intinsul careia, in mijlocul furtunilor istoriei sau in vremuri mai linistite, geniul de constructor al nenumaratilor mesteri anonimi a putut sa se exprime prin ridicarea unor bijuterii de arhitectura. Dintotdeauna fondurile puse la dispozitia constructorilor de catre marii ctitori ai neamului, au fost putine, comparativ cu posibilitatile financiare ale marilor imperii vecine, reflectand starea de vesnica incertitudine politica a micilor tari romane. Din acest motiv, materialele puse in opera au fost de cea mai buna calitate posibil de asigurat din resurse locale - var, piatra de rau sau de cariera, caramida arsa, lemn - iar stralucirea monumentelor noastre istorice rezida in estetica fara gres a volumelor, scara umana si perfectiunea formelor arhitecturale, pictura originala, detalierea minutioasa si ornamentica de bun gust si, mai ales, rezolvarile constructive deosebite (ex. "turla moldoveneasca"), fara de care clima agresiva, unele conditii de teren si lungul sir de cutremure de mare intensitate ne-ar fi lasat doar cu mormane de ruine.

Transcript of Restaurare Vs

Cuprins

2Argument

3Introducere

4Studiu de caz

4RESTAURARE VS. RECONDIIONARE

7RESTAURARE VS. RECONDIIONARE- ARGUMENTE PRO I CONTRA

12CONCLUZII

12BIBLIOGRAFIE

Argument

Romania este o tara pe intinsul careia, in mijlocul furtunilor istoriei sau in vremuri mai linistite, geniul de constructor al nenumaratilor mesteri anonimi a putut sa se exprime prin ridicarea unor bijuterii de arhitectura. Dintotdeauna fondurile puse la dispozitia constructorilor de catre marii ctitori ai neamului, au fost putine, comparativ cu posibilitatile financiare ale marilor imperii vecine, reflectand starea de vesnica incertitudine politica a micilor tari romane. Din acest motiv, materialele puse in opera au fost de cea mai buna calitate posibil de asigurat din resurse locale - var, piatra de rau sau de cariera, caramida arsa, lemn - iar stralucirea monumentelor noastre istorice rezida in estetica fara gres a volumelor, scara umana si perfectiunea formelor arhitecturale, pictura originala, detalierea minutioasa si ornamentica de bun gust si, mai ales, rezolvarile constructive deosebite (ex. "turla moldoveneasca"), fara de care clima agresiva, unele conditii de teren si lungul sir de cutremure de mare intensitate ne-ar fi lasat doar cu mormane de ruine.

IntroducereDe obicei, constructiile vechi dau acel caracter de individualizare oraselor noastre si, in in marea majoritate a cazurilor, devin emblema orasului (Palatul Culturii - Iasi, Biserica lui Stefan cel Mare - Piatra Neamt, Biserica Neagra - Brasov, Biserica Precista - Galati, etc.). Ceea ce altii au pastrat cu multa grija, reparnd sau chiar consolidnd atunci cnd a fost nevoie, la noi s-a demolat, s-a lasat in paragina sau a primit o destinatie "folositoare" (depozit, sala de sport, etc.). Aceste valori urbanistice trebuie salvate, pe ct se mai poate. ntelegem prin salvare nu atat readucerea la functionalul si arhitectura exterioara si interioara initiala, cit mai ales repunerea acestor constructii in siguranta. Prin modificarea structurilor (la interior) si pastrarea/refacerea fatadelor in stilul vechi (care are un aspect plastic deosebit, in comparatie cu aspectul de produse industriale al constructiilor "moderne") se pot scoate din pericol constructiile civile. Din nefericire pentru inginerul constructor, punerea in siguranta a unui vechi lacas de cult printr-o asemenea interventie radicala asupra sistemului structural este imposibila, deoarece bisericile ortodoxe sunt pictate in fresca la interior (ca sa nu aducem aminte de manastirile din nordul Moldovei la care interventiile structurale sunt minime, data fiind existenta frescelor si la exteriorul edificiilor).Din aceste motive, solutia aleasa pentru scoaterea din pericol a unui monument istoric presupune o analiza deosebit de amanuntita a starii cladirii, alegerea unei modalitati de consolidare care sa nu afecteze aspectul arhitectural si plastic, incarcarile rezultate din noile elemente de consolidare nu trebuie sa depaseasca rezistentele capabile ale materialelor (blocuri de zidarie, mortar, etc.), schema statica rezultata dupa consolidare trebuie sa conduca la o buna comportare seismica a ansamblului structura veche - elemente structurale noi, precum si multe alte considerente care restrictioneaza sever masurile de consolidare.

Cladirile cu o durata relativ lunga de exploatare (de peste 50 ani) au materialele de rezistenta mai mult sau mai putin mbatrnite, situatie in care caracteristicile lor mecanice initiale sunt afectate.

Monumentul trebuie privit n totalitatea celor trei atribute ale sale: FIRMITAS (soliditate, tehnica de realizare),UTILITAS (funcionalitate, scopul pentru care a fost realizat), PULCHRITAS (frumusee, expresie estetic).

n restaurare nu exist monumente mai importante sau mai puin importante. Chiar atunci cnd si-a pierdut pri importante din substana originar de-a lungul existenei sale, monumentul trebuie privit ca o oper spaial, participant la realitatea din jur.Studiu de cazRESTAURARE VS. RECONDIIONAREIstoria unei piese de mobilier este punctat ca i viaa omului de numeroase accidente ce i las amprentele specifice i fac necesare, n timp interveniile diverse i reparaiile. Fenomenele de degradare i mbtrnire natural a lemnului, materialelor de finisare i ncleiere, fragilizarea mbinrilor i alte deficiene structurale, accelerate de utilizarea sau pstrarea n condiii neadecvate a mobilierului, motiveaz de asemenea astfel de intervenii. Acestea includ, cel mai adesea, operaii de consolidare structural i re-finisare, realizate frecvent ntr-un mod necorespunztor sau cu alte materiale dect cele originale.

Prin valoarea artistic, tehnic, istoric i documentar asociat pieselor de mobilier, restaurarea i conservarea mobilei trebuie s i gseasc locul cuvenit ca importan n contextul general al eforturilor de conservare a tradiiei i motenirii culturale.

Restaurarea: reprezint, n general repararea, aducerea n bun stare, refacerea n forma iniial a unei opere de art, monument de arhitectur sau a oricrui bun cultural, cu pstrarea unui maxim de elemente autentice i n strict acord cu cele zece principii de restaurare. Obiectul restaurat trebuie s fie comprehensibil, s transmit privitorului informaia despre starea iniial din punct de vedere form, construcie, ornamentic i finisaj, pstrnd ns nealterat patina vremii i eventualele informaii istorice.

Funcionalitatea obiectului restaurat, nu este obligatorie i categoric nu primeaz n faa autenticitii.

Stare iniial Stare final

Fig. 1. Fotoliu restaurat.

Deopotriv tiin i art, restaurarea este n prezent o activitate complex menit s asigure conservarea motenirii cultural-artistice, viznd nu numai opere de art propriuzise (picturi, sculpturi, obiecte decorative) ci i monumente de arhitectur i obiecte cu dubl valen artistic i funcional (mobilier, argintrie, porelanuri, bijuterii, etc.)

Mai mult, dei restaurarea i conservarea acioneaz direct exclusiv asupra formei materiale a unui bun cultural, fr alterarea mesajului artistic original, aceste activiti permit, pstrarea i transmiterea valorilor i mesajului de ordin spiritual associate ntregii viei a acestor obiecte. Astfel amintirile pot fi pstrate prin restaurare iar valoarea unor obiecte sentimentale justific dorina de a le pstra i demersul de a le restaura.

Restaurarea mobilei i a obiectelor din lemn i lrgete astfel domeniul de aplicabilitate i poate aduce printr-o amprent original inconfundabil un spor de farmec i frumusee n viaa noastr. La mobilierul vechi i pretenios, ns, este nevoie de intervenia unui specialist care va realiza restaurarea/conservarea acestuia, precum i un atelier n care s existe anumite condiii de lucru.

Recondiionarea: reprezint intervenia menit s readuc n stare de funcionare (utilizare) un obiect al activitii umane. Funcionalitatea este esenial, fie cea original sau modificat. Aspectul poate fi schimbat prin adugare sau eliminare de elemente, sau schimbarea finisajului.Recondiionarea se poate face n mai multe moduri:

1. Prin pstrarea patinei i intervenia n tratarea obiectelor i nlocuirea elementelor din lemn foarte degradat cu altele noi, utilizarea de produse de finisare noi, ecologice, fr ns a interveni asupra unora dintre elementele originale ale obiectelor.

2. Prin utilizarea elementelor din lemn ce provin din: demolri (grinzi vechi, pardoseli) i obiecte aruncate la gunoi (mobilier, alte obiecte decorative) n realizarea de mobilier cu aspect antichizat.

Stare iniial Stare final

Fig. 2. Scaun recondiionat.

Restaurarea i recondiionarea mobilierului reprezint dou aciuni strns legate ntre ele, care implic cunotine aprofundate privind materialele i tehnicile de realizare i folosesc n mare msur operaii similare. De aceea majoritatea crilor i manualelor, ghidurilor de tip How?- Cum?, sfaturilor date de diveri restauratori, prezint ambele aciuni, neexistnd o departajare clar ntre cele dou. n Romnia, cu att mai mult, cele dou noiuni sunt adesea confundate chiar de ctre cei care lucreaz n acest domeniu. Exist, de asemenea, numeroase ateliere avnd ca obiect de activitate restaurarea- recondiionarea mobilei sau a altor obiecte din lemn sau alte materiale, deci din nou cele dou activiti apar mpreun. Poate c i din acest motiv exist confuzii frecvente.Opiunea ntre restaurare i recondiionare trebuie s in seama de vechimea i valoarea cultural a obiectului n cauz, ce include nu numai aspectul estetic ci i informaia tehnic i istoric asociat materialelor folosite, soluiilor tehnice i constructive.

Pornind de la aceste considerente, principalele obiective al acestei lucrri au fost:

1. De a defini cele dou aciuni i de a reliefa diferenele ntre restaurare i recondiionare, cu exemple de studii de caz;

2. De a argumenta pro i contra aceste dou aciuni;

RESTAURARE VS. RECONDIIONARE- ARGUMENTE PRO I CONTRA

n materie de restaurare s-a adaptat pe plan internaional un cod de principia profesionale. Dintre acestea cele mai importante sunt urmtoarele:

Principiul 1 - Principiul autenticitii: pstrarea prin restaurare ntr-o msur ct mai mare a elementelor vechi originale.

- elementele de structur i decorative, pelicule originale de finisare;

- msuri adecvate de consolidare, protecie i finisare pentru lemn, furnire, alte materiale;

- nlocuirea unor elemente originale puternic degradate a furnirului sau decaparea finisajului original sunt permise doar ca excepii justificate.

Stare iniial Stare final

Fig. 5. Oblon din lemn restaurat.

Principiul 2 - Principiul conservrii patinei: pstrarea prin restaurare a patinei originale

- patina reprezint aspectul de vechi concretizat n modificrile de culoare, luciu i tueu ca rezultat al fenomenelor de mbtrnire natural sub influena luminii i a aerului, a materialelor;

- contribuie esenial la farmecul obiectelor vechi;

- deseori, rol de protejare a materialelor;

- trebuie fcut diferenierea ntre: patin stabil: estetic, rol de conservare; patin evolutiv: poate accelera sau disimula fenomene de degradare n evoluie; patin mbtrnit: inestetic.

Principiul 3 - Principiul interveniei minime: evitarea msurilor radicale.

- conservarea trebuie s primeze restaurrii;

- operaiile de restaurare trebuie limitate la cele absolut necesare i s respecte integritatea fizic, artistic i istoric a bunului cultural;

- intervenii cum ar fi: demontarea total a obiectului; descleierea total a furnirului; decaparea total.

Principiul 4 - Evitarea disimulrii sistematice a restaurrilor i modificrilor anterioare.

- restaurrile/interveniile anterioare trebuie examinate atent i pstrate dac sunt corespunztoare;

- restaurarea restaurrii poate fi riscant;

- modificrile de form pot fi parte a istoriei obiectului;

- restaurarea implicnd refacerea la forma iniial trebuie foarte bine documentat (dovezi, obiecte similare)

Principiul 5 - Principiul lizibilitii interveniei (nedisimulrii ): evitarea concepiei c o restaurare trebuie s fie invizibil.

- operaiile de restaurare a mobilierului trebuie astfel efectuate nct suprafeele i elementele restaurate s se integreze armonios n context, s nu fie ocante dar nici invizibile;

- patinare coloristic;

- nu se admit intervenii mecanice;

- restaurarea mobilierului ntre: restaurarea arheologic; concepia de disimulare total.

Principiul 6 - Principiul completrilor perfect documentate: efectuarea completrii lipsurilor doar n cazul n care se dispune de informaii sigure despre acestea.

Cum era originalul ?

- elemente pereche pe acelai obiect;

- obiecte similare;

- alte piese de mobilier din aceeai garnitur;

- studiu de stil.

Principiul 7 - Principiul reversibilitii:

- se folosesc tehnici i materiale reversibile care s permit revenirea asupra operaiei fcute precum i restaurrii viitoare fr afectarea negativ a obiectului;

- adezivi naturali reversibili (colagenici: clei de oase, clei de piele);

- produse naturale de finisare: rini naturale, ceruri.

Principiul 8 - elaborarea concepiei de restaurare pe baza investigaiilor tiinifice.

Orice intervenie direct asupra obiectului este permis doar dup o documentare adecvat privind aspectele de ordin istoric i artistic, precum i investigaiile tiinifice privind:

- natura tuturor materialelor: lemn masiv, furnire, adezivi, materiale de finisare, alte materiale;

- natura i gravitatea fenomenelor de degradare ( externe, interne);

- caracterul stagnat sau evolutiv al fenomenelor de degradare - n special biodegradare;

- starea iniial, real de conservare.

Principiul 9 - Principiul pstrrii informaiilor istorice: conservarea tuturor informaiilor existente pe piesa de mobilier.

- etichetele, inscripiile, numerele ce pot aprea pe piesele de mobilier sunt indispensabile n reconstituirea istoriei obiectului respectiv;

- meninerea lor sau transferarea n cazul unor nlocuiri de material sau a unor procedee de restaurare ce le-ar putea degrada, este obligatorie i important din punct de vedere istoric.

Principiul 10 - Principiul ntocmirii documentaiei de restaurare: dosarul de restaurare prezint detaliat obiectul restaurat, starea iniial de conservare, concepia de restaurare, materialele i metodele utilizate. Aceast documentaie va nsoi n continuare obiectul restaurat i va constitui punctul de plecare n viitoarele restaurri ce pot fi necesare n timp, n ciuda msurilor de conservare luate. Dosarul de restaurare cuprinde: fia de restaurare; jurnalul de restaurare; fia analitic de eviden; fia de conservare.

n tabelul 1 sunt prezentate selectiv cteva dintre operaiile permise sau nepermise n restaurare i recondiionare.

Opiunea pentru restaurare sau recondiionare trebuie s in seama obligatoriu de recunoaterea sau nerecunoaterea obiectelor ca opere de art, de modul prin care acestea se impun contiinei individului, de multe ori prevalnd funcionalitatea.

ARGUMENTE PRO-RESTAURARE. Obiectele de patrimoniu sau cu valoare istoric trebuie s fie obligatoriu restaurate i nu recondiionate. Acest lucru este permis cu condiia atestrii calitilor de restaurator.

Multe obiecte, n special cele de mobilier nu sunt incluse n liste de patrimoniu. Acest lucru nu ne mpiedic s lum decizii potrivite pentru restaurarea lor i nu pentru recondiionare.

Respectul pentru obiect impune restaurarea acestuia, respectiv aducerea la o stare ct mai apropiat de cea iniial i nu readucerea la aspectul nou. Restaurarea nu sacrific mesajul istoric i artistic precum recondiionarea.Restaurarea trebuie considerat o activitate complex, mereu nou, tiin i art deopotriv.

ARGUMENTE PRO-RECONDIIONARE. Restaurarea necesit timp datorit tipurilor de

investigaii i documentrii avizate, dar i a operaiilor realizate predominant manual i din acest motiv se opteaz pentru recondiionare.

n plus, dac obiectul nu are o valoare istoric i nu este suficient de vechi (minim 50 ani) atunci se opteaz pentru recondiionare.

Dac se dorete ca obiectul s fie funcional i nu se respect codul etic al profesiunii atunci se opteaz pentru recondiionare (preponderent mobilier de edere). Recondiionarea poate distruge personalitatea obiectului.

Ceea ce difereniaz activitatea de restaurare de cea de recondiionare este accentul pus pe form, aspect, autenticitate n primul caz, fa de accentul pus pe redarea funcionalitii, n cel de-al doilea caz.

Tabelul 1

Operaii permise/nepermise efectuate n restaurare i recondiionare

Nr.crtOperaii efectuateRestaurareRecondiionare

01.Pstrarea elementelor vechi originale (de structur, pelicule de finisare, soluii

constructive).Msuri adecvate de consolidare, protecie i finisare pentru lemn, furnire, alte materiale;

nlocuirea unor elemente originale puternic degradateDa

Da

Da -n mod justificatNu este obligatoriu

Da

Da

02.Pstrarea patinei ca rezultat al fenomenelor de mbtrnire naturalDaDa

03.Curarea cu aspect de nou

Demontarea total a obiectului;

Descleierea total a furnirului;

Decaparea totalNu

Da-n mod justificat

Da- n mod justificat

Da- n mod justificatDa

Da

Da

Da

04.Pstrarea restaurrilor anterioare ca parte a istoriei obiectuluiDaNu este obligatoriu

05.Utilizarea de tehnici i materiale reversibileDaNu

06.Efectuarea unor completri documentateDaNu este obligatoriu

07.Efectuarea unor investigaii tiinificeDaNu

08.Pstrarea informaiei istoriceDaNu este obligatoriu

09.ntocmirea documentaieiDaNu este obligatoriu

CONCLUZII

ntr-o lume n permanent micare, n care predomin spiritul practic i dorina de a fi

eficieni, recondiionarea pare s fie alegerea ideal, dar opiunea de restaurare nu

ine seama de timp, ci de viaa obiectului peste timp, fr s se fac rabat de la

valoarea estetic, artistic, istoric, documentar.

BIBLIOGRAFIE

1. Timar, M. C., 1999. Restaurarea mobilei. Curs, Reprografia Universitaii Transilvania

din Brasov.

2. Timar, M. C. 2003. Restaurarea mobilei, teorie si practica. Editura Universitaii

Transilvania din Braov, Braov.

3. Timar, M. C., 2000. Lucrari practice de restaurarea mobilei. Universitatea Transilvania

din Braov.

4. Cosmin, D. F., 2009. Mobile pentru fee regale. n: F O R B E S, 21 aprilie, pp. 60-62.

5. ***, Vetting Guidelines,pp. 32 - 36.