Reguli prepress 2012

6
I. REGULI GENERALE REFERITOARE LA CREAREA ºI PREGÃTIREA DOCUMENTELOR PENTRU TIPAR II. DOCUMENTE ÎN FORMAT PDF III. PREGÃTIREA MACHETELOR SPREAD, PENTRU REVISTELE BROºATE (REGULI VALABILE DOAR PENTRU MACHETELE CARE OCUPÃ COPERTA 2 + PRIMA PAGINÃ ºI (DACÃ ESTE CAZUL) ULTIMA PAGINA + COPERTA 3) IV. MODALITÃÞI DE CONTACT I. REGULI GENERALE REFERITOARE LA CREAREA ºI PREGÃTIREA DOCUMENTELOR PENTRU TIPAR I.1. Documentul trebuie conceput pe formatul brut sau finit + bleed (formatul brut este formatul finit la care se adauga 5 mm pentru tãiere). Paginile unui document trebuie aºezate în ordinea lor fireascã, începând cu prima paginã. I.1. Documentele trebuie însoþite de toate fonturile ºi imaginile utilizate. Pentru a vã asigura de acest lucru folosiþi comanda Collect for Output (QuarkXpress) sau Package (Indesign). Nu se acceptã fonturi CE (ex: Times New Roman CE). I.2. Imaginile trebuie sã fie CMYK (8 Bits/Channel, NU 16 Bits/Channel), iar fiºierele EPS sã aibã toate textele convertite la curbe (este indicatã convertirea textelor la curbe, chiar dacã fonturile utilizate se regãsesc ºi în layout-ul aplicaþiei în care concepeþi documentele finale). Imaginile de tip bitmap (tiff, eps de Photoshop etc) trebuie sã fie la dimensiunea 1:1 (evitaþi micºorarea excesivã în aplicaþia în care faceþi machetarea; încercaþi sã vã apropiaþi de factorul de scalare 100%) . Rezoluþia necesarã (R), exprimatã în dpi, se calculeazã astfel: R = 2 x lpi (liniatura impusã de tipul hârtiei) ex.: pentru 150 lpi, R = 2 x 150 = 300 dpi. I.3. Culorile folosite în documente trebuie sã fie process CMYK (nu spot); excepþie fac documentele pentru care doriþi tipãrirea unei (unor) culori speciale suplimentare setului CMYK (ex.: PANTONE 505 C). În cazul acestor documente, verificaþi cu atenþie ca documentul sã conþinã O SINGURÃ culoare specialã (dacã se va tipari la CMYK + 1 culoare spot). Se face frecvent urmãtoarea greºealã: folosirea mai multor culori spot, care, aparent sunt identice: ex.: PANTONE 505 CV ºi PANTONE 505 CVC; de fapt sunt 2 culori speciale, nu una singurã, în acest caz, descompunerea în RIP ar avea 6 plane de culoare (C, M, Y, K + 2 culori speciale). 1 REGULI GENERALE PRIVIND PREGATIREA DOCUMENTELOR PENTRU TIPAR ATENÞIE! Pentru lucrãrile broºate NU se lasã spaþiu între pagini (la cotor) pentru frezare. Acest lucru se realizeazã automat, în procesul de poziþionare a paginilor pe coala de tipar (imposition)

Transcript of Reguli prepress 2012

Page 1: Reguli prepress 2012

I. REGULI GENERALE REFERITOARE LA CREAREA ºI PREGÃTIREA DOCUMENTELOR PENTRU TIPAR

II. DOCUMENTE ÎN FORMAT PDF

III. PREGÃTIREA MACHETELOR SPREAD, PENTRU REVISTELE BROºATE (REGULI VALABILE DOAR PENTRU MACHETELE

CARE OCUPÃ COPERTA 2 + PRIMA PAGINÃ ºI (DACÃ ESTE CAZUL) ULTIMA PAGINA + COPERTA 3)

IV. MODALITÃÞI DE CONTACT

I. REGULI GENERALE REFERITOARE LA CREAREA ºI PREGÃTIREA DOCUMENTELOR PENTRU TIPAR

I.1. Documentul trebuie conceput pe formatul brut sau finit + bleed (formatul brut este formatul finit la care se adauga 5 mm pentru tãiere).Paginile unui document trebuie aºezate în ordinea lor fireascã, începând cu prima paginã.

I.1. Documentele trebuie însoþite de toate fonturile ºi imaginile utilizate. Pentru a vã asigura de acest lucru folosiþi comanda Collectfor Output (QuarkXpress) sau Package (Indesign). Nu se acceptã fonturi CE (ex: Times New Roman CE).

I.2. Imaginile trebuie sã fie CMYK (8 Bits/Channel, NU 16 Bits/Channel), iar fiºierele EPS sã aibã toate textele convertite la curbe(este indicatã convertirea textelor la curbe, chiar dacã fonturile utilizate se regãsesc ºi în layout-ul aplicaþiei în care concepeþidocumentele finale). Imaginile de tip bitmap (tiff, eps de Photoshop etc) trebuie sã fie la dimensiunea 1:1 (evitaþi micºorareaexcesivã în aplicaþia în care faceþi machetarea; încercaþi sã vã apropiaþi de factorul de scalare 100%) . Rezoluþia necesarã (R),exprimatã în dpi, se calculeazã astfel:

R = 2 x lpi (liniatura impusã de tipul hârtiei) ex.: pentru 150 lpi, R = 2 x 150 = 300 dpi.

I.3. Culorile folosite în documente trebuie sã fie process CMYK (nu spot); excepþie fac documentele pentru care doriþi tipãrirea unei(unor) culori speciale suplimentare setului CMYK (ex.: PANTONE 505 C). În cazul acestor documente, verificaþi cu atenþie cadocumentul sã conþinã O SINGURÃ culoare specialã (dacã se va tipari la CMYK + 1 culoare spot). Se face frecvent urmãtoareagreºealã: folosirea mai multor culori spot, care, aparent sunt identice: ex.: PANTONE 505 CV ºi PANTONE 505 CVC; de fapt sunt2 culori speciale, nu una singurã, în acest caz, descompunerea în RIP ar avea 6 plane de culoare (C, M, Y, K + 2 culori speciale).

1

REGULI GENERALE PRIVIND PREGATIREA

DOCUMENTELOR PENTRU TIPAR

ATENÞIE!

Pentru lucrãrile broºate NU se lasã spaþiu între pagini (la cotor) pentru frezare. Acest lucru se realizeazã automat, în procesul de poziþionare a paginilor pe coala de tipar (imposition)

Page 2: Reguli prepress 2012

I.4. Rãspunderea asupra obiectelor vectoriale (sau de alt tip) cu proprietatea overprint revine în totalitate clientului. Pentru texte negre,cu corp de literã mare, utilizaþi negru îmbogãþit - Rich Black (C=50% , M=50% , Y=50% , K=100%) - deoarece Black simplu nuiese atât de intens cum apare pe monitor ºi poate crea efecte nedorite - vezi imaginile de mai jos. Acelaºi lucru este valabil ºipentru fundalurile negre, cu suprafaþã mare de acoperire (pentru ca acestea sã fie de un negru intens folosiþi Rich Black).

2

Page 3: Reguli prepress 2012

I.5. În cazul în care lucrarea se tipãreºte pe rotativã, este indicatã folosirea textelor cu corp de literã mai mari de 8 puncte, exceptândsituaþia în care textele sunt de culoare neagrã.

I.6. Formatele imaginilor care se folosesc în documente:

• TIFF – fãrã compresie;• EPS vectorial – atenþie la overprint-uri; toate textele folosite sã fie convertite la curbe;• EPS rasterizat, codificat binary sau ascii;• PSD - fiºierele care conþin texte trebuie însoþite de fonturile utilizate;• JPEG, dacã se doreºte o dimensiune mai micã a fiºierelor, dar rãspunderea asupra calitãþii imaginilor revine clientului.

Nu se folosesc EPS-uri DCS 1 sau 2, decât dacã se doreºte printarea în separaþie din aplicaþia în care s-a lucrat. Aceasta atragepierderea posibilitãþii de a face TRAPPING în RIP, folosirea altor tipuri de rastere (ex. raster stochastic) etc.De asemenea, evitaþi utilizarea în QuarkXPress a TIFF-urilor cu layere (utilizaþi Flatten Image în Photoshop). De multe ori,rezultatul final diferã dramatic de ceea ce v-aþi propus.

I.7. Nu se acceptã obiecte OLE (obiectele inserate în documente cu comenzile copy/paste, dintr-o altã aplicaþie). Ex.: o pozã din Photoshop este copiatã în clipboard (copy) ºi apoi se insereazã în CorelDRAW prin comanda paste.

I.8. Lucrarea trebuie însoþitã de printuri martor, alb-negru sau color, eventual proof-uri, în funcþie de complexitatea lucrarii ºi dedorinþele clientului. ATENÞIE! Printurile color NU CONSTITUIE probã de culoare (ele pot fi utilizate orientativ). De asemenea, nu orice proof digital este neapãrat conform cu realitatea. Acestea trebuie realizate pe echipamente calibratecorespunzãtor.

I.9. În aceastã tipografie paginile colilor de tipar se monteazã pe calculator. Drept urmare, un document ce urmeazã a fi tipãrit la noi,trebuie sã NU CONÞINÃ pagini montate sau aºezate pe fãlþuialã (ordinea de pe coala de tipar), sau semne tipografice (semne detãiere, colorbar-uri etc), acestea fiind adãugate în programul de impoziþie.

I.10. Suportul pe care se pot aduce documentele (modalitatea de transmitere):• CD • DVD • Flash memorie • FTP* (contactaþi-ne pentru a vã crea cont).

* Deoarece server-ul nostru de FTP este instalat pe un sistem Windows, TOATE MATERIALELE provenite de pe Macintosh trebuie

arhivate (de preferinþã cu StuffIt)

I.11. Software:

* Dacã documentele conþin link-uri cãtre imagini, acestea trebuie sã însoþeascã materialele predate tipografiei;** Dacã în versiunea MX a FreeHand-ului se utilizeazã umbre (shadow), aplicaþia trebuie setatã

astfel încât generarea acestora sã fie CMYK ºi la 300 dpi (default, aplicaþia le genereazã RGB ºi la 72 dpi);*** Dacã un fiºier PSD conþine layere de text, documentul trebuie însoþit de fonturile utilizate.

AplicaþiePlatformã / versiune

PC Macintosh

QuarkXPress 6 – 9.x 6 – 9.x

Adobe InDesign CS1 – CS5.5 CS1 – CS5.5

CorelDraw! * 8 – X5 8 – X5

Adobe Illustrator * 8.x – CS5 8.x – CS5

Macromedia FreeHand/FreeHand MX ** 7.x – MX 7.x – MX

Adobe Photoshop *** 5.x – CS5.5 5.x – CS5.5

3

Page 4: Reguli prepress 2012

II. DOCUMENTE ÎN FORMAT PDF

II.1. Avantajele predãrii documentelor în format PDF sunt multiple, dintre acestea, cele mai importante fiind:

a) NU SE INTERVINE PE DOCUMENTELE PDF - eliminarea problemelor care pot apãrea în momentul printãrii în tipografie(imagini lipsã sau texte care depãºesc spaþiul alocat în layout - text overflow);

b) vizualizarea finalã a lucrãrii (utilizând Adobe Acrobat) ºi observarea eventualelor probleme;c) dimensiuni considerabil mai mici ale fiºierelor PDF în comparaþie cu documentul însoþit de fonturi ºi imagini.

II.2. Pentru obtinerea unui „Pdf output preset” corespunzator programului in care este facuta lucrarea, precum si a profilelor de culoare ICCasociate tipului de hartie pe care se va efectua tiparul, va rugam sa ne contactati sau sa intrati pe:

host name: ftp.megapress.rouser name: megapress1234password: megapress1234

Aici exista profile de culoare ECI conforme cu ISO 12647 precum si „pdf presets” pentru Adobe Indesign, Quark Xpress. Pentru orice altprogram sau pentru nelamuriri va rugam sa ne contactati.

II.2. Fisierele de tip PDF pot conþine transparenþe si versiunea poate fi mai mare de 1.4. Recomandarea noastra este PDF versiune 1.6.Fisierele nu trebuie sa aiba profile de culoare asociate. Totusi, daca se face exportul de fisiere PDF folosind profilul asociat hartieipentru tipar, obligatoriu bifati optiunea preserve numbers si fara includere profil de culoare. Acest profil de culoare setat la exportulde pdf ar trebui sa intervina numai asupra rasterilor (a pozelor) si sa pastreze vectorii nealterati. Totusi, este de preferat ca exportul pdf-urilor sa fie realizat fara conversie de culoare. Pentru orice nelamuriri privind profilele de culoare, va rugam sa ne contactati.

II.3. Transmiterea documentelor pe FTP:

• contactaþi-ne pentru a obþine un cont de FTP (user name ºi password - vor fi alese de Dvs.);

• în momentul în care începeþi transmiterea unei reviste pe FTP, avem rugãmintea, ca într-un fiºier .txt sã specificaþi cu ce paginãîncepe revista - în special pentru revistele broºate - cu pagina 1 sau 3;

• dacã sunteþi în crizã de timp, încercaþi sã trimiteþi documentele astfel încât sã completaþi, succesiv, câte o coalã de tipar (ex.:pentru o revistã A4, cu 96 pagini, împãrþirea pe coli de tipar este urmãtoarea:

REVISTÃ CAPSATÃ (numerotarea începe cu pagina 1): C1: 01-08 ºi 89-96, C2: 09-16 ºi 81-88 etc; (numerotarea începe cu pagina 3): C1: 03-10 ºi 91-98, C2: 11-18 si 83-90 etc;

REVISTÃ BROªATÃ (numerotarea începe cu pagina 1): C1: 01-16, C2: 17-32 etc); (numerotarea începe cu pagina 3): C1: 03-18, C2: 19-34 etc);

• dacã aveþi modificãri ulterioare transmiterii unei (unor) pagini, anunþaþi imediat ºeful de schimb (tel.: 0740.223.027) ºiretransmiteþi documentele modificate adãugând la sfârºit o terminaþie edificatoare (ex.: OK, BUN sau FINAL). NU ªTERGEÞI VECHILE DOCUMENTE;

• înainte de a transmite coperþile pentru revistele broºate, solicitaþi departamentului producþie dimensiunea cotorului; coperþile setransmit montate (4-1 ºi 2-3); NU UITAÞI SÃ VERIFICAÞI DACÃ AÞI FÃCUT CORECT TRECERILE PENTRUPAGINILE SPREAD - dacã acestea existã (Coperta 2 - prima paginã sau ultima paginã - Coperta 3) vezi capitolul III;

• TOATE PDF-urile TREBUIE SÃ FIE CMYK COMPOSITE (nu printate în separaþie). ATENÞIE la materialele care NUCONÞIN culori speciale: TOATE PDF-urile TREBUIE SÃ FIE CMYK ªI SÃ NU CONÞINÃ CULORI SPOT (speciale),excepþie fac lucrãrile la care doriþi tipãrirea unei (unor) culori speciale suplimentare setului CMYK. VERIFICAÞI înainte deexportulul in format pdf ca documentele sã conþinã DOAR culori Process CMYK

În cazul documentelor cu culori speciale, verificaþi cu atenþie ca documentul sã conþinã O SINGURÃ culoare specialã (dacã se vatipãri la CMYK + 1 culoare spot). Se face frecvent urmãtoarea greºealã: folosirea mai multor culori spot, care aparent suntidentice: ex.: PANTONE 505 CV ºi PANTONE 505 CVC; de fapt sunt 2 culori speciale, nu una singurã.

4

Page 5: Reguli prepress 2012

III. PREGÃTIREA MACHETELOR SPREAD, PENTRU REVISTELE BROºATE (REGULI VALABILE DOAR PENTRU MACHETELE CARE

OCUPÃ COPERTA 2 + PRIMA PAGINÃ ºI (DACÃ ESTE CAZUL) ULTIMA PAGINA + COPERTA 3)

5

Page 6: Reguli prepress 2012

6

IV. MODALITÃÞI DE CONTACT

IV.1. Pentru orice nelãmuriri sau probleme legate de aspectele tehnice de mai sus, departamentul pre-press poate fi contactat la numãrul detelefon 0740.223.055. Acest telefon este în permanenþã în biroul pre-press, 24/24 de luni pânã vineri.

IV.2. În cazul apariþiei unor modificãri de ultimã ora ºi materialele sunt deja trimise, procedura este urmãtoarea:

a. obligatoriu anunþaþi telefonic key-account-ul . În cazul în care nu puteþi lua legatura cu key-account-ul, anunþaþi departamentulproducþie la numãrul 0740.223.027

b. trimiteþi un e-mail cãtre key-account cu carbon copy cãtre directorul comercial ([email protected]), departamentulproductie ([email protected]), directorul de productie ([email protected]), directorul tipografiei([email protected]) ºi departamentul pre-press ([email protected])