Reguli de Eticheta in Corespondenta

of 22 /22
Protocol și relații publice ETICHETA ÎN COPRESPONDENȚĂ

Embed Size (px)

description

eticheta

Transcript of Reguli de Eticheta in Corespondenta

Page 1: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Protocol și relații publiceETICHETA ÎN COPRESPONDENȚĂ

Page 2: Reguli de Eticheta in Corespondenta

BUNELE MANIERE - NEGRU PE ALB - SCRISOAREAPe vremuri, a scrie o scrisoare era o adevarată artă, iar scrisoarea o plăcere nu

numai pentru cel care o scria, ci și pentru cel care o primea. Astăzi, doar scriitorii, artiștii - în general - și îndrăgostiții mai scriu cu pasiune scrisori. În iureșul unei existențe trepidante, majoritatea oamenilor preferă telefonul, faxul sau telexul pentru transmiterea unor informații. Cu toate acestea, constatăm cu toții că scrisorile nu au dispărut din viața noastră, dovedindu-și utilitatea dintotdeauna. Datorită perfecționării mijloacelor de transport, scrisorile ajung astăzi în timp record în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, încât nu faptul că mesajul pe care-l transmitem ajunge cu întârziere ne face să nu mai scriem. Ceea ce ne lipsește este interesul și uneori talentul de a transmite ideile într-o formă elegantă. Și nu în ultimul rând... lenea. Într-adevar, o scrisoare trebuie să exprime o gândire clară, coerentă, redactată într-un stil ales. Chiar și scrisul trebuie să fie îngrijit pentru a nu da dureri de cap celui care o citește. Toate acestea presupun să ne rezervăm un timp special pentru corespondență, pentru alegerea hârtiei și a plicului, terminând cu expedierea scrisorii prin poștă.

Există desigur și scrisori pe care suntem obligați să le scriem, ceea ce reprezintă un supliciu. Dar tocmai această dificultate pe care trebuie s-o învingem dă mai mare valoare scrisului și va face scrisorile mai prețioase decât un schimb de replici telefonice.

Page 3: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Chiar cei care se plâng de lipsa de timp nu scapă de datoria de a răspunde scrisorilor primite. Să intârzii prea mult cu un răspuns înseamnă o desconsiderare a corespondentului. Din această întârziere pot să rezulte animozități, pierderea relațiilor sociale sau comerciale, și de aici grave încurcături personale sau financiare. Prin urmare, chiar dacă avem motive de a întârzia un răspuns trebuie să confirmăm primirea scrisorii. Scrisorile există în viața noastră și sunt necesare în toate situațiile. Există scrisori de afaceri dar și scrisori de prietenie, de dragoste, unele pline de ură, de disperare, de speranță. În toate însă se va păstra stima față de destinatar și nu numai în formulele de politețe ci mai ales prin formularea gândului clar, în termeni adecvați textului. Pentru a atinge acest scop nu putem indica formule, reguli, pentru că de fapt fiecare scrisoare depinde de cultură, caracterul și educația celui care o scrie. Există totuși două condiții: acordul dintre conținutul scrisorii și stil, precum și un efort minim pe care trebuie să-l faci pentru a te exprima pe înțelesul destinatarului.Când scriem, să ne imaginăm că acele rânduri ar putea fi publicate (să zicem) și că ar putea fi citite de către necunoscuți. Oricât de intimă ar fi o scrisoare, nu trebuie să fie compromițătoare pentru nimeni. Chiar dacă avem un conflict cu cineva și alegem această cale pentru a-l rezolva simțind nevoia de a-i spune câteva cuvinte care să-l usture, ne vom abtine. Să nu uitam că se compromite întotdeauna cel care folosește cuvintele urâte și nu cel care le citeste!

Page 4: Reguli de Eticheta in Corespondenta

SECRETUL CORESPONDENTEI

Curiozitatea ține de natura omului - nimeni nu este complet scutit de ea, dar ea nu ne dă dreptul să devenim indiscreți și, în nici un caz, să atentăm la secretul corespondenței.

Când pui o scrisoare închisă la poștă înseamnă că te protejezi în mod legal împotriva deschiderii ei. Ai dreptul de a urmări în justiție pe cel care îți deschide scrisorile. Este unul dintre cazurile când legea coincide total cu regulile bunei cuviințe. Se înțelege de la sine că citirea corespondenței adresate altei persoane constituie un grosolan abuz de încredere și un amestec intolerabil în viața acesteia, chiar dacă este vorba de soți, părinți, copii. Gestul acesta poate avea uneori urmări grave și imprevizibile în relațiile dintre părinți și copii, de pildă. Este cu totul altceva să ceri voie să citești o scrisoare și să ți se permită să o faci!

Page 5: Reguli de Eticheta in Corespondenta

ASPECTUL CORESPONDENTEIAprecierea unei scrisori începe prin impresia pe care ți-o creeaza de la

început, prin hârtia folosită, dispunerea în pagină, grafie, acuratețe. Abia după acest examen începe lectura. O scrisoare al cărei aspect este îngrijit câștigă automat bunăvoința destinatarului, care va fi mai receptiv față de conținut - gata să primească o veste, să accepte o cerere, sau pur și simplu să se gândească cu plăcere la expeditor. Hârtia este un element foarte important și aspectul unei scrisori depinde în mare măsura de ea. Deși suntem în era ambalajelor policrome, a fotografiei în culori, nicio hârtie nu este mai potrivită decât cea de un alb imaculat. Hârtia de scrisori nu este niciodata liniată, suprafața ei este neteda și marginea taiată drept. Se ințelege că plicul va fi de aceeași calitate și culoare și de o mărime potrivită (este bine ca hârtia să fie împăturită doar de două ori). În mod obișnuit se scrie numai pe o parte a colii. Dacă avem o hârtie de bună calitate, putem scrie pe ambele fețe, chiar dacă prezentarea va avea puțin de suferit.

Se recomandă ca o scrisoare să fie scrisă de mâna – este dovada în plus a considerației fata de destinatar. Se ințelege de la sine că ar fi bine să fie scrisă cu cerneală, deci cu stiloul. Deci, cerneală albastra sau neagră. În nici un caz roșie, verde, mov!

Dar să nu fim prea formaliști. De o bună bucată de vreme pixul a detronat stiloul. O scrisoare scrisă cu pixul nu va fi, în nici un caz, primită mai prost decât una scrisă cu stiloul. Trebuie să recunoaștem totuși că scrisul nostru este mai frumos și, totodata mai personal dacă folosim stiloul.

Page 6: Reguli de Eticheta in Corespondenta

O scrisoare bătută la mașină va fi lipsită de acea notă personală despre care am vorbit. Ea este rezervată, aproape în exclusivitate, relatiilor oficiale. Autorităților sau partenerilor de afaceri ne vom adresa aproape obligatoriu printr-o astfel de scrisoare. Dar scrisul la mașină este mai rapid decât cel de mâna, lucru ce trebuie speculat, astăzi, când timpul este mai prețios ca oricând. Deci nu este nepoliticos sa trimiți scrisori personale, bătute la mașină.

Sunt situații in care nu vom folosi niciodată mașina de scris. Felicitările de orice fel, mulțumirile, scuzele, condoleanțele se scriu de mâna și, cu atât mai mult, scrisorile de dragoste. Punerea în pagina a textului are rolul ei în aspectul unei scrisori. Nu scriem cum ni se năzare, fără dată, fără titlu, fără alineate oricât de grăbiți am fi. Astfel, vom începe o scrisoare prin a pune localitatea și data (ziua, luna, anul) în dreapta sus. La mijlocul paginii, central, la câțiva centimetri de marginea de sus, vom scrie formula de introducere :„Dragii mei”, „Draga mea” sau „Stimata doamna X”. Există diverse nuanțe în folosirea cuvântului „drag, dragă”, cu variantele pe care le comportă „scump, scumpă”, „iubit, iubită” etc. Astfel, este o deosebire între „Dragă prietenă” și „Prietena mea dragă”, între „Dragă tata” și „Tata drag”. Formulele de alint de genul „Draga mea turturică adorabilă” sau „Pisoiașul meu scump” pot fi scrise într-un anume moment al vieții și într-o anumită stare de spirit. Dar s-ar putea ca peste ani de zile cuvintele să vi se pară chiar dumneavoastră ridicole. O scrisoare chiar intimă nu trebuie să depașească anumite limite de decență, din nenumarate motive.

Page 7: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Oricum, titlul începe cu literă mare și se desparte de restul textului prin virgulă, apoi se începe scrisoarea tot cu majuscule. Alineatele sunt mai retrase cu 2-3 cm și încep cu literă mare. Alineatele sunt necesare când trecem de la un subiect la altul sau ori de câte ori formulam o nouă idee. Să nu ni se pară un amanunt - e foarte important! Ordinea paginilor este cea firească: 1, 2, 3, 4. Este bine ca acestea să fie numerotate pentru a nu crea confuzii în succesiunea ideilor. Cât priveste textul propriu-zis, nu trebuie să abuzați de semne de exclamare sau de întrebare, după cum nu este cazul să subliniați cuvinte sau fraze întregi - e dovada că nu aveți încredere în discernămâtul celui căruia i-ați adresat scrisoarea. De asemenea, se cuvine sa fiți atenți la simetria rândurilor – alegeți o hârtie albă, dar dacă nu puteti scrie drept, puneți dedesuptul ei un șablon sau rescrieti scrisoarea. După ce ați terminat scrisoarea, nu reveniți cu prea multe P.S.-uri („post scriptum”). Două sunt suficiente: P.S. și P.P.S. Semnatura se pune în dreapta, jos, după o formula politicoasă, amicală sau afectouasă - în funcție de relația pe care o aveți cu cel căruia îi scrieți. Există formule consacrate, în special în scrisorile oficiale:

„Al d-voastră, cu deosebit respect, inginer Dan Popa” sau „Vă rog să primiți încă o dată mulțumirile mele, inginer Dan Popa”. Dacă scrisoarea e bătută la mașină, este obligatoriu să o semnați de mâna cu numele întreg, în semn de considerație. Retineți că textul trebuie încadrat în pagină, lăsând o margine de cca. 3 cm pe care e bine să nu scrieți nimic.

Page 8: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Și acum să punem scrisoarea în plic. Hârtia se pliază o dată, cel mult de două ori, în funcție de mărimea plicului. Acesta trebuie să fie de aceeași culoare cu hârtia pe care am scris. Este necesar ca adresa destinatarului să fie completă: nume și prenume, stradă, număr, bloc, scară, etaj, apartament, codul postal, localitatea, județul (departamentul). Pentru scrisorile pe care le expediați în străinătate respectați uzanțele fiecărei țări. Numele expeditorului nu trebuie să lipsească (din diverse motive s-ar putea să vi se returneze scrisoarea). Locul lui este fie pe fața plicului, în stânga, sus, fie pe spatele acestuia, in triunghiul care închide plicul. Timbrele trebuie sa aibă valoarea cerută in funcție de locul de destinație. Ele se lipesc în dreapta sus, unul lânga altul pe orizontală. Pentru străinătate, alegeți timbre dintr-o anumită emisiune în locul valorilor curente. Cu siguranță le veți produce o bucurie prietenilor colecționari. Ultimul „pas” în trimiterea unei scrisori este introducerea ei în cutia poștală. Dacă nu aveti timp să faceți acest lucru, apelați la cineva (regula cere ca, în semn de încredere, să i-o dați deschisă). Aceeași regulă presupune ca persoana respectiva să o lipească în fața dumneavoastră. Dacă trimitem scrisoarea prin personalul hotelului sau prin oameni de serviciu le-o înmânăm închisă.

Page 9: Reguli de Eticheta in Corespondenta

CARTEA DE VIZITA, CARTEA POSTALA, VEDEREA, TELEGRAMA

Chiar și pentru scurte comunicări este de preferat să scrieți o scrisoare. Totusi este admis să recurgeți și la o carte de vizită, dacă textul este foarte scurt, de exemplu când răspundeți unei invitații sau unei felicitări, când transmiteți salutări sau când recomandați pe cineva cuiva.

Cartea poștală simplă este din ce în ce mai rar folosită în corespondența pentru că poate fi citita de către oricine.

Vederea însa, datorită frumusetii imaginii, este făcută să bucure privirea tuturor. Spațiul rezervat scrisului ne obligă să ne rezumăm la câteva idei. Cel mai bine ar fi ca acestea să se refere la imaginea propriu-zisă, evitându-se platitudinile de genul „un strop de mare și o rază de soare vă trimite de pe minunatul litoral romanesc Adina”. Lipsa de inspirație și, de fapt, dezinteresul pentru gestul facut se traduce prin texte stereotipe: „Salutări din Vatra Dornei - familia Popescu„ sau „Toate cele bune de pe minunatele plaiuri romanesti...” (și pe verso e o imagine cu un buchet de flori sau mai rău, cu...doi iepurași). Oricum, să nu scriem oblic. E inestetic, chiar dacă unii cred contrariul. Telegrama, cu variantele ei faxul și telexul, este indicată în toate cazurile în care trebuie transmisă o comunicare deosebit de urgentă. O telegramă nu trebuie să cuprindă cuvinte inutile, dar nici sa fie criptică dintr-o economie exagerată, deoarece s-ar putea ca destinatarul să nu înteleagă mesajul.

Page 10: Reguli de Eticheta in Corespondenta

CE NU TREBUIE SA FIE O SCRISOARE

Nu se trimit niciodată scrisori anonime. Cu toate că unele voci susțin că sunt utile, este necesar să renunțăm la acest obicei care denotă o totala lipsă de caracter.

Nu se încep toate alineatele cu „eu”.Vom amana întotdeauna să trimitem o scrisoare de amenințare

sau injurioasă, în speranța că vom renunța sau că vom adopta un ton pe care nu-l vom regreta mai târziu.

Să nu dramatizam incidentele minore, să nu exagerăm cu comentariile pesimiste asupra evoluției unei boli sau asupra situației noastre financiare. Faptele mărunte nu intereseaza decât rudele apropiate și pe de altă parte să ne gândim că „drama” frigiderului stricat se va fi rezolvat de mult până vom primi răspunsul, iar de răceala nici nu ne vom mai aduce aminte! În general, să nu ne lamentăm în permanență dar nici să nu ne laudăm excesiv. Orice exagerare indiferent de subiect, este nepotrivită. Să nu uităm ca e posibil ca scrisoarea noastra sa cadă în mâinile altcuiva, așa că trebuie sa evităm să dăm amănunte care s-ar putea întoarce împotriva noastra sau de care ne-ar fi rușine peste un timp.

Page 11: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Forme de adresare a scrisorilor pentru EuropaȚara Forma de adresare Fraza de salut Fraza de încheiere

Marea BritanieBărbat

Doamnă

Domnișoară

Mr –

Mrs -, Ms –

Miss - , Ms

Dear Sir, sauDear Mr –Dear Mrs – Dear MsDear MadamDear MissDear Ms

Yours faithfullysauYours sincerely

BelgiaCa pentru Franța sau ca pentru Olanda

DanemarcaDomnDoamnăDomnișoară

Hr –Frue –Frøken –

Hr –Fru –Frøken –

Med venlig Hilsen

FinlandaDomnDoamnăDomnișoară

Herra –Rouva –Neiti –

ArvoisaVastaanottajaHyvä –

Parhain terveisinsauYstävällisin terveisin

Page 12: Reguli de Eticheta in Corespondenta

ElvețiaCa pentru Franța, Germania sau Italia.

Țara Forma de adresare Fraza de salut Fraza de încheiere

ItaliaDomnDoamnăDomnișoară

Egr. SignorGent ma SignoraGent ma Signorina

Egregio signorGentile signoraGentile signorina

Cordiali salutisauDistinti saluti

LuxemburgCa pentru Franța sau ca pentru Germania

OlandaDomnDoamnă

De heer –Mevrouw –

Geachte heer –Geachte mevrouw –

Formal: HoogachtendNeformal: Met vriendelijke groten

PortugaliaDomn Doamnă

Exmo –Exma –

Senhor – Senhora –

Cum os melhores cumprimentos

SpaniaDomn

Doamnă

Señor D

Señora Da

Señor sauEstimado SrSeñora sauEstimada Sra

le saluda atentamente saule saluda cordialmente sau un atento salvdo

Page 13: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Țara Forma de adresare Fraza de salut Fraza de încheiere

FranțaDomnDoamnăDomnișoară

M –Mme –Mlle –

MonsieurMadameMademoiselle

Veuillez agréer (nume) l`expression de mes sentiments distingués (ées) sauAvec mes meilleures sentiments

GermaniaDomnDoamnă

Herr –Frau –

Sehr geehrter Herr –Sehr geehrte Frau –

Mit freundlichen Grüssen

GreciaDomn Doamnă

Kyrios –Kyria –

Agapete Kyrie –Agapete Kyria –

Elilikrina dikos sasElilikrina dikos sas(dacă scrisoarea e semnată de un bărbat) sau Dike sas(dacă scrisoarea e semnată de o femeie)

Page 14: Reguli de Eticheta in Corespondenta

InvitațiiInvitațiile se scriu în general sub forma unor cartonașe tipărite cu numele

invitatului dactilografiat sau scris de mână. Stilul răspunsului trebuie să se bazaze pe textul invitației, de exemplu unei invitații scrise la persoana a III-a i se răspunde în același fel, nefiind necesară nicio semnătură sau formulă de salut.

Când refuzați o invitație este de preferat să oferiți o motivație.

Acceptarea unei invitații Refuzarea unei invitații

Page 15: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Reguli de etichetă la corespondența pe e-mail

Prima regulă: înainte de a apăsa butonul "send“: mai aruncă o ultima privire cu atenție. Poate ai greșit destinatarul, poate ai dat un copy-paste greșit, poate... O fracțiune de secundă de neatenție poate produce un dezastru.

Uită-te, dacă este cazul, să nu dai "Reply All" în loc de un simplu "Reply". Nu vrei ca toți colegii tăi să vadă cum iți lingușești șeful răspunzându-i la solicitarea abia făcută.

About.com a realizat o sinteză a acestor reguli, la sugestia milioanelor de expeditori dar și destinatari de mesaje online, deseori deranjați sau

agresați pur și simplu de stilul și conținutul acestora.

Page 16: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Mare atenție! Mesajul te reprezintă, fii atent nu doar la conținut ci și la formă!E-mailurile sunt inventate pentru a fi scurte, concise. Nu trimite prea mult text

dacă nu vrei să îți iriți interlocutorul.Aliniază paragrafele, pune spațiile necesare pentru a face textul ușor de citit. Nu e politicos și nici eficient să trimiți e-mailuri fără un subiect precizat. Fii atent la formatări în cazul în care corespondentul tău nu este unul cunoscut.

Mai bine un text fără diacritice, decât unul pe care adresantul nu îl poate deschide.Scanează-ți textul înainte, dacă nu vrei să trimiți un virus ca bonus. Nu trimite direct attachment-uri uriașe, mai bine întreabă înainte, decât să îi

blochezi celuilalt căsuța poștală cu fotografii, filme sau muzică. Dacă ai mai multe comunicări de făcut, „sparge-le” în mesaje diferite, foarte

clar precizate ca subiect. Riști, altfel, ca informații prețioase să nu fie citite sau să se șteargă din greșeală.

Chiar și în zilele noastre virgula, punctul, litera mare sau semnul exclamării sunt importante, cu toate că discuțiile online permit și încurajează, deseori, prescurtările sau înlocuirea semnelor de punctuație cu diverși "smiley".

Încheie-ți mesajul politicos. Dacă nu știi cum să îți iei "La revedere!", scrie simplu "Mulțumesc".

Nu scrie un mesaj întreg cu majuscule. Nimeni nu citește asa ceva, oricât de interesant ar fi conținutul. În plus, evită glumele sau ironiile în scris, pe cât posibil. Deseori sunt percepute greșit și va fi dificil să îl convingi pe celalalt că ai vrut să spui cu totul altceva.

Page 17: Reguli de Eticheta in Corespondenta

35 de reguli pentru o corespondenţă de succes

1. Evitaţi să expediaţi scrisori scrise de mână.2. Aveţi grijă ca scrisoarea dumneavoastră de afaceri să conţină: antetul

(firmei) dumneavoastră sau, în lipsa acestuia, adresa expeditorului; destinatarul; data; referinţa; formula de salut; formula de încheiere; semnătura expeditorului (de mână); numele şi prenumele expeditorului (tipărit); funcţia expeditorului; indicaţia existenţei unor documente ataşate scrisorii (anexe).

3. Utilizaţi propoziţii scurte şi concise. 4. Structuraţi fiecare subiect pe un alineat pentru a da claritate scrisorii şi lăsaţi

unul-două rânduri libere între paragrafe. 5. Subliniaţi cuvintele şi rândurile importante folosind litere mari sau bold

pentru scoatere în evidenţă. 6. Nu începeţi scrisoarea prin ,,eu’’ sau printr-un gerunziu. 7. Creaţi (în cazul în care nu aveţi încă) o siglă sau un logo. Vă recomandăm să

apelaţi în acest sens la un grafician.8. Încercaţi să elaboraţi hârtia de corespondenţă cu eleganţă şi bun gust, să

creaţi imaginea unei firme serioase. 9. Folosiţi hârtie de calitate, o grafică elegantă. 10. Nu pierdeţi din vedere aspectul comercial.

Page 18: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Corespondenţa în limba engleză11. Pentru a sublinia faptul că vă adresaţi unei organizaţii şi nu unei persoane private,

folosiţi ,,Dear Sir’’ sau ,,Dear Sirs’’.12. În spaţiul de vorbire britanic, formula de încheiere depinde de formula de adresare

a scrisorii: dacă folosiţi formula de adresare impersonală (Dear Sirs), atunci încheiaţi scrisoarea cu ,,Yours faithfully’’ sau ,,Yours truly’’; dacă aveţi un partener de discuţii direct, al cărui nume îl folosiţi în formulare de adresare, atunci folosiţi în încheiere ,,Yours sincerely’’.

Corespondenţa prin fax13. Scrieţi numele şi departamentul destinatarului cât mai complet pentru a vă asigura

că informaţiile ajung la cine trebuie.14. Indicaţi întotdeauna numele dumneavoastră şi numărul de telefon pentru a putea fi

rapid contactat în caz de greşeli de transmisie sau nelămuriri.15. Indicaţi întotdeauna de la început numărul de pagini ale documentului.Invitaţii16. Pregătiţi din timp lista participanţilor şi adresele acestora.17. Elaboraţi textul invitaţiei cât mai atractiv.18. Furnizaţi date exacte despre dată, oră, loc, motivul invitaţiei.19. Specificaţi clar câte persoane se pot prezenta cu o invitaţie. 

Page 19: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Scrisori care anunţă majorarea preţurilor20. Pregătiţi vestea proastă – nu surprindeţi prin simple cifre de la început;

motivaţi creşterea preţurilor.21. Cuplaţi vestea proastă a creşterii unui preţ cu o veste bună (o monstră

gratuită, un mic cadou etc.)22. Îndemnaţi clientul la o reacţie de răspuns pentru a putea replica la

eventualele întrebări.23. Enumeraţi pe cât posibil noi avantaje ale produsului pe care îl oferiţi.Urări cu ocazia Anului Nou24. Pregătiţi o listă care să cuprindă numele şi adresele corecte ale

colaboratorilor şi ale clienţilor fideli, politicienilor etc., cărora doriţi să le trimiteţi felicitări la sfârşit de an.

25. Expediaţi corespondenţa cu cel puţin o săptămână înainte de sărbătorile de iarnă.

26. Atunci când elaboraţi textele urărilor, ţineţi cont de relaţia pe care o aveţi cu destinatarul.

27. Semnaţi întotdeauna de mână.

Page 20: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Comunicate de presă

28. Precizaţi ceea ce este important de la începutul comunicatului.

29. Evitaţi superlativele şi publicitatea prea evidentă.

30. Elaboraţi textele cât se poate de obiectiv, simplu şi clar.

31. Adăugaţi informaţii utile redactorului care va folosi textul dvs. (fotografii şi explicaţii)

32. Explicaţi termenii de specialitate.

33. Scrieţi aerisit (la două rânduri) şi lăsaţi un sfert de pagină liberă pentru corectură (marginea din stânga).

34. Nu scrieţi decât pe o singură parte a foii.

35. Numerotaţi paginile comunicatului.

Page 21: Reguli de Eticheta in Corespondenta

Bibliografie

• Harrison, John, Curs de secretariat, Traducere din limba engleză după ediția a IX-a a lucrării: Iulia Stoica, București, Editura All, 1996

• Socobeanu, Ionel, Socobeanu, Iordana, Secretele secretariatelor.Structuri-Atribuţii-Eficienţă, Bucureşti, Editura Eficient, 1998

• http://www.scribd.com/doc/10969427/Codul-bunelor-maniere

• http://www.ziare.com/life-style/intalniri/reguli-de-eticheta-la-corespondenta-pe-e-mail-987166

Page 22: Reguli de Eticheta in Corespondenta