Regiuni Industriale Germania

download Regiuni Industriale Germania

If you can't read please download the document

 • date post

  01-May-2017
 • Category

  Documents

 • view

  237
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Regiuni Industriale Germania

Regiunei industriale Germania

Regiuni industriale GermaniaRegiunea industriala Rin-Ruhr

Germaniaeste una dintre cele mai dezvoltate economii, a patra din lume ca mrime si PIB, dupStatele Unite, ChinaiJaponia, a cincea din lume n ceea ce privete puterea de cumprare i prima dinUniunea European. Economia rii depinde in mare msur de industrie. Aceasta s-a dezvoltat pe baza unor resurse de subsol foarte importante: crbuni (lignit-locul I pe glob- si huil), sare, minereu de fier- i pe baza combustibililor i materiilor prim importate.Germaniaeste a doua productoare european dupRusiade energie electric, obinut mai ales in termocentrale si atomocentrale.

Regiunea Ruhr este o zon urban din Renania de Nord - Westfalia, Germania, format dintr-o serie de orae industriale mari ncadrate de rurile Ruhr la sud, Rin la vest i Lippe la nord. Zona este locuit de aproximativ 5,3 milioane de oameni i este considerat ca fcnd parte din zona metropolitan Rin-Ruhr, cu o populaie total de peste 12 milioane de locuitori. Regiunea se ntinde pe o suprafa de 4.435 km pe partea dreapt a cursului inferior al Rinului.

Este una din cele mai vechi regiuni industriale de pe glob.A aparut la scurt timp dupa declansarea revolutiei industriale. Factori genetici: Existenta unor mari zacaminte de carbuni,bazinul Ruhr fiind cel mai mare bazin carbonifer din Vestul Europei.Un alt factor,existenta minereurilor de fier in apropiere (in Alsacia si Loreua)

DezvoltareaInitial, activitatile economice erau dominante de exploatarea carbunilor, furnalele fiind tot mai intalnite si creand un peisaj specific.Pe baza acestor resurse s-au dezvoltat initial industria miniera,industria siderurgica,industria constructiilor de masini si in timp toate celelalte ramuri industriale.In ultimul timp,carbochimia a fost inlocuita de petrochimie si de ramuri ale industriei de varf.

TransportulExistenta unor cai de comunicatie dezvoltate si diversificate,si anume:Fluviul Rin cu cel mai mare port fluvial din lume Duisburg.8 magistrale rutiere si 4 magistrale feroviareO retea densa pe conducte care transporta petrolul importat din porturile Rotterdam si Wilhelmhaven,si gazele naturale din Olanda sau din zacamintele norvegiene si britanice din Marea Nordului.

Alte caracteristiciAre in continuare o puternica industrie miniera si siderurgica, asigura circa un sfert din productia de carbuni si o zecime din cea de otel a Uniunii Europene;O foarte diversificata industrie de prelucrare a materialelor si constructoarede masini O industrie chimica si petrochimica puternic dezvoltata,la Dinslanken se afla una dintre cele mai mari rafinarii de petrol din EuropaMulta vreme una dintre cele mai poluate zone de pe Glob, astazi Ruhrul este un model mondial de rezolvare a problemelor degradarii mediului inconjurator.