Regatul fericirii – bhutan

of 10 /10
Regatul Fericirii – Bhutan De Furdui Adelia

Embed Size (px)

Transcript of Regatul fericirii – bhutan

Regatul Fericirii Bhutan

Regatul Fericirii Bhutan

De Furdui Adelia

n timp ce lumea intreag este mcinat de crize i rzboaie, n timp cemarea majoritate a pmntenilor se zbate ssuprvieuiasc ntr-o lume, ce a deraiat complet de la normalitate, undeva,sus,pe coastele Munilorce ating Cerul, locuiesc fericiii supui ai Regelui-Dragon, din Regatul Dragonului-Tunet. Nu, nu e un nceput de poveste!

Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioaselocuri de pe Terra. Este unregat mic,situat ntreIndia i China, peversantul sudic al mareluiMasiv Himalayan. n funcie de altitudine, Bhutanul are mai multe zone climaterice de la montan la subtropical.

. Butanezii i denumesc regatul Druk Youl sau Druk Cenden (ara dragonului ce stpnete tunetul). Multe milenii la rnd ara a fost perfect izolat de lumea exterioar de ctre masivul Himalaya. ceea ce a permis pstrarea nealterat a unei culturi autentice, unice i fascinante. Religa oficial a Bhutanului estebuddhismul tantric.

Ministerul Fericirii

Guvernul Bhutanului a considerat c este absurd s se bazeze n evaluarea bunstrii populaiei riipe asemenea indicatori irelevani ca PIB (produsul intern brut)Aa c a inventat un alt indicator Gross National Happiness (Indicatorul Naionalal Fericirii) Acesta a fostlegiferat prin Art.9 al Constituiei Bhutanului, care sun aa: Scopul principal al activitii Guvernului este atingerea fericirii de ctre fiecare cetean al rii! ntreaga strategie de dezvoltare naional se bazeaz, dac v vine s credei, pe acest Gross National Happiness! Aa c a aprut un nou minister MInisterul Fericirii.

Ministerul Fericirii a organizat cteva conferine internaionale, la care au fost invitai mai muli specialiti de frunte din Occident (incluznd civa laureai Nobel n economie) n scopul dezvoltrii unor strategii i metode de calcul performante a Indicatorului Naional de Fericire,o rezultanta situaiei economice din ar plus nivelul de satisfacieal populaiei. Unul dintre termenii principali n aceast formul elaborat este.zmbetul i frecvena lui!

nterbarea Suntei fericii? este adresat oficial tuturor cetenilor n timpul recensmntului populaiei. La ultimul recensmnt din 2005, 45,2% din bhutanezi au rspuns sunt foarte fericit, 51,6% sunt fericit i doar 3,2% nu sunt fericit

Bhutanul are un singur medic psihiatru.Nu exist foame sau criminalitate i practic, nu exist corupieEste interzis uciderea animalelor. Majoritatea bhutanezilor sunt vegetarieni. Pentru cei ce mnnc carne, aceasta este exportat din India vecin.Avocatura este o meserie interzisn Bhutan. Un Decret Regal special spune: Nu vor fi admise n sala de judecat persoane, care sunt n stare s transforme negrul n alb i albul n negruEste interzis importul de ngrminte chimice. Tot ce crete n Bhutan este ecologic pur.

Altea Sa este foarte preocupat de sntatea poporului su Bhutan este prima ar din lume unde fumatula fostinterzis peste tot. Regele Bhutanului este cel mai tnr monarh din lume ( e nscut n 1980), fiind extrem de iubit i respectatprintre supui, dar i peste hotarele regatului. Dup cstoria sa cu o frumoas fiic de aviator ( nu a contat sngele nobil,ci iubirea!).