referat microbiologie

of 15

 • date post

  08-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  1.059
 • download

  8

Embed Size (px)

Transcript of referat microbiologie

USAMVB Timisoara Facultatea de Agricultura Specializarea: Ingineria Mediului An de studiu: II Disciplina: Microbiologie

MICROBIOLOGIE

NEIDONI SERGIU IOAN

Caractere generale ale microorganizamelor procariote si eucariote si activitatea acestora in solurile agricole

Microorganismele, cu excepia celor cu structur acelular (virusurile) au ca unitate elementar de baz celula. Celula la microorganisme, asemntoare n general cu celula vegetal i animal, prezint unele particulariti n funcie de grupul de microorganisme considerat. Aceste particulariti structurale i funcionale au determinat mprirea microorganismelor n dou grupe (Eduard Chatton, 1932 i Stanier, 1970). ntre microorganismele procariote i eucariote exist diferene eseniale structurale, funcionale i de compoziie.

Diferenele dintre celula procariot i celula ecucariot

Caracterul

Procariote Bacterii Cyanobacterii

Nucleul fr membran Compoziia chimic a fr steroli membranei citoplasmatice excepia micoplasmelor) Sistemul respirator n membrana citoplasmatic Ribozomii 70 S Curenii citoplasmatici abseni Reticulul endoplasmatic absent Tipul de diviziune direct (sciziparitatea)

Eucariote Alge, Fungi, Protozoare, Plante, Animale cu membran (cu conine steroli mitocondrii 80 S prezeni prezent Mitoz

CELULA PROCARIOTA

Perete celular Capsula Cromozom Membrana plasmatica Mezozom

Ribozomi

Citoplasma Flagel bacterian

Structura celulei bacteriene Celula bacterian este o entitate morfologic i funcional echivalent cu celulele organismelor superioare, cu o structur complex format din urmtoarele componente, de la exterior ctre interior, lund ca reper peretele celular: Structur extraparietal format din: capsul; cilii sau flagelii; aparatul fimbrial i pilii de sex. Peretele celular. Structura intraparietal compus din: membrana citoplasmatic, mezozomii, citoplasm, aparatul nuclear, incluziunile, ribozomii, vacuolele, sporul bacterian.

1.Capsula este o secreie care apare la unele bacterii, ce se fixeaz la exteriorul celulei i constituie un nveli n jurul acesteia. In funcie de raportul fa de celula bacterian capsula este de mai multe feluri: microcapsula, cu grosimea fin de 0,2 m, ce se pune n eviden prin metode imunologice; capsula propriu-zis, cu grosimea cuprins ntre 0,2-2 m; stratul mucos caracterizat prin prezena unei mase amorfe neorganizate n jurul celulei; zooglea ce se prezint ca un strat mucos neorganizat care nglobeaz mai multe celule microbiene. Compoziia chimic a capsulei difer n funcie de specia bacterian la care apare i de condiiile de mediu, fiind format din 98 % ap, ali constituieni ca polizaharidele i polipeptide. Funciile biologice ale capsulei sunt urmtoarele: - funcia de protecie mpotriva fagocitelor la bacteriile patogene; - funcia de virulen; - funcia de protecie mpotriva desicaiei. 2.Cilii sau flagelii Cilii sau flagelii sunt formaiuni filamentoase, cilindrice, lungi, subiri, situate la suprafaa celulei bacteriene i reprezint organite de micare ale acesteia. Prezena cililor este caracteristic numai anumitor specii de bacterii, mobile. Numrul cililor este variabil, funcie de specie, de la unu pn la o sut. n funcie de inseria pe corpul bacteriei cilii pot avea urmtoarele poziii: - monotrih, un cil la un singur pol; - amfitrich, cu cte un cil la ambii poli ai celulei; - peritrich, cu cili dispui n jurul bacteriei; - lophotrich, cu cili dispui la un pol sub form de mnunchi. Cilii sunt organite lungi de 16-18 m i subiri, cu diametrul de 0,010,02 m pe toat lungimea, de obicei ondulai. Implantarea lor se face n citoplasm printr-un corp bazal situat ntre peretele celular i membrana citoplasmatic. La bacteriile Gram-pozitive corpusculul bazal este format din dou discuri (inele), angrenate mpreun sub forma butonilor de manet. Lungimea cililor depete pe cea a celulei, n mod excepional pn la de 10 ori. Cu ajutorul cililor, bacteriile se pot deplasa linear sau se pot rostogoli. Viteza de naintare este mare, parcurgnd ntr-o secund o

distan de la 10 pn la 40 ori mai mare decat diametrul longitudinal al bacteriei. 3.Aparatul fimbrial. Fimbriile sunt formaiuni filamentoase prezente pe suprafaa bacteriilor imobile sau mobile, n numr mare, de ordinul sutelor (100-400). Ele au o poziie radial i sunt mai scurte ca cilii; nu servesc la micare ci au rol de fixare pe diferite substrate solide sau pe hematii, pe care le aglutineaz. Fimbriile sunt de natur intracelular deoarece dup ndeprtarea peretelui celular, rmn fixate pe protoplati. 4.Pilii sunt, dup Ottow, apendice filamentoase care au un canal prin care se face transferul cromozomului bacterian de la celula mascul (F+) la celula femel (F-), fiind denumite i "pili de sex". 5.Peretele celular Este invizibil sau foarte greu vizibil la microscopul fotonic i reprezint aproximativ 20 % din greutatea uscat a celulei i 25 % din volumul ei. Peretele celular are rol: - de susinere mecanic; - asigur individualitatea morfologic; - ofer protecie fa de ocul osmotic; - particip la procesul de diviziune celular; - conine receptori de virus; - mediaz schimbul de substane cu mediu. Peretele celular este absent la micoplasmatale. Coloraia Gram permite clasificarea bacteriilor dup peretele celular n dou mari categorii: Gram+ (violet) i Gram- (rou). ntre cele dou categorii exist diferene mari de compoziie chimic i anume: a. Peptidoglicanul (mureina) este prezent la majoritatea bacteriilor, fiind de mai multe tipuri moleculare: 80-90 % laG+; 10-20 % la G-. b. Acizii teichonici sunt foarte abundeni la bacteriile Gram+. c. Acizii lipoteichonici sunt ntlnii la bacteriile Gram+ asociai la membrana citoplasmatic dar se gsesc i n peretele celular. d. Acizii teichuronici sunt caracteristici bacteriilor Gram+. e. Lipopoliozidele caracterizeaz bacteriile Gram- i sunt responsabile de primul control al permeabilitii celulare. Bacteriile Gram- sunt n general mai rezistente la inhibitori (peniciline, colorani) dect cele Gram+. f. Acizii grai se gsesc sub forma unor lanuri lungi la nivelul peretelui celular la actinomicete i la bacteriile coryneforme.

6.Membrana citoplasmatic, acoper citoplasma bacteriilor i o separ de faa intern a peretelui celular. Are o grosime de 7,5 nm i este constituit din dou straturi fosfolipidice. Analiza chimic a membranei evideniaz trei tipuri de molecule: lipide, proteine i glucide. Proteinele reprezint peste 50 % din total. Membrana citoplasmatic este o barier osmotic de permeabilitate care regleaz ptrunderea n celul i eliminarea selectiv a diferitelor substane. Ea menine n celul o concentraie ridicat de macromolecule, molecule mici i chiar ioni mpedicndu-le difuzarea n mediu dei concentraia extracelular este mai mic. Conine permeazele care asigur transportul activ n interiorul celulei a unor substane organice polare din mediu. Membrana citoplasmatic are rol n creterea i diviziunea celular; la nivelul su ia natere semnalul care declaneaz iniierea replicrii cromozomului bacterian. n sfrit, membrana citoplasmatic este suportul enzimelor care particip la sinteza ATP (la eucariote aceste enzime se afl n mitocondrii). 7.Mezozomii sunt formaiuni care deriv din membrana citoplasmatic sub forma unor invaginri, legate de ADN celular. Aceste organite celulare joac un rol important n diviziunea nucleului i n formarea septului care separ cele dou celule fiice. La bacteriile purpurii mezozomii conin pigmeni clorofilieni. La bacteriile fixatoare de N2, nitrogenaza care este inhibat de O2, este protejat de mezozomi. La bacteriile nitrificatoare numeroasele invaginri ale membranei citoplasmatice mresc suprafaa de schimb enzimatic. 8.Citoplasma, este un sistem coloidal constituit din sruri minerale, compui solubili de natur lipoproteic, nucleoproteine, lipide i ap. Are un pH cuprins ntre 7-7,2. Citoplasma poate fi caracterizat ca un complex de stri fizice ntr-o continu transformare, n funcie de starea fiziologic i vrsta celulei. 9.Ribozomii sunt formaiuni citoplasmatice, sferice. O celul bacterian conine n medie 18.000 ribozomi de tip 70 S, cu un diametru de 10-30 nm. Fiecare ribozom se disociaz n dou subuniti, 30 S i 50 S. Fiecare subunitate 50 S este legat de o subunitate 30 S prin intermediul legturilor ARN - protein i protein-protein. Ribozomii 70 S joac un rol precis n cursul traducerii lanurilor de ARN n proteine.

10.Materialul nuclear ("nucleul") este constituit dintr-un cromozom format de o bucl de ADN aflat n suspensie, n citoplasm. Lungimea acestuia este mare, ajungnd la Escherichia coli la 1 mm, ceea ce implic o rsucire foarte accentuat. 11.Plasmidele sunt considerate material genetic extracromozomial, fiind independente de nucleu. Plasmidele nu sunt indispensabile pentru viaa celular dar pot aduce un avantaj selectiv. Ele poart informaia pentru degradarea unor substraturi i pentru rezistena la antibiotice. Replicarea plasmidelor se produce n dou momente diferite: atunci cnd celula se divide i atunci cnd se produce procesul de conjugare. Bacteriile pot conine mai multe plasmide. Escherichia coli, de exemplu, posed pe cromozom 1 sau 2 plasmide conjugate i 10-15 plasmide neconjugate. 12.Vacuolele sunt formaiuni sferice care apar n citoplasm n faza de cretere activ a celulelor bacteriene. n interiorul lor se gsete ap sau gaz. Cele cu ap au rol n meninerea presiunii osmotice n raport cu mediul extern, iar cele cu gaz au rol de flotaie. 13.Incluziunile sunt formaiuni inerte care apar n citoplasm la sfritul periodei exponeniale de cretere a celulei. Ele pot fi formate din glicogen, amidon, carbonat de calciu i fosfat anorganic. 14.Sporul bacterian este o formaiune care deriv din celula vegetativ a bacteriilor, n anumite condiii de via. Sporul este o form de conservare a speciei la condiiile nefavorabile de mediu i concentreaz ntrun volum redus toate componentele eseniale ale celulei din care provine. Form sporului poate fi sferic sau oval. Dispunere sporului n celula vegetativ poate fi central, subt