Recapitulare Seminar Oceanografie

Click here to load reader

 • date post

  21-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  20
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Oceangrafie

Transcript of Recapitulare Seminar Oceanografie

1. MARGINEA CONTINENTALTrecerea de la relieful continental la cel al bazinelor oceanice se face prin intermediul MARGINILOR CONTINENTALE. Prin aceast noiune nelegem relieful grefat pe crust continental ce racordeaz continentele cu bazinele oceanice prin forme de relief majore, cu profil general convex/concav, cu dimensiuni de mii de km i cu evoluii perceptibile n intervale de timp de ordinul milioanelor de ani. (E. Vespremeanu, 1989).

Tipurin funcie de caracteristicile subunitilor sale, de tectonica specific, marginile continentale se pot clasifica n: M.C. pasive i active.

M.C. pasive au un profil aproape complet, cu subuniti bine dezvoltate, coastele fiind larg extinse. V.C. este bine dezvoltat, iar pantele sale nu sunt foarte mari. G.C. sunt larg extinse, frecvent cu mai multe trepte. M.C. pasive nu sunt afectate de fenomene de vulcanism sau seismicitate. Se ntlnesc pe coastele atlantice americane, africane sau antarctice.

M.C. active sunt suprapuse contactelor convergente dintre plcile tectonice, cu o seismicitate ridicat, deseori nsoite de fenomene vulcanice. Unele dintre ele pot fi vechi (cele est pacifice) sau noi (dezvoltate pe arce insulare).

Two types of continental margins exist: active margins and passive margins. Active margins form primarily along the boundaries of plates that are actively converging. Passive margins currently exist in the middle of plates, not at plate boundaries

Componentele M.C.elful continental: este o veche cmpie acoperit n prezent de ap, care are limi medii globale de 65 km. Panta sa este redus i se extinde pn la adncimi medii de 180m.

El se termin printr-o ruptur de pant (muchia elfului), care face trecerea spre unitatea urmtoare, versantul continental. Numit impropriu povrni, aceast unitate prezint pante mai mari, ntre 3-60, remarcndu-se ca cele mai extinse suprafee nclinate de pe Terra. n cadrul lor se ntlnesc canioane submerse cu energii de relief de peste 1000m. Dimensiunile canioanelor ntrec de multe ori valorile celor dezvoltate pe continente. Printre cele mai cunoscute canioane amintim: canionul Monterrey, canionul Indusului etc. Scurgerile turbiditice stau la baza modelrii permanente a acestora, manifestndu-se prin cureni descendeni, ncrcai cu sedimente de diferite dimensiuni.

V.C. cobor pn la adncimi de 3000-4000m, fcnd trecerea ctre cmpiile abisale prin intermediul unor forme de tranziie, glacisurile continetale. n cadrul acestor uniti se remarc prezena conurilor abisale, cu form general de evantai (deep sea fan). Toate fluviile au mari conuri abisale, cel mai impresionant fiind cel al sistemului Gange-Brahmaputra. n Marea Neagr Dunrea a format conul abisal euxinic.

Coasta: form de relief din cadrul M.C. alctuit din cmpii costiere, cmpii litorale, front litoral i elf. ntregul profil al acesteia s-a aflat sub aciunea direct a mrii la un moment dat. Pe un nivel mai sczut rurile i dezvoltau albiile pe elful actual. n prezent sectoarele respective de vale sunt relicte i acoperite de mare.

Cmpiile costiere: se dezvolt pn la altitudini de 200-300m, limita lor inferioar fiind n jur de 30m. Au aspect tabular n cea mai mare parte i se afl sub modelare subaerian nc de la sfritul Pliocenului.

Cmpiile litorale: coboar de la valori de ~30m pn la 2-5m. S-au format n Holocen, iar n cadrul lor putem diferenia cmpii deltaice, lagunare etc.

Frontul litoral racordeaz cmpiile litorale de elful continental. Subunitile sale sunt: rmul, versantul litoral i glacisul litoral.

Subunitile frontului litoral

rmul: form de relief din cadrul frontului litoral, creat sub aciunea valurilor care prezint o morfodinamic accentuat. n cadrul su pot fi identificate cordoane dunicole de generaii diferite, cu nlimi ce variaz n funcie de gradul de acoperire cu vegetaie, tipul acesteia, cantitatea de precipitaii disponibil, regimul eolian etc. Pe litoralul romnesc altitudinea lor nu trece de 2-3m. Atunci cnd exist o surs considerabil de nisip dunele pot atinge nlimi de 20-40m (rmul Cape Cod-coasta atlantic a SUA), sau n cazuri excepionale, valori de peste 200m (I. Fraser aflat pe coastele estice ale Australiei). Pe un rm eroziv profilul este mult simplificat, plaja putnd avea limi reduse (4-5m), sau poate lipsi cu desvrire.

2. TEMPERATURAConsideraii generaleCantitatea de radiaie solar absorbit de apele oceanelor variaz n funcie de latitudine (care determin nlimea soarelui pe bolt) i de perioada anului. Gradul de acoperire cu nori constituie un alt factor determinant. Energia primit de la soare este relativ constant la nivelul prii superioare a atmosferei: 0,5 cal/cmp/1 minut. Dup trecerea prin atmosfer, la nivelul suprafeei pmntului ajunge doar 0,25 cal/cmp/1 minut, valoare medie n 24 de ore. Aceast radiaie nu este pstrat la suprafaa apelor ci este transmis ctre adncime. Presupunnd prin absurd c toat radiaia ar rmne stocat doar n stratul superior de 1m grosime, atunci temperatura acestora ar crete zilnic cu 3,5 gr. C. Observaiile zilnice la nivelul apelor de larg indic ns o variabilitate mic de la o zi la alta, rezultat al disiprii cldurii ctre apele de adncime ( M. Grant Gross, 1990).Toat aceast radiaie primit de la soare nu este reinut n ntregime, o serie de procese de rcire, controlnd bilanul radiativ dintre oceane i atmosfer (evaporaia, radiaia reflectat etc.). Cantitatea total de ap evaporat din oceane ntr-un an este echivalent cu un strat de 1m grosime, valoare care se rentoarce sub forma precipitaiilor i a apei continentale. Din acest motiv se pstreaz o stare general de echilibru n timp ndelungat. Distribuia termic la suprafa corespunde apelor cele mai calde n zoneloe tropicale i subtropicale (25-30 gr. C), iar a celor mai reci n zonele polare (pn la -1,7 gr.C). Diferenieri importante sunt cauzate de masele continentale distribuite neregulat (mai mult n Emisfera Nordic), n apropierea acestora apele fiind mai calde dect cele de larg. Circulaia general oceanic redistribuie temperatura la suprafaa oceanului. Curentul Golfului (Gulf Stream) este responsabil de creterea temperaturii apelor din Atlanticul de NE i implicit de condiiile climatice din Europa occidental. Ali cureni reci transport ape din regiunile polare ctre latitudini joase.

Temperatura medie pentru intervalul 2002-2008 pe baza imaginilor MODIS. Credits Giovanni.Distribuia pe vertical a temperaturiiPe vertical apele prezint o stratificare rezultat din procesele diferite de nclzire. Stratul superior, de amestec va fi mai cald, sub acesta extinzndu-se un strat denumit termoclin. Caracteristica sa este dat de scderea brusc de temperatur pe o adncime redus. Pentru multe sectoare din ocean termoclina este aproape identic cu picnoclina. Apele de adncime sunt omogene cu variaii minore ale temperaturii.

3. SALINITATEAConsideraii generaleVariaiile cele mai mari ale salinitii caracterizeaz apele costiere, pentru cele de larg ecartul fiind mult mai redus. Fiind influenat de aportul apelor continentale, de raportul precipitaii/evaporaie, salinitatea va fi ns mai omogen n comparaie cu temperatura. Dac salinitatea variaz ntre 30-37, temperatura are o amplitudine mai mare: -1.7..30 gr. C.

Salinitatea medie a apelor de suprafa pentru anul 1998. Credits WO Atlas 1998.Salinitatea medie a Oceanului Planetar = 35. Aceasta variaz foarte mult: n largul oceanului avem valori de 33 - 38, n timp ce n apele costiere variaiile pot fi extreme (Marea Baltic - 10, Marea Roie - 42). n afara Mrii Moarte (330), valorile cele mai ridicate se nregistreaz n Marea Roie i Golful Persic: 40-42. Pentru bazinul Mediteranei valorile ating 37-38.Distribuia pe vertical a salinitiiPe vertical se constat valori cu oscilaii mari la suprafa (pn la -200m), apariia unui strat de salt numit haloclin (halos: srat, cu ~100m grosime) i un strat de adncime cu valori constante (34-35).

4. DENSITATEAConsideraii generaleDensitatea apei pure este de 1.000 g/cm3 la 4 gr C. In largul oceanului, densitatea apei de mare are valori medii cuprinse ntre 1.022 i 1.030 g/cm3 (depinznd de salinitate). Temperatura, salinitatea i presiunea influeneaz densitatea apei oceanului, ns doar temperatura i salinitatea influeneaz densitatea apelor de suprafa. Distribuia pe vertical a densitii

5. STRUCTURA APELOR OCEANICEApele din cadrul Oceanului Planetar prezint o structur difereniat n funcie de adncime. Cele costiere vor avea caracteristici aparte fa de apele din larg, generate de mai muli factori: temperatur, salinitate, absorbia luminii etc. Energia solar care ajunge la suprafaa oceanului este folosit n cea mai mare parte n procesele de evaporare. O parte din aceasta va fi nmagazinat la nivelul maselor de ap i ulterior transformat. Ca urmare a nclzirii neuniforme, apele din oceane sunt structurate pe diferite nivele: ape de suprafa, picnoclina i apele de adncime.Apele de suprafa.Deorece variabilitatea termic a acestora este mult mai mare, precum i cea a proceselor de evaporaie sau de aport din precipitaii, stratul superior din oceane va fi cel mai neomogen la nivelul Terrei. Densitatea apelor este aici redus, iar schimbul permanet la interfaa Ocean-Atmosfer le determin o dinamic ridicat. Valurile i curenii contribuie la impunerea termenului de strat de amestec pentru aceste ape de suprafa.

Picnoclina.pycno: densitate clina: salt sau pant. Stratul urmtor corespunde unei schimbri majore la nivelul densitii, variabil cu creterea adncimii. Efectul picnoclinei este de barier pentru micrile verticale ale apelor, constituind fundamentul circulaiei de suprafa.

Apele de adncimeDin cauza prezenei picnoclinei, acestea se "lovesc" ca de un plafon , fiind astfel mpiedicate s se amestece rapid cu apele de suprafa. Singurul schimb direct cu atmosfera se produce doar n zonele polare, acolo unde apele de adncime ies spre suprafa, ca urmare a absenei picnoclinei. Temperatura medie este de 3,5 gr. C, iar omogenitatea acestor mase de ap este cea mai ridicat din n