Raspunsuri Metc

download Raspunsuri Metc

of 13

 • date post

  23-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  22
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Raspunsuri Metc

 • 1

  Cap. 1 Semnale i generarea lor.

  1.Ce tipuri de aparate pot genera semnal sinusoidal ?

  Generatoare de audio-frecven, Generatoare de radio-frecven, Generatoare de funcii

  2.Care sunt principalele caracteristici ale unui generator de audio frecven ? domeniu mult mai larg dect domeniul audio, ceea ce face ca denumirea s fie oarecum improprie. Frecvent, ele acoper domeniul de la 0,1Hz la 1MHz (uneori chiar 10MHz). Sunt generatoare relativ simple, avnd deobicei dou elemente de reglaj:

  Frecvena, n trepte decadice i continuu Amplitudinea, n trepte decadice i continuu

  Principalii parametri de calitate ai unui asemenea generator sunt:

  Factorul de distorsiuni, caracterizeaz msura n care semnalul generat se apropie de un semnal sinusoidal pur; Precizia i rezoluia gradrii scrii de frecven. Evident, acestparametru poate fi controlat i cu un frecvenmetru extern; Stabilitatea frecvenei generate; Posibilitatea controlului amplitudinii generate. Variaia tensiunii generate se face cu ajutorul unui atenuator variabil, care nu este ntotdeauna etalonat n valori ale amplitudinii. Prezint interes constana amplitudinii semnalului generat n toat banda de frecvene acoperit.

  3. Care sunt principalele caracteristici ale unui generator de radio-frecven ?

  domeniul de frecvene cuprins ntre100kHz i n mod curent circa 100MHz. Au posibilitatea de modulare n amplitudine i n frecvena

  4. Desenai schema bloc a unui generator de radio-frecven, specificnd blocurile componente.

  OMF oscilator cu modulaie de frecven; GSM generator pentru semnalul modulator; ASM amplificator pentru semnalul modulator; ARF amplificator pentru semnalul de radiofrecven; MA modulator de amplitudine; AC atenuator calibrat; FN frecvenmetru numeric. VE voltmetru electronic.

  5. Ce tipuri de semnale poate produce un generator de funcii? Schiai fiecare tip de semnal.

  Semnal triunghiular simetric; Semnal sinusoidal; Impulsuri dreptunghiulare, cu factor de umplere reglabil; Semnal triunghiular nesimetric (dinte de fierstru) cu ajutorul reglajului de simetrie.

  Semnal sinusoidal

  6. Reprezentai variaia n timp a unui semnal dreptunghiular simetric de perioad T = 8ms, component medie Um = -2V i tensiune vrf-vrf UVV=8V (reprezentai minim 2 perioade).

  Cap. 2. Osciloscopul

  7. Desenati tubul catodic fr memorie, preciznd zonele i electrozii respectivi.

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

 • 2

  F-filament

  K catod

  G grila

  A1 anod de accelerare

  8. Care sunt tensiunile reglabile ale tubului catodic i ce parametri ai imaginii influeneaz?

  Anodul (A2) este polarizat la o tensiune mai mic dect anodul 1 A (tipic 200-700V). Prin modificarea acestei tensiuni se realizeaz reglajul de focalizare.

  Anodul (A3) este folosit pentru reglarea efectului de astigmatism (spotul devine oval n anumite poriuni ale ecranului). Acest fenomen se datoreaz n special diferenei de potenial ntre anodul A3 i potenialul mediu al plcilor de deflexie. n consecin potenialul anodului A3 se regleaz la potenialul mediu al plcilor de deflexie. Potenialul acestui electrod este apropiat de al anodului de accelerare i este de obicei reglabil.

  9.Deducei expresia sensibilitii sistemului de deflexie pe vertical.

  10. Definii fenomenele de fluorescen, fosforescen i persisten.

  Dou sunt fenomenele care stau la baza funcionrii ecranului: Fluorescen emisie luminoas pe durata bombardrii cu electroni; Fosforescen emisie luminoas care continu dup ncetarea bombardamentului cu electroni.

  persistena imaginii intervalul de timp n care luminozitatea scade de la 90% la 10% din cea iniial dup terminarea bombardamentului cu electroni.(redusa,medie,mare)

  11. Desenai schema bloc a osciloscopului analogic, specificnd blocurile componente.

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

 • 3

  TRG EXT (trigger extern).

  ADX-Amplificatorul deflexiei pe orizontal (PAX) preamplificator Amplificatorul de luminozitate (A Z)

  Circuitele de control al strlucirii (CS)

  12. Desenai schema bloc a osciloscopului digital, specificnd blocurile componente.

  -onvertor analog

  numeric (CAN)

  -bloc de eantionare/memorare (E/M). -CS bloc analogic de condiionare a semnalelor de intrare

  13. Rolul i funciile canaluluii Y.

  1. Asigur impedana de intrare de valoare ridicat a osciloscopului; 2. Realizeaz amplificarea n tensiune, necesar pentru a putea aduce tensiunea de intrare la valoarea necesar sistemului de deflexie (n cazul osciloscopului analogic) sau sistemului de conversie CAN (n cazul osciloscopului digital);

  3. Aceast amplificare este calibrat, aa nct s existe o relaie cunoscut ntre dimensiunea imaginii pe ecran i valoarea tensiunii de la intrare; 4. Face trecerea de la intrarea de regul nesimetric (ntre un punct `cald` i mas) i ieirea simetric, spre plcile de deflexie sau sistemul de conversie CAN;

  5. Asigur protecia la supratensiuni; 6. Permite extragerea semnalului pentru sincronizare intern; 7. Permite realizarea unor reglaje i selecii, urmrind vizualizarea i ncadrarea convenabil n ecran a imaginii.

  14. Reglaje i selecii ale canalului Y.

  1. Selecia modului de cuplaj al semnalului de intrare, cu urmtoarele posibiliti: Cuplaj n curent continuu (CC) Cuplaj n curent alternativ, cu blocarea componentei continue (AC); Conectarea la mas a intrrii (GND ground), de exemplu pentru a vedea poziia spotului pe ecran fr semnal. Efectul acestui comutator este ilustrat n figura 2.10. 2. Coeficientul de deflexie pe vertical reprezint raportul dintre tensiunea y U aplicat la intrarea Y i deviaia rezultat a imaginii pe ecran, exprimat prin numrul de diviziuni y n :

  3.Poziia (deplasarea) pe vertical a imaginii (POZ Y).

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

 • 4

  4.Selecia polaritii imaginii +/ .Permite vizualizarea semnalului y sau y . 5. Selecia modului de vizualizare simultan a semnalelor de pe cele dou (sau mai multe) intrri. CH1 (numai semnalul YA); CH2 (numai semnalul YB); ALT (ambele semnale, n modul alternat); CHOP (ambele semnale, n modul comutat); ADD (suma canalelor de pe cele dou canale, sau diferena lor, dac polaritatea unuia este inversat).

  15. Deducei relaia dintre timpul de cretere (durata frontului) i lrgimea de band a canalului Y.

  16. f0=50Mhz;ts(timpul masurat de osciloscop)=10ns; tf(timpul de crestere)=0.35/50=0.007;tv(timpul real)=sqrt(ts^2+tf^2)=10

  17.f0=80Mhz;tv=5ns;ts=sqrt(tv^2-tf^2)

  18.tv=7ns;f0=40Mhz;U=1V;

  19. Desenai schema bloc a canalului Y, preciznd elementele componente i rolurile lor.

  Principalele componente funcionale sunt: Comutatorul modurilor de cuplaj (CC, AC, GND)

  Atenuatorul calibrat (ACY) Preamplificatorul canalului Y (PAY) Comutatorul de canale (CC) Amplificatorul de deflexie pe vertical (ADY)

  Comutatorul modului de cuplaj permite vizualizarea semnalului cu sau fr component continu sau, pe poziia GND (Ground), permite vizualizarea nivelului de zero

  Atenuatorul calibrat permite modificarea n trepte calibrate a coeficientului de deflexie pe vertical. Preamplificatorul canalului Y Realizeaz o bun parte din funciunile specifice canalului Y:

  realizeaz o prim amplificare a semnalului de la ieirea atenuatorului face trecerea de la intrarea asimetric la ieire simetric (diferenial) necesar pentru sistemul de deflexie; asigur o impedan de intrare mare (Rin=1M, Cin=1080pF); asigur protecia la supratensiuni aplicate pe borna de intrare; extragerea unui semnal pentru sincronizarea intern. n acest bloc se realizeaz reglajele i seleciile specifice canalului Y, mai puin treptele pentru y C , realizate n atenuatorul calibrat. Comutatorul de canale Este necesar n cazul n care osciloscopul are mai multe canale Amplificatorul de deflexie

  Amplificator diferenial de band larg Are amplificare fixa Funcioneaz la nivel mare 20. Deducei condiia de compensare perfect pentru atenuatorul compensat.

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

  Bo4danHighlight

 • 5

  21.

  22. Care sunt modurile de lucru ale comutatorului de canale ? n ce situaii este de preferat fiecare dintre ele (explicai de ce) ? 1. Modul alternat

  Semnalele sunt afiate alternat. La fiecare curs se afieaz un semnal. Acest mod de lucru este util pentru semnale de frecvene mari (perioad mic) 2. Modul comutat

  Pe ecran sunt afiate eantioane (fragmente) din cele dou imagini.Comutatorul de canale comut de la o imagine la alta cu o frecven de ordinul sutelor de kHz. Modul de lucru comutat este util pentru frecvene joase

  23. =>A0=1/(0,1*20)=0.5

  24. Explicai noiunea de sincronizare a osciloscopului i artai care sunt elementele de reglaj ce permit sincronizarea.

  Pentru a avea o imagine stabil pe ecran(sincronizata), trebuie ca toate cadrele s fie identice. Pentru aceasta osciloscopul dispune de cteva elemente de reglaj. Nivelul de declanare (sau pragul triggerului, marcat de obicei prin LEVEL) - p U Frontul semnalului de sincronizare pe care are loc declanarea (marcat prin SLOPE).

  25. Elemente de reglaj n canalul X.

  1)Un reglaj esenial al bazei de timp este cel referitor la coeficientul dedeflexie pe orizontal, Cx, exprimat n secunde (milisecunde, microsecunde,nanosecunde)/diviziune. Se ntlnesc de obicei trei reglaje pentru acest parametru:

  In trepte fixe (ex: 1ms/div, 0,5ms/div, 20s/div) Continuu (necalibrat) Extensie pe X (de obicei n treptele x5, x10, x50) 2)Exist i n cazul canalului X un reglaj al pozi