Raspunsuri Convertoare

download Raspunsuri Convertoare

of 34

 • date post

  15-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  231
 • download

  1

Embed Size (px)

description

nm,

Transcript of Raspunsuri Convertoare

1. Factorii principali care au determinat i contiunu s marcheze evoluie pieei globale a energiei sunt creterea populaiei mondiale i modelele de cretere i dezvoltare economic. Modelul clasic de dezvoltare economic este cel de tip industrial. Chiar dac n ultimul deceniu se caut i alte variante, cuprinse n general n sintagma dezvoltrii durabile i care reprezint n esen modele care utilizeaz analize mai extinse ale influenelor asupra mediului, a modelelor de civilizaie locale, ori a vitezei de epuizare a resurselor naturale, totui experienele din ultimele decenii i n primul rnd experienele Chinei i Indiei au permis urmtoarele concluzii:-dezvoltarea economic presupune o prim etap de dezvoltare de tip industrial extensiv, care se bazeaz, n condiiile economiei globale, pe avantaje comparative privind costurile de producie, generate att prin preul atractiv al forei de munc ct i prin costurile utilitilor, terenului, etc.-atragerea invesiilor strine inpune existena unei infrastructuri bine structurat, la nivel de transporturi, comunicaii, energie i alte faciliti.-dimensiunea pieii interne devine un element determinat n opiunile de relocare a unitailor de producie-o rat demografic pozitiv combinat cu politici publice responsabile n domeniile educaional, sanitar sunt de asemenea factori decisivi-toate aceste elemente trebuiesc susinute suplimentar de stabilitate politic, legislativ i de un cadru social linititn cazul n care condiiile menionate sunt ndeplinite, dezvoltarea economic produce i efecte sociale, de la mutaii masive de populaie i extinderea galopant a mediului urban, la creterea nivelului de trai i adoptarea rapid a modelului de civilizaie de tip occidental. Astfel, modelul actual de dezvoltare econiomic a artat c att aspectele privind dezvoltarea de tip industrial ct i aspectele sociale derivate din aceasta produc o cretere masiv a cererii de energie.

2. Principalele surse de energie sunt :combustibili fosili(carbune,petrol,gaze naturale),forta apelor curgatoare si energia atomica.3. Dezvoltarea economic i evoluiile demografice au determinat ca situaia din 1973 s devin la nivelul anului 2005:O analiz sumar a acestor date relev zonele unde a avut loc dezvoltare economic, respectiv cine a reuit s profite de oportunitile globalizrii, n primul rnd China i statele asiatice, zonele care nu au reuit s accead la instrumentele dezvoltrii (Africa, America Latin, spaiul ex-sovietic). n acelai timp se pot demonta rapid principalele teme ale micrilor antiglobalizare, care acuz statele membre OECD de forme de consum iresponsabil i de accentuarea polurii, n varianta actual a procesului de ncalzire global.Dac se privete evoluia consumului energetic primar al statelor OECD pentru perioada 1972-2005 se poate evidenia ponderarea dinamicii creterii, aa cum este redat n graficul din Fig.3. Gruparea statelor s-a realizat pe criterii geografice conform notaiilor:Necesarul statelor OECD n intregul lor a fost la nivelul anului 1973 de 3762 Mtoe i a ajuns n anul 2005 la 5546 Mtoe. Ponderea procentual a celor trei grupa de state a evoluat n favoarea statelor din zona Pacificului, ca urmare a performanelor de dezvoltare ale acestor state i mai ales al Coreei de Sud.

Aa cum am amintit, repartiia resurselor primare de energie este neuniform, la fel cu repatiia geografic a principalilor consumatori. Singurele excepii notabile sunt USA i ntr-o mai mic masur China, care reprezint att mari productori ct i mari consumatori. i cum societatea contemporan este nc plasat energetic sub semnul petrolului, vom analiza principalii actori de pe scena resurselor, exportului i consumului de petrol. Primele 10 state care produc cele mai mari cantiti de petrol sunt:1.Arabia Saudit, produce 507 Mt, respectiv 12,9% din producia mondial2.Rusia, produce 477 Mt, respectiv 12,1% din producia mondial3.SUA, produce 310 Mt, respectiv 7,9% din producia mondial4.Iranul, produce 216 Mt, respectiv 5,5% din producia mondial5.China, produce 184 Mt, respectiv 4,7% din producia mondial6.Mexic, produce 183 Mt, respectiv 4,6% din producia mondial7.Canada, produce 151 Mt, respectiv 3,8% din producia mondial8.Venezuela, produce 151 Mt, respectiv 3,8% din producia mondial9.Kuweit, produce 139 Mt, respectiv 3,5% din producia mondial10. Emiratele Arabe, produce 134 Mt, respectiv 3,4% din producia mondial

Urmtoarea list va cuprinde primii 10 exportatri mondiali de petrol. Se poate observa c unele state sunt prezente pe ambele liste, dar e important de subliniat faptul c SUA i China nu se regsesc pe lista exportatorilor, respectiv c resursele naturale acestor state nu pot singure s satisfac nivelul consumului. Este oarecum surprinztor s ntilnim pe lista primilor 10 exportatori de petrol i dou state dezvolate, Norvegia i Canada. Aceasta are mai mult explicaii. Mai nti trebuiesc luate n considerare dimensiunile demografice relativ reduse dar i faptul c cele dou state au resurse alternative de energie, Norvegia fiind de multa vreme un exemplu de utilizare a resurselor hidroenergetice iar Canada avnd un important program nuclear.Primele 10 importatoare de petrol sunt statele din urmatoare list. Este important de amintit ca toate aceste date statistice, din cele trei liste, se refer la anul 2006.1. SUA, import 582 Mt2. Japonia, import 213 Mt3. China, import 127 Mt4. Coreea de Sud, import 115 Mt5. Germania, import 112 Mt6. India, import 99 Mt7. Italia, import 95 Mt8. Frana, import 84 Mt9. Olanda, import 62 Mt10. Spania, import 60 MtCum era de ateptat, lista primilor 10 importatori de petrol cuprinde state dezvoltate. Singura excepie este India, care este la mijlocul listei prin fora sa demografic. Miliardul de locuitori al Indiei, indiferent de gradul de dezvoltare economic general al rii, determin un consum semnificativ. Aceast realitate economic determin interesul investiional al marilor companii, respectiv faptul c o mare piaa intern determinat de dimensiunea demografic poate asigura un consum atractiv pentru o larg palet de bucuri i servicii.O alt important resurs energetic este reprezentat de gazele naturale. Ele sunt cu att mai importante cu ct strategia eleborat de Uniunea European n plan energetic a fixat pentru secolul 21 ca satisfacerea necesarului de energie primar s se realizeze preponderent prin importul de gaze naturale. La momentul adoptrii acestei decizii au fost o serie de factori care au determinat-o, factori de natur economic, politic i tehnologic. Investiiile realizate n acest scop, dezvoltarea infrastructurii specifice au plasat acum Uniunea European ntr-o situaie delicat, ea fiind extrem de dependent de importul de gaze naturale din Rusia.

4. Investitiile in surse alternative de energie (conform scenariu OECD)Segmentului productiei de energie ii este alocat 62% din totalul investitiilor in energie in tarile menbre OECD. Politicile alternative incluse in proiectul amintit, include promovarea combustibililor cu continut redus de carbon ori combustibilii non-carbon dar si imbunatatirea randamentelor.In Fig.3 sunt prevazute investitiile din segmentul energetic, in tarile OECD, conform celor doua scenarii, cel de referinta si cel alternativ, respectiv scenariul care include reducerile semnificative de noxe. Producerea de energie va fi afectata din doua directii:-cererea de energie electrica se va diminua din cauza politicilor de imbunatatire a randamentelor-oferta de combustibili (fuel mix) va fi diferita de cea din prezentTotalul investitiilor conform politicilor scenariului alternativ sunt de 2700 miliarde $, cu aproape 20% mai reduse decit cele prevazute in scenariul de referinta. Aceste diferenta sunt mult mai pronuntate pe ultima decada a perioadei analizate. Ca rezultat va produce un prt mai ridicat al energiei electrice. Fig.3. Investitiile in energie (in tarile OECD) conform celor doua scanarii

Implementarea noilor politici energetice promoveaza sursele neconventionale, regenerative care vor avea un deosebit impact asupra investitiilor necesare in aceste noi surse de electricitate. Conform Fig.4 ele vor absorbi 25% din totalul investitiilor fata de 17% in varianta scenariului de referinta.Cele mai importante investitii sunt in domeniul bio-gaz, energie solara si energia vintului. Aceste investitii vor deveni cu atit mai atractive cu cit ele se vor apropia mai mult de costurile actuale, in centralele conventionale.

5. Pentru reducerea emisiilor de CO2 au fost elaborate mai multe programe, strategii care implica un intreg set de politici in domeniul energetic. Cel mai cunoscut proiect mondial este Protocolul de la Kyoto. In acest sens OECD a elaborate un scenariu elternativ care analizeaza impactul asupra pietii de energie, a consumului de combustibili si de energie in cazul implementarii masurilor si politicilor de reducere a emisiilor de CO2 .Acest scenariu include politici mai agresive de reducere a emisiilor de CO2 dar si a dependentei de importul de energie a acestor tari. Politicile privesc toate domeniile consumatorilor (rezidentiali, servicii, industrie, transporturi, generarea de putere) Conform acestui scenariu cererea totala de energie primara in tarile Uniunii Europene se reduce cu 9.2% pina in 2030, adica cu 167 Mtoe. Gazele naturale vor contribui semnificativ prin ponderea de 87% in generarea de energie.

6. Energia solar, Energia hidroelectric, Energia mareelor, Energia geotermal, Energia eolian.

7. Primele fenomene care in de domeniul electric, observate i utilizate de ctre umanitate au fost cele magnetice i electrostatice. Civilizaia chinez a folosit acul magnetic ca instrument de orientare spaial nc de acum 2200 de ani. Antichitatea greac, Thales din Milet, a observat fenomenele de electrizare, de ncrcare electrostatic, a bucilor de chihlimbar, dar i interaciunea acestora cu alte corpuri, fire de ln, pr de animale ori uman, alte materiale textile. Tot grecii, Pliniu, Platon, cunoteau anumite proprieti ale materialelor magnetice (magnetita) i interacinea acestora cu fierul. Dei