Raport UE China

of 15 /15

Embed Size (px)

description

Raport post proiect - EU China Youth Forum and Festival

Transcript of Raport UE China

Page 1: Raport UE China
Page 2: Raport UE China

Cuprins

Introducere

Activităţi

Concluzii pe marginea sesiunilor

Posibilităţi viitoare de cooperare

Propuneri de proiecte

Anexa 1 - apariţii media

Anexa 2 - baza de date (participanţi şi invitaţi)

Page 3: Raport UE China

Raport post-eveniment:EU China Youth Festival and Forum

Introducere

Acest raport a fost realizat în urma proiectului EU China Youth Festival and Forum, organizat de către All China Youth Federation sub auspicile EU China Youth Year, de către reprezentantul României în cadrul proiectului, Gabriela Radu. Proiectul a avut două părţi: Festivalul de tineret UE China (9-10 august Shenzhen) şi Forumul de tineret UE China ( 11-13 august, care a avut loc în Shenzhen şi în Guangzhou).

Page 4: Raport UE China

Activităţi 9 august

18:00 – 21:00 Cina festiva – deschiderea festivalului de tineret (Shenzhen O City Hotel).

Deschiderea formala a evenimentului s-a bucurat de prezenţa reprezentanţilor All China Youth Federation şi a Şefului delegaţiei UE Katarina Nevedalova, europar-lamentar din partea Slovaciei şi vice-preşedinte al European Youth Forum.

Activităţi

Page 5: Raport UE China

Raport post-eveniment:EU China Youth Festival and Forum

Activităţi 10 august

10:00 – 12:00 Vizitarea fortăreţei Dapeng 14:30 – 17:00 Vizitarea sediului companiei Huawei

20:00 – 22:00 Concertul universitar internaţional “Punţi de prietenie”

Page 6: Raport UE China

Activităţi 11 august

9:00 – 12:00 Sesiune plenară a Forumului de tineret UE China

Prima sesiune: Moderator Dong Xia – vice secretar All China Youth FederationVorbitori: - Pan Gang – vice preşedinte All China Youth Federation, preşedintele grupu-lui industrial Yili- Pascal Lejeune – directorul programului YiA, Directoratul General pentru Educaţie şi Cultură, Comisia Europeană- Katarina Nevedalova - europarlamentar din partea Slovaciei şi vice-preşedinte al European Youth Forum.

A doua sesiune: Moderator Wu Wei, director al departamentului international All China Youth FederationVorbitori: - Pi Jun(vice secretar general al Asociaţiei Tinerilor Voluntari) – Youth par-ticipation: stabilizer in Profound social changes- Erik Gustaf Amn (profesor de ştiinţe politice, Universitatea din Uppsala) – Condiţiile pentru implicarea tinerilor în probleme civice şi sociale- Xi Jieying( director CYCRC – China Youth and Children Research Cen-tre) – youth participation in policy making, - Robert Bernard Thompson – rolul tinerilor în formarea politicilor publice

Activităţi

Page 7: Raport UE China

Raport post-eveniment:EU China Youth Festival and Forum

13:00 – 14:30 Vizitarea complexului Vanke

14:30 – 17:30 Sesiuni paralele de discuţii cu reprezentanţii organizaţiilor de tineret din China

Grupul nr. 1 – Voluntariat

Grupul nr. 2 – Dezvoltarea comunitară

Grupul nr. 3 – Protejarea drepturilor tinerilor

Grupul nr. 4 – Participarea tinerilor la formarea politicilor publice

Page 8: Raport UE China

Activităţi 12 august

9:00 – 12:00 Vizită oficială – reservaţia naturală Mangrove 14:00 – 16:00 Dialog între reprezentanţii NPC şi CPPCC şi reprezentanţii de tineret din Uniunea Europeană

18:00 – 22:40 Universiada

Activităţi

Page 9: Raport UE China

Raport post-eveniment:EU China Youth Festival and Forum

Activităţi 13 august

10:00 – 11:30 Vizită oficială – Comunitatea Hongyuan 18:00 – 20:30 Recepţie la bordul unui vas pe râul Perlei

Activităţi 14 august

9:00 – 10:00 Vizita oficială – Palatul copiilor (Guangzhou)

10:00 - 11:30 Muzeul provincial Guangzhou 12:30 – 14:30 Vizita oficiala (templu-muzeu)

Page 10: Raport UE China

Activităţi 10 august

Vizitarea sediului companiei HuaweiDelegaţia europeană a fost primită la sediul central al Huawei, din provincia Guangdong. de către mai mulţi reprezentanţi ai companiei. Huawei este cel mai cunoscut brand chinez-esc la nivel internaţional; compania produce echipamente de telecomunicaţii.Vizita a inclus expunerea ultimelor proiecte ale Huawei în materie de electronice, punân-du-se un accent deosebit pe telefoane mo-bile. Huawei intenţionează să lanseze pe piaţa occidentală o serie de telefoane high tech, care vor rivaliza cu produsele populare în rân-dul tinerilor precum iPhone şi HTC. După prezentarea companiei delegaţii au participat la o recepţie, tot la sediul companiei, care in-clus un program artistic. Sesiunile de întrebări cu reprezntanţii com-paniei au fost relativ scurte, lăsând impresia că din cauza unui program încărcat nu se poate răspunde mai în detaliu. Pozele în cadrul in-cintei au fost interzise, în ciuda asigurărilor în prealabil că va putea fi fotografiat sediul şi orice se află în el.

Concertul universitar internaţional “Punţi de prietenie”

Concertul a fost o splendidă demonstraţie de talent din partea tinerilor reprezentanţi ai universităţilor din Sidney, Berlin, Tyumen, Cornel, Cape Town, Shezhen, Taipei şi Hong Kong,.

Activităţi 11 august

Sesiune plenară a Forumului de tineret UE ChinaO serie de prezentări pe tema politicilor de tineret şi implicarea tinerilor în redactarea acestora. Reprezentanţii UE au prezentat programele de tineret din Europa în timp ce reprezentanţii chinezi au vorbit despre spir-itul antreprenorial în rândul tineretului chin-ez, dând exemple ilustrative, iar profesorul Amn şi profesorul Thompson au vorbit de-spre importanţa implicării tinerilor în viaţa socială pentru a contracara efectele negative ale unor fenomene precum violenţa şi teror-ismul.

Sesiuni paralele de discuţii cu reprezentanţii organizaţiilor de tineret

din China

Discuţiile au fost printre puţinele ocazii de interacţiune directă cu reprezntanţii organizaţiilor de tineret din China. În cadrul sesiunilor au fost discutate diferenţele între tipurile de proiecte organizate de către tinerii din China, respectiv Uniunea Europeană, şi totodată câteva programe pentru finanţarea proiectelor în comun, între cele două regiuni.

Activităţi

Page 11: Raport UE China

Raport post-eveniment:EU China Youth Festival and Forum

Activităţi 12 august

Dialog cu reprezentanţii NPC (National People s Congress) şi CPPCC (Chinese People’s Political Consultative Conference)

Dialogul a constat în o serie de prezentări din partea oficialilor chinezi iar fiecare prezentare a fost urmată de o sesiune de întrebări. Datorită unor probleme de traducere întrebările puse de reprezentanţii europeni nu au primit răsounsurile căutate (întrebările nu au fost traduse corect de către translatori, motiv pentru care răspunsurile oficialilor au părut a fi scoase din context).

Activităţi 13 august

Vizită oficială – Comunitatea Hongyuan

Delegaţia a avut ocazia să vadă o serie de centre pentru participare publică (varianta chineză pentru ONG urile europene) şi o parte din proiectele realizate de către centrele respective (în mare parte axate pe dezvoltare antreprenorială şi socială).

Page 12: Raport UE China

Propuneri de proiecte

În urma proiectului am avut ocazia să întâlnesc mai multi tineri cercetători interesaţi de zona Asiei de Sud Est, în special China dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret locale (în mare parte din universităţi) şi totodată să înţeleg mai clar procesul de cooperare cu partea chineză. Din prisma ideilor schimbate cu acestia dar şi a perspectivelor locale de cooperare îmi propun să pornesc următoarele proiecte de cercetare:

. Studiu asupra percepţiei în mass media (China văzută în mass media din România, respectiv România văzută în mass media din China) pe structura folosită în cadrul unui proiect similar în cadrul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning şi cu ajutorul reprezentanţilor chinezi

- Studiu comparativ legat de practicile economice informale din rândul tinerilor/studenţilor din România şi China şi impactul culturii locale asupra celor care au ocazia să studieze în altă ţară decât cea de origine

În afara celor două studii cantitative doresc să scriu o lucrare de cercetare legată de sistemul bancar chinez, la nivel macroeconomic.

Pentru studii am abordat deja tinerii care s-au arătat interesaţi de proiect (dintre cei cu care am avut ocazia să vorbesc în cadrul formului) şi voi apela la ESN, European Youth Forum şi All China Youth Federation pentru a realiza colectarea de date. În ceea ce priveşte lucrarea de cercetare am apelat la ajutorul profesorului Lajos Bokros (CEU) care are o experienţă bogată în ceea ce priveşte sistemul bancar chinezesc şi la domnul Gabriel Ghelmegeanu, preşedinte al Camerei de Comerţ România China.

În ceea ce priveşte diseminarea rezultatelor proiectului doresc să organizez:

- o serie de conferinţe în universităţile din Bucureşti pe diverse teme abordate în cadrul proiectului cu ajutorul tinerilor chinezi care studiază în Bucureşti. În acest sens doresc sa contactez mai multe ONG uri care au baze de date cu studenţi străini în România (Erasmus Student Network, AIESEC) sau care au o deschidere internaţională (LSRS);

- o masă rotundă cu reprezentanţi ONG-urilor de tineret (în mare parte ONGS-uri) pentru prezentarea opotunităţilor de colaborare cu cele din China;

- o dezbatere publică în urma rezultatelor studiului referitor la percepţia din mass media.

Page 13: Raport UE China

Raport post-eveniment:EU China Youth Festival and Forum

Posibilităţi viitoare de cooperare

- Organizaţia Youth Forum, de care aparţin o bună parte din reprezentanţii europeni prezenţi şi liderul delegaţiei UE (Katarina Nevedalova).

- Asia Centre - think tank din Paris, care realizează studii în domeniul relaţiilor internaţionale din regiunea Asiei

- Centre for International Initiatives - think tank din Varşovia, cu o componentă legată de geopolitică în regiunea Asiei de Sud Est

Page 14: Raport UE China

Anexa 1 - apariţii media China

- Reportaj TV referitor la forum - link

- Reportaj TV referitor la Universiadae

http://www.tudou.com/programs/view/K8_TaIX0-Y0/

http://video.sina.com.cn/v/b/58529899-1802518255.html

http://video.sina.com.cn/v/b/58542672-1047453724.html

Concluziile exprimate nu reprezintă poziţia VIP România sau Econosofia, şi sunt opinile personale ale reprezentantului de tineret prezent la forum.

Page 15: Raport UE China