radiografie dentara

14
RADIOGRAFIA DENTARA

description

Rsdiogafir dentara

Transcript of radiografie dentara

Page 1: radiografie dentara

RADIOGRAFIA DENTARA

Page 2: radiografie dentara

Radiografia dentara reprezinta o imagine a dintilor, maxilarului si tesuturilor inconjuratoare, obtinuta prin expunere la radiatii electromagnetice. Razele X au capacitatea de a penetra corpul si sunt absorbite in diferite grade, in functie de densitatea tesutului. Astfel, structurile dense sunt redate cu alb, tesuturile moi cu nuante de gri, iar cavitatile cu negru, radiografiile aratand ca negativele unor fotografii.

Page 3: radiografie dentara

Radiografia dentara reprezinta o parte integranta practicii stomatolgice si ii ajuta pe medici sa descopere problemele care nu sunt vizibile la o consultatie obisnuita:- carii interdentare sau situate sub obturatii- fisuri sau alte anomalii in obturatii- scaderi in masa osoasa asociate cu bolile parodontale- probleme in camera pulpara sau canalul radicular- pregatirea si fixarea implanturilor, aparatelor ortodontice si protezelor;- radiografiile evidentiaza alte anomalii, cum ar fi chisturi, cancer sau alte schimbari asociate cu bolile metabolice si sistemice

Page 4: radiografie dentara

Tipuri de radiografii dentare 1. Radiografiile dentare intraorale

• Radiografie cu film muscat-evidentiaza coroanele dintilor, aratand in acelasi timp dintele de sus si cel corespunzator de jos. Medicul poate observa din acest tip de imagine cele mai intalnite probleme stomatologice: caria, tartrul, pierderi in densitatea osoasa si boli gingivale. Pentru efectuarea acestui tip de radiografie se introduce filmul in gura pacientului si acesta trebuie sa efectueze o muscatura cat mai naturala.

Page 5: radiografie dentara

• Radiografie retroalveolara periapicala. Aceasta ofera o imagine a intregului dinte, de la coroana pana la radacina si osul in care aceasta este ancorata. Radiografia ajuta medicul sa identifice unele dintre cele mai comune probleme: caria, abcesul dentar, modificari in densitatea osului, boli gingivale, starea lucrarilor de restaurare, prezenta tartrului, dinti impactanti sau fisuri. Filmul este amplasat in interiorul gurii, fiind tinut fie de un dispozitiv

Page 6: radiografie dentara

• Radiografie ocluzala - maxilara si mandibulara. Acest tip de radiografie este mai mare decat primele doua si evidentiaza localizarea si dezvoltarea dintilor. O radiografie ocluzala cuprinde intreaga arcada, fie cea superioara, fie cea inferioara. Este utilizata pentru a vedea dintii care inca nu au erupt, fracturi de maxilar, chisturi, abcese si obiecte straine.

Page 7: radiografie dentara

2. Radiografiile dentare extraorale sunt efectuate cu filmul in afara cavitatii bucale si au dimensiuni mult mai mari. Acestea sunt concentrate pe maxilar si craniu, oferind o imagine de ansamblu a danturii. Radiografiile extraorale contin mai putine detalii si sunt utile pentru a monitoriza dezvoltarea si relatia dintilor cu maxilarul si oasele fetei • Radiografie panoramica sau Ortopantomografie. Radiografia panoramica ofera imaginea intregii danturi si a maxilarului pe un singur film. In timpul procedurii, mecanismul se roteste in jurul capului, in timp ce pacientul este complet nemiscat. Acest tip de radiografie capteaza imaginea unor locuri mai greu accesibile, cum ar fi maselele de minte sau articulatiile temporo-mandibulare. Desi pune foarte bine in evidenta fracturile mandibulare si alte afectiuni in aceasta zona, imaginea panoramica nu este eficienta evaluarea densitatii osoase si a cariilor.

Page 8: radiografie dentara

• Proiectii cefalometrice sau Teleradiografii de fata si profil. Acest tip de radiografie evidentiaza intregul craniu si este folosita pentru a examina dintii in legatura cu maxilarul si profilul pacientului. Este utilizata in special de catre medicii ortodonti

• Salivografie sau Sialografie. Reprezinta evidentierea glandelor salivare intr-o radiografie, cu ajutorul substantelor de contrast. Salivografia permite diagnosticarea unor afectiuni specifice glandelor salivare - blocaje, boala Sjogren, etc.

Page 9: radiografie dentara

Tomografie computerizata dentara

Aceasta evidentiaza structurile interioare ale corpului in imagini bidimensionale, "in felii". Acestea permit efectuarea unor masuri de mare precizie in zona laterala mandibulara, pe arcada superioara, in zona sinusurilor si a foselor nazale. Tomografia computerizata dentara este utilizata pentru a identifica probleme legate de oasele fetii, cum ar fi tumori sau fracturi, de catre specialistii in endodontitie, implantologie si chirurgie buco-maxilo-faciala.

Page 10: radiografie dentara

Radiografia dentara si riscurile pentru corpul uman

Aceste tipuri de radiografii nu afecteaza starea de sanatate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mica. Totodata, fiecare persoana este expusa zilnic la diverse radiatii din mediu - cuptor cu microunde, telefon mobil, sau din spatiu. Cu toate acestea, efectele radiatiilor se pot cumula in timp si pot produce leziuni celulare, astfel incat numarul de radiografii trebuie sa fie limitat la recomandarea medicului.

Page 11: radiografie dentara

Radiografia dentara in timpul sarcinii

Precautii speciale sunt indicate doar pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, insa ca o masura de precautie suplimentara, deoarece radiografia dentara are ca tinta exclusiva maxilarul, iar restul corpului este protejat de sortul de plumb. In general femeilor insarcinate nu le este recomandata expunerea la radiatii, in special in primul trimestru de sarcina.

Page 12: radiografie dentara

Radiografia dentara la copii In cazul copiilor, Razele X

pot fi folosite pentru supravegherea dinţilor care erup, permitând medicului dentist diagnosticarea problemelor şi întocmirea planului de tratament stomatologic. Dacă problemele dentare sunt identificate şi tratate încă din stadiu incipient, tratamentele ulterioare sunt mult mai confortabile pentru copil şi, în acelaşi timp, mai ieftine. Majoritatea medicilor recomandă copiilor o radiografie o dată la 12 luni

Page 13: radiografie dentara

Cateva sfaturi penru evitarea problemelor dentare

1. Periajul. Atat cariile, cat si afectiunile parodontale sunt cauzate de infectii cu bacterii ce se gasesc intr-un nivel ridicat in placa bacteriana; prevenirea problemelor de sanatate dentara se face astfel, in primul rand, prin indepartarea zilnica a placii bacteriene.

! Utilizarea zilnica a atei interdentare este obligatorie 2. NU fuma! Fumatul: - creste semnificativ riscul cancerului oral - determina accelerarea evolutiei bolilor parodontale -determina raspunsul nefavorabil la tratament 3. Vizite regulate la stomatolog 4.Folositi zilnic apa de gura 5. Guma de mestecat fara zahar-Este benefica prin cresterea

fluxului salivar, ce paricipa la procesul de autocuratire si de asemenea, impiedica scaderea ph-ului salivar.

6. Consum scazut de zaharur

Page 14: radiografie dentara

Elev:Ciocoiu Laura-AndreeaScola postliceala “Carol Davila”Anul:1D