Proiect Mkt - Flipchart

of 55 /55
( FLIPCHART ) Prof.indrumator : Studente: - Prep.Univ.Drd.Adrian Monoranu - Hanu Mihaela

Embed Size (px)

description

proiect FEAA marketing

Transcript of Proiect Mkt - Flipchart

( FLIPCHART )

Prof.indrumator: Studente:

- Prep.Univ.Drd.Adrian Monoranu - Hanu Mihaela

- Hondru-Cosug-Ramona

grupa 1222, modul 1

- 2004

FLIPCHART MULTIFUNCTIONAL

CUPRINS: INTRODUCERE...2CAP.1.PIATA4 1.1. Identificarea pieei............................................................................................4 (descriere ;evoluie; perspective de dezvoltare; structur)

1.2. Caracterizare ( profil consumatori)..........71.3. Segmentarea pieei............................................................................................8 1.3.1. Criterii de segmentare...............................................................................8 1.3.2. Modaliti de segmentare.........................................................................9

1.4. Piaa int.........................................................................................................10CAP.2.CONFIGURAREA PRODUSULUI...........................................112.1. Atribute............................................................................................................11(fizionomie,caracteristici fizice, utilizare principal, secundar) 2.2. Sistem de susinere..........................................................................................14(marc, ambalaj, service, garanie...)

2.3. Linia de produse.............................................................................................172.4. Diferenierea i poziionarea mrcii..............................................................19CAP.3. PRETUL........................................................................233.1. Factorii care influeneaz preul....................................................................23

3.2. Strategia de pre..............................................................................................243.3. Nivelul preurilor............................................................................................24CAP.4. CONFIGURAREA PROMOVARII..........................264.1. Reclama...........................................................................................................264.2. Promovarea vnzrilor..................................................................................294.3. Relaiile publice..............................................................................................30CAP.5. DISTRIBUTIA.............................................................315.1. Extinderea teritorial a distribuiei..............................................................315.2.Intensitatea reelei de distribuie i structura canalelor..............................31INTRODUCEREFirma S.C. FLIPPERS.RL cu sediul in IASI, bulevardul Carol1, nr. 21, are ca obiect de activitate comercializarea produselor de papetrie. Firma a luat fiin la 1 septembrie 1999, si inca de la lansare s-a bucurat de un real succes.n mediul afacerilor sau pur i simplu n mediul n care lucrm trebuie s existe o ordine desvrit dei acest lucru este greu de realizat innd cont de multitudinea de informaii cu care se lucreaz precum i de viteza cu care acestea circul.

n astfel de medii, important este i comunicarea ntre membrii unei echipe sau ntre colegi,aceasta fiind elementul esenial n atragerea obiectivelor propuse.

Primul pas n realizarea acestor probleme l reprezint contientizarea lor, de aceea politica de marketing a unei firme ce produce sau comercializeaz articole pentru birou va ine ntotdeaune de necesitatea comunicrii i meninerii ordinii.FlipchartulMultifuncional reprezint un produs de vrf folosit n cadrul unor prezentri, conferine,traininguri oferind o garanie a calitii, eficienei i rapiditii.Afacerea noastr este pe ct de util pe att de profitabil i de plcut. Ea se concretizeaz ntr-un atelier i un magazin propriu de desfacere.

Considerm c va fi o afacere ideal deoarece:

- necesit investiii mici, firma existnd pe pia de 5ani;

- de la nfiinarea sa, firma a urmrit s-i creeze un renume n comercializarea diferitelor accesoriii de birou( flipcharturi,rezerve de hrtie,markere,pixuri,burei de tergere...)- profituri mai mari;

- posibilitile de extindere sunt nelimitate;

Activitatea n atelier este organizat astfel:program zilnic de luni pn nineri de la 8.00-18.00 cu o pauz de mas ntre 12.00-13.00,magazinul propriu este deschis zilnic de luni pn vineri ntre orele 8.00-20.00 i smbta ntre 8.00-14.00.

Un avantaj al firmei noasre este numele de marc pe care am nregistrat-o la O.R.C i pe care-l asociem produselor noastre ca garanie a calitii acestor,astfel crendu-se o pia stabil, superioar concurenei.Marca de comer FLIPPER ,pe care o vom imprima pe fiecare flipchart o vom susine prin activitatea promoional ce va cuprinde participri la diverse trguri i expoziii precum i un clip i spot publicitar.Unul din dezavantajele prezente ntr-o astfel de afacere este faptul c flipchartul are o durat de utilizare relativ mare.ns, vom ncerca s atenum acest dezavantaj prin oferirea unor diferite modele,mrimi din acest tip de produs i prin comercializarea diferitelor accesorii de birou.

Firma S.CFLIPPERS.R.L cuprinde toate compartimentele unei bune colaborri i asigurri a succesului fermei:marketing, producie,financiar-contabil, personal.

Furnizorii notri sunt firme ce asigur societii resursele necesare desfurrii activitii n baza unor relaii de vnzri-cumprri eficiente.

Principalul furnizor al firmei noastre este S.C ALCHIM S.RL de la care achiziionm aluminiu, materie prim de cea mai bun calitate.Aceast firm are o bun localizare geografic, asfel nct activitatea noastr nu este ntrerupt de o aprovizionare lent.Principalii clieni sunt organizaiile, asociaiile, organismele publice, hotelurile, societile comerciale, instituiile de nvmnt i instituiile nonguvernamentale cu sediul n Iai,obiectivul firmei fiind sadisfacerea ct mai deplin a acestora.

Comunicarea va fi elementul cheie n relaiile dintre firm,furnizor i clieni.

Pe lng beneficiile rezultate de pe urma acestei afaceri, motivul pentru care dorim s o iniiem este chiar lipsa uneia similare, de o amploare la care dorim s ajungem i implicit concurena destul de limitat la nivelul oraului Iasi.Practic nu exist un astfel de atelier n ora, iar fa de produsele similare din magazine deinem avantajele calitii,originalitii i actualitii.

CAP.1.PIATA

1.1.Identificarea pieei(descriere;evoluie;perspective de dezvoltare;structur)

Piata apare ca o reea de relaii interumane i relaii de afaceri care iau natere, n mod inevitabil ntre aproape toate categoriile de ageni din societate.Ea reprezint timpul i spaiul n care agenii activi din societate vin s comunice unii cu alii i s schimbe ntre ei bunuri cu valoare de schimb.

Marketingul, ns, nu este preocupat de identificarea teoretic a acestui concept ct de operaionalizarea i fluidizarea raporturilor de schimb i aciunilor comerciale pe piaa concret.Piaa produsului nostru poate fi definit ca un plasament n timp i spaiu n care pot fi ntlniti poteniali parteneri de afaceri,vnztori sau cumprtori de flipcharturi interesai de serviciile pe care pot s le ofere acest produs.Dac la nceputul intrrii pe pia acest produs a avut o utilizare restrns,n present se observ o cretere permanent a cererii, piaa flipcharturilor aflndu-se n relaii de asociere cu piaa produselor de papetrie(hrtie de scris ,markere,pixuri,etc.).

Pentru nceput vom lansa produsul n Iai,prin intermediul magazinului propriu situat pe bulevardul Carol1, nr.21,avnd ca atuu faptul c suntem singurul productor de flipcharturi din Iai i din Moldova.Prin campanii publicitare i diferite promoii(trguri internaionale;expoziii i burse specializate de mrfuri)urmrim o dezvoltare pe cale extensiv a produsului prin atragerea de nonconsumatori relativi.n zona Moldovei ne aflm in situaia de monopol,ntreprinderea noastr fiind unicul ofertant de flipcharturi pe piaa de referin,piaa produsului identificndu-se cu piaa ntreprinderii.

S.CFLIPPER S.R.L

Structura pieei i identificarea dimensiunilor pieei:

n localitatea Iai ii au sediul aproximativ 3533instituii publice i private:2500firme particulare,645 asociaii i fundaii, 18 hoteluri,70 coli,115 faculti,185 de alte instituii publice i private.

De asemenea, se au n vedere faptul c in Iai locuiesc n jur de 380000persoane din care 210000 au un venit mediu i peste mediu.Din aceast ultim categorie firma ii ndreapt atentia asupra unui segment format din 90000 persoane reprezentat de intelectuali.

Instituiile cu sediul in Iai,achiziioneaz n medie 5 flipcharturi pe an,aceasta nsemnnd 17665 flipcharturi(3533*5)pe an la care se adaug n medie 5400 flipcharturi ce pot fi achiziionate de populaia luat n considerare.

Cunoscnd aceste date se poate estima:

Piaa teoretic (PT),la nivelul instituiilor ,format din consumatori(C=2567instituii)i nonconsumatori relativi(NCR=966instituii)

PT=C+NCR=2567+966=3533instituii

Piaa teoretic(PT),la nivelul populaiei format din consumatori(C=55000persoane)inonconsumatori relativi(NCR=35000persoane)

PT=C+NCR=55000+35000=90000persoane

Capacitatea pieei(Cp),la nivelul instituiilor:

Cp1=N1*I=N1*q1*f=3533*5*1=17665flipcharturi/an N=numar de consumatori sau utilizatori ai produsului; I=intensitatea medie de consum obinut ca produs ntre mrimea medie a unei cumprturi q i rata medie de cumprare f;

Capacitatea pietei(Cp)la nivelul populaiei:

Cp2=N2*I=N2*q2*f=90000*1*1=90000flipcharturi / an

Capacitatea pieei la nivel global(Cpt):

Cpt=CP1+Cp2=(N1*q1*f +N2*q2*f)=17665+90000=107665flipcharturi/an

Potenialul pieei(Pp),tiind c preul mediu al unui flipchart(p=7500000):

Pp=Cp*p=107665*7500000=807487500000lei/an

S presupunem c firma noastr realizeaz 47000flipcharturi/an.Un flipchart vndut la un pret mediu de 7500000lei aduce scderea tuturor cheltuielilor, un profit de 1875000lei(25%).

Presupunem c din cauza deteriorrii i a altor factori am putea comercializa 57000flipcharturi.Ca urmare ,profitul anual impozabil doar din vnzarea flipcharturilor ar fi:57000*1875000=106875000000lei.

Aceste calcule au fost fcute innd cont doar de comercializarea flipcharturilor,fr a lua n considerare i faptul c firma S.C FLIPPERS.R.L.realizeaz i personalizeaz, n atelirul propriu diferite accesorii de birou, caz n care profitul impozabil ar crete.

Stiind c la nivel global capacitatea pieei este de 107665 flipcharturi /an iar obiectivul nostru este de a vinde 57000 flip./an, nseamn c avem o cot de pia de 52,94%.Diferena de 47,06% este deinut de concureni autohtoni i strini.Principalul concurent de pe piaa romneasc este firma S.CPNP TEAMS.R.L care deine o cot de pia de 32,15%.Procentul de 14,91% este deinut de concurenii strini care au ptruns pe piaa: S.CDACRIS-Canada(7,2%);S.CESCAPE SOLUTIONS-Anglia(3,7%); S.CBIRO MEDIA TRADING-Austria(2,12%); S.C C&F BILOTEL-Germania(1,87%); S.CDINAR-PRODEXIM-Franta(0,02%).

Printr-o promovare adecvat a produselor i atragerii de noi clieni sperm ca nurmtorii ani cota noastr de pia s creasc.1.2 Caracterizare ( profil consumatori)

Agentul motor care pune n micare o pia i o economie este consumatorul.

Totodata , consumatorul este si nucleul sensibil al oricarui efort de marketing. Consumatorii sunt persoane care maximizeaza valoarea in raport cu costurile implicate de cautarea unui produs si cu mobilitatea , cunostintele si veniturile limitate de care dispun. Ei isi formeaza un nivel propriu al valorii asteptate si actioneaza pe baza acestuia , apoi apreciaza daca oferta atinge nivelul valorii asteptate , lucru care influenteaza asupra satisfactiei si probabilitatii de a mai cumpara si in viitor.

Produsul nostru se adreseaza organizatiilor, sociatiilor,organismelor publice,institutiilor de invatamant, hotelurilor,institutiilor nonguvernamentale dar si populatiei cu un venit mediu si peste mediu.Marketingul este interesat cu deosebire de consumatori, piata reducandu-se de multe ori doar la acestia.Spre deosebire de consumatorii individuali care cumpara produse pentru uz personal sau pentru familie, cumparatorul organizational cumpara produse pentru a satisface nevoile organizatiei careia ii apartine.Firma S.CFLIPPERS.R.L se adreseaza in principal clientilor organizationali darn u neglijeaza nici piata individuala.

Prin lansarea pe piata a acestui produs urmarim satisfacerea intereselor clientilor,ceea ce ii va determina sa cumpere si in viitor si sa determine o atragere de noi clienti.Numarul consumatorilor se modifica in timp, acestia fiind o componenta a populatiei totale.Vom gasi personae care nu vor cumpara niciodata produsul, cunoscuti sub denumirea de nonconsumatori absoluti.Acestia nu vor prezenta interes niciodata pentru firma noastra deoarece ei(indirect vorbind) nu necesita un astfel de produs.Nonconsumatorii relative sunt cei care la un moment dat nu utilizeaza produsul nostrum, desi ar putea fi consumatori(indirecti).Acestia fie nu dispun de posibilitati financiare, fie nu stiu de existenta produsului sau fie nu sunt convinsi de valoarea acestuia.Prin interventia compartimentului de marketing al firmei noastre sau printr-o masura ce nu tine de interventia noastra, fie ea directa sau indirecta-modificarea favorabila a situatiei materiale a nonconsumatorilor relative care pot deveni consumatori ai produsului.

1.3 Segmentarea pietei

S.C. FLIPPERS.R.L in ceea ce priveste piata a adoptat strategia marketingului segmentat, punand accent deosebit pe cunoasterea anumitor segmente de piata si punerea la dispozitia acestora unei game de produse adaptate cerintelor.

Prin segmentarea pietei urmarim folosirea mai buna a resurselor de marketing, prin orientarea eforturilor pe anumite segmente de consumatori(cadre didactice,studenti,oameni de afaceri etc.),cunoasterea nevoilor consumatorilor,identificarea si cunoasterea mai buna a concurentilor, o mai buna definire a obiectivelor si strategiilor de marketing.

1.3.1Criterii de segmentare:Criteriile care au relevanta si aplicabilitate in segmentarea pietei sunt cele geografice,socio-demografice,psihografice, de comportament, economice.

Lansarea produsului va avea loc in Iasi,firma adresandu-se institutiilor publice si private,cu sediul in aceasta localitate, precum si unui segment bine determinat reprezentat de intelectuali (90000persoane)

Flipcharturile comercializate de firma noastra se caracterizeaza prin originalitate si adaptabilitate la personalitatea fiecaruia dintre utilizatori.In comparative cu nivelul preturilor produselor similare,pretul unui flipchart va fi peste mediu.

1.3.2Modalitati de segmentare :In identificarea segmentelor trebuie sa facem distinctia intre tinta comerciala,clienti potentiali si tinta de comunicare,cui ne adresam pentru a vinde produsele noastre.Am decis sa ne adresam atat celor care detin flipcharturi dar nepersonalizate,cat si celor care nu au achizitionat inca un astfel de produs.

Factorii demografici sunt cele mai intens folosite criterii de segmentare a grupurilor de clienti.Un motiv ar fi acela ca nevoile,dorintele si ratele de utilizare variaza adesea paralel cu variabile demografice.Avand in vedere acesti factori piata produsului nostrum este segmentata dupa urmatoarele variabile:

a.Varsta:20-25 ;

26-65;Nevoile si dorintele consumatorului se schimba odata cu varsta.Produsul nostru se concentreaza pe piata tinerilor din invatamantul universitar si pe clientii mai varstnici care activeaza intr-un mediu cultural si informativ.

b.Educatia:-studii universitare si postuniversitare;

Produsul nostru se adreseza persoanelor din mediul intellectual si cultural.

c.Ocupatia:studenti;cadre didactice;oameni de afaceri(specialisti si personal tehnic,manageri,functionari de stat).

d.Mediul:urban

Flipchartul se adreseaza in special persoanelor din mediul urban care este mai dezvoltat din punct de vedere tehnic si educational.

e.Venitul:mediu si ridicat

Compania noastra ii vizeaza pe consumatorii cu venituri medii si ridicate(>5mil)

Segmentarea psihografica ii imparte pe cumparatori in grupuri dupa clasa sociala din care fac parte,stilul de viata adoptat sau caracteristicile de personalitate si temperament.

a.Temperament si personalitate:-introvertiti;autoritari;pasionati.

Produsul se adreseaza persoanelor cu deficiente in comunicarea verbala dar si persoanelor dornice de afirmare si impartasire a cunostintelor.

b.Grupuri de referinta:intelectuali;studenti.

Oamenii sunt influentati de aceste grupuri sub cel putin 3 forme:expunerea individului la comportamente si stiluri de viata,influentarea atitudinilor si a parerii despre sine ,ca urmare a dorintei normale a persoanei in cauza de a se integra in grup si presiunea exercitata in vederea conformarii persoanei la statutul grupului,ceea ce influenteaza preferintele acesteia pentru produsul nostru.

Segmentarea comportamentala ii imparte pe cumparatori pe grupuri definite dupa cunostintele pe care le au despre acest produs,atitudine fata de acesta, modurile pe care le utilizeaza sau reactiile fata de produs.

a.Avantaje cautate:-calitate,utilitate,comoditate,viteza,usor de transportat;

O metoda eficace de segmentare este gruparea cumparatorilor in functie de avantajele pe care le doresc de la produsul nostru.

1.4Piata tinta

Dupa evaluarea acestor segmente, compania noastra trebuie sa decida cat de mult este cazul sa serveasca si pe care dintre ele.Piata tinta consta dintr-un grup de cumparatori cu nevoi sau caracteristici commune pe care compania decide sa le serveasca.S.CFLIPPERS.R.L. se orienteaza cu precadere asupra persoanelor care activeaz ntr-un mediu cultural i intelectual.Utilizand o strategie de marketing diferentiat firma noastra decide sa ia n considerare diferentele dintre segmente si sa abordeze toata piata cu o ofert diversificat Aceasta strategie a marketingului se concentreaza pe ceea ce este diferit ntre nevoile consumatorilor.

Firma concepe un produs si un program de marketing care sa atraga cel mai mare numar posibil de cumparatori.De asemenea apeleaza la distributie si publicitate in masa si cauta sa dea produsului o imagine superioara in perceptia oamenilor.

Vom pune accentul pe faptul ca produsul nostru contribuie la desavarsirea unei bune comunicari si la asigurarea unui climat favorabil mediului de lucru.

CAP.2 CONFIGURAREA PRODUSULUI

2.1Atribute(fizionomie,caracteristici fizice, utilizare principala, secundara .)

Flipchartul indeplineste un rol esential in pastrarea si sistematizarea informatiilor utile si in asigurarea unei comunicari eficiente la nivel de echipa sau intre colegi.

Majoritatea producatorilor de astfel de produse au pus accent pe acest rol, insa firma noastra isi propune sa imbine in acelasi timp utilul cu estetica dorind sa ofere clientilor calitate, comoditate, viteza, si usurinta la transportare.

Flipcharturile vor fi grupate in functie de:

- forma si marime(sub forma de dreptunghi, patrat)

- culoare(alb, gri deschis)

O apropiere mai mare intre conceptia tehnica si cea de marketing se realizeaza atunci cand produsul este definit si analizat pe mai multe niveluri distincte:

La primul nivel produsul apare ca un raspuns la intrebarea: Ce cumpara consumatorul? Departamentul nostru de marketing trebuie sa fie preocupat nu de vanzarea unor caracteristici, ci de vanzarea avantajelor pe care le ofera utilizatorilor( care deriva din caracteristicile produsului).

Produsul generic, al doilea nivel, prezinta rezultatul productiei, iar cu ajutorul caracteristicilor pe care flipcharturile le poseda sa se realizeze diferentierea de celelalte tipuri existente pe piata.

Al treilea nivel (produsul asteptat) fiind definit de toate caracteristicile astepatate de clienti de la produsul nostru.

Al patrulea nivel (produsul imbunatatit sau amplificat) evidentiaza elementele care difentiaza produsul nostru de altele asemanatoare din aceeasi gama si prin care sunt oferite avantaje suplimentare consumatorului(pret redus, calitate mai buna, eficienta ridicata, mod de distributie)

Ultimul nivel se infatiseaza ca un produs potential definit fata de nivelul anterior si prin toate imbunatatirile si transformarile imaginabile pe care le poate inregistra in viitor.

Distinct de aceste niveluri intalnim si metaprodusul privit prin prisma a tot ceea ce firma noastra incearca sa ofere clientului in vederea sadisfacerii cat mai complete a nevoilor sale.La aceasta viziune produsul apare ca un sistem si nu ca un bun izolat.

Flipchartul este un bun material de folosinta indelungata sau durabil care se utilizeaza o perioada de timp mare, de ordinul anilor.Acest produs este cumparat pe baza unor reflectii si dupa ce consumatorii fac unele comparatii intre diferite oferte pe baza caracteristicilor specifice.Este un produs de specialitate care prezinta caracteristici unice si imagine de marca, foarte clar definita. Pentru achizitionarea acestor produse cumparatorii parcurg toate etapele procesului de cumparare.

Pe langa filpcharturi firma S.C,,FLIPPER,,S.R.L comercializeaza si diferite accesorii necesare acestora:hartie, markere, pixuri,bureti de stergere.

INCLUDEPICTURE "http://www.euroffice.co.uk/euro_img/thumb/T538944.jpg" \* MERGEFORMATINET

INCLUDEPICTURE "http://www.euroffice.co.uk/euro_img/thumb/T056145.jpg" \* MERGEFORMATINET

Inaltimea flipchartului este reglabila si variaza intre 175-200cm, dimensiune tabla:106*74 cm.Flipchartul este prevazut cu roti pentru a permite o anumita portabilitate si care sunt blocabile, dispunand si de doua brate extensibile.

Suprafata este alba(gri deschis) metalica, emailata prevazuta cu sistem automat de stergere pentru scriere cu markere nepermanente, avand atasate foi de hartie de dimensiuni corespunzatoare.Produsul nostru se individualizeaza pe langa acest sistem de stergere si printr-un sistem de derulare a foilor de hartie, de asemenea automat (doua butoane aplicate in partea de jos a suprafetei de scriere care pot fi activate si cu ajutorul unei telecomenzi). In partea superioara este prevazut cu un ceas detasabil pentru ca utilizatorul acestuia sa se incadreze in timpul corespunzator.

In partea de jos flipchartul este prevazut cu un suport pentru markere, pixuri, bureti de sters.Suportul pe care este asezata tabla de scris este confectionat din aluminiu. Pe langa utilizarea propriu-zisa de flipchart in cadrul conferintelor, orelor de curs, seminari,trening-uri etc.poate fi utilizat si ca tabla de scris(utilizare secundara).

2.2Sistem de sustinere( marca, ambalaj, service, garantie etc.)In general , prin marca se intelege un nume, un termen, un simbol, un desen sau toate combinatiile de asfel de elemente care servesc la identificarea bunurilor materiale si serviciilor unui vanzator sau grp de vanzatori si la diferentiere lor de cele ale concurentilor.

In ceea ce priveste marca, flipcharturile vor primi aceeasi marca ca si firma fiind o dovada a originalitatii si calitatii produsului.

Marca este reprezentata de cuvantul FLIPPER si imaginea personajului FLIPPER din filmul cu acelasi nume.Optiunea pentru aceasta marca are la baza faptul ca la fel ca si personajul din film care ii ajuta pe cei din jur, firma noastra prin produsul pe care-l promoveaza ajuta la realizarea unei bune comunicari prin toate avantajele pe care le ofera acest produs. Prin analogie cu delfinul FLIPPER atat de mic in comparatie cu mediul in care traieste, dar atat de mare prin faptele pe care le-a realizat putem afirma ca firma noastra desi este de dimensiune mica se incadreza perfect pe piata ieseana.

Pentru a putea fi ambalat flipchartul se descompune in parti componente si se aseaza intr-o geanta cu diferite compartimente astfel incat sa asigure o protejare fizica a produsului si o usurinta la transportare.

La cumparare geanta este ambalata intr-o cutie de carton de dimensiune corespunzatoare impreuna cu instructiunile de utilizare, de culoare albastra simbolizand marea (mediul de viata al delfinului) fiind insotita si de marca produsului.Cumparatorul beneficiaza de un certificat de garantie de un an pentru produsul nostru si de o chitanta care atesta ziua cumpararii.

Transportul se efectueaza gratuit pentru Iasi de catre agentii S.CFLIPPERS.R.L, pentru provincie livrarea se face prin PrioriPost sau Mesagerie, caz in care cheltuielile de expediere sunt suportate de cumparator.

Produsele noastre pot fi comandate prin:

1.Comanda directa de pe site;

2.Fax- utilizand formularul de comanda-0232-415-2635/ 0232-415-2635;

3.E-mail:[email protected];

4.Direct prin agentii nostri de vanzari

Forme de plata acceptata:O.P.,C.E.C., B.O., Numerar;

Cont:

Banca West Bank S.A. Sucursala Iasi

283592100563846251

Cont:

Banca Transilvania S.A. Sucursala Iasi

6830015004835961

Cont:

Trezoreria Iasi

83080319439

Obiectivele politicii de produs:

- formarea imaginii produsului lansat;

- cresterea notorietatii marcii;

- stimularea cumpararii produsului;

Mai intai trebuie sa convingem clientii ca produsul nostru se remarca prin calitate si originalitate.

De asemenea, ca o garantie a calitatii, marca noastra FLIPPER a fost certificata.Pe langa furnizorii de materii prime activi momentan vom tine legatura si cu alte firme capabile sa ne furnizeze materialul si accesoriile necesare in eventualitatea unor probleme cu aprovizionarea.

2.3 Linia de produse

Produsul nostru se gaseste in faza de lansare pe piata ieseana ( )si in faza de crestere pe piata romaneasca. ( ).

L C M D

Incasari Fig.1Graficul ciclului de viata

In faza de lansare a produsului nostru vom pune accent pe promovare urmand ca in etapa de crestere, intensitatea acesteia sa scada in raport cu volumul vanzarilor.

In faza de maturitate ne propunem sa patrundem pe noi segmente de piata.In acest sens vom trimite oferte celor mai importante librarii si papetarii din intreaga tara.

Vom lucra mult la promovare pentru a face cunoscut produsul nostru in toata tara si asta dupa ce vom detine postura de leader sau coleader pe piata noastra tinta.

Asigurandu-ne un risc minim vom incerca sa largim linia de produse FLIPPER.

Flipper Multifunctional Inaltime reglabila: 175 - 200cm

Dimensiuni tabla: 106 x 74 cm 4 roti din care 2 blocabile 2 brate extensibile Suprafata alba, metalica, emailata, pentru scriere cu markere cu stergere uscata (nepermanente) , sistem automat de stergere , ceas detasabil , suport pentru sustinere markere, pixuri, bureti de stergere ,prevazut cu telecomanda (pentru derularea foilor de hartie si sistemul de stergere )

Model Mobil

Inaltime reglabila: 175 - 200 cmDimensiuni tabla: 106x74 cm4 roti din care 2 blocabilesuprafata alba, metalica, emailata, pentru scriere cu markere cu stergere uscata (nepermanente)

Model ExclusivInaltime reglabila: max 200 cmDimensiuni tabla: 90x70 cm2 brate extensibileSuprafata alba metalica pentru scriere cu marker nepermanent.

Model Vario

Inaltime reglabila: max 186 cmDimensiuni tabla: 105x70 cmTripod cromatSuprafata metalica, acoperita cu vopsea alba speciala, pentru scriere cu marker nepermanent.

Model Varioboard

1 suprafata -> suprafata alba, metalica, emailata, pentru scriere cu markere cu stergere uscatadimensiuni tabla: 70x100 cm4 roti din care 2 blocabile

175*200cm

106*74cm

90*70cm

105*70cm

70*100cm

Fig.2.Linia de produse2.4.Diferentierea si pozitionarea marcii:

Diferentierea are o baza conceptuala asemanatoare cu segmentarea dar un camp de aplicare diferit.Daca segmentarea se refera la deosebirile dintre grupurile de clienti diferentierea accentueaza deosebirile dintre produsele din aceeasi categorie.Diferentierea produsului are scopul de a distinge si reliefa produsul firmei in raport cu cele concurentiale si de al face mai atragator pentru cumparator.Ambele concepte (segmentarea si diferentierea) pot fi utilizate in paralel, adica se face diferentierea produselor in raport cu caracteristicile segmentelor pietei.Atunci cand este utilizata, diferentierea impune inglobarea in produs a acelor trasaturi pe care piata tinta le cauta.Este evident ca diferentierea ajuta la cresterea veniturilor din vanzari dar ea atrage si cheltuieli mai mari.Putem aminti urmatoarele aspecte care atrag costuri mai mari:

1. modificarea produsului-cu cheltuieli suplimentare in cercetare, proiectare si productie;

2. loturi de fabricatie mai mici- diferentierea inseamna producerea articolelor in loturi mai mici;

3. stocuri mai mari- ca urmare a paletei de produse.

Inainte de lansarea produsului, S.C. FLIPPER S.R.L isi propune sa realizeze un sondaj pentru a cunoaste:

- masura in care populatia cunoaste intrebuintarea acestui produs;

- criteriile care stau la baza atunci cand o persoana doreste sa-si achizitioneze un flipchart;

- capacitatea populatiei de a depasi traditionalismul si masura in care aceasta este dispusa sa accepte un produs nou, ce imbina elementele de utilitate si relaxare.

Chestionarul va fi realizat pe un esantion reprezentativ de 250persoane , adulti cu varsta cuprinsa intre 20-60ani.

Testul va fi completat, cu ajutorul agentilor, atat pe strada cat si in institutiile publice iesene.

CHESTIONAR

1.Stiti la ce folosesc flipcharturile?

a. da b. nu

(in cazul unui raspuns negativ i se va explica in cateva cuvinte utilitatea acestui produs)

2.Ati achizitiona un astfel de produs?

a. da b. Nu3.In probabilitatea achizitionarii unui asfel de produs dupa ce va orientati?

a.pret c.firma

b.calitate d. reclama

4.Ati fi de acord sa platiti pentru un flipchart un pret cuprins intre 6.000.000-10.000.000?

a).da

b).nu

5.Ati dori un flipchart personalizat care imbina esteticul, utilul si relaxarea?

a).da

b).nu

Produsul FLIPPER se diferentiaza de produsele similare ale concurentei prin:

originalitate;

elemente de noutate;

multifunctionalitate;

pret ridicat dar care corespunde unei calitati superioare.

Parerea cumparatorului este cea care conteaza in definirea marcilor.Modul in care cumparatorii percep produsul si marca este descris cu ajutorul conceptului de pozitionare.

Pozitionarea se focalizeaza asupra perceptiei cumparatorului incercand sa determine care produse sunt percepute ca fiind asemanatoare (apropiate) si care sunt vazute ca fiind diferite (indepartate).Strategia noastra de pozitionare poate fi conceputa pe baze diferite:

a).Cea mai eficace cale de pozitionare este cea facuta prin intermediul avantajelor pe care le cauta consumatorul: comoditate, rapiditate, calitate, eficienta;

b).Avand in vedere ca produsul nostru are caracteristici prin care se deosebeste de cele ale concurentei, acestea pot fi folosite pentru pozitionare: originalitate si multifunctionalitate;

c).Pozitionare in functie de utilizatori;

d).Pozitionare in relatie cu cele ale concurentilor.

Pentru a intelege mai bine pozitia pe care o ocupa marca noastra in cadrul categoriilor de produse din care face parte vom apela la harta pozitionarii produsului FLIPPER(harta perceptuala):

Originalitate

*

*

*

***

*

Multifunctionalitate

Fig.3.Harta perceptuala

Principalii nostri concurenti pe piata ieseana sunt librariile si papetariile prin intermediul carora, marile firme din tara si din strainatate din acest domeniu isi distribuie produsele(S.CP.N.P TEAM-Bucuresti.)

Realizam o analiza comparativa a flipcharturilor distribuite pe piata de catre firmele concurente si firma noastra in functie de originalitate si multifunctionalitate.

CAP.3. PRETUL

3.1.Factorii care influenteaza pretul:

Obiectivele politicii de pret avute in vedere de firma noastra sunt legate de:

- maximizarea profitului, a ratei rentabilitatii activitatii;

- dobandirea statutului de lider prin practicarea unor preturi de ,,smantanire,,.

In ceea ce priveste importanta si rolul jucat intre celelalte elemente ale mixului de marketing se detaseaza argumentul ca pretul este singurul care aduce venituri, toate celelalte generand costuri.Daca cererea creaza un nivel maxim pentru pretul ce poate fi acceptat, costul este cel care stabileste nivelul minim deoarece este obligatoriu acoperirea chaltuielilorproducerii, distributiei, vanzarii si obtinerea unui castig pentru efortul depus si riscul asumat.

Piata flipcharturilor aflandu-se in faza de crestere la nivel national si in faza de lansare pe piata locala (Iasi) beneficiaza de o insemnata cerere potentiala.

Pentru determinarea nivelului pretului sunt avute in vedere cererea de flipcharturi, costul suportat la vanzare, calitatea perceputa a produsului, etapa ciclului de viata, concurenta precum si strategia promotionala si de distributie.

Cererea este cantitatea de produse care se cumpara intr-o perioada delimitate de timp la un anumit nivel al preturilor.

Printre factorii care stau la baza nivelului pretului sunt:

costul materiilor prime folosite pentru confectionarea flipcharturilor;

marja profitului stabilita in functie de veniturile consumatorilor;

durata de utilizare si multifunctionalitatea;

pretul practicat de concurenta(care poate asalta in orice moment piata cu o noutate ce poate demite toate raporturile existente in acest moment)

Datorita faptului ca firma S.C FLIPPER S.A exista deja pe piata cu produse din acest domeniu stabilirea pretului beneficiaza de urmatoarele avantaje: costul de productie care datorita introducerii noilor accesorii va fi mai mare, pretul nu va depasii intr-un procent foarte mare celelalte produse ale firmei noastre din ultima gama.

Desi cererea nu este in excedent ofera destul de multe sanse pentru aparitia unor noi produse.Desi pe piata exista deja firme care comercializeaza si distribuie asfel de produse, comportamentul consumatorului este pozitiv fata de elementele noi din acest domeniu.

3.2Strategia de pret

Strategia de pret reflecta modalitatea de stabilire a preturilor in raport cu elementele initiale de la care se pleaca . E un compromis intre necesitati si posibilitati. Reflecta influenta sau chiar presiunea unor factori externi piata detinand locul principal dar si conditiile interne reflecdtate de costurile produselor.

Adaptarea unei strategii adecvate este foarte importanta pentru firma, prertul initial formandu-i consumatorului o imagine despre noul produs.

Intrucat produsele noastre sunt originale, multifunctionale ne-am propus sa adoptam strategia de pret a politicii de smantanire justificata de caracteristicile noi ale produsului nostru cat si de comportamentul consumatorilor care asociaza de cele mai multe ori pretul cu calitatea.

Pretul usor ridicat este justificat si de marimea efortului investitional din faza de lansare.

3.3 Nivelul preturilor.

Produsul nostru este vazut ca o necesitate pentru segmentul tinta ales (persoanele care activeaza intr-un mediu cultural-educativ).

Tinand cont de acest aspect am decis ca pretul sa fie rezonabil dar sa acopere costurile de productie si sa ofere un anumit profit .

Stabilirea pretului tinand cont de anumiti factori nu inseamna ca intre producator si cumparator nu mai au loc nici un fel de negocieri. Initiativa de modificare vine din partea firmei S.C. FLIPPERS.R.L. si pote avea mai multe alternative de realizare:

acordarea de reduceri sau bonificatii;

practicarea unor preturi promotionale;

diferentierea preturilor;

adaptarea la specificul ofertei;

In alegerea pretului s-a tinut cont si de nivelul pretului concurentei. In concluzie pretul nostru va fi de 9.990.000 lei/ buc.

CAP.4.CONFIGURAREA PROMOVARII

4.1.Reclama

Marketingul modern nseamn mai mult dect a realiza un produs de calitate superioar i de a stabili un pre atractiv.Marketingul trebuie s creeze o stare de spirit prin produsul pe care-l ofer consumatorului vizat.

Printr-o promovare sustinut , S.CFLIPPERS.R.L urmreste:

- informarea publicului in legtur cu existena, utilitatea i elementul de noutate al flipchartului Multifuctional:

- cumprarea produselor firmei;

- formarea unei imagini favorabile de ansamblu;

- formarea unei imagini favorabile partenerilor de afaceri;

- ptrunderea pe piata ieean.

Formarea unei imagini favorabile vizeaz att atragerea clientilor, ct i a ncrederii partenerilor de afaceri(furnizori, creditori),propriului personal-pentru a-i crea un sentiment de apartenent la o firm de success.

Activitatea promoional va viza piaa ieean i se va extinde pe o perioada de 3luni:august-octombrie2004.

n pre-campanie ce se va desfsura pe o durat de aproximativ 1 lun, se vor distribui pliante att pe strad, ct i n instituiile iesene, iar pe TVR Iasi va fi difuzat odat pe zi un clip publicitar n intervalul orar 17.00-21.00.

Campania propriu-zis se desfasoar pe o perioad de 2 luni i vizeaz intensificarea activitii promoionale prin:- prin intermediul internetului;- clip publicitar, ce apare n medie de 4 ori pe zi la TV;

- spot publicitar,ce va fi difuzat la posturile locale radio(Radio HIT ;Radio N-Est;Radio Iaintre orele 7.00-10.00. Reclama prin internet :

Pentru a va convinge de calitatile si atributele produsului nostru, vizitati site-ul www.flipper.ro cu urmatorul continut:S.C.FLIPPERS.R.L: 5 ani de succes in fabricarea produselor de papetrie;

materii prime de cea mai buna calitate;

cea mai noua tehnologie de productie;

o puternica orientare de marketing, cu scopul de a-i multumi si pe cei mai pretentiosi clienti.VA MULTUMIM CA NE-ATI ALES!

Reclama in ziar:

S.CFLIPPERS.R.L

Prin intermediul clipului si a spotului publicitar se desfura un concurs.Pe parcursul campaniei publicitare se vor trimite plicuri cu rspunsul la ntrebarea:Cum se numete noul produs al firmei S.CFLIPPERS.R.L(Flipchartul Multifunctional)pn la data de 29 octombrie 2004(data postei) iar pe 31 oct. va avea loc tragerea la sori premiul constnd ntr-un flipchart Multifuncional. Rezultatul tragerii la sori va fi difuzat pe postul local TVR Iasi n cadrul emisiuniiDomino-magazin(ora17.35)

Activitatea promoional n post-campanie va scade n intensitate, clipul si spotul publicitar aparnd de 2 ori pe sptmn.

Ne propunem ca clipul publicitar s se desfoare dup urmtorul scenariu:

CADRU 1:ntr-o sal de conferine directorul unei companii prezint angajailor situaia firmei la sfrit de an si obictivele vizate pentru anul urmtor,expunndu-i ideile pe un flipchart i de fiecare data fiind nevoit s deruleze manual foile de hrtie.

CADRU 2:La un moment dat n sal se creeaz o stare de nelinite i neatenie n timp ce directorul(care ncepe sa fie din ce n ce mai agitat)ncearc s gseasc un burete pentru a terge suprafaa de scris.

CADRU 3:Directorul pierde noiunea timpului, toi participanii uitndu-se la ceas din ce n ce mai des(manifestndu-i dorina de a iei prin expresia feei lor).

CADRU 4:La un moment dat toate privirile se ndreapt spre u:-o persoana intra pe u ( nmneaz directorului o geant n care se afl flipchartul Multifuncional )spunndu-i :Am gsit soluia unei bune prezentri!

CADRU 5:Apare imaginea directorului n faa noului flipchart Multifuncional cu telecomanda n mn, calm ,sigur pe el, dispunnd de toat atenia din partea angajailor.

CADRU 6:Pe un fundal sonor()apare mesajul:Flipchartul Multifuncional nu te las la greu!mpreun cu sloganul firmei:Calitate, comoditate i utilitate!

In ceea ce privete spotul publicitar departamentul marketing s-a gndit la urmtorul mesaj:Flipchartul Multifuncional dispunnd de un sistem automat de tergere i derulare a foilor de hrtie, prevzut cu telecomand,ceas detaabil i brae extensibile se afla acum la dispozitia ta!Il poi comanda chiar acum apelnd la numrul de telefon:0232/555649 sau direct de pe site.sau de la magazinul propriu al firmeiS.CFLIPPERS.R.L cu sediul pe bulevardul Carol1,nr.21,Iai.

4.2Promovarea vnzrilor

Firmele nu trebuie s se limiteze la a oferi bunuri i servicii de calitate, ele trebuie s-i informeze pe consumatori n legtur cu avantajele produsului sau serviciul oferit i s poziioneze cu grij aceste avantaje n contiina fiecruia.Pentru aceasta este necesar ca firmele s utilizeze n mod corespunztor instrumentele de promovare n mas ale publicitii,promovrii produselor i relaiilor publice.Aciunile de promovare a vnzrilor pot viza:creterea cantitativ a vnzrilor pe anumite piee; reducerea timpului de adoptare a deciziei de cumprare;creterea vnzrilor din anumite produse sau sortimente, creterea prestigiului firmei pe anumite piee.

Tehnicile pe care le vom folosii n promovarea produsului produsului nostrum sunt:

- reclama special:-prin intermediul internetului, ziarelor(Ziarul de Iasi n cadrul paginiiAgenda omului de afaceri;Monitorul de Iasi); reviste(Timpul, Capital, Biz); radioului, televiziunii, pentru a face cunoscut produsul tuturor locuitorilor din Iai,de asemenea vom apela la o tipografie pentru a realize minicalendare pe care le vom distribui pe strad, n magazinul propriu precum i n instituiile ieene;

- premii:n campania propriu-zis,firma organizeaz la posturile locale radio un concurs care se va finalize cu un premiu constnd ntr-un flipchart;

- participari la trguri:-nu vom rata ocazia de a participa la trgurile regionale din domeniul de activitate al firmei noastre, n vederea promovrii calitii produselor firmei S.CFLIPPERS.R.L.

Avnd n vedere c produsul va fi distribuit prin intermediul magazinului propriu, vnztorii firmei i vor dovedi eficiena concretizat n nelepciune, atitudine pozitiv,modalitate de abordare agrabil,acetia susinnd calitatea i eficiena produselor noastre.4.3Relaiile publice

Conceptul de relaii publice se refer la obinerea unei publiciti favorabile i la crearea unei imagini positive a firmei.Dintre principalele elemente promoionale ,ele sunt cele mai puin utilizate, dei dispun de un potenial uria de informare i de atragere a preferinelor consumatorilor.

Utilizarea relaiilor publice presupune stabilirea obiectivelor,alegerea mesajelor i instrumentelor de promovare, aplicarea planului de promovare i evaluarea rezultatelor acestuia.

In luna octombrie 2002 firma S.C.FLIPPERS.R.L i-a deschis biroul de relatii cu publicul format din 2 ziariti i 2 absolventi ai facultatii de sociologie.

Pentru a castiga bunavointa opiniei publice, firma a donat Primariei Judetene Iasi un flipchart Flipper Multifunctional.

La lansarea produsului ce a avut loc la Casa Cartii din Iasi au participat o serie de oficialitati locale, personae publice, vedete ale unor posturi de televiziune i radio.

Relaiile publice se bazeaza pe capacitatea de comunicare dintre firma i publicul sau:clienti, salariai, societate.

Concret, firma poate cere anumitor ziare locale sas publice o fia informativa ce cuprinde date despre societate: data infiintarii, activitate principala, evolutie, obiective de piata etc. sau un mic articol ce prezinta un aspect nou: aparitia pe piata a flipchatului Multifunctional.

Firma va realiza o broura ce va cuprinde:

produsele comercializate de aceasta: flipcharturi, accesorii de birou;

informatii cu privire la flipchartuL Multifunctional;

sediul magazinului, nr.de telefon al firmei;

Aceasta broura va fi distribuit in mod gratuit institutiilor ieene distribuite prin pota sau pe strada.

CAP 5. DISTRIBUTIA

5.1 Extinderea teritoriala a distributiei

Distributia se refera att la circuitul fizic i economic al produselor de la producator la beneficiar,ct i la sistemul de relaii care se stabilesc intre producator, comparator, agent de piaa, firme de transport, montaj i service etc.

Pentru inceput comercializarea produselor noastre se va face prin intermediul magazinului propriu care isi are sediul pe bulevardul Carol I nr.21, Iasi.

n ideea de a ajunge toate produsele noastre la toti consumatorii potentiali, firma noastra colaboreza cu distribuitori din toate oraele reprezentative din zona Moldovei(Suceava,Botoani, Neam,Bacu,Vaslui) iar apoi la nivel naional.

Distribuia proprie a produselor va fi insoit i de introducera unei linii telefonice directe cu clienii prin intermediul creia i vor putea exprima atitudinile, dorinele, nemulumirile n legtura cu personalul.

5.2 Intensitatea reelelor de distributie i structura canalelor

Firma S.CFLIPPERS.R.L va utiliza distribuia exclusiv.Aceast variant const n acordarea dreptului de vnzare unui numr restrns de distribuitori, fiecare avnd repartizat un anumit teritoriu geografic n interiorul cruia ceilali vnztori sunt exclui.Prin urmare vom folosi un singur intermediar n fiecare dintre oraele din zona Moldovei cu care avem relaii de colaborare pe termen lung.Canalele de distributie vor fi atat directe cat si indirecte.Utilizand canalele directe, vom avea in vedere si vanzarea prin catalog sau prin corespondenta.

Canalele indirecte vizeaza apelul la distribuitorii cu amanuntul,cu o retea de comert stabila. In cadrul acestor canale produsele circula de la producator la vanzatorul engrosisit sau detailist, ajungand in cele din urme la consumatorul final.

In ceea ce privete firma noastr, dintre principalele avantaje ale canalelor indirecte scurte enumerm:

un control ridicat al productorilor asupra canalelor de distribuie;

incarcare reletiv redusa a pretului cu adaosul comercial al engrosistului si detailistului;

producatorii si intermediarii ajung sa se cunoasca bine intre ei, in timp intre acestia instalandu-se un climat de incredere;

asigura producatorilor posibilitati mai mari de informare in legatura cu procesul distributiei si reactiile cumparatorilor finali.

Criteriile avute in vedere pentru alegerea distribuitorilor vor fi:promptitudine, seriozitate, firme care si-au facut un renume pe piata.

Transferul produselor de la producator la consumator necesita desfasurarea mai multor activitati: incarcare-descarcare, transport; stocare-depozitare, manipulare; conditionare, receptie; intocmirea unor documente care atesta transferul de proprietate, calitatea, intrarea-iesirea din depozite.Aceste activiti consum timp i resurse,sunt generatoare de cheltuieli ce pot depi uneori o treime din costul de producie,productorul avnd control total doar n cazul utilizrii canalelor directe.Compania S.CFLIPPERS.R.L se ocup de ambalarea ct mai atractiv a flipcharturilor,de depozitarea lor n condiii ct mai adecvate, de ncrcare a lor n mijloace de transport,de transportul lor intern i de expediere.

Fig.4Distribuie direct

Fig.5.Distribuie indirectSuportul pe care se aseaza flipchartul(sevaletul) este bine fixat, durabil si usor(aluminiu).

-dispune de un mecanism pentru reglarea inaltimii

Picioare care se strang si se indoaie impreuna pentru o rapida instalare si portabilitate

Vanzari

Profit

Timp

Lungime

Adancime

(dimensiune tabla)

Lungime

1

2

3

4

5

1.Model Varioboard

2.Model Vario

3.Model Exclusiv

4.Model Mobil

5.Model Flipper Multifunctional

EMBED MSPhotoEd.3

* S.CFLIPPERS.R.L-Iasi

* S.CP.N.P TEAMS.R.L-Bucuresti

* S.C DACRIS-Canada

* S.CESCAPE SOLUTION-Anglia

* S.CBIRO MEDIA TRADING-Austria

* S.CC&F BILOTEL-Germania

* S.CDINAR-PRODEXIM-Franta

PRODUCATOR

C

C

C

PRODUCATOR

C

C

DISTRIBUITOR AUTORIZAT

-IASI-

D.A

-BACAU-

D.A

-VASLUI-

D.A

-BOTOSANI-

D.A

-NEAMT-

D.A

-SUCEAVA-

La noi gasii produse de papetrie i diverse modele de flipcharturi la cele mai bune preuri!

Convinge-te singur !

HYPERLINK "http://www.flipper.ro" www.flipper.ro

Bulevardul Carol1, nr.21, Iai

Tel.0232/555649-fax 0232-415-2635/0232/0232-415-2635

PAGE 7

_1146568421.bin