Proiect Management Casa Din Bran

of 28 /28
Universitatea de Stiinte Agronomice ai Medicina Veterinara Bucuresti Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala Student: Cirlomanescu Ana-Maria Ciurea Mihaela Specializare: Agroturism

Embed Size (px)

Transcript of Proiect Management Casa Din Bran

Comuna Bran

Universitatea de Stiinte Agronomice ai Medicina Veterinara Bucuresti

Facultatea de Management, Inginerie Economica in Agricultura si Dezvoltare Rurala

Student: Cirlomanescu Ana-Maria

Ciurea Mihaela

Specializare: AgroturismGrupa:8312-2010-Descrierea comunei BranComuna Bran este una din cele 44 de comune ale judetului Brasov. Situat intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov pe DN 73, care uneste Brasovul de Campulung Muscel, Branul este un punct de atractie pentru turistii romani si straini. Bran, impreuna cu localitatile din jur, este leaganul turismului rural romanesc.Asezat la intrarea in culoarul Bran-Rucar, vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca, Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare. O statiune climaterica de interes local, azi este o statiune in plina dezvoltare, centru national al turismului rural, ecologic si cultural. Beneficiind de un sit natural deosebit, apropierea muntilor Piatra Craiului si aproape toate localitatiile din imprejurime de un specific traditional de mare valoare sunt de interes.

Prima atestare documentara a Branului o intalnim numai in momentul in care spatiul locuit de romanii din sud-estul Transilvaniei, intra in sfera de interes a regalitatii maghiare. In acest context, in Tara Barsei sunt adusi cavalerii teutoni, a caror misiune era asigurarea unui punct de sprijin pentru supravegherea drumurilor peste Carpati si expansiunea maghiara in Tara Romaneasca, acordand feude unor nobili credinciosi. In aceste imprejurari, intalnim in anul 1367 consemnat pentru prima oara Branul intr-un act de danie. Prima mentiune documentara a celorlalte sate branene dateaza din anul 1729. In acest an, intr-o lista a celibasilor sunt mentionate satele Sohodol, Poarta, Predelut, Valea Lunga, Moieciu de Sus, Simon, Moieciu de Jos, Zbarcioara, Sirnea si Coacaza, iar in anul 1732 si satul Fundata. In zilele noastre, Branul a inceput sa se dezvolte rapid, toata aceasta evolutie gravitand in jurul Castelui Bran, locul care a suscitat atata si atata interes, socotindu-se ca aici ar fi lacasul vampirilor, locul pe unde a trecut si Vlad Tepes, supranumit Dracula. Au curs multa cernela si mult "sange" in peliculele care s-au facut pe marginea acestui subiect. Uneori, acest lucru simbolizeaza Romania ca entitate, lucru nedrept, atata timp cat Romania are si altceva de aratat. Ar trebui ca Branul sa insemne altceva, un loc de amintire a unor vremuri de demult si sa nu se conserve neaparat o atmosfera morbida, cu mult sange si teroare. Dar aceasta este latura negativa, atunci cand analiza este mai atenta si se opreste asupra fiecarui detaliu. Desigur, ca si la Bran este soare si oamenii gasesc aici din plin ospitalitatea romaneasca.

Vilele frumoase, cu grija amenajate, casele permanent pregatite pentru oaspeti ofera turistilor zile de neuitat. Un important punct de atractie turistica o constituie castelul cu acelasi nume, monument arhitectonic de mare valoare istorica. Aici inchirierea cu caracter turistic aduc un venit substantial, beneficiind de sezon turistic pe intregul an.Pentru zona Bran ofertele sunt de la 15 USD/zi/persoana, pret in care se include si un mic dejun, compus din alimente reci, specifice zonei. In zona se pot organiza itinerarii etnografice pentru prezentarea mestesugului traditional, prelucrarea lemnului, prelucrarea laptelui la stana, spalarea lanii in piua, tesutul la razboi dar si participarea la sarbatori traditionale: primavara - Impartitul laptelui; vara - Targul lui Pantelimon; toamna - Ravasitul oilor, cand coboara de la munte.Obiceiuri de iarna in BranData: 25-30 decembrie 2006Locatia: Bran, Platoul Inima RegineiDescriere: Organizatorii isi propun sa prezinte turistilor intregul ceremonial legat de taierea porcului si pregatirea bucatelor pentru Craciun, precum si toate celelalte obiceiuri mostenite din mosistramosi.

Activitati: pe durata evenimentului exista o gama bogata de activitati in zona. Astfel, iubitorii de folclor autentic se pot bucura de spectacolele organizate in zona. Aici va puteti familiariza cu portul popular, cu cantecele si obiceiurile legate de obiceiurile de Craciun din aceasta zona. De asemenea, pentru ca va aflati in zona Bran, tara branzeturilor, puteti sa va bucurati de toate tipurile de preparate din lapte. Iar daca va plac foarte mult piesele vestimentare specifice zonei ori alte obiecte traditionale de aici, le puteti achizitiona de la targul organizat.

Zilele BranuluiData: 6-15 august 2006Locatia: comuna Bran, Platoul Inima RegineiDescriere: Tinzand sa devina una din cele mai reprezentative manifestari ale creatiei artistice ciobanesti din zona culoarului BranRucar, voioasa sarbatoare folclorica, intruneste in cadrul specific zonei muntoase, suite de concerte si ale ansamblurilor vocal-instrumentale cu repertoriu traditional de mare autenticitate a folclorului ciobanesc.

Activitati:- Spectacol de dans si cantec popular specific zonei Branului;- Expozitie cu cele mai reusite creatii populare (costume populare, icoane pe lemn si aticla, tesaturi din lana si in, ustensile casnice din lemn, sculpturi artistice).

Ravasitul oilor si Festivalul national al branzeturilor si pastrameiData: 30 septembrie1 octombrie 2006

Locatia: Bran, Platoul Inima Reginei

Descriere: In zona Bran, din ansamblul ocupatiilor de baza, se detaseaza prin ponderea pe care a avut-o de-a lungul timpului in domeniul economic, pastoritul. Dupa ce au petrecut toata vara cu oile in zona montana, ciobanii aduc turmele inapoi in sat unde are loc ravasirea oilor catre proprietari. Acest obicei s-a pastrat cu regularitate pana in zilele noastre chiar daca a suferit modificari de-a lungul anilor. Ravasitul oilor a ramas o manifestare simbolica ce marcheaza incheierea anului pastoral. Tot spectacolul impartirii de catre pastori a produselor pe care le datoreaza proprietarilor precum si plata ciobanilor de catre stapanii oilor se desfasuara nu numai in fata intregului sat, ci si in prezenta turistilor.Timp de trei zile vor avea loc mai multe manifestari artistice la hanul Bran, Popasul Reginei si in Parcul Central Festivalul branzeturilor si pastramei este organizat de Primaria Bran, ANTREC Brasov si Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism (ANBCT). Cu aceasta ocazie, participantii vor avea prilejul sa guste din variatea de branzeturi locale, dar si din alte parti ale tarii precum Rucar si Sibiu. Mesteri populari din mai multe zone ale Romaniei vor fi prezenti cu produse mestesugaresti cum ar fi carpete oltenesti, oua incondeiate sau cu margele, obiecte de port popular.

Activitati:- Manifestari artistice la Casa din Bran, Popasul Reginei si in parcul Central.Simpozionul international de sculptura BranData: 15 august15 septembrie 2006

Locatia: comuna Bran, Parcul Central din Bran

Descriere: Simpozionul reuneste invitati din diferite tari (Japonia, Ucraina, Moldova, Austria, Romania) care isi etaleaza indemanarea si talentul pe tot parcursul evenimentului. Materialul in care se realizeaza sculpturile difera de la an la an. In anul 2005 lucrarile au fost realizate in piatra, la editia aceasta urmand ca sclpturile sa fie realizate in lemn de esenta tare. Toate lucrarile realizate raman in patrimonial comunei Bran, urmand ca in momentul vanzarii (daca acest lucru se petrece) o parte din suma sa revina autorului. Ultima editie a simpozionului a fost desfasurata simultan cu Scoala de vara pentru arhitectura si urbanism, care are ca scop principal conservarea si mentinerea unei arhitecturizonale. Acest lucru este necesar, cu atat mai mult cu cat zona Bran este protejata.Scoala de vara pentru arhitectura si urbanism

Data: iulieaugust 2006

Locatia: comuna Bran, Parcul Central din Bran.

Descriere: Ultima editie a scolii a fost desfasurata simultan cu Simpozionul International de sculptura Bran. Scopul evenimentului este conservarea si mentinerea unei arhitecturi zonale. Acest lucru este necesar, cu atat mai mult cu cat zona Bran este protejata.

Activitati:- Asistare la procesul tehnologic de realizare a sculpturilor in lemn sau in piatra.Masurarea lapteluiData: 1-2 iulie 2006

Locatia: Bran, Stana Zanoaga

Descriere: Masurarea laptelui este evenimentul anual care marcheaza plecarea turmelor de oi si a vitelor la munte. Crescatorii de oi se aduna in fiecare sat pentru a stabili impreuna unde vor face stanile in acel an, cine le va fi baci si pe cine vor angaja sa le pazeasca pe timpul pasunatului. Impreunarea oilor pe criteriile stabilite - pe vecinatati, intre neamuri sau conform altor intelegeri - si urcatul turmelor la stani sunt momente semnificative in comunitatile rurale romanesti. In dimineata zilei stabilite, toti stapanii de oi pornesc spre stani, imbracati de sarbatoare. In urma barbatilor care duc galetile de muls, femeile poarta cosuri si traiste pline de bucate alese si sticle cu bautura. Alaturi de alimente, o datina strabuna obliga pe fiecare femeie sa aduca acum la stana si unsoarea oilor, acel remediu magic, indreptat impotriva spiritelor malefice care puteau ataca lactatia sau chiar viata animalelor. Dupa ce toate oile au fost mulse si laptele fiecarui gospodar a fost masurat si inscris pe raboj, sub privirile atente ale intregii comunitati, pacurarii reunesc laptele (il impreuna) si-i dau cheag. In functie de acest masuris proprietarii vor primi cota de produse lactate. Cat timp barbatii au fost ocupati cu mulsul si masuratul laptelui, femeile au asternut pe iarba de langa stana fete de mese, iar pe ele au desfacut bucatele si bauturile aduse de acasa. La acest pranz sunt chemati proprietarii si pacurarii, la un loc, sa se bucure de pornitul stanii. Activitatile practice si juridice sunt insotite de numeroase acte rituale menite sa apere stana si ciobanii de fortele malefice pe timpul verii: aprinderea Focului Viu, afumarea ciobanilor si oilor, alungarea prin strigate si zgomote a vrajitoarelor care fura sporul laptelui, anularea puterii cucului de a lua sau de a strica laptele prin practica magica Cucu! - Rascucu!, purificarea oilor si stapanilor de oi prin stropirea lor cu apa sfintita, scaldatul ritual in apa curata a raurilor sau spalatul cu roua plantelor, prepararea unor alimente rituale, sacrificarea mielului, pronuntarea formulelor magice etc. Sambra Oilor se incheie cu o frumoasa petrecere campeneasca unde se mananca alimente specifice (balmos, mamaliga fiarta in lapte si cu adaos de unt, mielul fript haiduceste, casul de la prima mulsoare), se canta si se joaca dupa melodii pastoresti. Obiceiul este cunoscut, cu variante locale si in diferite stadii de evolutie, de toti crescatorii de oi.

Activitati:-Participare la mulsul laptelui si prepararea casului;

-Spectacole de dans si cantec popular specific zonei Branului;

- Expozitie cu cele mai reusite creatii populare (costume populare, icoane pe lemn si sticla, tesaturi din lana si in, ustensile casnice din lemn, sculpturi artistice).

Scurt istoric al Casei din Bran

Casa din Bran-o pensiune specific traditionala atat prin nume cat si prin oferta de cazare si primirea turistilor.

Situata in imediata vecinatate a Castelului Bran,cu renumita sa rezonanta istorica,intr-o zona etno-geografica de prima importanta in Romania,Casa din Bran este carateristica branenilor ospitalieri.Ea dispune de o capacitate de cazare marita, de camere si apartamente construite si amenajate dupa normele europene si de un nou restaurant polivalent,amenajabil atat pentru reuniuni intime cat si pentru nunti si banchete. Aprovizionarea restaurantului si profesionalismul bucatarilor si personalului sunt desavarsite.

Casa din Bran este finantata de firma S.C. Necrisan.S.R.L,,firma proprie-crestorie de porci si lucreaza cu agentii tur-operaoare din toata tara: All seasons SRL, SC Blue Moon travel SRL Constanta, SC Paralela 45,Seven Travel din Bacau, SC Explocam Travel SRL, SC Moldovia din Bacau. Platile pentru Casa din Bran se fac atat cash la receptie,banca prin card visa,mastercard,eurocard cat si prin file cec,se accepta si carti de credit.Amplasare

Pensiunea turistica Casa din Bran este situata pe DN73, la 27 km de Brasov, in inima vestitei statiuni turistice Bran, la 50 m distanta de Castelul Bran.

Adresa: Bran, str. Gen. Mosoiu, nr. 367A, jud. Brasov, RomaniaProprietari

Proprietarii Casei din Bran sunt persoane modeste - Dommnul Neagu Zenutu in varsta de 50 de ani, absolvent al facultatii de Zootehnieeste in prezent doctor veterinar si detine o ferma de pui in localitatea Rasnov.

Doammna Neagu Cristina in varsta de 47 de ani are functia de director in firma S.C Necrisan.S.R.L. Cei doi fii Neagu Vlad si Neagu Ionut, au varsta de 27 respectiv 25 de ani au ca studii Facultatea de Agroturism si ASE.Toate aceste persoane manageriaza pensiunea Casa din Brandar si ferma proprie de pasari.

Dotare baza materiala

Se practica turismul de afaceri, de odihna si sezonier, individual si in grupuri, grupurile de 30 de turisti avand ca discount o cazare gratuita plus masa.

Grupurile de training dispun de o sala de conferinte gratuita plus caffe book gratuit. Intrarea in pensiune se face la ora 13 iar iesirea la ora 12.

Structura pensiunii

Camerele pensiunii sunt urmatoarele:

- 9 camere duble, cu pat matrimonial

-2 camere duble twin, cu paturi separate

- 1 apartament, cu pat matrimonial si canapea extensibila

Dotarile camerelor : - balcon

- internet

- telefon- baie : dus , uscator de par

- minibar- televizor , cablu TVArhitectura personalizata,mobilierul realizat la comanda de Mobexpert.PerioadaApartamentCamera dubla twinCamera dubla matrimoniala

3 ianuarie 2010-22 decembrie 2010200 lei/zi120lei/zi120lei/zi

Restaurant

Restaurantul Casa din Bran are o capacitate de 60 de locuri beneficiind si de o terasa de 80 de locuri.Meniul nostru este compus in principal din bucate traditionale, gatite ca la mama acasa pentru toate gusturile.

In spatele pensiunii este situat un cuptor de paine unde brutarul nostru coace delicioasa paine pe vatra.

Alaturi de bauturile traditionale: savuroasele vinuri vechi, tuica, palinca, afinata, visinata sau vin fiert in sezonul rece, va oferim toata gama de bauturi fine, cocktailuri si bauturi racoritoare. Aprovizionarea se face din ferma proprie, prin distribuitori si firme specializate. Produsele spcifice zonei sunt prezente si in aceasta Casa:bulz, pastrama de oaie cu mamaliguta, sarmale, diverse sortimente de branzeturi dar si produse din ferma proprie precum pui la rotisor.

Dotarile din bucatarie sunt in conformitate cu Uniunea Europeana: plite pe gaz si electrice, gratar pe lemn, feliator, tacamurile si servetele sunt toate personalizate.Casa din Bran colaboreaza cu o unitate de spalatorie care asigura servicii Global Clean.

La receptie se face evidenta turistilor, sosirile si plecarile se tin atat in baza compurerizata ca si in registre spcifice. La sosireea fiecarui turist receptia inmaneaza un formular de sosire in care se scriu numele,prenummele,data nasterii,adresa,data sosirii,actul de identitate care este dat reeceptionerei pana in momentul plecarii.

Terase

Terasa rustica, realizata din lemn masiv, ofera posibilitatea turistilor sa savureze mancaruri traditionale, preparate pe grill, chiar sub ochii lor.Foisorul alaturat terasei din spatele pensiunii, unde se pregatesc gratare la comanda, este completat de un cuptor de paine unde brutarul nostru coace delicioasa pine pe vatra.

Sala de conferinte

In cadrul pensiunii Casa din Bran se pot organiza intalniri de afaceri, simpozioane, conferinte. Sala de conferinte va sta la dispozitie cu toate dotarile tehnice moderne.

Capacitate: 28 de locuri

Dotari:

- internet

- sonorizare

- videoproiector

- ecran de proiectie

- flipchart

Servicii extra

Room-service Asistenta medicala 24 h/ zi pentru turistii cazati

Rent-a-car

Cazare pentru animalele de companie (la12 km de pensiune, in cadrul fermei proprii). Oferim: hrana si asistenta veterinara.

Resurse umane

Angajatii sunt persoane calificate, cu studii superioare, iar receptionistele au beneficiaza in plus si de o calificarea asigurata de proprietari. Acestea lucreaza 24 de ore din 24. Angajatii de la bucatarie nu au studii superioare dar au calificari.Numar de sosiri si innoptari ale turistilor in luna august anul 2009Nr.CrtTARANR SOSIRINR INNOPTARI

1Romania7521070

2Austria4040

3Bulgaria99

4Croatia33

5Danemarca1221

6Estonia55

7Federatia Rusa2323

8Germania2630

9Grecia44

10Irlanda77

11Italia3740

12Olanda11

13Polonia2022

14Regatul Unit1315

15Republica Moldova55

TOTAL9571295

Nr.CrtTARANR SOSIRINR INNOPTARI

1Romania719919

2Austria33

3Bulgaria33

4Croatia00

5Danemarca00

6Estonia00

7Federatia Rusa77

8Germania33

9Grecia00

10Irlanda00

11Italia99

12Olanda00

13Polonia1313

14Regatul Unit22

15Republica Moldova4948

TOTAL8051007

Numar de sosiri si innoptari ale turistilor in luna octombrie, anul 2009

Analiza din punct de vedere economic a unitatiiDenumire platitor:SC. NECSRISAN S.R.L.

Adresa:str. Gen. Mosoiu, nr. 367A

Judetul:BRASOV

Numar de inmatriculare la Registrul Comertului:J08/3600/1994

Act autorizare:

Codul postal:505600

Telefon:+40 (0)741 236557+40 (0)788 703082

Fax:+40 (0)268 236557

Stare societate:INREGISTRAT din data 12 Ianuarie 1995

Observatii privind societatea comerciala:

Data inregistrarii ultimei declaratii: (*)15 Aprilie 2009

Data ultimei prelucrari: (**)22 Aprilie 2009

Impozit pe profit (data luarii in evidenta)01-01-1995

Impozit pe veniturile microintreprinderilor (data luarii in evidenta):NU

Accize (data luarii in evidenta):NU

Taxa pe valoarea adaugata (data luarii in evidenta):01-01-1995

Contributia de asigurari sociale (data luarii in evidenta):31-01-2004

Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorate de angajator (data luarii in evidenta):31-01-2004

Contributia de asigurari pentru somaj (data luarii in evidenta):31-01-2004

Contributia angajatorilor pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor sociale (data luarii in evidenta):01-01-2007

Contributia pentru asigurari de sanatate (data luarii in evidenta):31-01-2004

Contributii pentru concedii si indemnizatii de la persoane juridice sau fizice (data luarii in evidenta):01-01-2007

Taxa jocuri de noroc (data luarii in evidenta):NU

Impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor (data luarii in evidenta):01-01-2000

Impozit la titeiul si la gazele naturale din productia interna (data luarii in evidenta):NU

Redevente miniere/Venituri din concesiuni si inchirieri (data luarii in evidenta):NU

Redevente petroliere (data luarii in evidenta):NU

Indicatori financiari conform bilantului depus pe anul 2007

Tip situatii financiare depuseBILANT SCURT CONFORM ORDINULUI 1752/2005

Indicatori din BILANTlei

Active imobilizate TOTAL1429280

Active circulante TOTAL, din care285999

Stocuri (materiale, productie in curs de executie, semifabricate, produse finite, marfuri etc.)242503

Casa si conturi la banci29026

Creante14470

Capitaluri - Total, din care101931

Capital social subscris si varsat 220

Patrimoniul regiei

Patrimoniul public

Provizioane pentru riscuri si cheltuieli

Datorii Total1616108

Indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

Cifra de afaceri1189148

Venituri totale1236254

Cheltuieli totale1228979

Profitul brut al exercitiului7275

Pierderea bruta a exercitiului

Profitul net al exercitiului4240

Pierderea neta a exercitiului

Indicatori din DATE INFORMATIVE

Numar mediu de salariati40

Tipul de activitate, conform clasificarii CAENComert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu

Indicatori financiari conform bilantului depus pe anul 2008Tip situatii financiare depuseBILANT SCURT CONFORM ORDINULUI 1752/2005

Indicatori din BILANTlei

Active imobilizate TOTAL1483489

Active circulante TOTAL, din care197666

Stocuri (materiale, productie in curs de executie, semifabricate, produse finite, marfuri etc.)140172

Casa si conturi la banci34299

Creante23195

Capitaluri - Total, din care544310

Capital social subscris si varsat 433467

Patrimoniul regiei

Patrimoniul public

Provizioane pentru riscuri si cheltuieli

Datorii Total1136845

Indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

Cifra de afaceri1633207

Venituri totale1655813

Cheltuieli totale1641399

Profitul brut al exercitiului14414

Pierderea bruta a exercitiului

Profitul net al exercitiului9131

Pierderea neta a exercitiului

Indicatori din DATE INFORMATIVE

Numar mediu de salariati40

Tipul de activitate, conform clasificarii CAENComert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu

Indicatori financiari conform bilantului depus pe anul 2009Tip situatii financiare depuseBILANT SCURT CONFORM ORDINULUI 1752/2005

Indicatori din BILANTlei

ACTIVE IMOBILIZATE - TOTAL1491218

ACTIVE CIRCULANTE - TOTAL, din care2445158

Stocuri (materiale, productie in curs de executie, semifabricate, produse finite, marfuri etc.)2310916

Creante85843

Casa si conturi la banci48399

CHELTUIELI IN AVANS

DATORII - TOTAL3389933

VENITURI IN AVANS

PROVIZIOANE

CAPITALURI - TOTAL, din care:546443

Capital social subscris varsat433467

Patrimoniul regiei

Patrimoniul public

Indicatori din CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE

Cifra de afaceri neta1619771

VENITURI TOTALE1693778

CHELTUIELI TOTALE1689424

Profitul sau pierderea brut(a)

-Profit4354

-Pierdere

Profitul sau pierderea net(a) a exercitiului financiar

-Profit2134

-Pierdere

Indicatori din DATE INFORMATIVE

Numar mediu de salariati40

Tipul de activitate, conform clasificarii CAENComert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun

BIBLIOGRAFIE

http://www.tourist-informator.info/ro/info-turism/branmoeciu/cazari-pensiune-pensiunea_casa_din_bran-98-branmoeciu/ http://www.mfinante.ro www.casadinbran.ro

PAGE 12