Proiect La Biologie Moleculara

of 18 /18
Proiect la biologie moleculara ”MELANINA” ELABORAT: CAPLENCOV IRINA GR.1117 PROFESOR: BADAN LILIANA

Embed Size (px)

description

melanina

Transcript of Proiect La Biologie Moleculara

Proiect la biologie moleculara

Proiect la biologie molecularaMelanina

elaborat: Caplencov IrinaGr.1117Profesor: Badan Liliana

Planul proiectului:Ce este melanina?Tipuri de melanina:EumelaninaPheomelaninaNeuromelaninaSinteza melanineiDe ce avem nevoie de melanina?AlbinismulCauzele albinismuluiCancerul de piele, o boala care se vindecaFacteConcluzieBibliografie

Melanina este un termen folosit pentru un grup larg de pigmenti naturali ce se gasesc in foarte multe organisme.Aceasta substanta se gaseste in piele, par si membranele ochiului dar si un derivat al acesteea se gaseste si in organele interne ale omului printre care este si substantia nigra din creier.Melanina se sintetizeaza sub forma de granule ce se leaga cu proteine formind melanoproteine. Structura melaninei este complex, astfel formula sa chimica arat: C77H98O33N14S.Exista 3 tipuri de baza a melaninei:eumelanin,pheomelanin si neuromelanin.

Eumelanina este substanta care are in componenta sa acidul DHI si DHICA.Sunt stiute 2 tipuri de eumelanina neagra si cafenie.In absenta altor pigmenti,eumelanina neagra in cantitati mici confera o culoare cenusie.Eumelanina cafenie in cantitati reduse in absenta altor pigmenti confera culoarea galbena.

Pheomelanina confera culori de la roz la rosu si este gasita in cantitati mari in parul roscat.Aceasta substanta este concentrata mai mult in regiunea buzelor, mamelon, regiunea anala. n termeni chimici, pheomelanina se deosebeste de eumelanina prin faptul ca in structura sa este prezenta benzotiazinibenzotiazolcompusii care sunt produsin loc de DHI iDHICA, si prezenta aminoaciduluiL-cisteina.

Neuromelanina este pigmentul inchis ce este prezent in neuroni-in creier, sau in regiunea superioara a coardelor vocale.Insa functia biologica a acestuia inca nu a fost gasita.

Sinteza melaninei

Mecanismul de sintez a melaninei nu este nc complet descoperit . Este cunoscut faptul c procesul are loc n celule specifice ale pielii - melanocite. Melanocitele iau natere din celulele nervoase iniial prin oxidarea tirozinei, Aceast reacie este catalizat de enzima specializat tirozinaza.Dup oxidarea tirozinei iniial se formeaz dihidroxifenilalanin(DOFA). Acest aminoacid este foarte important pentru organism; spre exemplu el este un precursor al adrenalinei. ns n melanocite dup o serie de schimbri, acest aminoacid DOFA este polimerizat i astfel se formeaz melanina. Acest proces de sintez este reglat de hormoni speciali produi de hipofiz, i sunt numii melanocitstimulatori. Dupa acest proces complicat de sintez, melanina este fagocitat de keratinocite din melanocite.

De ce avem nevoie de melanina?

Se tie c razele UV sunt factorii nocivi care provoac formarea radicalelor liberi la nivelul pielii, care pot schimba celulele organismului la nivel de gen.O astfel de schimbare poate provoca cancerul pielii.Pentru protecia pielii, melanocitele produc pigmentul melanina.Melanina are capacitatea de a absorbi i opri razele UV, i nu permite trecerea acestora n straturile profunde ale epidermului, unde pot provoca mutaii genice ale celulelor din stratul bazal.Sub influena radiaiilor solare crete sinteza melaninei i apare bronzul. Acest lucru se datoreaz activrii tirozinazei in melanocite.

AlbinismulConcentraia redus de melanin sau lipsa acesteea nu este n norm pentru organism, i poate provoca un risc mai major pentru organism, mai ales pentru persoanele care triesc n zona predispus la radiaii solare. Persoanele la care acest pigment este in deficit sau total lipsete sunt numii albinoi.Cca 60% din albinoii din Africa mor.

La moment se crede c cauza albinismului este lipsa sau blocarea sintezei tirozinazei-enzim necesar pentru sinteza melaninei.Cauzele acesteea pot fi:-mutaii in boxa CAAT-mutaii n boxa TATA-mutaii n secvena polyA-mutaii n secvena lider-mutaii n unul din intronii genei-mutaii n unul din exonii genei-defectul G-transferazei-defect n processing

Cancerul de piele, o boala care se vindeca

Tratamentul cancerului de piele depinde de marimea si de localizarea acestuia, de tipul bolii, de varsta pacientului si de starea lui de sanatate.Tratamentul cel mai des utilizat este cel chirurgicalprin care se indeparteaza sau distruge leziunea, o data cu o parte din tesutul sanatos din jurul ei. Majoritatea terapiilor sint foarte eficiente, cu rate de succes de pina la 90%.

Facte!!!Bronzul apare in urma declansarii acestor mecanisme naturale de protectie ale organismului, mai exact intensificarea secretiei de melanina de la nivelul celulelor pielii.In ultima perioada,cancerul de pieleeste printre cele mai frecvente forme de cancersiaproape 90% dintre cazuri sunt legate direct deexpunerea la radiatiile ultraviolete.In mod corect, acomodarea pielii cu razele solare se face progresiv:evitand expunerea la soare intre orele 11:00 si 17:00.Concluzie:Melanina este o substanta esentiala pentru protectia noastraLa fel este foarte importanta pentru protectia ADN-uluiEa determina culoarea pielii si a parului si da irisului nuante intunecateRolul principal al melaninei este acela de a absorbi radiatia ultravioleta si a ne proteja astfel de efectele ei care pot fi extrem de neplacute, mergand de la arsurile solare si accelerarea procesului de imbatranire si pana la declansarea cancerului cutanat

Bibliografie:http://wap.volkodavyuga.unoforum.ru/?1-26-0-00000027-000-10001-0http://estetic.kz/index.php/zhurnal-cosmomed/favorites/95-pigmentatsiya-kozhi-i-narusheniya-sinteza-melaninahttp://www.eurolab.ua/anatomy/245/http://en.wikipedia.org/wiki/Melanin#Microscopic_appearancehttp://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/melaninahttp://www.krugosvet.ru/enc/nauka_i_tehnika/himiya/ZAGAR_HIMIYA_ZAGARA.htmlhttp://www.modern-d.com.ua/ximicheskij-sostav-volosa/https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D1%8Bhttp://medbiol.ru/medbiol/har/0035f0a4.htmhttp://medlive.hotnews.ro/cancerul-de-piele-o-boala-care-se-vindeca-daca-e-depistata-la-timp-cum-sa-ne-autoexaminam.htmlhttps://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D1%8C%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC

Va multumesc pentru atentie!!!!