Proiect Foraj ticleni

download Proiect Foraj ticleni

of 50

Embed Size (px)

Transcript of Proiect Foraj ticleni

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  1/50

  Petre Rare

  Page | 1

  CAPITOLUL 1

  GEOLOGIA SRUCTURII

  1.1.Caracteristici generale

  Structura icleni este situat n zona mijlocie din sectorul vestic al DepresiuniiGetice, pe aliniamentul structural major: Biteni - icleni - Sadu - Licurici - Bustuchin.Lucrrile de cercetare geologic prin foraje au pus n eviden acumulri de hidrocarburi lanivelul colectoarelor din Helvcian. Sarmaian i Meoian n 1953, iar exploatarea acestora anceput n anii 1953 (Sarmaian), 1954 (Helveian) i 1960 (Meoian); iar n 1956 (Meoian-gaze libere); n momentul de fa. zcmintele aflndu-se ntr-un stadiu avansat deexploatare.

  Depozitele sedimentare aparinnd helveianului, sarmaianului i meoianului seprezint sub forma unui anticlinal uor asimetric onentat SNE-VSV, avnd zona axial cu oorientare n profunzime de la nord la sud. Flancul nordic i cele dou pericline se afund n

  pante largi i destul de line spre zona de sinclinal, n timp ce flancul nordic se prezint subforma unor cderi n trepte spre sud destul de pronunate.

  Anticlinalul este secionat longitudinal n zona sa de maxim ridicare de un accidentmajor cu cdere de la nord spre sud, diviznd structura n doua sectoare: unul nordic denumiti flancul nordic i altul sudic denumit i flancul sudic, mult diferite ca aspect general. Larndul lor, cele dou sectoare sunt fragmentate de un sistem, versale n marea lor majoritatecu convergena ctre falia majora compartimentnd astfel structura ntr-o serie de blocuritectonice diferite ca form i mrime.

  n acest sistem structural, sedimente helveiene i sarmaianul sunt dispuse n aceeaimanier complicat peste relieful accidenta al paleogenului, form ce se atenueaz gradatspre panta superioar.

  Peste acestea, seriile meoiene reprezint primele depozite de structur al ansambluluipltiocen peste relieful destul de accidentat al miocenului mbrcnd i mulnd astfel acestrelief lund aspectul unor formaiuni ondulate cu ridicri i coborri axiale de micamplitudine.

  Din punct de vedere litologic, helveianul este alctuit dintr-o serie inferioar

  aglomcratic nisipos-grosier iuna superioar alctuit dintr-o serie de pachete de nisipuricu intercalaii subordonate de marne. Sarmaianul debuteaz printr-o serie marno-grezoas cuunele nisipuri intercalate. Peste acestea se dezvolt o serie nisipoas, puternic dezvoltat nzona de ridicare. n continuare se dezvolt o serie marno-grezoas nisipoas ce se termin la

  partea superioar cu un orizont nisipos, destul de variabil ca dezvoltare. n continuare,meoianul se dezvolt ntr-un facies predominant nisipos, pe ntreaga structur cu o tendinde momizare n partea superioar mai ales n sectorul estic al structurii.

  Din punct de vedere tectonic, structura icleni se prezint sub forma unui anticlinaluor asimetric, orientat est-vest avnd zona axial cu o nclinare evident de la nord la sud.

  Flancul nordic i cele dou pericline se afirm n pante largi i destul de line spre zonele desinclinal, iar flancul sudic se prezint sub forma unor cderi destul de abrupte.

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  2/50

  Petre Rare

  Page | 2

  Accidentele tectonice sunt mult mai numeroase i mai complicate la orizonturilehelveiene superior, sunt dominate de faliamajora FI, care secioneaz longitudinalanticlinalul n zona sa de maxim ridicare a crui nclinare de la nord la sud o urmretediviznd structura in doua mari sectoare: flancul nordic i flancul sudic.

  1.2. Cadrul geologic regional

  Formaiunile geologice care iau parte la alctuirea Depresiunii Getice, identificate ndeschideri la zi, sau n sedimentul din anncime deschis prin numeroasele sonde care s-auspat n aceast zon. aparin cristalinului, permianului. jurasicului, cretacicului,

  paleogenului, neogenului i cuaternarului.Din corelarea datelor de cotare geologic, prospeciunea geofizic i a celor obinute

  prin lucrrile de foraj, rezult c, din punct de vedere sedimentologici tectonic, sedimentalul

  Depresiunii Getice, identificate. al crui flanc nordic intens cutat, ce se reazm pe clinasudic a lanului Carpatic, coboar destul de repede spre sud, redresndu-se apoi n zonaaccidentelor de la Ungureni i Scelu. Dup aceea urmeaz o serie de cute anticlinale, dispusen lungul unor linii structurale, majore, orientate n general est-vest i a cror amplitudinedescrete treptat de la nord la sud, astfel nct flancul sudic ce se sprijin pe depozitelePlatformei Moesice, pare a fi practic necutat.

  Multitudinea formelor structurale i aranjamentul lor spaial, gradul ridicat detectonizare al formaiunilor, discontinuitile de ordin stratigrafie, ce poate fi reconstituit dincele mai vechi timpuri i pn n perioada actual.

  Istoria evolutic a Depresiunii Getice este legat la nceputurile sale de orogenez dinfaza austric din mezocretacic, care determin crearea unei linii de ruptur a cristalinului pemarginea sudic a lanului Carpatic, pe care o parte din zona cristalin, situat la sud, aluneci se scufund, dnd natere la o zona depresionar, de proporii, denumit de L. Mrozee:Depresiunea Getic". Imediat dup desvrirea scufundrii cristalinului constituindfundamentul Depresiunii Getice, aceast mare unitate geologic, n ansamblul su, i ncepeevoluia proprie, dar n strns dependen de evoluia Carpaiilor Meridionali.

  1.3. Stratigrafia structurii icleni

  Sondele spate pe structura icleni, au deschis seria depozitelor sedimentare pn laadncimea de 6015 m, majoritatea sondelor avnd adncimi ce variaz ntre 1250 m i 2600m. formaiunile geologice ntlnite fiind: eocen, oligocen, helveian, sarmaian i pliocen.

  Romanian-Dacianula fost apreciat n zona de suprafa, pe intervalul 0-459 m, fiindalctuit din nisipuri i pietriuri cu intercalaii de argile, marne nisipoase i crbuni,cvasiorizontale.

  Ponianul a fost evaluat pe intervalul 459-885 m, fiind dezvoltat n faciespredominant marnos, avnd n componen marne i marne nisipoase cu rare i subiriintercalaii de nisipuri marnoase, mai frecvente la partea superioar.

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  3/50

  Petre Rare

  Page | 3

  Meoianul a fost aproximat n baza depunerilor detritice pliocene, pe intervalul 885-1228 m, fiind reprezentat printr-o alternan de nisipuri, marne nisipoase i intercalaii degresii calcaroase, n continuitate de sedimentare, cu nclinri ale stratelor de pn la 5.

  Sarmaianul a fost estimat pe intervalul 1228-1329 m, transgresiv i discordant pe un

  relief de eroziune helveian, fiind dezvoltat n facies predominant marnos-nisipos cuintercalaii de gresii, i predominant marnos cu 2-3 pachete nisipoase. nclinrile stratelorsunt de circa 5-20.

  Helveianul a fost apreciat n partea finala a sondei proiectate, ncepnd de la 1329 m,fiind reprezentat predominant prin nisipuri i gresii cu intercalaii de marne, mame nisipoasei grezoase, i gresii calcaroase cu nclinri ale stratelor de circa 5-25.De jos n sus au fost corelate urmtoarele complexe productive, notate astfel: VIII, VII, V-inferior, V-superior, IV-inferior, IV-superior, III, II, I i de tranziie.

  Helveianul VIII, depus peste seria helveianului inferior, este constituit predominantdin nisipuri i gresii de granulaie de la fin ia mijlocie, rareori grosier, ntre care se

  intercaleaz frecvent marne, marne nisipoase sau grezoase i gresii calcaroase. Girosimeaacestui complex este de regula n jur de 100 m.

  Helveianul VI este dispus peste He VII i este constituit predominant din nisipuri igresii, cu un grad mai mare sau mai mic de consolidare prin strate de marne. He VI are ogroime de 130 m.

  Helveianul V-inferior depus peste He VI constituie o unitate hidrodinamic, avnd ogrosime ce variazntre 40 i 60 m. Faciesul acestui complex productiv nu face excepie dinfaciesul de reguli a celorlalte complexe, fiind prezente frecvente intercalaii de nisipuri,gresii i marne, care intercaleaz pe cele mai de sus.

  Helveianul V-superior, cu unaspect mai mult marnos, dup diagrafia electric, estedepus peste He V-infenor, constituit preponderent din bancuri de gresii, are o grosime de la30 m la 40 m. Acest complex productiv ct i cel de dedesupt, He V-superior, sunt singureleuniti hidrodinamice din He de la icleni,care au i cupole de gaze.

  Helveianul IV-superior, depus peste He IV-inferior, este constituit la parteasuperioar.n special din marne grezoase cu intercalaii subiri de nisipuri i gresii mai multsau mai puin consolidate, cu intercalaii de la 3 la 5 m de marne. Grosimea total a acestuicomplex variaz de la 45 la 75 m.

  Helveianul III, cu o grosime mai mare dect a complexelor inferioare, aproximativ160-180 m. a fost mprit n doua complexe: inferior i superior.

  Helveianul II, depus probabil discordant peste He III, are cea mai mare grosime, dela 250 la 350 m. Complexul este alctiuit din nisipuri de granulaie de la fin la mijlocie,rareori grosier, cu un grad mai mare sau mai mic de consolidare. Stratele i bancurilenisipoase sunt mai separate de strate mamoase cu grosimi variabile de la 3 la 15 m.

  Helveianul I, depus discordant, fie peste He II-superior sau peste He ll-mediu, acestaa fost supus unei coroziuni mai accentuate n axul structurii care s-a atenuat pe flancuri i

  pericline.Helveianul de tranziie, ultimul complex productiv, are aceleai caracteristici

  litofaciale ca i complexul He I.

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  4/50

  Petre Rare

  Page | 4

  He I i He II produc iei i ap n raporturi destul de diferite. ntr-un astfel dezcmnt, meninerea parial a presiunii a fost posibil datorit acvifierului care apare cafaz continuchiar i ninteriorul suprafeei productive.

  Pe baza unui astfel de model gcologo-fizic, caracteristic pentru toate zcmintele din

  Helveianul de la icleni, s-a realizat conturarea suprafeelor productive, lund nconsiderare nregistrrilediagrafiei geologice de sond i rezultatele probelor de producie.n marea majoritate a cazurilor, limitele dintre faze (ap, iei fi gaze) nu sunt

  tabulare,poziia lor fiind determinata deproporiile litologice i fizice.Din analiza detaliat a informaiilor disponibile s-au stabilit c limitele dintre faze nu

  sunt tabulare,poziia lor fiind determinat n mod predominant de umectabilitate. Pe aceastbaza s-au conturat suprafee productive, lund n considerare nregistrrile diagrafieigeofizice de sondi rezultateleprobelor de producie.

  Harta structural pe structura icleni1.4. Tectonica structurii icleni

  Din punct de vedere tectonic, structura icleni apare sub forma unui anticlinal orientatest-vest. Cele dou pericline se afund n pante mai largi i line spre zonele de sinclinal, ntimp de flancurile nordic i sudic se prezint mai ales sub forma unor cderi destul deabrupte.

  Accidentele tectonice, la orizonturile He-superior, secioneaz anticlinal,longitudinal n zona sudic. Flancul sudic al structurii este posibil de a fi compartimentat

  printr-o serie de falii longitudinale. nclinarea stratelor variaz ntre 5 i 60.

  1.5. Dificulti n foraj

  Pierderi de circulaie i viituri de ap n Levantin i Dacian;

  Formarea de guri cheie i strngeri de gaur n Sarmaian i Ponian; Eventuale manifestri de gaze n Meoian i Sarmaian;

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  5/50

  Petre Rare

  Page | 5

  Pierderi de circulaie i strngeri de gaur n Helveian;

  Manifestri de gaze, ape srate i drmri de gaur nHelveian.

  1.6Gradienii de presiune si de fisurare

  Analiza i interpretarea complex a informaiilor obinute de la sondele spate pestructur a permis elaborarea profilelor gradienilor de presiune i fisurare, n funcie deadncime, pentru succesiunea litostratigrafic estimat a fi ntlnit n sonda proectal.

  Se poate remarca, la nivelul depozitelor pliocene i sarmaiene, o evoluie normal agradienilor de presiune, valorile notate fiind cuprinse n domeniul 1,00 - 1,08 at/10 m, iarla nivelul depozitelor Helveiene nu s-a renunat la trasarea valorilor iniiale ale gradienilorde presiune, notndu-se valorile actuale ale acestora i menionndu-se faptul c acesteasunt corecte numai la nivelul colectoarelor cu hidrocarburi, mai puin la nivelul acviferului:

  pentru He-tranziie: actual

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  6/50

  Petre Rare

  Page | 6

  CAPITOLUL 2

  STABILIREA PROGRAMULUI DE TUBARE

  2.1. Alegerea numrului de coloane i a adncimilor de fixare pe baza gradienilorde presiune

  Calculul diametre lor coloanelor s i adiametre lor se face conform programului deconstrucie a l sondei s tabil i t . Se impune o coloanade exploatare de 5 1 / 2 in.

  Numrul de coloane ales: 3 (anexa 1) Coloana de suprafa (0-500m):

  asigur s tabil i ta tea guri i de sond n dreptul formaiunilor s lab consolidate (nis ipuri ,

  p iet r iuri ) ; protejeaz sursele subterane de ap

  potabi l, mpiedicnd contaminarea lor cu noroi ,ap srat , petrol sau a l te substane chimice;

  consti tuie suportul (ancorajul) ins ta la ie i de prevenire aerupi i lor;

  mpiedic ptrunderea gazelor provenite de la adncimi mari ns tra turi le permeabile i cu pres iune mic de la suprafa ;

  prin sistemul de suspendare din capul de sond, transmiterocilor din jur sarcinile axia le din coloanele urmtoare ,greutatea tubingului i a echipamentului de suprafa .

  Pentru a ndeplinii toate funci i le enumerate mai sus , coloana desuprafa se c imenteaz pe toat lungimea, pn la z i .

  Coloana i ntermediara (0-2500m)

  Dac ntre iul coloanei de suprafa i adncimea de t ubare acoloanei de exploatare sunt traversate formaiuni care ngreuneaz orichiar mpiedic forajul , se tubeaz una sau mai multe coloane intermediare(ntre cele dou obligatori i anterioare). Sunt numite uneori coloane de

  protecie sau de foraj .Asemene a se introduc pentru a izola s tra turi n carese pierde noroiul de foraj , s tra turi cu pres iune r idicat , masive de sare ,roci argiloase ins tabile , evitndu-se anumite dif icult i la continuareaforajului sub aceste zone. Coloanele intermediare se tubeaz i d in motivede s iguran cnd intervalul deschis es te prea mare , cnd coloana

  precedent este uzat sau din motive economice.

  La a lcatuirea succesiunii sape-coloane sunt urmari te doua condit i i :

  Prima impune ca in exteriorul coloanelor de burlane sa exis te un jocsuffic ient de mare pentru introducerea lor fara dif iculta t i s i pentru

  realizarea unei c imentari efic iente in spatia l inelar .Marimea acestui joceste determinate de r igidi ta tea burlanelor, t ipul imbinari i ,prezenta unor

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  7/50

  Petre Rare

  Page | 7

  disposit ive cum ar f i :centrori s i scarif icatori , lungimea s irect i l ini te teaintervalului deschis sub s iul coloanei precedente ,exis tent unor zone ce pot

  prezenta di f icultat i la tubare (st rangeri ori surpari ale peret i lor gauri i desonda,pierderi decircula t ie ,vi teza de introducere ,e tc) .

  Coloana de exploatare (0-3970m) se tubeaz pn la baza ult imuluiorizont productiv sau presupus productiv i face posibil extraciapetrolului sau gazelor, prin interiorul tubingului , n condi i i de siguran.Tubingul poate f i extras , reparat sau nlocuit ori de cte ori es te nevoie i

  permite s se efectueze di feri te operai i n interiorul coloanei deexploatare ( nlocuiri de f luide, c imentri , s t imulri , curri de nis ip e tc . ) .

  Coloana de exploatare izoleaz i unele formaiuni ins tabile ori ncare se produc pierderi de c ircula ie , rmase deschise sub iul coloanei

  precedente.

  2.2. Calculul diametrelor coloanelor i al sapelor

  D Diametrul exterior al coloanelor de tubare

  Diametrul peste muf Diametrul sapeiJocul radial al dintre muf i peretele guri de sond

  Rraia de tubare

  []dac nu se schimb apa

  diametrul interior al coloanei precedente -jocul dintre sap i interior coloanei de tubaret grosimea peretelui burlanelor

  calculul s-a fcut de jos n sus coloana exploatare coloanade ancoraj

  Se alegtrei coloane

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  8/50

  Petre Rare

  Page | 8

  2.2.1. Coloana de exploatare

  [ ]

  2.2.2. Coloana intermediar

  [ ]

  2.2.3. Coloana de ancoraj

  [ ]

  Coloana Adncimeatubarea

  Diametrulexterior

  Diametrulmufei

  Diametrulinterior

  Diametrulsapei

  Ratiade

  tubaream mm inches mm mm mmAncoraj 0 - 500 323.8 12 3/4 351.0 299.9 393.7 0.054

  Intemediara 500 - 2500 219.1 8 5/8 244.5 190.8 295.0 0.085

  Explotare 2500 - 3970 139.7 5 1/2 153.7 118.6 171.5 0.051

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  9/50

  Petre Rare

  Page | 9

  CAPITOLUL 3GARNITURA DE FORAJ

  3.1 Alegerea prjinilor de foraj i a prjinilor grele(diametre i lungimi)

  Diametrul prjinilor de foraj

  Dscat

  (mm)

  146...170 170...201 201...225 226...250 >250

  Dp in 3 4 4 5 5

  mm 88.9 101.6 114.3 127.0 139.7

  t (mm) 9.35 8.38 8.56 12.70 9.17

  qp

  (kg/m)

  18.34 19.26 22.31 35.79 29.51

  H:=3970

  Prjini grele

  Coloan de ancoraj

  Dscat 444.5103

  Dg Dscat 25.4103

  0.419

  l

  ga

  5

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  10/50

  Petre Rare

  Page | 10

  Diametrul exterior al prajinilor

  grele

  Diametrul

  interior

  Masa pe metru liniar

  (qp)

  in mm mm kg/m

  3 1/2 88.9 38.1 36.4

  41 8 104.8 50.8 47.7

  43/4 120.7 50.8 68.5

  5 127.0 57.2 72.7

  6 152.4 57.2 114.1

  61 4 158.8 57.2 124.2

  61 2 165.1 57.2 135.2

  7 177.8 57.2 161.0

  71/4 184.2 71.5 163.5

  8 203.2 71.5 205.3

  9 228.6 71.5 267.5

  91 2 241.3 76.2 298.1

  93/4 247.6 76.2 315.1

  10 254.0 76.2 333.0

  11 279.4 76.2 469.0

  3.2 Coloanele intermediare

  3.3 Coloane de exploatare

  lge 15

  Lpe He 150 1 .3 2 1 03

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  11/50

  Petre Rare

  Page | 11

  3.4 Calculul de rezisten a garniturilor de foraj pentru coloana de exploatare

  Solicitarea garniturii de foraj Simbolul Extragere fara circulatie(105N/m2)

  In timpul forajului(105N/m2)

  1-1 2-2 1-1 2-2

  Intindere si compresiune z 3106 -595.5 2791 -596.9

  Incovoiere incov 0 0 0 -616.1

  Tens. Axiala ax=z + incov 3106 -595.5 2791 -1213

  Torsiunea 0 0 89,03 203.5

  Pres.int. sipres.ext.

  t 0 0 643.7 -595.5

  r 0 0 -90 -595.5

  Tensiuneaprincipala

  1 0 0 -90 -595.5

  23106 123.3 2791 -534.5

  3 0 -718.8 -643.7 -1274

  Tensiuneaechivalenta

  ech 3106 322.3 2488 212.5

  Extragere far circulaie

  sectiunea 1-1(la partea sup.a g.f.)qp 29.5

  qg 72.

  g 1

  lp 392

  Gp qp lp g 1.157 106

  Gg qg lg g 3.635 104

  n 150

  0 785

  s 0.1

  t 9.17103

  Dp 139.7103

  Ap t Dp t 3 .7 6 1 03

  ae 0.

  z11

  Gp Gg 1n

  0 s

  ae

  g

  Ap

  3.106 108

  11 0

  12 z11 3.106 108

  13 0

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  12/50

  Petre Rare

  Page | 12

  sectiunea 2-2

  In timpul forajuluisectiunea 1-1

  (

  )

  ech11

  11 12 2

  12 13 2

  13 11 2

  23.106 10

  8

  z22 n g H 5.955 107

  21

  22

  z22

  2

  z222

  2 1.233 10

  7

  23

  z22

  2

  z222

  2 7.188 10

  7

  ech22

  21 22 2

  22 23 2

  23 21 2

  2

  3.223 107

  pi 90 105

  dip Dp 2 t 0.121

  Dip 57.2103

  Fp3 pi

  4 dip

  2 1.041 10

  5

  cs 1.

  Gs1

  cs

  lg qg g 1n

  0

  1 .96 1 0

  4

  zf11

  Gp Gg 1n

  0

  Fp3 Gs

  Ap

  2.791 108

  c1 3 107

  n 10

  Prgf

  cs

  n

  Dp

  2L

  p D

  g

  2lg

  n1.7

  4. 82 1 08

  n

  3010.472

  Mrgf

  Prgf

  4.603 10

  7

  Msp 1

  Msapa Msp Gs 2. 94 1 05

  Mm Msapa Mrgf 4.632 107

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  13/50

  Petre Rare

  Page | 13

  sectiunea 2-2

  m

  Mm

  Wpp

  89.031

  m 89.031

  pe

  0

  ri

  dip

  2

  re

  Dp

  20.07

  r ri 0.061

  t 1

  ri2

  re2

  re2

  ri2

  pi 6.437 107

  r1

  pi

  9 106

  re 0.07

  t 2

  2 ri2

  re2

  re2

  ri2

  pi 2.702 105

  r2 0

  f11 r1 9 106

  f12

  zf11 t 1

  2

  zf11 t 1

  2

  2

  2

  2.791 108

  f13

  zf11 t 1

  2

  zf11 t 1

  2

  2

  2

  6.437 107

  echf11

  f11 f12 2

  f12 f13 2

  f13 f11 2

  22.488 10

  8

  dig 57.2103

  A

  g

  4

  D

  g

  2d

  ig

  2 0.135

  Fp1 n g H Ag 8.062 106

  zf22

  Fp1 Gs

  Ag

  5.969 107

  Incovoiere

  ls 3

  E 2. 061011

  Dsecat 158.8103

  fD

  secatD

  g

  20.13

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  14/50

  Petre Rare

  Page | 14

  Presiunea intern i extern

  n urma calculelor,se alege otelul tip E cu Rp0.2=527010-5 N/m2.

  Otel Rp0.210-5 N/m2

  D 3870

  E 5270

  G-105 7390

  S-135 9490

  inc

  f 2

  E Dg

  2 ls2

  6.161 107

  ax zf22 inc 1.213 108

  Torsiunea

  Wpg

  16

  Dg4

  dig4

  Dg

  0.014

  f22

  Msapa

  Wpg

  2.035 107

  p n g H 5.955 107

  f21 n g H 5.955 107

  f22

  ax p

  2

  ax p

  2

  2

  f222

  5.345 107

  f23

  ax p

  2

  ax p

  2

  2

  f222

  1.274 108

  echf22

  f21 f22 2

  f22 f23 2

  f23 f21 2

  22.125 10

  7

  echmax ech11

  Rp0.2 cs echmax 4.659 108

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  15/50

  Petre Rare

  Page | 15

  CAPITOLUL 4

  Fluide de foraj

  4.1 Tipuri de fluide de foraj

  Dac avem o densitate

  , se alege un fluid de foraj natural alctuit doar

  din ap i argil, iar dac avem o densitate

  , se va alege un fluid de foraj

  dispersat (ngreunat),alcutuit din ap, argil i barit.n consecin se alege cte un tip de fluid pentru fiecare coloan n parte.

  Astfel, pentru coloana de ancoraj:

  -

  pentru coloana intermediara:

  -

  pentru coloana de exploatare:

  -.

  4.2 Proprietile fluidului de foraj

  Intervalforat

  Tipulfluiduluide foraj

  n

  (kg/m3)p

  (cP)

  0

  (N/m2)Filtrat(cm3)

  Turt(mm)

  pH

  0 500 Dispersat 1220 16 12 6 2 80 -2500 Dispersat 1320 18 10.5 8 2.5 8.5

  0 3970 Dispersat 1520 24 9 9 2.5 9

  4.3 TratamenteCarboximetilceluloza de sodiu (CMC) este un polimer anioniv, semisintetic, sub

  form de praf alb-gibui, solubil n ap. Este obinut prin tratarea celulozei (o polizaharidinsolubil) cu acid monocloracetic sau cu monocloracetat de sodiu, in prezena hidroxiduluide sodiu. Ca produs secundar rezult clorur de sodiu; CMC-uI tehnic, nepurificat, coninepn la 25 - 30 % cloruri de sodiu.

  Proprietile CMC-ului sunt determinate de gradul de polmerizare (200 - 2000) si degradul mediu de substituire a grupelor OH- din molecula de glucoza anhidr (conine treigrupe OH-) cu grupa - OCH2COONa (50 - 90 %). Cu cat gradul de polmerizare (lungimealanului) este mai mare, cu atat produsul este mai activ ca antifiltrant, iar vscozitateanoroiului crete mai mult (se disting, uneori, CMC devascozitate mic, normal sau mare).Solubilitatea CMC-ului crete cand gradul de substituire crete.

  Ca antifiltrant, CMC-ul se utilizeaz n concentraii de 5 - 25 kg/m3. Aciunea lui esteoptim la pH = 6 - 9. Este foarte eficient In noroaie dulci ori cu o salinitate moderat(efidena scade cnd salinitatea crete, ndeosebi peste 100 kg NaCI /m3)'.Dac pH-ul esteridicat, ionii divaleni iI pot precipita i noroiul se dilueaz periculos (exist i varieti de

  CMC destinate noroaielor cu calciu). Pe msur ce densitatea noroiului crete, trebuiefolosit CMC cu grad de polmerizare mai redus (viscozitate mai mic).

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  16/50

  Petre Rare

  Page | 16

  Poliacrilamida (PAA) este un polimer sintetic neionic, [CH2CHCONH2]ff din grupapolimerilor acrilici. Masa molecular este (1 -15)106 . Se furnizeaz sub form de soluievascoas alb-glbuie, cu concentratie 8 - 10 %, mai rar sub form de praf. Prin agitareputernic se dizolv n ap. n prezena cromailor este stabil la peste 200C.

  Se folosete ca antifiltrant, invascoant, floculant selectiv, stabilizator al rocilor

  argiloase, emulsionant.Concentraii uzuale: 5 - 30 kg/m3. Ca antifiltrant se utilizeaz Innoroaie dulci sau uor mineralizate, la pH - 10 - 12. n prezenta Ca2+i Mg2+este precipitat.

  De obicei, se folosete poliacrilamida (parial) hidrolizat (PAAH), care se obinetratand PAA cu NaOH sau KOH (o parte din gruprile amide CONH2 sunt nlocuite cucarboxilatii metalici ionizabili COONa sau COOK). Dispersabil n ap, PAAH este unpolielectrolit mult mai activ dect PAA.

  Comportarea PAA i PAAH este determinat de gradul de polimerizare, gradul dehidrolizare, concentraie, pH, temperatur, salinitatea mediului. Astfel, la concentraiifoarte mici (0,01 - 0,1 kg/m3) se comport ca floculanti,iar la concentraii medii caantifiltrani. Dac gradul de polimerizare este redus, polimerii se comport ca defloculanti,

  cand este ceva mai mare ca antifiltrant, iar la lungimi foarte mari ale lanului polimeric -ca floculanti. La 10 % grad de hidrolizare, polimerul este flocu lant (se folosete pentrulimpezirea apei), la 30 % devine stabilizator al rocilor argiloase, iar la 70 % este reductor defiltrare.n ap dulce, polimerii se umfl i sunt foarteeficieni; In prezena Ca2+ sau Mg2+,umflarea este redus.

  4.4 Calculul volumelor de fluid de foraj4.4.1 Intervalul forat corespunztor coloanei de ancoraj

  4.4.2 Intervalul forat corespunzator coloanei intermediare

  4.4.3 Intervalul forat corespunztor coloanei de exploatare

  Ha 500Dsacat 393.7mm 0.3937m

  Vna 2

  4Dsacat

  2 Ha

  121. 736m3

  Hi1 2500

  Dsi1cat 295.0mm 0.295m

  Diacat 299. 9mm 0.2999m

  Vni 2

  4Diacat

  2 Ha

  4Dsi1cat

  2 Hi1 Ha

  344.03582m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  17/50

  Petre Rare

  Page | 17

  4.5 Cantitatile de materiale utilizate pentru prepararea si pomparea fluidelor de foraj4.5.1 Intervalul corespunzator coloanei de ancoraj

  4.5.2 Intervalul corespunzator coloanei de exploatare

  H 3970Dsecat 158.8mm 0.15880m

  Dii1cat 168.3mm 0.16830m

  Vne 2

  4Dii1cat

  2 Hi1

  4Dsecat

  2 H Hi1

  169. 46m3

  na 1220kg

  m3

  n 1120kg

  m3

  b 4100kg

  m3

  VnVna na b

  n b117. 651m

  3

  Vba Vna Vn 4. 085m3

  mba Vba b 1.675 104

  kg

  ne 1520kg

  m3

  Vn

  Vne ne b

  n b

  146. 714m3

  Vbe Vne Vn 22.746m3

  mbe Vbe b 9.326 104

  kg

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  18/50

  Petre Rare

  Page | 18

  CAPITOLUL 5

  Tubarea sondei proiectate

  5.1.1 Calculul de rezisten a coloanei de ancoraj

  5.1.2 Presiunea din pori

  5.1.3 Presiunea de fiurare

  5.1.4 Presiunea interioar (sond nchis i plin cu gaze)

  Da 123

  4

  iDa 323.85m

  Di 85

  8

  inDi 219.075m

  De 51

  2

  inDe 139.7m

  H 3970 Ha 500 Hi 2500

  na 1220kg

  m3

  ni 1320kg

  m3

  ne 1520kg

  m3

  0 7850kg

  m3

  fiseca 1500 kg

  m3

  fiseci 1700 kg

  m3

  fisece 1860kg

  m3

  ppi ni g Hi 3.236 107

  Pa

  pfisa fiseca 100kg

  m3

  g Ha 7.845 106

  Pa

  g 200kg

  m3

  am 1050kg

  m3

  pi1 pfisa g g Ha 6.865 106

  Pa

  pc pi1 6.86 106

  Pa

  pe1 0

  p i1 pi1 pe1 6.865 106

  Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  19/50

  Petre Rare

  Page | 19

  De aici rezult urmatoarele valori citite din tabelul 5.1 de mai jos:

  otelul J-55

  5.1.5 Presiunea exterioar (coloana este goal la interior)

  pi2 pfisa 7.845 106

  Pa

  pe2 am g Ha 5.148 106

  Pa

  p pi2 pe2 2.697 106

  Pa

  pia 147.2bar 1.472 107

  Pa

  pia pc 1 adevarat( )

  t 9.00mm 9 103

  m

  q 72.30kg

  m

  A 88.96cm2

  psp 1 84bar 1 .8 4 1 0

  7 Pa

  pia 1.472 107

  Pa

  pea 69.52ba r 6. 952 106

  Pa

  Fsa 1 30 6k N 1 .30 6 1 06

  N

  pe1 0

  pi1 0

  p.e1 pe1 pi1 0

  pe2 na g Ha 5.982 106

  Pa

  pi2 0

  p e2 pe2 pi1 5.982 106

  Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  20/50

  Petre Rare

  Page | 20

  De aici rezult urmatoarele valori citite din tabelul 5.1 de mai jos:

  otelul J-55

  Tabelul 5.1

  Diam.ext.t Otel Filet q Psp Pia Pt Pea Fs Fsa A

  (mm) (kg/m) (bar) (bar) (bar) (bar) (kN) (kN) (cm2)

  12

  3/4

  9.00 J-55 L 72.30 184147.2

  7369.52 88.96

  10.00 J-55 L 79.70 205164

  9691.43 49.24

  11.00 J-55 L 87.10 225180

  120114.29 53.81

  12.00 J-55 L 94.50 246196.8

  143136.19 58.33

  11.00 K-55 L 87.10 225180

  120114.29 53.81

  12.00 K-55 L 94.50 246196.8

  143136.19 58.33

  p esiu p e2 5.982 106

  Pa

  pea 6 .9 52 1 06

  Pa

  pea p esiu 1 adevarat( )

  t 9.00mm 9 103

  m

  q 72.30kg

  m

  pia 1.472 107

  Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  21/50

  Petre Rare

  Page | 21

  5.1.6 Verificarea la traciune

  Se alege din tabel valoarea standardizat a D.ia:

  5.2.1 Coloana intermediar

  5.2.2 Presiunea fluidelor din pori

  5.2.3 Presiunea de fisurare

  G q g Ha 3.545 105

  N

  G1 G 1na

  0

  2.994 10

  5 N

  Fax G 3.545 105 N

  Fsa Fax 1

  adevarat( )

  Rp0. 2 379N

  mm2

  A 8.896 1 03

  m2

  pcor pea

  Fax

  2 A Rp0.21 3

  Fax

  2 A Rp0. 2

  6.015 10

  6 Pa

  pea pcor 1adevarat( )

  Dia Da 2 t 0.3058m

  Diext 85

  8

  inDiext 2.191 10

  2 m

  Hi 2500 H 3970

  ni 1320kg

  m3

  ne 1520kg

  m3

  fisech 1800kg

  m3

  g 300kg

  m3

  am 1050kg

  m3

  ppe ne g H 59.177 106

  Pa

  pfisi fisech 100kg

  m3

  g Hi 4.658 10

  7 Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  22/50

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  23/50

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  24/50

  Petre Rare

  Page | 24

  5.2.7 Adncimea de golire

  5.2.8 Calculul la traciuneTronsonul 1

  J - 55

  -trecerea de la compresiune la tractiune provocata de flotabilitate este:

  Hg

  ne am

  neH 1.228 10

  3 m

  pe3 ni g Hi 3.236 107

  Pa

  pi3 ne g Hi Hg 1.897 107

  Pa

  p i3 pe3 pi3 1.339 107

  Pa

  Fsa1 G1 1

  adevarat( )

  0 7850kg

  m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  25/50

  Petre Rare

  Page | 25

  5.2.9 Greutatea total a colanei

  5.3 Dimensionarea coloanei de exploatareColoana de exploatare(solicitari combinate ale presiunii exterioare,golire totala sitractiune)

  Presiunea din pori

  f 1ni

  0 8.318 10

  1

  H0 Hi 1ni

  0

  2.080 10

  3 m

  Fax1 G1 f ni g Hi l1 A1 1.077 106 N

  Rp0.2 551106

  N

  mm2

  5.510 1014

  Pa

  pcor pea1

  Fax1

  2 A1 Rp0.21 3

  Fax1

  2 A1 Rp0. 2

  2

  2.505 10

  7 Pa

  pe ni g Hi l1 5.248 106

  Pa

  pcor pe 1

  adevarat( )

  q2 65.48kg

  m

  G q1 l1 q2 l2 g 1.590 106

  N

  Fsa1 3430.43kN 3. 430 106

  N

  Fsa1 G 1

  adevarat( )

  De 51

  2

  in

  De 139.7m

  H 3970

  ne 1540kg

  m

  3

  g 300kg

  m3

  am 1050kg

  m3

  ppe ne g H 5.996 107

  Pa

  psiu ppe 5.996 107

  Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  26/50

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  27/50

  Petre Rare

  Page | 27

  Verificarea tronsonului 1 la presiunea interioara

  (adevarat- tronsonul 1 se verifica la presiunea interioara)

  Verificarea tronsonului 1 la tractiune

  (adevarat)Rezulta in acest caz ca:

  Tronsonul 2

  peH2 ne g H2 5.798 107

  Pa

  pcor2 peH2 1

  adevarat( )

  pc ppe g g H 4.828 107

  Pa

  p iH2 pc g g H2 am g H2 2.004 107

  Pa

  pia2 p iH2 1

  G1 q1 g l1 4.392 104

  N

  Fsa2 G1 1

  l1 130. 835m

  t1 0. 01054m

  t2 9 .1 7 1 03

  m

  N 8

  q2 29.76kg

  m

  t3 7.72m

  N 8

  q3 25.30kg

  m

  pea3 412.4bar 4.124 107

  Pa

  pia3 4 2 7. 0bar 4 . 27 1 07

  Pa

  Fsa3 1346kN 1.346 106 N

  A3 11 2. 81cm2

  0. 01 1m2

  H3

  pea3

  ne g2.731 10

  3 m

  l2 H l1 H3 1.108 103

  m

  Fax2 q1 l1 g q2 g l2 f ne g H3 A3 1.699 105

  N

  pcor3

  pea3

  Fax2

  2 A3 Rp0. 21 3

  Fax2

  2 A3 Rp0.2

  2

  4.1792 10

  7 Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  28/50

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  29/50

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  30/50

  Petre Rare

  Page | 30

  6.1.7 Numr de agregate

  6.1.8 Presiunea de lucru

  CAZUL 2-dac

  atunci :

  ncepe pomparea pastei de ciment

  rezult punctul 1 de coordonate(0; )

  Sfrsitul pomprii pastei de ciment

  rezult punctul 2 de coordonate( )

  Sfrsitul pomparii pastei de ciment

  rezult punctul 3 de coordonate( )

  nagr

  Nac

  21 14

  pc 0.012Ha 16m 22m

  pc. 22bar 2.2 106

  Pa

  na 1220kg

  m3

  pd p na g Ha 9.463 106

  Pa

  pa pc. pd 1.166 107

  Pa

  Vicol

  4Di

  2 Ha 36 .7 23m

  3

  Vp Vicol 1

  V1 0

  pa1 pc. 2.2 106

  Pa

  hd1 0

  pd1

  0

  V2 Vicol 36.7 23m3

  pa2 pc. na p g Ha 7.263 106

  Pa

  Asi

  4hcov Dsacat

  2 Da

  2 0.104m

  2

  Ai

  4Di

  2 0. 073m

  2

  xVp Ai Ha

  Asi

  16 0. 59 3m

  hd3 Ha x 339.407m

  pa3 pc. na p g hd3 4.224 106

  Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  31/50

  Petre Rare

  Page | 31

  Sfrsitul operaiei de cimentare

  rezult punctul 4 de coordonate: ( ; )

  6.1.9 Alegerea agregatelor de cimentare

  V4 Vp Vn 88 .6 57m3

  pd4 p na g Hc h 9.085 106

  Pa

  pmax

  pd4

  9.085 106

  Pa

  pIa 2 10bar 2 .1 1 07

  Pa

  pIa pmax 1

  0

  10

  20

  30

  40

  50

  60

  70

  80

  90

  100

  0 20 40 60 80 100

  p,

  bar

  V, m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  32/50

  Petre Rare

  Page | 32

  6.2 Cimentarea coloanei intermediar

  6.2.1 Adncimea de cimentare

  6.2.2. Densitatea pastei de cimentare

  De aici rezult c densitatea pastei de ciment se gsete ntre valorile [ 1120 kg/mc ; 1748 kg/mc],astfel ca ea se compune din ap,ciment i diatomit.

  6.2.3 Volumul de past de ciment

  6.2.4 Volumul fluidului de utilizare

  6.2.5 Cantiti de materiale

  Hi1 2500

  Ha 500

  Hc Hi1 Ha 100m 2.1 103

  m

  Hf Hi1 200m 2.3 103

  m

  fisHf 0.178at m

  m

  pfisHf fisHf Hf 4 .1 48 1 07

  Pa

  n 1320kg

  m3

  pm in n 200kg

  m3

  1. 12 1 03

  kg

  m3

  'pmax

  pfisHf n g Hi1 Hc g Hf Hi1 Hc

  1.948 103

  kg

  m3

  pm ax 'pm ax 200kg

  m3

  1.748 103

  kg

  m3

  Di1 219.1mm 0.219m

  t 1 1. 43m m 0 .0 11mDi Di1 2 t 0.196m

  h 20

  hcov 1.

  Diacat 299.9mm 0.2999m

  Dii1 190. 8mm 0.1908m

  Dsi1cat 295.0mm 0.295m

  Vp

  hcov Dsi1cat2

  Di2

  Hi1 Ha Diacat2

  Di2

  Hc Hi1 Ha Dii12

  h

  410 8. 15 8m

  3

  Vn

  4Di

  2 Hi1 h 75.0 1m

  3

  a 1000kg

  m3

  .p 3150kg

  m3

  Vp 10 8. 15 8m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  33/50

  Petre Rare

  Page | 33

  ciment

  diatomit

  ap

  Cantiti totale

  6.2.6 Numr de autocontainere

  rezult autocontainere

  6.2.7 Numr de agregate

  rezult agregate

  6.2.8 Presiunea de lucru

  c 1800kg

  m3

  d 2400kg

  m3

  m 0.5m1 3.

  m0

  0.09

  qc 1000kg

  qd m0 qc 95kg

  va mqc

  a m1

  qd

  d 0. 677m

  3

  vpc

  qc

  c

  qd

  d va 1. 272m

  3

  Qc

  Vp qc

  vpc

  8.504 104

  kg

  Qd

  Vp qd

  vpc

  8.079 103

  kg

  Va

  Vp va

  vpc

  57.5 46m3

  pc

  Qc Qd Va a

  vpc

  1.185 105

  kg

  m3

  Mc Qc 8 .5 04 1 04

  kg

  Mad Qd 8.079 103

  kg

  Va 57 .5 46m3

  Mac 10 103

  Nac

  Mc Mad

  Mac

  9kg

  nagr

  Nac

  21 5.5

  pc 0.012Hi1 16 103 mm 30 m

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  34/50

  Petre Rare

  Page | 34

  CAZUL 2-dac

  atunci :

  cepe pomparea pastei de ciment

  rezult punctul 1 de coordonate(0;) Sfrsitul pomprii pastei de ciment

  rezult punctul 2 de coordonate(; ) Sfrsitul pomparii pastei de ciment

  rezult punctul 3 de coordonate(; ) Sfrsitul operatiei de cimentare

  rezult punctul 4 de coordonate: ( ; )

  pc. 46bar 4. 6 106

  Pa

  na 1220kg

  m3

  pd .p n g Ha 8.973 106

  Pa

  pa pc. pd 1.357 107

  Pa

  Vicol

  4Di

  2 Hi1 75 .6 14m

  3

  Vp Vicol 1

  V1 0

  pa1

  pc.

  4. 6 106

  Pa

  hd1 0

  pd1 0

  V2 Vicol 75 .6 14m3

  pa2 pc. n .p g Ha 4.373 106

  Pa

  Asi

  4 hcov Dsi1cat

  2

  Di12

  0. 044m2

  Ai

  4Di

  2 0.03m

  2

  xVp Ai Ha

  Asi

  2.099 103

  m

  hd3 Ha x 1.599 103

  m

  pa3 pc. n .p g hd3 3 .3 3 1 07

  Pa

  V4 Vp Vn 18 3. 16 7m3

  pd4 .p n g Hc h 3.733 107

  Pa

  pmax pd4 3.733 107

  Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  35/50

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  36/50

  Petre Rare

  Page | 36

  6.3.1 Adncimea de cimentare

  6.3.2 Densitatea pastei de ciment i proprietile reologice ale pastei

  Se alege:

  Ciment S2 -RS

  Hi 2500

  Dse 171.5mm 0.1715m

  Diim 200mm 0.2m

  K1 1.2

  h 20Hs 3850

  fis 0.185105

  Pa

  m

  n 1520kg

  m3

  pn 20103

  N s

  m2

  0 5N

  m2

  pia 506.9bar 5.069 107

  Pa

  Hc H Hi 200m 1. 67 1 03

  m

  pmin p pma

  pmin n 200kg

  m3

  1 .7 2 1 03

  kg

  m3

  pf is

  fis Hs n g H Hs g Hs H Hc

  4.568 103

  kg

  m3

  pmax pfis 200kg

  m3

  4.368 103

  kg

  m3

  1720kg

  m3

  p 4368kg

  m3

  p 2000kg

  m3

  p 2000kg

  m3

  pp 316.01p 522.85kg

  m3

  6.315 105

  kg

  m3

  pp 63103

  N s

  m2

  op 213.08p 370.19kg

  m3

  4.258 105

  kg

  m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  37/50

  Petre Rare

  Page | 37

  Ciment S1

  6.3.3 Volumul pastei de ciment

  4) Cantitati de materialeunitare

  total

  op 43N

  m2

  p 353105

  mPas

  p p 900 p 3050kg

  m3

  2602

  kg2

  m6

  3.594 109

  kg2

  m6

  o 146.44p 244.54kg

  m3

  2.926 105

  kg

  m3

  o 0.2904105

  mPas

  Dg K1 Dse 0.188m

  De 0.14mAet

  4Diim

  2De

  2 0. 016m

  2

  Ai

  4Di

  2 0.011m

  2

  Aen

  4Dg

  2De

  2 0. 012m

  2

  Vp Aen H Hi Aet Hc H Hi Ai h 21.656m3

  c 3150kg

  m3

  a 1000kg

  m3

  qc vc c 1.465 103 kg

  m3

  k2 1.0

  Mc k2 qc Vp 3.331 104

  kg

  Va k2 va Vp 12 .1 62m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  38/50

  Petre Rare

  Page | 38

  6.3.5 Numrul de autocontainere cu capacitatea de 10t

  6.3.6 Volumul dopului separator cu o nlime n spaiul inelar de 200 m

  Se alege:

  6.3.7 Volumul fluidului de refulare

  6.3.8 Volumul interior al coloanei

  6.3.9 Debitul de pasta i debitul de noroi

  Agregate de cimentare ACF-700;

  Viteza VI 555 444 160

  VII 753 602.4 120

  Dac autocontainere la un agregat de cimentare

  Mac 1

  nac

  Mc

  Mac

  3.331 103

  kg

  hs 200

  Vs Aet hs 3. 218m3

  Vs. Aen hs 2. 478m3

  p s p

  s 1600kg

  m3

  ps 25103

  N s

  m2

  os 7N

  m2

  k3 1.0

  Vnr k3 Ai H h( ) 44.9 61m3

  Vicol Ai H 43.873m3

  Vicol Vp 1

  adevarat( )

  dp 100m

  v 80%

  Qagrreal 10l

  s

  Qp 2 Qagrreal 0.02m

  3

  s

  nagr

  Qp

  Qagrreal

  2

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  39/50

  Petre Rare

  Page | 39

  Se admite

  6.3.10 Viteza de curgerea) Interior

  Past

  Fluid separator

  Fluid de refulare

  pp. 63103

  N s

  m2

  op. 43N

  m2

  He op. Dg De

  2p

  pp.2

  5.027 104

  He 5027

  Recr 5100

  vcr

  pp Recr

  Dg De p3.343 10

  8

  1

  m

  Qri Aen vcr 4.143 106

  m

  Qcr Qri 4 .1 43 1 06 m

  Qn 30l

  s

  Vs 3. 218m3

  Qs 10l

  s

  Vp 21 .6 56m3

  Qp.

  20l

  s

  Vnr 44.961m3

  Aip 0. 01 20m2

  vip

  Qp

  Aip

  1.667m

  s

  vis

  Qs

  Ai

  0.905m

  s

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  40/50

  Petre Rare

  Page | 40

  b) ExteriorPast

  Fluid separator

  Fluid de refulare

  6.3.11 Presiunea la manifold

  Debitul 10 20 30Spaiul - Interior Exterior Interior Exterior Interior Exterior

  Vitez 0.833 0.581 1.667 1.163 2.5 1.744Fluid de

  foraj 7213 2684 14426 5373 21639 8057 37.1 28.4 18.6 14.2 12.4 9.5

  Regim Laminar Laminar Turbulent Laminar Turbulent Turbulent 0.058 0.160 0.024 0.046 0.023 0.031

  1.05 2.10 3.85Fluid

  separator 6611 2454 13221 4913 19832 7367 41.6 31.8 20.9 15.9 13.9 10.6

  Regim Laminar Laminar Turbulent Laminar Turbulent Turbulent 0.074 0.180 0.024 0.056 0.023 0.032

  1.10 2.30 4.30Past de

  ciment 4042 1500 8084 3004 12126 45041 45.3 34.6 22.7 17.3 15.1 11.5

  Regim Laminar Laminar Laminar Laminar Turbulent Laminar

  0.125 0.310 0.035 0.097 0.024 0.049 1.15 2.50 4.75

  vin

  Qn

  Ai

  2.715m

  s

  Aemed

  Aen H Hi Aet Hi

  H0. 015m

  2

  DemedDg H Hi Diim Hi

  H0.196m

  Demed De 0.056m

  vep

  Qp

  Aemed

  1.359m

  s

  ves

  Qs

  Aemed

  0.679m

  s

  ven

  Qn

  Aemed

  2.038m

  s

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  41/50

  Petre Rare

  Page | 41

  Momentul Debitul Lungimi de fluide Presiunea

  Interior Exterior bar bar bar

  - m m m m m m

  1. ncepe pompareafluidului separator

  10 3200 0 0 3200 0 0 27.3 26.2 429.7

  2. Sfritul pomprii

  fluidului separator10 2880 320 0 3200 0 0 21.33 20.2 429.

  3. ncepe pomparea pasteide ciment

  20 2880 320 0 3200 0 0 30.23 27.73 422.

  4. Sfritul pomprii pasteide ciment

  20 672 320 2208 3200 0 0 2.5 0 432

  5. ncepe pompareanoroiului de refulare

  30 672 320 2208 3200 0 0 3.85 0 442.

  6. Pasta de ciment ajungela iu

  30 992 0 2208 3000 200 0 3.85 0 442.

  7. Sfrsitul operaiei de

  cimentare30 3180 0 20 1600 200 1400 136.25 132.4 505.

  Pasta ajunge la iu

  Sfrsitul operaiei de cimentare

  ls

  Vs

  Ai

  291. 157m

  interior( )

  lp

  Vp

  Ai

  1 .9 6 1 03

  m

  interior( )

  ln H 1886 320( )m 1.764 103

  m

  interior( )

  exterior( )

  hs 200m

  ln. H lp 2 .0 1 1 03

  m

  interior( )

  hn H hs 3.77 103

  m

  exterior( )

  hs 200m

  exterior( )

  hp Hc 1 .6 7 1 03

  m

  exterior( )

  hn. H hs hp 2.1 103

  m

  exterior( )

  interior( )

  lp. 20

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  42/50

  Petre Rare

  Page | 42

  1) ncepe pomparea fluidului separator

  rezult

  rezult

  rezult

  rezult

  2) Sfrsitul pomprii fluidului separator

  v1 0

  Q1 10l

  s

  pd1

  pm1s 1 .1bar 1 .1 1 05

  Pa

  Demed 0.196m

  Demed De 0.056m

  intn 0.05

  pc1int intn

  vis2

  2

  ln

  Di

  n 105

  5.275m

  2

  s2

  pc1int. 5.247bar

  extn 0.16

  pc1ext extn

  ves2

  2

  hn

  Demed De 10

  5 n 37.913

  m2

  s2

  pc1ext. 39.066bar

  pc1 pc1int. pc1ext. 4.431 106

  Pa

  pc1. 44.31bar

  pp1 pc1. pd1 pm1s 4.541 106

  Papcapulcoloanei1 pp1 pm1 s 4.431 10

  6 Pa

  pfis1 n g Hs 105

  extn

  ves2

  2

  Hs

  Demed De n 10

  5 612.602

  m2

  s2

  pfis1. 612.951bar

  V2 Vs 3. 218m3

  Q2 10l

  s

  ints 0.07

  pc2int ints

  vis2

  2

  ls

  Di

  s intn

  vis2

  2

  ln

  Di

  n 6.465 105

  Pa

  pc2ext extn

  ven2

  2

  hn

  Demed De n 3.412 107

  Pa

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  43/50

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  44/50

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  45/50

  Petre Rare

  Page | 45

  7) Sfrsitul operaiei de cimentare

  12) Durata operaiei de cimentare

  pc61 .intp

  vin2

  2

  lp

  Di

  n .ints

  vin2

  2

  ls

  Di

  p 2.562 106

  Pa

  pc62 .intn

  vin2

  2

  ln

  Demed De

  pmin .extn

  ven2

  2

  hn

  Demed De

  p 1.511 107

  Pa

  pc6 pc61 pc62 1.767 107

  Pa

  pcapcol6 pc6 pd6 8.604 106

  Pa

  pp6 pcapcol6 pm6 8.989 106

  Pa

  pfis6 pfis5 9.151 107

  Pa

  V7 Vp Vs Vnr 69.8 35m3

  Q7 30l

  s

  pd7 p n g Hc h s n g hs 7.924 106

  Pa

  pm7 n pm6 3 .8 5 1 05

  Pa

  .extp 0.04

  pc71 .intn

  vin2

  2

  ln

  Di

  n .intp

  vin2

  2

  lp.

  Di

  p .extp

  ven2

  2

  Hc

  Di

  p 4 .81 1 06

  Pa

  pc7 2 .extsven

  2

  2 n extn

  ven2

  2 pm in 67 2. 58 6Pa

  pc7 pc71 pc72 4 .81 1 06

  Pa

  pp7 pc7 pd7 pm7n 1.312 107

  Pa

  pcopcol7 pc7 pd7 1.273 107

  Pa

  pfis71 p g Hc 200m s g hs n g hn .extpvep

  2

  2

  Hc 200m

  Demed De p 9.055 10

  7 Pa

  pfis72 .exts

  ves2

  2

  hs

  Demed De s extn

  ven2

  2

  hn

  Demed De n 3.416 10

  7 Pa

  pfis7 pfis71 pfis72 1.247 108

  Pa

  TcVp

  Qp 60Vnr

  Qn 60 15m3 58.025m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  46/50

  Petre Rare

  Page | 46

  rezult

  aproximativ T.c= 1 or

  rezult

  Tc 58minut

  Ts

  Vs

  Qs 605.363m

  3

  Ts 5minut

  Tc. 61 6 67 minutTpmin 1.5Tc. 100.5 minutTpimax 1.5Tpmin 150.75 minut

  Vs 3. 218m3

  Vs Vp 24.873m3

  Vs Vp Vnr 69.835m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  47/50

  Petre Rare

  Page | 47

  Variaia presiunii de pompare cu volumul pompat

  0

  50

  100

  150

  200

  250

  0 10 20 30 40 50 60 70 80

  P

  ,bar

  V , m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  48/50

  Petre Rare

  Page | 48

  Variaia debitului cu volumul pompat

  0

  2

  4

  6

  8

  10

  12

  14

  16

  18

  20

  22

  24

  26

  28

  30

  32

  34

  36

  38

  40

  0 10 20 30 40 50 60 70 80

  Q

  ,l/s

  V , m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  49/50

  Petre Rare

  Page | 49

  Variaia presiunii de strat cu volumul pompat

  0

  100

  200

  300

  400

  500

  600

  700

  800

  900

  1000

  1100

  1200

  1300

  0 10 20 30 40 50 60 70 80 90

  Q

  ,l/s

  V , m3

 • 7/28/2019 Proiect Foraj ticleni

  50/50

  Petre Rare

  Anexa 1