Proiect economie comerciala

download Proiect economie comerciala

of 15

 • date post

  19-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  44
 • download

  1

Embed Size (px)

description

ec

Transcript of Proiect economie comerciala

UNIVERSITATEA CRETIN DIMITRIE CANTEMIRFACULTATEA: MANAGEMENT TURISTIC I COMERCIAL

Ci de diversificare a ofertei firmei Coca-Cola

Student:Stanciu Alina-ValentinaSeria BAn II FR

Bucureti2015

CUPRINS

Capitolul 1 nnoirea produselor i diversificarea ofertei de mrfuriCapitolul 2 Prezentarea firmei

Capitolul 3 Ci de diversificare a ofertei

Bibliografie

Capitolul 1nnoirea produselor i diversificarea ofertei de mrfuri

nnoirea produselor cuprinde : - nnoirea total - diversificarea produselor

nnoirea total urmrete ns nlocuirea produsului sau a produselor vechi cu produse complet noi. nnoirea total numit de unii autori diversificare, are la baz aducerea pe pia a unor produse noi cu caracteristici de calitate noi, cu o valoare de ntrebuinare mbuntit, cu principii de funcionare noi care asigur performane superioare. Drept urmare, procesul de diversificare mbrac dou importante aspecte : Lrgirea continu a gamei sortimentale prin apariia produselor noi, care se adaug celor existente Schimbarea structurii sortimentelor, prin nlocuirea unora dintre aceste cu produse noi.

Lrgirea continu a gamei sortimentale

Noiunea de produs nou are n vedere un bun material ce prezint elemente constructive, funcionale, fiabilitate, mentabilitate, ergonomice, comerciale, precum i elemente acorporale deosebite, realizat n vederea satisfacerii superioare a cerinelor de consum sau acoperirii unor nevoi.

Produsele noi pot fi grupate astfel : Produse absolut noi, care apar pentru prima dat pe pia Produse ameliorate, care au parametrii funcionali, estetici i comerciali superiori celor ai bunurilor existente Produse ce lrgesc gama sortimental existent prin crearea de varieti noi ale aceluiai bun

Noiunea ciclul de via al unui produs are n vedere perioada n cadrul creia bunul respectiv exista pe o anumit pia, respectiv intervalul cuprins ntre finalizarea produsului de ctre productor i vnzarea sa prin intermediul unui vnztor ctre consumatorul final sau intermediar. Ciclul de via al produselor nu trebuie confundat cu durata de via fizic sau cu ciclul de utilizare a acestuia, care are n vedere timpul scurs ntre faza final a fabricaiei unui exemplar dintr-un produs i distrugerea sau casarea sa de ctre consumator. Dup cum se poate observa, din aspectele de mai sus, produsul parcurge anumite faze de la apariia sa pn la dispariie. Aceste faze ale produsului sunt: Apariia pe pia a produsului Creterea cererii, respectiv, cererea ofertei Maturitatea, corespunde etapei n care produsul a atins limitele de saturaie ale pieei Declinul, faza n care produsul este mai puin cerut de consumatori Dispariia produsului de pe pia Att pentru producatori ct i pentru comer, cunoaterea fazelor ciclului de via al produselor, precum i a factorilor de influen ai acestuia, are o importan deosebit pentru supravieuirea produsului pe o perioad mai lung de timp.

O problem care este strns legat de diversificarea ofertei se refer la modalitile de aciune prin care societile comerciale susin derularea procesului respectiv. Schimbarea structurii sortimentelor ce formeaz structura ofertei prin nlocuirea unora dintre acestea cu produse noi, ameliorate sau produse ce lrgesc gama sortimental existent, poate fi realizat, n mod eficient pentru ofertant i benefic pentru consumator, printr-un program deliberat de difereniere continu a produselor realizate iniial. O asemenea difereniere poate avea loc dup lansare, n faza de cretere sau de maturitate a produsului.

Capitolul 2 Prezentarea firmei

Coca-Cola este butura rcoritoare care este savurat de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiar a sticlei de Coca-Cola i sigla, sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume. Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a nscut n Atlanta, Georgia, n anul 1886. Dr.John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-Cola ntr-un vas de aram pe un trepied , n spatele casei. A dus un borcan cu noul produs la farmacia Jacobs, unde a fost testat, declarat excelent i pus n vnzare cu 5 ceni paharul. n mod intenionat (sau n mod accidental, nu se cunoate exact), noului sirop i-a fost adugat ap carbonatat pentru a produce o butur care a devenit dintr-o dat Delicioas i Rcoritoare, o tem ce continu sa se auda astzi oriunde se savureaz Coca-Cola. Considernd c cei doi C vor arta bine n reclame Frank Robinson, partenerul i contabilul Dr. Pemberton, a sugerat numele i a scris cu acest scris unic marca nregistrat Coca-Cola. Dr. Pemberton, treptat a nceput s vnd pri ale afacerii sale diferitelor parteneri i chiar nainte de moartea sa, n 1888 i-a vndut aciunile rmase lui Asa G. Candler. Acesta , un om de afaceri din Atlanta cu o mare intuiie n materie de afaceri, a continuat s cumpere drepturi suplimentare i a obinut controlul n totalitate al afacerii. n anul 1886, marca Coca- Cola a fost nregistrat la Biroul de Invenii al Statelor Unite. Domnul Candler a dezvoltat afacera distribuind suveniruri, calendare, evantaie, ceasuri, urne i multe altele, toate cu marca nregistrat Coca-Cola. ntre anii 1886 i 1899, Coca-Cola a fost distribuit i vndut numai la dozatoare sau n farmaciile locale. Un nceput modest pentru industria de mbuteliere a Coca-Cola a avut loc n 1894, cnd Joseph A. Biedenharn a mbuteliat pentru prima dat produsul. Sticla verde, a companiei Biedenharn Candy a fost folosit pentru mbuteliere ntre anii 1894-1900. n acea perioad nu a fost niciodat tanat sigla Coca-Cola pe sticle. n 1897, Valdosta Bottling Works, proprietarii Holmes i Barber, au nceput s pun Coca-Cola n sticle, pentru distribuia acesteia la nivel local. Din informaii o sticl autentic Valdosta, care este posibil s fi fost folosit drept recipient pentru Coca-Cola, nu poate fi identificat astzi. Un tip de sticl Hutchinson trebuie s fi fost folosit, ntruct sticla cu capacul ondulat nu a fost introdus nainte de 1895. Activitile Vicksburg i Valdosta se desfurau la nivel local, ns acetia pot fi considerai drept precursorii industriei de mbuteliere Coca-Cola nfiinat oficial prin contract n iulie 1899. Industria de mbuteliere Coca-Cola a nceput s prospere n 1900. Primele dou fabrici din Statele Unite ale Americii erau n Chattanooga, Tennessee, i n Atlanta. n timpul primei perioade de dezvoltare a industriei de mbuteliere a Coca-Cola, au fost folosite trei tipuri de sticle pentru distribuia produsului:

1.Hutchinson (1899-1901) 2.Straight- walled (1901-1915) Design cu contur clasic (1916-prezent)

Sticla tip Hutchinson a fost folosit de Compania de mbuteliere Chattanooga Coca-Cola, fiind n mod oficial i exclusiv prima fabric de mbuteliere de acest fel din lume. Cteva din aceste sticle aveau marca nregistrat cu scris de mn pe gtul sticlei sau aproape de baz, avnd textul "Chattanooga, Tenn.", pe fundul sticlei sau uneori, pe cele dou pri laterale ale sticlei. ntr-adevr, aceste sticle sunt chiar rare. Astzi mai pot fi gsite numai cteva. Chattanooga a folosit n principal sticla Hutchinson fr vreo identificare. n 1901, a fost introdus sticla cu perei drepi pentru Coca-Cola, dup principiul capacului ondulat brevetat pentru prima oar n 1895.Sticla autentic Coca-Cola cu perei drepi, poate fi descris ca fiind facut din sticl transparent de cremene sau din sticl cu chihlimbar maro. Sticla purta marca nregistrat "Coca-Cola" tanat cu scris de mn pe marginea inferioar sau n jurul gtului. Design-ul sticlei cu contur, pe care o cunoatem astzi, se bazeaz pe un concept original sugerat de ctre un sticlar suedez, Alexander Samuelson, angajat al Root Glass Company din Terre Haute, Indiana. Design-ul pentru aceast sticl a fost brevetat de catre Oficiul American de Brevete la data de 16 Noiembrie 1915. Aceast sticl care a suferit modificri ulterioare a fost pus efectiv n uz n 1916.Acestui model cu modificri i-a fost acordat mai trziu brevetul de design n anul 1923, brevet expirat n 1937. ntre timp, sticla din 1923 a continuat s fie utilizat pn cnd a fost treptat eliminat pe motiv de distrugere, pierdere sau nlturare. Acest lucru nseamn c, att sticla din 1923 ct i succesoarea ei, s-au caracterizat printr-o utilizare paralel pe pia i nu puteau fi deosebite pe pia din punct de vedere practic. ntre anii 1951 i 1960, acesta a fost protejat conform normelor de drept comun ca emblem de identificare pentru Coca-Cola. Apoi, a fost nregistrat n 1977 ca marc nregistrat la Oficiul American de Invenii i Brevete, o onoare acordat i altor cteva ambalaje.

Coca-cola de la farmacie la Mo Crciun

Prima, dintr-o lung list, este actria Hilda Clark, care apare chiar n prima reclam (1886), dar i n primul calendar Coca-Cola din 1900. Mo Crciun, aa cum l tim azi, un btrn cu barb lung i mbrcat ntr-un costum rou, este o invenie a Coca-Cola din anii 20 30 i face parte din campaniile de marketing ale companiei. n 1928, la Olimpiada de la Amsterdam, Coca-Cola devine primul sponsor comercial din istoria acestei competiii.

Inscripionarea Coke pe sticl

ncepnd cu anul 1963, marca Coke a aprut pe sticl ntr-un chenar diferit de acela care conine marca Coca-Cola.

Introducerea sticlelor n format mare

n 1955 i dup aceea, au fost introduse diferite forme mai mari ale clasicei sticle conturate: n doze de 0.30 l, 0.35 l, 0.47 l si 0.76 l.

Sticla de aur

Industria de mbuteliere a Coca- Cola a ajuns la cea de a 50-a aniversare n 1949. Atunci, productorii de sticle care au primit licena de a produce sticle Coca-Colaau nc