Proiect de gaze naturale

download Proiect de gaze naturale

of 14

description

Proiect de gaze naturale

Transcript of Proiect de gaze naturale

UNIVERSITATEA TEHNIC CLUJ NAPOCAFACULTATEA DE INSTALAII

PROIECTSISTEME DE ALIMENTARE CU GAZE

Szatmari BernadettGr. 3344FISA PROIECT

I. FISA PROIECTULUI SI LISTA DE SEMNATURI:

1. Denumirea obiectivului de investiii :CONSTRUIRE COAL P+3

2. Amplasamentul (judeul, localitatea, strada, numrul)B-dul 21 Decembrie nr. 3

3. Beneficiarul investiiei

SC INVEST SA

Str Menumorut, nr 2, Cluj Napoca

4. Proiectant general

SC SANITERM SRL,

Str Rimler Karoly,nr 7A, Cluj Napoca

5. Proiectant de specialitate : instalatii gaz

SZATMARI BERNADETT

6. Faza:

PTh + DDE

7. Data :

DECEMBRIE 2014

Lista de semnaturi

Ing. Szatmari Bernadett ........................................................II. BORDEROU DE PIESE SCRISE:

I. FISA PROIECTULUI SI LISTA DE SEMNATURI: II. BORDEROU DE PIESE SCRISEIII. BORDEROU DE PIESE DESENATE IV. DESCRIERE GENERALAV. MEMORIU TEHNIC

VI. BREVIAR DE CALCUL VII. EXTRAS DE MATERIALE VIII. FISE TEHNICEIII. BORDEROU DE PIESE DESENATE:

NR.PLAN

DESCRIERESCARA

1PLAN DE INCADRARE IN ZONA1/1000

2PLAN DE SITUATIE1/500

3PLAN PARTER INSTALATII DE UTILIZARE A GAZELOR NATURALE1/100

4PLAN ETAJ CURENT INSTALATII DE UTILIZARE A GAZELORNATURALE1/100

5PLAN ULTIM ETAJ INSTALATII DE UTILIZARE A GAZELORNATURALE1/100

6SCHEMA IZOMETRICA A INSTALATIEI DE UTILIZARE A GAZELORNATURALE%

Investiia s-a realizat pe terenul intravilan al Municipiului Cluj Napoca, judeul Cluj situat la intersecia strzilor Fabricii i Anina. coal cu regim de inaltime P+3, construit pe acest teren, se nvecineaz cu blocuri de locuit i trotuarul strzilor Fabricii respective Anina. Prin proiect se prevede ca incalziraea scolii va fi realizat cu sobe de teracota,respective ventilo convectoare pe holuri.Alimentarea cu apa calda se face cu ajutorul boilerelor.

Municipiul Cluj-Napoca se ncadreaz n categoria deal. Din punct de vedere climatic, Cluj Napoca se afl n zona climatic III, cu o temperatur exterioar de var medie de 22,2 C i iarna de -18 C.Cluj Napoca se afl n zona eoliana IV cu viteze ale vantului de 4 m/s. Altitudinea oraului Cluj Napoca este de 410 m. Adncimea de nghet este de 1,0 m. Proiectul,respectiv lucrarile de instalatii s-au realizat avand in vedere aceste date a zonei climatice.

IV. DESCRIERE GENERALA:

n acest proiect s-a dimensionat reeaua de gaze naturale a unei coli,n regim urban,Cluj Napoca,la intersecia str.Fabricii cu str Anina.Conducta de branament de gaze natural se duce pe strada Anina.Reeaua exterioar consta n legtura ntre branament i reeaua interioar.Acest conducta de legtura are diametrul de 3 i pe ea este dotat postul de reglare al cldirii.Conductele,respectiv coborrile la utilizatori se fac urmrnd pereile i colurile.Planurile s-au intocmit conform normativul NTPEE 2008 ,respectand regurile de amplasare a utilizatorilor de gaz si a conductelor de gaz.Dimensionarile s-au facut respectand reguli din acelasi normativul NTPEE 2008,pentru alegerea diametrelor s-a folosit tabelul din Anexa 12.

Se interzice folosirea sau reproducerea total sau parial a prezentei documentaii fr autoriz areaexpres i scris a proiectantului, utilizarea ei trebuind s fie conform cu scopul pentru care a fost elaborat.Lucrarea se va executa de personal calificat, iar eventualele modificari aduse instalatiilor in timpulexecutiei vor fi admise doar cu acordul scris al proiectantului.In baza acordului de acces se stabileste debitul aprobat de 100 Nmc/h, repartizat pe categorii deconsum, astfel:

NR.DENUMIRENmc/h

128 x SOBA DE TERACOTA1,2

28 x BOILER2,0

332 x VENTILOCONVECTOR1,3

Instalaia se compune din conducte de gaz de diferite diametre, armturi, consumatori de gaze naturale, accesorii ( robinei,detectoare de gaz). Instalatia exterioara, este partea din instalaia de utilizare care se gaseste in exteriorulcladirii, ntre conducta de branament, i postul de reglare al cladirii. Instalaia exterioar s-a executat din conducte din oel. Conductele din oel s-au montat subteran . Instalaia interioar, se compune din conducte ntre aparatele de utilizare.armaturi si utilizatorii de gaz.Msurarea cantitailor de gaze naturale se face n conformitate cu prevederile Regulamentului de msurare a cantitatilor de gaze naturale tranzacionate n Romnia. n instalatiile de utilizare se pot montacontoare de msurare cu respectarea urmtoarelor condiii:a) elaborarea unei documentaii tehnice de ctre un operator economic autorizat ANRE;b) avizarea documentaiei tehnice de ctre operatorul SD;c) executarea lucrrilor de ctre un operator economic autorizat ANRE;d) respectarea prescripiilor de montaj impuse de productor.

V. MEMORIU TEHNIC:Contoarele de msurare fac parte din instalaia de utilizare a consumatorului, iar exploatarea acestora precum i toate costurile aferente sunt n responsabilitatea acestuia.

MSURI DE SECURITATE I SNTATE N MUNC, RESPECTIV MSURI PSI

Lucrrile de construcii-montaj se vor executa cu respectarea Regulamentului privind protecia iigiena muncii n construcii . Se va acorda atenie capitolelor 1-18 , capitole cu caracter general de organizare, instruirea personalului muncitor .Verificarea calitii i recepia lucrrilor se va face conform Normativului C 56 i Regulamentului de recepie 273/96.Pentru protectia muncii se vor respecta prevederile din actele normative, legi si HG, dupa cum urmeaza: Legea 319 / 2006 a securitii i sntii n munc. HG 1425/2006, modificata prin HG 955/2010 - Normele metodologice de aplicare a Legii 319/ 2006. HG nr. 300/2006 - Santiere temporare si mobile HG nr. 971/2006 Privind cerine minime pentru semnalizarea de securitate i/sau de sntate la loculde munc; HG nr.1091/2006 Privind cerine minime de securitate i sntate pentru locul de munc;HG nr.1146/2006 Privind cerine minime de securitate i sntate n munc referitoare la utilizarea echipamentelor de munc. HG 493/2006 Privind cerine minime de securitate i sntate referitoare la expunerea lucrtorilor lariscurile generate de zgomot;HG 1051/2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru manipularea manual a maselor care prezint riscuri pentru lucrtori, n special de afeciuni dorsolombare.HG 1048/09.08.2006 privind cerinele minime de securitate i sntate pentru utilizarea de ctre lucrtori a echipamentelor individuale de protecie la locul de munc HG 1058/2006 prevenirea exploziilor HG 1218/2006 Agenti chimici HG nr. 355 / 2007 privind supravegherea sntii lucrtorilor, modificata prin HG 37 / 2008 si HG1169/2011.Masuri PSI. Legea nr.307/2006 privind apararea impotriva incendiilorNP 086/05 Normativ pentru proiectarea, executarea si exploatarea instalatiilor de stingere a incendiilor.Legea NTPEE 2008(NORME TEHNICE PENTRU PROIECTAREA, EXECUTAREA I EXPLOATAREA SISTEMELOR DE ALIMENTARE CU GAZE NATURALE )sunt restrictii si vazand protectia mediului si a apelor,apararea impotriva incendiilor.n toate etapele de proiectare, executare i execuie a sistemelor de alimentare cu gaze naturale se respect prevederile din legislaia n vigoare privind: a) aprarea mpotriva incendiilor; b) instruirea salariailor n domeniul situaiilor de urgen; c) echiparea i dotarea construciilor i instalaiilor din sistemul de alimentare cu gaze naturale cu mijloace tehnice de aprare mpotriva incendiilor.

DISPOZIII FINALELucrarea se va executa de personal calificat, iar eventualele modificari aduse instalatiilor in timpulexecutiei vor fi admise doar cu acordul scris al proiectantului.

Anexele prezentelor norme tehnice pot fi actualizate prin Ordin al presedintelui ANRE,la propunerea justificata a operatorilor SD si /sau a operatorilor economici autorizati deANRE pentru lucrari n sistemele de alimentare cu gaze naturale.

PROTECTIA MEDIULUI SI A APELOR (din Legea NTPEE 2008) :

n toate etapele de proiectare, executare si exploatare a sistemului de alimentarecu gaze naturale se respecta prevederile legale specifice protectiei mediului si a apelor.

(1) Beneficiarul lucrarilor realizeaza studii de impact pentru lucrarile deinfrastructura rutiera, care pot avea un impact asupra mediului prin natura, dimensiuneasau amplasarea lor. (2) n evaluarea impactului asupra mediului se iau n considerare cel putinurmatoarele:a) lucrarile din perioada executiei conductei;b) amplasarea si termenul de functionare a conductei;c) eventualele pierderi de gaze naturale.

VI. BREVIAR DE CALCUL:

STABILIREA DEBITELOR DE CALCUL: Debitele aparatelor de utilizare GN:Boiler: QB = 2 m3/h Soba teracota QST = 1,2 m3/h Ventiloconvector QVC = 1,3 m3/hRegim de inaltime P+3.Debitul total de calcul: Qc = 4 x (2x2+8x1.3+7*1.2) = 91.2 m3/h

CONDITII DE UTILIZARE A GAZELOR NATURALE INCLADIRI(NTPEE 2008):I. Art. 8.2. Conditii tehnice pentru functionarea n siguranta a instalatiilor interioare de utilizare a gazelor naturale combustibile:a) volumul interior minim al ncaperilor:i) 18,0 m3 pentru orice tip de ncapere, cu exceptia bucatariilor si bailor;ii) 7,5 m3 pentru bai si bucatarii. b) asigurarea aerului necesar arderii;c) ventilare naturala sau mecanica;d) evacuarea totala a gazelor de ardere n atmosfera;e) suprafete vitrate: ferestre, luminatoare cu geamuri, usi cu geamuri sau goluri, sau suprafete asimilate acestora:panouri care conform specificatiei tehnice date de producatori cedeaza la presiuni de cel putin 1180 Pa (0, 0118 bar).Conform Art 8.2, toate incaperile cladirii in calcul respecta volumul interior minim.II. Art. 8.3. (1) Toate ncaperile n care se monteaza aparate consumatoare de combustibili gazosi se prevad, spre exterior sau spre balcoane /terase vitrate, cu suprafete vitrate, definite conform art. 8.2., lit. e),cu suprafata minima totala de:a) 0,03 m2 pentru fiecare m3 de volum net de ncapere, n cazul constructiilor din beton armat;b) 0,05 m2 pentru fiecare m3 de volum net de ncapere, n cazul constructiilor din zidarie.(2) Pentru cazul n care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de constructie speciala (securizat, tipThermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel putin 2% metan (CH4 ) n aer, care actioneaza asupra robinetului de nchidere (electroventil) a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi.(3) n cazul utilizarii detectoarelor, suprafata vitrata poate fi redusa la 0,02 m2 pe m3 de volum net de ncapere.(4) Volumul net reprezinta volumul total al ncaperii, din care se scade volumul elementelor de instalatii sau de constructii existente n ncapere, n care nu se pot acumula gaze.Constructia in cauza este realizata din zidarie, suprafetele vitrate fiind realizate din geam termopan. Conform Art 8.3 se vor utiliza detectoare automate de gaze. Suprafetele vitrate minime sunt urmatoarele:Clase: Sv min = 0,02 x 149,2 = 2,98 m2 < 9.57 mContabilitate: Sv min = 0,02 x 48.3 = 0.966m2 < 3.19 m2Contabilitate: Sv min = 0,02 x 48.3 = 0.966 m2 < 3.19 m2Sala profesorala: Sv min = 0,02 x 99.8 = 1.996 m2 < 6.38 m

Baie : Sv min = 0,02 x 23.1 = 0.462 m2 < 0.544 m2Hol: Sv min = 0,02 x 330.8 = 6.62 m2 < 18.48 m

Ca urmare toate incaperile respecta suprafata minima vitrata.Detectoarele automate de gaz se vor monta in fiecare incapere in care avem utilizator de gaze naturale, la o distan de 0,3-1,0 m fa de tavan si o distanta < 1,5m fata de sursa de gaz. Detectorul va fi conectat la o electrovalv, care este un dispozitiv electromagnetic special de siguran, folosit pentru nchiderea conductei principale de alimentare cu gaz n cazuri de urgen, atunci cand detectorul simte prezena gazului.II. Art 8.6. Debitul total al aparatelor cu flacara libera care se pot instala ntr -o ncapere trebuie sa satisfaca conditia: 15 m3 volum interior de ncapere pentru fiecare metru cub debit instalat de gaze naturale.

Conditia impusa de Art 8.6 este satisfacuta.ASIGURAREA AERULUI NECESAR ARDERII SI EVACUAREA GAZELOR ARSE:I. 8.8. (1) Aerul necesar arderii se asigura n functie de raportul ntre volumul interior al ncaperii Vi , n m3 si debitul nominal al aparatului consumator de combustibili gazosi Qn, n m3 /h, astfel:a) pentru cazul Vi/Qn = 30, se considera ca prin neetanseitatile existente se asigura aerul necesar pentru ardere;b) pentru cazul Vi /Qn < 30, se prevad prize de acces aer direct din exteriorul constructiei.(2) Se excepteaza de la prevederile alin. (1), litera a) bucatariile din locuintele cu ncalzire centrala, n care nu exista alte aparate consumatoare de combustibili gazosi, la care se admite accesul aerului dintr-o ncapere vecina prin realizarea unui gol spre aceasta ncapere, cu conditia satisfacerii raportului Vi/Qn=30, n care Vi este volumul bucatariei plus volumul ncaperii respective; daca si n ncaperea vecina, spre care este prevazut golul, sunt instalate aparate consumatoare de combustibili gazosi, raportul dintre suma volumelor celor doua ncaperi [SVi=Vi1+Vi2] si suma debitelor aparatelor consumatoare de combustibili gazosi din aceste ncaperi [SQn=Qn1+Qn2] trebuie sa fie SVi/SQn=30.(3) n cazul n care aerul necesar arderii nu poate fi asigurat prin neetanseitati (cazul tmplariilor prevazute cu garnituride cauciuc etc.), indiferent de volumul ncaperilor, se realizeaza prize de aer direct din exteriorul constructiei.Clase: Vi / Qn = 149,2 / 1,2 = 124.33 m2 > 30Contabilitate: Vi / Qn = 48.3 / 1,2 = 40.25 m2 > 30Contabilitate: Vi / Qn = 48.3 / 1,2 = 40.25 m2 > 30Sala profesorala: Vi / Qn = 99.8 / 1,2 = 83.16 m2 > 30Baie : Vi / Qn = 23.1 / 4 = 5.78 m2 < 30Hol: Vi / Qn = 330.8 / 10.4 = 31.8 m2 >30

Boilerele si ventiloconvectoarele sunt mondtate cu echipamente proprii,astfel sunt montate cu conducte de legatura cu exteriorul (nu trebuie facuta gol de acces aer).

8.19. (1) Racordarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi la acelasi canal de fum se face n urmatoarele conditii:a) la naltimi diferite;b) sectiunea canalului de fum sa poata prelua debitele de gaze arse nsumate ale tuturor aparatelor racordate la acesta.

Sectiunile cosurilor de fum pentru evacuarea gazelor de ardere de la aparate consumatoare de combustibili gazosi, cu titaj natural

Pentru naltimi mai mari de 4,5m se aplica sporul la debitele instalate, din tabelul urmator:

Asadar pentru sobele de teracota, unde avem un debit de 4 x 1,2 = 4,8 m3/h ,deci sectiunea cosurilor de fum va fi de 20x20 mm.

DIMENSIONAREA INSTALATIEI DE UTILIZARE A GAZELOR NATURALE

Numerotam tronsoanele,unde se schimba debitul pe traseu se schimba numarul tronsonului.Lf-lungimea fizica (masurata)Lc-lungime calculateLc = Lf*1,2 [m]Qc-debit de calcul DN-diametrul nominal [toli]p-pierdere [mbar/m]pcum [mbar]- pierdere totala pcum = Lc* p [mbar]

NrNr. Tr.LfLcQcDNppcum

[m][m][m3/h][toli][mbar/m][mbar]

10-17,89,3691,203"0,040,37

21-233,668,403"0,030,11

32-333,645,602"0,030,11

43-47,28,6422,8020,033,16

54-58,1339,759617,9020,020,20

65-63,354,0210,001"0,020,08

76-70,5330,63967,601"0,020,01

87-84,55,46,301"0,020,11

98-94,55,45,0010,050,27

109-103,94,683,7010,030,14

1110-118,29,842,40"0,040,39

1211-124,9355,9221,20"0,010,05

pcum5,00[mbar]

pcum trebuie sa fie mai mic sau egal cu 5 milibari.Aceasta conditie este satisfacuta.

Diametrul conductelor de presiune joasa s-a calculat cu ajutorul tabelului:VII. EXTRAS DE MATERIALE:

INVESTITIE: CONSTRUIRE SCOALA P+3

LISTA DE ECHIPAMENTE SI MATERIALE

DENUMIRE ECHIPAMENT/MATERIALUMCant.

eav instalaii neagra, nefiletat, obisnuita, " (DN15, 21,252,75 mm)m207,16

eav instalaii neagra, nefiletat, obisnuita, 1" (DN20, 26,752,75 mm)m120,6

eav instalaii neagra, nefiletat, obisnuita,1" (DN25, 33,53,25 mm)m30,7

eav instalaii neagra, nefiletat, obisnuita, 1" (DN32, 423,25 mm)m13,6

eav instalaii neagra, nefiletat, obisnuita, 2" (DN40, 483,25 mm)m39,24

eav instalaii neagra, nefiletat, obisnuita, 2" (DN50, 60,03,50 mm)m3

eav instalaii neagra, nefiletat, obisnuita, 3" (DN65, 75,53,50 mm)m11,25

Robinet cu bila, trecere totala, pt gaz, PN6, FI, "buc128

Robinet cu bila, trecere totala, pt gaz, PN6, FI, 2"buc4

Contor gaz tip ITRON ACD G16, 2"buc4

Suport prindere contor + racorduri olandezbuc4

Electrovalva pentru inchiderea automata a gazului, cu resetare manualabuc4

Detector gazbuc44

Teu negru "buc24

Teu negru 1"buc20

Teu negru 1"buc4

Teu negru 1"buc8

Reductie neagra 1"-"buc12

Reductie neagra 1''-1"buc12

Reductie neagra 1''-1''buc4

Reductie neagra 1''-2''buc4

Reductie neagra 2''-3''buc4

Cablu electric 2 firem600

Cot negru ", 90buc92

Treceri conducte prin pereti teava avand DN15buc12

Treceri conducte prin pereti teava avand DN20buc24

Treceri conducte prin pereti teava avand DN65buc4

Arzator soba 1000buc24

Automatizare pentru arzator soba teracotabuc24

Grundl5

Vopsea galben croml20

Efectuarea probei de presiune la retelem425,55

Fuior canepam20

Material marunt - se stabileste de executant ca val. procentuala din total capitol

VIII. FISE TEHNICE: