Proiect Consultanta an.vi.

download Proiect Consultanta an.vi.

of 25

 • date post

  30-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  244
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Proiect Consultanta an.vi.

Transcript of Proiect Consultanta an.vi.

Capitolul I Importana i rolul consultanei agricole

PAGE 1

TEMA PROIECTULUI :

INTOCMIREA PROGRAMULUI SI CONTINUTUL UNEI ACTIVITATI DE CONSULTANTA AGRICOLA

CUPRINSINTRODUCERE :

1. IMPORTANTA SI ROLUL CONSULTANTEI

AGRICOLE 2. DESCRIEREA SUMARA A CADRULUI NATURAL

ECONOMIC ,SOCIAL AL UNUI CENTRU DE

CONSULTANTA

3. PREZENTAREA SI CONTINUTUL METODEI DE CONSULTANTA UTILIZATA 4. DESCRIEREA MATERIALELOR UTILIZATE IN

CONSULTANTA AGRICOLA 5. CONCLUZII

6. BIBLIOGRAFIEINTRODUCEREConsultana, ca activitate uman a existat din antichitate.

Exemplificrile sunt rare, situaie determinat de lipsa unor dovezi scrise i de discreia care caracterizeaz, n general, activitatea consultanilor.

Se poate aprecia ns c o consultan specializat, cu caracter profesional, apare abia n secolul al XIX-lea, ea fiind reprezentat, n special de activitatea avocailor i a persoanelor care lucrau n domeniul financiar. Ulterior, prin dezvoltarea puternic a industriei, n paralel cu dezvoltarea tiinei managementului, a aprut i s-a dezvoltat i consultana, ca domeniu distinct de activitate uman i, n paralel, disciplin de studiu.

La noi n ar, n secolul trecut, Ion Ionescu de la Brad a desfurat o susinut activitate de consultan cu specific agricol. Om de tiin remarcabil, de factur enciclopedic n domeniul agriculturii, cu experien i activitate practic recunoscute, att n ar, ct i n strintate, a fost unul din promotorii politicii agrare a Romniei moderne. A iniiat numeroase aciuni tiinifice cu caracter demonstrativ, menite s modernizeze agricultura romneasc, i care au reprezentat o veritabil activitate de consultan.

n prima parte a secolului XX, consultana a continuat s se dezvolte, devenind profesie. Consultanii au nceput s fie considerai persoane importante, capabile s dea soluii pentru economisirea de timp i resurse. Au aprut numeroase firme de consultan, ale cror domenii de activitate s-au diversificat, acordnd servicii n special marilor firme. Cu timpul, acestea au devenind tot mai performante, putnd s abordeze teme care vizau perfecionarea i raionalizarea proceselor de producie i de munc, valorificarea produselor, precum i consultan n domeniul financiar.

n Romnia, n perioada interbelic, aceast activitate era desfurat de ctre Camerele Agricole, aflate n subordinea Ministerului Agriculturii i Domeniilor, precum i n cadrul fermelor agricole demonstrative ale aceluiai minister. Aciunile iniiale aveau o palet diversificat: promovarea unor soiuri de plante i rase de animale cu caracteristici biologice superioare; metode moderne de o cultivare a plantelor i de cretere a animalelor; sisteme noi de organizare i conducere a fermelor. Toate aceste aciuni aveau ca scop creterea performanei i eficienei n agricultura romneasc.

CAP. I importana i rolul consultanei agricole

1. Conceptul de consultan

Ca i alte concepte care au aprut mai trziu n terminologia economic romneasc, noiunea de consultan, ca definiie, nu s-a cristalizat ntr-un concept care s ntruneasc unanimitatea. termenul provine din latinescul consultare, de la care a derivat, n francez, consulter, care nseamn a ntreba, a cere o prere sau un sfat, dar i a lua avizul unei persoane autorizate sau a se sftui cu cineva.

Un prim mod de abordare consider consultana ca o metod de a oferi sfaturi i ajutoare concrete. Se apreciaz procesul de consultan ca form de a acorda ajutor, cu privire la coninutul, desfurarea i structura unei activiti, aciune n cadrul creia consultantul nu rspunde de executarea acelei activiti, ci ei ajut pe cei interesai.

Un al doilea mod de abordare presupune consultana ca un serviciu profesional specializat, realizat de ctre persoane special instruite i calificate ntr-un anumit domeniu, care ajut, la solicitare, persoane sau organizaii, ntr-un mod obiectiv i independent, s-i identifice i s-i analizeze problemele cu care se confrunt, recomandnd soluii i ajutnd cnd li se cere, implementarea acestora. Pentru agricultur, consultana se poate caracteriza ca un serviciu profesional de consiliere i, la cerere, de implicare, realizat gratuit sau pe baza unui onorariu, de ctre specialiti sau organizaii, avnd ca scop sprijinirea managerilor exploataiilor agricole sau a altor persoane interesate n realizarea unor obiective sau n rezolvarea unor probleme din sfera agriculturii.

2. Principiile consultanei agricole

Consultana, ca ramur a tiinei managementului i desfoar activitatea pe baza unor principii bine definite:

- competena profesional i nalta specializare n activitatea de consultan. Prin coninutul i specificul activitii sale, consultantul trebuie s dein o nalt competen i s fie un bun profesionist. Aceste caliti se dobndesc prin instruire i prin stagii de practic sau instruire specializat.

- consultantul trebuie s dispun de independen total n activitatea sa. Consultana constituie o activitate independent. Aceasta presupune ca persoana care ndeplinete asemenea misiuni s nu aib nici un fel de legturi de dependen fa de beneficiar. Ea trebuie s aib condiii s i formeze opinii proprii i s le exprime n mod deschis, fr ca acest aspect s-i influeneze interesele proprii.

- consultana trebuie s fie, n esen, o activitate de consiliere, de recomandare, astfel nct propunerile sau soluiile avansate s nu aib un caracter imperativ pentru beneficiari;

- caracterul de confidenialitate privind coninutul activitii, al informaiilor la care are acces i soluiilor sau propunerilor avansate, constituie unul din principiile importante pe care consultantul trebuie s le respecte. Din aceste considerente, consultanii au datoria s nu divulge vreo informaie despre client i nici s foloseasc aceste informaii pentru a obine beneficii sau avantaje;

- consultantul, n activitatea sa trebuie s promoveze noul, precum i realizrile tiinifice importante din domeniul n care-i desfoar activitatea. n momentul cnd recomand diferite soluii tehnologice, consultanii trebuie s fie la curent cu rezultatele cercetrii privind efectele acestora i dac ele au fost ncercate n condiii similare locului n care urmeaz a fi aplicate. Consultanii au obligaia moral de a se informa permanent n legtur cu rezultatele cercetrii n domeniul n care sunt specializai.

3. Funciile consultanei agricoleConsultana agricol ndeplinete patru funcii, care au n special caracter metodologic:- transferul de informaii din instituiile de nvmnt superior i cercetare spre grupele de beneficiari i transferul de necesiti n rezolvarea problemelor de la beneficiari ctre instituiile menionate;

- studierea i popularizarea performanelor fermelor agricole care au fost nfiinate ca model pentru mici productori agricoli, managementul acestor ferme trebuie adaptat la posibilitile fermelor mici;

- crearea de structuri organizatorice consolidate, menite s stimuleze i s dezvolte, n spaiu rural, sisteme de producie agricol;

- mobilizarea agricultorilor prin discuii i ajutor concret, n vederea motivrii i capacitii acestora pentru aciuni proprii, care s creeze premisele acceptrii i rspndirii inovaiilor n spaiul rural. 4. CONINUTUL CONSULTANEI AGRICOLEPentru agricultur activitile de consultan au ca obiective trei direcii principale: - activiti de popularizare a unor nouti din domeniul agriculturii, precum i asisten tehnic de specialitate, destinate productorilor agricoli, specialitilor i altor ageni economici.

- realizarea fluxului informaional prin editarea, multiplicarea i distribuirea de reviste, cri, brouri, pliante, filme i alte materiale audiovizuale privind: - managementul exploataiilor agricole; - legislaia n agricultur i industria alimentar;

- prognoze cu caracter economic; - tehnologiile de cultur a plantelor i de cretere a animalelor; - utilizarea tractoarelor, mainilor i instalaiilor agricole; - valorificarea raional i eficient a produselor agricole; - elaborarea de proiecte model pentru exploataiile agricole.

Iniierea de cursuri de instruire i perfecionare destinate productorilor agricoli sau altor categorii profesionale din domeniul agriculturii sau tangent acesteia (specialiti agricoli sau ageni economici din sfera aprovizionrii i valorificrii produselor agricole etc.)

Din coninutul activitii de consultan se desprind cteva elemente specifice:a. atribuia esenial a consultantului este de a depista necesitatea schimbrii i de a identifica modalitile pentru realizarea ei;b. pe timpul misiunii de consultan, beneficiarul rmne rspunztor pentru propria activitate, att n ce privete implementarea soluiei avansate de consultant, ct i al controlului efectului acesteia. n unele situaii, prin nelegere prealabil, aceast responsabilitate este asumat parial sau total de ctre consultant; c. consultantul i ndeplinete misiunea n condiii de independen, fr a fi subordonat, organizaional, beneficiarului;d. nelegerea corect a rolurilor pe care le ndeplinete fiecare parte (consultant-beneficiar) asigur, n mare msur, eficiena misiunii de consultan.

n general, productorii agricoli recurg la serviciile de consultan dac simt necesitatea unui ajutor n rezolvarea diferitelor probleme cu care sunt confruntai.

Activitatea consultantului ncepe, n cele mai multe cazuri, de la o situaie considerat a fi nesatisfctoare sau posibil de a fi mbuntit.

n mod practic, n cazul managerilor exploataiilor agricole sau a productorilor agricoli, n calitate de proprietari, motivele poteniale care-i determin s apeleze la consultani agricoli sunt urmtoarele:

A) Obinerea