Programa v-VIII Informatica Optional

Click here to load reader

 • date post

  03-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  129
 • download

  10

Embed Size (px)

description

programa gimnaziu

Transcript of Programa v-VIII Informatica Optional

Obiective cadru

Scoala cu clasele I-VIII Nr. 8 Reia

Programa pentru disciplina informatica optional

An scolar 2009-2010

coala cu clasele I-VIII Nr. 8 ReiaPrograma colar pentru disciplina

informatic opional

Prietenul meu calculatorul

an colar 2009 - 2010Clasele V-VIII prof. Curescu SimonaArgument

Informatizarea pe scara larga n toate domeniile de activitate face necesara prezenta unor specialisti care sa fie capabili sa cunoasca din punct de vedere practic sisteme de operare si limbaje de programare moderne, sa execute lucrari de birotica si contabilitate, sa exploateze baze de date, sa fie capabili sa lucreze pe retele de calculatoare. Marea cerere de astfel de specialisti si specificul lor pot fi rezolvate numai prin formarea lor n scoli, cadrul dovedit n nvatamntul european ca fiind cel mai propice n acest scop. Este deosebit de importanta legatura cu ntreprinderile si centrele de calcul sau firma de profil.

Inca din primii ani ai deceniului trecut, scoala noastra a inteles rolul esential pe care il va avea calculatorul in toate domeniile de activitate. In licee se introdusese deja disciplina informatica, iar la cluburile elevilor se organizau cercuri de initiere in utlizarea calculatorului pentru elevii din gimnaziu. Multi din elevii scolii noastre frecventau aceste cercuri. In aceste conditii, in 1997, s-a luat decizia de a oferi elevilor interesati posibilitatea de a se initia in tainele calculatorului. Au fost implicati si parintii, constienti de faptul ca si informatica contribuie le dezvoltarea personalitatii elevilor prin formarea de capacitati, competente si atitudini bazate pe gandirea critica, logica, divergenta si creativa. Informatica optional ii pregateste pe elevi pentru rezolvarea unor situatii problematice din viata cotidiana prin cultivarea perseverentei, increderii in sine, vointei de a duce la bun sfarsit un lucru inceput. Programa de informatica pentru gimnaziu impune si studierea unui limbaj de programare la alegere - scoala noastra a optat pentru Turbo Pascal si Html. Trebuie sa mentionez caracterul interdisciplinar pronuntat pe care il are studiul informaticii; elaborarea unui program solicita din partea elevilor rationamente logice corecte de tip algoritmic, care sa prevada toate situatiile posibile. De aceea, in mod natural, informatica e asociata cu disciplina matematica; majoritatea programelor create sunt inspirate din programa de matematica: numere prime, c.m.m.d.c. si c.m.m.m.c., numere pitagorice, probleme de maxim si de minim. De asemenea, prin tehnoredactarea computerizat a revistei elaborate de elevi dezvoltam n mod realsi concret creativitatea acestora.

Calculatorul, prietenul tuturor!

Se pune accentul pe Sistemul de Operare Windows si pe programele care ruleaza sub Windows: editorul de texte Word, programe de grafica, programul de calcul tabelar Excel, astfel incat orice elev care frecventeaza aceasta disciplina optionala sa fie capabil sa-si redacteze singur o lucrare din orice domeniu si s-o ilustreze grafic. Programa mai include si limbaje de programare, accesibile elevilor de aceasta varsta (Turbo Pascal si Html). Fara indoiala, principala atractie pentru elevi este Internetul, care le dezvaluie o lume fascinanta. Pe Internet, ei gasesc informatii pentru vreun referat, viziteaza in mod virtual locuri exotice, comunica cu prietenii de pe web sau afla ultimile noutati despre echipa preferata. Laboratorul de informatica nu este insa numai al elevilor. Laboratorul este si locul in care profesori de diferite specialitati desfasoara diferite activitati: elaboreaza fise de lucru, teste de evaluare a cunostintelor, planificari semestriale si anuale la matematica sau alte discipline, sustin lectii folosind calculatorul ca material didactic auxiliar; se tin evidente contabile sau ale arhivei scolii, se fac brosuri sau pliante cu prezentarea scolii, se centralizeaza rezultatele la simularile testarii nationale, se realizeaza revista scolii. Asadar, calculatorul este prietenul nostru, al tuturor, pentru ca ne ajuta sa ne organizam eficient activitatea si ne preia o mare parte din munca de rutina, care consuma timp si energie. Programa pentru disciplina "Informatica" este centrata pe obiective, profesorul avnd posibilitatea de a alege activitatile de nvatare specifice atingerii acestora.

Obiectivele generale ale acestei discipline vizeaza:

dezvoltarea deprinderilor moderne de utilizator;

elaborarea si aplicarea unor algoritmi pentru a rezolva probleme specifice;

cunoasterea modului de utilizare a instrumentelor informatice;

ntelegerea impactului tehnologiilor informatice n societate, precum si a conexiunilor dintre informatica si alte obiecte de studiu.

Continutul nvatarii pentru curriculum-ul nucleu este conceput astfel nct sa asigure un bagaj minim de cunostinte si deprinderi din domeniul informaticii, n timp ce curriculum-ul la decizia scolii poate oferi teme care nu sunt incluse n programa de trunchi comun sau teme integratoare pentru arii curriculare cu aplicabilitate n informatica.

Anul I de studiu

1 ora/saptamana

Clasele V - VIII

Predare - invatare - evaluare 28 ore

Recapitulare 4 ore

Ore la dispozitia profesorului 3 ore

Semestrul I 17 oreI. Notiuni introductive.

Structura si functionarea unui sistem de calcul 1 ora notiuni de hardware

notiuni de softwareII. Utilizarea tastaturii 1 oraIII. Sisteme de operare 3 ore organizarea datelor pe suport extern

notiuni introductive (definitie, functii, tipuri)

sistemul de operare Windows Principalele elemente de interfata ale ecranului Windows utilizarea mouse-ului, a tastaturii, pornirea si oprirea sistemul de operare Windows

prezentarea unui instrument pentru rasfoirea, accesarea si administrarea resurselor de baza ale unui sistem de calcul (ex. Windows Explorer)

IV. Programe sub Windows 5 ore

editoare de texte

crearea, salvarea, deschiderea unui document existent, inchiderea unui document

operatii de editare, formatare

reguli de tehnoredactare

tiparirea unui document

editorul grafic

V. Realizarea de proiecte 3 oreVI. Servicii Internet. Posta electronica (Programul Outlook Expres, browser-ul Internet Explorer)*: 2 oreVII. Recapitulare 2 oreSemestrul II 18 oreI. Utilizarea calculatorului in diverse domenii 1 oraII. Elemente de logica matematica (conditia logica de la structurile de decizie) 1 oraIII. Algoritmi: descrierea notiunii, exemple, prezentare (scheme logice sau pseudocod - de preferat in limba romana) 4 ore instructiunea de atribuire

instructiunile de citire - scriere

instructiunea compusa

instructiunea alternativa (daca - atunci)

IV. Prezentarea unui limbaj de programare 10 ore prezentarea mediului de programare, notiunea de program, structura unui program, vocabularul limbajului

instructiunile limabjului - particularizari ale instructiunilor prezentate in pseudocod

aplicatii

V. Recapitulare 2 oreObiective cadru

Anul I de studiu

Clasele V - VIII

1. Dezvoltarea competentelor de utilizare a unui sistem de calcul si a unor produse software de larga raspndire

2. Intelegerea problemelor legate de informatie si a implicatiilor acesteia asupra mediului si societatii. ntelegerea consecintelor socio-culturale ale dezvoltarii si aplicarii informaticii

3. Dezvoltarea capacitatii de investigare si de utilizare a unor cunostinte asimilate la alte discipline. Costientizarea conexiunilor dintre informatica si alte domenii.

4. Cultivarea unei gandiri logice si creative

5. Valorificarea termenilor de specialitate in comunicare. Dezvoltarea simtului practic, estetic si economic.

6. Dezvoltarea deprinderilor moderne de utilizator

7. Dezvoltarea competentelor de comunicare si cooperare in contexte interactive. Dezvoltarea deprinderilor necesare activitatilor individuale si in echipa

8. Realizarea de aplicatii utiliznd algoritmi specifici.

9. Fundamentarea cunostintelor de logica si algoritmica

10. Cunoasterea modului de reprezentare a datelor

11. Insusirea unor deprinderi elementare de programare

Obiective de referinta

1. Dezvoltarea competentelor de utilizare a unui sistem de calcul si a unor produse software de larga raspndire

sa prezinte structura unui sistem de calcul sa cunoasca componentele unui calculator si rolul lor sa cunoasca modul de utilizare a unui calculator sa defineasca notiunea de sistem de operare si functiile lui sa cunoasca elemente de interfata dintre un sistem de operare si utilizator sa cunoasca masuri de protectie a muncii in impul lucrului cu calculatorul2. Intelegerea problemelor legate de informatie si a implicatiilor acesteia asupra mediului si societatii.

ntelegerea consecintelor socio-culturale ale dezvoltarii si aplicarii informaticii

sa identifice o informatie transmisa prin imagine, grafica, sunet sa recunoasca mijloacele tehnice de preluare, prelucrare si transmitere a informatiei sa prezinte avantajele utilizarii echipamentelor computerizate in viata de toate zilele sa reprezinte o informatie primita sub diferite forme sa compare modalitatile clasice cu cele moderne pentru obtinerea informatiilor3. Dezvoltarea capacitatii de investigare si de utilizare a unor cunostinte asimilate la alte discipline.

Costientizarea conexiunilor dintre informatica si alte domenii.

sa utilizeze aplicatii specifice in scopul dobandirii de noi cunostinte utile in cadrul altor discipline

dezbateri asupra impactului social, economic si moral al informaticii;

enumerarea unor domenii n care sunt folosite instrumente