Program de Marketing Pentru Valorificarea Optima a Potentialului Turistic Din Statiunea Balneara...

of 28 /28
Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Facultatea de Management Turistic si Comercial Master Managementul Afacerilor in Turism Proiect Marketing Turistic Profesor indrumator, Masterand, Prof. univ.dr. Neacsu Nicolae Filip Mihaela

Embed Size (px)

Transcript of Program de Marketing Pentru Valorificarea Optima a Potentialului Turistic Din Statiunea Balneara...

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Facultatea de Management Turistic si Comercial Master Managementul Afacerilor in Turism

Proiect Marketing Turistic

Profesor Masterand,Prof. univ.dr. Neacsu Nicolae

indrumator,

Filip Mihaela

Anul I

Baile Felix

2

Program de marketing pentru valorificarea optima a potentialului turistic din statiunea balneara Baile Felix

1.Turismul balnear prezentare generalaTurismul balnear poate fi cosiderat cel mai vechi tip de practicare a activitatilor turistice. Necesitatile legate de refacerea si tratament au determinat oamenii sa caute efectele binefacatoare, tamaduitoare ale apelor termale si minerale, ale namolului si ale curei heliomarine, nca din antichitate. Sunt cunoscute vechile statiuni cladite de Imperiul Roman n Romnia-Baile Herculane (Herculanum) si Geoagiu-Bai (Gennisa). nca din cele mai vechi timpuri , izvoarele de ape minerale si termale, namoluri terapeutice au fost valorificate initial prin mijloacele rudimentare, pentru ca oferta statiunilor balneare n prezent sa fie deosebit de diversificata si destinata att turismului social si de masa, ct si celui de lux. Romnia datorita asezarii geografice si structurii geologice complexe a scoartei pamntului, dispune de o mare bogatie de factori naturali de ape minerale, mofete, namoluri, lacuri terapeutice - raspndite cu generozitate pe aproape ntreaga suprafata a tarii. n Romnia exista aproape toate tipurile de ape cunoscute - oligominerale, alcaline, alcalino-feroase, carbogazoase, feruginoase, arsenicale, clorurate-sodice, iodurate, sulfuroase, sulfatate, radioactive, etc. cu o foarte mare varietate n privinta compozitiei chimice, a gradului de mineralizare si a temperaturii lor. Mofetele (emanatii naturale de gaze terapeutice ) contin bioxid de carbon sau hidrogen sulfurat, iar namolurile terapeutice (peloidele de la grecescu pelos = mal) se formeaza n conditii specifice naturale, n urma proceselor geologice si biologice si sunt folosite n terapie dupa o prealabila pregatire prin amestecarea, macinare, ncalzire sau mbogatire cu ape minerale. Namolurile terapeutice pot fi de tip sapropelic, de turba sau mineral. Utilizarea namolurilor n terapie si are debutul n a doua jumatate a sec. XIXlea la Techirghiol (sapropelic) si Vatra Dornei (namol de turba de la Copaceni si poiana Stampei), extinzandu-se n tirnp la terapia practicata n diferite statiuni balneo-climaterice de pe litoralul Marii Negre.

Baile Felix

3

Categorii de statiuni sau centre balneare: Statiuni balneare localizate lnga sursa de izvoare minerale, termale, mofete, lacuri terapeutice, apa marii. Statiuni balneare create "artificial", fara factori naturali de cura sunt, bazate mai ales pe tratamente profilactice sau ntretinere, pe baza de plante, namoluri (aduse din alte situri) etc. Factori naturali de cura: Apele minerale si termale au rezultat fie din dezvoltarea masiva sarurilor din masivele de sare sau diverse orizonturi sau depozite cuaternale, fie prin spalarea , n drumul apelor spre suprafata terestra a unor roci cu mineralizatii diferite. O apa pentru a fi considerata minerala, ea trebuie sa contina cel putin 1 gr. de saruri minerale dizolvate la 1l de apa, elemente chimice sau gaze cu actiune farmaco-dinamica sau sa aiba la izvor o temperatura de minimum + 20C si sa posede o actiune curative stiintific recunoscuta. Dupa calitatea lor fizico-chimice apele minerale pot fi: n functie de caracteristicile hipotermale (20-36C), mezotermale (3642C) si hipertermale peste (42C); n functie de caracteristicile osmolare: ape hipotone, izotone si hipertone datorita presiunii osmatice a sngelui; n functie de caracteristicile chimice: ape oligominerale, carbogazoase, alcaline, alcalino-feroase, feruginoase, arsenicale, cloruro-sodice, iodurate, sulfuroase, sulfurate si radioactive.

2.Prezentarea cadrului general al statiuniiIn Romania exista 160 de statiuni si localitati balneare ce detin resure de factori naturali de cura, dintre care 23 de statiuni balneare de impornata nationala recunoscute si pe plan international. In randul celor mai mari statiuni incluse in circuitul intern si international, Baile Felix ocupa unul din primele locuri.

Statiunea Baile Felix este situata in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Bihor, la o distanta de circa 8 km de Municipiul Oradea, resedinta judetului Bihor, unul dintre cele mai semnificative centre economice, sociale si culturale a zonei si la 22 km de punctul de trecere a frontierei Bors. Situata n Cmpia Crisurilor, ntr-o zona colinara cu paduri de fag si de stejar, la o altitudine de 140 m, Baile Felix concentreaza toate atributele unei adevarate statiuni balneo-climaterice. Este cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romnia, situndu-se pe locul doi, dupa litoralul Marii Negre, n privinta numarului locurilor de cazare din Romnia. La dispozitia turistilor intreg anul, statiunea balneoclimaterica Baile Felix ofera conditii de relaxare, vacanta, odihna si recuperare.

2.1.

Asezare

Baile Felix

4

2.2.

Scurt Istoric

Prima atestare despre statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. n 1771, bazinul de lemn a fost transformat n bazin de piatra atasandu-se si cabine de bai. Prima cladire a fost construita ntre 1766-1772. Statiunea ncepe sa se dezvolte dupa realizarea primului foraj modern de la Izvorului Principal n 1885. Cea mai mare statiune balneara, cunoscuta de foarte mult timp, e situata n NV tarii, ntr-o zona cu coline mpadurite, la 9 km de orasul Oradea (aeroport, statiune, taxi), la o naltime de 140 m .n lacurile sale termale cresc lotusi termali Nymphaea, nuferi extrem de rari, ce au supravietuit perioadei de glaciatie. Clima. Blnda, temperatura medie anuala este de 10,5 grade C, n timp ce n perioada estivala este de 21,3 grade C. Presiunea atmosferica medie 770 mm Factori naturali. Ape termominerale (41-490 grade C) cu sulfura de bicarbonat, cu calciu, cu sodiu, oligominerale cu mineralizare totala de 1 gr/ l ce constituie o imensa rezerva; namoluri terapeutice din zona locala; bioclima calmanta, relaxanta. Indicatii terapeutice. n afectiuni reumatice inflamatorii, degenerative, post traumatice, neurologice periferice si centrale, ginecologice, de metabolism si de nutritie, endocrine. Hoteluri. Capacitate totala: 5800 locuri n hoteluri de 1-3 stele, cu restaurant si sectii de tratament n sistemul termal-hotelier. Posibilitati de recreere. Piscine, inclusiv olimpice, n aer liber, cu apa termala, care functioneaza si iarna, tenis, pescuit, parc balnear, ciclism, speologie, cazinou. n orasul Oradea : muzee, fortarete si edificii medievale, excursii la sfrsit de saptamna n zonele alpine n vecinate, vizite la Grota Ursilor, serate folclorice, degustari de vin, vnatoare.

2.3.

Relief

Este complex, dispus in trepte, de la est (Muntii Bihorului cu vf. Curcubata Mare de 1.849 m, Muntii Vladeasa, Codru Moma, Padurea Craiului, Plopis, despartiti de depresiunile Beius si Vad-Borod) spre vest (90 m in Campia joasa a Crisurilor). Predominanta calcarului a favorizat aparitia unui pitoresc relief carstic Platoul Padis (care te duce cu gandul la o lume ireala, presarata cu tuneluri, cascade subterane, lacuri ascunse de lumina zilei, paduri tacute, izbucuri misterioase, canioane si ghetari care rivalizeaza cu cele mai vestite obiective turistice mondiale de acest gen). Dealurile piemontane crisene au altitudini intre 200-500 m si fac trecerea la cea mai joasa treapta, Campia vestica.

Baile Felix

5

2.4.

Flora si fauna

Datorita prezentei in judetul Bihor a unei suprafete mari din Parcul Natural al Muntilor Apuseni, a unor zone umede relativ extinse, biodiversitatea este una din atractiile majore ale mediului natural din Bihor. Mentionam din cele peste 1000 de specii rare de flora si fauna din judetul Bihor:specii regionale, endemice carpatice si daco-balcanice: Silene dubia, Dianthus spiculifolius, Dentaria glanulosa, Viola declinata, Campanula cladniana, Centaurea spinulosa etc. Fauna rara este reprezentata de benatode-in Parcul Natural Apuseni au fost descoperite 5 specii noi pentru stiinta si 15 specii noi pentru fauna Romaniei.Pe langa toate acestea, fauna salbatica este bine reprezentata in padurile din zona de deal si munte a judetului: lupi, ursi, cerbi, caprioare etc. Nymphaea lotus L. var. (nufar termal) reprezinta unicul caz in care o specie de planta tropicala traieste spontan intr-o clima temperata in Rezervatia Naturala Paraul Petea" din statiunea Baile 1 Mai aflat la circa 3 km de Baile Felix. Nufarul alb poate fi vazut in statiunea balneoclimaterica Baile Felix fiind unul din frumusetile zonei. Pe langa nuferi, care au fost adusi din Baile 1 Mai, in lacurile artificiale termale din Baile felix se gasesc cateva specii de Lotusi. Aceste specii de lotusi au fost aclimatizati, fiind adusi din India si Pakistan - Nelurnuncifera, Africa Nymphea zanzibarena, Asia si Africa - Aeibornia crasepis. In lacurile artificiale din statiune, pe langa plantele prezentate mai sus se gasesc si numeroase specii de pesti avand marimi si culori diferite.

2.5.

Clima

Statiunea are o clima temperat-continentala, cu influente oceanice provenind din vest, temperatura medie anuala este de 10,6C (iulie- in jur de 21C; ianuarie in jur de -2C). Temperatura (de la 10,5C in campii si de 2-4C pe munti) si precipitatiile (de la 700 mm in campie la 1400 mm pe cele mai inalte culmi), oscileaza in functie de unitatile de relief. Vanturile bat din directia nord-vest, sud-vest si sud. Bioclimatul este sedativ, cu ierni dulci si veri fara calduri excesive. Vnturi usoare din N si NE, precipitatii relativ reduse (650 mm anual).

2.6.

Accesibilitate

Turistii dornici sa ajunga in statiune pot alege din mai multe modalitati de acces, rutier, feroviar si aerian. Rutier: Baile Felix se afla langa drumul European E66 Oradea-Deva, la 8 km. de Oradea si 20 km de cea mai apropiata trecere de frontiera cu Ungaria Bors/Artand. Feroviar: Pentru a ajunge in Baile Felix pe cale feroviara, trebuie sa ajungeti

Baile Felix

6

pana in Oradea cu trenul. Din Oradea in Baile Felix se ajunge cu mijloace de transport in comun. Statia de Maxi Taxi si autobuse care circula spre Baile Felix se afla in Oradea, cartierul Nufarul, la capatul de linie al tramvaielor, la iesirea din oras spre Baile Felix. Mijloacele de transport in comun circula pe ruta Oradea - Sanmartin - Baile Felix si retur intr-un interval de 15 minute. Pentru mai multe informatii contactati: Agentia CFR Oradea, str. Republicii nr. 2, tel. 416.565, Statia CFR Oradea, str. Republicii nr. 114, tel. centrala: 414.970, Informatii CFR: 952 sau 414.970 (www.infofer.ro) Aerian: Aeroportul Oradea ofera atat curse interne cat si externe (via Timisoara). Cursele interne sunt Bucuresti-Oradea si retur, iar ca destinatii externe amintim curse din Oradea spre: Ancona, Florenta, Milano, Roma, Torino, Verona, Dusseldorf, Munchen, Stuttgart, Paris, Atena. n apropiere sunt situate aeroporturile internationale Timisoara (180Km) si Budapesta (250 Km). Aeroportul Oradea, Calea Aradului, Km. 6, Tel.: 0259-416.082, Email: [email protected]

2.7.

Infrastructura

Statiunea Baile Felix dispune de o bogata baza de tratament ce cuprinde: instalatii pentru bai la cada, instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, bazine cu apa termala, instalatii pentru elongatii sub apa, instalatii pentru electro si hidro terapie, fizioterapie, inhalatii si aerosoli, sauna, piscine acoperite si in aer liber, sali de gimnastica medicala. Pentru timpul liber statiunea dispune de piscine acoperite si descoperite, sali de jocuri mecanice, terenuri de sport, cinematograf,biblioteca, club etc. Formate prin patrunderea apelor de suprafata pana in zona calcarelor triasice fisurate, la adancimi ce depasesc 1000 de metri si de unde se intorc incalzite, apele termale de la Baile Felix si-au micsorat debitul natural in urma unui cutremur de pamant ce a avut loc in 1834. Climatul cu ierni blande si veri moderate, favorizeaza existenta unei paduri de foioase intinse, care da statiunii o atmosfera ideala pentru orice anotimp, facand-o propice pentru relaxare si tratament, astfel incat ploaia sau frigul iernii nu reprezinta o piedica pentru o baie cu apa termala in aer liber.

2.8.

Cadrul soci-economic

Judetul Bihor are o suprafata de 7.544 km2 are 624.972 locuitori, ocupa locul 6 n functie de suprafata si locul 13 dupa numarul locuitorilor, ntre cele 41 judete ale Romniei. O treime din locuitorii judetului locuiesc n Municipiul Oradea - Resedinta Bihorului. Din punct de vedere administrativ, judetul Bihor are o retea densa de asezari, cuprinzand zece orase, din care patru municipii (Oradea fiind resedinta de judet), cu 21 de localitati componente, 90 de comune, din care trei suburbane si 435 de sate. Cel mai important centru economic si socialcultural al judetului si unul dintre marile orase ale tarii este Oradea cu 173.621 de locuitori. Celelalte orase, centre social-culturale (Salonta, Marghita, Beius,

Baile Felix

7

Alesd, Stei, Vascau, Nucet) au sub 20.000 de locuitori fiecare.Baile Felix si Baile 1 Mai sunt doua statiuni ce imbina posibilitatile de distractie cu cele de tratament, fiind renumite pentru apele geotermale, ce au efecte benefice in diverse afectiuni.

3.Analiza potentialului turisticApele minerale Statiunea este bogata in izvoare de ape minerale termale (20-48C), oligotermale, radioactive, continand sulf, calciu, sodiu, descoperite la inceputul mileniului. Zacamintele de turba si mlul terapeutic ce se gasecs n lunca rurilor Peta si Hidisel, fac posibilasi terapia cu namol. In aceste zacaminte , namolul are un grad avansat de humificare si este hidratat la limita. Indicatii terapeutice Efectele benefice ale apelor termale din statiuea Baile Felix sunt folosite pentru urmatoarele afectiuni: - Afectiuni reumatismale inflamatorii ( poliartrita reumadoida, spondiloza anchilozanta) - Afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza) - Afectiuni reumatismale abarticulare - Afectiuni post-traumatice - Afectiuni neurologice periferice - Afectiuni neurologice centrale - Afectiuni ginecologice - Afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine). Tipuri de proceduri - Kinetoterapie - Bai calde cu ape minerale n cazi si bazine - Electroterapie - Hidroterapie - Aerohelioterapie n bazine deschise cu apa termala - Aerosoli - Gimnastica medicala - Bai de lumina - Sauna - Cosmetica. Efectele benefice oferite de apele termale pentru anumite afectiuni pot fi daunatoare si contraindicate pentru alte afectiuni. Aceste afectiuni sunt: - Boli infecto-contagioase - Boli venerice - Tumori maligne

Baile Felix

8

- Hemoragii - Boli psihice Alte resurse turistice Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unica n Europa, relicva a erei tertiare), pestele Rosioara lui Racovita (specie endemica, denumita dupa naturalistul romn Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare). Capela de la Haieu, o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. XIV), n care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (restaurata n anul 1977); Cladirea Sanifarm, o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc Sf. Vincentiu, frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita n sec. al XVIII-lea. Obiective turistice strandul cu valuri din Baile 1 Mai (cel mai vechi din Romnia- aprox. 107 ani). strandul cu apa termala Apolo (1900). Lacul cu nuferi din Baile 1 Mai, rezervatie naturala care ocroteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis (varietate unica n Europa, relicva a erei tertiare), pestele Rosioara lui Racovita (specie endemica, denumita dupa naturalistul romn Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare). Fenomenul carstic de pe Dealul somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul Hudra Bradii (impropriu numit de localnici Craterul de la Betfia). Acesta are o adncime de 86 de metri, putul sau avnd o cadere aproape verticala de 54 metri). strandul Venus din Baile 1 Mai. Rezervatia de nuferi din Baile Felix Cei interesati de cultura si civilizatia locala pot vizita urmatoarele obiective: Capela de la Haieu, o impresionanta biserica-sala de sorginte medievala (sec. XIV), n care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (restaurata n anul 1977); cladirea Sanifarm, o fosta manastire apartinatoare ordinului calugaresc Sf. Vincentiu, frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita n sec. al XVIIIlea. Biserica ortodoxa din Rontau (sec. XV) Biserica unita (greco-catolica) din Haieu (1906); Bisericile din lemn ortodoxa si unita din Baile Felix.

4.Prezentarea ofertei turistice4.1. Reteaua de cazare

Baile Felix

9

Reteaua de cazare a statiunii Baile Felix este alcatuita din forme principale de cazare: hoteluri, moteluri, pensiuni, vile, cabane. Hotelurile din cadrul satiunii au categorii cuprinse intre una sau trei stele, in functie de conditiile de dotare, de calitatea serviciilor, reputatiei si amplasament. In satiune exista noua hoteluri dintre care un hotel de o stea, sase hoteluri de doua stele si doua hoeteluri de trei stele, respective patru pavilioane de categoriile I, II, III avand o capacitate de cazare 3.663 locuri. In continuare voi prezenta reteau de cazare a statiunii.Unitatile de cazare sunt urmatoarele: Hotel PRESIDENT din Baile Felix ofera 68 de locuri pentru cazare dispuse astfel: 6 camere single, 13 camere cu pat matrimonial, 11 camere cu doua paturi si 2 apartamente. Hotel President din Baile Felix dispune de urmatoarele dotari: instalatii de climatizare, minibar, telefon cu acces international direct, room service, parcare interioara. Restaurant, terasa, salon mic dejun, sala de conferinte cu acces la internet. Restaurant Hotelul President 4* dispune de asemenea de un restaurant de 80 locuri, de o terasa cu specific rustic, salon mic dejun 40 locuri si 2 sali de conferinte 40 de locuri fiecare, cu acces direct Internet. Restaurantul ofera ntr-o ambianta placuta, preparate culinare delicioase, din bucataria romneasca si internationala. Sanatate Piscine cu apa termala acoperite si in aer liber, sauna, sala de fitness, baza de tratament. Hotelul President 4* dispune de piscina - atat acoperita, cat si in aer liber - cu apa termala, sauna de 16 persoane, sala de fitness, si baza de tratament. Hotelul President 4* ofera servicii complete de hidrokinetoterapie, masaj manual, electroterapie (galvanizari, ionoforeza, curenti diadinamici, curenti Trebert, curenti STOCH, TENS, curenti exponentiali, modulatii, interferentiala, curenti subacvali), kinetoterapie, EKG, electrodiagnostic. Agrement Relaxare si excursii la obiective turistice din Oradea si judetul Bihor. Pentru agrement, la cererea clientilor, organizam excursii pentru vizitarea orasului Oradea - Palatul Baroc (1762), Muzeul "Tarii Crisurilor", Sirul Canonicilor (construit n 1773, format dintr-un culoar de peste 100 m), vizitarea diferitelor obiective turistice - Pestera Ursilor, Pestera Focul Viu, Pestera Meziad, Cetatile Ponorului (rezervatie naturala complexa alcatuita din 3 avene uriase, si un rau subteran), vizitarea statiunii Stana de Vale situata la o altitudine de 1100 m.

Baile Felix

10

Hotelul de cura LOTUS este situat la 200 m. distanta de centrul statiunii Baile Felix, la 10 km. de gara si 15 km. de aeroportul din Oradea si dispune de 40 camere single, 162 duble si 8 apartamente. Camerele sunt dotate cu : balcon, baie cu cada, telefon, TV cablu si incalzire centrala. In cadrul restaurantului hotelului ( 2 sali - 530 locuri) puteti incerca din bogatele preparate culinare cu specific romanesc si international, Alte facilitati : bar de zi, servicii de catering, baza de tratament proprie (modernizata in 2005 instalatii si proceduri de hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie, elongatii, inhalatii-aerosoli, masoterapie si sauna), 2 sali de conferinte ( 30 si 150 locuri ), safe la receptie, acceptare carti de credit, servicii de spalatorie, curatatorie, calcatorie si parcare.1 Hotelul POIENITA este situat la 500m de centrul statiunii Baile Felix si dispune de propria baza de tratament, ceea ce il recomanda, de exemplu, sportivilor aflati la recuperare si de o sala de conferinte de 80 de locuri, ceea ce face din 'Poienita' o locatie recomandata companiilor care vor sa organizeze teambuilding la Baile Felix. Localizare: centru statiune - 500m, Oradea - 10km, aeroport Oradea - 15 km Hotel: numar etaje: parter + 5, numar lifturi: 2, numar camere: 14 single, 140 duble, 4 apartamente Restaurant: 300 de locuri, meniuri la alegere sau la carte, meniu dietetic la cerere, catering Facilitati: sala de conferinte cu 80 de locuri, centru de tratament Tratament: baza de tratament proprie - hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie, elongatii, inhalatii-aerosoli, masoterapie, sauna, tratamente cu produsele originale romanesti Gerovital/Aslavital.Tarife: 04.01.2011 31.03.2011 1 persoana-23; 2 persoane-32 01.04.2011 30.06.2011 1 persoana-24; 2 persoane-32 01.07.2011 31.08.2011 1 persoana-27; 2 persoane-37 01.09.2011 15.10.2011 1 persoana-24; 2 persoane-32 16.10.2011 02.12.2011 1 persoana-21; 2 persoane-29

Hotel SOMES Zona - centrul statiunii Descriere Situare: face parte din complexul hotelier Mures/Unirea/Somes. Dotari generale: restaurant, bar, baza de tratamentcomuna cu hotel Unirea, lift, parcare fara plata, 184 camere. Dotari camere: camere single si duble: baie, tv cablu; apartamente: baie, tv cablu, living, dormitor.

1

http://www.descriere.ro/hotel-lotus-baile-felix.html

Baile Felix

11

Tarife: 04.01.2011 31.03.2011 1 persoana-23; 2 persoane-32 01.04.2011 30.06.2011 1 persoana-24; 2 persoane-32 01.07.2011 31.08.2011 1 persoana-27; 2 persoane-37 01.09.2011 15.10.2011 1 persoana-24; 2 persoane-32 16.10.2011 02.12.2011 1 persoana-21; 2 persoane-29

Servicii masa: se acorda in unitatea restaurant Somes, categoria I, in sistem fisa cont sau meniu. Facilitati tratament: baza de tratament: bai cu apa termala in vana si bazine, elongatii vertebrale in apa si pe masa, hidroterapie, electroterapie, tratamente cu Gerovital si Aslavital. Facilitati hotel: restaurant, bar, receptie, lobby, lift, parcare gratis, baie in camera, televizor.

Hotel CRISANA are o capacitate de 200 de locuri de cazare in 109 camere duble, single si 3 apartamente. Toate spatiile de cazare dispun de cele mai moderne facilitati: televizor color, telefon international, grup sanitar cu dus si cada, balcon. Posibilitatile de tratament: baza cu personal medical de specialitate cu sectii de : electroterapie, hidroterapie, masaj, kinetoterapie, crenoterapie. Baza de tratament pe langa procedurile mai sus amintite efectuate cu aparatele clasice, ofera diagnostic si tratament energetic pe princpiul Bio-Rezonantei Magnetice folosind aparatul omologat de Ministerul Sanatatii "BICOM 2000". Exista si posibilitatea de investigatii paraclinice in unitati de specialitate din statiune (ex. EKG, radiologie). Bolnavii care au si alte afectiuni pe langa cele specifice celor doua unitati sus mentionate (boli asociate) sunt luati in considerare si cu aceste afectiuni si tratati. Tratamentele medicale de recuperare sunt efectuate la indicatia si sub controlul medical de specialitate. Servicii oferite Restaurantul are o capacitate de 250 de locuri in sala principala si doua separeuri si orchestra proprie. Sauna si sala de fitness. Teren de tenis de camp si masa de ping-pong. Sala de conferinte cu o capacitate de 90 de locuri. Sala de sport - la o distanta de 1 km de hotel. Piscina proprie, cu apa termominerala, cu acces direct din hotel.2 Hotelul de cura FELIX, hotel de o stea cu o capaciate de 291 locuri, in holul hotelului se gaseste un mic magazine mixt. Situare: se afla langa hotel Lotus si hotel Termal. Este arondat la restaurantul si baza de tratament a hotelului Lotus.2

http://www.tourismguide.ro/tgr/hotel_crisana_baile_felix_1041.php

Baile Felix

12

Dotari generale: sala de conferinte, incalzire centrala, lift, 12 camere single, 136 camere duble, 1 apartament. Dotari camere: Camere single: baie, balcon, Camere duble: baie, balcon, Apartament: baie, balcon. Servicii masa: se acorda in unitatea restaurant Lotus, categoria I, in sistem fisa cont. Factori naturali turistici: hotelul se afla la cca. 300 metri fata de strandul Apollo si strandul Felix. Facilitati copii: pentru copiii cu varsta intre 0-12 ani se ofera gratuitate la cazare in camera cu parintii fara pat suplimentar, copiii peste 12 ani achita 50% din tariful de cazare al unui loc, in camera cu parintii, cu pat suplimentar. Facilitati tratament: asigurate in baza de tratament de la hotelul Lotus3

4.2.

Reteaua de alimentatie publica

Alimentatia publica reprezinta una din formele de desfacere a marfurilor, in care se realizeaza vanzarea catre populatie a produselor de consum personal. Ea este o activitate de sine statatoare, dar partial si o componenta importanta a produsului turistic. Dependenta stransa dintre alimentatia publica si activitatea turistica este evidentiata printre altele, de asocierea lor intr-un sector de sine statator in tarile consacrate pe plan turistic. O astfel de tendinta mai este prezenta si in tara noastra, in contextul reasezarii si modernizarii structurilor organizatorice in turism.Alimentatia publica trebuie sa indeplineasca cateva trasaturi specifice s9i anume: in primul rand sa fie prezenta in toate momentele cheie ale consumului turistic, in al doilea rand trebuie sa existe o tipologie larga de unitati de alimentatie publica,

capabile sa satisfaca o paleta deversificata de trebuinte. Cerintele aparte stau in fata serviciului de alimentatie publica in cazul turismului balneo-medical. El este chemat sa contribuie nemijlocit la reusita tratamentului, reusita dependenta adeseori de calitatile si regurozitatea regimului de hrana.

3

http://www.turism247.ro/vile-pensiuni-hoteluri/hotel-felix-298.html

Baile Felix

13

O alta caracteristica a serviciului de alimntatie publica decurge din necesitatea de a raspunde in egala masura cerintelor turistilor atohtoni si straini. Coponenta de prim ajutor in structura unei oferte turistice elevate, alimentatia publica se recomanda, pe zi ce trece, ca un sector cu multiple si noi posibilitati in ceea ce priveste ridicarea calitatii servirii in conditii de inalta eficenta. Se tinde din ce in ce mai mult, ca alimentatia publica, pe langa functia fiziologica propiu-zisa sa indeplineasca si unele functii de agrement, odihna si recreere, in general de petrecere a timpului liber. Tinand seama de faptul ca turismul cheltuieste o parte insemnata din bugetul sau de timp in unitatile de alimentatie publica, o atentie sporita se acorda atractiei pe care aceasta o exercita. In turismul balnear alimentatia joaca un rol important in satisfacerea cerintelor turistilor. Datorita propietattilor sale specifice, turismul balnear se adreseaza in principal unor categorii de turisti care pe langa odihna au nevoie si de tratamente medicale specifice. Importanta alimentatiei publice apare astfel mai calt, pe langa elementele generale ale ei trebuie sa fie introduce si anumite elemnte specifice. Specifice pentru alimentatia publica in turismul balnear este existenta localurilor spacializate in producerea de mancaruri diatetice si a produselor vegetariene. Din pacate, in turismul actual, nu se acorda destul grija fata de aceste preferinte remarcate tot mai des de turistii veniti la cura. Dar cum am vazut in preznta subcapitolului anterior reteaua de cazare cu exceptia hotelului FELIX, toate celelalte hoteluri au in incinta cladirii restaurante propii, de unde se servesc toate tipurile de preparate culinare, specialitati ale gastronomiei nationale si internationale. De asemenea cu exceptia hotelului Felix in incinta fiecarui hotel al statiunii sunt baruri de zi, unde se servesc bauturi alcoolice, racoritoare si altele, in acelas timp ele reprezentand un lock de perecere al timpului liber. Hotelurile NUFARUL si TERMAL au o terasa folosita in peroada verii, hotelul TERMAL dispune de o galerie propie.

4.3.

Baza de tratament

Turismul balneo-climateric si medicina balneara capata pe zi ce trece noi valente paralel cu dezvoltarea social economica a tarii noastre si cu cresterea si modernizarea structurilor de primire pentru cazare, alimentatie publica, tratament si agrement in statiuni. Romania dispune de un fond bogat si variat de factori naturali terapeutici: apa mineratla, apa si namolul unor lacuri, emanatiile de gaze etc. factori raspanditi cu generozitate pe intraga suprafata a tarii diferite zone climatice. Dezvoltarea statiunilor balneare a aparut in conditiile solicitarilor crescande de cura cu factori terapeutici naturali si ale imbogatirii si innoirii continutului medicinii balneare moderne care isi gaseste azi o findamentare stintifica pentru mai multe dinre metodele traditionale in mod empric in trecut.

Baile Felix

14

Oamenii din societatea moderna, supusi unui ritm de viata mai lent decat generatiile precedente sunt soliciati in activitatile tot mai complexe, in conditiile industralizarii si urbanizarii. In societatea contemporana oamenii si-au modificatsubstantial modul de viata atat in ceea ce priveste conditiile de munca, prin reducerea eforturlor fizice, datorita mecanizarii si automatizarii proceselor de productie, prin desfasurarea activitatii in cele mai multe interprinderi si institutii intr-un mediu confortabil; cat si din punct de vedere al conditiilor de locuit si altele. Toate aceste aspecte stau in atentia medicinii timpurilor noastre, pentru a gasi remedii de prevenire si combateri a cosecintelor rezultate din fenomenele sus amintite. In asemenea conditii vacantele de sanatate si repectiv curele balneoclimaterice devin parte integrala a sistemului de croitorie a sanatati, un instrument princare se pot realize oviectice multimple si complexe. Principala atractie a Bailor Felix o reprezinta tratamentele balneare care se sprijina pe apele termale din zona. Apele minerale termale din zona sunt ape bicarbonate, sulfuroase, bogate I calciu, siliciu si oligometale.Temperatura la suprafat este de 48 de C, iar izvoarele recent descoperite chiar depasesc acesta temperature. Debitul impresionant de 1,7 milioane de litri zilnic asigura posbilitatea utilizarii lor in cantitati indestulatoare pentru tratament si divertsmet. Baile de apa termala actineaza asupra organismului cu efecte tranchilizante asupra durerilor, ca reabsorbire asupra proceselor cornice inflamatorii si ca factori de relaxare a sistemului muscular. Sunt feciliatate astfel miscarile sub apa ale pacientilor, cu effect asupra tegumentelor.componetele chimice ale apelor termale correlate cu ionii care se gasesc in aple minerale actioneaza la nivelul pielii si asupra terminatiilor intradermice. Efectele benefice se fac simtite si la nivelul stomacului prin reducerea secretilor gastrice si calmarea durerilor digestive. Dintre indicatiile terapeutice cele mai folosite sunt tratrea problemelor inflamatorii articulare, digestive, ginecologice. Tratamentele ambulatorii terapeutice folosite la bazele de tratamet Baile Felix si 1Mai sunt in numar de 9 baze de tratamet distribuite in modul urmator: sapte se afla in apropierea S.C. Turism-Felix S.A.. doua in apropierea Romsind.Capacitatea totala a acestora este de 110000 de pacienti annual. Ministerul Sanatatii are in propietate Spitalul Clinic de Recuperare din Baile Felix cu o capaciatae de 250 de locuri si Snatoriu Balnear nr.1 care funtioneaza incepand cu anul 1970. Baza de tratament deserveste bolnavii cazati in hotelurile Felix si Lotus, fiind legata de cele doua hoteluri printr-un peisaj acoperit. Este funcionala tot timpul anului avnd o capacitate de 1.000 de pacienti pe zi intr-o singura tura, pe langa cei cazati in hotelurile Felix si Lotus deservind si pacientii ambulatorii. Baza dispune de 12 cabinete medicale de specialitate, 5 in hotelul Felix, 5 in hotelul Lotus, 2 in baza propiu zisa, profilate balneo-fizioterapie si recuperare medicala. Totodata mai exista un cabinet stamatologic, O.R.L. , ginecologic si servicii de exploatari functionale (EKG, EMG, cabinet de tastari musculo-arteliale)precum si un punct de

Baile Felix

15

sterilizare.Baza de tratament Terminal functioneaza din 1970 deservind pacentii cazati in hotelurile Termal si Nufarul. Capacitatea este de 500 de bolnavi intr-o singura tura, doar dimineata. Asistenta medicala este asigurata de 5 cabinete fiind profilat pe tratamentul Pell Amar. In baza functioneaza un cabinet EKG si o sectie a institutului de Gerontologie si Geriaterie din Bucuresti care prin intermediul celor trei cabinete de specialitate aplica tratametul geriatric al carei initiale a fost vestita Ana Aslan. In cadrul sau se afla si un cabinet de cosmetica medicala cu Gerivital. Inotul si helioterapia se pot practica in piscine neacoperita a hotelului Termal. Baza de tratament International a fost data in folosinta in 1979, devenind pacentii din hotelul International. Capacitatea sa este de 500 de pacienti intr-o singura tura, dimineata. Pentru asigurarea asistentei medicale, baza dispune de patru cabinete de balneo-fizioterapie, dar fiind profilate pe tratamentul Pell-Amar si Gerovital. In baza propiu-zisa mai functioneaza si un cabinet de pediatrie, unul de cosmetica medicala cu produse Gerovital. O sectie de specialitate, cabinete pentru exploatari functionale (endoscopii, sondaje) apartinand aceleasi baze. Baza de tratament Crisana-Poenita a fost constriuta in 1981, trezand zilnic 600 de pacienti cazati in hotelurile respective. Asistenta medicala o asigura cinci cabinete balneo-fizioterapie, doua in hotelul Poenita, unul profilat in tratamentul Pall-Amar, unul in hotelul Crisana si doua in baza propiu-zisa. Baza dispune de un cabinet medical pentru urgente, un cabinet pentru exploatari functionale si un laborator. La hotelul Crisana functioneaza si doua piscine in aer liber, una pentru adulti si una pentru copii. Baza de tratament Unirea data in folosinta in 1983 deserveste pacientii cazati in hotelurile Unirea si Somes, avand capacitate de 600 de pacienti pe singura tura. Dispune de patru cabinete medicale balneo-fizioterapice. Baza de tratament Mures deserveste pacientii cazati in hotel, functionand din anul 1987, tratand un numar maxim de 800 de pacienti pe tura intr-o singura tura. Dispune de patru cabinete de baleo-fizioterapie, un cabinet oftamologic, stomatologic, ginecologic, exploatari functionale si un laborator. Baza de tratament Pavilionul II este cea mai veche statiune functionanddin 1896, in anul 1966 a fost modernizata si renovata, deservind pacientii din pavilioanele I, II, III, dar si pacienti ambulatori. Capacitatea sa este de 500 de pacienti zilnica in doua ture. Are in dotare trei cabinete de balneo-fizioterapie. Baza de tratament Municelul functioneaza din 1972 deservind pacentii ca in hotelul cu acelsi nume (fosta casa de odihna si tratament U.G.S.R) capacitatea de tratament a bazei este de 1.700 de locuri. Are in dotare 19 cabinete medicale balneo-fizioterapie, un cabinet stomatologic EKG, laborator chimic, tratamentul fiind efectuat in doua ture. Baza de tratament Padis apartine hotelului Padis (fosta casa de odihana U.G.S.R. II) fiind data in folosinta in 1986. capacitatea se ridica la 5.050 de locuri dispunand de 12 cabinete in care continua si cursurile scolare cu cadre didactice de specialitate.

Baile Felix

16

Spitalul Clinic de Recuperare Baile Felix este propietatea Misterului Sanatatii, dat in folosinta in 1987, are o capacitate de 150 de locuri in saloane cu unul sau doua paturi. Spitalul are program permanent de functionare in regie de sanatoriu clinic. Saloanele dispun de oficii pentru servirea mesei, baie, mobilier, fiind adaptate pentru pacientii cu deficente locomotorii si neuromotorii, reumatici, fiecare salon fiind prevazut cu tablou de avertizare si comanda. Se asigura un tratament balneo-fizioterapeutic si recuperator complex cu o gama larga cu proceduri terapeutice si servicii clinice, precum cel radiologic, exploatari functionale, laborator clinic. Spitalul asigura si asistenta metodologica in statiune, precum si in statiunile din judetele invecinate. Pacientii provin din toata tara trimisi de care serviciile de specialitate judetene, intrarea facandu-se prin Directia Sanitara Bihor. Statiunea mai dispune si de un serviciu de dietetica medicala in toate unitatile statiunii, participand la intocmirea si prepararea meniurilor pentru curanti.In Baile 1 Mai functioneaza trei baze de tratament. Baza de tratament Ceres (fosta UNCAP) functioneaza in 1979, avand o capacitate de 500 locuri, deservind pe lang pacientii hotelului Ceres si pacientii ambulatorii. Dispune de 5 cabinete balneo-fizioterapeutice.

4.4.

Posibilitati de agrement

Agrementul poate fi definit prin asmblu mijloacelor si formelor capabile sa asigure individului sau unei grupari sociale o stare de buna dispozitie, de placere, si ea senzatia unei satisfactii, a unei impliniri, sa lase o impresie si o amintire placuta acesta acceptie evidentiaza, pe de o parte varietatea actitvitatilor de agrement si multitudinea planuriolor pe care actioneaza, iar pe de alta parte, faptul ca agrementul sa constituie ca un element fundamental pentru satisfacerea nevoii turistilor ceea ce ii confera stautul de componenta de baza a prestatiei turistice. Privit in calitate de componenta de baza a serviciului turistic alaturi de transport, cazare, alimentatie, agrement indeplineste,o serie de functii particularizate in raport cu cerintele turistului sau la organizatorului. Astfel in concordanta cu cerintele turistului agrementul vizeaza destinderea si reconfortarea fizica a acestuia, stimuleaza circulatia turistica, este mijlocul principal de individualizare a ofertei turistice, diversificare a produselor. Devzoltarea agrementului raspunde exigentelor de crestere a atractivitatii statiunilor turistice si reprezinta un mijloc de asigurare a competivitatii statiunilor turistice. Desfasurarea activitatii de agrement presupune existenta unor echipamente adecvate, personal cu pregatire de specialitate, progamare ( excursii, concursuri, expozitii, festivaluri). Un alt aspect ce trebuie avut in vedere este asigurarea implicarii efective a turistului in desfasurarea programelor de divertisment. Baza tehnico

Baile Felix

17

materiala pentru agrement in statiunea Baile Felix este constituita in mai multe elemente. Hotelul Termal are un teren de tennis de camp asfaltat, hotelul Somes dispune de o sala de tir, o sala de discoteca, in cadrul careia se afla o popicarie. Tot hotelul International este cel care a gazduit in interiorul cladirii sala pana la luna aprilie un cazinou, numit Cazinou Salzor. Din baza tehnico-materiala pentru agreement fac parte strandurile Felix si Apollo, care sunt importante elemente ale serviciilor de agremet in timpul verii. La nivelul statiunii se oraganizeaza in cadrul sejurului oferit turistilor excursii la diferite locuri renumite din zona, cum ar fi: Pestera Ursilor, Cascada 2003 (jud Bihor) Total : 7983 Hoteluri: 7268 Moteluri: 192 Vile turistice: 282 Cabane turistice: 14 Pensiuni urbane: 90 Pensiuni agro-turistice: 10 Tabere de elevi si prescolari: 180 2004(jud Bihor) Total : 8001 Hoteluri: 7478 Hosteluri: 40 Moteluri: 173 Vile turistice: 239 Cabane turistice: 14 Pensiuni urbane: 40 Pensiuni rurale: 7 2005(jud Bihor) Total: 7200 Hoteluri: 6657 Hosteluri: 40 Moteluri: 173 Vile turistice: 223 Cabane turistice: 14 Pensiuni urbane: 76 Pensiuni rurale: 17

Pensiuni agro-turistice: 10 Iadolina, Cefa, Stana de Vale, vizitarea oraselor mai mult sau mai putin apropiate Bailor Felix, cum ar fi:Oradea, Cluj-Napoca, Timisoara.

5.Studiul actual de valorificareLocuri oferite turistilor, pe regiuni de dezvoltare, judete si tipuri de structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica :Sursa: Anuarul turistic al Romaniei

Baile Felix

18

In 2003 numarul total al locurilor de cazare a judetului Bihor era de 7983, iar in anul 2004 se observa o crestere a acestora pana la 8001 datorita cresterii numarului de turisti care vizitau zona. In ceea ce priveste numarul de locuri de cazare disponibile in hoteluri, in anul 2003 erau 7268 iar in 2004 se observa o crestere de pana la 7478. Tot in acest an apar hostelurile cu 40 de locuri de cazare si se diminueaza locurile in vilele turistice si in pensiunile urbane. In 2005 totalul locurilor de cazare scade pana la 7200 micsorandu-se locurile de cazare din hoteluri si marindu-se locurile de cazare din pensiunile urbane si cele rurale. Acest fapt s-a datorat reorientarii turistilor inspre linistea oferita de zonele rurale n detrimentul luxului oferit de hoteluri. Numar sosiriSosiri ale turistilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, pe regiuni de dezvoltare, judete si tipuri de structuri de primire turistica (mii turisti):

Total Nr.Turisti romani Nr.Turisti straini

2004 45283 38510

2005 45122 38290

2006 38960 34510

6771

6832

5450

Sursa: Anuarul turistic al Romaniei

Analizand tabelul de mai sus se poate observa o scadere continua a numarului total de turisti din 2004 pana in 2006 de la 45283 pana la 38960. In cadrul numarului de turisti straini se observa o crestere a acestora din anul 2004 in anul 2005 cu. 61 turisti, dar se continua cu o scadere a acestora in anul 2006. Numar innoptari Innoptari ale turistilor in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare turistica, pe regiuni de dezvoltare, judete si tipuri de structuri de primire turistica (mii turisti): 2004 235269 218646 16623 2005 227242 209812 17430 2006 185220 172498 12722

Total Nr. Turisti romani Nr. Turisti straini

Sursa: Anuarul turistic al Romaniei

Se observa o scadere a numarului total de turisti din 2004 pana in 2006 cu 50059 turisti. De altfel exista o discrepanta intre numarul de innoptari a

Baile Felix

19

turistilor romani si cei straini. Din 2004 in 2005 numarul turistilor straini creste dar din 2005 in 2006 respectiv 2007 observam o scadere brusca. Prin reteaua de hoteluri, Baile Felix ofera 7000 de locuri de cazare, precum si bazine de inot, stranduri in aer liber sau acoperite si aer curat.

6.Strategia de dezvoltareTurismul curativ este legat in principal de turismul termal si zonele inalte cu ionizare si ape minerale. Locurile cele mai atractive sunt acelea care, pe langa serviciul de baza, sunt completate cu servicii conexe cum ar fi: tratament, sauna, strand, terenuri de sport, fitness, wellness; formand in esenta un complex care sa satisfaca nevoile intregii familii, de la vindecare, preventie pana la distractie. In acest domeniu, judetul Bihor este puternic concurat de Polonia, Ungaria si Slovacia. Grupul tinta 1.Valoarea terapeutica si specificitatea curei face ca principalul grup-tinta al turismului curativ din Bihor sa fie Europenii Occidentali, de peste 50 de ani din Germania, Israel, Ungaria, Italia, Austria, SUA, Franta si tarile scandinave, Cehia, Ucraina si foste tari iugoslave. Pentru imbunatatirea succesului legat de acest grup tinta trebuie alocate resurse pentru alcatuirea de programe complementare, o crestere a nivelului de cunoastere a limbilor straine(germana, engleza) de catre personalul specializat. 2. Un alt grup tinta este vacela al turistilor din fostele tari socialiste. Numarul acestora a scazut dupa 1990, datorita problemelor economice. Se impune un marketing mai eficient, sustinut cu materiale de promovare de calitate, redactate in limbile nationale, pentru a creste interesul acestei categorii, in special pentru capacitatile din marile hoteluri. 3. Turistii din tara reprezinta cei mai importanti clienti in acest moment. Multi din acestia vin prin sistemul biletelor de odihna. In categoria acestora se gasesc si pensionarii, acestia nefiind turisti care sa aduca venituri, ei cheltuind putin. 4. Grupul tinta al turistilor locali este de luat in seama chiar daca acestia apeleaza mai rar la cazare. S-a costatat o scadere a numarului localnicilor care vin la tratament, acest lucru datorandu-se si slabei preocupari pentru atragerea lor. Politica de dezvoltare locala trebuie sa aiba in vedere ca o scadere a turismului local, cu accent pe cel social si de tineret, are consecinte nefavorabile importante. O analiza a ofertei judetului Bihor ne arata ca acesta dispune de o mare diversitate de atractii dar ca numai o mica parte este pregatita pentru dezvoltarea turistica.O mare parte din aceste atractii sunt de interes local si

Baile Felix

20

regional, iar cele care sunt de interes international sunt insuficient promovate sau nu sunt suficient de dezvoltate. Ca o abordare se poate constata ca dezvoltarea turistica pe termen scurt a judetului ar trebui sa se bazeze in mare pe turismul intern cu accent pe crearea de puncte de atractie noi pe langa cele existente. Un element important il reprezinta completarea programului turistilor atrasi de Baile Felix cu vizite la alte obiective din judet.Acest lucru poate fi posibil, prin realizarea unor colaborari, a unor produse comune care sa cuprinda mai multe puncte de atractie si care sa creasca interesul pentru a veni in zona si totodata sa atenueze oarecum disconfortul unei singure atractii. Avand in vedere concurenta de pe piata mondiala este oportuna orientarea dezvoltarii turistice pe puncte de atractie complexe, de importanta internationala, deoarece cererea interna va fi inca limitata datorita nivelului social. O problema importanta o reprezinta gradul de accesibilitate a numeroase obiective turistice.Imbunatatirea conditiilor de transport si accesibilitate pot determina dezvoltarea unor produse turistice care sa genereze o crestere importanta a cererii pentru turismul intern. Cresterea aportului turismului in dezvoltarea judetului impune o dezvoltare corelata si echilibrata a conditiilor generale cu serviciile ce alcatuiesc produsul turistic( cazare, restaurante, divertisment, alimentatie publica, informatii turistice, promovarea atractiilor), a nivelului acestor servicii si a altor elemente ce alcatuiesc produsul turistic.

7.BibliografieDr. L. Munteanu, L. Grigore Baile Felix, Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1975 http://www.scritube.com/geografie/turism/STATIUNEA-BALNEARA-BAILEFELIX432124920.php http://www.turism247.ro/vile-pensiuni-hoteluri/hotel-felix-298.html http://www.hotel.baile.felix.tourneo.ro/F_New/ http://www.descriere.ro/hotel-lotus-baile-felix.html

Baile Felix

21

http://www.tourismguide.ro/tgr/hotel_crisana_baile_felix_1041.php http://www.scritube.com/geografie/turism/OBIECTIVE-SI-ACTIUNIPRIVIND-D3191124.php http://www.scritube.com/geografie/turism/ANALIZA-OFERTEI-TURISTICEBALN91913123.php