Prod Carne Pasari

download Prod Carne Pasari

of 26

 • date post

  19-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  909
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Prod Carne Pasari

Sisteme i tehnologii de cretere a puilor broiler de gin

Acest sistem de cretere presupune existena unor

Sistemul extensivsuprafee mari de teren de care psrile s beneficieze din plin. Cerinele biologice ale psrilor n condiiile acestui sistem sunt departe de a fi satisfcute i, ca atare produciile lor sunt mici. Acest sistem se utilizeaz, astzi, mai mult n gospodriile mici, unde psrile au la dispoziie curtea, i uneori i grdinile. Puii se obin, de cele mai multe ori, prin incubaie natural sau, mai rar, sunt obinui de la staiile de incubaie i crescui cu mijloace improvizate.

Hrnirea puilor de gin se face cu un amestec format

din: cereale uruite (porumb, gru i orz), nutreuri proteice de origine vegetal, de asemenea, uruite (rot de floarea soarelui i de soia), mas verde tocat i chiar, nutreuri de origine animal (brnz, ou fierte).

Acest tip de hrnire se menine n

prima lun de via a puilor, dup care se trece treptat la hrnirea acestora, doar, cu grune; pe lng aceast surs de hran, puii mai dispun i de eventualele insecte pe care le prind prin curte sau grdini. Dei consumul de munc este redus, creterea psrilor n acest sistem nu este rentabil, de multe ori fiind chiar pgubitoare cnd apar mortaliti. Totui, creterea tineretului n acest sistem duce la realizarea de economii de furaje i la ntrirea rezistenei organismului.

Tehnologia de cretere pe aternut permanent Halele din Romnia pentru creterea puilor pentru carne pe aternut permanent

Sistemul intensiv

prezint, fiecare,o camer tampon la intrare spaiul propriu-zis de cretere a puilor. n aceast incint se introduc puii de o zi la o densitate ce se stabilete n funcie de greutatea corporal medie a puilor prevzut a se realiza la livrare. Pentru hibrizii ROBRO, densitatea la populare recomandat este de 14-17 pui/m2. Firma ROSS, productoare a unor hibrizi comerciali de gin pentru carne

superperformani, are n vedere la stabilirea densitii la populare urmtorii factori: vrsta, greutatea de sacrificare a puilor, condiii de clim din zona n care acetia se cresc, anotimpul de cretere i tipul de adpost utilizat. n mod curent, ns la popularea halelor cu pui de carne ROSS se tine cont numai de

greutatea corporal programat a se realiza la vrsta de sacrificare.

Nr. crt. 1 2 3 4 5 6 7

Gr. Nr. pui de o sacrificare zi/m2 (kg) 1,0 34,2 1,2 1,4 1,6 1,8 2,0 2,2 28,5 24,4 21,4 19,0 17,1 15,6

Nr. crt. 8 9 10 11 12 13 14

Gr. Nr. pui de o sacrificare zi/m2 (kg) 2,4 14,3 2,6 2,8 3,0 3,2 3,4 3,6 13,2 12,2 11,4 10,7 10,0 9,5

Cnd densitatea la populare este exagerat se constat

urmtoarele neajunsuri: reducerea ratei de cretere, mai ales n perioada dinaintea sacrificrii; lipsa uniformitii; creterea mortalitii; deprecierea caliti aternutului i, de aici, incidena mai mare a mbolnvirilor, defecte ale scheletului picioarelor; deprecierea calitii crnii (culoare, textur, miros, gust, arom) i a pielii (zgrieturi, textur necorespunztoare); acoperire slab cu penaj etc.

Vidul sanitar Perioada de vid sanitar are o durat de 4 sptmni. n acest interval de

timp se efectueaz, n ordine, urmtoarele lucrri:

expedierea puilor broiler de gin la abator (n prima zi de vid sanitar); dezinfecia tuturor suprafeelor din hal: perei, tavan, pardoseal, utilaje

(imediat dup evacuarea puilor din hal); evacuarea aternutului. Pentru aceasta, mai nti, se deconecteaz sistemul de ventilaie de la reeaua electric, mpreun cu orice alt sistem acionat cu ajutorul curentului electric. Apoi, se face o pre nmuiere a aternutului cu o soluie dezinfectant, folosind un vermorel sau un spray cu presiune sczut. n continuare, echipamentul tehnologic se demonteaz i se scoate din hal sau, n funcie de specificul acestuia, se ridic la o anumit nlime fa de sol, dup care se ndeprteaz, prin periere, praful i pnzele de piajen de pe perei, utilaje etc.

Dup scoaterea aternutului, acesta se

transport la cel puin 1,5 km de ferm, iar hala se spal la interior i exterior cu un jet de ap sub presiune. n ap se introduce un detergent nespumant. Echipamentul tehnologic se repar i i se fac

lucrrile de ntreinere care se impun. Hala se vruiete, operaiune urmat de o

dezinfecie a ei, prin pulverizare, sub presiune. Dac tehnologia impune scoaterea

echipamentului din hal, acesta se spal acolo unde a fost depozitat, de asemenea, cu un jet de ap coninnd un detergent nespumant, sub presiune i, n final, se dezinfecteaz, pentru ca numai dup efectuarea acestor lucrri s fie reparat i readus la parametrii funcionali. Lucrrile de dezinfecie se continu cu o

fumigaie energic a halei ermetizate, la temperatur de +21C. dup fumigaie, hala rmne ermetizat timp de 24 ore. n acest interval de timp se face dezinfecia incintei fermei i a cilor de acces.

Atunci cnd echipamentul tehnologic a fost scos n exterior, se

procedeaz la reintroducerea lui n hal, montndu-se la loc i numai dup aceea, se realizeaz fumigaia. n hala aerisit se introduce aternutul permanent pe toat suprafaa ei, intr-un strat gros de 10-20 cm; acesta trebuie s fie curat, neinfestat cu mucegai i neinfestat cu germeni patogeni. Ca aternut se pot folosi: tala, paie tocate, deeuri de hrtie, coji de semine de floarea soarelui i de cereale, pleav de cereale, nisip etc.Felul aternutului Tala Paie tocate Caracteristicile aternutului Absorbie i biodegradare bune. Contaminare sczut. Uneori, poate apare pericolul de fermentare. Paiele de gru sunt cele mai bune dintre toate paiele. Exist, totui, riscul contaminrii cu substane chimice folosite n producia cerealier, ca i cu micotoxine. Se degradeaz greu. Un aternut bun este i acela din paie de gru tocate i tala, n proporii egale. Este greu de meninut n condiii de umiditate optim. Nu se vor folosi deeuri de hrtie velin. Nu sunt bune absorbante. Se pot folosi mai bine n amestec cu alte materiale. Psrile au tendina s consume aternutul. n general, nu este recomandat. Produce praf i psrile au tendina s consume aternutul. Folosit, de obicei, n zonele aride sau deertice, pe pardoseal de beton. Se administreaz bine, dar psrile pot avea dificulti de deplasare dac aternutul nu este mprtiat uniform.

Deeuri de hrtie Coji de semine de floarea soarelui i de cereale Pleava de cereale Nisip

Odat introdus aternutul i

readus echipamentul tehnologic n stare de funcionare, se execut o nou fumigaie, n aceleai condiii ca n prima. Toate aceste lucrri se recomand s fie executate n prima sptmn de vid sanitar, pentru ca n sptmna a doua i a treia s se asigure odihna hale, n vederea ruperii lanului microbian. Pe tot timpul perioadei de odihn a halei, uile se menin nchise, iar orificiile de admisie-evacuare ale sistemului de ventilaie i oricare alt loc de comunicare cu exteriorul se blocheaz.

La expirarea timpului de odihn a

halei, se face evaluarea lucrrii de curenie i dezinfecie prin prelevarea de probe de sanitaie i examinarea acestora n laboratoare de specialitate. Dac testele se sanitaie corespund, n sptmna a patra de vid se pregtete hala pentru populare. Unii practicieni trateaz aternutul cu var nestins, pe considerentul c acesta absoarbe umezeala din aternut, are efect bactericid i, n plus, prin stingerea lui se formeaz Ca(OH)2, cu degajare de cldur i eliberare de O2.

Microclimatul din halele de pui de carneCondiiile de microclimat din halele de cretere a puilor de gin pentru carne sunt proprii fiecrui hibrid n parte. Dinamica temperaturii din halele cu hibrizi comerciali de

gin pentru carne ROSS Demaraj pe toat Demaraj n arcuri suprafaa halei Vrsta TemperaVrsta Temperatura (C) (zile) tura (C) (zile) Sub La 2 m de n restul eleveuz eleveuz halei 29 28 27 26 25 24 23 22 21 21-20 1 3 6 9 12 15 18 21 24 27-42(49) 30 28 28 27 26 25 24 23 22 21-20 27 26 25 25 25 24 24 23 22 21-20 25 24 23 23 22 22 22 22 21 21-20

1 3 6 9 12 15 18 21 24 27-42(49)

Eleveuz lectric

Aeroterm cu gaz

Comportamentul puilor de carne n hala de cretere este un

bun indicator pentru nivelul de temperatur. Astfel, dac temperatura este corect, puii se distribuie uniform n toat hala i emit un murmur specific. Cnd temperatura este prea ridicat puii devin apatici i molatici. La o temperatur prea sczut, puii se nghesuie i piue ascui; n cazul cnd sunt cureni, puii se deplaseaz n zone n care nu sunt afectai i piuie ascuit, ca i atunci cnd temperatura este prea sczut. Temperatura din hal se msoar la nivelul puilor.

Umiditatea relativ a aerului trebuie s fie de 65-70% n

primele 10 zile de via ale puilor, dup care se consider c valori de 55-70% permit o bun ntreinere a aternutului, previn deshidratarea mucoasei respiratorii i diminueaz riscurile apariiei bolilor pulmonare i cardiace. Este de reinut i faptul c reducerea temperaturii n hal sub +20C, imediat dup ncheierea perioadei de demaraj, asociat cu un nivel de umiditate sporit determin puii s consume mai mult hran pentru termoreglare, ceea ce va conduce la diminuarea sporului mediu zilnic de cretere n greutate i la realizarea unui indice de conversie a hranei necorespunztor.

Ventilaia Printr-o ventilaie bun de

Curenii de aer La temperaturi situate n limitele

mbuntete calitatea aerului din hal i se uniformizeaz temperatura i umiditatea relativ a aerului. Dac se constat o tendin de acumulare n hal a gazelor toxice, peste limite admise, se pot folosi ventilatoare suplimentare care s optimizeze calitatea aerului la nivelul puilor.

confortului termic, curenii de aer, de o anumit vitez, nu influeneaz negativ sntatea puilor; datorit ns imperfeciunilor constructive i funcionale ale halelor, microclimatul acestora este vizibil influenat de condiiile mediului exterior, fapt ce face ca la temperaturi ridicate, cum sunt cele din timpul verii, s fie nevoie de o intensificare a curenilor de aer din hale, n timp ce la temperaturile sczute al