Prod Carne Iepuri

download Prod Carne Iepuri

of 25

 • date post

  19-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  1.530
 • download

  9

Embed Size (px)

Transcript of Prod Carne Iepuri

TEHNOLOGII DE CRETERE A IEPURILOR

CRETEREA TINERETULUI CUNICUL

Pentru meninerea n via a puilor ftai, hrnirea i ngrijirea att a iepuroaicelor, ct i a puilor n perioada de alptare are o mare importan. Primele 3 sptmni de via reprezint perioada cea mai critic. Puii sunt foarte sensibili la frig i curenii de aer; ei se nasc fr pr i cu ochii nchii. Dup 4-5 zile ncepe s le creasc prul, iar la 2 sptmni deschid ochii. Canibalismul poate aprea n primele 7-8 zile i este provocat de zgomote puternice i de prezena obolanilor, a pisicilor i cinilor. Chiar atingerea puilor cu mna de ctre ngrijitor poate determina, uneori, canibalismul.

n primele 21 de zile puii se hrnesc numai cu lapte matern. Iepuroaicele, bine hrnite, produc suficient lapte. Cnd iepuroaica are lapte suficient, puii au pielea lucioas, abdomenul plin i rotund. Producia de lapte, pe zi, a unei iepuroaice este de 150200 g, iar un pui trebuie s consume cel puin 20 g lapte zilnic. ncepnd cu vrsta de 3 sptmni, puii ncep s consume din hrana mamei. Li se vor administra n hran: uruial de ovz i de porumb, pine nmuiat n lapte smntnit, nutre combinat complet etc.

nrcarea se face la vrsta de 4 sptmni, n cazul sistemului intensiv de cretere, cnd iepurii sunt hrnii cu nutreuri combinate complete, speciale pentru iepuri, sau la vrsta de 6 sptmni, n cazul sistemului gospodresc, cnd se obin numai 3-4 ftri pe an. nrcarea se face treptat, izolndu-se puii la nceput numai n timpul zilei. Pentru a preveni apariia mamitei la iepuroaic, se vor ndeprta n fiecare zi 1-2 pui, ncepnd cu cei mai bine dezvoltai. Puii destinai pentru reproducie sunt individualizai i cntrii.

nrcarea este un moment critic n viaa puilor; ei sufer un stress puternic, nu mnnc 1-2 zile, iar perioada de acomodare dureaz, uneori, 5-6 zile. Ca urmare a stressului, pot aprea tulburri digestive ce determin, uneori, pierderi mari. n cazul apariiei diareii, se suprim nutreurl combinat timp de 24 de ore i se administreaz paie i ap acidifiat cu oet de vin (1015 ml la 1 litru ap) sau diveri acidifiani (aditivi furajeri).

Alimentaia tineretului

Norm de ntreinere: 0,04 UN i 4 g PBD/1 kg GV.

Iepurii tineri pot realiza sporuri de 20-30 g SMZ cu un consum de 2,5-3 UN i 300-350 g PBD pentru 1 kg spor.

Alimentaia tineretului cunicul

Raii pentru tineret 1-3 luni: Var:

100-300 g nutreuri verzi; 40-50 g concentrate. 50-100 g fnuri; 100 g suculente; 40-50 g concentrate.

Iarn:

Raii pentru tineret 3-5 luni: Var: 300-700 g nutreuri verzi; 60-80 g concentrate. Iarn: 150-250 g fnuri; 250 g suculente; 60-80 g concentrate.

Creterea iepurilor de reproducie

Iepurii de reproducie se ntrein n cuti individuale aezate pe 2-3 nivele, n hale special construite, n care se asigur temperatura de 14-150C i o umiditate relativ de 60-65%. Umiditatea relativ ridicat influeneaz negativ mecanismul de termoreglare al organismului, determin afeciuni respiratorii, produce dermatite urmate de alopecii i chiar moartea animalelor. Pentru realizarea temperaturii de confort i a umiditii normale, sistemul de ventilaie trebuie bine calculat. Cutile pentru iepuri pot fi construite din lemn, cu pardoseal de srm. Dimensiunile lor variaz n funcie de mrimea animalelor.

Dimensiunile cutii pentru diferite categorii de iepuri Rasa Dimensiuni (m): lungime nlime adncime Rase mari Rase mijlocii Rase mici 1,0-1,2 0,80-1,0 0,80-0,90 0,50-0,60 0,45-0,55 0,45-0,50 0,70-0,90 0,60-0,80 0,50-0,70

Raii pentru iepuri aduli

Iarna:

200-300 g fn; 200-300 g suculente. 1000-1800 g mas verde (frunze de morcov i varz maxim 500 g).

Vara:

Concentratele completeaz raiile n funcie de sex i stare fiziologic. Minerale:

1-2 g sare; 3-4 g amestec sruri de Ca i P.

CRETEREA IEPURILOR PENTRU CARNE N SISTEM INDUSTRIAL

Halele de cretere sunt nchise, cutile sunt amplasate n sistem flatdeak". Halele sunt mprite n compartimente, fiecare fiind prevzut cu sistem propriu de nclzire i ventilaie, avnd drept scop crearea unui microclimat optim. Unitatea funcional este reprezentat de un grup de dou compartimente: unul maternitatea, iar cellalt servete pentru creterea tineretului.

Baterie metalica (tip englezesc)

Elementul principal l constituie cuca, aceasta fiind montat pe un suport deasupra fosei pentru evacuarea dejeciilor. Fiecare cuc dispune de adptoare i hrnitoare. Din fos dejeciile sunt eliminate o dat la 2-3 ani; prin fermentare se realizeaz sterilizarea acestora i meninerea unei temperaturi constante la nivelul inferior al cutilor.

n desfurarea procesului de producie se aplic principiul populrii i depopulrii totale (totul plin totul gol"); circuitul este inchis, n unitate se cresc liniile de bunici i se obin i produi F1 (prini) care vor realiza produsul destinat sacrificrii. Fiecare compartiment se populeaz o dat la 2-3 ani cu tineret prini n vrst de 8-10 sptmni produs n sectorul bunici" al unitii.

Organizarea procesului de producie

Popularea se execut numai dup o pregtire minuioas a fiecrui compartiment, constnd n: curire mecanic, splare, dezinfecie cu sod caustic 4% i vruire. Se monteaz cutile, se verific funcionalitatea sistemului de ventilaie i nclzire i a adptorilor automate. Cu o zi nainte de populare adpostul se ventileaz i se nclzete, dac este necesar.

Temperatura optim este de minimum 180C n maternitate i de 15-18C n sectorul de cretere al tineretului. n fiecare cuc se introduce cte un reproductor, femel sau mascul, n prima zi dup popularea unui compartiment iepurii se obinuiesc cu noul mediu, cu adptorile automate, cu hrana administrat; li se distribuie o cantitate mai mic de hran: 50-80 g nutre combinat granulat, care conine 17% protein brut i 15% celuloz - produs special pentru iepuri.

Rezultatele obinute depind, n foarte mare msur, de organizarea ftrilor. Pregtirea cuibului n vederea ftrii se face cu 4-5 zile nainte, prin introducerea unui strat de paie gros de 3-5 cm, tasat, pe fundul cuibului, strat ce se acoper cu un grilaj pentru a nu fi deranjat de femel. Deasupra acestuia se amenajeaz cuibul propriu-zis, tot din paie, n sistemul vizuin. nainte de ftare cu 2-3 zile se restricioneaz hrana femelelor, pentru reducerea, n primele zile dup ftare, a produciei de lapte.

nrcarea puilor se face la 28 zile, cnd se trec n alte cuti unde se formeaz loturi omogene n funcie de greutatea corporal. n primele 7-8 zile dup nrcare puii se acomodeaz treptat cu nutreul combinat administrat; n aceast perioad li se distribuie cantiti limitate de nutreuri, pentru a se evita alterarea lor. n continuare, ei sunt hrnii la discreie.

Cuti pentru creterea iepurilor

Caracteristicile fizice ale nutreului combinat granulat

diametru 5 mm lungime maxim 10 mm

Liani: lignosulfit 2%; melas 4%; abur tehnologic; bentonit 2%.

Consumul mediu de nutre combinat (g/zi/iepure)

tineret la ngrare (4-12 spt.) 110-120; femele n lactaie 330-380; femele gestante 150-170; tineret de reproducie (peste 12 spt.) 130-150; masculi aduli 130-150; femele n repaus 130-150.

n perioada de cretere pn la livrare se verific zilnic starea general a efectivului, consumul de hran, funcionalitatea adptorilor i se cur hrnitoarele de resturile. Pentru obinerea unor rezultate bune n sistemul de cretere industrial, o importan deosebit o are materialul biologic cu care se populeaz unitatea. Se folosete un hibrid tetraliniar rezultat din ncruciarea unor linii sintetice selecionate pentru obinerea unor performane ridicate la produsul final, care trebuie s realizeze, pn la vrsta de 80 de zile, cnd se face livrarea, greutatea de 2,32,5 kg, cu un consum de 3,5 kg nc pe kg spor i un randament de 5558%.

La selecia femelelor se va ine seama de capacitatea de alptare, de instinctul matern, de fecunditate, prolificitate i rusticitate. La selecia masculilor se urmresc: vigoarea sexual, viteza de cretere, consumul specific, viabilitatea, randamentul la sacrificare i calitile organoleptice ale crnii. Liniile folosite pentru obinerea hibrizilor aparin raselor Alb Neozeelandez i Californian.