Prod Carne Iepuri

of 25 /25
TEHNOLOGII DE TEHNOLOGII DE CREŞTERE A CREŞTERE A IEPURILOR IEPURILOR

Embed Size (px)

Transcript of Prod Carne Iepuri

Page 1: Prod Carne Iepuri

TEHNOLOGII DE TEHNOLOGII DE CREŞTERE A CREŞTERE A IEPURILORIEPURILOR

Page 2: Prod Carne Iepuri

CREŞTEREA TINERETULUI CUNICUL

Pentru menţinerea în viaţă a puilor fătaţi, hrănirea şi îngrijirea atât a iepuroaicelor, cât şi a puilor în perioada de alăptare are o mare importanţă.

Primele 3 săptămâni de viaţă reprezintă perioada cea mai critică. Puii sunt foarte sensibili la frig şi curenţii de aer; ei se nasc fără păr şi cu ochii închişi. După 4-5 zile începe să le crească părul, iar la 2 săptămâni deschid ochii.

Canibalismul poate apărea în primele 7-8 zile şi este provocat de zgomote puternice şi de prezenţa şobolanilor, a pisicilor şi câinilor. Chiar atingerea puilor cu mâna de către îngrijitor poate determina, uneori, canibalismul.

Page 3: Prod Carne Iepuri

În primele 21 de zile puii se hrănesc numai cu lapte matern. Iepuroaicele, bine hrănite, produc suficient lapte. Când iepuroaica are lapte suficient, puii au pielea lucioasă, abdomenul plin şi rotund. Producţia de lapte, pe zi, a unei iepuroaice este de 150-200 g, iar un pui trebuie să consume cel puţin 20 g lapte zilnic.

Începând cu vârsta de 3 săptămâni, puii încep să consume din hrana mamei. Li se vor administra în hrană: uruială de ovăz şi de porumb, pâine înmuiată în lapte smântânit, nutreţ combinat complet etc.

Page 4: Prod Carne Iepuri

Înţărcarea se face la vârsta de 4 săptămâni, în cazul sistemului intensiv de creştere, când iepurii sunt hrăniţi cu nutreţuri combinate complete, speciale pentru iepuri, sau la vârsta de 6 săptămâni, în cazul sistemului gospodăresc, când se obţin numai 3-4 fătări pe an. Înţărcarea se face treptat, izolându-se puii la început numai în timpul zilei. Pentru a preveni apariţia mamitei la iepuroaică, se vor îndepărta în fiecare zi 1-2 pui, începând cu cei mai bine dezvoltaţi. Puii destinaţi pentru reproducţie sunt individualizaţi şi cântăriţi.

Page 5: Prod Carne Iepuri

Înţărcarea este un moment critic în viaţa puilor; ei suferă un stress puternic, nu mănâncă 1-2 zile, iar perioada de acomodare durează, uneori, 5-6 zile. Ca urmare a stressului, pot apărea tulburări digestive ce determină, uneori, pierderi mari.

În cazul apariţiei diareii, se suprimă nutreţurl combinat timp de 24 de ore şi se administrează paie şi apă acidifiată cu oţet de vin (10-15 ml la 1 litru apă) sau diverşi acidifianţi (aditivi furajeri).

Page 6: Prod Carne Iepuri

Alimentaţia tineretului

Normă de întreţinere: 0,04 UN şi 4 g PBD/1 kg GV.

Iepurii tineri pot realiza sporuri de 20-30 g SMZ cu un consum de 2,5-3 UN şi 300-350 g PBD pentru 1 kg spor.

Page 7: Prod Carne Iepuri

Alimentaţia tineretului cunicul

Raţii pentru tineret 1-3 luni: Vară:

100-300 g nutreţuri verzi;

40-50 g concentrate. Iarnă:

50-100 g fânuri; 100 g suculente; 40-50 g concentrate.

Raţii pentru tineret 3-5 luni: Vară:

300-700 g nutreţuri verzi;

60-80 g concentrate. Iarnă:

150-250 g fânuri; 250 g suculente; 60-80 g concentrate.

Page 8: Prod Carne Iepuri

Creşterea iepurilor de reproducţie

Iepurii de reproducţie se întreţin în cuşti individuale aşezate pe 2-3 nivele, în hale special construite, în care se asigură temperatura de 14-150C şi o umiditate relativă de 60-65%. Umiditatea relativă ridicată influenţează negativ mecanismul de termoreglare al organismului, determină afecţiuni respiratorii, produce dermatite urmate de alopecii şi chiar moartea animalelor. Pentru realizarea temperaturii de confort şi a umidităţii normale, sistemul de ventilaţie trebuie bine calculat.

Cuştile pentru iepuri pot fi construite din lemn, cu pardoseală de sârmă. Dimensiunile lor variază în funcţie de mărimea animalelor.

RasaDimensiuni (m):

lungime înălţime adâncime

Rase mariRase mijlociiRase mici

1,0-1,20,80-1,0

0,80-0,90

0,50-0,600,45-0,550,45-0,50

0,70-0,900,60-0,800,50-0,70

Dimensiunile cuştii pentru diferite categorii de iepuri

Page 9: Prod Carne Iepuri

Raţii pentru iepuri adulţi

Iarna: 200-300 g fân; 200-300 g suculente.

Vara: 1000-1800 g masă verde

(frunze de morcov şi varză maxim 500 g).

Concentratele completează raţiile în funcţie de sex şi stare fiziologică.

Minerale: 1-2 g sare; 3-4 g amestec săruri de Ca

şi P.

Page 10: Prod Carne Iepuri

CREŞTEREA IEPURILOR PENTRU CARNE ÎN SISTEM INDUSTRIAL

Halele de creştere sunt închise, cuştile sunt amplasate în sistem „flat-deak". Halele sunt împărţite în compartimente, fiecare fiind prevăzut cu sistem propriu de încălzire şi ventilaţie, având drept scop crearea unui microclimat optim.

Unitatea funcţională este reprezentată de un grup de două compartimente: unul maternitatea, iar celălalt serveşte pentru creşterea tineretului.

Baterie metalica (tip englezesc)

Page 11: Prod Carne Iepuri

Elementul principal îl constituie cuşca, aceasta fiind montată pe un suport deasupra fosei pentru evacuarea dejecţiilor. Fiecare cuşcă dispune de adăpătoare şi hrănitoare. Din fosă dejecţiile sunt eliminate o dată la 2-3 ani; prin fermentare se realizează sterilizarea acestora şi menţinerea unei temperaturi constante la nivelul inferior al cuştilor.

Page 12: Prod Carne Iepuri

În desfăşurarea procesului de producţie se aplică principiul populării şi depopulării totale („totul plin totul gol"); circuitul este inchis, în unitate se cresc liniile de bunici şi se obţin şi produşi F1 (părinţi) care vor realiza produsul destinat sacrificării.

Fiecare compartiment se populează o dată la 2-3 ani cu tineret - părinţi în vârstă de 8-10 săptămâni produs în „sectorul bunici" al unităţii.

Page 13: Prod Carne Iepuri

Organizarea procesului de producţie

Popularea se execută numai după o pregătire minuţioasă a fiecărui compartiment, constând în: curăţire mecanică, spălare, dezinfecţie cu sodă caustică 4% şi văruire. Se montează cuştile, se verifică funcţionalitatea sistemului de ventilaţie şi încălzire şi a adăpătorilor automate. Cu o zi înainte de populare adăpostul se ventilează şi se încălzeşte, dacă este necesar.

Page 14: Prod Carne Iepuri

Temperatura optimă este de minimum 180C în maternitate şi de 15-18°C în sectorul de creştere al tineretului.

În fiecare cuşcă se introduce câte un reproducător, femelă sau mascul, în prima zi după popularea unui compartiment iepurii se obişnuiesc cu noul mediu, cu adăpătorile automate, cu hrana administrată; li se distribuie o cantitate mai mică de hrană: 50-80 g nutreţ combinat granulat, care conţine 17% proteină brută şi 15% celuloză - produs special pentru iepuri.

Page 15: Prod Carne Iepuri

Rezultatele obţinute depind, în foarte mare măsură, de organizarea fătărilor. Pregătirea cuibului în vederea fătării se face cu 4-5 zile înainte, prin introducerea unui strat de paie gros de 3-5 cm, tasat, pe fundul cuibului, strat ce se acoperă cu un grilaj pentru a nu fi deranjat de femelă. Deasupra acestuia se amenajează cuibul propriu-zis, tot din paie, în sistemul vizuină. înainte de fătare cu 2-3 zile se restricţionează hrana femelelor, pentru reducerea, în primele zile după fătare, a producţiei de lapte.

Page 16: Prod Carne Iepuri

Înţărcarea puilor se face la 28 zile, când se trec în alte cuşti unde se formează loturi omogene în funcţie de greutatea corporală. În primele 7-8 zile după înţărcare puii se acomodează treptat cu nutreţul combinat administrat; în această perioadă li se distribuie cantităţi limitate de nutreţuri, pentru a se evita alterarea lor. În continuare, ei sunt hrăniţi la discreţie.

Page 17: Prod Carne Iepuri

Cuşti pentru creşterea iepurilor

Page 18: Prod Carne Iepuri
Page 19: Prod Carne Iepuri
Page 20: Prod Carne Iepuri
Page 21: Prod Carne Iepuri

Caracteristicile fizice ale nutreţului combinat granulat

diametru 5 mm lungime maximă 10

mm

Lianţi: lignosulfit 2%; melasă 4%; abur tehnologic; bentonită 2%.

Page 22: Prod Carne Iepuri

Consumul mediu de nutreţ combinat (g/zi/iepure)

tineret la îngrăşare (4-12 săpt.) – 110-120; femele în lactaţie – 330-380; femele gestante – 150-170; tineret de reproducţie (peste 12 săpt.) – 130-150; masculi adulţi – 130-150; femele în repaus – 130-150.

Page 23: Prod Carne Iepuri

În perioada de creştere până la livrare se verifică zilnic starea generală a efectivului, consumul de hrană, funcţionalitatea adăpătorilor şi se curăţă hrănitoarele de resturile.

Pentru obţinerea unor rezultate bune în sistemul de creştere industrial, o importanţă deosebită o are materialul biologic cu care se populează unitatea. Se foloseşte un hibrid tetraliniar rezultat din încrucişarea unor linii sintetice selecţionate pentru obţinerea unor performanţe ridicate la produsul final, care trebuie să realizeze, până la vârsta de 80 de zile, când se face livrarea, greutatea de 2,3—2,5 kg, cu un consum de 3,5 kg nc pe kg spor şi un randament de 55—58%.

Page 24: Prod Carne Iepuri

La selecţia femelelor se va ţine seama de capacitatea de alăptare, de instinctul matern, de fecunditate, prolificitate şi rusticitate. La selecţia masculilor se urmăresc: vigoarea sexuală, viteza de creştere, consumul specific, viabilitatea, randamentul la sacrificare şi calităţile organoleptice ale cărnii.

Liniile folosite pentru obţinerea hibrizilor aparţin raselor Alb Neozeelandez şi Californian.

Page 25: Prod Carne Iepuri