Problema Persoanelor Cu Dizabilitati

download Problema Persoanelor Cu Dizabilitati

of 15

Embed Size (px)

description

Persoane Cu Dizabilitati

Transcript of Problema Persoanelor Cu Dizabilitati

 • PROBLEMA PERSOANELOR CU DIZABILITATI Echipa: Popaene Mihaela Toma Gabriela

 • Prezentarea problemei socialeActualitatea temei este problema ce tine de persoana cu handicap, aceasta este o categorie a populatiei cu o pozitie evident dezavantajata fata de alte categorii de oameni, fiind una din problemele majore ce poate fi solutionata numai prin efortul comun al tuturor oamenilor de buna credinta din domeniile: politica, social, afaceri, stiinta, cultura.Intalnim pretutindeni oameni cu deficiente. Perceperea lor sociala nu este intotdeauna constanta, ea variaza de la societate la societate, furnizand semnificatii diferite, in functie de cultura si de valorile promovate.Persoanele direct afectate sunt cele care sufera de un anumit handicap si indirect sunt afectate si familiile acestora.

 • Date privind situatia analizata Date statistice:Din totalul de 631.199 de persoane cu handicap din Romania:- cele mai multe persoane se incadreaza la categoria de handicap accentuat (334.045);- 97% se afla in ingrijirea familiilor;- 3% din totalul persoanelor cu handicap din Romania (17.275) se afla in institutiile rezidentiale publice coordonate de ANPH;- 4% sunt incadrate in munca;- 52% se afla in mediul urban ;- 54,5% din totalul persoanelor cu handicap o reprezinta populatia feminina ;- ponderea persoanelor cu handicap din populatia Romaniei este de 2,93%, fata de 2,63% la sfarsitul anului 2007; Potrivit datelor prezentate de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap (ANPH).

 • Opinia expertilorPutem spune ca Romania a creat premisele din punct de vedere legal, administrativ si institutional si a obtinut progrese semnificative in implementarea reformei sistemului de protectie al persoanelor cu handicap, in scopul atingerii obiectivelor stabilite prin Programul Mondial de Actiune al Natiunilor Unite privind Persoanele cu Handicap.

  Unii specialisti sunt de parere ca guvernarea actual nu a avut nici o legatura cu protectia sociala. Nu-i intereseaza soarta oamenilor napastuiti.

 • Fragmente de interviu cu persoane afectate de situatia respectiva

  Raluca este dislexica si spune despre ea ca: Eram excelenta la toate materiile, stiam orice, toata lumea ma iubea. Dar nu stiam sa citesc. La citire stateam timorata in banca, cat mai ascunsa dupa micuta colega din fata mea. Dar tot venea si randul meu. De fiecare data se radea intr-un fel sau altul. Cu cat cresteam, problema devenea mai grava, pentru ca deja aveam o varsta si cititul era o problema. Cartile imi placeau si le savuram dar momentul in care trebuia sa citesc cu voce tare, sa ma exprim liber sau sa scriu o compunere, o tema, o scrisoare, era imposibil sa nu gresesc. Toate fanteziile minunate din capul meu, pe hartie pareau niste benzi desenata plouate. Era un calvar si dura de multa vreme. Nu stiam despre ce e vorba.

 • Ma numesc Stroe Gabriel, am 25 de ani si va spun cum am inceput eu sa lucrez. Cand am terminat scoala profesionala (am facut croitorie), am inceput sa ma gandesc unde sa lucrez, ca pentru noi, cei cu handicap, e o problema cu serviciul. Am fost la diferiti patroni pentru angajare, dar cand le spuneam problema mea, imi ziceau sa revin cu un telefon. Daca am vazut ca nu reusesc pe cont propriu, am luat legatura cu Fundatia Motivation si, cu ajutorul celor de acolo, m-am angajat la Grirom International (cosmetice auto). Ce bucurie pe mine ca aveam si eu, in sfarsit, serviciu si banutul meu.

 • Ipoteze Daca persoanelor cu dizabilitati li s-ar respecta drepturile, atunci situatia lor s-ar schimba.

  Daca oamenii nu i-ar judeca atat de mult, atunci persoanele cu dizabilitati s-ar integra mai usor in societate.

  Daca statul ar acorda indemnizatii mai mari persoanelor cu dizabilitati, atunci s-ar simti o crestere in calitatea vietii.

  Daca angajatorii nu ar mai respinge ideea de a angaja pesoane cu dizabilitati, atunci acestia ar avea o sansa la o viata normala.

  Cu cat serviciile medicale destinate persoanelor cu dizabilitati sunt mai eficienta cu atat existenta lor ar fi mai usoara.

 • Articolele selectate pentru analizaDragos Popescu :Intarzieri la platile pentru persoanele cu handicap si insotitorii lor in Adevarul de Sibiu, noiembrie/2010. www.adevarul.ro (data accesarii paginii: 23.11.2010);Raluca Motei : Persoanele cu dizabilitati pot face aceleasi lucruri ca si tine. Bariere in calea integrarii persoanelor cu handicap, pe www.medlive.ro (data accesarii paginii 23.11.2010);Anca Iordache : Servicii gratuite pentru persoanele cu dizabilitti, in Expresul de Sud, 20/mai/2008, pe www.expresul.ro (data accesarii 23.11.2010);Livia Stroie :Angajatorii romani fug de persoanele cu dizabilitati pe www.ziare.com, 02/noiembrie/2010 (data accesarii 23.11.2010);Alexandru Toreanik : SUA: Persoanele cu dizabilitati sunt discriminate in Romania pe www.ziare.com, 12/martie/2010 (data accesarii 23.11.2010).

 • Analiza articolelorAproximativ 688.000 de lei ar trebui sa ajunga lunar la persoanele cu handicap si insotitorii lor insa nu si-au mai primit in intregime indemnizatiile aferente, de aproape doua luni. Peste 1000 de persoane sunt afectate de intarzierea pusa de primarie pe seama Guvernului, cel care trebuia sa vireze acesti bani n conturile sale. Primaria cheltuie cu un asistent personal 765 de lei pe luna, iar indemnizatia persoanei cu handicap grav este de 461 lei pe luna.

  S-a inaugurat Modulul Sfantul Dumitru Filiasi compus din doua centre moderne de recuperare medicala destinate persoanelor cu dizabilitati grave ce provin din familii sarace. Serviciile oferite in cadrul Modulului sunt gratuite iar inscrierea beneficiarilor se face printr-o cerere insotita de dosarul in functie de care vor fi selectati.

  Pentru copiii cu handicap fizic principalele bariere ale integrarii scolare sunt: dificultatea transportului, neadaptarea programei scolare la problemele lor specifice, lipsa accesibilitatilor, lipsa profesorului de sprijin. 38% dintre tinerii cu handicap de 19 ani si peste si 23% din copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani nu au urmat nici o forma de scolarizare.

 • Doar 12% din persoanele cu dizabilitati au loc de munca in Romania, tara noastra plasandu-se astfel pe ultimul loc in Europa, unde media de angajare a acestor persoane este de 50%. Majoritatea angajatorilor exclud din start ideea de a angaja persoane cu dizabilitati, sustinand ca aceste persoane au o productivitate scazuta. Cu toate acestea, unele persoane care sunt capabile de munca pot fi descurajate de astfel de atitudini.

  Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului arata ca legea din Romania cere ca persoanele cu dizabilitati sa aiba conditii speciale de acces in institutii si transportul in comun, dar tara are foarte putine facilitati. Raportul precizeaza, insa, ca numarul acestora este in crestere. Si BBC a prezentat situatia pacientilor din spitalele psihiatrice romanesti, intr-un documentar. In raportul autoritatilor americane, se precizeaza ca reportajul filmat cu camera ascunsa a surprins camere si paturi murdare, reci, portii de mancare insuficiente si de proasta calitate, supraaglomerare, pacienti sedati, legati de pat, lipsa personalului medical si a tratamentului.

 • Masuri de protectie sociala care adreseaza problema socialI. Statul:*** Legea nr. 783/2001-pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 170/1999 privind acordarea, n mod gratuit, a asistentei medicale, medicamentelor si protezelor pentru unele categorii de persoane prevazute n legi speciale, publicata n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 39 din 21.01.2002; *** Hotarrea Guvernului nr. 1.215/2002 pentru aprobarea Strategiei nationale privind protectia speciala si integrarea sociala a persoanelor cu handicap din Romnia, publicata n Monitorul Oficial, Partea I, nr. 853 din 26.11.2002;

 • II. Organizatii non-guvernamentale

  -> Fundatia Motivation: crede ca Romania nu-i mult diferita decat toate celelalte state ale lumii, ci ca avem o traditie in a-i ascunde pe cei despre care credem ca ne creeaza prea multe probleme.

  -> ONPHR - ORGANIZATIA NATIONALA A PERSOANELOR CU HANDICAP DIN ROMANIA: militeaza pentru deplina integrare sociala a persoanelor cu handicap si impotriva oricaror forme de discriminare in viata sociala, profesionala, politica, culturala, familiala si sexuala. Dorim o lume fara bariere si discriminare, o lume in care persoanele cu handicap sa poata trai independent, avand aceleasi drepturi si obligatii ca si ceilalti cetateni.

  -> ASOCIAIA PERSOANELOR CU HANDICAP "SPORTING CLUB" GALAI: militeaz pentru drepturile persoanelor cu handicap, reintegrarea lor n societate prin sport.

 • Msuri de protecie socialAsistenta si sprijin persoanelor varstnice, singure, aflate in situatii dificile sau cu dizabilitati; Servicii de asistenta medicala si igienizare pentru persoanele cu dizabilitati; Promovarea si sustinerea respectarii drepturilor omului; Masuri de prevenire si combatere a marginalizarii sociale si discriminarii etnice; Acordarea de ajutoare sociale, speciale, alocatii duble, complementare si monoparentale; Servicii de recuperare, tratament, reintegrare sociala a persoanelor cu dizabilitati; Servicii de consiliere sociala, juridica si psihologica; Drepturi persoanelor cu dizabilitati; Directia Economica.

 • Concluzii

  Handicapul este vzut ca o problem medical i nu ca una social. Aproape singura obligaie a acestor persoane este s urmeze sfaturile medicilor, fapt care le reduce foarte mult aportul personal n rezolvarea problemelor.

  Potenialul persoanei cu dizabiliti poate fi ca al oricrei persoane din societatea actual. ns, pentru ntreaga societate, aceasta nu trebuie ncrcat de obligaiile sociale ale celorlai oameni.

  Rata ocuparii persoanelor cu dizabilitati este foarte scazuta, doar 12,7% din persoanele cu dizabilitati au un loc de munca.

  Persoanele cu dizabilitati nu primesc in totalitate serviciile medicale de care ar trebui sa aiba parte si nici banii cuveniti pentru a avea un trai decent.

 • Bibliografie on-linewww.ziare.comwww.newsin.rowww.adevarul.rowww.medlive.rowww.expresul.rohttp://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/2009/eur/136053.htmlwww.monitoruloficial.rohttp://mobilitateanph.ro/http://www.scritube.com/economie/STUDIU-DE-CAZ7222191610.php ora 16.51http://www.incluziune.activewatch.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=27&Itemid=25