Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

27
1 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2 LUCRARE DE STAGIU PROBA SCRISA ANUL II SEMESTRUL I 2015 Bilet nr 690 Auditul Datoriilor peste un an (experti contabili) Cuprins 1. Consideratii legislativ-normative cu privire la Datorii; Datorii peste 1 an 2. Consideratii legislativ-normative cu privire la auditul financiar-contabil 3. Obiectivele misiunii de audit privind datoriile 4. Identificarea si evaluarea riscurilor de audit si pragul de semnificatie CECCAR filiala Bucuresti

Transcript of Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

Page 1: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

1 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

LUCRARE DE STAGIU PROBA SCRISA

ANUL II

SEMESTRUL I 2015

Bilet nr 690Auditul Datoriilor peste un an

(experti contabili)

Cuprins

1. Consideratii legislativ-normative cu privire la Datorii; Datorii peste 1 an2. Consideratii legislativ-normative cu privire la auditul financiar-contabil3. Obiectivele misiunii de audit privind datoriile4. Identificarea si evaluarea riscurilor de audit si pragul de semnificatie

CECCAR filiala Bucuresti

Page 2: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

2 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

5. Documente primare, flux informational, probe de audit si tehnici si proceduri de audit

6. Raportul de audit7. Exemple8. Bibliografie

1. Consideratii legislativ-normative cu privire la datorii

O datorie reprezintă o obligaţie actuală a entităţii ce decurge din evenimente trecute si prin decontarea căreia se asteptă să rezulte o iesire de resurse care încorporează beneficii economice. O datorie este recunoscută în contabilitate si prezentată în bilanţ atunci când este probabil că o iesire de resurse încorporând beneficii economice va rezulta din decontarea unei obligaţii prezente si când valoarea la care se va realiza această decontare poate fi evaluată în mod credibil; Ieşirea de beneficii economice pentru decontarea unei datorii presupune plata în numerar, transferul de alte active, prestarea de servicii sau înlocuirea prezentei datorii cu o alta.

Datoriile (numite şi capital străin) sunt sursele de finanţare externe puse la dispoziţia întreprinderii, fie de bănci sau alte instituţii financiare, fie de furnizori, fie de terţi pentru care întreprinderea trebuie să acorde o prestaţie sau un echivalent valoric. Definit astfel, creditorul reprezintă persoana care, în cadrul unui raport patrimonial, a avansat o valoare economică şi urmează să primească un echivalent valoric sau o contraprestaţie. Datoriile reprezintă angajamente financiare ale debitorilor cu privire la sume de bani cuvenite creditorilor pentru materiale, mărfuri, servicii, finantari primite. Datoriile se clasifica astfel: (1) împrumuturi şi datorii asimilate (împrumuturi din emisiunea de obligaţiuni, credite bancare)(2) datorii comerciale (furnizori, efecte de plătit)(3) datorii în cadrul grupului(4) datorii din interese de participare (5) alte datorii: datoriile fiscale, salariale, sociale ale întreprinderii faţă de bugetul statului (impozite şi taxe), faţă de personalul angajat (salariile şi alte drepturi asimilate), faţă de asigurările sociale (contribuţia la asigurările sociale), faţă de asociaţi (capital de rambursat, dividende de plată), faţă de creditori diverşi etc.

Datoriile se clasifica, dupa perioada de timp în care se stinge datoria: -datorii pe termen scurt; -datorii pe termen lung.

Conform OMFP 1802 o datorie se incadreaza la datorii pe termen lung daca aceasta se deconteaza sau devine exigibila intr-o perioada mai mare de 12 luni de la data bilantului.

Datoriile sunt evidentiate in contabilitate cu ajutorul conturilor din clasa 4 – Conturi de terti (datorii curente) si in clasa 1 – conturi de capital (datorii pe termen lung), delimitate pe grupe sau in cadrul unei grupe, ca de exemplu:

40 Furnizori si conturi asimilate42 Personal si conturi asimilate43 Asigurari sociale, protectie sociala si conturi asimilate

CECCAR filiala Bucuresti

Page 3: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

3 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

44 Bugetul statului, fonduri speciale si conturi asimilate16 Imprumuturi si datorii asimilate.

OMFP 1802 prevede tinerea contabilitatii datoriilor pe termen lung pe urmatoarele categorii, grupa de conturi 16:

Cont 161 Imprumuturi din emisiuni de obligatiuni si prime de rambursare a acestora P - Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta imprumuturilor din emisiunea obligatiunilor. Soldul contului reprezinta imprumuturile din emisiuni de obligatiuni nerambursate.

Conturi corespondente: 461, 512, 169, 665, 505, 456,7651614. Imprumuturi externe din emisiuni de obligatiuni garantate de stat (P)1615. Imprumuturi externe din emisiuni de obligatiuni garantate de banci (P)1617. Imprumuturi interne din emisiuni de obligatiuni garantate de stat (P)1618. Alte imprumuturi din emisiuni de obligatiuni (P)

Cont 162 Credite bancare pe termn lung - Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta creditelor bancare pe termen lung primite de entitate. Soldul contului reprezinta creditele bancare pe termen lung nerambursate.

Conturi corespondente: 512, 665, 7651621. Credite bancare pe termen lung (P)1622. Credite bancare pe termen lung nerambursate la scadenta (P)1623. Credite externe guvernamentale (P)1624. Credite bancare externe garantate de stat (P)1625. Credite bancare externe garantate de banci (P)1626. Credite de la trezoreria statului (P)1627. Credite bancare interne garantate de stat (P)

Cont 166 Datorii care privest imobilizarile financiare, sumele datorate entitatilor affiliate si entitatilor cu care compania este legata prin interese de participare. - Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta datoriilor entitatii fata de entitatile afiliate, respectiv entitatile asociate si entitatile controlate in comun. Soldul contului reprezinta sumele primite si nerestituite.

Conturi corespondente: 512, 665, 7651661. Datorii fata de entitatile afiliate (P)1663. Datorii fata de entitatile asociate si entitatile controlate in comun (P)

Cont 167 Alte imprumuturi si datorii assimilate – valoarea concesiunilor primite, valoarea imobilizarilor corporale primite in leasing financiar, sumele reprezentand garantiile de buna executie retinute conform contractelor incheiate, diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate din reevaluarea la finele lunii resectiv la sfarsitul exercitiului financiar a imprumuturilor si datoriilor asimilate in valuta, diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate din reevaluarea la finele lunii resectiv la sfarsitul exercitiului financiar a imprumuturilor si datoriilor exprimate in lei dar a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. Soldul contului reprezinta alte imprumuturi si datorii asimilatenerestituite.

Conturi corespondente: 461, 512, 205, 212, 213, 214, 216, 404, 665, 668, 765, 768Cont 168 Dobanzile aferente imprumuturilor si datoriilor asimilate - Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta dobanzilor datorate, aferente imprumuturilor din emisiunea de obligatiuni, creditelor bancare pe termen lung, datoriilor fata de entitatile afiliate, respectiv entitatile asociate si entitatile controlate in comun, precum si a celor aferente altor imprumuturi si datorii asimilate. Soldul contului reprezinta dobanzile datorate si neplatite.

Conturi corespondente: 666, 665, 512, 765, 1681. Dobanzi aferente imprumuturilor din emisiuni de obligatiuni (P)

CECCAR filiala Bucuresti

Page 4: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

4 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

1682. Dobanzi aferente creditelor bancare pe termen lung (P)1685. Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile afiliate (P)1686. Dobanzi aferente datoriilor fata de entitatile asociate si entitatile controlate in comun (P)1687. Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate (P)

Cont 169 Prime privind rambursarea obligatiunilor si a altor datorii - Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta primelor de rambursare reprezentand diferenta dintre valoarea derambursare a obligatiunilor si a altor datorii, pe de o parte, si valoarea initiala a acestora, pe de alta parte. Soldul contului reprezinta valoarea primelor privind rambursarea obligatiunilor si a altor datorii neamortizate.

Conturi corespondente: 161, 6861691. Prime privind rambursarea obligatiunilor (A)1692. Prime privind rambursarea altor datorii (A)

Clasificarea datoriilor ca fiind pe termen lung se mentine si daca exigibilitatea imprumuturile intervine in mai putin de 12 luni de la data bilantului daca: termenul initial a fost pentru o perioada mai mare de 12 luni si exista un acord de refinantare sau de reesalonare a platilor incheiat inainte de data bilantului.Cand suma de rambursat este mai mare decat suma primita, diferenta se inregistreaza intr-un cont distinct 169 „Prime privind rambursarea obligatiilor si a altor datorii”.

Evidentierea corecta si completa a datoriilor cu termen de peste un an are o importanta deosebita cu implicatii fiscale, asa cum prevede Art. 23 alin. 1 din Codul fiscal.

Art 23 alin 1 din Codul fiscal legifereaza urmatoarele: „cheltuielile cu dobânzile sunt integral deductibile în cazul în care gradul de îndatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de îndatorare a capitalului se determină ca raport între capitalul împrumutat cu termen de rambursare peste un an şi capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la începutul anului şi sfârşitul perioadei pentru care se determină impozitul pe profit. Prin capital împrumutat se înţelege totalul creditelor şi împrumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.” (1^1) În înţelesul alin. (1), prin credit/împrumut se înţelege orice convenţie încheiată între părţi care generează în sarcina uneia dintre părţi obligaţia de a plăti dobânzi şi de a restitui capitalul împrumutat.

„(2) În condiţiile în care gradul de îndatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobânzile şi cu pierderea netă din diferenţele de curs valutar, aferente împrumuturilor luate în calcul la determinarea gradului de îndatorare, sunt nedeductibile. Acestea se reportează în perioada următoare, în condiţiile alin. (1), până la deductibilitatea integrală a acestora. Dreptul de reportare a cheltuielilor cu dobânzile şi cu pierderea netă din diferenţele de curs valutar al contribuabililor care îşi încetează existenţa ca efect al unei operaţiuni de fuziune sau divizare se transferă contribuabililor nou-înfiinţaţi, respectiv celor care preiau patrimoniul societăţii absorbite sau divizate, după caz, proporţional cu activele şi pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare. Dreptul de reportare a cheltuielilor cu dobânzile şi cu pierderea netă din diferenţele de curs valutar al contribuabililor care nu îşi încetează existenţa ca efect al unei operaţiuni de desprindere a unei părţi din patrimoniul acestora, transferată ca întreg, se împarte între aceşti contribuabili şi cei care preiau parţial patrimoniul societăţii cedente, după caz, proporţional cu activele şi pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de divizare, respectiv cu cele menţinute de persoana juridică cedentă.”

CECCAR filiala Bucuresti

Page 5: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

5 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Capital imprumutat cu termen de rambursare peste 1 anGradul de indatorare = -------------------------------------------------------------------

Capital propriu

Ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit.Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.

O alta implicare fiscala a contractarii imprumuturilor cu perioada de rambursare de peste un an este prevazuta in art 23 aliniatele 4,5,6 Cod fiscal si priveste partile implicate in contractul de imprumut. Art 23 prevede: „4) Dobânzile şi pierderile din diferenţe de curs valutar, în legătură cu împrumuturile obţinute direct sau indirect de la bănci internaţionale de dezvoltare şi organizaţii similare, menţionate în norme, şi cele care sunt garantate de stat, cele aferente împrumuturilor obţinute de la instituţiile de credit române sau străine, instituţiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acordă credite potrivit legii, precum şi cele obţinute în baza obligaţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată nu intră sub incidenţa prevederilor prezentului articol.

(5) În cazul împrumuturilor obţinute de la alte entităţi, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), dobânzile deductibile sunt limitate la:

a) nivelul ratei dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României, corespunzătoare ultimei luni din trimestru, pentru împrumuturile în lei; şi

b) nivelul ratei dobânzii anuale de 9%, pentru împrumuturile în valută. Acest nivel al ratei dobânzii se aplică la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobânzii pentru împrumuturile în valută se actualizează prin hotărâre a Guvernului.

(6) Limita prevăzută la alin. (5) se aplică separat pentru fiecare împrumut, înainte de aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2).”

Avand in vedere consideratiile teoretice si fiscale prezentate in acest capitol: este foarte importanta folosirea conturilor reglementate prin OMFP 1802 / 2014 respectand corecta lor functionalitate pentru o prezentare fidela si corecta a informatiilor financiar contabile pentru utilizatorii situatiilor financiare dar de asemenea este foarte importanta corecta incadrare si inregistrare a documentelor financiar contabile pentru o calculare corecta din punct de vedere fiscal a impozitelor si taxelor catre bugetul de stat, respectiv a stabilirii deductibilitatii corecte a cheltuielilor si veniturilor societatii.

2. Consideratii legislativ-normative cu privire la auditul financiar-contabil

Definitia data auditului de catre Prof. Univ. Dr. Marin Toma este: „examinarea profesionala a unei informatii efectuata de un specialist competent si independent in vederea exprimarii unei opinii responsabile si independente prin raportarea la un criteriu de calitate

CECCAR filiala Bucuresti

Page 6: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

6 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

(standard/norma sau o reglementare)”.De asemenea as retine ca important de evidentiat pentru lucrarea de fata clasificarea

facuta in aceeasi lucrare in functie de obiectivul auditului:

- Audit statutar – audit legal, reprezinta auditarea financiara a situatiilor financiare in ansamblul lor ale entitatii (reglementat prin Directiva a VIII a si prin reglementarile nationale) in vederea exprimarii unei opinii motivate asupra imaginii fidele, clare si complete a pozitiei si situatiei financiare precum si a rezultatelor obtinute de aceasta

- Auditul operational - nu este reglementat prin lege, are ca obiectiv analiza riscurilor si disfunctionalitatilor in vederea formularilor unor recomandari si a propunerii de strategii pentru buna functionare a activitatii financiare contabile a entitatii

- Auditul de gestiune – auditul avand ca obiectiv examinarea functionarii activitatii de gestiune a entitatii in vederea gasirii de probe al unor posibile fraude

- Auditul financiar – auditul avand ca misiune verificarea unei sectiuni, parti de contabilitate sau din situatiile financiare, tranzactie sau grup de tranzactii (de ex: auditul financiar al situatiei fiscale, auditul financiar al procedurilor informatizate, auditul financiar al creantelor si datoriilor, auditul financiar al imobilizarilor necorporale, etc). Acest tip de audit se poate efectua la cererea utilizatorilor interesati (banci, institutii de credit, actionari) in vederea acordarii unui imprumut, etc.

Etapele principale in realizarea auditului sunt:- Semnarea – acceptarea mandatului si contractarea lucrarilor de audit

a). culegerea datelor referitoare la enitatea ce urmeaza sa fie auditata, cunosaterea mediului afacerii, stabilirea competentelor necesare pentru finalizarea cu succes si profesionalism a misiunii

b). determinarea riscurilor cu privire la independenta echipei de auditc). solicitarea de informatii de la fostul auditord). fisa de acceptare a mandatului, semnarea contractului

- Planificarea auditului etapa care cuprinde:a). Stabilirea obiectivelor planificarii si lista de verificareb). identificarea domeniilor, sistemelor, fluxului de informatii si a conturilor

semnificative din contabilitatea entitatiic). redactarea planului de misiune / planului de auditd). elaborarea graficului de munca

- Evaluarea controlului intern - Controlul conturilor

a). probe de auditb). tehnici de control pentru obtinerea elementelor probantec). parti afiliated). continuitatea activitatii entitatiie). estimarile contabile

Semnarea – acceptarea mandatului si contractarea lucrarilor de audit presupune o serie de activitati necesare fundamentarii deciziei de acceptare a misiunii si aceste actiuni sunt: - Cunoasterea entitatii de auditat, iar informatiile pentru cunoasterea entitatii se pot

colecta din orice sursa de informare accesibila auditorului (presa, informatii facute publice de catre institutiile abilitate, etc) pentru o determinare in prealabil a riscurilor ce pot aparea: atitudinea consucatorilor fata de respectarea legii, dezechilibre financiare, riscuri fiscale,

CECCAR filiala Bucuresti

Page 7: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

7 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

conflicte sociale, etc). De asemenea in aceasta faza a auditului se determina si capacitatea profesionala a indeplinirii misiunii: cerinte privitoare la domeniul in care activeaza entitatea, daca sunt necesare calificari suplimentare pe care auditorul nu le poseda si ar fi necesara apelarea la experti, calificari suplimentare solicitate de catre organismele profesionale pentru a realiza misiunea supusa acceptarii (auditarea proiectelor cu finantare din Fonduri Europene, etc). In aceasta faza auditorul trebuie sa se informeze motivul pentru care entitatea solicita serviciului unui alt auditor. Finalizarea acestei etape o reprezinta acceptarea (sau neacceptarea) mandatului, caz in care este intocmita Fisa de acceptare a mandatului si contractarea lucrarilor de audit.

Planificarea auditului etapa a auditului in care auditorul parcurge pasii: culgere de informatii generale asupra intreprinderii; identificarea exacta a domeniilor, sistemelor si conturilor semnificative din contabilitatea entitatii; redactarea planului de audit; elaborarea programului de munca.

Evaluarea controlului intern este o etapa foarte importanta in derularea unei misiuni de audit, de concluziile desprinse prin parcurgerea acestei etape se stabileste marimea riscului de audit pe care auditorul in va folosi in stabilirea tehnicilor de audit aplicabile si in marimea esantioanelor necesare.

Etapele aprecierii controlului intern sunt: cunoasterea si descrierea sistemelor semnificative ; teste de conformitate ; evaluarea riscurilor de eroare ; verificarea functionarii controlului intern ; evaluarea finala si incidenta asupra misiunii. Finalizarea etapei se realizeaza prin intocmirea unui raport asupra controlului intern, raport care va avea un impact major asupra programului de control al conturilor societatii (restrans in cazul existentei unui control intern adecvat sau extins in cazul in care control intern al societatii este inadecvat sau nu nefunctional).

Controlul conturilor societatii. Elementele probante intr-o misiune de audit reprezinta informatii obtinute de auditor pentru a ajunge la concluzii pe care acesta isi formeaza opinia.

Standardul international de audit 500 “probe de audit” sunt obtinute prin: Proceduri de evaluare a riscului si Proceduri de audit ulterioare care cuprind teste ale controalelor si proceduri de fond inclusiv teste de detaliu. Modalitatile de obtinere a probelor de audit sunt:

-Inspectia (examinarea inregsitrarilor si a documentelor interne-Observarea (urmarirea unui proces sau a unei proceduri care este efectuata de alte parti,

de exemplu observarea de catre auditor a inventarierii stocurilor de marfa)-Confirmarea externa -Recalcularea (verificarea corectitudinii matematice a documentelor sau inregistrarilor)-Reefectuarea (executarea, de catre auditor, in mod independent, a procedurilor si

controalelor care au fost efectuate initial ca parte a controlului intern al entitatii)-Proceduri analitice (evaluari ale informatiilor financiare efectuate prin intermediul unui

studiu al relatiilor plauzibile dintre datele financiare si nefinanciare. Procedurile analitice cuprind, de asemenea, investigarea fluctuatiilor si a relatiilor identificate care nu sunt consecvente cu alte informatii relevante sau care se abat in mod semnificativ de la valorile previzionate).

-Interogarea (cautarea de informatii financiare sau nefinanciare de la persoanele informate fie din interiorul cat si din exteriorul entitatii. Interogarea este utilizata extensiv pe parcursul auditului inplus fata de alte proceduri de audit. Evaluarea raspunsurilor la interogari reprezinta o parte integranta a procesului de interogare)

Specialistii care efectueaza auditurilor financiare sunt profesionistii contabili membri ai unui organism profesional recunoscut. Codul IESBA stabileste principiile fundamentale ale eticii profesionale care include: integritatea, obiectivitatea, competenta profesionala si atentia cuvenita, confidentilitatea si comportamentul profesional.

CECCAR filiala Bucuresti

Page 8: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

8 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

3. Obiectivele misiunii de audit privind datoriile

Obiectivele generale ale unui auditor, conform ISA 200 sunt sa obtina asigurari rezonabile cu privire la masura in care situatiile financiare ca intreg nu contin denaturari semnificative, fie ele ca urmare a fraudei sau erorii, permitand astfel auditorului sa exprime o opinie la masura in care situatiile financiare sunt intocmite, sub toate aspectele semnficative, in conformitate cu cadrul general de raportare financiara aplicabile si sa raporteze cu privire la situatiile financiare si sa comunice in confomitate cu identificarile auditorului.

ISA 200 statueaza, de asemenea, ca atunci cand asigurarea rezonabila nu poate fi obtinuta iar o opinie cu rezerve in raportul auditorului nu este suficienta, in scopul raportarii catre utilizatorii situatiilor financiare ISA-urile cer ca auditorul sa anunte imposibilitatea exprimarii unei opinii sau sa se retraga din misiune, acolo unde retragerea este permisa de lege sau de reglementarile aplicabile.

Obiectivele auditului sectiunea Creditori sunt:1) Sa ne asiguram ca toti creditorii sunt prezentati fidel in situatiile financiare, in

conformitate cu legislatia adecvata si cu standardele contabile aplicabile2) Sa ne asiguram ca acei creditori cu termen de incasare pana la un an si mai mare de un

an sunt correct identificati si prezentati in situatiile financiare.3) Sa ne asiguram ca datoriile si angajamentele sunt correct identificate si prezentate in

situatiile financiare4) Sa ne asiguram ca toate contractele de leasing si obligatiile de cumparare cu plata in

rate au fost correct contabilizate si prezentate in situatiile financiare, in conformitate cu standardele contabile

5) Sa ne asiguram ca toti creditorii, asa cum sunt prezentati in situatiile financiare, reflecta toate sumele datorate tertilor de catre companie,

6) Sa ne asiguram ca sumele incluse in categoria creditelor reprezinta datorii certe ale companiei

7) Sa ne asiguram ca a fost efectuata o separare corecta intre achizitii si stocurile aferente perioadei curente si cele aferente exercitiului viitor

8) Sa ne asiguram ca angajamentele au fost corect inregistrate.

4. Identificarea si evaluarea riscurilor de audit si pragul de semnificatie

Riscurile de audit = riscul inerent x riscul de control x riscul de detectare

Riscul inerent provine din activitatea entitatii, pentru intelegea acestui risc auditorul financiar trebuie sa se familiarizeze foarte bine cu mediul si activitatea curenta a entitatii

Riscul de control este riscul care deriva din activitatea de control intern a entitatii. Sistemul de control intern este un ansamblu de politici si procedure puse in aplicare de conducerea entitatii in vederea asigurarii unei gestiuni riguroase si eficiente a activitatilor.

Riscul de (ne)detectare apartine auditorului financiar si deriva din teste de audit mai putin eficiente stabilitede catre echipa de audit si de catre planificarea mai putin eficienta a auditului.In estimarea si calcului riscului de audit auditorul financiar are in vedere informatii

obtinute de la conducerea entitatii auditate si isi foloseste rationamentul professional si experienta pentru interpretarea informatiilor obtinute. Factorii de risc analizati sunt grupati in cateva categorii majore, dupa cum urmeaza:

CECCAR filiala Bucuresti

Page 9: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

9 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

a). aspecte referitoare la conducere – masura in care conducerea cuprinde proprietari/actionari, pozitia financiara a entitatii, lichiditatea clientului, evaluarea auditorului financiar cu privire la integritatea conducerii, masura in care situatiile financiare sunt folosite de catre terti, atitudinea conducerii asupra raportarii financiare, istoricul incalcarii legilor sau reglementarilor, samd

b). mediul contabil – competenta personalului angajat, atitudinea personalului angajat, amploarea cu care au loc tranzactii sau ajustari semnificative, politici contabile noi sau complexe, samd

c). mediul operational – natura sectorului de activitate, plangeri sau actiuni legale initiate impotriva companiei sau conducerii de catre parti terte/organe de reglementare, modificari ale profitabilitatii/lichiditatii, samd

d). aspect de audit – consemnarea opiniilor de audit calificate sau modificate anterior, relatia auditorului cu conducerea superioara, estimarea de dificultati in obtinerea probelor de audit, tranzactii neobisnuite, samd

Rationamentul professional al auditorului financiar intervine in stabilirea importantei relative a riscurilor auditului financiar. Importanta relative consta in aprecierea amploarea consecintelor pe care un risc le poate influenta rationamentul sau decizia unei persoane rezonabile care se sprijina pe aceasta informative.

Pragul de semnificatie functional, in varianta anglo-saxona cunoscut ca si materialitate, reprezinta nivelul in functie de care va considera pe evaluarii unei entitati ca o eroare este semnificativa sau nesemnificativa si nu va influenta opinia.

Pragul de semnificatie functional este calculat in etapa planificarii auditului in urma aplicarii rationamentului professional in evaluarea riscului de audit. In etapa de planificare a auditului pragul de semnificatie poate fi calculat in functie de 3 indicatori: profitul inaintea impozitarii, cifra de afaceri si activele brute, ponderea in calculul pragului de semnificatie a indicatorilor descrisi mai sus se stabileste in functie de specificul activitatii entitatii auditate.Nivelul pragului de semnificatie trebuie revizuit la momente adcvate pe parcursul auditului acolo unde auditorul financiar identifica factori care au impact asupra modului de desfasurare al auditului. Modificarea nivelului pragului de semnificatie trebuie analizat si documentat. Pragul de semnificatie trebuie revizuit, de asemenea, in etapa de finalizare.

Consecintele pragului de semnificatie. La sfarsitul misiunii auditorul elaboreaza lista recapitulative a constatarilor facute in cursul verificarilor sale. In cele mai multe cazuri societatea accepta ajustarile propuse de auditor iar opinia acestuia va fi una fara reserve. In cazul in care entitatea nu accepta propunerile de ajustare facute de echipa de audit pragul de semnficatie are o importanta deosebita: atunci cand ajustarile neacceptate de catre entitate au character semnificativ, auditorul va fi determinat sa adopte una din urmatoarele solutii:

- Opinia cu reserve- Opinia defavorabila- Imposibilitatea emiterii unei opinii

5. Documente primare, flux informational, probe de audit si tehnici si proceduri de audit

Auditarea datoriilor cu termen mai mare de un an ale unei unei entitati poate face obiectul unui audit financiar sau poate fi parte a auditului statutar legal al situatiilor financiare al uni entitati si contine:

CECCAR filiala Bucuresti

Page 10: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

10 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

1. Verificarea modului de clasificare a datoriilor in functie de termenul de scadenta al acestuia: pe termen - scurt

- mediu - lung2. Verificarea modului de contabilizare si de gestionare a datoriilor comerciale: -etapa de facturare -etapa de decontare 3. Verificarea modului de clasificare a datoriilor in functie de sursa acestora: -financiare-purtatoare de dobanda -nefinanciare-comerciale4. Verificarea modului de contabilizare si de gestionare a imprumuturilor bancare: -valoare credit -valoare capital -valoare dobanda -durata de finantare5. Verificarea calcului si contabilizari sconturilor primate pentru decontarea anticipate

a acestor datorii.6. Verificarea modului de contabilitate si gestionare a imprumuturilor din emisiuni de

obligatiuni.7.Verificarea datoriilor-din contractele de leasing financiar: -capital -dobanda -asigurare8. Verificare informatiilor prezentate in notele de la situatiile financiare privind

existent datoriilor contingente datorita unor conflicte in care interprinderea e implicata9. Verificarea cursului de schimb valutar folosit in calculul leasingului financiar.10.Verificarea calcularii si contabilizarii de provizioane pentru riscuri si cheltuieli

aferente datoriilor contingente.11.Verificarea dpdv al documentelor si al modului de achitare a datoriilor: -cu ordin de plata daca decontarea se face prin virament -cu chitanta /dispozitii de piata daca decontarea se face prin numerar

Elementele probante in audit sunt elementele obtinute de auditor pentru a ajunge la concluzii pe care acesta in fondeaza opinia. In functie de riscurile calculate la preluarea misiunii se intocmesc procedurile de audit care pot sa contina teste de control sau teste de detaliu.

Documentele, fluxul documentelor si elementele probante in cazul auditului creditorilor societatii sunt:

- Balante de verificare lunare pentru a analiza evolutia pe parcursul intregului an a conturilor de creditori (clasa 4 sau clasa 16) si testarea in detaliu acolo unde apar anomalii

- Registrul jurnal sau cartea mare pentru fiecare luna calendaristica si selectarea esantionului de verificat

- Jurnalul de cumparari si testarea corelatiilor intre balanta / jurnal de cumparari / registru jurnal pentru detectarea corectitudinii inregistrarilor si preluarilor informatiilor contabile in documentele de sinteza

- Declaratiile 300, 394 si 390 pentru verificarea corectitudinii raportarii tranzactiilor catre organele fiscale

- Verificarea jurnalelor de banca si casa pentru urmrirea decontarilor datoriilor catre creditori si compararea acestora cu inregistrarile din balanta de verificare, registru

CECCAR filiala Bucuresti

Page 11: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

11 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

jurnal. Se va urmari de asemenea modalitatea de decontare a datoriilor societatii pentru corecta incadrare a tipului de datorie.

- Contractele de imprumut semnate si arhivate de catre entitate si recalcularea valorilor de inregsitrat pentru validarea inregsitrarilor contabile.

Esantionarea in audit este reglemanetata prin standardul ISA 530. Proiectarea si dimensiunea esantionului si selectarea elementelor de testat este activitatea in care auditorul trebuie sa ia in considerare scopul procedurii de audit si caracteristicile informatieidin care va fi extras esantionul. Astfel, auditorul trebuie sa determine o dimensiune a esantionului sufienta pentru a reduce riscul de esantionare la un nivel acceptabil de scazut. Auditorul trebuie sa investigheze natura si cauza oricaror deviatii sau denaturari identificate si sa evalueze efectul lor posibil asupra scopului procedurii de audit si a altor domenii ale auditului.

Astfel, daca in urma aplicarii rationamentului profesional s-a calculat un risc de audit mare pe langa testele analitice de verificare se vor efectua si teste de detaliu.

6. Raportul de audit

Standardul ISA 700 stabileste procedurile si principiile fundamentale si modalitatile de aplicare cu privire la forma si continutul raportului auditorului.

Raportul de audit are rolul de:- Instrument de comunicare cu utilizatorii situatiilor financiare emise de entitatea

auditata, respectiv cu publicul si cu proprietarii- Instrument de confirmare a increderii pulicului si actionarilor in cazul situatiilor

financiare prezentate de o entitate- Instrument de identificare a responsailitatilor pentru auditor si pentru conducerea

entitatii auditateRaportul de audit trebuie sa contina informatii privitoare la relatia contractuala de executare a misiunii de audit, observatiile reiesite din verificari, informatiile prevazute expres de lege ca cerinta, oferirea pentru actionari si terti ca un personal calificat a obtinut asigurarea ca situatiile financiare ofera o imagine fidela, clara si completa a pozitiei financiare, performantelor si situatiei financiare generale a entitatii, mentionarea responsabilitatilor pentru auditor si pentru conducerea entitatii, descrierea obiectivelor si natura misiunii de audit, situatiile care fac sa apara incertitudini, natura si locul observatiilor in raport.Opinia auditorului poate fi opinia fara rezerve, opini cu rezerve (calificata), opinia defavorabila si imposibilitatea de a emite o opinie.Situatiile care duc la emiterea unei opinii cu rezerve sunt:

- Dezacorduri cu conducerea intreprinderii privind principiile si metodele contabile folosite (constituirea provizioanelor pentru clienti incerti, nerespectarea principiului independentei exercitiului, erori in clasarea tertilor, etc)

- Limitarea intinderii lucrarilor (imposibilitatea auditorului de a folosi toate mijloacele pe care le-ar considera necesare pentru obtinerea elementelor probante si acestea pot fi: imposibilitatea de a asista la inventarierea anuala, limitarea valorii contractuale, etc)

- Incertitudini asupra estimarilor contabile (conducerea entitatii nu prezinta auditorului informatii suficiente privind justificarile care au stat la baza estimarilor contabile sau acestea sunt improbabil sa se realizeze.

CECCAR filiala Bucuresti

Page 12: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

12 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Toate motivele care au dus la emiterea unei opinii cu rezerve, defavorabile sua imposibilitatea emiterii unei opinii trebuie motivate in redactarea opiniei de audit, iar motivarea trebuie sa contina: natura riscului, postul sau posturile din bilantul contabil influentate, valoarea maxima a riscului sau faptul ca aceasta nu s-a putu determina, incapacitatea in care se afla auditorul de a putea determina evolutia incertitudinii si a evalua consecintele eventuale ale acestei situatii.

7. Exemplificare practica

Exemplu 1 Solicitare preliminara de informatii in vederea acceptarii misiunii de audit

CERERE DE INFORMATII PRELIMINARA

INFORMATII Data pana la care informatiile trebuie transmise

Data primirii informatiilor

Informatii generale

Balantele lunare de verificare, conturi sintetice de gradul II (format Excel) ianuarie - octombrie

20-11-13

Registrul jurnal (format Excel) ianuarie - octombrie 20-11-13Copie dupa cel mai recent Act Constitutiv inregistrat la Registrul Comertului, daca au existat modificari in 2014Bugetul, planul de afaceri pentru anul curent vs realizat- la zi

20-11-13

Active necorporaleAchizitiile si cedarile din perioada ianuarie - octombrie 2014; documente suport pt valori>15k RON

20-11-13

Active corporaleSumarul aditiilor si cedarilor din perioada ianuarie - octombrie 2014

20-11-13

Documente justificative pentru achizitii mai mari de 15K RON

20-11-13

Documente justificative pentru cedarile mai mari de 15 K RON

20-11-13

Copii dupa titlurile de proprietate pentru terenurile, cladirile achizitionate in 2014, daca e cazul

20-11-13

Copii dupa politele de asigurare 2014 pentru activele corporale detinute

20-11-13

Detalii privind activele corporale care sunt gajate in favoarea bancilor sau tertilor

20-11-13

Registrul de mijloace fixe la 31.10.2014 20-11-13Decizia de alocare a masinilor companiei 20-11-13

CECCAR filiala Bucuresti

Page 13: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

13 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

InvestitiiDocumente justificative referitoare la participatiile companiei (certificatul constatator emis de Registrul Comertului, cea mai recenta balanta de verificare, cele mai recente situatii financiare auditate) daca e cazul

20-11-13

Documente suport pentru ajustarile de valoare a investitiilor (daca este cazul)

20-11-13

Parti afiliateIdentificarea tuturor partilor legate si afiliate- completati doc atasat

20-11-13

StocuriDecizia de inventariere anualaComponenta soldurilor de stocuri la data de 31.10.2014 20-11-13Debitori comercialiJurnalele de vanzari din perioada ianuarie - octombrie 20-11-13 10.11.2014Lista clientilor in functie de vechime la 31.10.2014 20-11-13Detalii privind acordarea de rabaturi sau discounturi, daca e cazul

20-11-13

Alti debitori si plati anticipateComponentele de sold ale altor debitori si a cheltuielor in avans la 31.10.2014

20-11-13

Soldurile conturilor bancare si caseiLista persoanelor care au dreptul sa autorizeze tranzactiile bancare

26-10-13

Detalii privind conturile bancare restrictionate , daca este cazul

26-10-13 n/a

Scrisori de facilitate bancara precum si corespondenta cu privire la reinnoirea lor (daca este cazul)

26-10-13 n/a

Copii ale contractelor de împrumut bancar/ linii credit 20-11-13 n/adaca s-au modificat sau daca au aparut altele noiCreditoriJurnalele de cumpărări aferente perioadei ianuarie - octombrie

20-11-13 10.11.2014

Componenţa furnizorilor, inclusiv vechimea la 31.10.2014.

20-11-13

Explicaţii pentru soldurile debitoare semnificative daca e cazul

20-11-13

Componențe de sold pentru alți creditori şi venituri în avans la 31.10.2014

20-11-13

Centralizatoarele de salarii, declaratiile 112 din perioada ian-sept

20-11-13

Copii ale contractelor de leasing financiar noi-din 2014, cuprinzând:

20-11-13

·         Compania de leasing·         Condiţiile de împrumut·         scadentarul plăţilor·         Soldul iniţialDetalii ale tuturor contractelor de leasing operaţional, cuprinzând:

20-11-13

CECCAR filiala Bucuresti

Page 14: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

14 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

·         Compania de leasing·         Condiţiile de împrumut·         Plăţile din 2014Impozite si taxeCopii dupa Procesele Verbale ale controalelor desfășurate în cursul anului 2014

20-11-13

Copii ale declarațiilor 100, 102, 300, 390, 394, 101 , si decizii impunere pt taxe locale

20-11-13

Calcul impozit profit pt tr.3 si calcul impozit constructii specialeDetalierea cheltuielilor cu dobânzi și diferențe de curs valutar aferente contractelor cu nerezidenti pentru operatiuni valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lungCapital si rezerveLista membrilor CA, daca exista modificari 20-11-13Copii dupa minutele CA, AGA din perioadă 20-11-13

ChestionareChestionar pentru intelegerea entitatii (atasat) 20-11-13Chestionar pentru evaluarea riscurilor (atasat) 20-11-13Chestionar privind estimarile contabile (atasat) 20-11-13

Exemplul 2 Solicitare informatii pentru evaloarea riscurilor si evaluarea procesului de control intern al entitatii

Chestionarul de evaluare a riscurilor

Avem rugamintea sa raspundeti pe scurt la intrebarile de mai jos in ceea ce priveste mediul de control si activitatile companiei, sistemul IT, contabilitatea financiara si raportarea precum si riscul de frauda. Unde este cazul va rugam sa anexati documentele justificative (de exemplu organigrama societatii, contracte).

MEDIUL DE CONTROLCare este procesul companiei (formal sau informal) pentru identificarea potentialelor

riscuri de afaceri, estimarea probabilitatii ca aceste riscuri sa apara, estimarea impactului pe care il pot avea aceste riscuri asupra afacerii in cazul in care vor aparea?

Compania are politici si proceduri de control specifice? Aceste proceduri si politici sunt scrise si compilate intr-un manual? Aceste politici si proceduri sunt distribuite si explicate tuturor angajatilor?

Cum sunt comunicate in cadrul companiei nevoia de integritate si valorile etice? Exista un cod de conduita la nivel de grup?

Managementul incurajeaza si sustine dezvoltarea profesionala a angajatilor? Sunt rasplatite performantele? Angajatii primesc bonusuri?

CECCAR filiala Bucuresti

Page 15: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

15 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Cum descurajeaza Managementul tentatiile de inselaciune, frauda sau alte actiuni ilegale?

ACTIVITATILE DE CONTROL INTERNSunt toate sarcinile bine segregate in Companie? Se intampla cateodata ca aceeasi

persoana sa fie responsabila pentru mai mult de una din urmatoarele: initierea, aprobarea, inregistrarea, revizuirea, reconcilierea datelor/tranzactiilor/proceselor?

Managementul monitorizeaza controalele fie prin evaluari separate sau in mod permanent? (de exemplu revizuirea rutinei controalelor, investigarea si corectarea incidentelor de control esuat, folosind audituri interne)

Managementul ia actiuni corective prompte cand o schimbare a imprejurarilor are ca rezultat un control ineficient sau cand evaluarea evidentiaza ca un control nu mai functioneaza?

Sistemul ITVa rugam sa precizati denumirea si natura software-ului pe care Compania il foloseste

(contabilitatea financiara, contabilitatea de gestiune, raportare, salarizare).

A fost instalat antivirus in toate aparatele principale si este actualizat in mod regulat?

Este accesul la softul de contabilitate parolat, protejat si limitat doar pentru personalul adecvat?

Exista un contract de suport pentru soft-ul de contabilitate, care sa includa actualizari pentru, de exemplu, schimbarile legislative?

Se fac periodic copii de rezerva ale datelor (back-up uri)?

CONTABILITATEA FINANCIARA SI RAPORTAREACine este implicat in procesul de contabilitate de la inregistrri contabile la intocmirea

situatiilor financiare? Va rugam sa precizati numele si aria de responsabilitate a personalului implicat.

Sunt inregistrarile standard aprobate inainte de a fi postate? Tranzactiile nerecurente/atipice trebuie sa fie aprobate inainte de a fi inregistrate in

contabilitate? Sistemul de contabilitate permite inregistrari neechilibrate sau inregistrari duble?

Care este procedura generala de calcul a estimarilor contabile? Exista un proces de revizuire pentru aprobarea estimarilor contabile de catre nivelurile

de conducere adecvate? Managementul foloseste experti pentru unele estimari contabile?

Cine este responsabil cu pregatirea situatiilor financiare/pachetului de raportare?

Cat de des sunt reconciliate soldurile cu afiliatii?

CECCAR filiala Bucuresti

Page 16: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

16 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Managementul analizeaza in mod regulat diferentele dintre rezultatele companiei si buget?

Cui ii raporteaza Managementul in mod regulat? (de exemplu Consiliu de Administratie, Compania Mama)

RISCUL DE FRAUDA – Evaluarea ManagementuluiCare este procesul Managementului de evaluare a riscului ca situatiile financiare sa fie

denaturate in mod semnificativ ca urmare a fraudei, inclusiv natura, amploarea si frecventa acestei evaluari?

Care este procesul prin care managementul identifica si raspunde acestor riscuri de frauda, inclusive procesul de evaluare a impactului asupra soldurilor conturilor, claselor de tranzactii sau prezentarilor de informatii precum si alte riscuri specific de frauda identificate?

Care sunt controalele interne pe care Compania le-a implementat pentru a aborda identificarea riscurilor de frauda (avem rugamintea sa va referiti si la riscul de furt)?

Care este comunicarea Managementului, daca este cazul, catre angajati privind opiniile sale referitor la practicile de afaceri si conduita etica?

Managementul are cunostinte de orice actuala, suspecta sau presupusa frauda?

Semnatura, stampila si data completarii,

Conducerea executiva a entitatii

Exemplul 3 Scrisoarea de reprezentare

Stimati Domni,Aceasta scrisoare de reprezentare este inaintata in legatura cu auditarea situatiilor

financiare in conformitate cu OMFP 3055/2009 ale S.C. Scrable S.R.L.(“Societatea”), pentru exercitiul financiar incheiat la data de 31 Decembrie 2013. Recunoastem ca obtinerea unor declaratii din partea noastra in legatura cu informatiile din prezenta scrisoare reprezinta o procedura semnificativa in scopul exprimarii unei opinii asupra situatiilor financiare, care sa respecte sub toate aspectele semnificative prevederile legislative in vigoare pentru perioada incheiata la data de 31 Decembrie 2013, si care sa reflecte, sub toate aspectele semnificative, pozitia financiara a Societatii la data de 31 Decembrie 2013, pentru exercitiul financiar incheiat la aceasta data, in conformitate cu OMFP 3055/2009.

Intelegem ca scopul auditarii situatiilor financiare statutare al Societatii noastre este acela de a exprima o opinie asupra acestora si ca auditul a fost efectuat in conformitate cu standardele internationale de audit si care implica o examinare a sistemului contabil, a controlului intern si a datelor conexe, in masura in care le considerati necesare in circumstantele date, auditul nefiind insa conceput pentru a identifica sau prezenta- fraude, lipsuri, erori si alte nereguli, in cazul in care acestea exista.

In consecinta, facem urmatoarele afirmatii, care sunt corecte, conform cunostintelor si convingerilor noastre.

CECCAR filiala Bucuresti

Page 17: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

17 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

A. Situatii financiare si inregistrari contabile1. Recunoastem, in calitate de membrii ai conducerii Societatii, responsabilitatea noastra

pentru o prezentare fidela a situatiilor financiare in conformitate cu OMFP 3055/2009. Consideram ca situatiile financiare prezinta in mod fidel, sub toate aspectele semnificative, pozitia financiara, performanta financiara (sau rezultatele operatiunilor), precum si fluxurile de numerar ale Societatii, si un contin denaturari semnificative. Am aprobat aceste situatii financiare.

2. Situatiile financiare pe care vi le-am inaintat in vederea exprimarii unei opinii au fost aprobate de Consiliul de Administratie al Societatii spre a fi semnate.

3. Politicile contabile semnificative sunt descrise adecvat in notele explicative atasate la situatiile financiare.

4. Fiecare element al situatiilor financiare este clasificat, descris si prezentat corespunzator in conformitate cu politicile contabile.

5. In calitate de membrii ai conducerii Societatii, consideram ca aceasta are un sistem de control intern adecvat care ii permite intocmirea unor situatii financiare corecte, in conformitate cu politicile contabile ale societatii.

6. V-am prezentat toate faptele semnificative referitoare la orice fraude sau posibile fraude cunoscute de conducere si care ar fi putut afecta entitatea. V-am prezentat rezultatele evaluarii efectuate de noi asupra riscului ca situatiile financiare pe care vi le-am prezentat sa fie denaturate din cauza unor fraude.

B. Fraude sau erori1. Ne asumam responsabilitatea pentru implementarea si operarea sistemelor contabile si

de control intern care sunt destinate prevenirii fraudei si erorii.2. V-am prezentat rezultatele evaluarii efectuate de noi asupra riscului ca situatiile

financiare sa fie eronate din cauza unor fraude.3. Nu ni s-a adus la cunostinta nicio frauda sau posibila frauda care sa implice conducerea

sau alti angajati care au un rol semnificativ in controlul intern al Societatii asupra raportarilor financiare. In plus, nu cunoastem nicio frauda sau posibila frauda care sa implice alti angajati si care sa aiba un efect semnificativ asupra situatiilor financiare. Nu cunoastem nicio alegatie privind neregularitati financiare, inclusiv frauda sau posibila frauda (indiferent de sursa sau forma acesteia, inclusiv, dar fara a se limita la alegatii trasmise de “informatori”) care ar putea determina denaturarea situatiilor financiare sau care ar putea afecta in alt mod raportarea financiara a Societatii.

4.Consideram ca efectele oricaror diferente de audit neajustate, incluse in tabelul anexat (Anexa 1), acumulate de dumneavoastra pe decursul auditului curent si care apartin ultimei perioade de raportare prezentate sunt nesemnificative, atat individual cat si impreuna.

5. Confirmam ca persoanele responsabile au raportat, daca a fost cazul, Oficiului Spalarii Banilor, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15,000 euro, indiferent daca tranzactia s-a realizat sau nu prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele.

C. Conformitatea cu legile si reglementarile1. V-am informat cu privire la toate situatiile actuale sau posibile de neconformitate cu

legile si reglementarile, ale caror efecte trebuie luate in considerare in intocmirea situatiilor financiare statutare

2. Nu a existat nicio neconformitate cu cerintele autoritatilor de reglementare care ar putea avea un efect semnificativ asupra situatiilor financiare in cazul unor neconformitati.

D. Exhaustivitatea informatiilor1. V-am pus la dispozitie toate informatiile financiare si datele conexe, ca si toate

procesele verbale ale adunarilor actionarilor, directorilor si comitetelor de administratie (sau

CECCAR filiala Bucuresti

Page 18: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

18 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

rezumate ale intalnirilor recente pentru care nu au fost intocmite inca procese verbale), care au avut loc in timpul anului incheiat la 31 Decembrie 2013. Datele tuturor adunarilor care au avut loc, sunt in conformitate cu cerintele Legii Societatilor Comerciale.

2. Nu exista tranzactii semnificative care sa nu fi fost reflectate corespunzator in inregistrarile contabile care stau la baza situatiilor financiare .

3. Confirmam exhaustivitatea informatiilor furnizate referitoare la identificarea partilor afiliate. V-am prezentat toate partile afiliate cunoscute si tranzactiile cu partile afiliate, inclusiv vanzari, achizitii, imprumuturi, transferuri de active, datorii si servicii prestate, acorduri de leasing, garantii, tranzactii ne-monetare si transferuri cu titlu gratuit, pentru perioada incheiata, cat si soldurile de creante si datorii aferente partilor afiliate la sfarsitul perioadei. Aceste tranzactii au fost cuantificate si sunt prezentate in notele explicative atasate la situatiile financiare.

Compania nu are relatii comerciale cu parti afiliate, altele decat cele prezentate reprezentantilor dumneavoastra, conform « Scrisorii privind partile afiliate »

E. Recunoastere, masurare si prezentare1. Consideram ca ipotezele semnificative care stau la baza masurarii valorii juste ca si

informatiile utilizate in intocmirea situatiilor financiare sunt rezonabile si adecvate in circumstantele date.

2. V-am prezentat si Societatea a respectat toate aspectele acordurilor contractuale care pot avea un efect semnificativ asupra situatiilor financiare in cazul unor neconformitati, inclusiv toate clauzele, conditiile si alte cerinte legate the datoriile restante.

3. Consideram ca toate activele sunt inregistrate la o valoare corespunzatoare, luand in considerare orice depreciere a acestora, pe baza informatiilor cunoscute la sfarsitul exercitiului financiar si care ne-au fost aduse la cunostinta pana la data intocmirii acestei scrisori.

4. Societatea nu a emis CEC-uri in albF. Dreptul de proprietate asupra activelor1. Cu exceptia activelor inregistrate urmare a contractelor de leasing financiar, Societatea

detine titluri de proprietate satisfacatoare pentru toate activele inregistrate in bilant si nu exista nicun drept de sechestru sau ipoteci asupra activelor Societatii, iar niciunul dintre active nu a fost gajat drept garantie colaterala, altele decat cele care v-au fost aduse la cunostinta. Toate activele pentru care Societatea detine titluri de proprietate satisfacatoare sunt inregistrate in bilant.

2. Societatea nu a incheiat nici un acord si/sau vreo optiune de rascumparare a activelor vandute anterior valabile la data bialntului.

3.Nu intentionam sa abandonam linii de produse si nu avem alte planuri sau intentii care pot determina aparitia de stocuri nevandabile sau invechite, niciun element de stoc nefiind inregistrat la o suma care sa depaseasca valoarea sa neta realizabila.

4. Asigurarile incheiate sunt suficiente pentru a proteja activele Societatii.5. Am efectuat revizuirea activelor pe termen lung care ar putea suferi o depreciere

ireversibila atunci cand evenimentele sau schimbarile de imprejurari au indicat faptul ca valoarea neta a acestor active un poate fi recuperabila si am inregistrat ajustarile corespunzator.

G. Pasive si datorii contingente1. Toate pasivele si datoriile contingente, inclusiv cele legate de garantii, scrise sau orale,

v-au fost prezentate si sunt reflectate corespunzator in notele explicative atasate la situatiile financiare.

2. V-am informat asupra tuturor plangerilor existente, ca si despre cele posibile, indiferent daca au fost sau nu discutate cu consilierul juridic.

3. Am inregistrat si prezentat, dupa caz, toate datoriile, atat cele curente, cate si cele

CECCAR filiala Bucuresti

Page 19: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

19 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

contingente si am prezentat in notele explicative atasate la situatiile financiare toate garantiile acordate tertilor.

4. Nu avem cunostinta de litigii in curs sau pe cale de a fi aduse in fata instantei, pretentii neformulate sau investigatii pentru care artrebui inregistrate provizioane la data bilantului si care sunt, sau ar putea fi semnificative, precum si care sa nu fi fost incluse in situatiile financiare si pentru care am consultat avocati cu privire la litigii, plangeri sau investigatii.

5. Societatea nu finanteaza pensiile si nu are un plan de beneficii in cazul pensionarii pentru angajatii sai. Toti angajatii fac parte dintr-un plan de pensii finantat de catre Guvernul Romaniei. Astfel, societatea un are nicio obligatie cu privire la planul de pensii.

H. Angajamente de vanzare-cumparare si termeni de vanzare 1. Pierderile rezultate din angajamentele de vanzare-cumparare au fost inregistrate si

prezentate adecvat in notele explicative atasate la situatiile financiare. 2. La sfarsitul perioadei Societatea nu avea angajamente sau obligatii contractuale

neobisnuite de niciun fel care sa nu faca parte din desfasurarea normala a activitatii si care ar fi putut avea un efect negativ asupra societatii (de ex. contracte sau acorduri de cumparare peste pretul pietei ; rascumparari sau alte acorduri care nu fac parte din cursul normal al activitatii ; angajamente semnificative pentru achizitionarea de imobilizari corporale ; angajamente semnificative de schimb valutar ; pozitii deschise de acreditive ; angajamente de achizitionare de stocuri care depasesc cantitatile uzuale sau la preturi peste pretul pietei; pierderi rezultate din indeplinirea sau neindeplinirea angajamentelor de vanzare, etc.)

3. V-am furnizat toate acordurile referitoare la vanzari catre distribuitori si revanzatori. Aceste acorduri va sunt prezentate in integralitatea lor si nu sunt completate de alte acorduri scrise sau orale.

I. Continuitatea activitatii1. Consideram ca Societatea va desfasura activitatea pe baza principiului continuitatii

activitatii in viitorul apropriat (respectiv 12 luni de la data acestor situatii financiare), iar niciun contract semnificativ incheiat cu clientii actuali nu va fi intrerupt in acest interval de timp.

J. Evenimente ulterioare1. Pe langa cele descrise in notele explicative atasate la situatiile financiare, nu au existat

evenimente ulterioare perioadei incheiate care necesita ajustari sau prezentare in note.K. Datorii contingente1. Nu avem cunostinta de datorii semnificative (cum ar putea rezulta din investigatii ale

autoritatilor, procese, garantii pentru clienti, litigii, etc) sau potentiale pierderi sau angajamente care sa nu fi fost fie inregistrate in situatiile financiare, fie prezentate in notele explicative.

L. Impozitul pe venit si alte plati catre statNe asumam rapunderea pentru metodele contabile adoptate de Societate in ceea ce

priveste inregistrarea taxelor si impozitelor, care au fost aplicate consistent in perioada curenta, ca si pentru calcularea provizionului pentru impozitul pe profit pentru anul curent

Ne asumam deasemenea responsabilitatea pentru planurile noastre legate de viitoarele venituri impozabile, care reprezinta estimarile noastre in ceea ce priveste rezultatul acelor planuri, pe baza informatiilor disponibile si pe baza ipotezelor utilizate in analiza noastra. Vom implementa acele strategii necesare pentru prevenirea realizarii de pierderi operationale fiscale, ca si pentru prevenirea neutilizarii pierderilor fiscale in termenele stabilite .

V-am prezentat toate opiniile fiscale, corespondenta cu autoritatile fiscale sau alte informatii corespunzatoare care au folosit drept suport pentru contabilizarea unor potentialele aspecte semnificative de natura fiscala.

4. Stim ca pot aparea potentiale obligatii ca urmare a diferitelor interpretari ale legislatiei fiscale de catre autoritatile romane in legatura cu aspectele discutate in timpul auditului si

CECCAR filiala Bucuresti

Page 20: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

20 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

consideram ca am constituit in situatiile financiare provizioanele corespunzatoare pentru potentiale datorii catre statul roman (impozite si taxe, ca si alte elemente cum ar fi taxe suplimentare, penalitati si dobinzi, cunoscute sau considerate ca posibil de aparut), in masura in care o astfel de datorie este apreciata a fi probabila iar suma corespunzatoare poate fi evaluata cu suficienta precizie.

N. Parti afiliate1. Tranzactiile cu partile afiliate s-au realizat pe principii concurentiale 2. Confirmam integralitatea informatiilor furnizate cu privire la identificarea partilor

affiliate3. Identitatea si soldurile tranzactiilor cu persoane si societati affiliate (incluzand:

actionari, entitati associate si alte parti affiliate) au fost correct inregistrate4. Nu exista situatii in care vreun angajat sau responsabil din cadrul Societatii sa aiba

vreun interes intr-o companie cu care Societatea se afla in relatii de afaceri si care sa poata fi considerate “conflict de interese”. Astfel de interese ar fi contrare politicii Societatii.

5. Societatea nu se afla in relatii de afaceri cu alte parti affiliate in afara celor prezentate in “Scrisoarea privind partile affiliate”.

Conducerea entitatii,

Semnatura, stampila si data

Exemplul 4 Auditarea imprumutului din emisiuni de obligatiuni

Auditul statutar al situatiilor financiare la sfarsitul anului 2013, la sectiunea J

Foaie de lucru I

Entitatea Scrable SRL emite in ianuarie 2013 5000 de obligatiuni avand valoarea nominala de 100 lei. Valoarea de emisiune pentru o obligatiune este 95 lei iar valoarea de rambursare este de 110 lei. Termenul imprumutului este de 4 ani cu o rata a dobanzii de 14%.pe an. Toate obligatiunile au fost subscrise de o societate afiliata ce nu este societate bancara sau institutie financiara.

I.Obiectiv : Certificarea corectei inregistrari in conturi a subscrierii de obligatiuni. II.Metode : Calcul, investigatie III.Documente : Oferte publice, prospect de emisiune, inscriere in Oficiul de evidenta al valorilor mobilaire, contract SSIF. IV.Calcule si analiza 

Scrable SRL Inregistrari auditori DIFERENTE REZULTAT

Inrgistrarea subscrierii de obligatiuni :

% = 161 500000461 475000169 25000

Inrgistrarea subscrierii de obligatiuni :

% = 161 500000461 475000169 25000

0

0

CECCAR filiala Bucuresti

Page 21: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

21 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Incasare imprumut din obligatiuni :

5121 = 461 475000 ron

Constituire dobanda pentru primul an de imprumut

666 = 1681 70000 ron

La finele anului, la data de 31 decembrie pentru primul an de imprumut

6868 = 169 6250 ron

Incasare imprumut din obligatiuni :

5121 = 461 475000 ron

Constituire dobanda pentru primul an de imprumut

666 = 1681 70000 ron

La finele anului, la data de 31 decembrie pentru primul an de imprumut

6868 = 169 6250 ron

0

CONCLUZII : OPINIE : fara rezerve

Reflectarea in inregistrarile contabile ale entitatii sunt corecte si complete, documentele prezentate de companie demonstreaza ca aparcurs pasii necesari si legali pentru a obtine imprumutul din emiterea de obligatiuni in conditii de legalitate si cu respectarea normelor CNVM.

Exemplul 5 Imobilizari corporale in regim de leasing

Foaie de lucru II

SC Scrable SRLa incheiat în data de 15.01.2013 un contract de leasing pe o perioadă de trei ani pentru achiziţia unui utilaj industrial de prelucrat piese auto, în valoare de 100.000 ron.

Principalele clauze contractuale sunt:- scadenţe trimestriale pe data de 25 a ultimei luni din trimestru;- durata contractului: 3 ani;- rata dobânzii 14% pe an;- se plătesc tranşe egale în sumă de 10.000 ron fiecare, mai puţin ultima rată în valoare de 5087 ron, valoare la care se efectuează transferul dreptului de proprietate şi care nu conţine dobândă;- fiecare tranşă este formată din dobândă şi rambursare de principal (cota parte din valoareaactivului) conform graficului prezentat în continuare;- valoarea reziduală 5087 ron este însoţită de transferul dreptului de proprietate;durata de utilizare economică a activului este de 5 ani.Grafic de rambursare calculat de locator.

Sold initial Dobanda Rata Principal Sold final1 2 3 4 5 100,000

3,500

10,000

6,500

93,500

CECCAR filiala Bucuresti

Page 22: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

22 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

93,500

3,273

10,000

6,728

86,773

86,773

3,037

10,000

6,963

79,810

79,810

2,793

10,000

7,207

72,603

72,603

2,541

10,000

7,459

65,144

65,144

2,280

10,000

7,720

57,424

57,424

2,010

10,000

7,990

49,434

49,434

1,730

10,000

8,270

41,164

41,164

1,441

10,000

8,559

32,605

32,605

1,141

10,000

8,859

23,746

23,746

831

10,000

9,169

14,577

14,577

510

10,000

9,490

5,087

5,087

5,087

5,087

-

Total 25,087

125,087

100,000

La sfârşitul perioadei de leasing, locatarul are dreptul de a achiziţiona centrala prin achitareavalorii reziduale de 5086 ron.

Potrivit legislaţiei, societăţile de leasing sunt instituţii financiare nebancare şi aplicăReglementările contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit,instituţiilor financiare nebancare şi Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar,aprobate prin Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 13/2008, cu modificările şi completările ulterioare. Prin urmare, în continuare se prezintă doar înregistrările contabile pentru locatar

I.Obiectiv : Certificarea corectei inregistrari in conturi a contractului de leasing financiar. II.Metode : Calcul, investigatie III.Documente : Contract leasing financiar, facturi furnizori. IV.Inspectia, recalcularea, confirmarea externa.

Inspectia: vizualizarea existentei imobilizarii corporale.

Recalcularea:

Înregistrările contabile de efectuat de locatar pe durata de leasing

a) Înregistrarea activului la valoarea capitalului de rambursat:

CECCAR filiala Bucuresti

Page 23: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

23 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

213 Instalaţii tehnice, mijloace de transport, = 167 Alte împrumuturi 100.000 ronanimale şi plantaţii şi datorii asimilate

- evidenţierea dobânzii aferente contractului de leasing, în cont extrabilanţier:Debit cont 8051 Dobânzi de plătit 25087 ron

b) Înregistrarea primei facturi pentru rata scadentă:% = 404 Furnizori de imobilizări 10.000 ron167 Alte împrumuturi şi datorii asimilate 6.500 ron666 Cheltuieli privind dobânzile 3.500 ron

- extracontabil, diminuarea dobânzii de plată cu suma de 3500 ron:Credit cont 8051 Dobânzi de plătit 3500 ron- Achitarea facturii:404 Furnizori de imobilizări = 5121 Conturi la bănci în lei 10.000 lei

c) Primirea facturii pentru a doua rată în sumă totală de 10.000 lei:% = 404 Furnizori de imobilizări 10.000 ron167 Alte împrumuturi şi datorii asimilate 6728 ron666 Cheltuieli privind dobânzile 3273 ron

- extracontabil, diminuarea dobânzii de plată cu suma de 3273 lei:

Credit cont 8051 Dobânzi de plătit 3273 lei

- Plata celei de a doua rate:404 Furnizori de imobilizări = 5121 Conturi la bănci în lei 10.000 lei

În mod similar se înregistrează toate operaţiunile până la sfârşitul perioadei de raportare.La plata ultimei rate, locatarul va achita valoarea reziduală şi va obţine dreptul de proprietatejuridică asupra activului respectiv:

În cazul leasingului financiar, locatarul este cel care înregistrează amortizarea activului.Pentru activele achiziţionate prin contracte de leasing financiar, ştiind că se transferă dreptulde proprietate, se aplică aceleaşi proceduri de amortizare stabilite pentru celelalte active similareexistente în entitate (durata de utilizare economică, metoda de amortizare).În cazul Scrable SRL de mai sus:- Valoare amortizabilă: 100.000 ron,- Durata de utilizare economică: 5 ani (60 luni),- Amortizare lunară în valoare de 1666,67 ron (100.000 lei/60 luni).

f) Înregistrarea amortizării lunare:6811 Cheltuieli de exploatare privind = 2813 Amortizarea instalaţiilor, 1666,67 ronamortizarea imobilizărilor mijloacelor de transport,

animalelor şi plantaţiilor

 

CECCAR filiala Bucuresti

Page 24: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

24 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Scrable SRL Inregistrari auditori DIFERENTE REZULTAT

Înregistrarea activului la valoarea capitalului de rambursat :

213 = 167 100000

Înregistrarea primei facturi pentru rata scadentă:

% = 461 10000 ron167 6500 ron666 3500 ron

Achitarea facturii404 = 5121 10000 ron

Înregistrarea celei de-a doua facturi pentru rata scadentă:

% = 461 10000 ron167 6500 ron666 3500 ron

Achitarea facturii404 = 5121 10000 ron

Înregistrarea celei de-a treia facturi pentru rata scadentă:

% = 461 10000 ron167 6500 ron666 3500 ron

Achitarea facturii404 = 5121 10000 ron

Înregistrarea celei de-a patra facturi pentru rata scadentă:

% = 461 10000 ron167 6500 ron666 3500 ron

Achitarea facturii404 = 5121 10000 ron

Înregistrarea activului la valoarea capitalului de rambursat:

213 = 167 100000

Înregistrarea primei facturi pentru rata scadentă:

% = 461 10000 ron167 6500 ron666 3500 ron

Achitarea facturii404 = 5121 10000 ron

Înregistrarea celei de-a doua facturi pentru rata scadentă:

% = 461 10000 ron167 6500 ron666 3500 ron

Achitarea facturii404 = 5121 10000 ron

Înregistrarea celei de-a treia facturi pentru rata scadentă:

% = 461 10000 ron167 6500 ron666 3500 ron

Achitarea facturii404 = 5121 10000 ron

Înregistrarea celei de-a patra facturi pentru rata scadentă:

% = 461 10000 ron167 6500 ron666 3500 ron

Achitarea facturii404 = 5121 10000 ron

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

CECCAR filiala Bucuresti

Page 25: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

25 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Înregistrarea amortizării lunare:6811 = 2813 1666,67 ron

Înregistrarea amortizării lunare:6811 = 2813 1666,67 ron

0

CONCLUZII : OPINIE : fara rezerve

Reflectarea in inregistrarile contabile ale entitatii sunt corecte si complete, documentele prezentate de companie demonstreaza ca aparcurs pasii necesari si legali contractuali si din punct de vedere al recunoasterii in sistemul contabil si de asemenea in urma inspectiei se confirma existenta mijlocului fix achizitionat prin leasing financiar.Mijlocul fix achizitionat prin leasing financiar este inscris in registriul mijloacelor fixe ale entitatii iar calcularea amortizarii lunare liniare este in conformitate cu preverile Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Exemplul 6 Raportul de audit

Auditor:VB SRL.

Societatea:Scrable srlBucuresti,

RAPORTUL AUDITORULUI INDEPENDENT

Destinatar: Asociaţii Scrable srlRaport asupra situaţiilor financiare anuale 2013

1. Am auditat situaţiile financiare anexate de la data de 31.12.2013 ale societăţii TÜV Scrable srl (Societatea) întocmite conform cadrului naţional de raportare financiară (Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 3055/2009) care cuprind bilanţul, contul de profit şi pierdere, pentru exerciţiul financiar încheiat la această dată şi un sumar al politicilor contabile semnificative precum şi alte note explicative.

Responsabilitatea conducerii pentru situaţiile financiare2. Conducerea Societăţii este responsabilă pentru întocmirea şi prezentarea fidelă a acestor situaţii financiare în conformitate cu Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 3055/2009 şi pentru acel control intern pe care conducerea îl considera necesar pentru a permite întocmirea situaţiilor financiare care sunt lipsite de denaturare semnificativă, cauzate fie de fraudă, fie de eroare.Responsabilitatea auditorului3. Responsabilitatea noastră este de a exprima o opinie cu privire la aceste situaţii financiare pe baza auditului nostru. Noi am efectuat auditul conform Standardelor Internaţionale de

CECCAR filiala Bucuresti

Page 26: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

26 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Audit. Aceste standarde prevăd conformitatea cu cerinţele etice şi planificarea şi desfăşurarea auditului în vederea obţinerii asigurării rezonabile cu privire la măsura în care situaţiile financiare sunt lipsite de denaturări semnificative.4. Un audit implică desfăşurarea de proceduri în vederea obţinerii de probe de audit cu privire la valorile şi prezentările din situaţiile financiare. Procedurile selectate depind de raţionamentul auditorului, inclusiv de evaluarea riscurilor de denaturare semnificativă a situaţiilor financiare, cauzate fie de fraudă fie de eroare. În efectuarea acelor evaluări ale riscului, auditorul ia în considerare controlul intern relevant pentru întocmirea de către entitate a situaţiilor financiare, în vederea conceperii de proceduri de audit care să fie adecvate circumstanţelor, dar nu cu scopul exprimării unei opinii cu privire la eficienţa controlului intern al entităţii. Un audit include, de asemenea, evaluarea gradului de adecvare a politicilor contabile şi a caracterului rezonabil al estimărilor contabile efectuate de către conducere, precum şi evaluarea prezentării generale a situaţiilor financiare.5. Considerăm că probele de audit pe care le-am obţinut sunt suficiente şi adecvate pentru a oferi o bază pentru opinia de audit.

Opinia6. În opinia noastră situatiile financiare ale SC Scrable SRL pentru exercitiul incheiat la data de 31.12.2013 sunt intocmite, din toate punctele de vedere semnificative, in conformitate cu cadrul national de raportare financiara din Romania.

Raport cu privire la alte cerinţe legale şi de reglementare7. În conformitate cu OMF nr.3055, art. 318(2), noi am parcurs raportul de gestiune al reprezentantului legal, numerotat de la pagina 1 la pagina 3 şi nimic nu ne-a atras atenţia asupra datelor din acest raport care sa ne facă să credem că acesta nu ar fi conform cu situaţiile financiare.Alte aspecte8. Acest raport este adresat exclusiv asociaților Societății în ansamblu. Auditul nostru a fost efectuat pentru a putea raporta asociaților Societății acele aspecte pe care trebuie sa le raportăm intr-un raport de audit financiar și nu în alte scopuri, în măsura permisă de lege, nu acceptăm și nu ne asumăm responsabilitatea decât față de Sociatate și de asociatii cesteia, în ansamblu, pentru auditul nostru, pentru acest raport sau pentru opinia formată.

Bucuresti, 02.05.2014Auditor financiar,VB

Bibliografie

Initiere in auditul situatiilor financiare ale unei entitati, Prof Univ Dr. Dan Toma, ed CECCAR 2012Initiere in evaluarea intreprinderilor Prof Univ Dr. Dan Toma, ed CECCAR 2011Manual de Reglementari Internationale de Control al Calitatii, Audit, Revizuire, Alte Servicii de Asigurare si Servicii conexe editia 2012

CECCAR filiala Bucuresti

Page 27: Proba Scrisa Stagiu an 2 Semestrul 1 2015

27 LUCRARE DE STAGIU -SEMESTRUL 1 – ANUL 2

Ghid pentru un audit de calitate CAFR 2012OMFP 1802 / 2014OMFP 2861 / 2008Codul fiscalNormele de aplicare ale codului fiscalCodul de procedura fiscalaLegea 85 / 2006Standardul profesional 21 Ed. Ceccar Standardul profesional 22 Ed. CeccarOMFP 3512 / 2008

CECCAR filiala Bucuresti