Principiile mecanicii newtoniene si tipuri de forte

download Principiile mecanicii newtoniene si tipuri de forte

of 12

 • date post

  05-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  392
 • download

  32

Embed Size (px)

description

Principiile mecanicii newtoniene si tipuri de forte. Proiect le fizica Realizat de grupa A, clasa a IX a A, Coordonator prof. Silion Mihaela. Scopul proiectului. Sa descriem forte, prezente in activitatile noastre de zi cu zi. Sa rezolvam probleme calitative si cantitative. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Principiile mecanicii newtoniene si tipuri de forte

 • Principiile mecanicii newtoniene si tipuri de forteProiect le fizicaRealizat de grupa A, clasa a IX a A,Coordonator prof. Silion Mihaela

 • Scopul proiectuluiSa descriem forte, prezente in activitatile noastre de zi cu zi.Sa rezolvam probleme calitative si cantitative.Sa lucram eficient in echipa.Sa folosim tehnnologia IT la fizica.

 • Unde in jurul nostru, nu este fizica?Privind in jurul nostru, consatam ca lumea, Universul este o interactiune, iar o forta rezultanta face sa se intample ceva.Exista o explicatie simpla pentru orice intrebare si totul porneste de la intrebari.

  In studiul stiintelor exemplele sunt mai utile decat preceptele Sir Isaac Newton

 • Ce este inertia?

  Inertia este o proprietate a tuturor corpurilor. - toate corpurile au proprietatea de a-si mentine starea in care se afla in absenta altor actiuni. - toate corpurile se opun, modificarii starii in care acestea se aflaInertia este o proprietate masurabila. Marimea fizica ce masoara inertia,este masa.

 • Interactiuni in natura

  Corpurile din jurul nostru, sunt dinamica sau statice.Efectele se datoreaza interactiunilorMasura unei interactiuni este fortaO forta carea actioneza asupra unui corp, produce o acceleratie F = m aInteractiunea dintre corpuri de realizeaza direct sau prin campuriIntelegerea naturii interactiunii ajuta la proiectarea masinilor de toate felurile:de la rasnita de cafea la racheta cosmica

 • Fortele din jurul nostruForte de tractiune, care produc miscarea si forte de rezistenta, care se opun miscarii interactiuni directe

 • Forte care produc deformareaDeformari elastice: Fe = k l

  = E l / lo

  Deformari statice

 • Forte care se transmit, prin campuriForta gravitationala G = m g

  Forta de atractie universala

  F = k m M / r 2

 • GreutateaDaca lasi sa coda un corp, viteza acestuia creste datorita actiunii greutatii sale, in acest caz greutatea are rol de forta de tractiuneDaca arunci un corp pe verticala in sus, viteza acestuia descreste treptat datorita actiunii greutatii sale,in acest caz greutatea fiind forta rezistentaIn cazul unui satelit care se roteste pe o traiectorie circulara in jurul Pamantului, traiectoria este curbata datorita atractiei exercitate de Pamant asupra satelitului, in acest caz greutatea satelitului are rol de forta centripeta

 • Aplicatii din viata cotidianaLuna, Soarele si mareele

  Fortele de frecare in natura si tehnica

  Luna, Soarele si mareele

  Existenta fenomenului mareelor reprezinta o consecinta remarcabila a atractiei universale.

  Raza pamantului Rp nu este neglijabila in raport cu distanta Pamant Luna ( 60 Rp). De aceea, forta de atractie universala exercitata de Lunaasupra unui corp de pe pamant va avea valori diferite, in functie de pozitia corpului fata de satelit: va fi mai mare cu cat corpul va fi mai aproape de luna.

  Sa consideram acum Pamantul ca fiind o sfera acoperita de un strat de apa (marile si oceanele acopera aproximativ doua treimi din suprafata pamantului). Atunci, partea din stratul de apa aflata pe suprafata pamantului orientata spre Luna este atras mai puternic, decat este atras centru Pamantului.Partea de apa, aflata pe suprafata Pamantului opusa Lunii, este atrsa de Luna cu o forta mai mica decat forta cu care Luna atrage centrul Pamantului. Datorita acestei situatii, stratul de apa se deformeaza prezentand doua regiuni de nivel ridicat (maree inalte) si doua regiuni de nivel coborat ( maree joase).

  Aceste denivelari ale apelor marilor si oceanelor sunt fixe in raport cu Luna, dar se deplaseaza fata de pamant datorita rotatiei Pamantului. In timp de 24 ore, cat dureaza efectuarea rotatiei complete a Pamantului in jurul axei sale, un punct de pe suprafata se va inregistra doua maree inalte si doua maree joase.

  Luna nu este, numai ea singura,responsabila de existenta mareelor. Soarele are si el o contributie seminificativa, reprezentand 45% din contributia Lunii.

  Mareele inalte sunt mai puternice atunci cand Soarele si Luna sunt in conjunctie (momentul de Luna noua sau in opozitie (momr\entul de Luna plina

  Efectele existentei fortelor de frecare in activitatea cotidiana si in tehnica

  1. Mersul oamenilor este posibil atunci cand exista aderenta intre talpi si suprafata pe care se deplaseaza (ganditi- va cum se merge pe gheata, unde aderenta este mica!). Practic piciorul aflat in spate impinge pamantul inapoi, iar reactiunea exercitata de pamant asupra piciorului propulseza inainte pe directia de mers. Piciorul din fata preintimpina caderea inainte. Acelasi mecanism se aplica si in cazul altor vietuitoare.

  2. inaintarea autovehiculelor pe directia de mers se face datorita interactiunii dintre rotile motoare si sol. Roata motoare impinge solul in sens contrar miscarii, iar solul reactioneaza cu o forta egala in modul si de semn contrar care propulseza masima inainte pe directia de mers. Acelasi principiu se aplica la inaintarea ambarcatiunilor cu vasle.

  3. Franarea automobilelor pentru a opri la timp este posibila datorita fortelor de frecare la alunecare intre rotile blocate (pentru a obtine alunecarea ihn locul rostogolirii) si sol. Este unul dintre motivele pentru care cauciucurile autovehiculelor trewbuie sa se afle in buna stare, sa nu fie tocite, pentru a asigura o valoare corespunzatoare a coeficietului de frecare.

  4. In absenta fortelor de frecare nu ar fi posibil scrisul pe hartie sau pe tabla, nu am putea tine obiectele in miini deoarecetoate ar aluneca.

  5. Rotile dintate si curelele utilizate pentru transmisia miscarii isi au rostul datorita frecarii.

  6. Exisata si situatii in care fortele de frecare au efecte negative. Este cazul frecarilor dintre piesele aflate in miscare in motoare si angrenaje. Ele produc incalzirea si uzura componentelor. Pentru a indeplini scopul propus se consuma contitati suplimentare de energie, de combustibili. In lupta impotriva fortelor de frecare nedorite se utilizeaza rulmentii, pise la care alunecarea este inlocuita cu rostogolirea si substante speciale care au rolul de a diminua coeficientul de frecare, numite lubrifianti (uleiuri, veselina). O alta metoda de diminuare afortelor de frecare este utilizarea suspensiilor cu perna de aer sau a suspensiilor magnetice.

 • ConcluziiFortele din natura: pot produce deformari ale corpurilor forte deformatoaretind sa produca acclerarea unui corp forte de tractiunetind sa produca franarea unui corp forte de rezistenta pot schimba caracterul rectiliniu al miscarii forte centripete

 • Bibliografiewww.descopera.rowww.didactic.rowww.wikipedia.rowww.fizica.ro