Prezentarea evenimentului de lansare

of 20 /20
Empowered lives. Resilient nations.

Embed Size (px)

Transcript of Prezentarea evenimentului de lansare

 • Empowered lives. Resilient nations.

 • Agenda

  09.00- 09.05 - Introducere: Mihai Constantin (prezentator TVR) 09.05-09.15 - Bogdan Aurescu - Ministrul Afacerilor Externe09.15-09.25 - Angela Filote - eful Reprezentaei Comisiei Europene n Romnia09.25-09.35 - Olivia Baciu - Preedinte FOND 09.40- 09.45 - Ionu Sibian - Director Executiv FDSC09.45-10.00 - Ambasadorii Solidaritii Internaionale 10.00-10.30 - Pauz de cafea 10.30-10.50 - Silvia Cambie10.50-11.10 - Lina Ben Mhenni11.10-11.30 - Laureniu Colintineanu & Ioana Moldovan11.30-11.50 - Roland Hermann11.50-12.10 - Libby Powell 12.10- 14.30- Pauz de prnz & Networking

  Side-event: expoziie Ioana Moldovan: Picture Ethiopia

 • Despre Eveniment

  Storytelling - power to the people in international development este evenimentul oficial de lansare a Anului European pentru Dezvoltare n Romnia (#AED2015).

  Anul European pentru Dezvoltare este anul povetilor. Povestim despre politicile de cooperare pentru dezvoltare ale Uniunii Europene i cum poate fi crescut participarea la dezvoltare. Spunem ce fac oamenii care sprijin zilnic dezvoltarea. Vorbim

  despre lumea noastr, demnitatea noastr, viitorul nostru.

  Storytelling - power to the people in international development a venit din dorina de a da o nuan diferit comunicrii despre cooperare internaional i dezvoltare, de a aduce n prim planul discuiilor povetile oamenilor obinuii, adesea eroi n comunitile din care provin.

  Sometimes reality is too complex. Stories give it form

  Jean Luc Godard, film director

 • Despre RoAid

  Cum contribuie Romnia la bunstarea statelor n curs de dezvoltare?

  RoAid este Programul Romniei de Cooperare pentru Dezvoltare i reprezint angajamenul Romniei la eforturile globale de eradicare sustenabil a srciei extreme i mputernicirea democraiei n rile n curs de dezvoltare, aducnd mpreun activitile n domeniul dezvoltrii internaionale ale instituiilor publice, societii civile i sectorului privat din Romnia.

  Romnia a devenit donator de asisten oficial pentru dezvoltare n anul 2007, dup aderarea la Uniunea European. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) este coordonatorul naional i este responsabil de stabilirea cadrului legislativ i strategic al politicii Romniei de cooperare pentru dezvoltare. MAE beneficiaz, de asemenea, de un buget special de asisten oficial pentru dezvoltare, prin care finaneaz proiecte n ri n curs de dezvoltare, acord ajutor umanitar i sprijin activ proiecte de educaie pentru dezvoltare i contientizare public.

  Care sunt regiunile ctre care Romnia direcioneaz asistena pentru dezvoltare?

  Regiunea extins a Mrii Negre (Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Armenia i Azerbaidjan);Regiunea Orientul Mijlociu i Nordul Africii (Egipt, Tunisia, Libia, Palestina, Irak) i Afganistan.

  Care sunt domeniile prioritare n care Romnia ofer asisten oficial pentru dezvoltare?

  Tranziia spre democraie;Agricultur i dezvoltare economic durabil;Protecia mediului i energie durabil;Educaie i sntate. Cum te poi implica?

  MAE beneficiaz de o linie bugetar special pentru:Finanare de proiecte n ri n curs de dezvoltare;Ajutor umanitar;Proiecte de educaie pentru dezvoltare i contientizare public.

  n fiecare an, MAE lanseaz un concurs de proiecte la care pot participa organizaii neguvernamentale, instituii publice i organizaii internaionale, att din Romnia, ct i din rile beneficiare.

  Mai multe informaii la www.aod.ro.

 • Ambasadorii solidaritatii Internationale

  AndreeaRaicu

  Connect-R Horaiu icu

  tefan Mihalache este unul dintre cei mai cunoscui artiti romni. Pe scen e Connect-R, nume ales pentru a exprima dorina artistului de a produce muzic pentru a uni i a aduce mpreun oameni diferii. Pentru implicarea n campanii de promovare a drepturilor omului, n special pentru minoritatea roma, Connect-R este Ambasador al Solidaritii Internaionale.

  Andreea Raicu este cunoscut pentru apariiile TV, iar recent pentru prezena ridicat n blogosfer i pentru promovarea unui stil de via sntos, echitabil. Andreea a iniiat i susinut de-a lungul carierei numeroase proiecte caritabile. Pentru implicarea n campaniile de promovare a egalitii de gen i drepturile copiilor, Andreea Raicu este Ambasador al Solidaritii Internaionale.

  Horaiu icu este tnr antreprenor, co-fondator al CROS- Learning House i al Universitii Alternative. Pentru dezvoltare de proiecte de antreprenoriat care schimb lumea i crearea de soluii tehnologice pentru a aborda cele mai presante probleme sociale i de mediu cu care se confrunt Romnia, Horaiu icu este Ambasador al Solidaritii Internaionale.

 • Silvia este consultant internaional n social media i comunicare strategic, premiat pentru diverse campanii online create i implementate pentru agenii ale Uniunii Europene, sau ale Organizaiei Naiunilor Unite.

  http://www.silviacambie.com

  Silvia Cambi

 • Lina Ben-Mhenni

  Lina este autoarea celebrului blog A Tunisian Girl i activist pentru libertate si democraie, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuia sa la revoluia tunisian. n ianuarie 2011, Lina a fost singurul blogger care a acoperit mediatic oraele Kasserine i Regueb din Tunisia, orae n care forele guvernamentale au masacrat protestatarii care se opuneau regimului Ben Ali. Posturile ei necenzurate au fost preluate de activiti tunisieni i de media internaional.

  http://atunisiangirl.blogspot.ro/

 • Laurentiu Colintineanu & Ioana Moldovan

  Laureniu este jurnalist multimedia specializat pe teme de politic internaional. A realizat documentare de pres n Iordania, Etiopia, Ucraina i Turcia. Printre angajatorii si se numr Deutsche Welle, Radio France Internationale i HotNews.ro. A ctigat premiul Superscrieri pentru jurnalism multimedia i este bursier n SUA i Germania.

  http://colintineanu.ro/

  Ioana este fotojurnalist independent, axat pe documentarea de teme sociale, proteste i efectele conflictelor armate. Colaboreaz, printre alii, cu Al Jazeera English, Vice, Radio France Internationale i Profil. A fost selectat ca parte a unui grup de 10 fotografi la Noor Masterclass in Documentary Photography i a fost premiat la Superscrieri, categoria fotojurnalism. A realizat proiecte fotojurnalistice n Iordania, Etiopia, Palestina, Ucraina i Turcia.

  http://ioanamoldovan.com/

 • Roland este medic stomatolog romn care a ales s i practice meseria altfel. Singur sau alturi de o echip de medici, Roland ofer asisten medical celor care au cea mai mare nevoie de ea, n ri precum Brazilia, Nepal, Rwanda sau Ciad. Pentru a diminua costurile misiunilor i pentru a facilita accesul n zone izolate, Roland a obinut licena de pilot. Pentru dedicarea sa, a fost ales de ctre Discovery Channel protagonistul seriei Descoper Eroul din tine.

  http://misiunemedicala.blogspot.ro/

  Roland Hermann

 • SpeakeriSpeakeriLibby Powell

  Libby este CEO i co-fondator al On our Radar- organizaie ce promoveaz dreptul la comunicare prin crearea de oportuniti prin care oamenii marginalizai i pot mprti propriile tiri i perpective. Libby a lucrat anterior ca jurnalist, acoperind subiecte ca drepturile omului sau dezvoltarea global pentru presa internaional i a petrecut 4 ani susinnd proiecte de ajutor umanitar n Orientul Mijlociu. n anul 2010 a ctigat premiul The Guardian International Development Journalism Competition i anul trecut a fost n top 50 femei inovatoare n jurnalism digital al Journalism.co.uk.

  http://www.onourradar.org.

 • SpeakeriSpeakeri Anul European pentru Dezvoltare n Romnia

  De ce un an European pentru Dezvoltare?

  Anul European pentru Dezvoltare a fost propus de Comisia European i unanim adoptat de Parlamentul European, reprezentnd o oportunitate de a arta angajamentul Uniunii Europene i al statelor membre la eradicarea srciei globale. Este primul an European special dedicat afacerilor externe.La nivel mondial, 2015 este un an cheie pentru domeniul dezvoltrii. Este termenul limit pentru ndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale mileniului i anul n care se vor stabili obiectivele post-2015 de eradicare a srciei i dezvoltare sustenabil n cadrul Adunrii Generale a ONU din septembrie.

  AED2015 n Romnia

  MAE este coordonatorul naional al AED2015 n Romnia. n acest context, MAE a nominalizat Programul Naiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) ca partener de implementare a unui plan de lucru special dedicat comunicrii privind dezvoltarea internaional n Romnia. n cadrul AED2015, MAE mpreun cu PNUD pregtesc o serie de activiti de comunicare avnd ca scop familiarizarea publicului romnesc cu domeniul dezvoltrii internaionale. Mai exact, pn la finalul anului 2015, planul naional de lucru al Romniei n cadrul Anului European pentru Dezvoltare i propune:Informarea cetenilor romni privind contribuia Romniei ca membru al Uniunii Europene la dezvoltarea global;

  Creterea spiritului de responsabilitate global al cetenilor romni privind locuitorii rilor n curs de dezvoltare i ncurajarea dezbaterilor privind dezvoltarea internaional;Dezvoltarea oportunitilor de implicare n activiti de dezvoltare global pentru cetenii romni.

  AED2015 va aduce mpreun tineri, factori de decizie, societatea civil, sectorul privat, instituiile academice i publicul larg, pentru a stabili mpreun obiective de dezvoltare comune. AED2015 va crea o serie de oportunii de implicare a publicul larg n proiecte culturale, sportive i educaionale ce vor avea la baz tematici de dezvoltare.

  Campania ta de comunicare n cadrul AED2015

  Ne ncnt c vrei s te alturi demersurilor noastre pe parcursul anului 2015. n luna martie vom lansa un call de proiecte special dedicat campaniilor de comunicare pentru AED2015, finanat de MAE i Comisia European. Call-ul se adreseaz organizaiilor neguvernamentale, instituiilor de nvmnt, asociaiilor media. Te ncurajm s propui proiecte inovatoare, care s mbine dezvoltarea internaional cu domenii precum arta, sportul, sau educaia i care s permit folosirea metodelor alternative de comunicare, ca social media, blogging, storytelling.

  S facem mpreun din 2015 un an care conteaz!

 • Anul European pentru Dezvoltare n Romnia

  Campania ta de comunicare n cadrul AED2015

  Ne ncnt c vrei s te alturi demersurilor noastre pe parcursul anului 2015. n luna martie vom lansa un call de proiecte special dedicat campaniilor de comunicare pentru AED2015, finanat de MAE i Comisia European. Call-ul se adreseaz organizaiilor neguvernamentale, instituiilor de nvmnt, asociaiilor media. Te ncurajm s propui proiecte inovatoare, care s mbine dezvoltarea internaional cu domenii precum arta, sportul, sau educaia i care s permit folosirea metodelor alternative de comunicare, ca social media, blogging, storytelling.

  S facem mpreun din 2015 un an care conteaz!

 • Ioana este fotojurnalist independent, axat pe documentarea de teme sociale, proteste i efectele conflictelor armate. Colaboreaz, printre alii, cu Al Jazeera English, Vice, Radio France Internationale i Profil. A fost selectat ca parte a unui grup de 10 fotografi la Noor Masterclass in Documentary Photography i a fost premiat la Superscrieri, categoria fotojurnalism. A realizat proiecte fotojurnalistice n Iordania, Etiopia, Palestina, Ucraina i Turcia.

  http://ioanamoldovan.com/

  Notes

 • Notes

 • Notes

 • Notes

 • Pentru mai multe informaii, urmrete-ne la: www.aod.ro sau la: facebook (search: RoAid)

  Acest eveniment face parte din planul naional de lucru al Romniei pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 i este finanat de Ministerul Afacerilor Externe al Romniei i Comisia European.

  Designed by Ctlin Dinu

 • Acum e rndul tu s-i spui povestea. Scrie n chenarul de mai sus un mesaj care s exprime care este cel mai important lucru pentru tine n Anul European pentru Dezvoltare. Mergi n colul foto i f o poz pentru a mprti cu ceilali prerea ta.