Prezentare sistem nervos

Click here to load reader

 • date post

  04-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  305
 • download

  6

Embed Size (px)

Transcript of Prezentare sistem nervos

Sistemul nervos periferic este parteasistemului nervos format din neuronii i nervii din afara SNC. Acetia se g sesc n membre (de exemplu, n mn i picioare) i organe (de exemplu stomac, inim etc.). SNP nu este protejat de oase sau de o barier pentru snge (faa de creier care este protejat de bariera hematoencefalic ), i poate fi uor lezat mecanic sau chimic.

Cerebelul este parteaprincipal a sistemului nervos i se ocup cu prelucrarea informaiei venit de la receptori (de exemplu, receptori vizuali, tactili, de durere etc.) i generarea de r spunuri. SNC este format din encefal i m duva spin rii. Aceste dou componente sunt protejate de cutia craniana i, respectiv, de coloana vertebral .

Sistemul nervos parasimpatic faceparte din sistemul nervos vegetativ mpreuna cu sistemul nervos simpatic. Se mai numete si sistemul nervos pentru odihn i digestie. Se poate spune, ntr-un mod foarte simplificat, c sistemul nervos parasimpatic funcioneaz invers fa de sistemul simpatic. Totui, n unele esuturi funcioneaz mai degraba mpreuna.

Sistemul nervos somatic, care este asociat cucontrolul voluntar al mic rilor prin aciunea muchilor scheletici, ct i recepia stimulilor externi (n cazul stimulilor termici, stimulilor mecanici etc.). Sistemul nervos somatic este format din fibre aferente, care duc informaiile de la surse externe spre SNC, i fibre eferente, care duc impulsurile nervoase de la SNC la muchi.

sistem nervos autonom, el este complementar sistemului nervos somatic si regleaza indeosebi respiratia, digestia, excretiile, circulatia (bataile cardiace, presiunea arteriala). Aceste celule depind de centrii reglatori situati in maduva spinarii, trunchiul cerebral si creier, care primesc informatiile, pe caile senzoriale, provenind de la fiecare organ. Sistemul nervos vegetativ este impartit in sistem nervos parasimpatic, ale carui activitati se echilibreaza astfel incat sa coordoneze activitatea tuturor viscerelor

Sistem nervos vegetativ - Denumit inca si

Coloana vertebralasegmentul axial al scheletului trunchiului- este alcatuita din 33-34 vertebre. Vertebrele sunt dispuse metameric- una deasupra alteia- si sunt impartite , dupa regiunile carora le apartin, in vertebre: cervicale(7), toracale(12), lombare(5), sacrale(5) si coccigiene(4 sau 5).

M duva spin rii

face parte din Sistemul nervos central al vertebratelor, fiind protejat de canalul vertebral, legat de gt, trunchi i extremit ile corpului prin intermediul nervilor spinali, fiind nvelit la fel ca i creierul ntr-o membran . M duva spin rii are doua funcii principale.n primul rnd,ea acioneaz ca un sistem de conducere in ambele sensuri ntre creier i sistemul nervos periferic

este alcatuit din totalitatea elementelor anatomice, organizate identic la indivizii aceleiasi specii, care participa la un act reflex. Cel mai simplu act reflex este constituit dintr-un receptor, care, uneori, ca in cazul receptorilor pentru durere denumiti nocireceptori, poate fi chiar extremitatea fibrei neuronului senzitiv. Acesta face sinapsa cu corpul unui neuron efector, al carui axon se termina in organul efector.

Arcul reflex

Reflexul rotulian,extensia gambei fata de coapsa, la intinderea" "muschiului extensor al gambei, muschiul quadriceps, este un reflex cu o singura sinapsa, facind parte din grupa reflexelor miotatice: contractia muschiului la intinderea fibrelor sale. Majoritatea reflexelor sint polisinaptice.

Reflexul in conceptcibernetic. in limbaj cibernetic, cele mai simple acte reflexe sint sisteme de comanda lineara, fara retroactiune.