Prezentare Imobilizari Financiare

download Prezentare Imobilizari Financiare

of 12

 • date post

  20-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  200
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Prezentare Imobilizari Financiare

Grup colar Mreti Profil: servicii Specializarea: Tehnician n activiti economice

Certificarea competenelor profesionale -NIVEL 3-

ndrumtor prof. Bulai Angelica

Elev Cozariciuc Paula

ArgumentActivele imobilizate sunt active generatoare de beneficii i deinute pe o perioad mai mare de un an. Beneficiile economice viitoare reprezint potenialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de trezorerie sau de echivalente de trezorerie ctre entitate. Potenialul poate fi unul productiv, fiind parte a activitilor de exploatare ale entitii. Activele imobilizate se clasific n : Imobilizri necorporale Imobilizri corporale Imobilizri financiare n lucrarea de fa voi prezenta ultima categorie de active imobilizate, i anume imobilizrile financiare. Imobilizrile financiare reprezint plasamente ale capitalului sau ale altor resurse pe timp ndelungat in titluri de valoare sau creane. Ele mai poarta numele de investiii financiare pe termen lung sau instrumente financiare (termenul este agreat si de ctre normele internaionale de contabilitate). Imobilizrile financiare cuprind aciunile deinute la entitile afiliate, mprumuturile acordate entitilor afiliate, interesele de participare, mprumuturile acordate entitilor de care compania este legat n virtutea intereselor de participare, alte investiii deinute ca imobilizri, alte mprumuturi. n conturile de creane reprezentnd mprumuturi acordate se nregistreaz sumele acordate terilor n baza unor contracte pentru care entitatea percepe dobnzi. La alte mprumuturi acordate se cuprind garaniile, depozitele i cauiunile depuse de entitate la teri. Entitile care au evideniate n contul de creane imobilizate creanele aferente contractelor de leasing financiar, precum i alte creane imobilizate cu scadena mai mare de un an, vor prezenta n bilan, la imobilizri financiare, numai partea cu scadena mai mare de 12 luni, diferena urmnd a fi reflectat la creane.

1. Noiuni introductiveImobilizrile financiare reprezint plasamente ale capitalului sau ale altor resurse pe timp ndelungat n titluri de valoare sau creane. Ele mai poart numele de investiii financiare pe termen lung sau instrumente financiare. Imobilizrile financiare cuprind: - aciunile deinute la entitile afiliate - mprumuturile acordate entitilor afiliate - interesele de participare - mprumuturile acordate entitilor de care compania este legat n virtutea intereselor de participare - investiii deinute ca imobilizri i alte mprumuturi.

Definitorie, n cazul ncadrrii n categoria imobilizrilor financiare a unei investiii financiare, este durata.

Entitile afiliate sunt societile comerciale care fac parte din cadrul unui grup. Titlurile de participare reprezint drepturi deinute n capitalul altei societi comerciale. Interesele de participare sunt deinute pe termen lung n scopul garantrii contribuiei la activitile persoanei juridice respective. Ele cuprind investiii n ntreprinderi asociate i investiii strategice. Alte titluri imobilizate cuprind o serie de nscrisuri care dovedesc drepturi de proprietate convertibile n bani sau utilizate pentru stingerea unor datorii. Ele se regsesc n patrimoniu, ca urmare a achiziionrii sau a aportului asociailor la capitalul social (orice titlu de credit).

n cazul imobilizrilor financiare, constituie obiecte de eviden fiecare categorie de titluri i creane imobilizate strict delimitate dup valoarea de intrare n patrimoniu (pre de cumprare), data achiziiei, emitentul titlurilor.

2. Evaluarea imobilizrilor financiaren evaluarea titlurilor imobilizate trebuie s se in cont de: Valoarea de intrare este reprezentat de preul de cumprare sau valoarea determinat prin contractul de achiziie referitor la titlurile imobilizate. Cheltuielile accesorii legate de achiziionarea titlurilor se nregistreaz direct n cheltuielile de exploatare sau financiare ale exerciiului. Valoarea de inventar este valoarea actual sau de utilitate a fiecrei categorii de aciuni deinute la entitile afiliate, de interese de participare sau de alte titluri imobilizate. La inventar, evaluarea aciunilor deinute la entitile afiliate, cotate sau necotate, se face la valoarea lor de utilitate numit valoare just. Valoarea just este preul pe care un ef de ntreprindere prudent i avizat accept s-l plteasc pentru a obine participaia n societatea eminent. Valoarea bilanier atunci cnd valoarea de inventar a imobilizrilor financiare este mai mic dect valoarea de intrare, avnd n vedere natura reversibil a deprecierii, se procedeaz la constituirea de ajustri pentru pierderea de valoare, contabilizate distinct. Un activ financiar este considerat depreciat n cazul n care valoarea sa de nregistrare este mai mare dect valoarea recuperabil estimat a acestuia.

Valoarea pierderii trebuie inclus n profitul/pierderea net aferente perioadei prin recunoaterea cheltuielii cu ajustrile pentru pierderi de valoare. Valoarea contabil a oricrei imobilizri financiare ce nu este nregistrata la valoarea just, ntruct valoarea just a acestuia nu poate fi evaluat credibil, trebuie revizuit, pentru a avea indicii privind deprecierea, la fiecare dat de elaborare a bilanului, n baza unei analize a intrrilor nete de numerar preconizate.n bilanul contabil, imobilizrile financiare, ca de altfel toate activele, sunt nscrise la valoarea net contabil.

3. Contabilitatea imobilizrilor financiareImobilizrile financiare se pot grupa astfel:a. Titlurile de participare sunt drepturile sub form de aciuni sau titluri deinute pe termen lung n capitalul altei societi comerciale, n scopul obinerii de avantaje economice prin veniturile financiare ncasate i prin controlul exercitat asupra societii respective. b. Creanele imobilizate sunt reprezentate de : Creane legate de participaii - mprumuturi acordate unitilor de la care s-a achiziionat titluri sau interese de participare, sub form de ajutoare financiare, mprumuturi acordate pe termen lung care sunt sume de bani acordate terilor pe baza unor contracte de mprumut, pentru obinerea de dobnzi, Dobnzi aferente creanelor imobilizate.

Contabilitatea imobilizrilor financiare se realizeaz cu ajutorul conturilor din grupa 26 Imobilizri financiare Pentru a vedea conturile d click

4. Studiu de caz1. Se achizitioneaza actiuni de la entitati din cadrul grupului in valoare de 10.000 lei. Pentru acestea se platesc in momentul achizitiei, 8.000 lei prin virament bancar. Pentru diferenta plata se face in 10 zile, in numerar. Inregistrarea achizitiei si plata initiala prin ordin de plata: 10.000 261 = Actiuni detinute la entitatile afiliate %

5121 8.000 Conturi curente la banci in lei 2691 2.000 Varsaminte de efectuat privind actiunile detinute la entitatile afiliate Plata ulterioara, in numerar, a sumei ramase: 2691 = 5311 2.000 Varsaminte de efectuat Casa in lei privind actiunile detinute la entitatile afiliate 2. Se obtin actiuni prin cedarea catre entitatile afiliate de active ca aport in capitalul social al acestora, astfel: cladire in valoare de 100.000 lei, amortizata in proportie de 30%; un echipament tehnologic nou in valoare de 5.000 lei; marfuri in valoare de 3.000 lei. % = 212 Constructii 100.000 70.000 261 Actiuni detinute la entitatile afiliate 30.000 2812 Amortizarea constructiilor 8.000 261 Actiuni detinute la = % entitatile afiliate 2131 Echipamente tehnologice 5.000 371 Marfuri 3.000 Pentru entitatea care primeste aceste active, ele vor reprezenta aport in numerar la capitalul social. Ca urmare, intrarea activelor se va inregistra prin diminuarea creantelor inregistrate in 456 Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul

3. La constituirea societatii comerciale, unul dintre actionari aduce, in contul capitalului subscris, actiuni la o entitate din cadrul grupului in valoare de 100.000 lei. Subscrierea capitalului social: 100.000 456 Decontari cu actionarii/asociatii = 1011 Capital social 100.000 privind capitalul subscris nevarsat Varsarea capitalului social subscris sub forma actiunilor: 100.000 261 Actiuni detinute la = 456 Decontari cu actionarii/ 100 .000 entitatile afiliate asociatii privind capitalul si concomitent, se inregistreaza transformarea capitalului social subscris nevarsat in capital subscris varsat: 100.000 1011 Capital social subscris = 1012 Capital social nevarsat subscris varsat 100.000

O operatie care priveste imobilizarile financiare, desi nu influenteaza soldul acestor conturi, este constatarea pierderilor de valoare. 4. Cu ocazia inventarului, se constata o diminuare a valorii titlurilor detinute la entitatile afiliate cu 1.000 lei. Din aceasta cauza la sfarsitul exercitiului financiar se influenteaza rezultatul exercitiului cu aceasta pierdere de valoare, astfel:

1.000 6863 = Cheltuieli financiare privind ajustarile pentru pierderea de valoare a imobilizarilor financiare

2961 1.000 Ajustari pentru pierderea de valoare a actiunilor detinute la entitatile afiliate

5. Se cedeaz o parte din aciunile deinute, la o entitate afiliata. Valoarea de intrare a aciunilor este de 100.000 lei, iar preul de vnzare este de 98.000 lei. Aceste titluri au ataate ajustri pentru deprecieri in valoare de 1.000 lei. nregistrarea ieirii din patrimoniu a aciunilor vndute: 100.000 6641 Cheltuieli privind = 261 Aciuni deinute 100.000 imobilizrile financiare cedate la entitile afiliate nregistrarea anularii ajustrii pentru pierderea de valoare aferent imobilizrii cedate: 1.000 2961 Ajustri pentru = 7863 Venituri financiare din 1.000 pierderea de valoare a aciunilor ajustri pentru pierderea de valoare a deinute la entitile afiliate imobilizrilor financiare nregistrarea veniturilor din vnzarea aciunilor: 98.000 461 Debitori diveri = 7641 Venituri din imobilizri 98.000 financiare cedate Se observa ca in cazul imobilizrilor financiare, la vnzarea acestora se nregistreaz: cheltuieli la nivelul valorii de intrare (costul de achiziie) si venituri la nivelul preului de vnzare. Rezultatul operaiei din vnzare