prezentare Economie internationala

Click here to load reader

 • date post

  26-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  13
 • download

  2

Embed Size (px)

description

suport de cursu economie internationala 2015

Transcript of prezentare Economie internationala

Denumirea cursului:

Economie internaionalCoordonator:

Confereniar univ. dr.

Dobre ClaudiaNota final

40% - referate

60% - grile

+1 punct teste seminarii

Bibliografie

Suportul de curs n format electronic

Dobre I. Claudia, Comer internaional, ediie revizuit, Ed. Universitaria, Craiova i Ed. Prouniversitaria Bucureti, 2013 Dobre I. Claudia, Strategii de cooperare internaional, Editura Ex Ponto Constanta

Diferene ntre filial / sucursal1. Filiala este o societate independenta, cu personalitate juridica proprie fata de societatea-mama sub al carei control se afla; sucursala nu este o entitate cu personalitate juridica proprie (adica nu actioneaza in mod autonom si nu are o existenta de sine statatoare), ci face parte din structura organica a societatii-mama si este dependenta din punct de vedere economic de aceasta.

2. Filiala are un patrimoniu propriu, in timp ce sucursala are doar cateva bunuri necesare desfasurarii activitatii ce i-au fost alocate de societatea-mama

3. Filiala se inregistreaza la Registrul Comertului cu un capital social minim prevazut de lege pentru forma de societate sub care e constituita (ex. S.R.L., S.A.); sucursala se inregistreaza si ea la Registrul Comertului, insa nu trebuie sa aiba un capital social minim, ea beneficiind doar de acel patrimoniu (masa de bunuri) care ii este atribuit de societatea-mama

4. Obiectul de activitate al filialei poate fi distinct de cel al societatii-mama deoarece din punct de vedere juridic, filiala unei societati este o societate distincta fata de respectiva societate; in schimb, sucursala poate avea in obiectul de activitate si, deci, poate desfasura doar activitati pe care le are si societatea-mama in propriul obiect de activitate

5. Filiala este supusa legii statului unde isi are sediul social deoarece este o societate independenta, de sine statatoare, spre deosebire de sucursala care este supusa legii nationale a societatii-mama care a infiintat-o si este identificata prin raportare la sediul social al acesteia

6. Filiala actioneaza in nume propriu in relatiile cu tertii, in timp ce sucursala actioneaza doar in numele sau pe seama societatii-mama

Stadiile dezvoltrii afacerilor internaionale ale firmeiGrad de control managerial

Timp

Intreprindere localntreprindere global

Argumente teoretice cu privire la beneficiile

cooperrii economice internaionale

Avantajul concurenial - Cooperarea internaional permite ca resursele s fie alocate mai eficient ntre ri, astfel nct fiecare ar s furnizeze acele bunuri sau servicii n care deine un avantaj concurenial. Economiile de scar o pia naional poate fi n unele cazuri prea ngust pentru atingerea unui nivel al produciei eficiente. Astfel, cooperarea economic internaional poate permite obinerea beneficiilor produciei la scar mare.

Intensificarea schimburilor intra-regionale acordurile regionale de cooperare au determinat o cretere a schimburilor intra-regionale.

Dislocarea se ateapt s creasc acele sectoare din economie care dein avantaje concureniale, iar altele vor intra n declin. Mai mult, pe termen lung pot apare i efecte asupra distribuiei venitului n interiorul unei ri. Astfel, n timp ce ctigurile anumitor factori de producii vor crete, alii vor scdea.

Intensificarea concurenei pe piaa internaional o implicaie clar a raionalizrii care rezult din creterea economiilor de scar este reducerea numrului de firme ntr-o industrie. Dei la nivel global numrul firmelor dintr-o industrie devine mai mic ca rezultat al liberalizrii schimburilor, poate exista un grad mai ridicat de concuren ntr-o ar, deoarece firmele naionale se confrunt cu concureni internaionali, care vor disciplina comportamentul pe pia al firmelor.

Accelerarea creterii economice - exist studii asupra schimbului internaional de cunotine prin intermediul cooperrii, care determin accelerarea creterii economice. Expunerea la firmele rivale pe pia foreaz firmele s imite sau s inoveze, inducnd o cretere economic mai mare.

Strategia de cooperare delimitarea conceptului

Strategia de cooperare este o strategie prin care firmele lucreaz mpreun pentru a obine obiective comune. Cooperarea cu alte firme este o strategie care creeaz valoare pentru consumatori i stabilete o poziie favorabil fa de concuren. Dei cooperarea ntre firme poate lua forme diferite, studiile ntreprinse au relatat faptul c cele mai multe forme de cooperare implic tehnologia.

Strategiile globale sunt foarte bine prefigurate de ctre preedintele corporaiei japoneze Sony care a afirmat c cea mai bun cale de a deveni globali ar fi aceea de a deveni locali peste tot, n acelai timp", iar acest lucru, n condiiile dezvoltrii actuale, nu poate fi realizat dect prin cooperarea ntre firme.

Teoria jocurilor (Game Theory)

Teoria jocurilor este un studiu matematic al jocurilor i strategiilor, care are ca scop s determine, plecnd de la un set dat de reguli, cea mai bun strategie de urmat de ctre fiecare juctor pentru obinerea celui mai bun rezultat.

Analiza iniial a teoriei jocurilor a fost realizat de ctre John von Neumann i Oscar Morgenstern n 1944 n Teoria jocurilor i comportamentul economic. Mai trziu aceast teorie a fost dezvoltat de John Nash.

Astzi, teoria jocurilor este unul dintre cele mai active domenii ale teoriei economice. Importana sa a fost recunoscut n 1994, ca urmare a ctigrii premiului Nobel pentru economie de ctre John Nash, John Harsany i Richard Selten, pentru contribuia acestora la dezvoltarea analizei economice.

In teoria jocului se fac urmtoarele prezumii:

fiecare juctor (cel care ia deciziile) are posibilitatea s aleag ntre dou sau mai multe strategii (numite jocuri);

fiecare combinaie de strategie aleas de ctre juctori conduce ctre o anumit stare final (ctig, pierdere) care nseamn finalul jocului;

exist o rsplat pentru fiecare juctor n finalul jocului;

fiecare juctor are informaii perfecte cu privire la strategie i la oportunitile acesteia, adic cunoate regulile jocului precum i rsplat primit de toi juctorii;

toate deciziile luate sunt raionale.

In anul 1950, n timp ce se adresa studenilor filosofi de la universitatea Stanford, porf. Albert Tucker a creat dilema prizonierilor pentru a ilustra dificultatea de analizare.

Exemplul dat de Tucker ncepe cu o mic poveste: doi prizonieri, Bob i Al, sunt capturai i sunt nchii n celule separate. Fiecare trebuie s aleag ntre a mrturisi sau nu. Dac nici unul dintre ei nu mrturisete atunci amndoi vor sta nchii pentru un an. Dac fiecare mrturisete i l implic i pe cellalt, amndoi vor merge la pucrie 10 ani. Totui, dac unul confeseaz iar cellalt nu, primul care a colaborat cu poliia este eliberat, iar al doilea va primi 20 de ani de nchisoare.

Strategiile n acest caz sunt: s mrturiseasc sau nu, iar rezultatele acestor strategii sunt anii de nchisoare. Putem exprima totul mai compact ntr-un tabel, care a devenit standard n teoria jocurilor:

Deci cum se rezolv acest joc? Ce strategii sunt raionale dac cei doi doresc s minimizeze timpul petrecut n nchisoare?

Raionamentul lui Al va fi urmtorul: s presupun c Bob mrturisete. Dac recunosc i eu primesc 10 de ani, dac nu 20 ani, deci n acest caz este mai bine s mrturisesc. Pe de alt parte, dac Bob nu mrturisete i nici eu primesc 1 an, ns dac mrturisesc scap de nchisoare. Si n acest caz este mai bine pentru mine s mrturisesc. De aceea voi mrturisi.

Bob va gndi n acelai mod astfel nct amndoi vor mrturisi i vor merge n nchisoare pentru 10 ani. ns, dac ei ar fi acionat iraional i ar fi tcut, ar fi primit fiecare numai 1 an.

Acest remarcabil rezultat aciunea individual raional duce la un rezultat mai ru dect se poate obine a determinat impactul puternic asupra tiinelor sociale i apariia unei vaste literaturi n diferite domenii printre care i n economie: teoria jocurilor.

Tipuri de cooperri ntre firme

Contractarea serviciilor (outsourcing)

contractual

Licenierea (aliane non-equity)

Corpoducia i subproducia

Achiziionarea parial fr control Alianecolaborativ

Societile mixte

Achiziii i fuziuni Creterea

gradului de

integrareOutsourcing

Outsourcing-ul constituie de fapt o strategie prin care o organizaie ncredineaz funcionaliti majore unor furnizori externi, specializai n anumite servicii.

De exemplu, firmele pot externaliza:

serviciile contabile vnzrile i distribuia, IT-ul

management-ul resurselor umane.

Cauzele apariiei i extinderii

cea mai convenabil soluie pentru o companie interesat s devin mai eficient prin reducerea costurilor i accesul la tehnologii de ultim or, fr cheltuirea de fonduri nsemnate pentru cercetare i dezvoltare. cea mai simpl soluie pentru problema deficitului de specialiti cu care se confrunt rile occidentale.

Motivaiile pentru a apela la outsourcing

Costuri reduse de exploatare Se mbuntete focusul companiei

Se ctig acces la capabiliti

Resurse interne disponibile pentru alte scopuri

mprirea riscurilor

Imbuntirea produciei i eliminarea ntrzierilor

Reducerea sau chiar eliminarea necesitilor de stocare Un moral mai ridicat al angajailor Studiu de caz outsourcing Stefanini ADC Romania

Fondat n anul 1998 sub numele de Akela, din anul 2010, firma face parte din marele concern Stefanini IT Solution (inclus n clasamentul mondial The 2013 Global Outsourcing 100 realizat de ctre The International Association of Outsourcing Professionals IAOP). Printre se