Presentation Diana

download Presentation Diana

of 22

 • date post

  06-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  1

Embed Size (px)

description

prezentare ppt taxe

Transcript of Presentation Diana

PowerPoint Presentation

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVAFACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

SPECIALIZAREA SFCCF

IMPOZITE SI TAXE LOCALE

Absolvent: SMEU DIANA-ADNANAIORDACHE ANA MARIAFIRAN ALEXANDRU

2015IMPOZITE SI TAXE LOCALE

Impozitul este cea mai importanta si totodata cea mai veche resursa financiara, originile sale fiind legate de existenta statului si a banilor.

Impozitele si taxele locale reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia colectivitatilor locale in vederea acoperiri cheltuielilor publice.

Taxele locale sunt prevazute in sume fixe sau in cote procentuale

IMPOZITUL PE CLADIRI

Impozitul pe cladiri este anual si se datoreaza de catre contribuabili pentru cladirile aflate in proprietatea lor, indiferent de locul in care sunt situate si de destinatia acestora.

IMPOZITUL PE CLADIRIDATORAT DE PERSOANELE FIZICE

In cazul persoanelor fizice, se determina prin aplicarea cotei de impozitare la valoarea impozabila a cladirii.Cota de impozitare este diferentiala in functie de locul in care se afla situata cladirea: - 0,2% in mediul urban - 0,1% in mediul rural

In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri, in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele, care atesta calitatea de proprietar.

Impozitul pe cladiri datorat de persoanele fizice se stabileste pe baza datelor extrase din actele care atesta dreptul de proprietate.

Contribuabilii sunt obligati sa depuna declaratiile de impunere pentru stabilirea impozitului pe cladiri la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale pe a caror raza administrativ-teritoriala se afla cladirile, in termen de 30 de zile de la data dobandirii acestora.

IMPOZITUL PE CLADIRI DATORAT DE PERSOANELE JURIDICE

Pentru contribuabilii perosoane juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza la fel pentru persoanele

Fizice, dar cota impozitului este stabilita de catre consiliile locale, intre 0,25% si 1,5% inclusiv si se aplica asupra valorii de inventar a cladirii inscrisa in evidenta contabila a contribuabilului.

Valoarea de inventar inscrisa in evidenta contabila reprezinta valoarea de intrare a cladirilor in patrimoniu si care poate fi, dupa caz:

Costul de achizitie pentru cladirile procurate cu titlu oneros;

b) Costul de productie pentru cladirile construite de unitatea patrimoniala;Valoarea actuala, estimata la inscrierea lor in activ, tinandu-se seama de valoarea cladirilor cu caracteristici tehnice si economice similare si apropiate pentru cladirile obtinute cu titlu gratuit;

Valoarea de aport de utilitate acceptata de parti pentru cladirile intrate in patrimoniu cu ocazia asocierii/fuziunii, conform statutelor si contractelor, determinata prin expertiza potrivit legii;

Valoarea rezultata in urma reevaluarii pentru cladirile reevaluate in baza unei dispozitii legale.

Pentru cladirile dobandite in cursul anului, impozitul pe cladiri se datoreaza de la data de intai a lunii urmatoare celei in care aceasta a fost dobandita si pana la sfarsitul anului si se repartizeaza la termenele de plata ramase, iar ratele scadente sunt in functie de ratele trimestriale determinate pentru impozitul anual, proportional cu numarul de luni pentru care se datoreaza impozitul pe cladiri.IMPOZITUL SI TAXA PE TEREN

Orice persoana fizica sau juridica, care detine in proprietate teren situat in Romania, datoreaza pentru acesta un impozit pe teren anual.Incadrarea terenului se face dupa cum urmeaza:In intravilan:Pe ranguri de localitati, identificate cu cifrele romane: 0,I, II, III, IV si V;Pe zone, identificate prin literele: A, B, C si D;Pe categorii de folosinta.

b) In extravilan:Pe zone, identificate: identificate prin literele: A, B, C, si D;Pe categorii de folosinta.

Atunci cand in timpul anului o persoana transfera dreptul de proprietate asupra unui teren, persoana inceteaza a mai datora impozit pe teren incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuat transferul dreptului de proprietate.

In cazul in care terenul este concesionat sau inchiriat, datorarea redeventei sau a chiriei, stabilite conform prevederilor legale, nu exonereaza datorarea taxei pe teren.TAXA ASUPRA MIJLOACELOR DE TRANSPORT

Contribuabilii, persoane fizice i juridice, care dein n proprietate mijloace de transport care trebuie nmatriculate n Romnia, datoreaz o tax anual asupra mijloacelor de transport.

Prin masa total maxim autorizat se nelege masa total a vehiculului ncrcat, declarat admisibil cu prilejul autorizrii de ctre autoritatea competent. Numrul axelor i masa total maxim autorizat avute n vedere la calcularea taxei sunt cele nscrise n cartea de identitate a autovehiculului.

Capacitatea cilindric a motorului pentru autovehiculele cu traciune mecanic i masa total maxim autorizat pentru rulote se dovedesc cu factura de cumprare sau cu alte documente legale din care s rezulte acestea.

Pentru nregistrarea mijloacelor de transport n evidenele compartimentelor de specialitate ale autoritilor administraiei publice locale, contribuabilii, persoane fizice i juridice, care dein n proprietate un mijloc de transport, au obligaia de a depune o declaraie de impunere, n termen de 30 de zile de la dobndire

Mijloacele de transport scoase din funciune corespund mijloacelor de transport cu grad avansat de uzur fizic, deteriorate sau care au piese lips i devin astfel improprii ndeplinirii funciunilor pentru care au fost create, cazuri n care scderea de la taxa asupra mijloacelor de transport se face prin prezentarea unor documente din care s reias c mijlocul de transport respectiv sau piesele rezultate din dezmembrarea acestuia au fost predate ctre comercianii care au ca obiect de activitate colectarea i valorificarea materialelor refolosibile.

Compartimentul de specialitate al autoritii administraiei publice locale unde a fost nregistrat vechiul proprietar, va proceda la scderea taxei i va comunica, n termen de 15 zile, la compartimentul de specialitate al autoritii publice locale n a crui raz administrativ teritorial i are adresa noul proprietar, numele i adresa de domiciliu, sediu sau punct de lucru - dup caz, ale acestuia, precum i data de la care s-a acordat scderea taxei din sarcina vechiului proprietar.

Atunci cnd proprietarul, persoan juridic strin, ncheie contracte de leasing cu persoane juridice sau fizice din Romnia, acestea din urm, n calitate de beneficiari care folosesc mijloacele de transport respective, nu pot solicita nmatricularea mijloacelor de transport n Romnia fr s le nscrie n evidenele compartimentelor de specialitate ale autoritilor. administraiei publice locale i, respectiv, s achite taxa pentru acestea.

TAXA PENTRU ELIBERAREA CERTIFICATELOR, AVIZELOR I AUTORIZAIILOR

Pentru a obine un certificat, un aviz sau o autorizaie, orice persoan, fizic sau juridic, conform Ordonanei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele i taxele locale, trebuie s plteasc o tax la compartimentul de specialitate al autoritii administraiei publice locale, nainte de a i se elibera certificatul, avizul sau autorizaia necesar.

Taxa pentru viza anual a autorizaiilor de funcionare se datoreaz numai de ctre acei contribuabili care la data de 01 ianuarie a anului n curs sunt beneficiarii unei astfel de autorizaii, iar compartimentele de specialitate ale autoritii administraiei publice locale au obligaia s procedeze la debitarea acestor taxe cu aceast dat.

TAXA PENTRU FOLOSIREA MIJLOACELOR DE RECLAM IPUBLICITATE

Prezentarea n Codul Fiscal, respectiv Legea nr. 571/2003, publicat n Monitorul Oficial al Romniei partea I nr. 927/ 23 decembrie 2003, prevede pentru acest tip de tax:A - taxa pentru serviciile de reclam i publicitate;B - taxa pentru afiaj n scop de reclam i publicitate.

TAXA PENTRU SERVICIILE DE RECLAM I PUBLICITATE

Orice persoan care beneficiaz de servicii de reclam i publicitate n Romnia, n baza unui contract sau a unui alt fel de nelegere ncheiar cu alt persoan, datoreaz plata unei taxe pentru servicii de reclam i publicitate, excepie fiind pentru serviciile de reclam i publicitate realizate prin mijloacele de informare n mas, scrise i audiovizuale.

TAXA PENTRU AFIAJ N SCOP DE RECLAM I PUBLICITATE

Fiind calculat pentru o perioad de un an, aceast tax pentru afiaj n scop de reclam i publicitate se recalculeaz pentru a reflecta numrul de luni sau fraciunea din lun dintr-un an calendaristic n care se menine acel afiaj n scop de reclam i publicitate i pentru care s-a perceput taxa.

IMPOZITUL PE SPECTACOLE

Impozitul pe spectacole se pltete la bugetul local al unitii administrativ-teritoriale n raza creia are loc manifestarea artistic, competiia sportiv sau alt activitate distractiv, cu caracter permanent sau ocazional.Suma primit din vnzarea biletelor de intrare sau a abonamentelor nu cuprinde sumele pltite de organizatorul spectacolului n scopuri caritabile, conform contractului scris intrat n vigoare naintea vnzrii biletelor de intrare sau a abonamentelor

Cuantumul impozitului pe spectacole se stabilete de ctre consiliile locale n a cror raz administrativ-teritorial se desfoar activitile artistice i distractive, n limitele prevzute mai sus, la care se aplic coeficientul de corecie corespunztor, n funcie de rangul localitii.

Pentru determinarea impozitului pe spectacole, n cazul videotecilor i discotecilor, prin incint se nelege spaiul nchis din interiorul unei cldiri, suprafaa teraselor sau