Presentation Diana

of 22 /22
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA SFCCF IMPOZITE SI TAXE LOCALE Absolvent: SMEU DIANA-ADNANA IORDACHE ANA MARIA FIRAN ALEXANDRU 2015

Embed Size (px)

description

prezentare ppt taxe

Transcript of Presentation Diana

PowerPoint Presentation

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVAFACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

SPECIALIZAREA SFCCF

IMPOZITE SI TAXE LOCALE

Absolvent: SMEU DIANA-ADNANAIORDACHE ANA MARIAFIRAN ALEXANDRU

2015IMPOZITE SI TAXE LOCALE

Impozitul este cea mai importanta si totodata cea mai veche resursa financiara, originile sale fiind legate de existenta statului si a banilor.

Impozitele si taxele locale reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia colectivitatilor locale in vederea acoperiri cheltuielilor publice.

Taxele locale sunt prevazute in sume fixe sau in cote procentuale

IMPOZITUL PE CLADIRI

Impozitul pe cladiri este anual si se datoreaza de catre contribuabili pentru cladirile aflate in proprietatea lor, indiferent de locul in care sunt situate si de destinatia acestora.

IMPOZITUL PE CLADIRIDATORAT DE PERSOANELE FIZICE

In cazul persoanelor fizice, se determina prin aplicarea cotei de impozitare la valoarea impozabila a cladirii.Cota de impozitare este diferentiala in functie de locul in care se afla situata cladirea: - 0,2% in mediul urban - 0,1% in mediul rural

In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri, in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele, care atesta calitatea de proprietar.

Impozitul pe cladiri datorat de persoanele fizice se stabileste pe baza datelor extrase din actele care atesta dreptul de proprietate.

Contribuabilii sunt obligati sa depuna declaratiile de impunere pentru stabilirea impozitului pe cladiri la compartimentele de specialitate ale autoritatilor administratiei publice locale pe a caror raza administrativ-teritoriala se afla cladirile, in termen de 30 de zile de la data dobandirii acestora.

IMPOZITUL PE CLADIRI DATORAT DE PERSOANELE JURIDICE

Pentru contribuabilii perosoane juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza la fel pentru persoanele

Fizice, dar cota impozitului este stabilita de catre consiliile locale, intre 0,25% si 1,5% inclusiv si se aplica asupra valorii de inventar a cladirii inscrisa in evidenta contabila a contribuabilului.

Valoarea de inventar inscrisa in evidenta contabila reprezinta valoarea de intrare a cladirilor in patrimoniu si care poate fi, dupa caz:

Costul de achizitie pentru cladirile procurate cu titlu oneros;

b) Costul de productie pentru cladirile construite de unitatea patrimoniala;Valoarea actuala, estimata la inscrierea lor in activ, tinandu-se seama de valoarea cladirilor cu caracteristici tehnice si economice similare si apropiate pentru cladirile obtinute cu titlu gratuit;

Valoarea de aport de utilitate acceptata de parti pentru cladirile intrate in patrimoniu cu ocazia asocierii/fuziunii, conform statutelor si contractelor, determinata prin expertiza potrivit legii;

Valoarea rezultata in urma reevaluarii pentru cladirile reevaluate in baza unei dispozitii legale.

Pentru cladirile dobandite in cursul anului, impozitul pe cladiri se datoreaza de la data de intai a lunii urmatoare celei in care aceasta a fost dobandita si pana la sfarsitul anului si se repartizeaza la termenele de plata ramase, iar ratele scadente sunt in functie de ratele trimestriale determinate pentru impozitul anual, proportional cu numarul de luni pentru care se datoreaza impozitul pe cladiri.IMPOZITUL SI TAXA PE TEREN

Orice persoana fizica sau juridica, care detine in proprietate teren situat in Romania, datoreaza pentru acesta un impozit pe teren anual.Incadrarea terenului se face dupa cum urmeaza:In intravilan:Pe ranguri de localitati, identificate cu cifrele romane: 0,I, II, III, IV si V;Pe zone, identificate prin literele: A, B, C si D;Pe categorii de folosinta.

b) In extravilan:Pe zone, identificate: identificate prin literele: A, B, C, si D;Pe categorii de folosinta.

Atunci cand in timpul anului o persoana transfera dreptul de proprietate asupra unui teren, persoana inceteaza a mai datora impozit pe teren incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care a fost efectuat transferul dreptului de proprietate.

In cazul in care terenul este concesionat sau inchiriat, datorarea redeventei sau a chiriei, stabilite conform prevederilor legale, nu exonereaza datorarea taxei pe teren.TAXA ASUPRA MIJLOACELOR DE TRANSPORT

Contribuabilii, persoane fizice i juridice, care dein n proprietate mijloace de transport care trebuie nmatriculate n Romnia, datoreaz o tax anual asupra mijloacelor de transport.

Prin masa total maxim autorizat se nelege masa total a vehiculului ncrcat, declarat admisibil cu prilejul autorizrii de ctre autoritatea competent. Numrul axelor i masa total maxim autorizat avute n vedere la calcularea taxei sunt cele nscrise n cartea de identitate a autovehiculului.

Capacitatea cilindric a motorului pentru autovehiculele cu traciune mecanic i masa total maxim autorizat pentru rulote se dovedesc cu factura de cumprare sau cu alte documente legale din care s rezulte acestea.

Pentru nregistrarea mijloacelor de transport n evidenele compartimentelor de specialitate ale autoritilor administraiei publice locale, contribuabilii, persoane fizice i juridice, care dein n proprietate un mijloc de transport, au obligaia de a depune o declaraie de impunere, n termen de 30 de zile de la dobndire

Mijloacele de transport scoase din funciune corespund mijloacelor de transport cu grad avansat de uzur fizic, deteriorate sau care au piese lips i devin astfel improprii ndeplinirii funciunilor pentru care au fost create, cazuri n care scderea de la taxa asupra mijloacelor de transport se face prin prezentarea unor documente din care s reias c mijlocul de transport respectiv sau piesele rezultate din dezmembrarea acestuia au fost predate ctre comercianii care au ca obiect de activitate colectarea i valorificarea materialelor refolosibile.

Compartimentul de specialitate al autoritii administraiei publice locale unde a fost nregistrat vechiul proprietar, va proceda la scderea taxei i va comunica, n termen de 15 zile, la compartimentul de specialitate al autoritii publice locale n a crui raz administrativ teritorial i are adresa noul proprietar, numele i adresa de domiciliu, sediu sau punct de lucru - dup caz, ale acestuia, precum i data de la care s-a acordat scderea taxei din sarcina vechiului proprietar.

Atunci cnd proprietarul, persoan juridic strin, ncheie contracte de leasing cu persoane juridice sau fizice din Romnia, acestea din urm, n calitate de beneficiari care folosesc mijloacele de transport respective, nu pot solicita nmatricularea mijloacelor de transport n Romnia fr s le nscrie n evidenele compartimentelor de specialitate ale autoritilor. administraiei publice locale i, respectiv, s achite taxa pentru acestea.

TAXA PENTRU ELIBERAREA CERTIFICATELOR, AVIZELOR I AUTORIZAIILOR

Pentru a obine un certificat, un aviz sau o autorizaie, orice persoan, fizic sau juridic, conform Ordonanei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele i taxele locale, trebuie s plteasc o tax la compartimentul de specialitate al autoritii administraiei publice locale, nainte de a i se elibera certificatul, avizul sau autorizaia necesar.

Taxa pentru viza anual a autorizaiilor de funcionare se datoreaz numai de ctre acei contribuabili care la data de 01 ianuarie a anului n curs sunt beneficiarii unei astfel de autorizaii, iar compartimentele de specialitate ale autoritii administraiei publice locale au obligaia s procedeze la debitarea acestor taxe cu aceast dat.

TAXA PENTRU FOLOSIREA MIJLOACELOR DE RECLAM IPUBLICITATE

Prezentarea n Codul Fiscal, respectiv Legea nr. 571/2003, publicat n Monitorul Oficial al Romniei partea I nr. 927/ 23 decembrie 2003, prevede pentru acest tip de tax:A - taxa pentru serviciile de reclam i publicitate;B - taxa pentru afiaj n scop de reclam i publicitate.

TAXA PENTRU SERVICIILE DE RECLAM I PUBLICITATE

Orice persoan care beneficiaz de servicii de reclam i publicitate n Romnia, n baza unui contract sau a unui alt fel de nelegere ncheiar cu alt persoan, datoreaz plata unei taxe pentru servicii de reclam i publicitate, excepie fiind pentru serviciile de reclam i publicitate realizate prin mijloacele de informare n mas, scrise i audiovizuale.

TAXA PENTRU AFIAJ N SCOP DE RECLAM I PUBLICITATE

Fiind calculat pentru o perioad de un an, aceast tax pentru afiaj n scop de reclam i publicitate se recalculeaz pentru a reflecta numrul de luni sau fraciunea din lun dintr-un an calendaristic n care se menine acel afiaj n scop de reclam i publicitate i pentru care s-a perceput taxa.

IMPOZITUL PE SPECTACOLE

Impozitul pe spectacole se pltete la bugetul local al unitii administrativ-teritoriale n raza creia are loc manifestarea artistic, competiia sportiv sau alt activitate distractiv, cu caracter permanent sau ocazional.Suma primit din vnzarea biletelor de intrare sau a abonamentelor nu cuprinde sumele pltite de organizatorul spectacolului n scopuri caritabile, conform contractului scris intrat n vigoare naintea vnzrii biletelor de intrare sau a abonamentelor

Cuantumul impozitului pe spectacole se stabilete de ctre consiliile locale n a cror raz administrativ-teritorial se desfoar activitile artistice i distractive, n limitele prevzute mai sus, la care se aplic coeficientul de corecie corespunztor, n funcie de rangul localitii.

Pentru determinarea impozitului pe spectacole, n cazul videotecilor i discotecilor, prin incint se nelege spaiul nchis din interiorul unei cldiri, suprafaa teraselor sau suprafaa de teren afectat pentru organizarea acestor activiti artistice i distractive.

Contribuabilul care datoreaz impozitul pe spectacole are obligaia de a depune o declaraie la compartimentul de specialitate al autoriti administraiei publice locale, pn la data stabilit pentru flecare plat a impozitului pe spectacole. Formatul declaraiei se precizeaz n normele elaborate n comun de Ministerul Finanelor Publice i Ministerul Administraiei i Internelor

TAXA HOTELIER

Taxa hotelier se ncaseaz de ctre persoanele juridice prin intermediul crora se realizeaz cazarea, o dat cu luarea n eviden a persoanelor cazate.

Taxa hotelier se datoreaz pentru ntreaga perioad de edere, cu excepia cazului unitilor de cazare amplasate ntr-o staiune turistic, atunci cnd taxa se datoreaz numai pentru o singur noapte, indiferent de perioada real de cazare.

Unitile de cazare au obligaia de a vrsa taxa hotelier la bugetul local, lunar, pn la data de 10 inclusiv a lunii urmtoare celei n care s-a colectat taxa hotelier de la persoanele care au pltit cazarea. De asemenea, au obligaia de a depune lunar o declaraie-decont, care s cuprind sumele ncasate i virate pentru luna de referin, la compartimentul de specialitate al autoritii administraiei publice locale, pn la data stabilit pentru fiecare plat a taxei hoteliere.

TAXE SPECIALE

Pentru funcionarea unor servicii publice locale, create n interesul persoanelor fizice i juridice, consiliile locale, judeene i Consiliul General al municipiului Bucureti, dup caz, pot adopta taxe speciale.

Cuantumul taxelor speciale se stabilete anual, iar veniturile obinute din acestea se utilizeaz integral pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru nfiinarea serviciilor publice locale, precum i pentru finanarea cheltuielilor de ntreinere i funcionare ale acestor servicii.

ALTE TAXE LOCALE

Consiliile locale sau consiliile judeene pot institui urmtoarele taxe locale:

O tax zilnic, de pn la 13 lei pentru utilizarea temporar a locurilor publice i pentru vizitarea muzeelor, a caselor memoriale sau a monumentelor istorice, de arhitectur i arheologie;

O tax zilnic, de pn la 13 lei, pentru deinerea sau utilizarea echipamentelor destinate n scopul obinerii de venit. Taxa se aplic claselor de echipamente precizate de consiliul local;

O tax anual, de pn la 34 lei, pentru vehiculele lente prevzute la anexa nr. 8.

SCUTIRI I FACILITI FISCALE PENTRU PERSOANELE FIZICE

Conform legislaiei n vigoare, impozitul pe cldiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor i autorizaiilor, precum i alte taxe locale, nu se aplic pentru:

veteranii de rzboi;

persoanele fizice prevzute la art. 1 din Decretul - Lege nr. 118/1990 - privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurat la 06 martie 1945, precum i celor deportate n strintate ori constituite n prizonieri, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare.

Pentru persoanele prevzute anterior, scutirea de la plata impozitului pe cldiri se aplic doar pentru cldirile folosite ca domiciliu, iar scutirea de la plata impozitului pe teren se aplic doar terenului aferent cldirii utilizate ca domiciliu. Aceast scutire se aplic ncepnd cu prima zi a lunii urmtoare celei n care persoana respectiv depune documentele justificative n vederea scutirii.

Nu se datoreaz taxa asupra succesiunii, prevzut de Ordonana Guvernului nr. 12/1998 privind taxele de timbru pentru activitatea notarial, republicat i cu modificrile ulterioare, dac procedura succesoral se dezbate n termen de un an de la data decesului autorului bunurilor, ct i pentru cei care solicit dezbaterea succesiunii n termen de un an de la intrarea n vigoare a prezentului act normativ.

SCUTIRI I FACILITI PENTRU PERSOANELE JURIDICE

Beneficiaz de scutire pentru impozitul pe cldiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor i autorizaiilor, precum i pentru alte taxe locale, urmtoarele persoane juridice:

instituiile sau unitile care funcioneaz sub coordonarea Ministerului Educaiei, Cercetrii i Tineretului, cu excepia incintelor folosite pentru activiti economice;

fundaiile testamentare constituite conform legii, cu scopul de a ntreine, dezvolta i ajuta instituii de cultur naional, precum i de a susine aciuni cu caracter umanitar, social i cultural;organizaiile umanitare, care au ca unic activitate ntreinerea i funcionarea cminelor de btrni i a caselor pentru ocrotirea copiilor orfani i ai copiilor strzii.

SCUTIRI I FACILITI STABILITE DE CONSILIILE LOCALE

Scutirea de la plata impozitului pe teren sau o reducere a acestuia, poate fi acordat de Consiliul Local, pentru terenul aferent cldirii folosit ca domiciliu de persoana fizic care datoreaz acest impozit.

Scutirea de la plata impozitelor sau reducerile acestora, acordate de ctre consiliile locale, se aplic ncepnd cu data de nti a lunii urmtoare celei n care persoana ce datoreaz impozitele respective, depune documentele justificative n vederea scutirii sau reducerii.

DISPOZIII ALE CONSILIILOR LOCALE

Consiliile locale i consiliile judeene, conform legislaiei, adopt deciziile cu privire la stabilirea impozitelor i taxelor locale pentru un an calendaristic pn la data de 31 mai inclusiv a anului calendaristic precedent.

Consiliul local sau judeean, dup caz, poate majora anual cu maxim 20% fa de nivelul stabilit, n funcie de condiiile specifice zonei, orice impozit sau tax local.

Autoritile administraiei publice locale au obligaia de a asigura accesul gratuit la informaii privind impozitele i taxele locale.

De asemenea, autoritile publice locale i organele speciale ale acestora , dup caz, sunt responsabile pentru stabilirea , controlul i colectarea impozitelor i taxelor locale, precum i a amenzilor i a penalizrilor aferente.

22