Presentare Ppt Trasaturi Morale

of 9 /9
TRĂSĂTURI MORALE ALE PERSOANEI lectia1 Invatam Ce sunt trasaturile morale ale persoanei Care sunt unele dintre cele mai importante trasaturi morale ale persoanei Care este legatura dintre trasaturile morale si comportamentul persoanelor Observam Retinem Trasaturile morale reprezinta insusiri sufletesti ale unei persoane . Exemple: incredere, curaj, lasitate, respect, bunatate, etc. Trasaturile morale ale persoanei pot fi pozitive sau negative. Exersam Alcatuim ciorchinele trasaturilor morale. Completam fisa de lucru nr. 1 Activitate in echipe Distingem intre trasaturile fizice si cele sufletesti (morale) ale personajelor principale din povestea “Fata babei si fata mosului”. (Tchart) Portofoliu Adauga fisa de lucru 1 la portofoliu. Jurnal Observa zilnic si noteaza in jurnal cateva comportamente ale unor persoane apropiate. Scrie apoi ce trasaturi morale reflecta fiecare comportament/actiune.

Embed Size (px)

Transcript of Presentare Ppt Trasaturi Morale

TRSTURI MORALE ALE PERSOANEIInvatamCe sunt trasaturile morale ale persoanei Care sunt unele dintre cele mai importante trasaturi morale ale persoanei Care este legatura dintre trasaturile morale si comportamentul persoanelor

lectia1 Retinem

Trasaturile morale reprezinta insusiri sufletesti ale unei persoane . Exemple: incredere, curaj, lasitate, respect, bunatate, etc. Trasaturile morale ale persoanei pot fi pozitive sau negative.

Observam

Exersam

Alcatuim ciorchinele trasaturilor morale. Completam fisa de lucru nr. 1

Activitate in echipe

Distingem intre trasaturile fizice si cele sufletesti (morale) ale personajelor principale din povestea Fata babei si fata mosului. (Tchart)

Portofoliu

Adauga fisa de lucru 1 la portofoliu.

Jurnal

Observa zilnic si noteaza in jurnal cateva comportamente ale unor persoane apropiate. Scrie apoi ce trasaturi morale reflecta fiecare comportament/actiune.

Increderea si lipsa de incredereInvatam:

lectia2Retinem ExersamIncrederea este o insusire pretioasa care presupune sinceritate, cinste in relatiile cu ceilalti. Lucram in perechi pentru a raspunde la intrebarile 1, 2 si 3 (manual , pg.19). Impartasim raspunsurile cu toata clasa.

ce este increderea in sine si in altii daca este bine sau nu sa avem incredere in sine si in cei din jur ce putem face pentru a castiga increderea celor din jur si a deveni mai increzatori in noi insine ce alte trasaturi morale sunt legate de incredere sau neincredere

Activitate in echipe Joc de rol

Completam fisa de lucru Incredere vs.neincredere. Fisa nr.1

Dramatizatm povestea populara Mincinosul

Portofoliu

Alcatuieste o lista cu personaje din literatura cunoscute de tine care s-au bucurat de increderea celorlalti si scrie ce calitati morale au contribuit la aceasta.

Jurnal

Observa zilnic si noteaza in jurnal cateva comportamente ale unor persoane apropiate. Scrie apoi ce trasaturi morale reflecta fiecare comportament/actiune.

Invatam

Respectul si lipsa de respect lectia3Retinem ExersamRespectul inseamna stima, pretuire fata de o anumita persoana. Orice persoana trebuie sa-i respecte pecei din jur si sa se straduiasca sa castige respectul celorlalti. Comentam zicala : Respectand pe altii , te respecti pe tine insuti. (individual) Completam fisa de lucru nr.1

ce inseamna respectul fata de ceilalti si fata de noi insine cum sa ne comportam pentru a ne dovedi respectul fata de cei din jur cum sa ne comportampentru a fi respectati de cei din jur de ce este important sa ne respectam unii pe altii

Observam

Activitate in echipeJoc de rol

Scriem pe o fisa motive pentru care o persoana poate fi respectata de cei din jur. Ne alegem rolurile membrilor unei familii (mama, tata si copilul).Purtam un dialog din care sa reiasa respectul dintre acestia.

Portofoliu

Alcatuieste o scrisoare adresata, la alegere, invatatorului tau, primarului localitatii , unei rude apropiate sau unui prieten. Subliniaza apoi cuvintele care arata respectul fata de persoana careia i te adresezi.

Jurnal

Continua completarea jurnalului, raspunzand aceleiasi cerinte ca in lectia anterioara.

Invatam

Curajul, frica si lasitatea lectia4RetinemCurajul, frica si lasitatea sunt insusiri ale persoanei. Curajul exprima vitejie, biruinta, darzenie, indrazneala, infruntarea primejdiei. Frica inseamna spaima, teama, groaza, neliniste. Lasitatea este insusirea negativa a persoanei care exprima lipsa de onoare, de demnitate.

Ce sunt curajul, frica si lasitatea. Cum ne influenteaza curajul, frica si lasitatea comportamentul. Ce insemna curaj in diferite situatii.

Observam

Exersam

Completam fisele de lucru Curaj vs. frica. Fisa nr.1 si Curaj vs. Frica. Fisa nr.2.

Activitate in echipe Joc de rol

Alcatuim o lista cu personaje din literatura care au dovedit curaj.Imagineaza-ti ca ai luat o nota mica si iti este frica sa le spui parintilor. Cum vei proceda?

Portofoliu Jurnal

Aduna, din ziare si reviste, articole care redau curajul anumitor persoane care au savarsit actiuni pozitive. Continua sa scrii in jurnal pe tema stabilita la inceputul capitolului.

Bunatatea si rautateaInvatam care este diferenta intre bunatate si rautate ce fapte bune putem face pentru a-i ajuta pe cei din jur de ce trebuie si cum sa ne abtinem de la fapte rele Bunatatea si rautatea sunt trasaturi morale ale persoanei.Bunatatea este o insusire aleasa a omului, care inseamna blandete,bunavointam generozitate.Binele trebuie facut fara sa ne gandim larasplata. Rautatea este o insusire negativa a persoanei, care dovedeste uratenie sufleteasca. Ea distruge tot ce este frumos si curat in om. bunatate rautate

lectia5 Retinem

Observam

ExersamComparam

fata babei

fata mosului

Raspundem la intrebarile 1, 2,3, 4, 5 si 6 (manual, pg.25)

Activitate in echipeJoc de rol

Realizam o fisa in care sa notam, pe doua coloane nume de personaje din literatura care au dat dovada de bunatate, respectivde rautate. Ne imaginam ca un elev din clasa a facut o fapta rea. Considerand ca tu esti un copil bun, ce il sfatuiesti?

PortofoliuJurnal

Gaseste proverbe si ghicitori care sa ilustreze bunatatea. Continua sa scrii in jurnal pe tema stabilita la inceputul capitolului.

Invatam

Sinceritatea si minciuna lectia6RetinemSinceritatea si minciuna sunt trasaturi morale ale persoanei. Sinceritatea este calitatea de a spune adevarul. Minciuna este o trasatura negativa a pesoanei, aceea de a ascunde adevarul.

Ce sunt sinceritatea si minciuna De ce nu este bine sa mintim Cum pot fi recunoscuti in realitate cei care mint

Observam

Exersam

Rezolvamexercitiile 1, 2 si 3 (manula, pg.27) Completamfisa de lucru Sinceritate vs. Minciuna. Fisa nr.1

Activitate in echipe

Scriem proverbe si zicatori despre adevar si minciuna.

Joc de rol

Ne imaginam ca un copil isi minte mama bolnava in legatura cu calificativul obtinut. Comentam impreuna fapta copilului.

Portofoliu Jurnal

Ilustreaza, printr-un desen, scena preferata din povestea Pinocchio.Continua sa scrii in jurnal pe tema stabilita la inceputul capitolului.

Trasaturi morale ale persoanei Proiect

Invatam

lectiile 7si 8

Rolurile membrilor grupului:

Sa identificam trasaturile morale ale unui personaj literar Sa lucram in echipa Sa ne concentram pe sarcina de lucru Sa pastram linistea in timpul lucrului si sa vorbim incet si politicos cand trebuie sa comunicam cu colegii Sa contribuim la efortul grupului

Organizatorul: pregateste si colecteaza materialele Scriitorul: scrie si copiaza pe curat tot ce au scris toti ceilalti membri ai grupului Responsabilul cu timpul: monitorizeaza daca ceilalti elevi se concentreaza la sarcina de lucru, masoara timpul si anunta cat timp a mai ramas, se asigura ca toti membrii grupului contribuie la realizarea caracterizarii Prezentatorul: citeste caracterizarea intregii clase

Trasaturi morale ale persoanei ProiectExersam

lectiile 7si 8Sarcini de lucru ale fiecarui grup:

Ne organizam in grupul caruia iam fost desemnati Ne impartim rolurile Ne alegem personajul literar care va fi caracterizat Realizam sarcinile de lucru in functie de rolul pe care il avem

faceti o lista cu personaje pe care le-ati putea caracteriza si selectati unul dintre ele faceti o lista cu trasaturi morale ale personajului selectat in care sa includeti cel putin trei din trasaturile morale ale persoanei pe care le-am studiat in acest capitol fiecare membru al grupului contribuie la scrierea caracterizarii (ciorna fiecaruia va fi predata la sfarsitul activitatii) scriitorul grupului isi scrie partea sa, dupa care scrie pe curat caracterizarea in timp ce ceilalti membri ai grupului continua sa lucreze la caracterizare organizatorul grupului preda la sfarsit lista cu personaje si trasaturi morale, cele partu ciorne si caracterizarea scrisa pe curat.

Evaluare lectia 9Invatam Sa ne prezentam produsul lucrului in grup Sa ne exprimam opinia in legatura cu ceea ce au realizat colegii nostri Sa ne evaluam progresul pe parcursul acestei unitati de invatare

Exersam Prezentam caracterizarea personajului literar ales si ilustratiile care o insotesc. Ne dam o nota. Apreciem munca celorlalti colegi. Discutam graficele KWL. Citim din jurnale, discutam despre ce am scris, apreciem munca noastra si pe a colegilor.