Preparate Morfo

23
1. Trompa uterina cu diametrul dilatat; la sectionare se observa lumenul dilatat pe baza continutului – material cenusiu cu aspect de tesut placentar, resturi embrionare si hematice, consistenta variabila. Dg. Sarcina extrauterina, tubara Microscopic se pune diagnosticul prin examinarea placentei – pe fata materna se observa celule deciduale iar pe fata fetala- vilozitati coriale.

Transcript of Preparate Morfo

Page 1: Preparate Morfo

1. Trompa uterina cu diametrul dilatat; la sectionare se observa lumenul dilatat pe baza continutului – material cenusiu cu aspect de tesut placentar, resturi embrionare si hematice, consistenta variabila.

Dg. Sarcina extrauterina, tubara

Microscopic se pune diagnosticul prin examinarea placentei – pe fata materna se observa celule deciduale iar pe fata fetala- vilozitati coriale.

2. Ovar transformat chistic cu dimensiuni de 15/10cm – suprafata externa neteda, lucioasa; la sectionare prezinta chist multilocular separat de septuri , suprafata interna prezinta vegetatii de 0,1-0,3cm, culoare cenusiu-albicioase, friabile, consistenta variabila; peretele ovarian ingrosat pana la 5mm.

Dg. Chist adenom papilifer seros

Page 2: Preparate Morfo

3. Ovar transformat chistic cu dimensiuni de 20/15 cm evacuat de constinut , suprafata externa neteda, la deschidere chist unilocular, surafata interna neteda, fara vegetatii; prin transparenta peretelui ovarian se observa desenul vascular; atasat se observa salpingele de dimensiuni normale.

Dg Chist adenom simplu de ovar

Microscopic se poate observa epiteliu cilindric simplu nestratificat

4. Ovar transformat chistic cu dimensiune de 15/10 cm cu suprafata externa neteda; la sectionare chist multilocular cu zone de necroza si hemoragie iar pe septul ce separa chistul se afla leziuni vegetative cu aspect conopidiform, consistenta variabila, culoare cenusiu-rozata

Dg Chist adenocarcinom papilifer de ovar

Page 3: Preparate Morfo

Daca nu avea vegetatii diag era de chist adenom simplu

5. Ovar transformat chistic cu dimensiuni de 6/4 cm, suprafata externa neteda, lucioasa; la deschidere chist multilocular, suprafata interna prezinta fire de par, zone de aspect vegetant, fragmente osoase, sebum, tesut cartilaginos, proeminenta Rockitanski; prezinta zone de consistenta crescuta si zone de consistenta scazuta.

Dg Chist dermoid de ovar. Confirmarea diagnosticului se face microscopic.

Tumora disembrioplazica in care celulele provin din minim 2 foite embrionare. Este un teratom benign, matur. Teratoamele maligne sunt imature.

Poza 1-interior Aorta Poza2 – exterior Aorta

Page 4: Preparate Morfo

6. Fragment de Aorta – cu dimensiuni de 15 cm lungime si calibru de 5cm ce prezinta pe suprafata interna, la nivelul intimei leziuni proeminente, de culoare albicioasa, de dimensiuni variabile, consistenta cojii de ou, complicate cu ulcerare.

Dg Placa de aterom.

Dg diferential se face cu Aortita luetica in care leziunea porneste de la adventice spre medie, spre deosebire de placa de aterom in care leziunea porneste de la nivelul intimei spre adventice.

7. Piesa de gastrectomie ce prezinta la interior o leziune dispusa la nivelul micii curburi, ulcerativa si infiltrativa cu dimensiuni de 4/3 cm, cu margini elevate si pereti ingrosati. Pliurile din vecinatate nu converg spre leziune, iar pliurile de la distanta sunt edematiate.

Dg Tumora maligna gastrica

Microscopic poate fi Adenocarcinom gastric, ulcer gastric malignizat

8. Formatiune chistica cu dimensiuni de 10/5 cm evacuata de continut cu suprafata externa neteda, boselata, consistenta crescuta, cartilaginoasa (datorita depunerilor de Calciu si hialin). In interior a prezentat un lichid clar ca apa de stanca, vezicule fiice cu scolexi.

Page 5: Preparate Morfo

Dg Chist hidatic

Chistul hidatic este o leziune inflamatorie produsa de un parazit - Tenia Echinococus

9. Fragment de ficat cu dimensiuni de 8/2cm – prezinta la nivelul capsulei si pe sectiune multi noduli cu dimensiuni cuprinse intre 1-3mm, culoare galbui-albicioasa, consistenta crescuta.

Dg Ciroza hepatica micronodulara

Cauza frecventa este cea toxica

Microscopia cirozei hepatice: Se constată creșterea țesutului conjunctiv în spațiile portale cu infiltrat inflamator limfo-plasmocitar. În țesutul conjunctiv hiperplaziat se observă numeroase canalicule biliare dilatate și trombi biliari. Pigment biliar în celulele hepatice. Ruptura canaliculelor cu prezența pigmentului între celulele hepatice și pereții sinusoidelor

10. Fragment de ficat cu dimensiune de aproximativ 10/6 cm – prezinta la nivelul capsulei si pe sectiune leziuni nodulare cu dimensiuni cuprinse intre 1- 7 cm, culoare galbui-albicioasa, consistenta crescuta.

Dg. Ciroza hepatica mixta

Page 6: Preparate Morfo

Etiologie – virala- hepatite B,C; hemocromatoza

Modifica citoarhitectonia lobulului hepatic.

11. Organ cavitar – piesa de colecistectomie cu dimensiuni de 6/4cm prezinta la exterior seroasa neteda, iar suprafata interna fin granulara cu mici zone hemoragice. Peretele este ingrosat pana la 0.8cm. In grosimea peretelui prezinta o cavitate cu un material cremos.

Dg Colecistita abcedata

Microscopic colecistita poate fi: catarala sau purulenta. Cea purulenta poate fi flegmonoasa, abcedata sau gangrenoasa

Page 7: Preparate Morfo

12. Piesa de ileo-colectomie segmentara (contine ileon terminal si cec) ce prezinta la nivelul cecului o leziune vegetanta si infiltrative cu dimensiuni de 6/4cm de aspect conopidiform, culoare bej-cenusiu, consistenta crescuta, perete infiltrate.

Dg Adenocarcinom de colon

Poza1 – mucoasa Poza2 – seroasa, prezinta ciucuri epiploici

13. Piesa de colectomie segmentara cu lungime de 25 cm si dimetru de 12 cm. Mucoasa prezinta pliuri aplatizate, depozite cenusii, aderente. Piesa se recunoaste dupa ciucurii epiploici, tenii si haustre

Dg Megacolon - aparut in urma aganglionozei(insuficienta congenitala a dezvoltarii ganglionilor nervosi din submucoasa colonului – plexul Meissner si de la nivelul muscularei – plexul Auerbach)

Page 8: Preparate Morfo

14. Fragment de intestin subtire cu lungime de 30cm si calibru de 4 cm prezinta peretele violaceu-negricios, seroasa acoperita cu depozite de fibrina. Pliurile mucoasei sunt sterse, iar aspectul este de frunza vested.

Dg. Infarct enteromezenteric

15. Piesa de histerectomie totala (contine corp uterin si col uterin) de culoare roz-cenusie, consistenta crescuta prezinta la nivelul corpului uterin o leziune nodulara, pseudoincapsulata, cenusie, bine delimitata, consistenta crescuta, cu aspect fasciculat in vartejuri.

Page 9: Preparate Morfo

Dg. Tumora benigna uterina(macroscopic). Microscopic posibil Leiomiofibrom uterin

16. Piesa de histerectomie subtotala(prezinta doar corpul uterin) cu dimensiuni de 10/5cm prezinta la nivelul fundusului cavitatii uterine o leziune polipoida cu aspect fasciculat, bine delimitata,incapsulata, cu dimensiuni de 6/2cm, acoperita de endometru hemoragic, consistenta crescuta. Pe sectiune are aspect albicios cu zone de necroza si hemoragie

Dg. Tumora benigna uterina(macroscopic). Microscopic poate fi: polip endometrial, fibroleiomiom submucos, tumora mixta(polip fibroleiomatos)

Page 10: Preparate Morfo

17. Piesa de histerectomie totala (prezinta corp si col uterin) cu dimensiuni de 8/5cm prezinta la nivelul corpului uterin, intracavitar, o leziune vegetative, ulcerativa si infiltrativa ce ocupa aproape in totalitate cavitatea uterina(90%), culoare cenusiu-albicioasa, consistenta crescuta

Dg Tumora maligna uterina(macroscopic). Microscopic poate fi: Adenocarcinom endometrioid

18. Piesa de colpohisterectomie (prezinta corp uterin, col uterin,coleret vaginal) cu dimensiuni de 11/5cm prezinta la nivelul colului uterin o leziune ulcero-vegetativa si infiltrativa cu dimensiuni de 3/4cm, consistenta crescuta, culoare cenusiu-albicioasa.

Dg. Tumora maligna situata la nivelul colului uterin

Diferentierea se face microscopic: daca se dezvolta din exocol – carcinom scuamos;daca se dezvolta din endocol – adenocarcinom

Page 11: Preparate Morfo

19. Fragment de mandibular cu lungimea de 10cm si diametrul de 2 cm prezinta pe marginea superioara o leziune ulcero-infiltrativa de 5/2cm ce a produs edentatie. Pe fata interna a mandibulei se gasesc glanda salivara si tesuturi moi de vecinatate.

Dg. Leziune tumorala dispusa la nivelul mandibulei (macroscopic)

Microscopic se diferentiaza in functie de tesutul din care a pornit dezvoltarea leziunii: daca a pornit de la os- osteosarcoma; daca a pornit de la muschi – leiomiosarcom; daca a pornit de la tesutul conjunctiv – rabdosarcom

20. Piesa de gastrectomie cu lungime de 13cm si diametru de 4 cm prezinta peretele ingrosat pana la 1-1.3cm,consistenta crescuta, pe sectiune aspect slaninos, mucoasa prezinta pliurile sterse, pe alocuri aspect polipoid. Forma stomacului este modificata, are aspect de furtun de cauciuc.

Page 12: Preparate Morfo

Dg. Tumora maligna gastrica(macroscopic). Microscopic dg de linita plastica=schir gastric.

Schirul gastric este un carcinoma epithelial cu proliferarea componentei stromale

21. Piesa de sectorectomie cu dimensiuni de 10/5cm prezinta central papilla mamara retractata, tegument ingrosat cu aspect infiltrat, aspect de coaja de portocala. In parenchim prezinta o leziune pseudotumorala de aspect stelat ce trimite prelungiri, neincapsulata, nedelimitata precis, consistenta crescuta

Dg Tumora maligna de san - Schir mamar

22. Fragment de splina cu dimensiuni de 11/6cm prezinta la una dintre extremitati o leziune triunghiulara cu baza spre capsula si varful spre hil; proemina pe suprafata de sectiune si este delimitate de un lizereu hemoragic

Page 13: Preparate Morfo

Dg. Infarct splenic

23. Fragment de splina cu dimensiuni de 10/4cm prezinta capsula ingrosata cu depozite alb-cenusii, aspect translucid, consistenta crescuta.

Dg. Distrofie hialina extracelulara.

Hialinul este o substanta amorfa de origine proteica ce rezulta ca urmare a unor disfunctii de organ sau la inaintarea in varsta

24. Fragment de cord cu lungime de 10cm si diametru de 2cm prezinta la nivelul pericardului depozite cenusiu- albicioase cu aspect aspru, de limba de pisica sau tartina unsa cu unt si desprinsa de cealalta felie, consistenta scazuta.

Dg Pericardita fibrinoasa

Page 14: Preparate Morfo

25. Fragment de cord cu dimensiuni de 11/7 cm ce prezinta o leziune pe toata intinderea miocardica,transmural, rosietic-negricioasa cu dimensiuni de 10/1 cm,relative bine deliitat; la una dintre extremitatii se constata ca peretele este rupt, cu margini anfractuoase.

Dg. Infarct miocardic acut transmural, intins, complicat cu rupture de cord

26. Fragment de cord cu lungimea de 10 cm si diametrul de 3 cm prezinta o leziune cu aspect de harta geografica, neregulata, de culoare rosietic-negricioasa, relativ bine delimitate, consistenta scazuta.

Page 15: Preparate Morfo

Dg. Infarct miocardic acut

27. Piesa de nefrectomie cu dimensiuni de 11/6/3 cm prezinta suprafata externa boselata cu cicatrici retractile; la sectionare se observa dilatarea marcata a sistemului pielocaliceal cu subtierea parenchimului renal pana la o banda de tesut si stergerea limitei dintre corticala si medulara.

Dg. Hidronefroza

Hidronefroza apare secundar sarcinii, litiazei renale, adenomului de prostate, compresiunilor extrinseci.

28. Piesa de nefrectomie cu dimensiuni de 12/10/6 cm prezinta suprafata externa boselata, iar la sectionare se observa prezenta a numeroase formatiuni chistice, majoritatea evacuate de

Page 16: Preparate Morfo

continut, cu dimensiuni de pana la 1 cm, unele confluente, altele nu. La nivelul bazinetului se observa lipomatoza bazinetala.

Dg. Rinichi polichistic

Poate fi o afectiune congenitala sau dobandita(in urma dializei)

29. Piesa de nefrectomie cu dimensiuni de 10/8/4 cm prezinta la sectionare calicele si bazinetul dilatate de prezenta unei leziuni ce character vegetativ, conopidiform, care invadeaza tesutul din jur, cu dimensiuni de 4/3/2cm, consistenta variabila. Parenchimul renal este subtiat, fara a se mai observa limita dintre corticala si medulara.

Dg. Tumora maligna la nivelul bazinetului, uroteliala

Microscopic poate fi un carcinoma transitional. Secundar tumorii a aparut hidronefroza(dilatarea sistemului pielo-caliceal)

Page 17: Preparate Morfo

30. Piesa de nefrectomie cu dimensiuni de 18/8/5 cmprezinta la nivelul polului superior o leziune infiltrative,cu dimensiuni de 9/6cm, aproximativ bine delimitata, cu zone de necroza si hemoragie, consistenta variabila, culoare galben-orange, ce invadeaza capsula.

Dg. Tumora maligna a parenchimului renal

Tumora Grawitz – carcinom cu celule clare, singura tumora maligna bine delimitata.

31. Fragment de plaman cu dimensiuni de 8/5 cm, consistenta crescuta, acpect compact,carnos, culoare cenusiu-violacee, crepitatii absente, la proba docimaziei fragmentul cade la baza vasului cu apa

Dg Pneumonie franca lobara

Page 18: Preparate Morfo

Dg diferential cu bronhopneumonie, pneumonie interstitiala

Faza de hepatizatie cenusie.

32. Fragment de plaman cu dimensiuni de 11/6/4cm prezinta intraparenchimatos o leziune cu caracter infiltrativ de 8/5/3 cm, de culoare alb-cenusie alternand cu zone de hemoragie cenusii-negricioase, consistenta crescuta, leziunea se extinde pana la nivelul pleurei pe care o ingroasa; la proba docimaziei fragmentul cade la baza vasului cu apa.

Dg. Tumora maligna pulmonara

Diag de certitudine se pune microscopic. Poate fi: carcinoma cu cellule mici daca se dezvolta din periferie, carcinom scuamos daca se dezvolta din regiunea hilara.

Page 19: Preparate Morfo

33. Fragment de plaman cu dimensiuni de 6/4 cm prezinta intraparenchimatos multiple leziuni nodulare cu dimensiuni variabile de la 1mm la 1cm, culoare alb-galbui, aspect cretos, bine delimitate,rotund-ovalare, comparate cu branza de burduf.

Dg. Tuberculoza pulmonara, forma cazeoasa.

Formele macroscopice ale TBC: ulcerative, nodulare, alterative

In urma eliminarii cazeumului => caverna TBC.

34. Fragment de plaman cu dimensiuni de 5/4cm prezinta intraparenchimatos o leziune ulcerativ-alterativa, cu margini netede dar neregulate, evacuate de continut, cu dimensiuni de 3/3 cm, consistenta peretilor –dura.

Dg. Tuberculoza pulmonara – forma cavernoasa.

Diferenta intre ulceratie si caverna TBC: ulceratia apare la nivelul tegumentelor si mucoaselor, iar caverna apare in organelle parenchimatoase.

TBC=inflamatie granulomatoasa specifica, produsa de bacilul Koch,care poate fi primara sau secundara.