PRACTICILE CULTURALE ALE AR‚DENILOR - .PRACTICILE CULTURALE ALE AR‚DENILOR Sondaj...

download PRACTICILE CULTURALE ALE AR‚DENILOR - .PRACTICILE CULTURALE ALE AR‚DENILOR Sondaj realizat la nivelul

of 48

 • date post

  20-Aug-2018
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of PRACTICILE CULTURALE ALE AR‚DENILOR - .PRACTICILE CULTURALE ALE AR‚DENILOR Sondaj...

 • PRACTICILE CULTURALEALE ARDENILOR

  Sondaj realizat la nivelul municipiului Arad mai 2015

  STUDIU REALIZAT PENTRU

  COORDONAT DE PROF. UNIV. DR. ADRIAN HATOS

  ASOCIAIA FILM ETC.

 • 1

  Prezentul sondaj privind practicile culturale n municipiul Arad a fost realizat la comanda Centrului Municipal de Cultur Arad n cadrul procesului de elaborare a strategiei culturale a oraului Arad. Alturi de un demers participativ, prin implicarea tuturor actorilor activi ai domeniului, inclusiv a publicului larg, elaborarea strategiei se poate fundamenta numai pe o bun cunoatere a contextului, pe informaii pertinente i actuale privind att oferta, ct i practicile de consum i preferinele ardenilor n materie cultural. Alturi de cartografierea resurselor culturale ardene, demarat n anul 2013, sperm c acest sondaj va fi nu doar un fundament n elaborarea politicilor culturale locale, ci i un instrument de planificare strategic pentru organizaiile culturale din Arad.

  Sondajul i-a propus, n primul rnd, s evalueze preferinele i practicile de consum i participare cultural ntr-un sens larg, care s includ att o frecventare a evenimentelor strict artistice, ct i practici de consum media, divertisment, hobby-uri, interaciune urban etc., pe de o parte, i practicile indoor i cele n spaiul public, pe de alt parte. Pe baza acestor informaii am propus o clasificare a ardenilor dup spaiile i evenimentele preferate i am ncercat s identificm cteva direcii cu potenial de dezvoltare. Fr s includem o list extensiv, ne-am propus, de asemenea, evalurea participrii la evenimentele culturale ardene din anul anterior i notorietatea i frecventarea instituiilor i spaiilor culturale din Arad.

  Am dorit s evalum, de asemenea, modul n care ardenii percep oferta cultural a oraului, dar i oraul n sine, i care sunt ateptrile i recomandrile fcute att organizatorilor de evenimente culturale, ct i autoritilor locale. Nu n ultimum rnd, ne-am propus s cuantificm i atitudinea ardenilor fa de dezideratul de a deveni Capital cultural a Europei n 2021.

  Cteva precizri metodologice: prezentul sondaj a fost realizat n luna mai 2015 pe baza unui eantion aleatoriu stratificat multistadial de 569 subieci, pentru care marja de eroare de ateptat este de 4-5%. Trebuie subliniat faptul c marjele de eroare pentru diveri parametri sau ponderi variaz n funcie de gradul de mprtiere a variabilei, aceasta putnd fi chiar mai mic sau mai mare dect nivelul de 4-5% obinuit pentru acest tip de eantion.

  Corelarea indicatorilor de consum cultural din acest studiu cu variabile socio-demografice am limitat-o la analiza relaiilor cu grupele de vrst, cu cele de nivel de instrucie i, uneori, cu genul. Primele dou determin n mare msur i relaiile indicatorilor de consum cultural cu alte variabile, precum categoriile de ocupaie sau de stare civil. n unele analize am corelat atitudini i practici de consum cultural cu distana fa de centrul oraului a domiciliului subiectului. Mai multe detalii metodologice sunt incluse la finalul raportului.

  Cititorii acestui raport trebuie avertizai asupra faptului c raportarea practicilor culturale este uneori subiect de rspunsuri dezirabile social, de rspunsuri de faad. n acest studiu nu avem posibilitatea de a estima intensitatea acestui efect dar apreciem c este sub 10% la ntrebrile unde fenomenul este cel mai marcant.

  Oana RaduCoordonator proiectAsociaia FILM ETC.

  Practicile culturale ale ardenilor | mai 20151

 • CUPRINSRezultatele sondajului pe scurt

  Atitudinea fa de candidatura Aradului la Capitala Cultural European 2021

  Petrecerea timpului liber

  Participare cultural/Hobby-uri i practici de amator

  Analize consum cultural indoor

  Echipamente

  Consum media: TV

  Consum media: muzic

  Consum carte

  Frecventare evenimente culturale. Loisir i consum cultural

  Spaii i evenimente frecventate

  O clasificare a adulilor ardeni dup spaiile i evenimentele preferate

  Potenialul pieelor locale

  Activiti de timp liber i culturale desfurate n alte localiti din Romnia i din strintate

  Participarea la evenimentele culturale ardene din anul anterior

  Potenialul de cretere a participrii la evenimente

  Notorietatea instituiilor i spaiilor culturale din Arad i interaciuni cu acestea n anul anterior anchetei

  Atitudini privind oferta i organizarea evenimentelor culturale

  Aradul subiectiv

  Recomandri din partea cetenilor pentru politicile culturale

  Caracteristicile eantionului

  Detalii metodologice

  Anexe

  3

  50

  6

  9

  11

  11

  12

  14

  15

  17

  17

  1800

  22

  230024

  26

  2700

  31

  34

  36

  37

  39

  40

  Practicile culturale ale ardenilor | mai 2015

 • REZULTATELE SONDAJULUI PE SCURT Majoritatea absolut a ardenilor prefer s i petreac timpul liber acas.

  Jumtate din timpul liber indoor ardenii l alocrii vizionrii programelor de televiziune, iar un sfert navigrii pe internet. Tinerii i persoanele educate prefer internetul.

  Toate practicile culturale ale ardenilor sunt puternic influenate de caracteristicile socio-demografice, de nivelul de instrucie i de vrst, obiceiurile de consum cultural fiind puternic polarizate din aceast perspectiv.

  Corelaia dintre domiciliu i participarea la activiti culturale este explicat mai mult de caracteristicile socio-demografice ale populaiei diferitelor cartiere dect de distana fa de locul de derulare a evenimentului.

  Cel puin jumtate dintre subieci nu practic nici un hobby cu semnificaie cultural. Cele mai frecvent practicate sunt lucrul manual, pictura, dansul. 30% din ardeni au ncercat mcar o dat s realizeze o creaie cultural. Cele mai frecvente sunt poezia, pictura i fotografia artistic.

  21% din ardeni colecioneaz ceva.

  Activitile de timp liber cele mai dezirabile sunt cele outdoor (excursii, plimbri etc.) iar dintre cele culturale cele mai dezirabile sunt vizionarea filmelor i audiiile muzicale.

  Strict n Arad, n timpul liber petrecut outdoor, cei mai muli ardeni merg la shopping n hipermaketuri i la mall-uri (aproximativ 75% din ardeni merg cel puin o dat pe an la mall), iar aproximativ o treime se distreaz cel puin o dat la cinematograf i trand.

  Se nregistreaz o puternic prezen a echipamentelor TIC i a celor electronice de comunicare, redare i stocare. Peste o treime din gospodrii au n dotare tablet.

  Cel mai vizionat post local este West TV Regional. Cele mai populare programe de televiziune sunt tirile i filmele.

  Muzica popular i cea pop au cei mai muli adereni. Persoanele n vrst i cele mai puin educate ascult muzic popular sau religioas, n timp ce tinerii i cei mai educai au un consum mai diversificat.

  Ponderea celor care au citit cel puin o carte n ultimul an este de 50%. Jumtate din lecturile ardenilor sunt din volume de beletristic.

  13% dintre ardeni sunt membri ai unei asociaii voluntare, procent similar celei nregistrate n Romnia la nivel urban.

  Participarea la evenimente culturale ardene specifice artei nalte sau moderne este limitat la aproximativ un sfert din populaia adult a oraului (28%) care se mparte n mod egal n omnivori care particip la orice eveniment i moderni pentru care participarea este mai degrab un pretext pentru socializare i divertisment. Acest grup de participani se recruteaz preponderent dintre tinerii cu studii superioare.

  Potenial de cretere deosebit am identificat pentru leciile de dans, canto i pictur, frecventarea muzeelor, spectacole de oper i operet i cercuri de lectur.

  13 Practicile culturale ale ardenilor | mai 2015

 • 74% din ardeni au participat la cel puin un eveniment cultural organizat n Arad n anul anterior sondajului. Topul este dominat de festivalurile populare (Zilele Aradului, Festivalul Vinului i Octoberbier) care atrag cea mai mare audien. Publicul evenimentelor strict culturale este de maximum 14% din populaia adult a oraului. n mod obinuit, un ardean particip pe an la 2 evenimente, cel mai probabil dou festiviti populare.

  Dintre instituiile de cultur din Arad, cele mai frecventate sunt Teatrul i Filarmonica. Un ardean obinuit viziteaz anual 2 instituii cu profil cultural din ora. Mult mai probabil ajunge, totui, un ardean, la un mall, la trand, n centru sau pe Lunca Mureului.

  Cele mai vizitate obiective cultural-istorice din judeul Arad sunt: rezervaiile naturale, mnstirile, cetile (de la oimo, iria, Ineu) i muzeul memorial Ioan Slavici.

  n timp ce adulii i vrstnicii se informeaz despre evenimente culturale de la prieteni, din afiele stradale, din presa tiprit i de la televizor, tinerii urmresc mai ales presa online, anunurile de pe reelele sociale i afiajul stradal.

  Preferinele privind modalitile de organizare a evenimentelor culturale variaz n funcie de categoriile socio-demografice. Tinerii cu studii superioare prefer mai mult dect celelalte categorii evenimentele amuzante, interactive, organizate de privai la ore trzii.

  Amabilitatea organizatorilor pare a fi o problem pentru toate categoriile de public i o direcie de aciune prioritar a organizatorilor de evenimente.

  Cele mai pregnante caliti ale oraului conform evalurilor publicului sunt: arhitectura interesant, frumuseea, istoria interesant i ospitalitatea fa de turiti.

  Populaia Aradului consider c autoritile trebuie s fac mai mult pentru a susine activitile culturale din ora, dorindu-se mai multe activiti de acest tip n ora i o mai bun ngrijire a cldirilor cu valoare de patrimoniu. Subiecii sugereaz faptul c aspect