Power Point Show

download Power Point Show

of 144

 • date post

  16-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  554
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Power Point Show

Protectia si conservarea mediului. Parcuri si rezervatii.

CUM PROTEJAM? CE PROTEJAM?Exista o lista lunga cu probleme grave ale mediului inconjurator: poluare,ploi acide,schimari climatice,incalzirea globala,distrugerea padurilor si a habitatelor naturale si disparitia speciilor. Prin parcurile si rezervatiile nationale se incearca conservarea intregului mediu,a intregilor zone si nu doar a animalelor sau a anumitor habitate.

Modalitile de protejare a mediului 1) adoptarea politicilor de mediu, armonizate cu programele de dezvoltare; 2) obligativitatea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului n faza iniial a proiectelor, programelor sau activitilor; 3) corelarea planificrii de mediu cu cea de amenajare a teritoriului i de urbanism; 4) instruirea i educarea populaiei, precum i participarea organizaiilor neguvernamentale la elaborarea i aplicarea deciziilor.Cateva din cele mai mari organizatii de protectie a mediului: Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) United Nations Environment Programme (UNEP) Earth System Governance Project

DEFINITII

Rezervaia natural este o arie n care ntregul cadru natural sau anumite exemplare floristice, faunistice sau geologice sunt ocrotite de lege. Sunt protejate, pentru conservarea lor, ecosisteme, specii de plante sau de animale, elemente geologice etc. de interes tiinific sau peisagistic.

Parc naional se refer la un teritoriu delimitat clar, prin lege unde se respect anumite reguli impuse cu scopul de a proteja mediul natural (fauna, flora i cadrul natural) de activitile omului. Scopul este deci protejarea biodiversitii, nu turistic.

America De Nord

PARCUL NAIONAL YOSEMITE SUA MUNII SIERRA NEVADA DIN INIMA CALIFORNIEI.Istoric: -10 milioane de ani in urma-yosemite-taram al dealurilor-miscari geologice=> dealuri in care raurile isi sapa albiile -3 milioane de ani in urma-Glaciatiunea-ghetarii adancesc vaile,reteaza canioane,creaza alte vai la inaltime.La topirea ghetii(10 000 ani in urma) un lac vast inunda valea Yosemite -lacul se umple cu aluviuni-> vale fertila. . Pn n 1851,-valea apartine indieniilor... -1890-valea este declarata parc national Pentru ce este renumit? -una dintre cele mai inalte faleze El Capitan-900 m -valea Yosemite cu cascada Yosemite -masa de granit Jumatate de Cupola( Half Dome)-un versant rotunjit si un perete vertical - (cascada Bridalveil) Voalul Miresei-se prabuseste de la 90 m intaltime si pare ca ramane suspendata in aer ca un voal diafan - macii californieni . -liliacul de California - manzanita cu scoar purpurie. - stejarii negri - cedrii de smirn - pinii ponderosa - sequoia gigantea .

Faleza El Capitan

Cascada Yosemite

Masa de granit Half Dome Jumatate de cupola

Cascada Bridalveil- Voalul Miresei

Macii Californieni

Pinii Ponderosa

Sequoia Gigantea

PARCUL NATIONAL YELLOWSTONEIstoric: -format acum 630 000 ani in urma unei explozii -intemeiat la 1 martie 1872 -1978 -declarat patrimoniu mondial UNESCO. Ce este Yellowstone? Yellowstone este primul parc national intemeiat.Este situate in SUA si este un crater de 45 kilometri lime i 75 de kilometri lungime. Pentru ce este faimos acest parc? -gheizerele sale, cel mai faimos al parcului, i, probabil, din lume fiind "Vechiul Credincios" (Old Faithful) -izvoarele termale - vulcanii noroiosi si mofetele(izvoare de gaz) - existenta unor animale ca bizonul,ursii grizzli si lupii.

Izvor termal

Yellowstone- Geyser

MARELE CANIONParcului Naional al Marelui Canion -cuprinde aproape intregral Marele Canion. -situat in centrul Statelor Unite,Arizona este creat de fluviul Colorado prin sparea unui canal de eroziune -circa 447 km lungime , variaz n lime ntre 400 de metri i 24 de km i agancimea maxima atinge 1.600 m sub nivelul platoului. -una dintre cele sapte minuni naturale ale lumii .-peste 1500 specii Istoric: -zona a fost locuita de nativii americani -1540- descoperit n 1540 de un grup de 13 conchistadori spanioli -redescoperit n 1776 de doi preoti spanioli. -24 mai - 29 august 1869-prima explorare-condusa de John W. Powell dupa care s-a numit si un lac de acumulare creat aproape 100 de ani mai tarziu. - 1919 parc national (Grand Canyon National Park) Pentru ce este faimos? -roci vechi, de peste milioane de ani. -unul dintre cele mai spectaculoase exemple de eroziune naturale din lume. -reintroducerea recenta a condorilor. -prezenta pumelor.

PARCUL NATIONAL EVERGLADES- rezervaie natural din statul Florida, Statele Unite ale Americii. - declarat Rezervaie a Biosferei -este un sistem de ruri mictor, care inund sud-vestul regiunii cu aproximativ 40 de metri pe zi. Pentru ce este faimos? - 36 de specii pe cale de dispariie sau protejate triesc n rezervaie, printre care pantera de Florida, crocodilul american i lamantinul. cel mai important teren de nmulire pentru psrile tropicale de plajele din America de nord i conine cel mai mare ecosistem de mangrove din emisfera vestic - singurul loc n America, unde se pot gsi crocodili si aligatori, n aceeai regiune.

DINOSAUR PROVINCIAL PARKDinosaur Provincial Park - situat n inima provinciei Badlands - Alberta Istoric: -1884, Joseph Tyrell gseste aici oase mai tarziu identificat ca fiind un Albertosaurus. 1888-Thomas Weston a fost trimis ca si colector de fosile. -27 iunie 1955 -parcul a fost nfiinat cu scopul de a proteja fosilele. -declarat Patrimoniului Mondial UNESCO pe 26 octombrie 1979 Pentru ce este faimos? -peisajul su, a habitatelor , i pentru importana internaional a fosilelor gsite aici. -conine una dintre cele mai importante fosile descoperite vrodata din "Epoca reptilelor", si aproximativ 35 de specii de dinozaur, datand inapoi cu aproximativ 75 de milioane de ani.

PARCUL NATIONAL WAPUSK

Parcul National Wapusk -se afla in Canada - a fost nfiina n anul 1996 - cuprinde 1147 km. protejeaz unul dintre cele mai cunoscute zone polare din lume unde urisii polari pot fi gasiti

Pentru ce este faimos? - cea mai buna locatie din lume pentru a vizualiza i fotografia urii polari in slbatice. - i este o zon de reproducere a Sitarul de namol cu cioc lung - aici s-a gasit prima dovada ca ursii grizzly migreaza in teritoriul ursilor polari. (Cercettorii au descoperit c mai mult de apte ursi grizzly au fost vazuti n Parcul National Wapusk ntre 2003 i 2008.)

Aurora Boreala

Aurora Boreala

America de Sud

PARCUL NATIONAL PANTANALParc naional n Brazilia -include mlatini, pduri tropicale i cascade,fiind cea mai mare zona umeda a lumii.

Pentru ce este faimos? -in timpul sezonului umed,inundatiile din Pantanal scufunda peste 80% din suprafaa sa.Aceste indundatii sunte cele care fac din Pantanal unul dintre cele mai speciale locuri de pe Pamant,aici gasindu-se cele mai bogate colectii de plante acvatice din lume. -ecosistemul cuprinzand peste 3.500 de specii de plante, 80 specii de reptile, 100 de mamifere i peste 650 de psri.

Africa

REZERVATIA MASAI MARAGeneralitati: -situata n Sud-Estul Kenyiei. Pentru ce este renumita? - migrarea de 1,5 milioane de gnu. - numarul mare de lei,elefanti,bivoli,rinoceri,leoparzi,gheparzi,girafe,gazelele Thompson si Grant,hiene,antilope-topi(Damaliscus korrigum) si antilope cal(Hyppotragus equinus),care nu se gasesc in alte parcuri keniene. Istoric: -a fost nfiinata n 1948 ca un sanctuar al vietii salbatice - extinsa la est n 1961 si transformata in rezervatie .

PARCUL NATIONAL BWINDI-situat in sud-vestul Ugandei n Africa de Est. -cuprinde 331 kilometri patrati de paduri jungl i conine att pduri montane cat si zone joase.

Pentru ce este renumit? -pentru gorile Bwindi,si gorilele de munte. Jumtate din populaia lor - pe cale de dispariie se gaseste aici -diversitatea speciilor este o caracteristic a parcului (120 de specii de mamifere, 346 specii de psri, 202 specii de fluturi, 163 de specii de arbori, 100 de specii de ferigi, 27 de specii de broate, cameleoni, geckos i multe specii pe cale de dispariie) -sanctuar pentru maimue colobus, cimpanzeii i multe psri Istoric -n 1932, dou blocuri de neptruns din padurea Bwindi au fost declarate parti ale rezervatiei Crawn. -1964 - rezervatia e declarata ca un sanctuar de origine animal , n scopul asigurarii de protecie suplimentar gorilelor de munte i numita Central Forest Reserve.(padurea centrala) -n 1991, Central Forest Reserve, mpreun cu Mgahinga Gorilla Reserve au fost declarate parc naional cu numele de Parcul National Bwindi

Gorila de munte

PARCUL NATIONAL KRUGER-nord-estul Republicii Africa de Sud -se numr printre cele mai mari rezervaii naturale de pe glob -de regiuni salbatice de cele mai diverse n acest parc pot fi intalniti toti cei 5 uriasi termen care se refer la cele cinci mamifere mari cutate n Africa. Cele 5 animale sunt: Leul, elefantul african, bivolul african, leopardul i rinocer negru. Istoric: -ntemeiat n 1898 de Paulus - la nceput parcul a fost cunoscut sub numele de rezervaia Sabie - a primit numele actual cnd s-a unit cu rezervaia Shingwedzi -.n anul 1927, a fost deschis publicului Specific: -Specificul parcului consta totusi in faptul ca acesta gazduieste cainele salbatic din africa care e pe cale de disparitie, considerati a fi doar aproximativ 400 n toat Africa de Sud. -Kruger National Park deine peste 48 de tone de filde n depozit.

GRADINA BOTANICA NATIONALA KIRSTENBOSH-amplasata la poalele muntelui Table in orasul Cape - care acoper cinci din ase diverse biomase din Africa de Sud. Istoric: -fondata in 1913 pentru a conserva flora rii unice de catre Harold Henry Pearson-botanist de la Universitatea din Cambridge Pentru ce este recunoscuta? -frumuseea i diversitatea florei din Cape -numai plante indigene sunt cultivate aici Plantele indigene sunt plante care au evoluat in zona in care locuim, inainte ca omul sa aduca din alta parte plante pentru a le creste si cultiva

Asia