power point

download power point

If you can't read please download the document

 • date post

  17-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  1

Embed Size (px)

description

curs ppt

Transcript of power point

Microsoft Word - 1 curs PPT.doc

Utilizarea aplicaiei PowerPoint ca mijloc de comunicare didactic i managerial

Daniel Gherasim, Emil Onea, Corina Simionescu

Microsoft PowerPoint

Lecia 1

C u p r i n s

Prezentare general ..............................................................................................................1

Crearea unei noi prezentri .................................................................................................4

Deschiderea unei prezentri existente .................................................................................5

Salvarea unei prezentri ......................................................................................................5

Prezentare general

Este o aplicaie folosit pentru creare i editare de prezentri profesionale. Aplicaia PowerPoint este un produs al firmei Microsoft, integrat n pachetul de programe de birotic Microsoft Office. Prin urmare, acest produs poate fi instalat odat cu celelalte componente ale Microsoft Office1.Facilitile oferite de aplicaia PowerPoint permit realizarea rapid a unei prezentri profesionale, indiferent de domeniul de activitate n care lucrai. Instrumentele PowerPoint v ajut s structurai eficient informaiile, s le prezentai ntr-un mod atractiv i dinamic.De exemplu, putei utiliza o prezentare PowerPoint cnd dorii s susinei o

comunicare, s promovai un proiect, s analizai activitatea catedrei n care lucrai, etc.

Dac pachetul de programe Microsoft Office a fost instalat, fr instalarea aplicaiei PowerPoint, putei s o instalai ulterior, utiliznd aplicaia Add/Remove Programs din grupul de aplicaii Control Panel. n fereastra de dialog care va fi vizualizat pe ecran, selectai din Microsoft Office, apoi acionai butonul de comand Install/Uninstall. Va fi lansat n execuie un wizard, care v va conduce pas cu pas n procesul de instalare.

Accesarea aplicaiei

1. dublu clic pe icon-ul Microsoft PowerPoint de pe desktop.

2. Clic pe butonul Start Programs Microsoft

PowerPoint

Principiile care stau la baza proiectrii unei prezentri difer de cele care guverneaz proiectarea altor documente (documente Word, documente HTML sau manuale electronice).

Cteva reguli elementare pentru realizarea unei prezentri sunt:

1. Volumul de text inclus n prezentare este redus. Prezentarea trebuie s conin doar ideile principale, remarcabile pe care dorii s le ilustrai. Eventualele explicaii suplimentare care sunt necesare trebuie s fie susinute verbal.2. Efectele de animaie i de tranziie utilizate trebuie s accentueze ideile principale, nu s distrag atenia publicului. De exemplu, deoarece n mod uzual oamenii citesc de la stnga la dreapta, animaia textelor incluse n slide se poate realiza prin micare din stnga. Dar dac dorim s accentum una din idei, putem s utilizm un efect de animaie diferit (de exemplu, micare de la dreapta la stnga). Aceast schimbare va atrage atenia publicului asupra ideii respective. Dar dac regula este schimbarea, cu alte cuvinte folosii la fiecare element un alt efect de animaie, atenia publicului n loc de a fi focalizat asupra ideilor, va fi distras de efectele de animaie. Aceste afirmaii sunt valabile i pentru efectele de sunet.

3. Ritmul de prezentare trebuie adaptat la context. Un ritm prea alert va obosi publicul, care nu va mai reui s urmreasc prezentarea pn la sfrit, iar un ritm prea lent va plictisi pe toat lumea. PowerPoint v ofer instrumente prin care putei exersa ritmul prezentrii.4. Evita un titlu prea lung i nu scrie orice idee poziionat pe centru pentru c devine obositor de citit.5. n coltul din dreapta jos al fiecrui cadru ar trebui s existe eticheta ta sau a proiectului pe care l prezini.6. Nu folosi mai mult de 3 culori pentru fiecare cadru.

7. Folosete culori reci pentru background i culori calde n rest.

8. Alege numerele n locul punctelor.

9. ncearc pe ct posibil ca la fiecare 3-5 cadre s introduci un grafic sau tabel.

10. Ai grij ca prezentarea s nu dureze mai mult de 20 de minute.

Elementele ferestrei:

1 bara de titlu;

2 bara de meniuri;

3 bara de butoane;

4 bara de formatare;

5 buton de minimizare;

6 buton de maximizare;7 buton de nchidere;

8 buton de defilare;

9 bara de defilare vertical;10 bara de desenare;

11 bara de stare;

12 margine a ferestrei;

13 col al ferestrei

Crearea unei noi prezentri

La lansarea n execuie a aplicaiei PowerPoint apare pe ecran o fereastr pentru crearea unei noi prezentri.O prezentare PowerPoint este constituit dintr-o succesiune de pagini denumite slide2-

uri. Vizualizarea unei prezentri (denumit slide-show) const n vizualizarea (rularea), n ordine, a slide-urilor ce constituie prezentarea.Editarea i formatarea textului ntr-o prezentare PowerPoint se face respectnd regulile de tehnoredactare cunoscute. Informaiile astfel prezentate sunt atractive i sunt percepute i reinute mult mai uor. Prezentrile ofer un aspect profesional i pot fi actualizate rapid.Pentru vizualizarea prezentrii se poate utiliza monitorul sau video-proiectorul.

Am putea traduce semnificativ termenul slide prin diapozitiv. Ca verb, slide nseamn a glisa, a aluneca.

Deschiderea unei prezentri existente

Pentru a deschide o prezentare existent, putei selecta butonul Open din fereastra care apare la lansarea n execuie a aplicaiei PowerPoint sau putei selecta opiunea Open din meniul File (Ctrl+O).Va aprea pe ecran o fereastr de dialog n care trebuie s specificai fiierul care conine prezentarea pe care dorii s o deschidei.

Salvarea unei prezentri

Salvarea unei prezentri se poate realiza n mai multe feluri, n funcie de modul n care dorim s o utilizm ulterior.Ca i n cazul altor documente, la prima salvare utilizm opiunea Save as din meniul File, caz n care trebuie s specificm numele i locaia n care dorim s salvm prezentarea. Salvrile curente, care nu implic redenumirea sau mutarea prezentrii se realizeaz cu opiunea Save din meniul File (Ctrl+S).Interesant este c la salvarea unei prezentri cu Save as putem alege unul din cele dou formate specifice aplicaiei PowerPoint: Presentation (fiier cu extensia ppt)

PowerPoint Show (fiier cu extensia pps)

Diferena dintre cele dou formate const n modul n care va fi deschis ulterior prezentarea: la acionarea printr-un dublu-clic pe icon-ul unui fiier ppt se va lansa n execuie aplicaia PowerPoint i va fi ncrcat prezentarea n fereastra aplicaiei. Dup ncrcare, prezentarea poate fi editat sau doar vizualizat.

la acionarea printr-un dublu-clic pe icon-ul unui fiier pps, va rula prezentarea n mod full-screen (fr a fi ncrcat n prealabil ntr-o fereastr PowerPoint), la terminarea prezentrii, prsindu-se automat PowerPoint-ul.