Posibilitati de Implementare a Managementului Calitatii Totale La Firma Decatex Prod

download Posibilitati de Implementare a Managementului Calitatii Totale La Firma Decatex Prod

of 21

 • date post

  25-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  26
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Posibilitati de Implementare a Managementului Calitatii Totale La Firma Decatex Prod

Posibilitati de Implementare a Managementului Calitatii Totale la Firma Decatex Prod

POSIBILITATI DE IMPLEMENTARE A MANAGEMENTULUI CALITATII TOTALE LA FIRMA DECATEX PRODCUPRINS

INTRODUCERE (importana temei i european,obiectivele lucrrii)pag.3CAPITOLUL 1.Prezentarea Firmei Decatex Prod SRL ...pag.6

1.1.Scurt istoric...pag.61.2. Principalele activiti..pag.61.3. Caracterizarea tehnologiei de fabricaie...pag.8CAPITOLUL 2. Analiza Calitii n SC Decatex Prod SRL..pag.82.1. Standarde, norme, reglementri privind calitatea....pag.92.2. Organizarea activitii de control calitate.....pag.112.3. Funciile Departamentului Control Calitate.pag.132.4. Etape ale controlului calitii i obiective..pag.132.5. Metode, tehnici de control, planul de control

al calitii..pag.14CAPITOLUL 3. Posibiliti de implementare a TQM n

Decatex Prod SRL...pag.16

3.1. Sistemul de management al calitii...pag.16

3.2. Structura organizatoric.pag.17

3.3. Plan de msuri..pag.173.4. Etapele implementrii sistemului calitii.pag.18

CONCLUZII....pag.19

BIBLIOGRAFIE.pag.21INTRODUCERE

Dezvoltarea calitii totale, abordat ca element al managementului, a debutat n Statele Unite n prima parte a acestui secol. Cercetrile specialitilor au continuat, contribuind la dezvoltarea, implementarea i extinderea acestei importante abordri a managementului organizaiei.

Calitatea i satisfacerea clienilor reprezint subiecte de mare interes, cu att mai mult pentru economia romneasc, aflat pe drumul spre integrare n structurile europene. Standardele de calitate, adoptate de acum i n Romnia ofer un rspuns acestei contientizri i au ca scop ncurajarea ntreprinderilor i a altor organizaii de a-i conduce mai eficient calitatea serviciilor prestate.

Crearea i meninerea calitii n cadrul organizaiilor depind de modul n care managerii i angajaii neleg s abordeze managementul calitii n scopul garantrii nelegerii i ndeplinirii cerinelor clienilor. Pentru a atinge un anumit nivel al calitii este necesar ca toate nivelurile ierarhice ale organizaiei s adere la principiile stabilite pentru calitate.

Calitatea, constituie n orice organizaie, obiectul unei analize permanente i al efortului de ameliorare continu a reaciilor pe care le manifest clienii fa de percepia produsului. Aplicarea cu succes a managementului calitii ofer posibiliti semnificative de ameliorare a:

- performanelor bunurilor oferite i a satisfaciei clientului;

- randamentului i a eficienei, pe msura reducerii costurilor;

- prezenei pe pia (prin creterea cotelor deinute pe diferite piee).n cadrul economiei oricrei ri, produsele industriale pot fi verificate prin prisma gradului n care corespund standardelor stabilite nainte de a ajunge la clieni.Calitatea este considerat cea mai bun cale de a asigura loialitatea clienilor i a propriilor angajai, de a se apra de competitori i de a crete profiturile n condiiile unei concurene pe pia din ce n ce mai puternice.

n ultima perioad, conceptul de calitate a cunoscut o serie de transformri, ceea ce a determinat schimbri eseniale n sistemul de management, n procedurile i stilurile manageriale, dar i n conceperea i desfurarea activitilor de producie i de marketing.

Calitatea total poate fi definit prin mai multe modaliti. n primul rnd, calitatea total poate fi conceput ca un ansamblu de principii manageriale prin care se asigur dedicarea total a organizaiei fa de client. n acest caz, ntreaga activitate a firmei, toi angajaii ei sunt orientai spre mbuntirea tuturor activitilor ce asigur satisfacerea dorinelor i ateptrilor clienilor.

O alt modalitate de a defini calitatea total const n descrierea rezultatelor obinute de o organizaie avndu-se n vedere patru domenii eseniale:

- Clienii sunt loiali. Ei sunt mai mult dect satisfcui de bunurile/serviciile firmei pentru c nevoile lor au fost satisfcute iar bunurile/serviciile au fost cu mult peste ateptri.

- Timpii de rspuns la problemele i nevoile clienilor, precum i la oportunitile ivite au fost minimi. Costurile au fost de asemenea minimizate prin eliminarea acelor operaii i activiti care nu aduc valoare clienilor.

- Climatul existent n cadrul organizaiei ncurajeaz lucrul n echip i asigur satisfacerea, motivarea i ncurajarea lucrtorilor.

- Comportamentul etic i orientarea spre continua perfecionare stau la baza tuturor activitilor managerilor i salariailor, precum i a reglementrilor firmei (tabel nr.1).

ntr-o viziune mai complex, definirea calitii totale presupune precizarea beneficiilor clienilor, a conceptului de servicii, a calitii serviciului, a calitii rezultatelor, a modalitilor de transfer a serviciilor ctre clieni i a procedurilor concrete de determinare a calitii serviciilor utilizate de ctre organizaie.

Tabel nr. 1. Efecte majore ale calitii totale

Efecte majore ale

calitii totaleClienii sunt mai

satisfcuiTimp mai

redus,

costuri mai

miciClimatul

este

mai bunmbuntire

continu

Angajaii i neleg mai bine pe clieni

Bunurile/serviciile vor fi mai adecvate nevoilor

Mai puine greeli

Anticiparea problemelor

Clienii se vor simi mai bine tratai

Timpul de rspuns va fi mai rapid

Va crete responsabilitatea vnztorilor

Relaii mai strnse ntre manageri i salariai

Mai mult inovare / schimbare

O mai clar viziune asupra viitoruluix

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

x

Sintez a elementelor organizaionale, Total Quality Management (TQM) este o tehnic pe care managerii situai pe nivelul ierarhic superior o iau n considerare n procesul de fundamentare a deciziilor, prin definirea conceptului de bunuri/servicii i prestaia serviciilor solicitate de clieni n conformitate cu standardele de calitate stabilite. Sunt reunite n acest sens o serie de aspecte, care vizeaz calitatea procesului de management reflectat n procesul de adoptare a deciziilor de management, a procesului de productie/prestaie propriu-zis i a modului de organizare, ca i a calitii angajailor operaionali. TQM este i o tehnic motivaional orientat spre motivarea angajailor pentru calitatea proceselor pe care le desfoar.

Pornind de la definiia calitii i a componentelor acesteia s-a ajuns la concluzia c problemele calitii trebuie abordate ntr-o viziune global, cu att mai mult cu ct organizaiile romneti trebuie s parcurg etape suplimentare n ntreg procesul de integrare european. De aceea, pe msur ce un produs/serviciu creat trece de la idee la proiect, execuie (operaional) i exploatare, aceste etape, alturi de "preteniile clienilor" determin i preocuprile pentru calitate, ale managerilor situai pe niveluri ierarhice diferite. n funcie de etapele parcurse obiectivul controlului de calitate se schimb, mbrcnd aspecte caracteristice. n figura nr. 1. sunt reprezentate etapele care trebuie parcurse n asigurarea unui control eficient al calitii.

Figura1.

Etapele organizarii unui control eficient al calitatii

Pentru a obine rezultate favorabile n organizaiile pe care le conduc, managerii care aplic managementul total al calitii (TQM) se orienteaz n funcie de influena unor factori definii i identificai n acest cadru. Acetia vizeaz:

a) definirea clar a politicii calitii, de ctre conducerea de vrf;

b) determinarea riguroas a obiectivelor n domeniul calitii;

c) definirea strategiilor i tacticilor pentru realizarea obiectivelor stabilite;

d) asigurarea unui cadru organizatoric adecvat;

e) antrenarea-coordonarea tuturor activitilor i a resurselor umane;

f) urmrirea tuturor proceselor de prestaie prin utilizarea unor metode, tehnici i instrumente adaptate fiecrei situaii.Capitolul 1. Prezentarea Firmei

1.1.Scurt IstoricFirma Decatex Prod SRL a fost infiintata in noiembrie 1993, avand capital privat suta la suta si trei actionari. In 1996 devine prima companie privata din Romania care lucreaza ciorapi cu fir Lycra, atat de apreciat astazi de femei. Initial Decatex a pornit cu masini "Eva" de generatie '80 pentru ca imediat apoi sa se modernizeze cu masini computerizate si ultra moderne (Lonati 421 si 409 de provenienta Italia, aparat de vopsire Olmi, etc).

In toti acesti ani de existenta compania Decatex a participat la diverse expozitii nationale si europene si a fost premiata pentru excelenta in activitatea sa: - Premiul Aectra pentru "Excelenta in afaceri" Categoria Fidelitate - Decembrie 2002 - International Trophy for Quality (New Millenium Award) - Iulie 2001 - Participare la expozitia Moda Prima Milano - Italia - Iunie 1998 - Participare CPD Dusseldorf - Germania- iulie 2007 Compania Decatex este mandra sa mentioneze printre clientii si colaboratorii sai pe: Carnyss (Constanta), Top Dres (Bucuresti), Ve-com Company (distribuitor Brasov), Contexim (Constanta), Chemotrade (Targu Mures), Lira SRL (Targu Neamt), Geomarcost SRL (Bucuresti), Madison Hosiery Leeds (Anglia). Materia prima cu care lucreaza Decatex este de o nalt calitate, provenita de la furnizori de talie internationala. Printre furnizorii de poliamida si fire Nylon se afla: Nylstar reprezentat prin Aectra; Nilit - Israel; Radici Nylon - Fashion fibres.Compania Decatex este licentiata Dupont folosind firele Lycra. Furnizori de coloranti sunt Bezema din Elvetia, iar de ace de tricotat si cusut sunt Groz-Beckert

Prin colaborarea creativa cu designerii si cu clientii nostri intentionam extinderea continua, atigerea celor mai inalte standarde si imbunatatirea calitativa a liniei de produse. Eforturile Decatex se indreapta catre lansarea unor forme unice, moderne,