Pliant Muzeu

Click here to load reader

 • date post

  26-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  94
 • download

  4

Embed Size (px)

description

pliantul muzeului romanatiului

Transcript of Pliant Muzeu

O meniune deosebit necesit statuetele romane din bronz cum ar fi: zeia Diana, zeia Fortuna - protectoarea Romulei-Malva i Janus, sau alte piese lucrate n calcar: Jupiter Dolichenus, Dea Dardanica Romula, etc.Nu n ultimul rnd trebuie amintit din aceast perioad (sec II-III), fragmentul de relif votiv descoperit la Romula.

Stauete din bronz (sec II-III)

Perioada secolelor VI XIII, este prezent prin obiecte i fotografii, texte, grafice, etc., ce atest permanena i continuitatea locuirii romnilor pe aceste meleaguri.

Viaa social i politic din secolele XIV XVIII se desfoar ntre aceleai eluri comune de unitate i de lupt pentru independen statal. n aceast perioad localizm i prima atestare documentar a Caracalului, pe baza documentului provenit de la cancelaria domnitorului Trii Romneti Radu Vod Paisie (1535-1545) avnd nscris data de 17 noiembrie 1538, document prin care i druiete lui Radu vel Clucer, pentru slujba dreapt ce-i fcuse, cteva moii cumprate de la jupnia Marga din Caracal.Aceast jupni era fiica lui Prvu Craiovescu, sora lui Neagoe Basarab, i strbunica lui Matei Basarab.

Hrisovul de la 17 noiembrie 1538

Meniuni mai numeroase i mai complete ncep s apar n a doua jumtate a secolului al XVI-lea, n documentele emise de voievodul Mihai Viteazul care construiete aici o curte i o biseric unde i gsete timp s se opreasc i chiar s emit, o serie de documente care aveau formula de ncheiere dat la curtea mea domneasc din Caracal. La aceast curte domneasc au locuit i domnitorii Matei Basarab (1632-1654), originar din inutul Romanaiului, Grigore Ghica (1662-1664) i Constantin Brncoveanu (1688-1716), care i-au legat numele de Caracal printr-o serie de msuri economico-sociale i culturale.

Aproape c nu exist moment din drama istoric a neamului romnesc pe care romanaenii s nu-l fi trit la intensitate maxim. i gsim n luptele glorioase ale evului mediu, n revoluia condus de Tudor Vladimirescu, n cea de la 1848 din ara Romneasc, n realizarea Unirii Principatelor, n rzboiul pentru ctigarea independenei de stat din anii 1877-1878, n rzboiul de rentregire a neamului romnesc i pe fronturile de est i vest n timpul celui de al doilea rzboi mondial.Toate aceste momente istorice sunt ilustrate cu ajutorul planelor i obiectelor de epoc, unele dintre acestea fiind donate de mari personaliti ale vremii.Autor: Muzeograf Mihai GeorgeTehnoredactare: ing. Ion Marin

Muzeul Romanaiului a luat fiin la 26 septembrie 1949. La nceput a fost organizat ntr-o cldire din centrul oraului, n care spaiul de expunere cuprindea dou sli, pentru cele dou secii pe care le avea: istorie i art plastic. Secia de istorie avea expuse 65 de obiecte, care constituiau nucleul muzeului. Secia de art plastic a preluat 27 de tablouri semnate de N. Drscu, C.D. Stahi, O. Obedeanu, N. Grimani, Ambrosini i alii, din colecia lui Hagiescu-Mirite.

Titulatura de nceput a instituiei - Muzeul Romanaiului, a avut o existen efemer. Dup un an, n septembrie 1950 cnd se desfineaz judeul Romanai, i schimb denumirea n muzeu raional, apoi din 1968 n muzeu orenesc, denumire ce a purtat-o pn la 30 aprilie 1990, cnd n urma unui memoriu naintat Ministerului Culturii, se revine la titulatura iniial.

Muzeul Romanaiului este organizat pe modelul unui muzeu zonal, reprezentnd zona fostului jude Romanai, cu toat istoria lui plin de evenimente. Astzi muzeul, cu sediul pe strada Iancu Jianu nr. 24, n casa lui Iancu N. Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu, este organizat pe patru seciuni:

- secia de arheologie-istorie;

- secia memorial Iancu Jianu;

- secia de art plastic;

- secia de etnografie.

Secia de arheologie-istorie are un patrimoniu de peste 20.000 de piese de mare valoare, unele cu o vechime de peste 6.000 de ani, expuse n opt sli avnd o suprafa de peste 400 mp. La intrarea n muzeu este amplasat Lapidariumul, un sector de valoare al muzeului, format din peste 20 de piese: sarcofage, praguri de pori, pinii funerare, vase de provizii. Piesa de rezisten este sarcofagul lui Aelius Iulius Iulianus, cu dimensiunile de 2,30 x1,08 x 1,54 m, lucrat din calcar de Vraa, cu frumoase ornamente sculpturale, att pe capac ct i pe cutie, ce a fost ridicat de soia sa Valeria Gaemellina mpreun cu copiii, i descoperit lng Romula, n necropola de la Hotrani n anul 1952.

Sarcofagul lui Aelius Iulius IulianusSe consider c ar fi datat la nceputul secolului al III-lea. Din inscripia n versuri stoice aflm c acesta a trit la Romula timp de 40 de ani, ndeplinind cu cinste funciile de edil i chestor. Sarcofagul nu s-a pstrat intact. A fost profanat chiar n timpul romanilor, suferind dou spargeri. Din cauza profanrii, inventarul funerar nu s-a mai putut gsi.

Expoziia permanent a seciei de arheologie-istorie, constituit pe criteriul tematico-cronologic, n spiritul periodizrii istoriografiei romneti, prezint valoroase mrturii ce atest o bogat via material i spiritual a locuitorilor acestor meleaguri, din cele mai vechi timpuri pn n anul 1944.

Fiecare din cele opt sli ale muzeului, are o tematic bine definit i bogat ilustrat cu imagini, documente, hri i texte de mare valoare, obiecte din diferite materiale i epoci, costume, uniforme i arme, opere de art, toate legate de istoria, viaa social-economic i cultura fostului jude Romanai. Sunt semnificative obiectele din paleolitic (unele din piatr, oase de mamut, unelte din os, vase de ceramic) descoperite la Vldila, Caracal, Frcaele, Hotrani i Grdinile. Figurine Cultura Vdastra Neoliticul i epoca metalelor sunt amplu ilustrate prin vase de ceramic, arme, obiecte de cult, urne funerare, obiecte din bronz i fier, ce au rezultat din spturile arheologice efectuate la Frcaele, Hotrani i Grdinile.

Epoca daco-roman este bogat reprezentat prin vestigiile descoperite la Romula-Malva (satul Reca din apropierea Caracalului).Obiectele descoperite aici cum ar fi: cnie, pahare, oale, amfore, geme, opaie, sarcofage, praguri de pori, inscripii pe piatr i crmid, statuete, etc., demonstreaz vitalitatea aezrii n aceast epoc.Muzeul posed o mare colecie de opaie de diferite tipuri, cu un bra, cu dou sau trei brae i exemplare extrem de rare cu cinci sau apte brae. Tot ntre rariti se situeaz i opaiul care reprezint un cap de btrn.

Opaie Muzeul Romanaiului a luat fiin la 26 septembrie 1949. La nceput a fost organizat ntr-o cldire din centrul oraului, n care spaiul de expunere cuprindea dou sli, pentru cele dou secii pe care le avea: istorie i art plastic. Secia de istorie avea expuse 65 de obiecte, care constituiau nucleul muzeului. Secia de art plastic a preluat 27 de tablouri semnate de N. Drscu, C.D. Stahi, O. Obedeanu, N. Grimani, Ambrosini i alii, din colecia lui Hagiescu-Mirite.

Titulatura de nceput a instituiei - Muzeul Romanaiului, a avut o existen efemer. Dup un an, n septembrie 1950 cnd se desfineaz judeul Romanai, i schimb denumirea n muzeu raional, apoi din 1968 n muzeu orenesc, denumire ce a purtat-o pn la 30 aprilie 1990, cnd n urma unui memoriu naintat Ministerului Culturii, se revine la titulatura iniial.

Muzeul Romanaiului este organizat pe modelul unui muzeu zonal, reprezentnd zona fostului jude Romanai, cu toat istoria lui plin de evenimente. Astzi muzeul, cu sediul pe strada Iancu Jianu nr. 24, n casa lui Iancu N. Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu, este organizat pe patru seciuni:

- secia de arheologie-istorie;

- secia memorial Iancu Jianu;

- secia de art plastic;

- secia de etnografie.

Secia memorial Iancu Jianu se afl n casa stil cul boiereasc, ce a fost construit probabil de Costache Jianu, tatl lui Iancu, pe la sfritul secolului al XVIII-lea, fiind o construcie cu parter, etaj i o pivni. Parterul are podeaua sub nivelul solului cu circa 20 de cm i este format din trei camere de dimensiuni modeste, probabil buctrie i spaii de depozitare a alimentelor, intrarea principal avnd ui masive de stejar cu balamale din fier lucrate manual de fierarii vremii. La etaj sunt trei camere de locuit i un cerdac nchis cu geam care este orientat spre nord, la fel cu intrarea principal a casei. Pivnia este prevzut cu creneluri n peretele dinspre sud i ferestre mici. n aceast cas i-a petrecut o parte a vieii Iancu Jianu, o personalitate a istoriei Caracalului, provenit dintr-o familie de boieri mijlocii ai crei membri au ndeplinit diferite funcii att pe lng domnie, ct i n administraia local a judeului. Iancu, cel mai mic din cei patru copii ai paharnicului Costache Jianu, s-a nscut la Caracal n anul 1787.

Caracter puternic, la vrsta de 23 de ani, Iancu Jianu devine haiduc i lupttor pentru dreptatea celor necjii. Se spune c ar fi jurat n faa preotului Antonie Bazaclin-Zugravul de la mnstirea Surpatele (unde era stare Agapia Jianu, sora mamei Jienilor), s lupte pn la moarte mpotriva ciocoilor de neam fanariot ce asupreau poporul romn.

Timp de apte ani a fost arestat de mai multe ori i tot de attea ori eliberat. A fost participant activ, cu gradul de cpitan n oastea lui Tudor Vladimirescu din anul 1821. n anul 1823 se retrage la conacul din marginea comunei Flcoiu, stingndu-se din via la 14 decembrie 1842, la vrsta de 55 de ani.

Iancu Jianu - Gips patinat de Vasile Nstsescu

Este nmormntat la Caracal, iar n zidul bisericii Adormirea Maicii Domnului, ctitorie a Jienilor, se afl ncastrat placa funerar a lui Iancu Jianu.

n anul 1949 casa lui Iancu Jianu era nc locuit, ultimul propietar fiind Gic Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu. Legendele spun c din preajma casei pleca un tunel de 400 m ctre partea de sud a oraului i un altul spre o alt cas a Jienilor, acestea fiind folosite pentru refugierea n cazul nvlirii turcilor ori atacurilor prin surprindere a poterelor care-l urmreau pe haiducul Iancu Jianu.

Devenit dup reconstrucia din anii 1957-1958 secia memorial Iancu Jianu a Muzeului Romanaiului, a fost inaugurat la 29 septembrie 1959. Casa n sine i piesele valoroase pe care le cuprinde n inventar (climara i penelul, pistoale cu cremene, flinta, chimirul, bota de ap, obiecte personale, piese de mobilier i obiecte de uz casnic, fotografii i documente ale familiei Jienilor), ilustreaz convingtor modul de via i frmntrile sociale de la sfritul secolului al XVIII-lea i nceputul secolului al XIX-lea.

Pistolul cu cremene, cu semntura lui Iancu JianuNe putem de asemenea imagina modul n care Iancu Jianu venea n ajutorul celor sraci, admirnd un pistol cu cremene avnd semntura haiducului ncrustat n argint, ori o psaltire tiprit n anul 1784 la Rmnicu Vlcea de ieromonahul Clement. Pe filele psaltirii cu coperi de lemn mbrcate n piele, se gsesc nsemnri i semnturi ale lui Iancu Jianu cum ar fi:

La leatul 1835 Mai 24 din voia lui Dumnezeu am cptat prunc Zinca botezat de soacrmea Ania Gleeasca i spre tiin cnd sau nscut i fiica noastr Maria la leatu 1830 Augost 10.

Obiecte personale ale lui Iancu JianuVizitnd aezmntul, pe lng cldirea n sine, aa cum era pe vremea cnd haiducul mprea dreptatea necjiilor locului, putem admira i o serie de opere de art, cum sunt: Iancu Jianu, portret lucrat n ulei de pictoria caracalean Hortensia Popescu, tabloul pictorului

Hortensia Popescu - Iancu Jianu D.Stoica ntlnirea lui Iancu Jianu cu TudorVladimirescu la un conac boieresc, litografia graficianului C. Isler Iancu Jianu cu cetaii si si n valea Oltului, ori sculptura Iancu Jianu realizat de Vasile Nstsescu. n curte a fost adus din marginea Caracalului Crucea Jienilor, realizat din dou blocuri de piatr calcaroas de munte, unul pentru piu, iar al doilea pentru crucea propriu zis.

Crucea JienilorPe faa crucii se vd urmele unei inscripii terse de vreme, nct nu se mai poate citi nimic. n partea de jos lng piu se mai poate deslui anul n care a fost realizat: 1844.Autor: Muzeograf Mihai George

Tehnoredactare: Inginer. Ion Marin