Plan de alarmare in scoli

download Plan de alarmare in scoli

of 21

 • date post

  24-Jun-2015
 • Category

  Documents

 • view

  55
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Plan de alarmare in scoli

INSTRUCTIUNIprivind

evacuarea din uniti de nvmnt n condiii de siguran n caz de urgenINDICAII PRIVIND PLANUL DE ALARMARE, ALARMAREA N CAZ DE INCENDIU I INSTRUIREA ELEVILOR

CUPRINS

INTRODUCERE

PLANUL DE ALARMARE I EVACUARE

CHECK-LISTE PRIVIND ASIGURAREA CONDIIILOR DE APRARE MPOTRIVA INCENDIILOR N COLI

STINGTOARE

UTILIZAREA STINGTOARELOR

INFORMAII PENTRU ELEVI

MSURI IN CAZUL PRODUCERII UNUI INCENDIU I AL ALTOR PERICOLE

ANEXE

2

INTRODUCEREIn caz de incendiu sau alte pericole ce pot avea loc ntr-o cldire, este important a se urmri evacuarea ct mai rapid i n siguran a persoanelor. In acest sens, n funcie de categoria persoanelor implicate, se stabilesc modalitile de alarmare, comportamentul de adoptat n caz de urgen, atribuiile pe care trebuie s le ndeplineasc factorii responsabili desemnai. Concluziile rezultate n urma unor incendii demonstreaz c, n caz de pericol, comportamentul persoanelor se poate caracteriza prin: a.-n primele momente de la alarmare, nesiguran, interpretare greit, indecizie i cutare de informaii; b.-reacia sceptic la semnalul de alarm de incendiu (alarma este real sau este vorba doar de un exerciiu ?); c.-efectul de grup asupra individului; d.-evitarea cilor de evacuare, de care utilizatorii nu sunt siguri . Studii internaionale arat n mod clar c, n caz de incendiu, oamenii caut mai nti s tie ce se ntmpl, dar influena de grup este att de mare c individul urmeaz aciunile grupului, chiar dac acestea contravin propriei percepii a situaiei sau propriei norme comportamentale. Dac grupul nu reacioneaz, nu reacioneaz nici individul, el gsindu-se, astfel, n situaia n care propria sa via este ameninat. Exist ns i pericolul ca un lider al grupului care are iniiativ, s fie urmat de grup sau de o parte a grupului. In urma unor incendii cu urmri dramatice s-a constatat c liderii care, nu erau familiarizai cu locul sau au ignorat procedura de urmat n caz de incendiu, au pus grupul n pericol (persoane blocate n culoare fr ieire, ptrunderea n culoare pline de fum i gaze toxice, etc.). Factori, precum timpul mare de descoperire a unui incendiu, momentul ntrziat al alarmrii persoanelor aflate n pericol, modul deficitar de alarmare, nesemnalizarea cilor de evacuare i acceselor, necunoaterea cldirii i a modului de comportare de ctre persoane, pot ntrzia nceputul evacurii sau pot conduce la alegerea unui drum mai lung pn la ieire n locul drumului scurt.

3

Incendiile n unitile de nvmnt sunt n prezent foarte rare. Aceasta nu trebuie s conduc ns la neglijarea msurilor de aprare mpotriva incendiilor n aceast categorie de obiective. Dac totui, ntr-o coal izbucnete un incendiu, atunci cei implicai se vor confrunta cu probleme foarte dificile. Pe lng efectul direct al focului, cele mai mari pericole le reprezint fumul i gazele de incendiu. Dar unitile de nvmnt se pot confrunta i cu alte pericole, precum ameninri cu bombe sau cutremure, evenimente ce conduc la necesitatea evacurii persoanelor. Exerciiile de evacuare, periodic realizate, vin n sprijinul conducerii unitii de nvmnt, personalului cu atribuii specifice (alarmare, evacuare, stingere) n caz de incendiu, precum i profesorilor i elevilor. Pe lng executarea exerciiilor de alarmare n baza planului de alarmare i evacuare, educaia elevilor trebuie s cuprind i pregtirea preventiv n domeniul aprrii mpotriva incendiilor care se face organizat n coli conform unei programe de nvmnt. Aceast lucrare se adreseaz tuturor profesorilor, care i instruiesc pe elevi n privina comportamentului pe care trebuie s-l adopte n caz de alarm. Pe de alt parte ofer directorului colii i responsabilului cu p.s.i. un sprijin efectiv la stabilirea unui plan corect de alarmare. Fiind un document caracteristic condiiilor interne ale fiecrei unitii de nvmnt, lucrarea nu poate oferi un model standard pentru Planul de alarmare i evacuare, ci doar s schieze structura acestuia. Planul de alarmare i evacuare cuprinde instruciuni i sfaturi privind comportamentul n caz de incendiu i msurile specifice de intervenie. El trebuie s cuprind pentru fiecare categorie potenial de pericol toate msurile tehnice i organizatorice. De asemenea, planul de alarmare i evacuare va cuprinde i msurile de prevenire a incendiilor din unitatea colar respectiv. La baza ntocmirii planului de alarmare stau urmtoarele documente:

Normele specifice de prevenire i stingere a incendiilor pentru uniti de nvmnt Aceast instruciune Experienele ultimului exerciiu de alarmare; planul de alarmare nu este niciodat definitivat, fiind necesar reactualizarea lui permanent.

Instruciunile, prezentate ntr-un limbaj accesibil i bogat ilustrat, sunt elaborate i difuzate gratuit de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari.

4

PLANUL DE ALARMARE I EVACUARE

A.-INCENDII In principiu, Planul de alarmare i evacuare al unei coli nu poate fi ntocmit de o singur persoan, la elaborarea lui trebuind s contribuie: Directorul colii Responsabilul cu p.s.i. n coal Planul de alarmare i evacuare este structurat n trei capitole: Capitolul I se adreseaz tuturor persoanelor, care se pot afla la un moment dat n coal chiar i cnd acestea sunt pentru scurt timp (de ex. vizitatori, prini). El cuprinde instruciuni privind comportamentul de urmat de aceste categorii de persoane n cazul n care este necesar evacuarea. Un model de instruciuni este prezentat n anexa nr.1. In unitile de nvmnt aceste instruciuni sunt amplasate n casa scrii sau lift, n apropierea intrrii n coal sau lng stingtoare. Culoarea i textul nu trebuie schimbate. Totui, pot fi ndeprtate cuvinte sau simboluri, ca de exemplu nu folosii ascensorul dac nu exist nici un ascensor n cldire. Conform Motto cu ct mai puin cu att mai bine s-ar putea renuna de exemplu n colile generale la formulrile stingei incendiul sau utilizai stingtoarele, atta timp ct n situaii de urgen toi profesorii i elevii au interesul principal s evacueze rapid cldirea i nu particip la stingere. Capitolul I se refer i la marcarea cilor de salvare i de evacuare n caz de urgen. Aceasta se face n acord cu pompierii. Simbolurile internaionale ale acestora sunt reprezentate n anexa nr.2.

5

Capitolul II se adreseaz persoanelor, care i petrec timpul n cldire, deci care nu sunt doar n trecere (de ex. profesori, elevi). El este mprit n urmtoarele subcapitole: Reguli specifice de prevenire a incendiilor Scenarii de incendiu Ci de evacuare i salvare Sisteme de alarmare i echipamente de stingere a incendiilor Reguli speciale de comportament n caz de incendiu Anunarea incendiului Semnale de alarmare i indicaii Evacuarea n siguran Stingerea incendiului In fiecare clas vor fi afiate ntr-un loc vizibil extrase din acest capitol cuprinznd reguli pe care elevii i profesorii trebuie s le cunoasc i s le respecte n cazul declanrii alarmei de evacuare. Un exemplu dintr-un astfel de extras este prezentat n anexa nr.3 La realizarea acestui capitol se va ine seama de urmtoarele principii: Nu este nevoie de text mult! Formulare clar ! Prezentare concis. Se recomand desenarea unui plan al etajului i marcarea cu culoarea verde a cilor posibile de evacuare i a tuturor scrilor i acceselor. In acest context, este

important:

Uile de evacuare ctre exterior trebuie s fie accesibile permanent pe timpul funcionrii unitii de nvmnt i s poat fi deschise uor din interior fr dificultate. Nu este suficient dac este prevzut ca administratorul s deblocheze uile n caz de alarm. Uile trebuie s se deschid n sensul evacurii. Se interzice pstrarea n cutii a cheilor pentru uile de evacuare ctre exterior.

Dimensiunile i numrul cilor de evacuare i salvare se asigur respectnd prevederile Normativului tehnic specific de siguran la foc.

6

La elaborarea capitolului II se va ine seama de urmtoarele condiii: Evacuarea rapid a cldirii Sigurana primeaz rapiditii La evacuare grupele de elevi trebuie s fie conduse compact spre exterior Supravegherea i ordinea pot evita panica Salvarea oamenilor primeaz stingerii incendiilor

Un punct important n cadrul subcapitolului Evacuarea n siguran l constituie stabilirea locului de adunare. Locul de adunare va fi astfel ales nct s ndeplineasc urmtoarele condiii principale:

asigur un spaiu suficient pentru toate persoanele care urmeaz a se evacua din cldire este desemnat individual pentru fiecare clas n parte drumul pn la locul de adunare este accesibil i fr pericole

s fie sigur, urmrindu-se ca persoanele aflate pe locul de adunare s nu poat fi afectate ca urmare a dezvoltrii incendiului sau interveniei pompierilor (intoxicaie cu fum, cderea unor pri de construcie, accidente cu vehiculele de intervenie etc) s nu incomodeze intervenia pompierilor

Capitolul III se adreseaz persoanelor, care pe lng obligaiile generale au i atribuii speciale n domeniul aprrii mpotriva incendiilor (de ex. directorul colii, administratorul, tehnicieni). Astfel, n caz de urgen, profesorii au ca atribuie principal EVACUAREA COLII. Obligaiile directorului i administratorului colii n caz de alarm sunt reglementate prin instruciuni de serviciu. In acest context mai trebuie clarificate i alte aspecte, precum: Cine verific realizarea evacurii totale? Cine i ntmpin pe pompieri i l informeaz pe eful de intervenie?

B.-AMENINAREA CU BOMBE

Se poate ntmpla ca o unitate de nvmnt s trebuiasc s fie rapid evacuat ca urmare a unei ameninri anonime cu bomb sau a altor delicte criminale. Ce trebuie urmrit ntr-un astfel de caz? Pentru a stabili msurile speciale corecte de aciune n aceste cazuri, n vederea includerii lor n Planul de alarmare i evacuare, se solicit sprijinul poliiei i proteciei civile. 7

Directorul colii este cel care are responsabiliti i competene pentru ndeplinirea msurilor stabilite prin Planul de alarmare i evacuare.

CHECK-LISTE privind asigurarea condiiilor de APRARE MPOTRIVA INCENDIILOR N C