Plan de Alarmare in Scoli

download Plan de Alarmare in Scoli

of 17

 • date post

  17-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  69
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Plan de Alarmare in Scoli

Instruc iuni privind evacuarea din unitile de nvmnt n condiii de siguran n caz de urgen

Cuprins INTRODUCERE

PLANUL DE ALARMARE I EVACUARE STINGTOARE

UTILIZAREA STINGTOARELOR

INFORMAII PENTRU COPII

MSURI IN CAZUL PRODUCERII UNUI INCENDIU I AL ALTOR PERICOLE

ANEXE

2

INTRODUCEREIn caz de incendiu sau alte pericole ce pot avea loc ntr-o cldire, este important a se urmri evacuarea ct mai rapid i n siguran a persoanelor. In acest sens, n funcie de categoria persoanelor implicate, se stabilesc modalitile de alarmare, comportamentul de adoptat n caz de urgen, atribuiile pe care trebuie s le ndeplineasc factorii responsabili desemnai. Concluziile rezultate n urma unor incendii demonstreaz c, n caz de pericol, comportamentul persoanelor se poate caracteriza prin: a.-n primele momente de la alarmare, nesiguran, interpretare greit, indecizie i cutare de informaii; b.-reacia sceptic la semnalul de alarm de incendiu (alarma este real sau este vorba doar de un exerciiu ?); c.-efectul de grup asupra individului; d.-evitarea cilor de evacuare, de care utilizatorii nu sunt siguri . Studii internaionale arat n mod clar c, n caz de incendiu, oamenii caut mai nti s tie ce se ntmpl, dar influena de grup este att de mare c individul urmeaz aciunile grupului, chiar dac acestea contravin propriei percepii a situaiei sau propriei norme comportamentale. Dac grupul nu reacioneaz, nu reacioneaz nici individul, el gsindu-se, astfel, n situaia n care propria sa via este ameninat. Exist ns i pericolul ca un lider al grupului care are iniiativ, s fie urmat de grup sau de o parte a grupului. In urma unor incendii cu urmri dramatice s-a constatat c liderii care, nu erau familiarizai cu locul sau au ignorat procedura de urmat n caz de incendiu, au pus grupul n pericol (persoane blocate n culoare fr ieire, ptrunderea n culoare pline de fum i gaze toxice, etc.). Factori, precum timpul mare de descoperire a unui incendiu, momentul ntrziat al alarmrii persoanelor aflate n pericol, modul deficitar de alarmare, nesemnalizarea cilor de evacuare i acceselor, necunoaterea cldirii i a modului de comportare de ctre persoane, pot ntrzia nceputul evacurii sau pot conduce la alegerea unui drum mai lung pn la ieire n locul drumului scurt. Incendiile n unitile de nvmnt sunt n prezent foarte rare. Aceasta nu trebuie s conduc ns la neglijarea msurilor de aprare mpotriva incendiilor n aceast categorie de obiective. Dac totui, ntr-o coal izbucnete un incendiu, atunci cei implicai se vor confrunta cu probleme foarte dificile. Pe lng efectul direct al focului, cele mai mari pericole le reprezint fumul i gazele de incendiu. Dar unitile de nvmnt se pot confrunta i cu alte pericole, precum ameninri cu bombe sau cutremure, evenimente ce conduc la necesitatea evacurii persoanelor. Exerciiile de evacuare, periodic realizate, vin n sprijinul conducerii unitii de nvmnt, personalului cu atribuii specifice (alarmare, evacuare, stingere) n caz de incendiu, precum i profesorilor i elevilor.

3

Pe lng executarea exerciiilor de alarmare n baza planului de alarmare i evacuare, educaia elevilor trebuie s cuprind i pregtirea preventiv n domeniul aprrii mpotriva incendiilor care se face organizat n coli conform unei programe de nvmnt. Planul de alarmare i evacuare cuprinde instruciuni i sfaturi privind comportamentul n caz de incendiu i msurile specifice de intervenie. El trebuie s cuprind pentru fiecare categorie potenial de pericol toate msurile tehnice i organizatorice. De asemenea, planul de alarmare i evacuare va cuprinde i msurile de prevenire a incendiilor din unitatea colar respectiv. La baza ntocmirii planului de alarmare stau urmtoarele documente:

Normele specifice de prevenire i stingere a incendiilor pentru uniti de nvmnt Aceast instruciune Experienele ultimului exerciiu de alarmare; planul de alarmare nu este niciodat definitivat, fiind necesar reactualizarea lui permanent.

4

PLANUL DE ALARMARE I EVACUARE

A.-INCENDII In principiu, Planul de alarmare i evacuare al unei gradinite nu poate fi ntocmit de o singur persoan, la elaborarea lui trebuind s contribuie: Directorul gradinitei Responsabilul cu p.s.i. n gradinita Planul de alarmare i evacuare cuprinde instruciuni care sunt amplasate pe coridor, n apropierea intrrii n grdini sau lng stingtoare. Culoarea i textul nu trebuie schimbate. Totui, pot fi ndeprtate cuvinte sau simboluri, ca de exemplu nu folosii ascensorul dac nu exist nici un ascensor n cldire. Conform Motto cu ct mai puin cu att mai bine s-ar putea renuna de exemplu n grdini la formulrile stingei incendiul sau utilizai stingtoarele, atta timp ct n situaii de urgen toi profesorii i copiii au interesul principal s evacueze rapid cldirea i nu particip la stingere. Planul se refer i la marcarea cilor de salvare i de evacuare n caz de urgen. Aceasta se face n acord cu pompierii. Simbolurile internaionale ale acestora sunt reprezentate n anexa nr.2. Planul se adreseaz persoanelor, care i petrec timpul n cldire, deci care nu sunt doar n trecere (de ex. profesori, precolari). El este mprit astfel : Reguli specifice de prevenire a incendiilor Scenarii de incendiu Ci de evacuare i salvare Sisteme de alarmare i echipamente de stingere a incendiilor Reguli speciale de comportament n caz de incendiu Anunarea incendiului Semnale de alarmare i indicaii Evacuarea n siguran Stingerea incendiului

5

In fiecare clas vor fi afiate ntr-un loc vizibil reguli pe care copiii i profesorii trebuie s le cunoasc i s le respecte n cazul declanrii alarmei de evacuare. Un exemplu dintr-un astfel de extras este prezentat n anexa nr.3 La realizarea acestui plan se va ine seama de urmtoarele principii: Nu este nevoie de text mult! Formulare clar ! Prezentare concis. Se recomand desenarea unui plan al gradinitei i marcarea cu culoarea verde a cilor posibile de evacuare i a tuturor scrilor i acceselor.

In acest context, este

important:

Uile de evacuare ctre exterior trebuie s fie accesibile permanent pe timpul funcionrii unitii de nvmnt i s poat fi deschise uor din interior fr dificultate. Nu este suficient dac este prevzut ca administratorul s deblocheze uile n caz de alarm. Uile trebuie s se deschid n sensul evacurii. Se interzice pstrarea n cutii a cheilor pentru uile de evacuare ctre exterior.

Dimensiunile i numrul cilor de evacuare i salvare se asigur respectnd prevederile Normativului tehnic specific de siguran la foc. La elaborarea planului se va ine seama de urmtoarele condiii: Evacuarea rapid a cldirii Sigurana primeaz rapiditii La evacuare grupele de elevi trebuie s fie conduse compact spre exterior Supravegherea i ordinea pot evita panica Salvarea oamenilor primeaz stingerii incendiilor

Un punct important n cadrul Evacurii n siguran l constituie stabilirea locului de adunare. Locul de adunare va fi astfel ales nct s ndeplineasc urmtoarele condiii principale:

cldire

asigur un spaiu suficient pentru toate persoanele care urmeaz a se evacua din este desemnat individual pentru fiecare clas n parte drumul pn la locul de adunare este accesibil i fr pericole

6

s fie sigur, urmrindu-se ca persoanele aflate pe locul de adunare s nu poat fi afectate ca urmare a dezvoltrii incendiului sau interveniei pompierilor (intoxicaie cu fum, cderea unor pri de construcie, accidente cu vehiculele de intervenie etc) s nu incomodeze intervenia pompierilor

Planul se adreseaz persoanelor, care pe lng obligaiile generale au i atribuii speciale n domeniul aprrii mpotriva incendiilor (de ex. directorul colii, administratorul, tehnicieni). Astfel, n caz de urgen, profesorii au ca atribuie principal EVACUAREA GRADINITEI. Obligaiile directorului i administratorului gradinitei n caz de alarm sunt reglementate prin instruciuni de serviciu. In acest context mai trebuie clarificate i alte aspecte, precum: Cine verific realizarea evacurii totale?

Cine i ntmpin pe pompieri i l informeaz pe eful de intervenie?

B.-AMENINAREA CU BOMBE

Se poate ntmpla ca o unitate de nvmnt s trebuiasc s fie rapid evacuat ca urmare a unei ameninri anonime cu bomb sau a altor delicte criminale. Ce trebuie urmrit ntr-un astfel de caz? Pentru a stabili msurile speciale corecte de aciune n aceste cazuri, n vederea includerii lor n Planul de alarmare i evacuare, se solicit sprijinul poliiei i proteciei civile. Directorul colii este cel care are responsabiliti i competene pentru ndeplinirea msurilor stabilite prin Planul de alarmare i evacuare.

Precizare De cte ori este posibil, n loc de stingtor se va utiliza ptura antifoc. Computerele i instalaiile electrice trebuie stinse cu CO2 sau alt agent de stingere cu efecte similare. Lichidele combustibile, grsimile i benzinele nu se sting niciodat cu ap.

7

STINGTOAREFiecare profesor trebuie s tie,

unde se gsesc stingtoarele, cum se utilizeaz acestea, ce tip de stingtor este propriu fiecrui tip de incendiu, ce tactic de stingere trebuie utilizat.

Clase de incendiu: CLASA A

CLASA B

CLASA C

CLASA D

Incendii de materiale solide, de natur organic, a cror combustie are loc n mod normal cu formare de jar

Incendii de lichide sau solide lichefiabile

Incendii de gaze

Incendii de metale

Stingtoare corespunztoare clasei de incendiu: A Cu ap Cu pulberi ABC B Cu pulberi ABC Cu pulberi BC Cu spum i produse pe baz de ap Cu CO2 (cu plnie conectat la furtun) C Cu pulberi ABC Cu pulberi BC Cu pulberi speciale pentru metale Cu spum i produse pe baz de ap Cu CO2 (cu plnie ncorporat n stingtor) D

8

UTILIZAREA STINGTOARELORTACTICA DE STINGERE FALS

INSTRUCTIUNI Incendiul trebuie atacat pe direcia vntului

CORECT

Incendiul se stinge ncepnd din faa focarului Dar: incendiile de materiale care se topesc sau curg se sting atacnd de sus i spre spa