Piata Monetara Banii

of 13 /13
PIAȚA MONETARĂ. BANII

Embed Size (px)

description

piata monetara

Transcript of Piata Monetara Banii

 • PIAA MONETAR.BANII

 • Fluxul sau micarea banilor reprezint sngele care irig sistemul economic.-Paul SamuelsonBanii sunt un echivalent general al valorii tuturor mrfurilor i un instrument de schimb.

 • Istoricul banilorPunctul de plecare pentru apariia banilor a fost schimbul sub form de troc. Iniial, rolul banilor s-a restrns la metalele preioase (aur,argint), datorit proprietilor acestora.Ulterior, din metale preioase s-a confecionat moneda, buci tipizate de o anumit greutate, marcate cu semne distinctive pentru a fi recunoscute. Baterea primelor monede a avut loc n sec VII-VI .H. Pentru tranzacii mici se foloseau i monede din metale ordinare.

 • Din sec. XVI-lea, s-au adugat bancnotele. Primele bancnote au fost emise n Olanda.

  Dup 1920, emisiunile monedelor din metale preioase au devenit excepii i se efectuau n cantiti foarte mici.Evoluia banilor a continuat prin apariia i extinderea monedei scripturale (banilor de cont).

 • n prezent, noiunea generic de bani desemneaz moneda metalic, bancnotele, moneda scriptural i alte instrumente legale avnd forme i denumiri specifice, care sunt n general acceptate ca mijloace pentru schimburi i pli ntr-un spaiu comercial dat.

 • Banii au un rol covritor n economia de pia. Prin intermediul banilor este msurat activitatea economic. Banii ndeplinesc i funcia de mijloc de schimb. Prin intermediul lor se realizeaz orice vnzare-cumprare.

 • Suma de bani aflat n circulaie la un moment dat ntr-o economie reprezint masa monetar. Aceasta e format dina) numerarb) bani scripturaliNumerarul este creat de banca central, iar moneda scriptural, de banca central i de orice alt instituie financiar-bancar n funciune. Moneda scriptural reprezint mijloacele de plat, altele dectbancnotelesaupiesele de moned, de exemplu: conturi de banc, efecte de comer etc

 • Moned de cont (moned scriptural). Decontrile se realizeaz cu ajutorul urmtoarelor forme: 1. acreditivul 2. scrisoarea de garanie bancar b) n funcie de emitentul acestora. 1. moned creat de agenii economici- n cadrul sistemelor bazate pe etalonul aur-moned - baterea monedei se efectua ca urmare a prezentrii la banc, de ctre un agent economic, a unei anumite cantiti de aur care era imediat transformat n moned.2. moned creat de tezaur - reprezentat n special de ctre moneda divizionar 3. moneda creat de ctre bnci- emiterea biletelor de banc de ctre banca central i a monedei scripturale de ctre bncile comerciale.

 • c) funcie de obligaiile pe care i le asum statul 1. monede convertibile- pot fi preschimbate pe o anumit cantitate de metal preios sau ntr-o alt moned 2. monede neconvertibile-sunt monedele care circul n exclusivitate numai n cadrul granielor naionale.Convertibilitatea reprezint nsuirea legal a unei monede de a fi preschimbat pe o alt moned liber, prin vanzare-cumprare pe pia fr a exista restricii cu privire la suma de schimbat, scopul preschimbrii (pli pentru tranzacii curente sau micri de capital) sau de calitatea celui ce efectueaz preschimbarea (rezident sau nerezident al rii n care are loc tranzacia)

 • Functiile banilor FUNCTIILE BANILOR mijloc de schimb (prin intermediul banilor, fiecare bun i serviciu poate fi schimbat pe alt bun si serviciu, banii au valoare atunci cnd sunt acceptati n actele de vnzare -cumprare a bunurilor i serviciilor)

  * depozit de valoare (care pstreaz puterea de cumprare pentru viitor,banii sunt o modalitate de a stoca averea)

  * msur a valorii (banii sunt un etalon folosit pentru a compara valoarea a dou sau mai multe lucruri; prin raportarea la acest etalon se determina preul unui bun)

 • EgiptIrlandaBahamasAmericaUniunea EuropeanAnglia

 • Importana banilor n societate* element cheie pentru producia si schimbul de produse i servicii

  * instrument social, o form particular mobilizatoare a avuiei sociale

  * ntruchipare a puterii de cumprare