Piata Financiara Internationala

Click here to load reader

 • date post

  03-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  51
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Finante

Transcript of Piata Financiara Internationala

Piata Financiara Internationala

PIAA FINANCIAR INTERNAIONAL

Piaa financiar internaional este locul n care se ntlnesc deintorii de fonduri cu cei care au nevoie de resurse financiare pentru realizarea de proiecte de investiii. Principalii investitori pe piaa financiar sunt: investitorii individuali (persoane fizice i juridice), investitorii instituionali (fonduri de investiii), guvernul i nerezidenii. O piaa financiar eficient este o condiie important n procesul de cretere economic durabil, n timp ce o funcionare defectuas a acesteia are repercursiuni negative n planul dezvoltrii sectorului afacerilor i a bunstrii economice n general.1. Componentele pieei financiarePiaa financiar reprezint spaiul larg de desfurare a tranzaciilor cu active financiare i locul unde se ntlnete surplusul de resurse financiare cu nevoia de finanare. Pornind att de de la nevoia de finanare, ct i de la surplusul temporar de resurse, observm c firmele reprezint primul participant pe piaa financiar. Ele pot dispune de fonduri pe piaa financiar n dou moduri. n primul rnd pot emite instrumente de debit, pe baza unui contract care presupune efectuare unor pli fixe, constnd din plata unei dobnzi i a unui principal, la intervale regulate de timp (ex. obligaiuni). n al doilea rnd, atragerea de resurse financiare poate mbrca forma emisiunii de aciuni, care genereaz ctiguri de capital i ctiguri din dividende.

Unul dintre elementele eseniale n decizia de investiii este scadena titlurilor financiare de debit. Termenul scurt definete o perioad de timp mai mic de un an, n timp ce termenul lung definete o perioad mai mare de 10 ani. Toate instrumentele financiare ale cror durat de via este ntre un an i 10 ani sunt titluri pe termen mediu. n continuare ne propunem s prezentm caracteristicile, instituiile i instrumentele specifice sub-pieelor care alctuiesc piaa financiar.

a) Piaa monetarPiaa monetar concentreaz totalitatea tranzaciilor monetare, prin care se mobilizeaz fonduri cu scadene mai mici de un an. Printre instrumentele financiare specifice acestei piee se numr moneda, certificatele de depozit, depozitele bancare, titlurile de stat i creditele pe termen scurt. Dei exist studii care abordeaz piaa valutar ca o component distinct a pieei financiare, majoritatea include piaa valutar n aria pieei monetare.

Una dintre caratersiticile fundamentale ale pieei monetare este riscul mic la care se expune investitorul pe aceast pia, risc care este recompensat de o speran de rentabilitate sczut, comparativ cu piaa de capital.

b) Piaa de capitalPiaa de capital intermediaz tranzaciile cu active financiare ce au scadene mai mari de 1 an prin emisiunea, vnzarea i negocierea de valori mobiliare. Principalele instrumente financiare specifice pieei de capital sunt: creditele pe termen mediu i lung, aciunile i obligaiunile.

Investitorul pe piaa de capital i asuma un risc mai ridicat dect cel specific pieei monetare, fapt pentru care rata de rentabilitate ateptat este mai ridicat pe piaa de capital dect pe piaa monetar. De altfel, comportamentul investitorilor pe piaa financiar este dictat i de nclinaia acestora spre risc. Investitorii care au o aversiune mai mare la risc prefer n general instrumentele specifice pieei monetare sau investiiile puin riscante pe piaa de capital (n aciuni de tip blue-chips, de exemplu). Indiferent ns de nclinaia spre risc a investitorilor, se recomand construirea de portofolii echilibrate de titluri, care s balanseze titlurile caracterizate printr-o volatilitate ridicat cu titluri cu grad redus de risc.Elemente caracteristice pieei de capital

Piaa de capital are dou componente, care se regsesc att n plan naional, ct i n plan internaional:

piaa primar, pe care sunt plasate pentru prima dat instrumentele financiare nou-emise i prin intermediul creia au loc majorrile de capital, prin reinvestirea profiturilor.

piaa secundar, pe care se tranzacioneaz pn la scaden instrumentele care au fost deja emise pe piaa primar. Lichiditatea activelor financiare, ca i obinerea de dividende sau dobnzi pe piaa de capital, sunt facilitate de dezvoltarea unei piee secundare, de care ns nu beneficiaz orice instrument financiar.

Din punct de vedere al locului i modului de desfurare al tranzaciilor cu instrumente financiare, piaa de capital prezint dou forme:

Piaa de tip OTC este o pia extrabursier, pe care se deruleaz tranzacii nestandardizate, fr a fi impuse nici un fel de condiii emitenilor i titlurilor listate. Spre deosebire de piaa bursier, derularea tranzaciilor pe piaa OTC nu implic existena unui ring de tranzacionare. Pe aceast pia intermediarii (dealerii) stabilesc i afieaz preuri la care sunt dispui s cumpere (bid price) sau s vnd (asked price) anumite titluri. Pe piaa de tip OTC se deruleaz o serie de contracte care pot avea ca parteneri bncile comerciale, operaiuni precum swap, forward, cap, floor i collar.

Piaa bursier faciliteaz ntlnirea ntr-un spaiu delimitat i n acelai moment a unui numr foarte mare de vnztori i cumprtori de titluri financiare, mrfuri i drepturi. Instituia bursei asigur aplicarea unui set de reguli bursiere, ofer tratament egal participanilor i garanteaz buna desfurare a tranzaciilor bursiere.

Investiiile realizate prin intermediul pieei de capital sunt n principal de dou tipuri: investiii directe i investiii de portofoliu. Aceast delimitare are la baz dou criterii: gradul de control exercitat de investitor i scopul realizrii investiiei.

Investiiile directe au ca scop obinerea controlului asupra companiei respective, prin achiziionarea unui pachet de aciuni de minim 50.1%. n general, acest tip de investitor urmrete s intre n echipa de management, n scopul obinerii de performane financiare i strategice pe termen lung. De aceea, investiiile directe sunt investiii pe termen lung, care pot conduce n timp la creterea valorii firmei.

Investiiile de portofoliu au ca principal motivaie obinerea de ctiguri speculative/ de capital (rezultate din diferena ntre preul de vnzare i cel de cumprare) sau ncasarea de dividende. Se realizeaz prin achiziionarea de pachete de aciuni sub limita de 50% i nu urmresc obinerea controlului asupa companiei. Sunt investiii pe termen scurt, care pot avea efect destabilizator, mai ales atunci cnd genereaz fluctuaii mari de curs bursier.2. Intermediarii pe piaa de capital

Intermediarii pieei de capital asigur legtura dintre deintorii de capital, care devin investitori pe piaa de capital, i cei care au nevoie de resurse de finanare, n calitate de emiteni de valori mobiliare pe piaa de capital. n funcie de tipul de activitate pe care l desfoar pe plan internaional, distingem urmtoarele categorii de intermediari financiari: fonduri mutuale, brokeri/ dealeri, consultani de plasament, bnci, companii de investiii, companii de asigurri, uniuni de credit, fonduri de pensii etc.

Mecanismul intermedierii financiare implic atragerea de resurse financiare de la micii investitori, care contribuie n general cu sume mici, i plasarea lor cu titlu de mprumut la dispoziia marilor investitori. Un numr mare de clieni nseamn pentru intermediarii financiari un mod eficient de reducere a riscului prin diversificarea portofoliului. Fondurile mutuale

Fondurile mutuale se mai numesc i fonduri deschise de investiii sau organisme de plasament colectiv n valori mobiliare (conform legislaiei Romniei i a UE). Activitatea lor const n atragerea de resurse financiare de la populaie, persoane fizice i juridice, prin emisiunea de titluri de participare, n scopul plasrii lor n active financiare cu grad diferit de risc (aciuni, obligaiuni, titluri de stat etc.). n general, achiziionarea de titluri de participare la fondurile mutuale reprezint o investiie financiar pe termen mediu sau lung, care se analizeaz prin intermediul valorii unitare nete a activului.

Fondurile mutuale aduc o serie de beneficii investitorilor, precum:

Investitorul cu o putere financiar redus are acces la portofolii diversificate de active financiare. Diversificarea portofoliului face posibil reducerea riscului;

Deinerea de titluri de participare la un fond mutual permite investitorului s beneficieze implicit de management profesionist privind construirea portofoliului;

Prin tranzacionarea unui volum mare de titluri financiare, fondul de investiii obine reduceri substaniale privind costurile i comisioanele de tranzacionare;

Fondurile de investiii ofer clienilor o serie de servicii tradiionale (ntocmirea de rapoarte periodice privind structura portofoliilor, randamentele obinute etc., extras de cont, istoric al operaiunilor etc.) sau adaptate fiecrui client n parte (programe de acumulare, rscumprri sistematice). Prin oferirea unor servicii comune de informare i analiz, fondurile realizeaz importante economii de scar, deoarece acestea sunt distribuite mai multor clieni.

Din punct de vedere al tipului de investiii efectuate, i indirect al gradului de risc asumat prin prospectul de emisiune al titlurilor de participare, fondurile mutuale pot fi de mai multe tipuri:

Fonduri monetare fac plasamente exclusiv n instrumente monetare, care au asociat un nivel mai redus al raportului risc-rentabilitate, comparativ cu instrumentele specifice pieei de capital (aciuni i obligaiuni)

Fonduri diversificate fac plasamente att n instrumente monetare, ct i n instrumente ale pieei de capital (minim 50% din plasamentele fondului sunt concentrate n aciuni i obligaiuni)

Fonduri de risc (pe aciuni) plaseaz disponibilitile fondului n aciuni, ntr-o proporie de minim 50%. Raportul risc-rentabilitate atinge valori mai ridicate dect n cazul celorlalte dou tipuri de fonduri.

Un tip relativ nou de fond mutual pe pieele financiare internaionale este fondul mutual care preia i atributele unei instituii de economisire (n engl. Money market mutual fund). Aces