Pescuitul La Somn - Primii Pasi

download Pescuitul La Somn - Primii Pasi

If you can't read please download the document

Embed Size (px)

description

PESCUIT

Transcript of Pescuitul La Somn - Primii Pasi

Pescuitul la somn - primii pasi

Nu trebuie sa fi un pescar profesionist, sau un expert pentru a putea captura exemplarea frumoase de somn! Exista o sumedenie de metode pe care le poti adopta cu succes pentru pescuitul somnului.

In general somnul se gaseste in iazuri, lacuri, dar si in ape curgatoare (vezi:SOMNUL (Silurus granis)), insa el se va gasi in anumite zone ale acestor ape. Asa ca daca vreti sa prindeti un somn trebuie sa gasiti locul unde se afla acesta. Practic pescarii nu fac altceva decat sa se uite dupa zonele cu zooplancton, vegetatie sau copaci cazuti in apa, locuri unde somnilor le place sa se adune.

Dac vedei pete de verde inchis sau negru n iaz sau lac, atunci putei sa pregatiti sculele de pescuit pentru ca in acel loc veti avea sanse mari de a prinde cel putin un exemplar de somn. Asa ca daca ati ales locul corect, jumatate din batalie este castigata.

Apoi, trebuie sa stiti cum s atrageti somnul catre momeala din carlig. Dar nu este asa de usor de pacalit, deoarece acest peste s-a dovedit a fi foarte inteligent. Cu toate acestea, el are o slabiciune pentru tot ce are un miros puternic de putred sau de sange, iar acest lucru poate fi folosit in favoarea ta. Somnul nu poate rezista la bucatile de peste, aflate intr-un usor proces de putrefactie. Mirosul de peste, este favoritul somnului. Tot ce trebuie sa faceti este sa taiati bucati dintr-un peste, sa le lasati putin timp la soare si apoi sa le folositi ca momeala. Mirosul urat va determina somnul s vin mai aproape de momeala, moment in care nu va rezista sa muste din aceasta. Carligul trebuie sa fie foarte bine adaptat acestui tip de peste, adica sa fie un carlig destul de mare, cu tija lunga si foarte bine ascutit, ca atunci cand pestele musca sa nu se mai poata elibera. Mai sunt si alte produse, care daca sunt lasate sa se strice putin, emana un miros irezistibil pentru somn. Putem aminti carne de pui putreda, ficat de vita sau pasare amestecat cu sare si usturoi. Aceste preparate sunt irezistibile pentru somn. Odata ce ati pus ficatul in carlig si il aruncat in apa, daca exista un somn in zona sigur va ataca momeala. Cu succes in prinderea somnului puteti folosii si rama neagra, rama alba, viermusii si lipitori, acestea, este de recomandat sa se puna in carlig in manunchi. S-au inregistrat succese deosebite si atunci cand s-a folosit momeala vie, cum ar fi caraseii si broscutele.

Principiul de baza la somn este ...momeala mare, captura mare !

Totusi inainte de a incepe partida de pescuit la somn, trebuie sa fiti atenti la sculele pe care le folositi. Va recomand o varga foarte rezistenta ( actiune 100-300g), mulineta mare care sa poata tine mai mult fir de grosimi destul de mari, adica un fir de 0,4 0,6mm. Mai nou unii pescari, care urmaresc prinderea unor exemplare mari, folosesc fir textil. Montura utilizata, poate fi simpla, cu plumb culisant si carlig pe fund, sau plumb fix pe fundul apei. Bineinteles ca pentru pescarii experimentati exista si monturi mai sofisticate (vezi: Montura pentru somn, Cat-o-Copter).

Pescuitul la somn nu este foarte complicat, deoarece odata ce ati agatat un somn, nu va ramane decat sa il scoateti din apa. Totusi este bine sa retineti ca, deseori, somnul agatat se ascunde dupa obstacole sau intra sub stuf, de unde nu-l veti mai scoate; din primul moment al agatarii somnul trebuie manevrat cu atentie. Un alt aspect interesant este acela ca somnul odata intepat lupta cu indarjire iar cand simte ca este invins se baga in namol luand forma de secera. Aceeasi forma o ia si in apele curgatoare, unde foloseste coada contra curentului, ingreunand scoaterea din apa. In apele cu namol pe fund, exemplarele mai mari sunt foarte greu de scos din acesta,prin urmare, unii pescari pentru a determina pestele sa iasa de acolo, tensioneaza firul si apoi il ciupes asemenea corzilor de chitara. Vibratiile produse de acest fir determina somnul sa iasa din mal si astfel puteti sa il trageti la mal. Nu pot preciza o perioada exacta a anului pentru pescuitul somnului, in general parerile expertilor ar fi ca la inceput si sfarsit de vara ar avea un apetit crescut. De obicei este un peste nocturn, asa ca cele mai bune rezultate se inregistreaza pe inserat sau noaptea.

Pescuitul la somn nu necesita o tehnica deosebita, asa ca cele prezentate mai sus, sunt mai mult decat suficiente pentru o partida de pescuit reusita, chiar si pentru un pescar incepator. Este indicat ca un incepator sa mearga la o partida de pescuit la somn, pentru inceput, deoarece are sansa unor capturi deosebite care il vor virusa cu siguranta pentru tot restul zilelor si sigur il vor determina sa isi doreasca sa cunoasca cat mai mult din tainele pescuitului.

In final nu imi ramane sa va urez decat FIR INTINS!