Perspectiva (Constr Perspectivei)

download Perspectiva (Constr Perspectivei)

of 29

 • date post

  29-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  92
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Perspectiva

Transcript of Perspectiva (Constr Perspectivei)

 • 84 Perspectiva liniar Geometria perspectivei

  2.5.1. Metode de construcie a perspectiveiGENERALITIStudiul teoretic al perspectivei i practica deproiectare au impus n timp patru metode distinctede construcie a perspectivei.Metoda descriptiv sau dependent recurge laepura de geometrie descriptiv (plan - vedere) iconst n a determina punctele de intersecie alerazelor vizuale cu tabloul. A fost iniiat i dez-voltat de Brunelleschi, de Leonardo da Vinci imai trziu de Monge. Aa cum s-a artat este ometod exact, dar este greu de uitlizat nproiectarea curent (v. subcap. 2.4).Metoda liber sau direct, bazndu-se pe invari-anii proieciei conice, permite construcia perspec-tivei fr a utiliza direct dubla proiecie ortogonal.Este o metod intuitiv, la care toate operaiilegeometrice se rezolv direct n tabloul de perspec-tiv. Cei care au iniiat-o i dezvoltat-o au fostDesargues, Lambert, Poncelet (v. subcap. 2.3 i2.5.6). Metoda axonometric const n trasarea desenuluidirect pe o reea perspectiv dinainte construit petablou. Reeaua conine i unitatea de msur pecele trei direcii, materializate de obicei prin reeleptratice. Iniiat de pictorii Renaterii italiene,aceast metod a fost dezvoltat de Desargues,Abraham Bosse i Pierre Olmer (v. subcap. 2.6). Perspectiva de observaie este metoda desenuluidup natur i practicarea ei poate duce ladescoperirea legilor perspectivei, formnd i obun vedere n spaiu. Studiul perspectivei deobservaie apropie desenul de realitatea vzut (v.cap. 4).

  n practica de proiectare, aceste metode sunt utili-zate combinat, lsnd perspectivei dependentesarcina de a pune n mare volumele n perspectiv,dup care prin perspectiva liber sunt finisatedetaliile. n lucrarea de fa este descris o metodmixt care permite o construcie intuitiv, exact irapid a perspectivei.

  METODE UZUALE DE CONSTRUCIE A PERSPECTIVEI DE ARHITECTURPentru a construi perspectiva unui volum sauansamblu de volume de arhitectur, trebuie s sencadreze acest volum sau ansamblu de volumentr-un volum mai simplu, uor de stpnit mental,o prism dreapt dreptunghiular (o cutie din sti-cl). Dac se pune aceast prism n perspectiv(prin metodele artate), nu rmne dect s fiemobilat cu obiectele pe care Ie conine, utilizndmetodele perspectivei libere (diviziuni perspectivei puncte de msur). Aceast prism dreapt drep-tunghiular se pune n perspectiv, astfel:a) metoda mixt, n care paralelipipedul drep-tunghic se construiete prin metodele perspectiveidependente, iar detaliile se finiseaz cu ajutorulperspectivei libere;b) perspectiva liber folosind punctele de msur,care este cea mai indicat, deoarece mbin elas-ticitatea perspectivei libere (se opereaz uneleschimbri de unghiuri direct n tablou) cu preciziaperspectivei dependente (deoarece n prealabil seface un studiu de alegere a punctului de vedere,din care rezult punctul principal de privire P iadevrata direcie de fug ctre punctul de fugaccesibil);

  22..55.. Construcia perspectivei de arhitectur pe tablou vertical

 • 85Construcia perspectivei de arhitectur pe tablou vertical

  c) perspectiva liber - pornind de la elemente fix-ate direct n tablou, dup care se determin cele-lalte elemente ale sistemului perspectiv necesareconstruciei riguroase a perspectivei. Aceastmetod necesit o oarecare experien n con-strucia perspectivei de arhitectur. Se poate poateutiliza ca metod de control n cadrul desenului deobservaie.Pentru realizarea unei perspective de arhitecturpropunem o metod mixt care combin exactitateaperspectivei dependente (utilizat n faza alegeriipoziiei observatorului) cu elasticitatea perspectiveilibere (utilizat n faza construciei volumelor dearhitectur). Etapele acestei metode de construciea perspectivei sunt:- studiul de alegere a poziiei observatorului;aceast etap este valabil i la metodele mixte deconstrucie a perspectivei;- transpunerea pe tablou a datelor obinute nepura de geometrie descriptiv (punctul principalde privire P, punctul de fug F accesibil, adevratadirecie de fug ctre F accesibil - dac estecazul); - aflarea direciei ctre celalalt punct de fug i apunctelor de msur, prin metoda punctelor defug reduse (dac este cazul);- construcia prismei drepte dreptunghiulare (cutiadin sticl) i analizarea ei din punct de vedereestetic (fug, proporii, dimensiuni);- mobilarea acestei cutii cu obiectele i detaliile dearhitectur, folosind diviziunile perspective ipunctele de masur; pentru uurin se constru-iete grtarul perspectiv al planului ansamblului pecapacul cutiei;- trasarea umbrelor proprii i purtate;- ambietarea perspectivei cu elemente care s oapropie ct mai mult de viziunea realului (oameni,automobile, elemente de arhitectur de dimensiunicunoscute, elemente de mobilier urban, elementede vegetaie i relief care s mrgineasc i snchid perspectiva etc.).

  RECOMANDRI N PRACTICA DESENULUIPERSPECTIVPentru a obine ntr-un timp scurt o perspectivcorect construit i expresiv, facem urmtoarelerecomandri:

  - metoda de constructie a perspectivei se alege nfuncie de tipul perspectivei i de obiectele ce com-pun ansamblul de desenat;- traseele geometrice i succesiunea lor s repre-zinte clar fenomenul geometric din spaiu. Pentruaceasta se recomand s nu se foloseasc con-strucii geometrice abstracte;- metoda de construcie aleas trebuie s creeze oimagine spaial care s permit desenatorului s-icontroleze desenul nc de la primele linii;- construciile grafice s nu depeasc cu multtaboul de perspectiv i, n orice caz, s se poatexecuta n cadrul planetei;- metoda de construcie folosit trebuie s conducla dimensiunile finale ale perspectivei, far s mainecesite mriri sau micorri ulterioare;- este de dorit s se utilizeze construcii grafice ctmai simple, cu o liniatur ct mai discret, pentru anu ncrca desenul n mod inutil;- se recomand evitarea interseciilor la unghiuriprea ascuite, acestea conducnd la construcii lip-site de precizie;- dreptele trebuie determinate prin unirea a doupuncte ct mai deprtate, pentru a evita defor-mrile;- pentru a mri precizia desenului se recomandutilizarea multiplelor verificri;- la punerea n perspectiv a unor ansambluri devolume complicate, acestea trebuie nscrise, nvolume simple ce sunt uor de construit i contro-lat n perspectiv (de exemplu, prisma dreaptdreptunghiular).- nu se vor pagina niciodat apropiat sau cuprinsen acelai cadru mai multe perspective, deoareceele se influeneaz reciproc, distrugnd senzaiade perspectiv.

  2.5.2. Poziia observatorului n planPentru ca perspectiva unui obiect de arhitectur sredea ct mai bine realitatea, trebuie ca ea scorespund ct mai mult cu imaginea pe care o areprivitorul, atunci cnd privete obiectul considerat.Deci, pentru o bun perspectiv nu este suficiento construcie geometric corect, ci trebuie respec-tate condiiile fiziologice ale mecanismului vederiiumane. Aceste cerine au fost formulate n cadruldefinirii condiiilor obinerii unei bune perspective,

 • 86 Perspectiva liniar Geometria perspectivei

  dar nici acestea nu sunt suficiente. Vom faceanalogia cu aparatul de fotografiat. Pentru a obineo fotografie interesant trebuie ca fotograful sgseasc locul de unde subiectul se vede conformcerinelor sale. La fel ca n toate artele care au ca obiect de studiuimaginea (desenul dup natur, pictura, fotografia,cinematografia, televiziunea), succesul unei perspec-tive este n funcie de amplasarea observatorului nraport cu obiectul.Aceasta operaie comport dou aspecte: unaspect este legat de poziia observatorului n jurulobiectului i altul legat de distana lui fa deobiect; primul determin zonele de vizibilitate njurul obiectului, al doilea determin unghiul optimn plan sub care este privit obiectul.

  ZONELE DE VIZIBILITATEPrelungind planurile feelor prismei anvelopanterezult 8 zone de vizibilitate, care ne dau imaginidiferite n perspectiv. Sunt 4 zone frontale (hau-rate) i 4 zone unghiulare sau de col (fig. 2.5.2.1).Alegerea poziiei observatorului ntr-o zonfrontal de vizibilitate se folosete la perspectivelede interior sau la perspectivele unor ansambluri dearhitectur proiectate n compoziii concave, com-poziii care sunt dispuse n jurul privitorului. Aces-tea sunt perspectivele frontale. Aa cum s-a ar-tat (v. subcap. 1.3) perspectiva frontal este i eade dou tipuri n funcie de locul n care privim:fontal central i frontal lateral.Din zonele unghiulare de vizibilitate rezult per-spectivele de col sau la dou puncte de fug.La perspectivele de col, poziia observatorului nplan este condiionat de urmtoarele considerente:a) Se va evita alegerea poziiei observatorului pebisectoarea unghiului de 90 sau ntr-o zonapropiat ei (fig. 2.5.2.2). Obiectul sau ansamblulde arhitectur, nscriindu-se n plan dup un drep-tunghi, se va vedea de pe aceast linie la 45 cufug egal n ambele direcii. Va rezulta o imagi-ne dezechilibrat, suprtoare, pentru c feeleinegale fug sub acelai unghi (fig. 2.5.2.3). Pen-tru compoziiile simetrice fa de bisectoarea la 45acest aspect nu mai supr, rezultnd n imagineaperspectiv fee egale cu fug egal (fig. 2.5.2.4).

  fig. 2.5.2.1

  fig. 2.5.2.2

  fig. 2.5.2.3

  fig. 2.5.2.4

 • 87Construcia perspectivei de arhitectur pe tablou vertical

  b) Se va evita alegerea poziiei observatorului peuna din prelungirile laturilor sau ntr-o zon dinimediata ei apropiere. Rezult perspective inexpre-sive, foarte apropiate de nite faade i care nu dauo imagine complet despre obiectul reprezentat(fig. 2.5.2.5).c) Alegerea uneia sau alteia din cele dou zonermase (A sau B), pentru amplasarea poziieiobservstorului, se face n funcie de scopul urmrit,de a pune n valoare una sau alta din feeIe obiec-tului (v. fig. 2.5.2.2). Se va ine seama de faptul cperspectiva de arhitectur trebuie s creeze oimagine corect despre obiectul proiectat. Numaidin zona B avem o imagine corect a obiectului,adic n perspectiv va aprea faada lung mailung dect faada scurt (fig. 2.5.2.6). Din zona Anu se poate aprecia corect forma obiectului (fig.2.5.2.7).Necesitile compoziionale pot s decid alegerea

  poziiei observstorului, dar i un punct de