Pedagogii Alternative

25
Pedagogia Waldorf Step by step Montessori

description

gradul II

Transcript of Pedagogii Alternative

Page 1: Pedagogii Alternative

Pedagogia WaldorfStep by stepMontessori

Page 2: Pedagogii Alternative

Pedagogia Waldorf

http://www.waldorf.ro/default.asp Pedagogia Waldorf a fost creata la începutul secolului XX de

catre Rudolf Steiner, la initiativa directorului fabricii de tigarete Waldorf Astoria, Emil Molt. Ea se bazeaza pe antropologia dezvoltata de Rudolf Steiner în cursurile de introducere tinute în toamna anului 1919, înainte de începerea primelor clase. În lume, acest sistem educativ are o larga raspândire.

Antropologia steineriana, ca baza a pedagogiei Waldorf, prezinta fiinta umana de origine spirituala, care cere forme de învatare specifice ritmului de dezvoltare fizica, sufleteasca si spirituala.

Ele sunt cuprinse într-o programa scolara proprie, jalonata pe treptele de dezvoltare ale copiilor, aprobată prin ordin de Ministerul Educatiei si Cercetării.

Page 3: Pedagogii Alternative

În România, învatamântul Waldorf este învatamânt de stat, organizat de Ministerul Educatiei , în baza Acordului General de Cooperare, încheiat în anul 1996.

Particularitățile învățământului Waldorf : Importanța ritmuluiÎnvățarea în epociO scoalaă fără manualeCaietele și instrumentele de scrisPonderea deosebită a cursurilor practice și artisticeO școală fără noteConducerea clasei de către învățător dincolo de clasa a V /aConducerea colegială Matrii și activități specifice

Page 4: Pedagogii Alternative

Importanta ritmului în Scoala Waldorf. 

În Scoala Waldorf, ritmul are un rol important în educarea vointei, urmarindu-se ritmul unei ore, al zilei, al lunii si al anului.

Ritmul orei este reliefat de împartirea cursului principal, ce se desfasoara la începutul cursurilor în primele doua ore, în trei parti: • o partea ritmica, prin care este solicitata vointa copilului • o partea cognitiva care se adreseaza intelectului si • o partea de povestire care se adreseaza simtirii.

Utilizarea ritmului în educatie permite ca întreaga fiinta a persoanei educate sa fie abordata si nu numai componenta sa intelectuala.

Ritmul zilei presupune studierea materiilor cu caracter cognitiv în prima parte a acesteia si a celor artistice si practice în cea de a doua parte. Acest lucru face posibila adâncirea subiectelor teoretice prin aplicarea lor în practica si prin însufletirea lor artistica.

Ritmul lunii se refera la existenta unor module de 2-4 saptamâni în care zilnic între orele 8 si 10 sunt studiate materiile principale (româna, matematica, fizica, chimie, geografie, istorie, biologie etc.). Aceste module poarta denumirea de epoci.

Page 5: Pedagogii Alternative

Învatarea în epoci 

Materiile cognitive sunt studiate în epoci; o clasa studiaza, de exemplu fizica, zilnic, primele doua ore fara pauza, timp de 2–4 saptamâni. Într-o astfel de epoca se poate parcurge chiar si materia pe un an scolar, economia lucrului fiind deosebit de eficienta.

Urmeaza alte epoci, elevii reîntâlnindu-se cu fizica doar peste câteva luni, poate chiar peste un an. Desigur ca între timp elevii uita ce au învatat, dar aceasta nu trebuie sa îngrijoreze.

În Scoala Waldorf uitarea este considerata un aliat, din doua motive: în primul rând pentru ca uitând fizica, elevul se va putea dedica cu toate capacitatile unui nou domeniu, de exemplu literaturii, iar în al doilea rând pentru ca, dupa ce fizica a fost uitata aparent complet, la reîntâlnirea cu aceasta stiinta, elevul îsi va reaminti mult mai intens cele învatate.

Un alt avantaj al predarii în epoci este faptul ca informatiile si întrebarile primite peste zi sunt prelucrate subconstient noaptea, iar a doua zi, atât elevii, cât si profesorii, gasesc mai usor rezolvarea lor.

Însa nu toate materiile participa la acest carusel al epocilor. Se predau în sistem modular limba materna si gramatica, matematica, fizica, chimia, istoria, geografia si stiintele naturii. Aceste materii pot sa apara si în ore de exercitii care au rolul de a fixa cât mai bine materia la cursul de baza. Celelalte materii, cum ar fi limbile straine, educatia fizica, desenul si celelalte activitati artistice sau practice, apar ca si ore fixe dupa cursul de baza si orele de exercitii.

Page 6: Pedagogii Alternative

Model de ORAR (orientativ) - clasa I-a :

Luni Marti Miercuri Joi Vineri

Curs de bazaLimba englezaDesen dinamicEducatie fizica

Curs de bazaLimba germanaAbilitati practicePovestire

Curs de bazaLimba englezaEducatie muzicalaReligie

Curs de bazaLimba germanaAbilitati practiceEducatie fizica

Curs de bazaPicturaEducatie muzicala 

Model de ORAR (orientativ) - clasa I-a :

Page 7: Pedagogii Alternative

Model de ORAR (orientativ) - clasa VII-a :

Luni Marti Miercuri Joi Vineri

Curs de bazaLimba germanaMatematicaFizicaEducatie fizica

Curs de bazaLimba romanaPicturaLimba englezaCurs artistic

Curs de bazaLimba germanaIstorieEducatie muzicalaEducatie fizica

Curs de bazaLimba englezaoptional-MatematicaFizicaTehnologii

Curs de bazaGeografieDirigentieReligieEducatie muzicala

Model de ORAR (orientativ) - clasa VII-a :

Page 8: Pedagogii Alternative

O scoala fara manuale 

Absenta manualului unic contribuie la cresterea respectului fata de carti si la întarirea autoritatii profesorului, care are astfel o legatura directa în comunicarea cu elevii.

Pe de alta parte, elevii se obisnuiesc sa se documenteze din cât mai multe surse în studiul unei teme. De asemenea, profesorul poate astfel introduce în cadrul procesului de învatamânt noi informatii sau materiale aparute în domeniul respectiv, si are posibilitatea de a adapta nivelul predarii si al cerintelor la nivelul clasei.

Formarea unei pareri cât mai obiective, antrenamentul pentru facultate si viata de autodidact sunt calitati evidente pe care le dobândesc elevii astfel scolarizati

Page 9: Pedagogii Alternative

Alternativa Waldorf nu pledeaza pentru un scris dezordonat, ci dimpotriva, ordinea, latura estetica în general, sunt puternic cultivate în scoala. În absenta liniilor, elevul va trebui sa depuna un efort mai mare pentru a-si ordona scrisul. Desigur ca procesul va fi de mai lunga durata, rezultatul va fi însa mult mai solid, stiut fiind faptul ca, dupa scoala, liniatura este abandonata (scrisori, cereri. C.V. etc).

Si în legatura cu instrumentele de scris în scoala Waldorf elevii lucreaza mai mult cu suprafete, în special în primele clase.

Astfel, în clasa I elevii scriu cu blocuri cerate. În clasa a II-a grosimea liniei se subtiaza, folosindu-se

creioane cerate. Din clasa a II-a copiii vor scrie cu creioane colorate groase

(jumbo).În clasa a III-a elevii exerseaza scrisul cu pana si apoi încep

sa scrie cu stiloul. Pixul este evitat, cunoscut fiind faptul ca acesta deformeaza

scrisul. În continuare, caietele vor fi organizate în asa fel, încât partea estetica, de scriere, de ilustrare si de ornamentare sa fie în permanenta avute în vedere, într-un mod artistic, de calitate. Aceasta, cu atât mai mult cu cât redactarile în caiete reprezinta forma personala de „manual” pe care o realizeaza elevii însisi.

Caietele si instrumentele de scris

Page 10: Pedagogii Alternative
Page 11: Pedagogii Alternative
Page 12: Pedagogii Alternative

Ponderea deosebita a cursurilor artistice si practice 

Ponderea ridicata a cursurilor artistice si a celor practice iese în evidenta de la prima privire asupra orarului obisnuit din Scoala Waldorf, întrucât aceasta îsi propune sa realizeze o educatie echilibrata, oferind pe de o parte fiecarui copil ceea ce i se potriveste, însa intervenind si cu preocupari în acele domenii spre care acesta nu are înclinatii, dar care sunt necesare unei educatii complete.

Un argument în plus pentru acest principiu: de regula, educatia intelectului prin stiinte cultiva distanta, individualismul, antipatia si concurenta iar, dimpotriva, educarea sufletescului prin arte si mestesuguri cultiva simpatia, apropierea, lucrul în echipa si colaborarea.

Ambele laturi ale educatiei sunt la fel de importante pentru un om echilibrat, dornic sa-si controleze singur viata, fara a se lasa manipulat din exterior.

Page 13: Pedagogii Alternative
Page 14: Pedagogii Alternative

O scoala fara note 

Prin note se evidentiaza preponderent competitia dintre elevi, ceea ce duce deseori la blocaje în rândul elevilor timizi, frustrari si inhibitii printre cei slabi, aroganta sau egoism între elevii buni si foarte buni.

Astfel, climatul de lucru al clasei poate fi usor compromis, atmosfera devenind stresanta si apasatoare pentru multi elevi. Adevarata competitie este nu între diferiti elevi ai clasei, ci în fiecare elev în parte, cu propriile lui dificultati pe drumul dezvoltarii calitatilor, aptitudinilor si potentialului sau.

În acest fel, toti elevii se percep unii pe altii ca tovarasi de drum, se accepta în colectiv cu dificultatile pe care le are fiecare si se ajuta unii pe ceilalti în depasirea acestora. Conlucrarea si spiritul de echipa sunt astfel puse în evidenta si exersate în domeniul social.

Dar cum se desfasoara procesul de învatamânt din Scoala Waldorf în absenta notelor? Orele sunt mult mai libere, elevii fiind deosebit de deschisi, participând în mod natural la ora, fara frica de note proaste. Majoritatea elevilor întreaba când nu au înteles si ies cu curaj la tabla.

La sfârsitul fiecarui an scolar, elevul primeste un certificat în care fiecare profesor descrie activitatea sa din toate punctele de vedere. Din aceste certificate, parintii afla mult mai multe despre copilul lor decât dintr-o medie. În registrul matricol este cuantificata activitatea elevului la fiecare materie cu un calificativ sau o nota, echivalente cu evaluarea facuta în timpul anului.

Page 15: Pedagogii Alternative

Conducerea colegială

  Rudolf Steiner a cerut corpului profesoral sa accepte ca fundament pedagogico-organizatoric discutarea tuturor problemelor scolii, îndeosebi a celor pedagogice, în consiliul profesoral.

Acesta este de fapt directorul scolii. Si pentru ca problemele curente se cer discutate pe masura ce au loc, consiliul profesoral se întruneste saptamânal.

Aici profesorii spun ce predau, cum predau, daca au avut succes cu o tema sau esec cu alta. Aici sunt luate în discutie clase de elevi sau elevi în parte, care trec printr-o situatie mai dificila sau mai deosebita si au nevoie de atentia întregului corp profesoral pentru a depasi situatia creata.

Aici sunt dezbatute teme pedagogice generale, indiferent de specialitate, la care participa toti profesorii si învatatorii, caci pe toti „membrii familiei” îi intereseaza drumul celuilalt.

Page 16: Pedagogii Alternative

Materii şi activităţi specifice

 

 Câteva dintre activități: Scrisul şi cititul   Limba română   Limbile străine  Drumul de la basm la istorie   Aritmetica   Desenul formelor   Desenul geometric cu mâna l liberă   Matematica   Zoologia   Botanica Geografia   Fizica si chimia   Euritmia   Muzica   Abilităţile practice si educaţia tehnologică   Practica Arta dramatică

Page 17: Pedagogii Alternative

Conducerea clasei de catre învatator, dincolo de clasa a IV-a

Particularitatile de vîrsta, antropologice, care sunt unitare în perioada de la 7 la 14 ani, cer în mod obiectiv prezenta unei aceleiasi persoane în aceasta functie coordonatoare.

În sistemul clasic de învatamânt Waldorf, aceasta functie didactica este numita „învatatorul clasei” si are ca si îndatoriri pedagogice predarea unui numar de discipline, cuprinse în epoci, de-a lungul celor opt ani de studiu pâna la liceu.

Disciplinele predate în epoca sunt, de obicei, cele cognitive, iar predarea lor interdisciplinara este un deziderat esential al acestei pedagogii. Cu totii cunoastem faptul ca, la aceasta vârsta, elevii percep evenimentele, actiunile din realitate iar predarea trebuie sa tina cont de acest fapt si sa mentina treaza aceasta capacitate de observare, bazata pe interesul firesc al elevului. De aceea este esential ca una si aceeasi persoana sa însoteasca elevul pe parcursul acestor opt ani, când îsi formeaza instrumentele de cunoastere.

Datorita formelor legislative si de pregatire existente, aceasta forma de organizare nu este oficial acceptata în România, dar este încurajata de unele inspectorate si de cercetatori în pedagogie si de psihologi.

Page 18: Pedagogii Alternative

Programul Step by step Programul Step by step a debutat în 1994 sub numele

Head Start, care în 1995 a luat numele de Step by step, la iniţiativa Fundaţiei Soros pentru o Societate Deschisă, prin semnarea unei Convenţii cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Începând din martie 1998 programul este continuat de „ Centrul Step by step pentru Educaţie şi Dezvoltare Profesională”, care oferă noi metode ca o continuare a viziunii de educare a generaţiilor viitoare în vederea unei participări active în cadrul societăţilor deschise.

Metoda alternativă aduce concret: •Individualizarea actului didactic•Lucrul în grupuri mici de copii, în centre de activitate delimitate atât fizic, cât şi prin procesul de învăţare•Implicarea părinţilor în activităţi didactice respectând programa analitică a Ministerului Educaţiei Naţionale pentru învăţământul primar

Page 19: Pedagogii Alternative

Programul educaţional Step by Step pentru învăţământul primar se ghidează după patru obiective:• Să pregătească indivizi dispuşi să se instruiască toată viaţa• Să creeze un mediu de instruire bazat pe respect reciproc şi pe principii democratice• Să asigure continuitatea şi metode practice de dezvoltare• Să se asigure că toţi copiii vor dobândi deprinderi eficiente artistice, etice şi practice pentru a lua parte cu succes la viaţa unei societăţi democratice.

Clasa Step by Step parcurge aceeaşi programă ca şi în învăţământul tradiţional, aranjarea fiind făcută pe centre care au fiecare dulapuri cu materiale specifice şi panouri de afişare zilnică a evaluărilor sau lucrările copiilor.

Dispare statutul de „ lider” al cadrului didactic, catedra din faţa clasei nu mai este şi deseori învăţătorul este pus în situaţia de a deveni parte integrantă în procesul educativ şi nu doar difuzor de surse de informaţii. În faţa clasei sunt aşezate cele două şevalete pe care se află planşele cu „Agenda zilei” şi „Mesajul zilei”, jocuri şi alte activităţi.

Page 20: Pedagogii Alternative

Programul se desfăşoară zilnic în intervalul 8 – 16, activitatea fiind susţinută de două cadre didactice. Etapele acestui program sunt:

•Întâlnirea de dimineaţăCopiii sunt aşezaţi în semicerc, cu faţa spre planşe. În cadrul acestei „ Întâlniri de dimineaţă” există următoarele etape :

1.„ Agenda zilei” – un fel de orar al acelei zile;2.Lucrul la calendarele specifice ( calendarul cu figuri geometrice, calendarul naturii, graficul temperaturii, calendarul zilelor de naştere, calendarul anotimpurilor);

„Mesajul zilei”, care cuprinde, într-un text creat de învăţătoare toate temele din ziua respectivă, termeni şi aspecte noi din lecţii, care se vor regăsi şi în activităţile la centre, detaliate;

Noutăţi şi impresii – copiii prezintă ce au citit, ce au descoperit, ce au trăit în afara orelor de curs; descriu noutăţi, sentimente trăite.

Page 21: Pedagogii Alternative

Activitatea la centre

Copiii sunt aşezaţi la centrele pentru care au optat.

Se parcurg 4 – 6 centre la care se lucrează simultan, centre în care se aprofundează materia de studiu prin activităţi individuale, în perechi, în echipă, suplimentare şi individualizate.

Elevii parcurg, pe rând, activităţile de la cele 4, 5 sau 6 centre din ziua respectivă ( centrul de citire, scriere, matematică, arte, ştiinţe şi construcţii). Tot în cadrul activităţii la centre are loc şi evaluarea curentă, formativă a elevilor, învăţătorii urmărind evoluţia lor şi notând ceea ce au constatat în caietele speciale, urmând ca apoi acestea să se regăsească afişate pe un panou pentru părinţi.

Pauza de masă  Se serveşte masa, apoi fiecare îşi structurează pauza făcând ceea ce doreşte: citeşte, desenează, îşi ajută un prieten.

Page 22: Pedagogii Alternative

4. Evaluarea de după activităţile la centre, presupune trecerea în revistă a activităţilor care s-au desfăşurat la centre, consolidarea unor noţiuni, finalizarea lucrului de la centre de către cei care n-au reuşit să parcurgă sarcinile, lucru individualizat cu acei copii care n-au înţeles ceva sau au nevoie de mai mult lucru pentru aprofundare.

Nu se pun calificative şi nici nu se corectează greşelile cu pix roşu, aşa cum se procedează în învăţământul tradiţional. Se fac doar mici aprecieri sau atenţionări.Activitatea care se desfăşoară ca în învăţământul tradiţional : educaţie fizică, educaţie muzicală, limbă străină, religie. Programul Step by Step presupune implicarea cât mai multor parteneri: familia, şcoala, comunitatea locală.

Page 23: Pedagogii Alternative

Educația Montessori

Are ca motto “Elevii învață ceea ce fac.” Educația Montessori a fost înființată în 1907 de către Dr. Maria Montessori , prima femeie medic din Italia.

Metoda ei se bazează pe observarea științifică a proceselor de învățare la copii. “Copiii învață singuri “ – este una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri ale M. Montessori.

Copiii pot să aleagă liber dintr-un nr. de activități de dezvoltare speciale.

Spre deosebire de scoala tradițională, la alternativa M. , învățarea se realizează prin toate cele cinci simțuri , nu numai prin ascultare și citire.

Copii de vârste diferite (3/6, 9/12, 12/15, 15/18 ) sunt grupați în aceeași clasă. Formând comunități în care cei mai mari împărtășesc spontan cunoștințele celor mai mici.

Page 24: Pedagogii Alternative

Scopurile specifice pentru copiii care frecventează școlile Montessori sunt:

-Sprijinirea copilului în procesul de socializare-Ajutarea copilului în dezvoltarea inteligenței și imaginației-Stimularea unei curiozități permanente la copil -Sprijinirea copilului în construirea unui respect de sine ridicat-Dezvoltarea la copil a unei atitudini pozitive față de școală și învățătură -Dezvoltarea inițiativei și perseverenței-Asistarea copilului în construirea unor deprinderi de ascultare, atenție și concentrare etc. - punerea bazei siguranței de sine, autodisciplinei și simtului de ordine-Ajutarea copilului în deyvoltarea deprinderilor senyorio/motorii-Întărirea abilităților de diseminare și judecată a copilului.

Page 25: Pedagogii Alternative